30/09/2010 13:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έντονη κριτική της ΝΔ στις δηλώσεις Χριστόφια

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τουλάχιστον ατυχείς οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, αν αποδόθηκαν σωστά και οι οποίες δεν βοηθούν, αυτές τις ώρες, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία πράγματι εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Κατοχή που διαιωνίζεται για τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια, σε προκλητική αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη και τις αρχές του Ο.Η.Ε.»

Εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο “ανακάλυψε” ο Δ. Χριστόφιας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/09/2010 13:52:34

  Μπράβο ρε παιδιά! Μπράβο! Επιτέλους, η παράταξη του "Εθνάρχη" Καραμανλή που πούλησε δύο φορές την Κύπρο, αρχίζει να ξεπλένει το άγος του Κυπριακού...

  • athamas avatar
   athamas @ Επώνυμος 30/09/2010 14:02:51

   Μήπως την Κύπρο την «πούλησε» ο ίδιος ο Μακάριος
   με κάποιες του ατυχείς επιλογές;
   Αυτά βέβαια είναι ιστορικά γεγονότα
   ενώ οι δηλώσεις Χριστόφια χτεσινές.

   Και καλά κάνει η ΝΔ και τοποθετείται *σήμερα* για τα σημερινά γεγονότα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ athamas 30/09/2010 14:44:09

    Δεν το συζητάμε ότι ο πρώτος που ευθύνεται είναι ο Μακάριος! Αλλα ο δεύτερος που ευθύνεται είναι αναμφίβολα ο Καραμανλής. Οι υπόλοιποι όλοι έπονται.

  • Lewnidas avatar
   Lewnidas @ Επώνυμος 30/09/2010 14:05:40

   πως το ειχε πει ο ανυπερβλητος "η κυπρος ειναι μακρυα'?

  • corfiot avatar
   corfiot @ Επώνυμος 30/09/2010 14:24:10

   Αρκετά τους εχουμε πληρώσει τους Κύπριους "αδελφους" πιστευω......

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ corfiot 30/09/2010 14:44:32

    Τι εννοείς;

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ @ corfiot 30/09/2010 14:48:02

    Ψυχραιμια!!!! ειναι βαρυ αυτο που λες

   • Tassos avatar
    Tassos @ corfiot 30/09/2010 19:30:34

    Δευτερώνω. Η τραγωδία της Κύπρου είναι σε τελική ανάλυση το ξεπούλημά της από τους πολιτικούς της που λέγαν "καλύτερα πρώτοι στο (μισό) χωριό παρά δεύτεροι στην Ελλάδα". Ολα τ'άλλα είναι να χαμε να λέγαμε και φούντες να φουμέρναμε

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Επώνυμος 30/09/2010 16:34:21

   Όχι Επώνυμε, δεν ευθύνεται ο Καραμανλής. Δεν πρέπει να πετάμε πυροτεχνήματα. Ο Μακάριος ήταν αμετανόητος και αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι άσχετος με την διεθνή πολιτική, ούτε κατάφερε να ισορροπήσει μέσα στον τότε συσχετισμό δυνάμεων. Αντιθέτως, ως γνωστόν οραματίστηκε ότι θα γίνει δήθεν ο Κάστρο της Μεσογείου, ενώ ουδεμία προϋπόθεση δεν είχε για κάτι τέτοιο. Φληναφήματα με την ΕΣΣΔ, παιχνίδια με τους Άγγλους, αιτήματα για διπλωατική υποστήριξη από την Ελλάδα και τελευταία στιγμή να κάνει πίσω σε διεθνή fora κ.α. πολλά.

   Οι αναφορές του Καραμανλή για την αυτόνομη πορεία της Κύπρου έγιναν σε μια συγκυρία η οποία ευνοούσε την ίδια την Κύπρο να μην ταυτίζεται απολύτως με την Ελλάδα χωρίς όμως να είναι αποκομμένη από αυτήν. Η Ελλάδα ποτέ δεν πούλησε την Κύπρο επί Καραμανλή. Απλώς, ο Μακάριος έφαγε το κεφάλι του και συμπαρέσυρε την Κύπρο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Διάβασε όποιο βιογραφικό βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θέλεις. Εκεί θα διαπιστώσεις τα προσκόμματα που έβαζε ο Μακάριος και την ανόητη συμπεριφορά του. Θεός σχωρέστον και αυτόν.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 30/09/2010 16:36:02

    διόρθωση:

    "ουδεμία προϋπόθεση είχε"

    "διπλωματική υποστήριξη"

 2. GRAEKUS avatar
  GRAEKUS 30/09/2010 14:02:05

  Και όμως ... κινείται .

