27/04/2010 13:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προβλέπουν οι Γερμανοί του FDP

Ο ειδικός επί θεμάτων προϋπολογισμού του γερμανικού κόμματος FDP, Juergen Koppelin, δήλωσε σε συνέντευξή του πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αν δεν μπορέσει να συμμαζευτεί αρκετά, έτσι ώστε να αξίζει την έκτακτη οικονομική βοήθεια. Μια προσωρινή έξοδος θα βοηθούσε την Αθήνα, ειδικά αν συνδυάζονταν και με υποτίμηση της δραχμής, είπε.

Η συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει την αποχώρηση κράτους μέλους από τη νομισματική ένωση και οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της, όπως ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Jean-Claude Trichet, αποκλείουν το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο.

Η Ελλάδα θα αποτελέσει το πρώτο κράτος της ευρωζώνης που θα διασωθεί οικονομικά, με ένα πακέτο περίπου $45 δισ. όμως με τα έξοδα της χώρας να αυξάνονται συνεχώς, οι παγκόσμιοι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως η χώρα επιλέξει τελικά την δραστική επιλογή της  παύσης πληρωμών.

Στη συνέντευξή του , ο Koppelin ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Μπορεί να πούμε όχι στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν η χώρα δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα ή αν φανεί πως απλώς επιθυμεί να πάρει χρήματα με ηπιότερους όρους απ΄ότι θα τα έπαιρνε από τις τράπεζες…». Σε ερώτηση για το αν η άρνηση της Γερμανίας θα σήμαινε μηδενική βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Koppelin απάντησε πως «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι τέτοιο, μέχρι του σημείου που η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να αποχωρήσει προσωρινά από την ευρωζώνη… Δεν μιλάμε για διάλυση της νομισματικής ένωσης. Το ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμηθεί και να βοηθηθούν οι ελληνικές εξαγωγές».

Το κόμμα του Koppelin είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και συμμετέχει στον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία με τη σειρά της δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί και με περαιτέρω μέτρα αποδεικνύοντας ότι βαδίζει μια βιώσιμη οικονομική πορεία, αν θέλει τη βοήθεια της Γερμανίας. Δήλωσε επίσης πως η γερμανική απόφαση για βοήθεια μπορεί να ληφθεί αμέσως, εφόσον ολοκληρωθούν οι συνομιλίες του ΔΝΤ και της ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Hermann Otto Solms, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του FDP, ανέφερε στην εφημερίδα Handelsblatt, ότι πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα  καταφέρει τελικά να αποπληρώσει μέρος των χρεών της.

Οι τελευταίες  γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιτίθεται σθεναρά στη προοπτική  διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μια άποψη που συνεχώς επιτείνουν και τα ΜΜΕ της χώρας. Η σημερινή μάλιστα έκδοση της  Bild είχε τίτλο: «Γιατί να πληρώνουμε για τις ελληνικές συντάξεις πολυτελείας;».

  (Reuters)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/04/2010 13:25:09

  Άλλοι πάντως προβλέπουν έξοδο του FDP από την κυβέρνηση.

 2. klausevitz avatar
  klausevitz 27/04/2010 13:26:04

  Αυτό το κόμμα του κ. Βεστερβέλε συνιστά εθνικό παράδοξο!
  Η Γερμανική παράδοση, στη σκέψη και την πολιτική, ποτέ
  δεν ανέδειξε αυτό το είδος των "φιλελεύθερων".
  Ο βίαιος εξαμερικανισμός,μεταπολεμικά, δημιούργησε τέτοια
  σχήματα στη χώρα του Κάρλ Σμίτ, του Μάρτιν Χάιντεγκερ και-
  γιατί όχι-του Κόνραντ Αντενάουερ!
  Παρακάμψτε τον κύριο αυτό και τους περιστασιακούς
  εκπροσώπους του...αναδύουν θηλυπρεπή υστερία!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ klausevitz 27/04/2010 13:35:21

