03/09/2010 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Έπεσε το ου λαιν ….’’

Προχθές δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σαν αποτέλεσμα μια προβολής που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό τώρα, σχετικά με αυτό το θέμα.

Πρώτη και βασική επισήμανση. Το σχέδιο νόμου είναι ημιτελές. Αφορά μόνο στη συνταγογράφηση που παράγεται από τους συμβεβλημένους / εργαζόμενους γιατρούς των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και αναφέρεται μόνο στο τομέα κοινωνικής ασφάλισης. Οι μονάδες υγείας του εθνικού συστήματος υγείας δε περιλαμβάνονται καθόλου, ούτε καν σα μελλοντική πρόβλεψη. Και όμως, συνταγογράφηση παράγεται και στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία του Ε.Σ.Υ.

Γιατί άραγε ; Επίδειξη πολιτικής υπεροχής ή/ και ιεραρχίας; Κυβερνητική πρόθεση  να δημιουργηθεί, σε ένα δεύτερο επίπεδο, ένα ανάλογο σύστημα για το Ε.Σ.Υ. και  αργότερα με ένα τρίτο έργο να έρθουν να ‘’δέσουν’’ αυτά τα δύο; Σύγχρονοι τεχνολογικοί σχεδιασμοί (επί ‘’χάρτου’’) ; Ποιος ξέρει.

Τέλος πάντων, όλη η τεκμηρίωση του σχεδίου του νόμου, αυτό που οι νομοθετούντες λένε εισηγητική έκθεση, διαπνέεται από το πνεύμα ‘’να κυνηγήσουμε και να συντρίψουμε’’ τους κακούς επαγγελματίες, γιατρούς και φαρμακοποιούς, που πλουτίζουν μέσω πλαστογραφιών, ‘’διευκολύνσεων’’ και ‘’λευκών επιταγών’’ και τους ασυνείδητους πολίτες που ‘’εκμεταλλεύονται’’ τα προνόμια και τις υπηρεσίες  που τους παρέχει το κράτος.  Και εάν όλα αυτά έχουν ένα ποσοστό αλήθειας, πουθενά δεν γίνεται μια στοιχειώδη αναφορά για τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν και σε οποιοδήποτε τομέα, για τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία. Πουθενά δεν αποτυπώνονται κάποια ουσιαστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν για τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, για τη συντόμευση της αποπληρωμής των φαρμακοποιών, για την διευκόλυνση και αποσυμφόρηση των γιατρών, για την αξιοποίηση των πόρων που θα προκύψουν, κάτι τέλος πάντων.

Επί της λειτουργίας δε, εκτός από μια γενική περιγραφή των διαδικαστικών ροών του προτεινομένου συστήματος, δεν υπάρχει μια αναλυτική και ολοκληρωμένη παράθεση της λειτουργικότητας του, ώστε να μπορούν να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το επίπεδο αξιοπιστίας, ασφάλειας, λειτουργικής διευκόλυνσης, δυνατοτήτων επέκτασης κ.α.  Όλα αυτά ‘’κλείνουν’’ σε ένα άρθρο το οποίο αναφέρει ότι ‘’ Λόγω του ιδιαίτερου τεχνικού χαρακτήρα των διαδικασιών και των εφαρμογών και της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την τεχνολογική εξέλιξη κρίνεται αδόκιμη η συμπερίληψη τεχνικών και λεπτομερειακών θεμάτων στο κείμενο του σχεδίου νόμου, παρέχεται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η εξουσιοδότηση να ρυθμίσει με απόφαση του τα τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα για την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου νόμου και παρατίθεται ενδεικτική απαρίθμηση των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν ειδικότερα. ‘’

Δυστυχώς δεν είμαι βουλευτής. Είμαι απλός, καθημερινός πολίτης και δεν μπορώ να φωνάξω ότι αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου, αλλά απαίτηση για εξουσιοδότηση χειρισμού ‘’εν λευκώ’’, κρίσιμων και σημαντικών θεμάτων που αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού.

