16/08/2009 03:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένταση στην Παναγία Σουμελά κατά την επίσκεψη Πόντιων προσκυνητώνΈνταση δημιουργήθηκε στην Παναγία Σουμελά κοντά στην Τραπεζούντα, όταν οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν σε περίπου 500 προσκυνητές, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία και τη Γεωργία, να πραγματοποιήσουν λειτουργία στην ιστορική μονή, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η διευθύντρια του Μουσείων Τραπεζούντας, Νιλγκιούν Γιλμάζερ παρενέβη δυναμικά και διέκοψε το προσκύνημα, παίρνοντας από τους προσκυνητές τα κεριά που είχαν ανάψει στο χώρο της μονής. Όπως υποστήριξε, ο ιστορικός χώρος λειτουργεί ως μουσείο και ως εκ τούτου απαγορεύεται η τέλεση λατρευτικών εκδηλώσεων.

Η ομάδα των προσκυνητών επέμεινε στο αίτημά της να προσευχηθεί και ακολούθησε μικρής έκτασης ένταση μεταξύ των προσκυνητών και των ανδρών της εταιρείας φύλαξης του χώρου.

 Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε' Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη με την συμμετοχή του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

 Στην ομάδα των προσκυνητών συμμετείχαν και δύο ιερείς. Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης υπενθύμισε την ποντιακή του καταγωγή και επισήμανε ότι επισκέφθηκαν την Παναγία Σουμελά καθαρά για θρησκευτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα.

 Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. maximos avatar
  maximos 16/08/2009 08:28:20

  Παλι μου στεναχωρείται τον Βερέμη και τα παιδιά και κορίτσια του ΕΛΙΑΜΕΠ

 2. osaperas avatar
  osaperas 16/08/2009 10:17:46

  Σκέφτομαι εάν ερχόντουσαν στην Θεσσαλονίκη τούρκοι και ήθελαν να κάνουν μία θρησκευτική τελετή στο σπίτι που λένε ότι είχε γεννηθεί ο Ατατούρκ, ο Ψωμιάδης θα τους άφηνε; Κι εάν μάλιστα τραγουδούσαν και τον εθνικό τους ύμνο θα προκαλούντο αντιδράσεις από τους δικούς μας;

 3. ELLAS_ADHS avatar
  ELLAS_ADHS 16/08/2009 11:01:51

  Αυτά δείχνουν την ΦΙΛΙΑ που έλεγαν μερικοί πληρωμένοι.
  Να βλέπουμε και να μαθαίνουμε ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ.

 4. occultist avatar
  occultist 16/08/2009 12:12:46

  osaperas says:
  ""..μία θρησκευτική τελετή στο σπίτι που λένε ότι είχε γεννηθεί ο Ατατούρκ..""

  Μόνος σου το γράφεις φίλτατε, στο σπίτ, και το σπίτι ΔΕΝ ειναι ιερός ναός.

  • osaperas avatar
   osaperas @ occultist 16/08/2009 12:53:13

   Μάλλον μπερδευτήκαμε. Για μάς είναι σπίτι. Για αυτούς είναι ένας τόπος ιερός. Για εμάς το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά είναι ιερός τόπος, Για αυτούς είναι μουσείο, με ότι αυτό συνεπάγεται

   Δεν θα είχες ενοχληθεί εάν έβλεπες καμιά 200 τούρκους στην Ελλάδα, συγκεντρωμένους εξω από το σπίτι ή ένα τζαμί (Ξανθη κομοτηνή) να ψάλουν τον εθνικό τους ύμνο; Εγώ θα είχε πάντως. Κια νομίζω ότι δικαιολογημένα θα είχα.΄Ίσως πάλι να ειμαι και .....περίεργος

   • occultist avatar
    occultist @ osaperas 16/08/2009 13:07:53

    @osaperas

    Προσωπικά ΟΧΙ. Ειμαι ενας από αυτούς που πανηγύρισαν έξαλλα μέσα στην Πορτογαλλία για το EYRO χωρίς κανείς ντόπιος να δυσανασχετίσει. ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ. Σέβομαι τις θρησκευτικές, πολιτικές και εθνικές απόψεις των άλλων, εφ΄ όσον σέβονται και οι ¨¨άλλο騨 τις δικές μου. Ηδη κοντά το σπίτι μου σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων λειτουργούν δύο ¨¨τζαμιά¨¨. Μαντεύεις την περιοχή;;;;

 5. ΛΕΡΑ avatar
  ΛΕΡΑ 16/08/2009 13:11:50

  ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΥΧΝΑ... ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΔΕΙΡΑ ΚΑΝΕΝΑ

  ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ "ΔΗΛΩΣΟΥΝ" ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

  ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΘΡΑΚΗΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ

  http://iwnasdragoumis.blogspot.com/2009/08/blog-post_3919.html

 6. Χι avatar
  Χι 16/08/2009 14:29:39

  Κι εκείνους τους πειράζει αν βλέπουν τόπους λατρείας τους με διαφορετικές χρήσεις, επομένως ξύδι. Άλλο αμοιβαίος σεβασμός, άλλο μονομερής κοροϊδία.