 3. blackpeteg avatar
  blackpeteg 30/09/2010 14:50:44

  Για να μην λέμε και χαζομάρες, μήπως την Κύπρο την έθαψε ο ίδιος ο Μακάριος με τις συζητήσεις που έκανε για Σοβιετικές βάσεις στο νησί στο μέσο του Ψυχρού Πολέμου;
  Σκέφθηκε κανείς γιατί οι Χουντικοί εδώ θέλησαν να τον ανατρέψουν; Μήπως γιατί η άλλη εναλλακτική θα ήταν η έτερη χούντα στα Ανατολικά του Αιγαίου;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ blackpeteg 30/09/2010 15:14:06

   Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να ειπωθουν ορισμένα πράγματα.

   Με δεδομένο ότι ο Ιωαννίδης δεν ήταν σε (πολιτικά) θέση να υπερασπιστεί την Κύπρο, το πραξικόπημα ήταν τεράστιο λάθος. Όμως εξυπηρετούνται όλοι σήμερα να τα ρίχνουν στη χούντα για να βγάζουν τη δική τους ουρά απέξω. Και εξυπρετούνται πολλαπλά.

   1) Εξυπηρετείται η φιλομακαριακότητά τους, γιατί έτσι βγαίνει λάδι ο κύριος υπαίτιος, ο Μακάριος.

   2) Εξυπρετείται το ελλαδικό μεταπολιτευτικό κατεστημένο, γιατί έτσι φταίει για όλα η χούντα, και οχι οι πολιτικοί, που πρόδωσαν μετά την Κύπρο ακόμη περισσότερο από τους χουντικούς. Τουλάχιστον οι χουντικοί είχαν την ευθιξία να παραιτηθούν μετά την προδοσία.

   3) Εξυπηρετείται το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο, που βασίστηκε πάνω στο θάψιμο της Ενώσεως, αφού έτσι τώρα πια μπορούν να τα ρίχνουν όλα τα κακά στην κακιά Ελλάδα που έκανε το πραξικόπημα - αυτοί βέβαια ήταν παντελώς αθώοι και δεν φταίνε οι κακόμοιροι καθόλου.

   Το πραξικόπημα αποδεικνύεται εκ των υστέρων λάθος, ποιος όμως μπορούσε να κατηγορήσει τους χουνταίους εκείνη τη στιγμή; Ο Μακάριος έδιωχνε τους Ελλαδίτες αξιωματικούς και άφηνε τον κυπριακό στρατό παντελώς ανοργάνωτο, την Κύπρο στην ουσία χωρίς άμυνα.

   Μπορείτε να μου την πέσετε όλοι για αυτή την άποψη, αλλά πείτε μου πού κάνω λάθος.

   • Δίκωχο avatar
    Δίκωχο @ Επώνυμος 30/09/2010 15:49:29

    Χαίρετε κ.Επώνυμε
    Διαφωνώ μαζί σας οριζοντίως, καθέτως και ασυμβάτως ως προς τον φιλοσαμαρισμό σας (:-). Τα ως άνω σημεία 1,2 κ 3 όμως είναι αληθή. Εν τούτοις η αλήθεια δεν βολεύει κανέναν είτε σε Ελλάδα είτε σε Κύπρο.

    Και για τα πρακτικά να πω την γνώμη μου: 1. έδαφος που χάνεται ύστερα από μάχη ξανακερδίζεται μόνο ύστερα από νέα μάχη (τουλάχιστον στην γειτονιά μας). Εφόσον η Κυπριακή πολιτική τάξη και η χεσμένη γενικώς Ελλάς επιλέγει διαπραγματεύσεις (κακώς κατά την γνώμη μου,έπρεπε να την κάνουμε Αρκάδι την γειτονιά το 74) ΠΟΤΕ δεν θα επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς τουλάχιστον με τους εαυτούς μας. 2. Η Κυπριακή πολιτική ελίτ δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί οτι διερωτάται σιωπηρώς οτι ίσως και να την συμφέρει πολιτικά και οικονομικά μία διχοτόμηση 3. Ζω και εργάζομαι σε ευρωπαικό περιβάλλον με πολλους Κυπριους. Πολλοί από αυτους είναι 10 φορες καλυτεροι απο τους ελλαδίτες στον αγνό πατριωτισμό και την καλώς νοούμενη αγωνιστική φλόγα αλλά και κάποιοι από αυτους είναι οι πιο φιλοτομαριστές, σχεδόν απάτριδες, παραδόπιστοι Έλληνες που έχω γνωρίσει. Εμείς οφείλουμε να ενισχύουμε τους πρώτους και να στηλιτεύουμε τους δεύτερους χωρίς φόβο μήπως μας κακοχαρακτηρίσουν.

