#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2012 15:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Έξω» πάμε καλά, «μέσα»;Αναντίρρητα, το ταξίδι του Α. Σαμαρά στην Ευρώπη είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.  Ενδεχομένως και πέραν των αρχικών σχεδιασμών και προσδοκιών.

Η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε «ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής που θα εξαλείφει το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστά την ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία» αποτελεί ασφαλώς μια μεγάλη διπλωματική νίκη, συνιστά πλήρη δικαίωση της πολιτικής Σαμαρά, που τόσο χλευάστηκε και λοιδορήθηκε από το Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα.

Το οξύμωρο είναι ότι ακριβώς τη στιγμή της μεγάλης του επιτυχίας, το ζητούμενο εξακολουθεί να υφίσταται η μέτρια επιρροή αυτών των εξελίξεων στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Στη συνείδηση κάποιων πολιτών ο Α. Σαμαράς και η ΝΔ έχουν ταυτιστεί με το Μνημόνιο. Οι πολίτες αυτοί είναι θύματα της προπαγάνδας των αντιπάλων της ΝΔ αλλά κυρίως είναι  θύματα της οικονομικής κρίσης, των καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου.

Το ζήτημα δηλαδή είναι ότι υπάρχει κόσμος που δεν ακούει καν τα επιχειρήματα του αρχηγού της ΝΔ, που τον έχει απορρίψει εκ προοιμίου, από τη στιγμή της συμμετοχής του στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο και για την προεκλογική τακτική της ΝΔ. Η  λέξη «ανάπτυξη» στην τελική δεν λέει και πολλά πράγματα σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών. Στην πραγματικότητα είναι για πολλούς μια έννοια αμφίσημη και νεφελώδης. Ο κ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ- για να φέρουμε ένα παράδειγμα του επιχειρήματος που αναπτύσσουμε -είπε στον κ. Μητσοτάκη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, «αν η ανάπτυξη που προτάσσει η ΝΔ είναι τύπου Χριστοφοράκου»...

Άρα πρέπει στον γενικό όρο «οικονομική ανάπτυξη» να δοθεί ένας απλός, ένας εκλαϊκευμένος ορισμός. Στην πραγματικότητα οι πολίτες θέλουν να μάθουν πως θα επωφεληθούν από την περιβόητη ανάπτυξη, όταν αυτή έλθει, ή αν θα αφορά –για μία ακόμη φορά- κυρίως τις  μεγάλες εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα υποδομών και γενικότερα τους προμηθευτές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έτσι θα πρέπει να εξηγηθεί ξανά, πως θα πυροδοτηθεί η ανάπτυξη, με ποια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με ποια συγκεκριμένη στρατηγική, με ποια προκαθορισμένα βήματα και κυρίως  τι επιπτώσεις θα έχει στην απασχόληση και άρα στην κοινωνική συνοχή

Θα πρέπει να διευκρινισθεί επίσης ξανά και ξανά και με περισσότερες λεπτομέρειες κάτω υπό ποιες συνθήκες κρίθηκε επιβεβλημένη η αλλαγή στάσης της ΝΔ ως προς το Μνημόνιο.

Η αναζήτηση των «ισοδύναμων μέτρων» είναι καλή ως «άσκηση», αλλά δεν προσφέρει τίποτα στην προεκλογική τακτική.

Ο κόσμος θέλει να δει τη «μεγάλη εικόνα» που έχει σχεδιάσει το κάθε κόμμα.

Από αυτή εν πολλοίς θα κρίνουν οι «αναποφάσιστοι».

Το δίλημμα των εκλογών έχει τεθεί και είναι σαφές.

Απομένει η εξειδίκευση, ο οδικός χάρτης εξόδου από την ύφεση που προτείνει ο Α. Σαμαράς.

Αν δεν εξηγηθεί με απλά και κατανοητά λόγια το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που προτείνει η ΝΔ, η όποια διπλωματική νίκη στο εξωτερικό δεν θα μεταφράζεται σε αύξηση της επιρροής των θέσεων της ΝΔ και θα χαθεί μέσα στον προεκλογικό «θόρυβο».

Αυτό που χρειάζεται είναι μια «επικοινωνιακή αντεπίθεση» με μπροστάρη τον μόνο που αποδεδειγμένα μπορεί να «κατέβει» με επιτυχία στον κόσμο, τον Αντώνη Σαμαρά.

Κάποιες φορές η πολιτική γίνεται «ατομικό άθλημα».

Ταυτόχρονα σήμερα υπάρχουν οι «ιστορικές στιγμές» που γεννούν ηγέτες…

Το ελπιδοφόρο πολιτικά «εγχείρημα Σαμαρά» που γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2009 μπαίνει ενδεχομένως στον πιο κρίσιμο μήνα της ύπαρξης του.

