28/09/2009 19:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα mini debate στο antinews για την Πράσινη ΑνάπτυξηΕπειδή και εδώ η διαβούλευση πάνω στο ζήτημα του μοντέλου της Πράσινης Ανάπτυξης καλά κρατεί, δύο υποψήφιοι βουλευτές στην Α Αθήνας παρεμβαίνουν, μέσα από ένα ιδιότυπο και ad hoc debate, καταθέτοντας τις απόψεις τους στο antinews για το ζήτημα αυτό.

 Αναγκαιότητα και όχι απλή διακήρυξη

 Του Σπύρου Κουβέλη,  υποψήφιου βουλευτή Α Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ

 

Η περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντας και σύγχρονο σχεδιασμό για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, παραγωγής, κατανάλωσης, και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Ένα μοντέλο που δεν θεωρεί τους φυσικούς πόρους πηγή προς εκμετάλλευση και το περιβάλλον δοχείο απόρριψης όσων δε χρειαζόμαστε.

Η σημερινή κατάσταση είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, με παραγωγικές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις να κλείνουν καθώς το προϊόν τους μένει στα αζήτητα. Όσοι έχουν απασχόληση είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν αμοιβές εξευτελιστικές και ανασφάλιστη εργασία, φοβούμενοι κι αυτοί το φάσμα της ανεργίας. Η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη ξεκινάει από την  παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, που έχουν ζήτηση και υψηλή αξία. Και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς είναι υγιείς επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και καλή αμοιβή. Μόνο στον τομέα της πράσινης ενέργειας υπολογίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο ποσοστό από αυτές τις θέσεις, και θα το κάνει με το πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη.

Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, αλλά και προετοιμασίας και προσαρμογής στις ήδη ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται περιορισμός της προσέλκυσης νέου πληθυσμού στην Αττική, και κίνητρα για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, με σαφή προέκταση την ανάγκη επανεξέτασης του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου. Οφείλει να υπάρξει ένα σχέδιο αποκέντρωσης και Ιεραρχημένες παρεμβάσεις με τριπλό στόχο:

ανάσχεση της οικιστικής εξάπλωσης

πράσινη ανάπτυξη

δυνατότητα αναπλάσεων (αξιολογώντας την ανάπλαση ως πολεοδομικό εργαλείο σύμφωνα με τη λογική της αρχιτεκτονικής και όχι των εργολαβιών).

Μια μεγάλη και πιεστική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας με καθυστέρηση και πολλά προβλήματα είναι η  διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Είναι ένα ζήτημα με έντονες κοινωνικές, οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις, πέρα από τις περιβαλλοντικές. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση άφησε να χαθεί  πολύτιμος στο ζήτημα της διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων, το οποίο διαχειρίστηκε ως βαρίδι και φοβούμενη το πολιτικό κόστος

Η ανάγκη να στραφούμε προς πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές δεν υπαγορεύεται μόνο από ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει πλέον και καθαρή οικονομική διάσταση. Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα αποδείχτηκε ευεργετικό για την οικονομία, αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση αλλά αποτελεί πραγματική απειλή ενώ η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης εξελίσσεται από εφήμερη μόδα σε συλλογική συνείδηση και αναγκαιότητα.

Πράσινες δράσεις και όχι πράσιν’ άλογα

 Του Χρήστου Τεντόμα, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Αθήνας

Για τη Νέα Δημοκρατία, η προστασία του περιβάλλοντος είναι άμεση προτεραιότητα. H υλοποίηση μιας σύγχρονης πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, με βάση τις προοπτικές που χαράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε δεν υποβαθμίζει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Aντίθετα μας θυμίζει ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει άλλη μία κρίση, την περιβαλλοντική. Θα είναι μεγάλο σφάλμα να υποτιμήσουμε τη μία χάριν της άλλης, αφενός διότι η οικονομική κρίση θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια σε αντίθεση με την κρίση της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην αντιμετώπισή της.