 7. Γαβράς avatar
  Γαβράς 16/08/2009 15:34:55

  Από το δημοσίευμα που παρατίθεται παραπάνω, δεν φαίνεται το επεισόδιο αυτό να συνδέεται με την ύπαρξη ή μη "φιλίας", ούτε με καμία ανάκρουση εθνικού ύμνου (ποιού ύμνου εξάλλου; εφόσον οι προσκυνητές δεν ήταν μιας εθνικότητας, αλλά τουλάχιστον δύο, Έλληνες και Ρώσοι).
  Ο λόγος που προέβαλε η διευθύντρια ήταν η συντήρηση του μουσείου.

  Γι' αυτό, ως καταλληλότερο συγκρίσιμο παράδειγμα εμένα δεν μου φαίνεται η υπόθεση περί του σπιτιού του Ατατούρκ, αλλά μια άλλη. Ας φανταστούμε το εξής παράδειγμα:

  Ο Παρθενώνας ήταν ιερός ναός, και τώρα είναι μουσείο.
  Αν πάνε κάποιοι δωδεκαθεϊστές και θέλουν να τελέσουν τη λατρεία τους, ποια θα είναι η αντίδραση του διευθυντή του Μουσείου; Θα τους αφήσουμε;

  • lypon avatar
   lypon @ Γαβράς 17/08/2009 11:44:32

   Μα, αν θυμάμαι καλά, η προσπάθεια έχει γίνει στον Παρθενώνα και την Ολυμπία, και η απάντηση ήταν 'όχι'.

   Πάντως, σε κάποια άλλη περίπτωση αρχαιολογικού χώρου, δε θυμάμαι όμως που, τους επετράπη, με τον όρο φυσικά του σεβασμού στο χώρο και με επίβλεψη των φυλάκων...

  • lypon avatar
   lypon @ Γαβράς 17/08/2009 11:46:15

   Α, για όσα δε θυμάμαι, μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

   Νομίζω πως η μνήμη του θα είναι καλύτερη από τη δική μου.

 8. monntag avatar
  monntag 17/08/2009 11:03:28

  Υπάρχουν και τζαμιά από την Οθωμανική εποχή στην Θεσσαλονίκη, όπως το Αλκαζάρ, στοά εμπορικών καταστημάτων σήμερα, και το Γενί τζαμί, που σήμερα είναι χώρος εκθέσεων. Τι θα έλεγε ο κύριος Ψωμιάδης αν έσκαγαν μύτη μερικοί Τούρκοι και ζητούσαν να τελετουργήσουν εκεί;

 9. ΑΛΕΚΟΣ avatar
  ΑΛΕΚΟΣ 17/08/2009 11:06:54

  Εάν ρωτήσουμε τον κ. Ψωμιάδη για την αντίστοιχη κίνηση που έγινε στην Ακρόπολη απο του δωδεκαθειστές, ποιά θα νομίζετε θα είναι η γνώμη του ?

 10. rs avatar
  rs 17/08/2009 11:38:04

  Πάλι τα ίδια!
  Γύρω στο Πάσχα ομάδα ελλήνων επισκέφθηκε τις γνωστότερες τοποθεσίες και πόλεις στον Πόντο. Απ' ότι γνωρίζω κατά την επίσκεψή τους στην Παναγία Σουμελά τέλεσαν και κάποιο τρισάγιο. Τίποτε το αξιοπερίεργο δεν συνέβη!
  Το ότι μέσα στους τωρινούς επισκέπτες υπήρχε ο Ψωμιάδης και ο Παπαθεμελής και άλλοι οι οποίο νομίζουν οτι έχουν πάρει εργολαβία την ανάκτηση των δικαίων των απανταχού Ελλήνων, τα λέει όλα.
  Μπορούμε να φανταστούμε την "κόσμια "συμπεριφορά του "μπουκέτου" ειδικά όταν, όπως είπαν στις ειδήσεις, τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο!Άν αυτό δεν είναι ο ορισμός της πρόκλησης, τότε τί είναι;
  Γραφικοί και επικίνδυνου υπάρχουν και απο τις δύο πλευρές και δυστυχώς υπάρχει αστείρευτο υλικό, απο ιστορικά γεγονότα !!

  Ένας Πόντιος Θεσσαλονικιός

  Υ.Γ. Η απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών των ομάδων είναι κάτι
  το διαφορετικό;

 11. Νἰκος avatar
  Νἰκος 17/08/2009 17:18:41

  Παιδες, δεν ηξερα οτι ο Κεμαλ ειναι "αγιος" και οτι μπορουν να τελεσουν "τρισαγιο" μουσουλμανικο τελος παντων. Μα καλα τρελαθηκατε ολοι; Αν θελουν οι τουρκοι να τον τιμησουν καλα κανουν, οταν εμεις οι επισημοι ραγιαδες, ΚΚ και Τζεφρυ, εναποθετουμε στεφανια τοτε ειναι πολιτικη πραξη υποτελειας, οταν δεν ανταποκρινονται οι τουρκοι,και ας μην πει κανεις οτι Ο Ερντογαν εναποθεσε στεφανι στο μνημειο του αγνωστου στρατιωτη γιατι θα ξερασω. ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΑΝΟΜΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
  Πρωτον, οταν τραγουδας το εθνικο υμνο ειναι πολιτικη πραξη, τιποτα αλλο.
  Δευτερον, αν θελουν οι δωδεκαθεϊστες να λειτουργησουν στον Παρθενωνα πρεπει να τους επιτραπει. Κατα τα αλλα ειμαστε ολοι προοδεθτικαριοι-αριστεροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.