#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2012 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έπεσε πάλι έξω στις προβλέψεις του το ΔΝΤ - Άλλα 2 δισ. ευρώ μπαίνει μέσα η ΕλλάδαΤην ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να βρει τρόπους να εξοικονομήσει 11,5 δις για τα επόμενα χρόνια.

Τη στιγμή που Σαμαράς, Στουρνάρας και άλλοι υπουργοί έχουν γίνει… ψαλιδοχέρηδες και κόβουν απ΄όπου έχει λίπος προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έρχεται το δολοφονικό χέρι του ΔΝΤ να τα γκρεμίσει όλα.

Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα είναι για ακόμη μια φορά δραματική για την ελληνική οικονομία. Το Ταμείο, χωρίς φυσικά να παραδέχεται τις ευθύνες για τη βαθιά ύφεση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, αναθεωρεί αρνητικά τις προβλέψεις του και ουσιαστικά λέει ότι η χώρα είναι «μέσα» άλλα 2 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα τείνει προς το 1,5% έως το 2% του ΑΕΠ έναντι 1% που προβλέπει το τελευταίο αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ αναμένει το έλλειμμα φέτος να διαμορφωθεί στο 7% του ΑΕΠ (μέγεθος ανοδικά αναθεωρημένο κατά 0,2% σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου), ενώ για το 2013 το τοποθετεί στο 2,7% του ΑΕΠ (αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου).

Η εκτίμηση για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται πλεόνασμα 0,2%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν για πλεόνασμα 0,1% φέτος και 2,9% το επόμενο έτος.

Όσον αφορά το χρέος το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, έναντι 165,4% το 2011. Η εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με την προηγούμενη είναι υψηλότερη κατά 9,4% για το 2012, κατά 10,1% για το 2013 και κατά 4,6% για το 2011.

Ετσι, η πρόβλεψη κάνει λόγο για έλλειμμα 4 δις ευρώ φέτος αντί για αρχική πρόβλεψη 2 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση πως λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ολόκληρη η ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων. Φυσικά αυτή την κλιμάκωση την χρεώνει και στα προβλήματα των τραπεζών στην Ισπανία.

Τα στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότεροι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και ενισχύθηκαν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία.

Προφανώς στο Ταμείο οι οικονομολόγοι είναι φωστήρες και κατάλαβαν ότι επιδεινώνεται το κλίμα και υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει από αλλού να περιμένεις.

Η συνταγή αποδεικνύεται λανθασμένη, όχι γιατί οι Ελληνες είναι άχρηστοι και βλάκες και δεν μπορούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα αλλά γιατί απλά δεν πάει άλλο.

Και για ακόμη ένα λόγο. Γιατί το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι κακό και δε βοηθάει την ανάπτυξη. Το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά για την ευρωζώνη, είναι κόλαφος.

Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,3%, (δηλαδή 0,1 μονάδα λιγότερο απ' όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο) και κατά 0,8% το 2013 (μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).

Για την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Έτσι, αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της για φέτος στο 1% και στο 1,4% για το 2013.

Όσον αφορά την Βρετανία --χώρα εκτός ευρωζώνης-- το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της πρόβλεψής του. Έτσι, θεωρεί ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει μόνο το +0,2% (αντί για 0,8%) και του χρόνου θα είναι 1,4% (αντί για 2%).

Για την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, θα παραμείνει σε ύφεση το 2013 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,6%.

Το Ταμείο, που προέβλεπε τον Απρίλιο μία υποχώρηση του ισπανικού ΑΕΠ για το 2012, αλλά ευελπιστούσε σε μία ισχνή ανάπτυξη του (0,1%) για το 2013, υποστήριξε σήμερα πως οι «κλυδωνισμοί» στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί. Η Ισπανία έχει αναγκασθεί να προσφύγει για δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Στην Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ τονίζει πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο) και η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2013, με μία πτώση κατά 0,6%--έναντι ανάπτυξης κατά 0,1%, που αναφερόταν στις εαρινές προβλέψεις του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. No Way avatar
  No Way 16/07/2012 21:30:29

  "Τελειώσαμε. Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μη τιμωρηθούμε σκληρά". Με αυτή την φράση και με ότι κρύβεται πίσω από αυτή, ανώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε θέση "κλειδί" και είναι άριστος γνώστης του τι έχει διαμειφθεί στην διυπουργική επιτροπή, αλλά και στην σύσκεψη του Σαββάτου του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου με τους αρχηγούς των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων, περιέγραψε την έκταση και το είδος των αποφάσεων που έλαβαν για το μέλλον των Ε.Δ..
  Σε επίμονες ερωτήσεις μας για να γίνει περισσότερο σαφής δεν θέλησε να μας απαντήσει, αλλά είναι ξεκάθαρο το τι εννοούσε αφού από τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον:

  -Μιας πολιτικής ηγεσίας υποχείρο και εκτελεστικό όργανο της τρόϊκα, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν (μεγαλύτερο ψέμα από το ότι δεν υπάρχει τρόϊκα μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει. Ούτε χαρτί τουαλέτας δεν αγοράζεται χωρίς να δοθεί έγκριση από την ειδική επιτροπή της τρόϊκα που ξέρει μέχρι και ... τι νούμερο παπούτσια φοράνε όλοι οι αξιωματικοί και τα στελέχη).