Σε κάθε περίπτωση έχει αξία να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε, για να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα πού βρισκόμαστε σήμερα, για να δούμε με ρεαλισμό, πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε.

Σε τοπικό επίπεδο δώσαμε έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης με σειρά αστικών αναπλάσεων, απαλλοτριώσεων και έργων υποδομής, ικανών να δώσουν προοπτική ανάπτυξης στις περιοχές αυτές και να βελτιώσουν ουσιαστικά την ζωή των κατοίκων τους. Ανάμεσα σε αυτές τις παρεμβάσεις εξέχουσα θέση κατέχει φυσικά το έργο της Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πρόκειται πραγματικά για τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που γίνεται στην Αττική τα τελευταία χρόνια. Παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας, θα τονώσει την οικονομία της και θα δώσει μια γενναία ανάσα ζωής και πρασίνου σε δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους στους Αμπελόκηπους και στο Βοτανικό, και θα επιδράσει θετικά στην ποιότητα ζωής σ’ ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Υλοποιήσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα της καθαριότητας, που τώρα αξιοποιείται προς όφελος των Αθηναίων.

Σε κάθε περίπτωση ο άξονας της περιβαλλοντικής μας πολιτικής βασίζεται και υλοποιείται σε τρία, μεταξύ άλλων, επίπεδα:

Τη δημιουργία μεγάλων χώρων πράσινου

Τη Μείωση και ενεργειακή αξιποίηση του όγκου των σκουπιδιών

Τις «Έξυπνες» παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως στον κτιριακό τομέα

Βεβαίως, η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης ξεκινά από το σχολείο. Μία σύγχρονη και αποτελεσματική πολιτική περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δεν προϋποθέτει απλά την μετάδοση γνώσεων στους μαθητές αλλά τη διαμόρφωση του αισθήματος της ατομικής ευθύνης για το περιβάλλον. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, οι νεότερες γενιές είναι εκείνες που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους μεγαλύτερους για το περιβάλλον, εφόσον αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια.

Έχουμε μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση, κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας. Για το μέλλον των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας προκειμένου να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Για να μπορέσει να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται και εξελίσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις εξελίξεις που δρομολογήσαμε.

 Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ανεξαρτήτως των παραλείψεων,  καλούμαστε να επιλέξουμε ποιος είναι ικανός να μας οδηγήσει, με σταθερό τιμόνι, στο δρόμο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 28/09/2009 19:58:52

  Αναμφίβολα λοιπόν θα πρέπει να σπεύσουμε σαν ανθρωπότητα, σαν πλανήτης, σε μια «πράσινη» κατεύθυνση. Αλλά όχι στην κατεύθυνση των πράσινων προσχημάτων, όχι στην φενάκη του «μια μικρή δυσκολία είναι, θα την ξεπεράσουμε», και της «εταιρικής ευθύνης». Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ανακατεύθυνση της κοινωνίας προς ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο, προς μια οικονομία που θα αλλάξει δραστικά προτεραιότητες και θα τις επανασταθμίσει με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες.
  Αυτό το ευκταίο και σωτήριο πρότυπο θα επαναφέρει την δημόσια σφαίρα στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας, με συλλογικότερους ίσως και δημοκρατικότερους όρους από ότι στο παρελθόν, θα ξανασκεφτεί τους κοινούς και προσωπικούς μας στόχους και θα θέσει σε κίνηση μια από τις δραματικότητες στροφές της ανθρωπότητας στην ιστορία της. Με άλλα λόγια το δίλημμα είναι «σοσιαλισμός ή επιβίωση», (αλλά κατά Κορνήλιο και Ροζα και όχι Γεώργιο φυσικά).

 2. Swell avatar
  Swell 28/09/2009 20:08:32

  O ένας μιλάει ακόμα για την εκτροπή του Αχελώου κι ο άλλος έστειλε τα ΜΑΤ για να "πεισθούν" οι κάτοικοι στο Γραμματικό να δεχθούν το ΧΥΤΑ... Μήπως η πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πηδήξει το περιβάλλον; Λέω μήπως...