    Νἀστε Καλά

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/09/2010 15:11:03

  Στην "άμμο" αυτού του ταλαίπωρου νησιού έχουν παραχώσει "απόβλητα" πολλές γάτες. Ελλαδικές και αυτόχθονες.
  Καλύτερα να νη σκαλίζουν τώρα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ο Θείος 30/09/2010 15:14:50

   Αντιθέτως, να σκαλιστούν όλα. Καιρός να μάθει όλος ο κόσμος την αλήθεια. Ειδικά οι Κύπριοι που τους σέρνει από τη μύτη το μακαριακό κατεστημένο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 30/09/2010 15:20:35

   Άν και δεν τα ξέρω καλά, ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι ευχάριστα, με πρόσθετες "απομυθοποιήσεις", που προκύψουν ενδεχομένως.
   Ίσως και λασποπόλεμος, χωρίς τεκμηριώσεις.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Ο Θείος 30/09/2010 15:23:14

    Μπα, η λάσπη, η σκέτη λάσπη, ήταν αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Με την αλήθεια θαμμένη. Αλλά όχι νεκρή.

    Τι χειρότερο μπορεί να βγει σε σχέση με σήμερα; Να χάσουμε και την υπόλοιπη Κύπρο; Μα αφελληνίζεται κάθε μέρα έτσι όπως πάει.

    Χάνει την ψυχή της.

    Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα του ποιήματος του Π. Μηχανικού που παρέθεσα χθες-προχθές.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/09/2010 15:11:31

  Καλύτερα να μη σκαλίζουν τώρα, την "άμμο".

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/09/2010 15:39:10

  Η γνώμη μου είναι ότι ο Χριστόφιας κάνει το εξής:

  Κατά βάθος δεν θέλει λύση, για μη χάσει την κουτάλα. Όπως είπε και ο Τάσσος "παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα". Εννοούσε, κατά βάθος, ότι ρε παιδιά, εδώ αμάν κάναμε για την κουτάλα και τώρα θα αφήσουμε να μας τα πάρουν οι Τούρκοι; Ζητώ συγγνώμη από τους εν Ελλάδι Τασσικούς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια για τον Τάσσο. Είναι πολύ λιγότερο πατριώτης από όσο φαινόταν. Απόδειξη για αυτό, η διαχρονική, αμέριστη στήριξή του στο δήμιο της Κύπρου, το Μακάριο.

  Τι κάνει όμως ο Χριστόφιας; Για να κρατήσει την κουτάλα αυτός - και όχι άλλος - πρέπει να πείθει τους Άγγλους διαρκώς ότι αυτός είναι ο "άνθρωπός τους", για να περάσουν τη διζωνική που διακαώς θέλουν. Πρέπει να τους πείθει ότι έχει τη βούληση να "λυθεί" το Κυπριακό (δηλαδή να οριστικοποιηθεί η τριχοτόμηση σε ένα κράτος-προτεκτοράτο), περισσότερο από τους άλλους Κύπριους πολιτικούς. Για να στηρίζουν αυτόν και όχι κάποιον άλλον.

  Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν θέλει να "λυθεί" για να κρατήσει την κουτάλα μόνος του. Όμως αν το καταλάβουν αυτό οι Άγγλοι, τότε θα τον κάνουν πέρα για να βρουν ένα πιο πειθήνιο όργανο.

  Πιστεύω ότι αυτά είναι τα βαθύτερα κίνητρά του, όπως ήταν τα κίνητρα όλων των Κυπρίων Προέδρων μέχρι σήμερα.

