#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2011 08:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξι σενάρια για την πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.Τέσσερις ημέρες απομένουν πριν από το πρώτο κρίσιμο ραντεβού των ευρωπαίων ηγετών και 18 ημέρες πριν από την ακόμη πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που πιθανότατα να κρίνει το μέλλον της Ελλάδας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει για τη χώρα μας, οι πιέσεις που ασκούνται είναι πολλές και κυρίως από τις αγορές ενώ το χρέος που βρίσκεται πάνω από 350 δις ευρώ, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για μια λύση που θα είναι μόνιμη και βιώσιμη.

Όλοι αναρωτιούνται τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης. Επίσης, όλοι αναρωτιούνται πώς θα πάει ο πρωθυπουργός στις συνόδους, ποια διαπραγματευτικά χαρτιά έχει και ποια εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται. Ως προς το δεύτερο δυστυχώς δε φαίνεται να υπάρχει κάτι καινούργιο. Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και «μη θίξουμε τους δανειστές μας». Καμιά δυναμική προσπάθεια, κανένα σχέδιο για το μέλλον, παρά μόνο ικεσίες κι ότι βγει.

Ως προς τα τι σκέφτονται να κάνουν οι Ευρωπαίοι, όλες οι προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις από παντού μας έχουν μπερδέψει. Θα γίνει αναδιάρθρωση, θα γίνει «κούρεμα», θα επιμηκυνθεί το δάνειο, θα μειωθούν τα επιτόκια, τι θα κάνει η Μέρκελ; Αναπάντητα ερωτήματα που καίνε όλη την Ελλάδα.

Οι πιθανότητες για σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου είναι μηδαμινές, απλά θα τεθεί ένα πλαίσιο αρχών και η μεγάλη κουβέντα θα γίνει για τον Καντάφι. Οπότε τα σενάρια που παίζονται αφορούν στις 24-25 Μαρτίου και είναι τα εξής:

Απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, με ή χωρίς μείωση των επιτοκίων. Καλό σενάριο για την Ελλάδα, αλλά λίγο. Διότι το να μεταθέτεις το πρόβλημα του τεράστιου χρέους για κάποια χρόνια μετά δεν κάνεις και πολλά πράγματα, ειδικά όταν η οικονομία δεν παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αν δοθεί μείωση επιτοκίων είναι καλό αν και το σενάριο που παίζει είναι να μη δοθεί τώρα αλλά να υπάρξει κάποια δέσμευση για το μέλλον. Το σενάριο αυτό έχει προεξοφληθεί από τις αγορές που κάνουν κουμάντο, ενώ δε θα γίνει πιστευτή η κυβέρνηση αν προσπαθήσει να το περάσει ως επιτυχία.
Η Γερμανία αρνείται να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και δεν δίνει το σήμα για επαναγορά χρέους με παλαιά ομόλογα. Τότε η Ελλάδα δεν παίρνει τίποτε, συνεχίζει τη σκληρή λιτότητα αλλά δεν καταφέρνει να πείσει τις αγορές. Είναι λοιπόν θέμα χρόνο να έρθει η αναδιάρθρωση χρέους, μετά το 2013 όταν τελειώνει το δάνειο.
Η Γερμανία κάνει στροφή 180 μοιρών και αποφασίζει ενίσχυση του μηχανισμού με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα αγοράζονται ομόλογα από χρεωμένες χώρες. Σε συνδυασμό με μια επιμήκυνση του δανείου η Ελλάδα παίρνει βαθιές ανάσες και οι αγορές υποχωρούν μπροστά στην αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων.
Μπαίνουν τα θεμέλια για αναδιάρθρωση χρέους, αλλά ελεγχόμενη, δηλαδή σε συνεννόηση με τους δανειστές γίνεται ένα κούρεμα 20%-30%. Αυτή η κίνηση προϋποθέτει φυσικά πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το χειρότερο σενάριο είναι η αναδιάρθρωση χρέους χωρίς όριο. Εδώ τα υποσενάρια είναι πολλά. Θα βγει εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα και θα επιστρέψει στη δραχμή; Θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί; Θα γίνει υποτίμηση που θα κάνει τους πολίτες πάμφτωχους να βαράνε κατσαρόλες στο Σύνταγμα;
Τέλος υπάρχει και το ιδανικό σενάριο, αλλά μάλλον ουτοπικό, να αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου, ουσιαστικά είναι σα να τυπώνεις χρήμα. Έτσι, θα μπορέσει η Ελλάδα κι άλλες χώρες να ρίξει σιγά – σιγά το χρέος της σε λογικά επίπεδα και να μη χρεοκοπήσει.