 3. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 28/09/2009 20:12:00

  Διάβασε κανείς κάτι που να μήν είναι αόριστη γενικολογία, ή απλά αυξήθηκε η μυωπία μου ;

  Για τα κόστη μπορεί να πεί κανείς κάτι ; Για τις δυό μονάδες λιγνήτη της ΔΕΗ που υποσχέθηκε ήδη το ΠΑΣΟΚ στην Πτολεμαϊδα (Χρυοχοϊδης), τί έχει να πεί ο κ. Κουβέλης ;

  Και το πιό καυτό : Η πυρηνική ενέργεια είναι "πράσινη" ή όχι ; (σοβαρή απάντηση κι όχι "θρησκευτική")

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ τσώφλι πασατέμπου 28/09/2009 21:20:17

   Το πιο σωστό ερώτημα, αλλά ποιός τολμάει.

   Σε τελευταία ανάλυση, δεν υπάρχει πράσινη ενέργεια (ή τουλάχιστον πρέπει να συμφωνήσουμε τι σημαίνει πράσινη ενέργεια...) Στην πράξη, πράσινη ενέργεια είναι η ενέργεια που τα αρνητικά της μεταφέρονται κάπου αλλού. Ας πύμε, τα τρόλλεϋ είναι πράσινα. Καθαρά στην Αθήνα, βρώμικα στην Κοζάνη, και για τον πλανήτη υπερβρώμικα, αφου η μεταφορά ρεύματος έχει απώλειες και η συνολική αποτελσματικότητα είναι 0.45 x 0.9 x 0.80 = 32% που εικάζω είναι χαμηλότερο από ένα συμβατικό πετρελαιοκίηντο λεωφορείο...

   Η πυρηνική έχει τα εξής καλά: Παράγει απρόσκοπτα ρεύμα, και ισχύ βάσης. Συνέχεια. Δεν παράγει CO2 (στην παραγωγή). Όταν λειτουργεί σωστά δεν μολύνει. Έχει αποδειχθεί εκτενώς, π.χ. στην Γαλλία. Τα προβλήματα του παρελθόντος, από ελατωματικά συστήματα ελεγχου, θεωρούνται περασμένα.

   Έχει τα εξής κακά: Δεν είναι φτηνή (αν συνεκτιμηθούν τα προβλήματα χωροθέτησης και ασφάλειας). Ρυπαίνει με απόβλητα που πρέπει να θαφτούν κάπου στην Σιβηρία ή την Νεβάδα ή στον πλανήτη ...Ερμή. Ρυπαίνει σε ατύχημα, η πιθανότητα του οποίου μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αλλά όχι να μηδενιστεί. Μία κουλτούρα που δέχεται κόντρες την νύχτα στην Βουλιαγμένης, ενδεχεται να απορρίπτει τέτοιο ρίσκο, και το καταλαβαίνω.

   Για μένα η πυρηνική είναι η μόνη μεσοπρόθεσμη λύση για παράκαμψη του πετρελαίου και του κάρβουνου. Τήξεις και τέτοια είναι του μέλλοντος, δεν θα τα προλάβουν ούτε τα εγγόνια μου. Φ/Β και ΑΠΕ είναι για να ζουν οι εργάτες που τα φτιάχνουν στην Ζημενς, οι έμποροι που τα πουλάνε, οι Γενικοί Γραμματείς που λαδώνονται για τις άδειες και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις που χωροθετούν εκτάσεις. Και έχουν και το μειονέκτημα ότι δεν παράγουν ούτε ισχύ βάσης ούτε αιχμής. Παράγουν κάτι που θα είναι χρήσιμο όταν βρεθούν τσάμπα μαπαταρίες, και εγώ ξαναγίνω 18 χρονών.

   Οι υποψήφιοι πολιτικοί εντέχνως αποφεύγουν το καυτό θέμα. Τα παρτέρια και τα παραμύθια είναι εύκολα.