Ή τώρα, ή ποτέ…

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. avanti avatar
  avanti 25/05/2012 16:19:32

  Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία και θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ είναι ο κύριος λόγος απομάκρυνσης των ψηφοφόρων. Με το σκάνδαλο του Ακη εν εξελίξει, με τις μνήμες εντελώς νωπές από τα έργα και τις ημέρες του ΓΑΠ και με ένα Βενιζέλο στο τιμόνι του πασοκ, λογικό είναι να τρέχουν πανικόβλητοι οι ψηφοφόροι. Διότι εδώ που τα λέμε να ψηφίζεις ΝΔ και να πάρεις δώρο και τον Βενιζέλο, είναι λιγάκι βαρύ.

  • M.O. avatar
   M.O. @ avanti 25/05/2012 16:44:29

   Με αυτή τη λογική, ο ψηφοφόρος πάει κατευθείαν στα βαριά...

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 25/05/2012 16:22:04

  «Μία απλή συζήτηση στο τραπέζι με έναν σοφό μέντορα αξίζει όσο η ενός μηνός μελέτη βιβλίων.» ~Αρχαία παροιμία

  «A simple conversation across a table with a wise mentor is worth a month’s study of books.» ~Ancient proverb («Τhe DNA of Success»)

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ η Dimi 25/05/2012 16:45:24

   !!!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/05/2012 16:28:31

  Το κορυφαίο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δεν δεν μπόρεσε και δεν μπορεί (ή δεν θέλει, ή δεν διανοήθηκε) ν' αντιμετωπίσει τις τεράστιες διαρροές της προς τα ακροδεξιά (ΑΝΕΛ και ΧΑ).
  Διστάζει να πεί τα πράματα με τ' όνομά τους.
  Η μονόπλευρη επίθεση πρός τα "αριστερά" δεν της αποφέρει οφέλη.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Ο Θείος 25/05/2012 16:45:48

   Νομίζω ότι η σύγκρουση με τον Συριζα εκτός του ότι είναι εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη λογω των τεράστιων επί της ουσίας διαφορών ( μέγεθος και ρόλος του κράτους, λαθρομετανάστευση, φορολογία, προσέλκυση επενδύσεων, αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας) εξυπηρετεί και την προσέλκυση ανθρώπων που κατέφυγαν σε ΑΝΕΛ και ΧΑ για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις ανεύθυνες θέσεις και τα πιστεύω των πιο πάνω κομμάτων.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 25/05/2012 16:48:58

   Δείτε που πήγαν ως ποσοστά οι διαρροές της ΝΔ στα στατιστικά των εκλογών της 6/5, και θα καταλάβετε.

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ Ο Θείος 25/05/2012 16:50:00

   Είναι μία πολύ σοβαρή παράμετρος αυτή που θέτεις Θείε. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αλλαγή αυτής της εκλογικής συμπεριφοράς.

   • Q-Nihilism avatar
    Q-Nihilism @ Μ.Ο. 25/05/2012 17:01:44

    Στη Μακεδονία ο Καμμένος είναι τελειωμένη υπόθεση, βλέπε Πανίκας (Λαϊκιστής-Ζορρό μεν - ο μόνος (τρατζικ) που είναι ικανός να το κάνει). Εκεί στο νότο τι συμβαίνει;

   • man8os avatar
    man8os @ Μ.Ο. 25/05/2012 17:11:32

    Χρειαζεται να δωθει σημασια στα εθνικα θεματα, στην ασφαλεια και στην αντιμετωπιση της λαθρομεταναστευσης. Να κατηγορηθει η αριστερα που θελει να φερει και αλλους μεταναστες στη χωρα και να μας κανει χωματερη της Ευρωπης. Οχι αλλοι αδικοχαμενοι Ελληνες απο σφαγεις του χειριστου ειδους.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Ο Θείος 25/05/2012 17:05:44

