#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2010 00:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα τραγελαφικό δίκτυο «κατασκόπωνΠολλά μη κολακευτικά σχόλια είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την αποκάλυψη δικτύου κατασκόπων της ρωσικής (διαδόχου της KGB) SVR, που δρούσε στην Αμερική. Οι 11 συλληφθέντες υποτίθεται πως αποτελούσαν μια ομάδα τόσο ανίκανων στη συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, που μετά από δέκα χρόνια δράσης της, το FBI δεν έχει επαρκείς αποδείξεις ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι συλληφθέντες έχουν προς το παρόν κατηγορηθεί για «συνομωσία για να δράσουν ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης, χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης», που είναι η πρέπουσα αμερικανική διαδικασία για λομπίστες που εργάζονται για λογαριασμό άλλης χώρας. Αν τυχόν καταδικαστούν, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνια. Όλοι οι  συλληφθέντες, εκτός από την Anna Chapman, κατηγορούνται επίσης για ξέπλυμα χρήματος, που επισύρει μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης. Αν οι δικηγόροι τους δεν καταφέρουν να τους απαλλάξουν, το πιο πιθανό είναι πως οι Ρώσοι θα «βουτήξουν» 11 Αμερικάνους τους οποίους θα κατηγορήσουν ως κατασκόπους και οι δυο χώρες θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή. Και μετά θα αρχίσουν πάλι από την αρχή, με τους Ρώσους να εκπαιδεύουν νέους πράκτορες στο να ζουν αμερικανικά, με χάμπουργκερ και κόκα κόλα,  και τους Αμερικάνους να εκπαιδεύουν τους δικούς τους στο να διαβάζουν Ντοστογιέφσκι.

Στην αρχική του σύλληψη, το δίκτυο δεν ήταν μια τόσο χαζή ιδέα. Η Anna Chapman, η φωτογραφία της οποίας στολίζει το παγκόσμιο διαδίκτυο, χαρακτήριζε τον εαυτό της ως Δ/νουσα Σύμβουλο της PropertyFinder Ltd, μιας εταιρίας real estate του Manhattan. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό εφαλτήριο για σύναψη στενών σχέσεων, ίσως και εκβιασμών, με μεγιστάνες της Wall Street αλλά και με στελέχη του μεγάλου στόχου των κατασκόπων, του αρχηγείου του ΟΗΕ.Το ζευγάρι της Βοστόνης ήταν πολύ σωστά εγκατεστημένο έτσι ώστε να συναγελάζεται με εκατοντάδες στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, συμβούλους, συνταξιούχους αξιωματούχους κλπ που εδρεύουν στο Harvard και στο MIT. Ποια μυστικά θα έκλεβαν; Υπάρχουν αρκετά στην ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης και του Κέμπριτζ. Στα μέσα της δεκαετίας του `90 ο διευθυντής της DCI και της CIA ήταν ο πρώην καθηγητής χημείας του ΜΙΤ John Deutch, που ερευνήθηκε επισταμένως μετά τη συνταξιοδότηση του επειδή διατηρούσε άκρως απόρρητα αρχεία στους οικιακούς υπολογιστές του. Ο  Deutch γεννήθηκε στις Βρυξέλλες από ρωσοεβραίο πατέρα, και του δόθηκε χάρη από τον Μπιλ Κλίντον, μια μόλις ημέρα πριν λήξει η προεδρική του θητεία!

Δεν χρειάζεται όλοι οι κατάσκοποι να είναι υψηλού προφίλ και να ζουν τη γρήγορη ζωή. Στη κοινότητα των κατασκόπων, υπάρχουν απαιτήσεις και για απλές ή «φθηνές» πληροφορίες. Υπάρχουν όμως ακόμη μυστικά; Χωρίς ψυχρό πόλεμο και στην εποχή του διαδικτύου; Ασφαλώς ναι. Πάντα υπάρχουν κωδικοί, αναφορές για εξελιγμένα όπλα, μυστικά βιοτεχνολογίας, λογισμικά Η/Υ κλπ. Με το ξεκίνημα των ΗΠΑ, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών, ο Alexander Hamilton,  έπεισε τον πρόεδρο George Washington πως αποτελεί άμεση προτεραιότητα η δημιουργία δικτύου κατασκόπων που θα έκλεβαν τις μυστικές πατέντες της βρετανικής βιομηχανίας. Στη σημερινή περίπτωση του δικτύου που αποκαλύφτηκε, αν πιστέψουμε το κατηγορητήριο, οι Ρώσοι κατάσκοποι ήταν χαμηλών τόνων, χωρίς πολλή ενέργεια, ικανοποιημένοι με το να ζουν σε συνθήκες σχετικής άνεσης στην Αμερική, την οποία προτιμούσαν από το να χρειάζεται να επιβιώσουν στο σύγχρονο περιβάλλον της Ρωσίας. Γενικά ήταν ένα σκηνικό τέτοιο που σε κανένα δεν βόλευε η αποκλιμάκωσή του. Το FBI είχε το καθήκον της παρακολούθησης του δικτύου, κάτι που βόλευε στην αύξηση του προϋπολογισμού του, οι κατάσκοποι ζούσαν άνετα, η ρωσική SVR δικαιολογούσε τον δικό της προϋπολογισμό, και πάει λέγοντας. Γιατί λοιπόν να διακοπεί αυτό το σκηνικό με τη σύλληψη όλων πλην του Χ. Μέτσου που παραβίασε τους όρους εγγύησης στην Κύπρο;