   Golden boys της "απορρύθμισης" κόντρα στην παραδοσιακή βιομηχανική επιχειρηματική τάξη της Γερμανίας!
   Πρόκειται για νεοπλασία. Καμμία σχέση με το παλιό πραγματικά φιλελεύθερο FDP του Γκένσερ.
   Δεν είναι τυχαίο ότι καταρρέουν δημοσκοπικά και εκτοπίζονται στα μεσαία μορφωμένα στρώματα από τους ανταγωνιστές τους Πράσινους, που ενσωματώνουν βέβαια πολύ πιό παραδοσιακές Γερμανικές αξίες.
   Ο καπιταλισμός του Ρήνου τις "ακρίδες" του καζίνου τις αντέχει μόνον στο Baden-Baden. Όχι να διαχειρίζονται την τύχη της χώρας τους.

   • otiprepei avatar
    otiprepei @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 19:36:25

    Πράσινους, που ενσωματώνουν βέβαια πολύ πιό παραδοσιακές Γερμανικές αξίες.

    Ωχ...να ανησυχούμε?

   • n Georgiopoulos avatar
    n Georgiopoulos @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 19:44:32

    πολύ πιό παραδοσιακές Γερμανικές αξίες.

    Σαν τον βομβαρδισμο των Σερβων το 1999.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 19:51:08

    Τόσο οι "ελεύθεροι" δημοκράτες, όσο και οι "πράσινοι" ελέγχονται από το ίδιο κέντρο. Ο Βέστερβέλλε αναδείχθηκε από τον όμιλο "Ατλαντική Γέφυρα" (Atlandikbrücke) του CFR., οι Φίσερ - Κον Μπεντίτ είναι προβοκάτορες - χαφιέδες της CIA.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 19:57:47

    Πέστα Μποτίλια. Λύκοι με μανδύα προβάτου

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ klausevitz 27/04/2010 13:56:10

   Η Μέρκελ άργησε να ελιχθεί, είναι πιά αιχμάλωτη του Βέστερβέλε, μάλλον μαζί θα πέσουν.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ klausevitz 27/04/2010 14:00:46

   Την "σουτάρει" σήμερα και η παραδοσιακή έκρως φιλο-CDU και φιλο-επιχειρηματική Frankfurter AllgemeineQ h**p://www.faz.net/s/Rub3ADB8A210E754E748F42960CC7349BDF/Doc~E2A306730E6D74C70BE7F1C0F2EFA1C77~ATpl~Ecommon~Scontent.html

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 23:44:51

    Και το Σπίγκελ την βγάζει στη σέντρα για κωλυσιεργία και δισταγμό, που όπως λέει θα κοστίσει ακριβά και στη Γερμανία.

 3. n Georgiopoulos avatar
  n Georgiopoulos 27/04/2010 14:19:18

  Αργα για δακρυα. Και αντι για κλαψες, αν εχει μεινει τσιπα στο Τυπο να απαιτησει αμεσα αλλαγη κυβερνησης και ποινικες διωξεις σε ολους οσους διαχειριστηκαν τον δημοσιο πλουτο της χωρας τα τελευταια 30 χρονια. Και οι τιμωριες να ειναι χωρις συναισθημα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ n Georgiopoulos 27/04/2010 14:32:40

   Είναι απλώς άλλο ένα δείγμα ΕΠΙΦΑΣΗΣ κοινωνικής ευαισθησίας από τον Τύπο και τίποτε περισσότερο. Ειδικά για η συγκεκριμένη εφημερίδα, ας μας απαντήσει τελικά ποιος την εκφράζει: η συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου, ή ο Παπαχελάς και ο Παπαδημητρίου;

 4. tony avatar
  tony 27/04/2010 14:48:27

  ...πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αν δεν μπορέσει να συμμαζευτεί αρκετά....................
  Δεν το ΒΡΙΣΚΩ παράλογο θα ήταν μια καλή λύση για να αποφύγουμε την πείνα και τον εμφύλιο.
  Επιστροφή στη δραχμη με μια υποτίμηση 80% θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να μας συμβεί.Και δεν θα χρειάζονταν να απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος.Θα έφευγαν μόνοι τους.