   Ο λιγνίτης και ο λιθάνθρακας (περίπου τα ίδια πράγματα) είναι αναποφευκτη λύση, στην πράξη, στην Ελλάδα, εκτός αν κλείσουν όλα τα τσιμεντάδικα, κεραμοποιεία, χαλυβουργεία κλπ, και δεν ανάβουμε φώτα το βράδυ.

   • ataktos avatar
    ataktos @ archaeopteryx 28/09/2009 21:28:31

    Πες τα Χρυσόστομε να αγιάσει το στόμα σου …

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/09/2009 20:13:14

  Μου θυμίζετε την διαδήμιση της ΜΕΤΚΑ στο Αλάσκα της πλατεία Κεφαλαρίου. Χαίρομαι που φαντάζεστε γκαζόν και δάση (στην Πεντέλη?)

  Και η μεν ΝΔ διαφημίζει πρασινάδες όπως παρτέρια και τέτοια. Τρίχες. Το Πασόκ είναι εν δυνάμει εγκληματικό, γιατί αν και δεν το λέει ο κύριος, φαντάζεται δάση από ανεμογεννήτριες υπέρ Ζήμενς, Ζήμενς και πάλι Ζήμενς. Να δω τον τουρισμό τότε, εκτός αν πιστεύετε ότι ο τουρίστας θα έρχεται να ρεμβάσει τις ανεμογεννήτριες στον San Giorgio απέναντι από το Σούνιο. Η απάτη που διαφημίζει ο κύριος του Πασόκ, είναι και στις θέσεις εργασίας. παραμύθια της Χαλιμάς. Η μόνη πράσινη απασχόληση είναι η οικολογική γεωργία, και ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν ιδέα τι είναι αυτό.

  Όσο για την θέρμανση του πλανήτη, οι πορδές από αγελάδες θεωρούνται κυρίως υπέυθυνες. Κόψτε το μοσχαρίσιο κρέας.

  Τα λοιπά μοιάζουν με πολεοδομικά θέματα... σε αυτά είμαι άσχετος, αλλά η Αθήνα σώζεται μόνο με όπλο μαζικής καταστροφής.

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 28/09/2009 20:42:08

   Αυτός είναι και ο λόγος που ξανά οι Έλληνες θα ψηφίσουν την κληρονομική δημοκρατία μας... χχααχ

 5. theo1611 avatar
  theo1611 28/09/2009 20:34:07

  Για να μιλάς για πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να έχεις ιδέα από βρώμικη αν'απτυξη.

  Τα πράσινα/μπλε/κόκκινα/ροζ/οικολογικά παλληκάρια μπορεί να γνωρίζουν από πράσινο και βρωμιές, αλλά από ανάπτυξη σίγουρα δεν γνωρίζουν.

  Αν είναι να πληρώνουμε την πράσινη ανάπτυξη όπως πληρώσαμε τη βρώμικη ανάπτυξη, που ποτέ δεν κατορθώσαμε να γίνει τελικά (αναφέρομαι στην βιομηχανική ανάπτυξη που μας ξέφυγε και της οποίας μετεξέλιξη είναι η πράσινη ανάπτυξη, για όσους δεν κατάλαβαν), να λείπει το βύσσινο.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 28/09/2009 21:09:12

  Ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι το Πασόκ να μετακαλέσει έναν "top" ξένο αρχιτέκτονα για να δώσει τα φώτα του στο θέμα της βελτίωσης του "αθηναϊκού" οικιστικού τοπίου, και ο οποίος έχει ήδη συμβουλεύσει σε υψηλό επίπεδο για το τι πρέπει να γίνει στην Αθήνα.
  Γιατί αίφνης χρειαζόμαστε πάλι τις συμβουλές ενός ξένου για να μας πει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ όσον αφορά στη βελτίωση του “αθηναϊκού” περιβάλλοντος;
  Πόσοι Καλατράβα ακόμα;
  Πόσο άνετα μπορούν να νοιώθουν οι Έλληνες αρχιτέκτονες στο άκουσμα αυτών των προτάσεων;
  Το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό εδώ και στην ομογένεια δεν είναι επαρκές ή κατάλληλο;