  • Moriarty avatar
   Moriarty @ Επώνυμος 30/09/2010 17:18:30

   Μάλιστα... ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στον αγώνα της ΕΟΚΑ, που δεν υπέγραψε (μαζί με τον Λυσσαρίδη) τις Συμφωνίες της Ζυρίχης, που αγωνίστηκε κατά της τουρκικής ανταρσίας το '60, που αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα του '74, που στάθηκε στο πλευρό του δημοκρατικά εκλεγμένου Μακαρίου, που αντιτάχθηκε στο σχέδιο Ανάν και λοιδωρήθηκε όσο κανείς άλλος πολιτικός γι' αυτό, που κυβέρνησε με σύνεση και άφησε το δημόσιο ταμείο της Κύπρου με πλεονάσματα, ήταν «πολύ λιγότερο πατριώτης απ΄ όσο φαινόταν»... Όλα αυτά, τα έκανε για την ... κουτάλα. Όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές, εξάλλου, για την κουτάλα έκαναν τους αγώνες τους... - έτσι κρίνουν οι νεώτεροι άκαπνοι παντογνώστες.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Moriarty 30/09/2010 17:41:04

    Αν δεν κάνω λάθος κατέληξε με ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία παραγωγής off shore στη μαρτυρική μεγαλόνησο.
    Δεν τον κατηγορώ τον άνθρωπο, εξάλλου ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

    • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
     I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ tiramola 30/09/2010 18:55:53

     Ξέχασα να αναφέρω προηγουμένως ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος (με το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν) μεταξύ άλλων εξέθεσε ανεπανόρθωτα και κάποια γιουσουφάκια τύπου Γιωργάκη (bravo Giorgos) και Ντόρας (της φίλης της Κοντολίζας), που διαγκωνίζονταν στα κανάλια ποιός θα βγει να πρωτοπεί το ΝΑΙ πριν προλάβει να βγάλει διάγγελμα ο Τ. Παπαδόπουλος! Και τους έτριψε το 75% των Ελληνοκυπρίων στα μούτρα. Και εντελώς φυσιολογικά, μετά από αυτό βγήκαν οι διάφοροι Μητσοτάκηδες, Παπαχελάδες και ΣΙΑ (με όλα τα παρελκόμενα παπαγαλάκια) και άρχισαν να πετάνε κάθε είδους λάσπη εναντίον του. Είναι αυτονόητο ότι αν κάποιος εστιάζει στα "διοχετευόμενα παραπολιτικά" παραβλέποντας το μεγάλο εθνικό θέμα, τότε κάνει σαν τον άλλο στο ανέκδοτο που όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι αυτός κοίταγε το δάχτυλο.

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 30/09/2010 23:01:30

      @I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ

      (συνέχεια) Πάντως, σωστά αναφέρεις ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το ΟΧΙ του στο σχέδιο Αυνάν όχι μόνο απέδειξε ότι ήταν πατριώτης αλλά συγχρόνως εξέθεσε ανεπανόρθωτα τα γιουσουφάκια του ΝΑΙ (Παπανδρέου, Μητσοτάκηδες, Παπαχελάδες και ΣΙΑ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) πράγμα που και αυτό είναι μια προσφορά. Για να ξέρουμε ποιοί είναι αληθινά αμερικανάκια και ποιοί όχι. Περιττό να σημειώσω ότι αντίθετοι με το κυπριοκτόνο σχέδιο ήταν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

     • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
      I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 01/10/2010 02:00:55

      Αγαπητέ Μ. ΜΑΝΩΛΗ μην είσαι τόσο απόλυτος ότι δογματίζω. Η εικόνα του Κων/νου Καραμανλή που παρουσίασες στο προηγούμενο σχόλιό σου (22:50) είναι εξιδανικευμένη. Έχω αντιρρήσεις στα εξής σημεία:

      1) Ο Α. Παπανδρέου ήταν με τον τρόπο του συμμέτοχος. Έκανε πολύ παιχνίδι με τον ΑΣΠΙΔΑ στους αξιωματικούς της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο πριν από τη δικτατορία. Αυτό έδωσε και την "ηθική" πρόφαση στους χουντικούς να πάρουν πίσω τη μεραρχία από την Κύπρο (η πραγματική αιτία βέβαια ήταν οι εντολές των Αμερικάνων). Και βέβαια όταν στην πρώτη οκταετία του "άνοιξε" το φάκελλο της Κύπρου, απλά κορόιδεψε την κοινωνία. Έκανε ότι ακριβώς έκαναν και όλες οι εξεταστικές επιτροπές μέχρι σήμερα για τα διάφορα σκάνδαλα. Συγκάλυψε ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι και καλά άνοιξε το φάκελλο.