Όπως και να έχει, όλα τα σενάρια έχουν νέα μέτρα λιτότητας, νέο γύρο φτώχειας κι ανεργίας. Αλλά εδώ που φτάσαμε θα λέμε να κάνουμε λιτότητα παρά να χρεοκοπήσουμε.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εnzo avatar
  Εnzo 07/03/2011 13:40:35

  αχρηστοι ολοι τους. τοσους μηνες μετα και δεν εχουν βρει μια λυση.
  τι τους θελουμε?
  οξω ρε ολοι σας και παρτε και τα λεφτα σας.

 2. drider avatar
  drider 07/03/2011 18:21:17

  Σίγουρα θα στηριχθούν οι τράπεζες, προκειμένου να είναι έτοιμες για το σενάριο "κουρέματος" των ελληνικών ή άλλων ομολόγων. Δεν θα αποφασισθεί όμως οποιαδήποτε μορφή κουρέματος στη σύνοδο.

  Δεν θα υπάρξει βοήθεια για επαναγορά χρέους, από τη στιγμή που σαν μέτρο θα αποφέρει ένα όφελος 2-3 δις ως προς το ελληνικό χρέος - σαν να λέμε πολύ κακό για το τίποτα.

  Αρκετά πιθανή η απόφαση για επιμήκυνση, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα (η μετάθεση του προβλήματος δίνει "ανάσες" στους δανειζόμενους και τους δανειστές, αλλά δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση ότι θα αποπληρωθούν στο μέλλον τα ομόλογα).

  Θα υπάρξει πρόνοια για λήψη μέτρων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας:
  1) Ο ένας άξονας είναι επιβολή μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά σε χώρες που έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (μαστίγιο).
  2) Ο άλλος άξονας είναι η πρόβλεψη ενός κονδυλίου "μαμούθ" για πράσινη ανάπτυξη (sic), έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία και μεταφορά τεχνογνωσίας (καρότο).

  Ο 2ος άξονας μπορεί να χρηματοδοτηθεί με διάφορα εργαλεία, ακόμα και με την έκδοση ευρωομολόγων. Θα είναι κάτι σαν πρόγραμμα "δημοσίων επενδύσεων" και κατά συνέπεια και ιδιωτικών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δύο θα είναι οι "κρίσιμοι" παράμετροι κατά τη γνώμη μου: α) όποιος θέλει να "επιβιώσει" και να αναπτυχθεί στο μέλλον θα πρέπει να επενδύσει στους παραπάνω τομείς, β) αν υπάρχει έλλειμμα σχετικής τεχνογνωσίας ή υλοτεχνικής υποστήριξης, αυτή θα παράσχεται από τις πιο αναπτυγμένες χώρες.

  Ειδικά ο 2ος άξονας μπορεί να φαντάζει πολύ μακρινός στην περίοδο κρίσης που διανύουμε σήμερα, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να φαντασθώ άλλη στρατηγική για ανακύκλωση των πλεονασμάτων των χωρών του βορρά. Επίσης δίνει προοπτική για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης πανευρωπαϊκά, άρα και τον μετριασμό των δημοσιονομικών προβλημάτων.

  Πιθανότατα βέβαια να κάνω απλώς να έχω πολύ φαντασία...

 3. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 07/03/2011 21:37:22

  Και οταν ερθουν ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ που θα βαλτωσει η Ευρωπαϊκη οικονομια για τα καλα τοτε ΤΙ ΘΑ ΛΕΜΕ στο κοσμο?
  Ποιον κοροϊδευουν μωρε με αυτο το τίρκο δηλώσεων ένθεν και ένθεν? Γιατί βιάζεται να πάρει τα δανεικά της πίσω η γερμανία σε ευρώ? Αυτό στην ουσία δεν κάνει με τα μέτρα λιτοτητας που μας επιβάλει? Γιατί κανείς δεν αναρωτιέται, γιατί τώρα? Για τι προετοιμάζωνται?
  Βρισκωμαστε εν μέσω ενος Πασκόσμιου Οικονομικού Πολέμου (ΠΟΠ) που κανεις δεν γνωριζει τι ξημερωνει και λεμε στο κόσμο, τι ακριβως? Οτι δε θα ανασανει τωρα οτι θα ανασανει το 2013. Α, ουτε τοτε ισως το 2015, αλλα μπορει τελικα και το 2012. Ουσιαστικα αποπροσανατολιζεται ο Κοσμος ως κοπαδι απο προβατα για να μην βλεπει και να μην ακουει το θουρυβο της μηχανης του κυμα που ερχεται απο το βαθος. Ας κρατου μια πισινη, ας μην αποπροσανατολιζουν τοσο τον Κοσμακι. Ας τον εχουνε ψιλιασμενο και λιγο προετοιμασμενο. ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.