  • otiprepei avatar
   otiprepei @ tony 27/04/2010 19:44:21

   επίσης και πολλοί ξένοι θα αναγκάζονταν να φύγουν γιατί η δραχμή δεν τους είναι ελκυστική. Η δραχμή λύνει πολλά προβλήματα. Με το ευρώ ποιός εμπιστεύεται την Ε.Ε πλέον? Αστε που μπορεί αν το χρέος μας είναι τελικά σε δολάρια, αν ω μη γένοιτο πατώσει πάλι το δολάριο, πληρώνουμε ποιο φτηνό χρέος.

 5. donaE avatar
  donaE 27/04/2010 15:13:42

  Δεν την θελουν την ΕΕ πλεον οι Γερμανοι.Οτι ηταν να παρουν το πηρανε,ειναι πια ζημια.Οποτε,λιγο τους νοιαζει ποιος θα φυγει.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ donaE 28/04/2010 09:03:44

   εσυ πολλά ξέρεις. Μηπως γραφεις και στη Ριλ Νιους;

 6. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 27/04/2010 15:18:20

  Ανεξάρτητα από το τι γίνεται με την Ελλάδα: όταν βγει οποιοδήποτε μέλος από την ευρωζώνη, θα αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ. Το έχουν σκεφτεί αυτό οι Γερμανοί; ΟΧΙ. Ο λαϊκισμός, που έφτασε σε επίπεδα αισχρότητας, έχει δηλητηριάσει το κλίμα και οι λίγοι προσπαθούν να επαναφέρουν την κατάσταση με βάση την κοινή λογική. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Η ευρωζώνη όμως δεν μπορεί να ξαναστηθεί.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/04/2010 15:29:48

  Συγνώμη αλλά εγώ θα κάνω πάλι τον κακό: η ουσία του προβλήματος της χώρας δεν είναι η οικονομία. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, όλες οι κυβερνήσεις πρωταρχικό στόχο έχουν την επανεκλογή.
  Χρησιμοποιούν τη διόγκωση των δημοσίων δαπανών για εξυπηρετήσεις κοροϊδεύοντας για πολύ καιρό πολύ κόσμο είτε πχ μεταθέτοντας εξοπλιστικές δαπάνες και υποχρεώσεις στο μέλλον είτε απασχολώντας κόσμο στο δημόσιο είτε μοιράζοντας συντάξεις σε κόσμο που αφενός θα έπρεπε να εργάζεται αφετέρου θα έπρεπε να έπαιρνε λιγότερα.

  και τι κάνουν ακόμα και σήμερα; παίζουν τένις ευθυνών χωρίς κανένας να βγει και να πει την αλήθεια.
  Πως φτάσαμε έως εδώ ;Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα;

  Δεν το κάνουν γιατί το πρώτο απαιτεί ανάληψη ευθυνών και το δεύτερο θυσίες.Το πρώτο επιφέρει καταλογισμό και τιμωρία το δεύτερο πόνο και στέρηση.
  Κανείς δεν έχει τη θέληση για να δράσει. Δεν χρειαζόμαστε ευγένεια και χάιδεμα αυτιών. Ο λαός αυτής της χώρας έχει αποδείξει ότι και θυσίες ξέρει να κάνει και να υπομένει και να βάζει πλάτη. Αρκεί κάποιος να βγει και να πει την αλήθεια, να πάρει κεφάλια και να προχωρήσει παρακάτω.

  Πως να μην κυριαρχεί σύγχυση όταν δεν βγαίνει η κυβέρνηση και να πει:

  -το ασφαλιστικό από αύριο
  -οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο έξω
  -συνενώσεις συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΝΠΔΔ ΝΠΙΔ ΑΕ κλπ αύριο, τέλος σε Προέδρους και ΔΣ που απλά πληρώνονται
  -200 δήμαρχοι με 800 αντιδήμαρχους και τέλος, στις δημοτικές επιχειρήσεις υπάλληλοι και όχι Πρόεδροι και ΔΣ
  -άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αύριο
  -ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και κατάργηση ΔΙΒΕΤ ΔΕΤΕ 16 μισθούς στη Βουλή
  -κατάργηση Ε Άδειας στους συνταξιούχους
  -απολύσεις στο Δημόσιο όπου πρέπει.
  -μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 30% με 5% αύξηση στον ιδιωτικό τομέα για να αυξηθεί η ζήτηση η κατανάλωση η παραγωγή τα φορολογικά έσοδα.