      2) Το ότι έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ ήταν καθαρά κίνηση προς το εσωτερικό για να δείξει ότι κάτι έκανε. Πρακτικό αποτέλεσμα υπό το μηδέν διότι μετά από μερικά χρόνια "παρακάλαγε" για να ξαναμπεί στο ΝΑΤΟ, όπως και έγινε. Στο μεταξύ διάστημα όμως, η Τουρκία το εκμεταλλεύτηκε και κέρδισε καίρια πόστα στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα οι εσωτερικοί συσχετισμοί στο ΝΑΤΟ να είναι δυσμενέστεροι για εμάς μετά την επανείσοδό μας. Αντίθετα, η είσοδος στην Ε.Ο.Κ. ήταν θετικό βήμα γεωπολιτικά για τη χώρα μας.

      3) Οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου στην πράξη φρέναραν το τρένο της ΕΝΩΣΗΣ που σάρωνε σε όλη την Κύπρο και αντί της ΕΝΩΣΗΣ έβαλαν σαν ανάχωμα την ανεξαρτησία της Κύπρου. Μια ανεξαρτησία όπου της είχαν φυτέψει και τον τουρκικό παράγοντα ως εγγυήτρια δύναμη, πράγμα που αποτέλεσε το σπέρμα για κάθε "νόμιμη" μελλοντική χρήση της Τουρκίας με την προσφιλή μέθοδο των Άγγλων, του διαίρει και βασίλευε. Εκεί ακριβώς πάτησε η Τουρκία το 1974 και με αυτή την πρόφαση έκανε την εισβολή.

      Ο Μακάριος σίγουρα πήρε υπερεξουσίες (αρχιεπίσκοπος, πρόεδρος κλπ, μόνο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να γίνει). Και μετά έκανε κινήσεις απερίσκεπτες με την αίγλη του "εθνάρχη" της Κύπρου. Και βέβαια οι ευθύνες της χούντας, όχι μόνο με την απόσυρση της μεραρχίας και το πραξικόπημα αλλά το κυριώτερο με το ότι εμπόδισε την ΕΛΔΥΚ και την εθνοφρουρά να αντισταθούν και να πετάξουν τους Τούρκους στη θάλασσα, ήταν τεράστιες. Ο ορισμός της προδοσίας. Αυτοί (και ιδίως οι στρατηγοί - αρχηγοί των σωμάτων) έπρεπε να εκτελεστούν. Αντ' αυτού, λόγω της γνωστής πολιτικής της "γέφυρας" του Αβέρωφ προκειμένου να επιστρέψει ο Καραμανλής, έμειναν στο απυρόβλητο γιατί έτσι ήταν η συμφωνία (με "ισχυρή" προτροπή των Αμερικάνων που προστάτεψαν τους ανθρώπους τους και αυτοί σε αντάλλαγμα δεν έβγαλαν άχνα για το ρόλο ΝΑΤΟ και Αμερικάνων στην προδοσία).

      Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής (ο νεώτερος) το έπαιξε πολύ καλά το χαρτί του παρά "τας υποδείξεις" άνωθεν. Έβγαλε μια διφορούμενη ανακοίνωση η οποία τελικά κατέληγε σε πλήρη υποστήριξη στον Τ. Παπαδόπουλο και στους ελληνοκύπριους σε ότι θα αποφάσιζαν. Παράλληλα, έστελνε τον Μολυβιάτη στη Μόσχα για να κάνει παιχνίδι με τους Ρώσους οι οποίοι έχουν πολλά συμφέροντα στην Κύπρο. Και φυσικά, οι Ρώσσοι μπλοκάρισαν με βέτο επανειλημμένες απόπειρες των Αγγλοαμερικάνων να εκβιάσουν ψηφίσματα υπέρ του σχεδίου Ανάν στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Με αυτό τον τρόπο έσωσε κάπως και την οικογενειακή τιμή του, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις τεράστιες ευθύνες του θείου του. Ο Σαμαράς επίσης ήταν κάθετος κατά του κατάπτυστου αυτού σχεδίου.

