#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα ταξίδι στο χρόνο και μια δολοφονία..Αυτή τη φορά δε γύρισα για να φύγω. Ήξερα τι θα γινόταν. Συνέβαινε μια φορά το χρόνο στα γενέθλιά του. Δική του ήταν αυτή η επιλογή. Μήπως ήταν ένα ηθικός εκβιασμός? Ίσως. Ένοιωσα μια αμυδρή λάμψη να σχηματίζεται στη γωνία του δωματίου πίσω μου, τις συστροφές σε κατευθύνσεις που δεν υπάρχουν, τη μηχανή και τον κάτισχνο επιβάτη της να ενσαρκώνονται μέσα στον πνιχτό αέρα. Πάνω στην παλιά σερβάντα στεκόταν μια ξεθωριασμένη φωτογραφία: ένας νεαρός άντρας γεμάτος αυτοπεποίθηση μαζί με την πανέμορφη νεαρή σύζυγό του.

Χωρίς να γυρίσω το βλέμμα, μίλησα στον επιβάτη!

-       Η απάντηση είναι για μια ακόμη φορά όχι παππού.

-       Δε ζητάω πολλά, μου απάντησε με την απελπισία να είναι ζωγραφισμένη στο βλέμμα του.

-       Μόνο να σε δολοφονήσω, του είπα ενώ έβαλα το δάχτυλο στη σκανδάλη του περιστρόφου  που έκρυβα μέσα στη δεξιά τσέπη στο σακάκι μου.

Άρχισε πάλι η ίδια κουβέντα για τη συνήθη ανταλλαγή.

-       Αν δε με σκοτώσεις, δε θα γεννηθείς!

-       Γεννήθηκα όμως παππού!

-       Ναι! Γιατί ο αιτιακός μου βρόγχος είναι ατελής, είπε θυμωμένα. Ξέρεις! Έχεις κατανοήσει το θέμα. Ξέρεις τι δε θα συμβεί αν με αφήσεις να ζήσω!

Η φωνή του έτρεμε.

Η αλήθεια είναι ότι ήξερα. Όμως ακόμα και τώρα δεν έβγαινε νόημα. Όπως δεν έβγαινε νόημα ακόμα και τότε, παλιά, όταν ήμουνα μικρό παιδί. Σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, ο παππούς μου ο Ιάσωνας ήθελε να γίνει εφευρέτης. Δεν τα κατάφερε και κατέληξε να είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής μπυραρίας στη μικρή μας πόλη. Η αλήθεια όμως είναι ότι μια και μοναδική του εφεύρεση ήταν επιτυχής. Το μεγάλο του μυστικό. Κι εγώ το ήξερα. Όταν μια χρονομηχανή παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σου, το πιστεύεις!

Οι φυσικοί και οι φιλόσοφοι λένε ότι τα ταξίδια στο χρόνο  είναι εφικτά μόνο προς το μέλλον. Αντίθετα, τα ταξίδια στο παρελθόν δημιουργούν απίθανα παράδοξα. Ο παππούς το ανακάλυψε με φριχτό τρόπο.

Η χρονομηχανή του παππού ήταν η μοναδική του επιτυχία.  Μια ευφάνταστη εφαρμογή των τετραδονίων του Χάμιλτον. Τη δοκίμασε κάνοντας ένα μικρό άλμα στο δικό του μέλλον και ανακάλυψε ότι ο ίδιος και η μελλοντική του σύζυγος η Ευτέρπη  ήταν πολύ ευτυχισμένοι καθώς ένα μωρό επρόκειτο να γεννηθεί σύντομα. Ανακουφισμένος και περήφανος πίεσε το μοχλό για να επιστρέψει στη στιγμή της αναχώρησής του.

Τίποτα όμως δεν έγινε!

Έλεγξε ξανά τη μηχανή του και ξαναδούλεψε τη θεωρία. Έξαφνα, ανακάλυψε ένα σφάλμα. Η μηχανή του μπορούσε να ταξιδέψει μόνο στο μέλλον! Αλλά με αυτό τον τρόπο δημιούργησε ένα παράδοξο. Αν δεν μπορούσε να επιστρέψει, ποιός θα παντρευόταν την Ευτέρπη?