   Πόσα στην ευχή μέτωπα να αντιμετωπίσει η έρμη η ΝΔ; κάνει αριστερά, φωνάζουμε...προσοχή στο ΠΑΣΟΚ και τους καμμένους, κάνει κατά το ΠΑΣΟΚ, λέμε μέγα σφάλμα άφησε τον Τσίπρα να καλπάζει, κοιτά κατά τους ΑΝΕΛ, λέμε λάθος, το πρόβλημα δεν είναι ο Καμμένος το κύριο πρόβλημα είναι ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω ποιος άλλος. Νομίζω επιβεβαιώνουμε χαρακτηριστικό μας γνώρισμα ως Έλληνες. Ότι δηλαδή πάντα ξέρουμε καλύτερα από τους άλλους και πάντα μα πάντα είμαστε ανικανοποίητοι. Δεν είδα να στεκόμαστε επαρκώς στο ότι τουλάχιστον 3 έως 4 από αυτούς που "συστρατεύθηκαν" με τη ΝΔ, δεν θα είναι τελικά στις λίστες και απλά βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν στην παράταξη. Είμαι σίγουρος ότι και ο Κοντογιάννης να μπει τελικά 3ος, όπως ακούγεται, στην Ηλεία ή ακόμα και να μη μπει καθόλου, ΚΑΙ αυτό δεν θα το σχολιάσουμε θετικά. Δηλαδή δεν θα το σχολιάσουμε καθόλου. Και τα πάνω κάτω να έρθουν αύριο στη συνδιάσκεψη και να δούμε ότι τελικά τα πράγματα παρουσιάζονται όπως θα τα θέλαμε, πάλι δεν θα μας κάνει. Ψιλοανικανοποίητους μας κόβω. Γιατί να το κουράζουμε λοιπόν αφού δεν εγκρίνουμε σχεδόν τίποτα; Να με συγχωρείτε για το ύφος αλλά δεν νομίζω ότι και η συνεχόμενη γκρίνια μπορεί πάντα να αποκαλείτε εποικοδομητική κριτική.

 4. blue nile avatar
  blue nile 25/05/2012 16:53:02

  MO μια βόλτα να κάνεις στα σχόλια διαφόρων ιστοτόπων θα καταλάβεις ότι τα περιθώρια για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση είναι από στενότατα εώς ανύπαρκτα.
  Τότε που συζητούσαμε τον Νοέμβριο, πολλοί εδώ μέσα υποστηρίζαμε ότι ο κυρίαρχος λαός πάσχει από αδυναμία κατανόησης ακόμα και των πιο ελάχιστα σύνθετων έννοιών. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε προκρούστειες απλουστεύσεις για να ταυτιστούν με κάτι το εύκολα κατανοητό και χειροπιαστό. Πονάει κεφάλι , κόψε κεφάλι...δυτυχώς
  Για να περάσει ένα μήνυμα στον κόσμο πρέπει να έχει τη σαφήνεια ενός ΝΑΙ ή ενός ΟΧΙ. Τα όχι μεν αλλά...είναι δυσεξήγητα και απωθούν.
  Ο Σαμαράς πια ανήκει για πολύ σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος στους μνημονιακούς.
  Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όχι σε ένα μήνα αλλά ούτε στον αιώνα τον άπαντα.
  Πρόσθεσε σ'αυτούς και όλους όσους έχουν επηρεαστεί από την αντισαμαρική προπαγάνδα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και απεχθάνονται τον Σαμαρά με τρόπο που εκνευρίζει.
  Ακριβως για τους αμέσως παραπάνω, όπου πολλοί νεοδημοκράτες από αυτούς δεν θα τον στήριζαν , καταλαβαίναμε ότι ο Σαμαράς μπορεί να γίνει αυτοδύναμος πρωθυπουργός μόνο αν ηγηθεί μιας ευρύτερης πατριωτικής συσπείρωσης με αναφορά την απαλλαγή από ντόπιες και ξένες καταστροφικές εξαρτήσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την συνέχιση της ξεκάθαρης αντιμνημονιακής πορείας.
  Δυστυχώς η συγκυβέρνηση έριξε ταφόπλακα σ'αυτό το όνειρο. Αυτό που καταλαβαίναμε εδώ τόσοι πολλοί δεν μπορούσαν να το καταλάβουν οι σύμβουλοι του Σαμαρά τότε ; Ο ίδιος δεν είχε το παραμικρό ένστικτο πολιτικής επιβίωσης; Και δεν δέχομαι ότι έβαλε πιο πάνω την πατρίδα. Έτσι και αλλιώς χωρίς αυτών πρωθυπουργό όλα τα κακά που θέλησε να αποφύγει θα μας βρουν...
  Εφιάλτης ήταν και πέρασε, τώρα καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα.
  Με τις πιο αντίξοες επικοινωνιακές συνθήκες.
  Με την χλεύη να παραμονεύει σε κάθε διαδικτυακή συμμετοχή.
  Με τη θυγατέρα παρούσα να μας κατεδαφίζει το ηθικό.
  Κάθε αγώνας όμως έχει τη δική του ομορφιά.
  Καλή δύναμη εύχομαι σε όσους συμμετέχουν.
  Και να θυμούνται ότι για τους αριστοκράτες του ορθού λόγου τίποτα τα αγαθό δεν πηγαίνει μάταιο.
  Τίποτα.

 5. man8os avatar
  man8os 25/05/2012 17:09:00

  ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ
  ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ
  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  ΑΥΤΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ.

  ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.