    • Moriarty avatar
     Moriarty @ tiramola 30/09/2010 19:44:10

     Πράγματι, ο ΤΠ ήταν αυτοδημιούργητος, εργατικός άνθρωπος, πολύ καλός δικηγόρος που ίδρυσε ένα πάρα πολύ επιτυχημένο δικηγορικό γραφείο το οποίο, μεταξύ άλλων, ασχολείτο και με εξωχώριες εταιρείες - όπως οι περισσότεροι επιτυχημένοι νομικοί οίκοι στην Κύπρο. Τι θα έπρεπε να ήταν άραγε για να περάσει τις... εξετάσεις της ηθικής υποκρισίας; Τεμπέλης, αργόσχολος, αποτυχημένος, πολυλογάς, κρατικοδίαιτος, ανηψιός ή γιός κάποιου παλιού πολιτικού;;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 30/09/2010 19:20:58

   O Τασσος Παπαδοπουλος ειναι εκφραστης ενος ιδιομορφου ελληνοκυπριακου εθνικισμου που υπαρχει εκει μετα την εγκαθιδρυση του ανεξαρτητου κρατους.Πραγματι δεν ειναι "πατριωτης" με την εννοια που τον θελεις εσυ γιατι στην Κυπρο εκτος απο τον κλασικο ελληνικο εθνικισμο των ενωτικων υπαρχει και ο μακαριακος ελληνοκυπριακος που θελει ενα ανεξαρτητο ελληνοκυπριακο κρατος.Δεν ειναι ολοκληρωμενος εθνικισμος οπως π.χ. των Σκοπιων που απαρνηθηκαν τη βουλγαρικη καταγωγη τους και ψαχνουν να βρουν "μακεδονικες" ριζες.Ειναι ελληνοκυπριακος,δηλαδη οι ανθρωποι του αναγνωριζουν την ελληνικη καταγωγη τους αλλα αρνουνται τη διοικηση απο την Αθηνα γιατι θεωρουν οτι τα συμφεροντα ελλαδικου κρατους και Κυπρου δεν ταυτιζονται.
   Οσο για το ΑΚΕΛ η αποψη που εχω ειναι οτι παιρνει γραμμη απο εκει που επαιρνε παντα : απο τη Μοσχα.Η αλλαγη σε OXI στο σχεδιο Αναν απο το ΝΑΙ εγινε οταν η Ρωσια εβαλε βετο στον ΟΗΕ για το σχεδιο Αναν για δικους της λογους.

 7. theod avatar
  theod 30/09/2010 16:30:02

  Το 2004 με το σχέδιο ΑΝΑΝ και παρά τους εγχώριους υποστηρικτές; ΝΤΌΡΑ, ΓΑΠ, ΠΑΠΑΧΕΛΑΔΕΣ & ΣΙΑ δεν πέρασε το δημοψήφισμα χάρις στην ψήφο των πατριωτών-Κυπρίων και τώρα ψάχνουν νέες λύσεις με Χριστόφια και ΓΑΠ.

 8. ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ avatar
  ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 30/09/2010 18:20:26

  Δεν είναι ατυχείς οι "δηλώσεις Χριστόφια" . Ατυχείς είναι οι δηλώσεις
  της Νέας Δημοκρατίας , του Γραφείου Τύπου της , τουλάχιστον !

  Γιατί δεν μπορεί να εξισώνεται "το προδοτικό και εγκληματικό πραξικόπημα
  κατά του Προέδρου Μακαρίου" με την Τουρκική εισβολή ;
  Συμφωνούν σε αυτό και οι Τούρκοι ;
  Ποιάν ή ποιές Αρχές του Διεθνούς Δικαίου επικαλούνται οι ατυχήσαντες
  υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας γιά να υποστηρίξουν
  την άποψή τους ;

  Και δεν μας λέτε και κάτι άλλο, μιά και καταπιάνεστε τελευταία και με
  κάπως σοβαρά θέματα, κύριε Παναγιωτόπουλε και Σια :

  Αν το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου είχεν επιτύχει και ο Μακάριος είχεν
  εξοντωθεί και ο διάδοχός του Ν. Σαμψών είχε κηρύξει την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου
  με την Ελλάδα και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και πολλοί άλλοι είχαν
  αναγνωρίσει την νέα πραγματικότητα (δηλαδή την ΕΝΩΣΗ) , και μόνον η
  Τουρκία εξακολουθούσε να διαμαρτύρεται (όπως ακριβώς κάνουμε εμείς τώρα),
  τι θα λέγατε λοιπόν εσείς τώρα ο, κύριοι του Γραφείου Τύπου της Νέας
  Δημοκρατίας , ε ; Θα λέγατε (μήπως) πως έχει δίκιο η Τουρκία που
  διαμαρτύρεται ;; Αυτό θα λέγατε ;;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ 30/09/2010 19:26:56