Ο καιρός περνούσε. Παρακολούθησε τη βάφτιση του γιού του και μετά το γάμο του. Περίμενε υπομονετικά έξω από το μαιευτήριο όταν γεννήθηκα. Πόση χαρά έκανε όταν με είδε για πρώτη φορά! Ανέπτυξε ένα «χρονοκλαστικό λογισμό» του χωρόχρονου σε μια προσπάθεια να εκλογικεύσει τη θρυμματισμένη του ζωή. Μετά από καιρό καθόταν σιωπηλός, με μάτια δακρυσμένα σε μια γωνιά, πίσω-πίσω στην εκκλησία, παρακολουθώντας την κηδεία του πατέρα μου και ξαφνικά κατάλαβε τι έπρεπε να γίνει…

Το ταξίδι στο χρόνο παραβιάζει αρκετούς φυσικούς νόμους διατήρησης αλλά το σύμπαν μπορεί να δανειστεί ενέργεια, ροπή ή ύλη, υπό τον όρο ότι το χρέος θα εξοφληθεί όταν η χρονομηχανή επιστρέψει στο αρχικό σημείο του ταξιδιού. Η δυική ύπαρξη του Ιάσωνα δεν παραβίαζε κανέναν νόμο. Μέχρι τώρα. Αλλά θα το έκανε αν μπορούσε να δημιουργήσει ένα παράδοξο τόσο σκανδαλώδες το οποίο δε θα μπορούσε να επιλυθεί «ξεχρεώνοντας» απλά ότι είχε δανειστεί. Γι’ αυτό με ικέτευε να τον σκοτώσω.

Σύμφωνα με το χρονοκλαστικό λογισμό του παππού, θεμέλιο του σύμπαντος δεν είναι η ενέργεια ή η πληροφορία, αλλά η λογική. Αν τον σκότωνα εντός της δικής μου χρονικής αφήγησης δε θα είχε ανακαλύψει ποτέ τη μηχανή του και συνεπώς δε θα μπορούσα ποτέ να τον σκοτώσω! Με τα θεμέλια αυτής της λογικής να έχουν μετατραπεί σε ερείπια, το Σύμπαν θα μπορούσε να επιλύσει το παράδοξο εξαφανίζοντας τη χρονομηχανή. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια συνεπής ιστορία στον οποία ο Ιάσωνας παντρεύεται κανονικά την Ευτέρπη και όλα ρέουν κανονικά.

-       Πρέπει να με βοηθήσεις, συνέχισε ικετεύοντας.

Το σώμα του έτρεμε ενώ το βλέμμα του αγρίεψε. Η ζωή του είχε μετατραπεί τώρα σε μια σειρά επεισοδίων στα οποία με παρακαλούσε κάθε φορά να τον σκοτώσω. Η ζωή του είχε γίνει φρικιαστική. Και οι δυο μας είμαστε απελπισμένοι.

Η καταστροφή της χρονομηχανής και μόνο δε θα είχε αποτέλεσμα. Ούτε και η αυτοκτονία. Ο χρονοκλαστικός του λογισμός επέτρεπε την αναστολή της λογικής μέσα στον αιτιακό βρόγχο της χρονομηχανής, μέχρι να κλείσει ο βρόγχος. Ο παράγων της καταστροφής του έπρεπε να είναι κάποιος έξω από το βρόγχο. Κάποιος ο οποίος θα έπρεπε να είναι μια λογική συνέπεια της υποθετικής επιστροφής του στο παρελθόν. Αυτό σήμαινε, ο πατέρας μου, εγώ ή τα παιδία μου.  Τα παιδιά μου!

Έπρεπε να μπει ένα τέλος.

Ο παππούς σκαρφάλωσε απρόθυμα μέσα στη μηχανή του και διστακτικά πίεσε το μοχλό εκκίνησης. Καθώς η μηχανή άρχισε να εξαφανίζεται αργά, έβγαλα το περίστροφο από την τσέπη μου και τον πυροβόλησα. Δεν διακινδύνευσα να ρίξω στα χειριστήρια. Είχα μόνο μια ευκαιρία. Έτσι κι αλλιώς ο παππούς ήταν αρκετά μεγάλος στόχος. Δεν αστόχησα…

Στο τέλος κατάλαβα ότι ο «λογισμός» του ήταν ελαττωματικός όπως και η μηχανή του. Ναι, η χρονική μου αφήγηση περιείχε έναν παππού ο οποίος έζησε μια ευτυχισμένη ζωή με την αγαπημένη του Ευτέρπη αλλά περιείχε και έναν παππού ο οποίος υλοποιήθηκε μέσα σε μια χρονομηχανή. Ο αιτιακός βρόγχος του ταξιδιού στο χρόνο του παππού είχε συζευχθεί με το δικό μου. Αν το Σύμπαν τον απέβαλλε θα απέβαλλε και εμένα και τα παιδιά μου. Έτσι παγίδευσα το κουφάρι του παππού σε μια παγωμένη στιγμή όπου δε ρέει ο χρόνος και η λογική αναστέλλεται.