Αυτό όμως δεν μου απαγορεύει να μπορώ να φαντάζομαι σκηνές της δεκαετίας του ’80 σε άλλο μοτίβο. Ουρά έξω από ένα φαρμακείο και το φαρμακοποιό με απόγνωση στο βλέμμα να ψελλίζει ‘’ Δυστυχώς δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω. Έπεσε το ου λαιν ….’’.

Θ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 03/09/2010 11:11:04

  τόσο καιρό δεν κάνανε τίποτα και 3 μέρες πριν τον ανασχηματισμό που θα έστελνε τη μαριλίζα σπίτι.. τσουπ! το ΣΟΥΠΕΡ νομοσχέδιο που θα σώσει την ελλάδα από τη χρεωκοπία!

  Μπράβο Μαριλίζα! Να σε δώ στο ΥπΕξ όπως γράφουν οι π***άρες στα άλλα "blogs" (τα έγκριτα καλέ) και πάει, τα είδα όλα

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 03/09/2010 11:25:46

  To έχουμε πει φίλε Θ.Α. σε χώρα που προκρίνει τη μηχανογράφηση του τζόγου από τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, την ορθή διαχείριση και τον έλεγχο ...καληνύχτα το αυτονόητο παραχωρεί τη θέση του στο αρεστό αδιανόητο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Ιθαγενής 03/09/2010 23:44:39

   Συμφωνώ 1000%

 3. παπαδοπαιδι avatar
  παπαδοπαιδι 03/09/2010 11:49:13

  αντε να δουμε πως θα περνουμε τα υπνοσεντόν τωρα

 4. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 03/09/2010 14:59:59

  Δεν αναφέρεται τίποτα ως όφελος για τους εξής λόγους :
  - η σύληψη της ιδέας έγινε από κάποιον τρίτο, ο οποίος διείδε το χρήμα που μπορεί να βγάλη και έτσι την πρότεινε σε κάποια "άκρη" που είχε.
  - Η "άκρη", διείδε το χρήμα που θα έπεφτε και την προώθησε πρός τη Μαριλίζα.
  - Η Μαριλίζα, διείδε την φανφαρόνικη επικοινωνιακή πλευρά του θέματος και είπε το "ναι".

  Έτσι, όλη η δουλειά, βασίστηκε μόνο στην επικοινωνιακώς περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε ήδη δημιουργηθεί από αρκετό χρόνο πρίν.

  Συνεπώς, πως είναι δυνατόν το νομοσχέδιο να περιέχει στην αιτιολογική έκθεση αναφορά και στα ωφέλη, αφού κανείς δεν μελέτησε το θέμα επί του πρακτικού μέρους. Αν είχε συμβή κάτι τέτοιο, τότε, το πρώτο που θα έπρεπε να αναφέρεται είναι, το γιγάντιο όφελος στο κράτος από την γνώση των μεγεθών και μόνο.

  Και φυσικά, μέσα σε αυτό το σκηνικό, έπρεπε να προστατευθή η συνέχιση της λεηλασίας του συστήματος υγείας από τις φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες. Γι' αυτό, ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο σύστημα η συνταγογράφιση των Νοσοκομείων και του ΕΣΥ.

  Αν μου βρεί κάποιος κάποια άλλη αληθοφανέστερη εξήγηση, πάω πάσο.

 5. straydog avatar
  straydog 03/09/2010 23:05:05

  Το ΙΚΑ απασχολει περιπου 7500 γιατρους.Αν υπολογισουμε δυο βαρδιες,τοτε
  πρεπει να εγκαταστησει 3500 υπολογιστες,με συνδεση internet,να εκπαιδευσει
  τους γιατρους(πολλοι ειναι ανω των 60 και παντελως ασχετοι με την πληροφορικη),σε ολα τα σημεια της Ελλαδας.Επισης με τους αγροτικους γιατρους
  που συνταγογραφουν για το ΙΚΑ,τι θα γινει;Καταλαβαινετε λοιπον,οτι επειδη
  μας κυβερνουν νυν και αει ασχετοι,οτι ηλεκτρονικη συνταγογραφηση στην Ελλαδα,
  μονο σε παραλληλο συμπαν θα δειτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.