  Ξυπνάτε εσείς οι 300, δεν μιλάμε τι θα γίνει αύριο αλλά σήμερα.Γιατί και να μας δανείσουν περισσότερα θα χρειαστούμε το 2011 και 2012 είτε συνεφέρεις τη χώρα ή τη θάβεις να την χαϊδεύεις ενώ είναι διασωληνωμένη στην εντατική είναι ...ανωμαλία ή μικροπολιτική _ _ _ _ κία

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/04/2010 18:28:05

  Το πρόβλημα τους, του καζινο-λαικισμού των golden boys, οι Γερμανοι μπορούν να το λύσουν μόνοι τους. Πολιτικά. Εμείς μπορούμε να λύσουμε το δικό μας;

 9. milkman avatar
  milkman 27/04/2010 18:35:58

  Mε την κρίση ολες οι κεντρικές τράπεζες ανα τον κόσμο αγορασαν ευρώ γιατι επρεπε να πουλήσουν τα νομίσματά τους για να αυξήσουν το money supply τους.Δεν μπορούσαν να αγοράσουν δολλάρια αφού ολα τα ειχαν σε δολλάρια. Η αποθεματοποίηση ήταν ενας λογος που ανέβασε το ευρώ στο 1,52.Τώρα το ευρώ μπορεί να υπαρχει σε αναλογία 60 ευρώ και 30 δολλαρια που σημαίνει οτι τα κέρδη διπλασιάζονται για τους Γερμανους στο 1:1 χωρίς να υπολογίζoυμε το σορτάρισμα που κανουν τώρα στο ευρώ και το long που θα γυρίσουν στο 1:1 οταν θα ξαναγοπουλάνε ευρώ στους ξένους.
  Στο 1.52 η ΕΚΤ, πουλησε ευρώ στις ξένες κεντρικές τράπεζες πανω απο 2 τρις ευρώ. Με την πτώχευση της ελλάδας και οταν το ευρώ πάει 1:1 θα αγοράσουν τα ευρώ πισω τζάμπα με πάνω απο 700 δις κέρδος για τους Γερμανούς και την Ευρώπη! Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Και ετσι θα αποπληρώσει στους Αμερικάνους τα χρήματα που έχασε η Ευρώπη απο επενδύσεις στην Αμερική μετά την πτώση της Lehman Brothers.
  Τα ελληνικά ομολογα δεν θα σκάσουν στα χέρια των Γερμανών γιατί τα εχουν σε μετατρέψει σε ευρώ αφού αντλησαν εναντι ρευστότητα απο την ΕΚΤ. Δεν τους νοιάζει αν χρεοκοπήσει η Ελλαδα και καταστραφει αφού εχουν ξεφορτώσει τα ομολογα στην ΕΚΤ. Πόσο μαλλον επιθυμούν να ξεκουμπιστεί η Ελλάδα απο το ευρώ για να μην δώσει δεκάρα τσακιστή.
  Εαν σε αυτο το σεναριο προσθεσουμε και τα CDS που πρεπει να πληρωθουν σε περιπτωση χρεωκοπιας καταλαβαινουμε γιατι ονομαζονται ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ!

  • otiprepei avatar
   otiprepei @ milkman 27/04/2010 19:52:03

   Υπάρχει η φήμη οτι ο Σόρος επίσης ενδιαφέρεται να αγοράσει ότι ευρώ κυκλοφορά όταν του το επιτρέψουν οι συνθήκες και να βγάλει trillions. Εκεί τι γίνεται αν μπλέξουν τα μπούια τους με Γερμανούς, η μήπως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.