   Oι Τουρκοι μπορει να μη συμφωνουν αλλα δεν ειναι δουλεια της ΝΔ να εκδιδει ανακοινωσεις με τις οποιες συμφωνουν οι Τουρκοι.
   Το πραξικοπημα ειχε στοχο την αλλαγη κυβερνησης ενω η εισβολη την εθνοκαθαρση ευρειας κλιμακας και την αλλαγη της πληθυσμιακης δομης της Κυπρου.Ειναι πολυ ευρυτερη επιχειρηση.
   Υπ οψιν οτι τις δυο πρωτες μερες μετα το πραξικοπημα οι Τουρκοι αποδεχθηκαν τη χουντικη αποψη οτι επροκειτο για εσωτερικη υποθεση της ελληνικης πλευρας και φυσικα δεν επηρεαζε τους Τουρκοκυπριους.
   Μετα τις 17 Ιουλιου και αφου ο Μακαριος ειχε αρχισει να διαμαρτυρεται διεθνως για την ανατροπη του και να ζητει παρεμβαση της διεθνους κοινοτητος καταλαβαν οτι ειχαν την ευκαιρια εισβολης και αλλαξαν γραμμη.

 9. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 30/09/2010 18:29:24

  Ο Κων/νος Καραμανλής ήταν εξ αρχής άνθρωπος των Αμερικάνων. Με τη στήριξη των Αμερικάνων και του παλατιού εμφανίστηκε από το πουθενά (σε σύγκριση με τον Στεφανόπουλο και τον Κανελόπουλο εκείνης της εποχής, που κι εκείνοι με τη σειρά τους φουκαριάρικο πολιτικό προσωπικό του προτεκτοράτου ήσαν). Και έγινε πρωθυπουργός. Το γραμμάτιο όμως που έπρεπε να ξοφλήσει για την άνοδό του ήταν το Κυπριακό.

  Ο Χόρτον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία το 1922, είχε πει μετά τη μικρασιατική καταστροφή: "Οι Έλληνες πολιτικοί είναι ικανοί να πουλήσουν μέχρι και τη μάνα τους για να κυβερνήσουν". Και είχε πολύ δίκιο, διαχρονικά. Κάποτε, προς τα τελευταία του, ο Κων/νος Καραμανλής είχε πεί (επιβεβαιώνοντας τον Χόρτον): "Στέγνωσα την ψυχή μου για να κυβερνήσω". Και αυτή η στεγνή ψυχή φάνηκε σε όλη την ωμότητά της στο Κυπριακό. Εργολαβία το είχε πάρει, τόσο μετά την άνοδό του με τη συμφωνία της Ζυρίχης όσο και μετά την επιστροφή του με τον Αττίλα 2 (ή αλλοιώς "η Κύπρος κοίτεται μακράν"). Γι αυτό και δεν άνοιξε ποτέ στην πραγματικότητα ο φάκελλος της Κύπρου.

  Για το Χριστόφια τι να πούμε; Το πρόβλημα δεν είναι ότι (ισχυρίζεται πως) είναι αριστερός, Το πρόβλημα είναι ότι είναι άνθρωπος των Άγγλων. Ένας σαλτιμπάγκος που ενώ αρχικά ήταν υπέρ του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, ύστερα το γύρισε κάτω από τη λαϊκή πίεση της βάσης του ΑΚΕΛ και είπε ΟΧΙ. Φρόντισε όμως να διευκρινήσει προς τους πάτρωνές του πως "λέμε τώρα ΟΧΙ για να τσιμεντώσουμε το ΝΑΙ". Περιττεύει κάθε περαιτέρω ανάλυση.

  Και μία ένσταση. Αγαπητέ Επώνυμε δεν έχεις δίκιο να κατατάσσεις στην ίδια κατηγορία και τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αυτός ήταν πραγματικός πατριώτης και ηγέτης. Επίσης ήταν και αγγλοσπουδαγμένος και ήξερε καλά τον τρόπο σκέψης του πραγματικού εχθρού. Εκτός από την ΕΟΚΑ και το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, μια εξίσου μεγάλη κίνηση που έκανε ήταν μετά το σχέδιο Ανάν, στο θέμα των πετρελαίων της Αν. Μεσογείου. Αφού πρώτα καθόρισε αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου σε συμφωνία με τα υπεράκτια γειτονικά της κράτη (πράγμα που εμείς δεν έχουμε κάνει ούτε καν με την Κύπρο), κάλεσε τις αμερικάνικες και άλλες εταιρείες και τους είπε: "Αν βρείτε εκμεταλεύσιμα κοιτάσματα τα εκμεταλλεύεστε και μας δίνετε τα νόμιμα ποσοστά". Ήξερε έτσι κι αλλοιώς ότι στο τέλος αυτοί θα τα έπαιρναν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν τον ενδιέφερε τόσο κάποιο κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό, όσο η επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επειδή οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα μαζί του, έγινε το "θαύμα" και προέκυψε Χριστόφιας...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 30/09/2010 22:50:51