Εκείνη η ξεθωριασμένη φωτογραφία λέει ότι δεν είμαι δολοφόνος. Ω! Πόσο ψεύδεται.

Ο παππούς ήθελε να τον σκοτώσω και όταν δε μου έμεινε καμιά άλλη επιλογή το έκανα! Και αυτός είναι ο μόνος λόγος γιατί κανείς από τους δυο μας δεν έζησε ποτέ!

Ian Stewart

(Απόδοση Γιάννης Φαίλτωρ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. klausevitz avatar
  klausevitz 21/10/2010 08:50:35

  Nά κι'ένα σχεδόν...ρεαλιστικό science fiction!
  Πολύ καλό. ΟΚ, Γ.Φαίλτωρ!

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 21/10/2010 09:45:13

  Συγγραφέας είναι ο μαθηματικός Ian Steward που έγραψε το "παίζει ο Θεός ζάρια"?

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 21/10/2010 13:11:24

   Νομίζω ότι ένα από τα καλύτερα και παλιότερα διηγήματα επιστ. φαντασίας για τα παράδοξα με την αιτιακή αλληλουχία στα ταξίδια στον χρόνο, είναι το "by his bootstraps", του Robert Heinlein.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Professor Moriarty 21/10/2010 14:44:07

    Καθηγητά μου ναι, είναι ο γνωστός Ian Stewart. Την ιστοριούλα αυτή την έγραψε φέτος στο περιοδικό Nature.

    Ίσως η πιο παράξενη νουβέλα για τα χρονικά παράδοξα αυτού του τύπου είναι το "All You Zombies" του Robert Heinlein το οποίο γράφτηκε πολύ αργότερα από το "By his Bootstraps". Η εξωφρενική υπόθεση έχει ως εξής:

    Ένα μωρό κοριτσάκι εγκαταλείπεται μυστηριωδώς σε ένα ορφανοτροφείο στο Κλήβελαντ το 1945. Η Τζέην μεγαλώνει μέσα στη μοναξιά και στη μελαγχολία χωρίς να γνωρίζει ποιοι είναι οι γονείς της. Κάποια μέρα το 1963 γνωρίζει έναν περιπλανώμενο τύπο. Το ερωτεύεται και ενώ όλα έδειχναν ότι πηγαίνουν πια καλά στη ζωή της, ξαφνικά αρχίζουν να τη χτυπούν συμφορές. Αρχικά μένει έγκυος από τον περιπλανώμενο τύπο η οποίος αμέσως μετά εξαφανίζεται. Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της γέννας η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, οι γιατροί ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι η Τζέην έχει και ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα. Για να σώσουν τη ζωή της την μετατρέπουν από γυναίκα σε άντρα. Τέλος, ένας μυστηριώδης ξένος απαγάγει το μωρό της από το μαιευτήριο.
    Ζαλισμένη από αυτές τις καταστροφές, έχοντας απορριφθεί από την κοινωνία, περιφρονημένη από τη μοίρα, γίνεται αλκοολική και περιπλανώμενος αλήτης. Δεν έχει χάσει μόνο τους γονείς της, τον αγαπημένο της και το φύλλο της αλλά και το παιδί της. Αρκετά χρόνια μετά, το 1970, μπαίνει τρεκλίζοντας σε ένα μπαρ και εξομολογείται την ιστορία της σε έναν ηλικιωμένο μπάρμαν. Ο μπάρμαν προσφέρει στον περιπλανώμενο την ευκαιρία να εκδικηθεί τον άγνωστο που την άφησε έγκυο και την εγκατέλειψε υπό τον όρο ότι αυτός (η Τζέην δηλαδή) θα γίνει μέλος της ομάδας των Χρονοταξιδευτών. Και οι δύο τους μπαίνουν μέσα σε μια χρονομηχανή και ο μπάρμαν αφήνει τον περιπλανώμενο πίσω στα 1963.
    Ο περιπλανώμενος ερωτεύεται μια ορφανή νεαρή γυναίκα η οποία μένει αμέσως έγκυος. Ο μπάρμαν πηγαίνει κατόπιν προς το μέλλον κατά εννιά μήνες, απαγάγει το μωρό που είναι κοριτσάκι από το μαιευτήριο και το αφήνει σε ένα ορφανοτροφείο πίσω στο 1945. Μετά ο μπάρμαν αφήνει τον μπερδεμένο περιπλανώμενο στο 1985 για να εγγραφεί στους Χρονοταξιδευτές.
    Ο περιπλανώμενος τελικά μαζεύει τα κομμάτια της ζωής του, συνέρχεται ψυχολογικά και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ένα αξιοσέβαστο ηλικιωμένο μέλος των Χρονοταξιδευτών. Κατόπιν μεταμφιέζεται σε μπάρμαν αναλαμβάνοντας μια πολύ δύσκολη αποστολή: μια συγκεκριμένη ημερομηνία πίσω στα 1970 πρέπει να συναντήσει ένα συγκεκριμένο περιπλανώμενο τύπο σε ένα συγκεκριμένο μπαρ.
    Το ερώτημα είναι: ποια είναι η μητέρα της Τζέην, ο πατέρας της, ο παππούς της, η γιαγιά της, ο γιος της, η κόρη της, η εγγονή της και ο εγγονός της? Το κορίτσι, ο περιπλανώμενος τύπος και ο μπάρμαν είναι φυσικά το ίδιο πρόσωπο. Αν κάποιος προσπαθήσει να φτιάξει το οικογενειακό δέντρο της Τζέην τότε θα ανακαλύψει ότι όλο το δέντρο είναι η ίδια!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 21/10/2010 16:32:06