  Δεν το ξέρει άραγε κι’ ο έσχατος κάτοικος του λεκανοπεδίου και το μικρό παιδί ακόμα ότι ολόκληρες γειτονιές χρειάζονται κατεδάφιση για να ξανακτιστούν σύγχρονα και με κάποια αισθητική;
  Όπως διατύπωσε πιο πάνω - με μια δόση υπερβολής - και ο @Archaeopteryx η Αθήνα σώζεται μόνο με όπλο μαζικής καταστροφής.
  Και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να μετοικήσουν μαζικά ελεγχόμενα στην περιφέρεια για να μεταφερθεί η ανάπτυξη εκεί και να ανακοπεί η συγκέντρωση πληθυσμού στο Λεκανοπέδιο.

  Όταν στη χώρα του Ικτίνου και του Καλλικράτη ψάχνεις άλλους τόπους, σημαίνει ότι είσαι από άλλο τόπο, σχολίασε καίρια τις προάλλες ο @Νοών...Νοείτω.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 28/09/2009 21:12:21

  μια μικρή διόρθωση, ζητώ συγνώμη: Όταν στη χώρα του Ικτίνου και του Καλλικράτη ψάχνεις ΣΕ άλλους τόπους, σημαίνει ότι είσαι από άλλο τόπο, σχολίασε καίρια τις προάλλες ο @Νοών…Νοείτω

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 28/09/2009 21:21:28

   άλλο τόπο... όπως ετεροτοπία;

 8. Orestios avatar
  Orestios 28/09/2009 21:41:46

  Αυτό το κλισέ "πράσινη ανάπτυξη" σαν μαϊντανός μοιάζει πάντως. Αν αφαιρεθεί από το πιάτο δεν θα λείψει στο φαγητό.

 9. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 28/09/2009 21:48:20

  Αρχαιοπτέρυγα, με κούφανες πάλι με τις γνώσεις σου ! Παλιά σ'έκανα προς οικονομολόγο, τώρα με πάς προς μηχανολόγο - μηχανικό.

  Στα υπέρ της πυρηνικής πρέπει να βάλεις το "περιβάλλον" που δημιουργεί ένας τέτοιος τομέας με ανάπτυξη κλάδων και τεχνολογικών εφαρμογών που σήμερα δέν υπάρχουν. Προσωπικά νομίζω οτι το τελευταίο κόμπλεξ της μουστακαλίδικης εποχής της μεταπολίτευσης που θα αποβάλλουμε, θα είναι ο άρρωστος αυτός φόβος για την πυρηνική ενέργεια που με αφέλεια τον υπερασπίζονται δεξιοί κι αριστεροί.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ τσώφλι πασατέμπου 28/09/2009 23:14:35

   Ό φόβος για την πυρηνική, φίλε τσώφλι πασατέμπου, είναι ότι λόγω διεθνών επιτροπών ατομικής ενέργειας, οι μίζες είναι ελεγχόμενες... και στην Ελλάδα την ενέργεια θέλουν να την λυμαίνονται το Έθνος, η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία και η Πειραιώς, η Γιουρομπανκ, ο Κοπελούζος, ο Μελισσανίδης και ο Μυτηληναίος, όλοι οι ανεξάρτητοι γκαζάδες και ο λουφές είναι πολύ μικρός, και δεν μπορούν να τον μοιράσουν.

   Αλλη μια φορά, η διαπλοκή και η διαφθορά. Η επιστήμη και η αλήθεια δεν εμπλέκονται.

 10. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 28/09/2009 23:37:54

  Δυστυχώς δεν μπορώ να διακρίνω στα γραφόμενα ούτε του ενός υποψηφίου ούτε του άλλου κάποια οπτική πράσινης ανάπτυξης. Ως συνήθως πρόκειται μάλλον για ένα ακόμη λεκτικό σχήμα μέσα στην ένδεια οραμάτων και στοχεύσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.