   @I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ

   Δογματίζεις χωρίς βάσιμα στοιχεία. Και αναπαράγεις την αριστερή προπαγάνδα της δεκαετίας του 70 την οποία εγκωλπώθηκε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

   Ο Καραμανλής ΔΕΝ ήταν άνθρωπος των αμερικάνων! Ο Καραμανλής φίλε μου ήταν αυτός (όπως και ο Ντε Γκλωλ στη χώρα του) που σήκωσε ανάστημα στον θείο Σαμ με την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και ως γνωστό, η ΗΠΑ ήθελαν μια Ελλάδα υποταγμένη με μια Τουρκιά ενδυναμωμένη. Η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ μας ενδυνάμωνε έναντι των τούρκων και αυτό δεν βόλευε του αμερικάνους. Επομένως, πήγε κόντρα σε αυτούς στην πιο θεμελιώδη επιλογή του.

   Επειδή αναφέρεσαι και στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, μην ξεχνάμε ότι οι συμφωνίες αυτές κατοχύρωναν την ανεξαρτησία της Κύπρου, καθόριζαν το Σύνταγμα του νέου κράτους και τα δικαιώματα κάθε εθνοτικής κοινότητας (ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) όσον αφορά το κράτος και τη διακυβέρνηση. Η πολιτειακή οργάνωση του νεοσύστατου κράτους ήταν πολύπλοκη και απαιτούσε ομοφωνία και των δύο κοινοτήτων σε μια σειρά από θέματα. Ο Πρόεδρος θα ήταν Ελληνοκύπριος και ο Αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος. Μια από τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) θα μπορούσε να προβεί σε μονομερή δράση, αφού προηγουμένως είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τις άλλες δυο.

   Έτσι στις 16 Αυγούστου 1960 η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η Συμφωνία της Ζυρίχης ουσιαστικά κατέρρευσε το 1963, μετά από αλλαγές που επιχείρησε να κάνει ο Μακάριος στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας (τα «13 Σημεία») και τις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν το 1963-64.

   Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογία για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 μετά το υποκινηθέν από την ελληνική Χούντα πραξικόπημα Σαμψών κατά του Μακαρίου. Η Συνθήκη Εγγυήσεων δεν έδινε δικαίωμα στην Τουρκία για στρατιωτική δράση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις ή για παραμονή των στρατευμάτων της στο νησί μετά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

   Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Καραμανλής έκανε το καλύτερο που μπορούσε υπέρ της Κύπρου και του κυπριακού ελληνισμού από την εποχή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και πάντοτε. Με την προσπάθειά του αυτή κατάφερε να προβεί σε έντιμους συμβιβασμούς αλλά κυρίως πέτυχε με τις συμφωνίες αυτές την ύπαρξη ανεξάρτητου κυπριακού κράτους με μία και μοναδική νομική προσωπικότητα με ελληνοκύπριο πρόεδρο και τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο, δηλαδή πέτυχε τότε αυτά που οι τούρκοι σήμερα δεν θέλουν καν να τα συζητήσουν.

   Τα μεγάλα λάθη για την Κύπρο αρχίζουν από τον Μακάριο με τα "13 σημεία". Αυτή είναι η αλήθεια. Όταν είχαν "ωριμάσει" οι συνθήκες εις όφελος των τούρκων με την απαράδεκτη υποκίκνηση του πραξικοπήματος Σαμψών από την ελλαδική Χούντα η οποία υποκινήθηκε προηγουμένως από τις ΗΠΑ (βλ. Κίσινγκερ), η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και εισέβαλε.

 10. ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ avatar
  ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ 30/09/2010 21:16:02

  ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΟΤΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΛΟΧΙΕΣ "ΝΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΣ", ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ.
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΕΒΑΖΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ "YES MEN".
  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.