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως φταίνε κάποιες νεοσυντηρητικές δυνάμεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη φιλία και τη προσέγγιση μεταξύ των προέδρων Medvedev και Obama. Ίσως. Αν όμως πρόκειται πράγματι για  μια δεξιά συνομωσία ώστε να επιστρέψει ο ψυχρός πόλεμος, τότε είναι αξιοθρήνητη. Η κυβέρνηση του Obama ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν διπλωματικές συνέπειες λόγω των συλλήψεων. Ίσως οι Ρώσοι να ήταν έτοιμοι να «μαζέψουν» το δίκτυο τους και οι υπεύθυνοι του FBI να αναζήτησαν λίγο παραπάνω δημοσιότητα καθώς και μια καλή αφορμή για να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους. Ίσως πάλι να ήταν μια «εσωτερική» διαμάχη μεταξύ των δυο κατασκοπευτικών κοινοτήτων. Ότι και να είναι, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να το μάθουμε. Το FBI είναι σίγουρα ενθουσιασμένο που μπόρεσε επιτέλους να βρει κατασκόπους που δεν είναι Ισραηλινοί ή έστω Αμερικανοί που εργάζονται για τους Ισραηλινούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σπάνια γίνονται δίκες καθώς μεσολαβούν οι Αμερικανοί πολιτικοί που στηρίζουν και στηρίζονται από τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι όποιοι συλληφθέντες να αφήνονται ελεύθεροι πολύ γρήγορα.

Ένας συνταξιούχος πράκτορας στη Washington DC, έθεσε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα σε ένα σάϊτ συζητήσεων της εφημερίδας Washington Post. Μίλησε για στεγανογραφία, την ενσωμάτωση δηλαδή μυστικών μηνυμάτων σε διαδικτυακές επικοινωνίες, μια τεχνική που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν κατά κόρο οι Ρώσοι.

«Το έγγραφο του FBI είχε μερικές περίεργες ανωμαλίες. 1-Μετά την επεξεργασία των εικόνων στεγανογραφίας, γιατί παρέμειναν αναρτημένες; 2-Γιατί  οι πράκτορες δεν είχαν εκπαιδευτεί στη στεγανογραφία και στα ραδιογραφήματα πριν εισέλθουν στις ΗΠΑ; 3-Γιατί οι πράκτορες διατήρησαν σε έντυπη μορφή τον κωδικό (27 γραμμάτων) για το λογισμικό της στεγανογραφίας, αντί να τον απομνημονεύσουν και στη συνέχεια να τον κάψουν; 4-Γιατί συναντιόταν προσωπικά ο διπλωμάτης του ΟΗΕ με τον κατάσκοπο στο Μπρούκλιν; 5- Για ποιο λόγο γίνονταν οι συναντήσεις που αφορούσαν και ανταλλαγή χρημάτων σε νοτιοαμερικανική χώρα και μάλιστα μέρα μεσημέρι σε δημόσια πάρκα; Οι πράκτορες είναι μια ακριβή και μακροπρόθεσμη επένδυση, όμως αυτή η ομάδα δεν φαίνεται να είχε σωστή καθοδήγηση και χειρισμό, τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τα έγγραφα του FBI».

Η απάντηση είναι πως οι Ρώσοι μάλλον θα πρέπει να οργανωθούν. Όταν ο Graham Greene μπήκε στην MI6, του φάνηκε τόσο ανίκανη που συμπέρανε ότι μάλλον πρόκειται για «βιτρίνα» η οποία καλύπτει τη πραγματική Μ16, ώστε να μη τη γνωρίζουν οι πρωτάρηδες όπως ο ίδιος….

The First Post

Απόδοση:Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ataktos avatar
    ataktos 03/07/2010 06:01:36

    κάτι μου θυμίζει από της .. παλιές ιστορίες ..του ψυχρού πολέμου

  2. Strange Attractor avatar
    Strange Attractor 03/07/2010 11:42:49

    Δυο από τους κατηγορούμενους ( Michael Zottoli και Patricia Mills) παραδέχτηκαν στις αρχές ότι είναι Ρώσοι πολίτες και τα πραγματικά τους ονόματα είναι Mikhail Kutzik και Natalia Pereverzeva. Το ζευγάρι ζούσε με πλαστές ταυτότητες στο Arlington, και έχουν δυο παιδιά τα οποία παρακαλούν τώρα να τα στείλουν οι αρχές στη Ρωσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.