    Είναι η ανάπτυξη του ίδιου μοτίβου στο οποίο βασίζεται και το "by his bootstraps". Όλοι οι διαφορετικοί τύποι που υπάρχουν στην αφήγηση είναι το ίδιο άτομο σε διαφορετικούς χρόνους. Το ίδιο μοτίβο φυσικά βρίσκεται και πίσω από την ταινία 12 monkeys του gilliam, η οποία βασίζεται σε άλλη ταινία-slides του chris marker, του 1962.

    Εδώ ο Ian Stewart εισάγει και μία άλλη υπόθεση στο παλιό μοτίβο: το ταξίδι στο χρόνο που εξαλείφει τα ίχνη του(!).

    ΥΓ. Ωραία προσπάθεια, Φαίλτορ. Συνέχισε να ανοίγεις άλλες διαστάσεις και άλλους ορίζοντες.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/10/2010 09:49:18

  Κλασικό δίλημμα.
  Έχει ειπωθεί σε πολλές εκδοχές η αφήγηση αυτή.
  Νομίζω υπάρχει ένας κεντρικός καμβάς πάνω στον οποίο στήνονται διάφορες παρόμοιες αφηγήσεις. Δεν ξέρω ποια ήταν η πρώτη ιστορικά.

  Εξαιρετικές οι επιλογές των φωτογραφιών.

  • salmonellas avatar
   salmonellas @ αλλενάκι 21/10/2010 10:38:49

   Συμφωνω οτι το παιχνιδι της λογικης ηταν εξαιρετικο, οπως και η επιλογη της εικονογραφησης.

 4. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 21/10/2010 13:14:32

  Αποδίδεις θαυμάσια Φαιλτόριους

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ μικρός οδυσσέας 21/10/2010 14:40:38

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ποιον λες να βάλουμε μέσα στη χρονομηχανή? Ακούω προτάσεις.

   • victoria avatar
    victoria @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/10/2010 15:28:57

    Το Μητσοτάκη! Όχι, αστειεύομαι μη ρίξω κ το επίπεδο.
    Πολύ καλό φίλε Φαίλτορα. Μονάχα μία παρατήρηση, "αιτιακός βρόγχος" ή μάλλον "βρόχος"?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/10/2010 15:30:41

    Και μετά νάχεις δυο από δαύτους;

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/10/2010 15:33:11

    Επειδή είμαι σε μοδερέισον αποδεικνύεται πιο πάνω ότι μπορεί υπό προϋποθεσεις να έχει και περισσότερους. Μπρρρ!

   • victoria avatar
    victoria @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/10/2010 15:34:17

    Ωχ, δεν το σκέφτηκα έτσι :-)

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/10/2010 15:33:28

  Φαίλτωρα, διάβασε αυτό, και αν σου αρέσει να το συζητήσουμε privately.
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/antupas_nika.html

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/10/2010 15:33:47

  Φαίλτωρα, διάβασε αυτό, και αν σου αρέσει να το συζητήσουμε privately.
  h__p://www.sarantakos.com/kibwtos/antupas_nika.html

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Strange Attractor 21/10/2010 16:37:07

   Αττράκτορα το διάβασα. Θα τα πούμε το βράδυ ή αύριο το πρωί αν δεν ξυπνήσω πουθενά αλλού!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/10/2010 16:46:23

    πάρε το e mail μου από τον Φ ή τον Θράκα (μπλογκ του) και επικοινώνησε αν θέλεις.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/10/2010 21:56:23

    Λοιπόν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.