  -Μιας στρατιωτικής ηγεσίας που κυμαίνεται σε ότι αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων τους μεταξύ μοιρολατρίας και "γλυψίματος" της πολιτικής ηγεσίας μήπως και παραμείνουν οι αρχηγοί των Επιτελείων στην θέση τους στις επερχόμενες κρίσεις.

  -Ενός στρατεύματος το οποίο για να λειτουργήσει σε αυτό που του έχουν αναθέσει χρειάζεται τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα κονδύλια. Τα οποία δεν δίνονται. Προσοχή: Όχι δεν υπάρχουν. Δεν δίνονται.

  "Μην κακίζετε την ηγεσία όταν λέει ότι χρειαζόμαστε μόνο ανταλλακτικά, καύσιμα και πυρομαχικά για να υπηρετήσουμε τον σκοπό μας" σημείωνε ανώτατος επιτελικός αξιωματικός απαντώντας σε παλαιότερο σημείωμά μας για την ανάγκη ύπαρξης ενός ελάχιστου προγράμματος αμυντικών επενδύσεων.

  Και συνεχίζει περιγράφοντας την κατάσταση με δραματικά λόγια:

  "Έχετε δίκιο ότι αν συνεχιστεί αυτή η άπνοια στους εξοπλισμούς σε πέντε χρόνια πρακτικά δεν θα υπάρχουν Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τις ξέρουμε τουλάχιστον "στα χαρτιά", σήμερα. Αλλά ειλικρινά, όσο και αν ακούγεται ανεύθυνο και κοντόφθαλμο δεν μπορούμε να σκεφτούμε τόσο ... μακριά, όταν ένα μεγάλο ποσοστό των συστημάτων μας σήμερα είναι εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχουν στρατεύσιμοι να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση επειδή επαρκούν ίσα-ίσα για υπηρεσίες.

  Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εθνικούς μας στόχους. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πράγματα που δεν γίνονται.

  Με ελάχιστο στρατηγικό βάθος, με νησιά εκτεθειμένα "στο στόμα του λύκου" η άμυνα σε όλο το μέτωπο από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο είναι μία εθνική ανάγκη υψηλού οικονομικού κόστους η οποία απλά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σήμερα από την στιγμή που έτσι έχουν αποφασίσει οι πολιτικές ηγεσίες.

  Άρα πρέπει να φανούμε ρεαλιστές και να υπερασπίσουμε αυτά που μπορούμε γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα.

  Οι Κύπριοι το κατάλαβαν πρώτοι ότι "η Ελλάδα μας τελείωσε". Προτίμησαν να δορυφοροποιηθούν από το Ισραήλ παρά να γίνουν μέρος της Τουρκίας. Σκληρή απόφαση για τους Κύπριους, αλλά ρεαλιστική".

  Είναι πραγματικά σοκαριστική η εξομολόγηση, αλλά 100% αυθεντική και δείχνει σε ποιο σημείο έφτασαν οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά το κυριότερο δείχνει ότι η χώρα πρακτικά βιώνει την γεωστρατηγική έκλειψη που όλοι όσοι νιώθουν Έλληνες όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην ψυχή, ήλπιζαν να αποφύγει.

  Επίσης όπως αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές "ενταφιάστηκε" το θέμα της ΑΟΖ "μέχρι νεωτέρας", όπως ακριβώς έχει γράψει το defencenet.gr. Από εδώ και και εμπρός ούτε καν ανέξοδοι βερμπαλισμοί, μέχρι να ξεχαστεί από τους ψηφοφόρους η "Άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ"... Τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές!

  defencenet.gr

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ No Way 17/07/2012 07:40:32

   Οι πομπώδεις δηλώσεις των ξερόλων ανωνύμων πηγών του defencenet αποδεικνύονται συνήθως μπαρούφες.

 2. κερας avatar
  κερας 16/07/2012 21:49:29

  Πριν 2 χρονια το χρεος μας ητανε στο 127% . . . .αφου καταστρεψαμε την μεση ελληνικη οικογενεια και αυτοκτονησανε πανω απο 3,000 Ελληνες το χρεος ειναι στο 169% και θα συνεχισει να ανεβαινει . . . . .

  Τα συμπερασματα δικα σας...

 3. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 17/07/2012 00:34:47

  Δεν θα κουραστώ να το γράφω: Ο Τσίπρας φταίει για όλα ...α παραλίγο να το ξεχάσω..και οι Δ. υπάλληλοι,φυσικά... αντε ρε παιδιά,ξεχνιόμαστε,αντε...

 4. george avatar
  george 17/07/2012 21:50:21

  θελω να πιστευω οτι συντομα ο σαμαρασ θα παρει αναποδεσ και θα τουσ στειλει αδιαβαστουσ και πρεπει επιτελουσ ναπερασει στην επιθεση ζητωντασ απο τουσ γερμανουσ τα χρεωστουμενα πολεμικεσ αποζημιωσεισ και κατοχικο δανειο αν ταζητησει επισιμα πιστευω οτι θα αλαξουν ολα εφοσον τα ντοκουμεντα ειναι σοβαρα και οχι λογια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.