#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2010 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα (πιθανότατο πλέον) σενάριο καταστροφής

 Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα λέω μέσα μου: «αυτό ήταν, σήκωσαν τα χέρια ψηλά», και ομολογώ απορώ ποια θα είναι η εξέλιξη, αφού αυτήν την εμπειρία που ζούμε στην Ελλάδα σήμερα δεν την έχω ξαναδεί. Η Αργεντινή ήταν διαφορετική… Είχε παραγωγή, ήταν μόνη της, ήταν αυτάρκης σε βασικά αγαθά. Τούτο εδώ που ζούμε είναι διαφορετικό. Δεν είμαστε ανεξάρτητη οντότητα, αλλά ούτε είμαστε εξαρτημένη πολιτεία μιας ισχυρής ομοσπονδίας. Δεν είμαστε αυτάρκεις ούτε σε τρόφιμα… Και το πρόβλημά μας είναι δικό μας, κατάδικό μας, αλλά είναι και σε ένα πρωτόγνωρο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

 Ψάχνοντας να καταλάβω την λογική εξέλιξη των πραγμάτων, πιστεύω ότι η λογική εξέλιξη θα έρθει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υποψιάζομαι δηλαδή, ότι όσο θα κοιτάμε τα spreads και τους …Κινέζους, μία, δύο, τρεις τράπεζες θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερη δυσκολία να αναχρηματοδοτηθούν. Παράλληλα, το κόστος της αναχρηματοδότησής του θα ανεβαίνει.

 Η εύκολη ρευστότητα από τραπεζικές καταθέσεις θα μειώνεται τόσο από την συνεχιζόμενη εκροή ιδιωτικών καταθέσεων και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και από την ΕΚΤ.  Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ χρηματοδοτούσε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες με εγγυήσεις στοιχεία ενεργητικού αυτών των τραπεζών. Αυτό μάλλον θα μειώνεται και σίγουρα δεν θα προτιμώνται οι Ελληνικές τράπεζες, η πιστοληπτική ικανότητα των οποίων καταρρέει τόσο από την τάση της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και από την για διάφορους λόγους μείωση στοιχείων ενεργητικού και ρευστότητάς τους. Δηλαδή φαύλος κύκλος…

 Που σημαίνει αν σήμερα υπάρχω με €1 εκατομμύριο ίδια κεφάλαια και άλλα τόσα δανειακά, και από τα δανειακά τα μισά είναι για κεφάλαιο κίνησης (δηλαδή αποθέματα και απαιτήσεις από πελάτες), σε 3 μήνες θα συμβαίνουν τα εξής:

1) θα έχουν ανέβει τα επιτόκια που πληρώνω και , ταυτόχρονα,

2) θα μου έχουν μειωθεί τα πιστωτικά όρια. Που σημαίνει θα αναγκαστώ να μειώσω πωλήσεις σε ένα ήδη πτωτικό περιβάλλον, και θα μεγαλώνω της ζημιές μου, χάνοντας πελάτες που και οι ίδιοι είναι ήδη στο όριο.

Που σημαίνει ή θα κλείσω, ή θα χρεοκοπήσω, ή και τα δύο.

 Αυτό, σε πανελλαδική κλίμακα, πάλι παραπέμπει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις…

 Τα γράφω αυτά και αναρωτιέμαι… Βρε μπας και τα έβλεπε αυτά ο ΚΚ ο β’ και για αυτό την έκανε «αντίο γεια σας χάρηκα»… Βρε μπας και το έχει καταλάβει και το επιτελείο του ΓΑΠ και για αυτό ασχολούνται με οτιδήποτε πλην της Οικονομίας;

 Δεν πιστεύω ούτε σε κακούς κερδοσκόπους, ούτε σε κακούς ή καλούς Goldman Sachs, ούτε σε αγγλικές ή γερμανικές συνομωσίες. Τα spreads των λεγόμενων PIGS πήραν την ανηφόρα την άνοιξη του 2008. Η Ελλάδα πήρε την ανηφόρα σε σχέση με τα PIGS τον Νοέμβριο του 2009. Μόλις οι αγορές μυρίστηκαν ότι ο ΓΑΠ δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασχοληθεί με την Οικονομία.

 Το να δανειστεί κι άλλο, ή όχι η Ελλάδα, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι όσο και να δανειστεί δεν είναι σαφές ότι μπορεί να πληρώσει. Τι ασημικά έχουν μείνει για πούλημα; Η Εθνική, η ΔΕΗ, οι ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ.  Αυτά, χωρίς πελάτες και καταναλωτές δεν έχουν και μεγάλη αξία… Άρα μένουν οι παραλίες, τα βουνά και τα χωράφια.   Εμείς που θα πάμε, δεν το ξέρω.

 Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/01/2010 10:24:27

  Τι σκας, αφού μας δάνεισαν πάλι, μεγάλη επιτυχία...

 2. Pikaiα Gracilens avatar
  Pikaiα Gracilens 29/01/2010 10:26:29

  Προβοπουλος + Κατσελη=300μβ (Basis points), ειναι η εξισωση της Χρονιας.

 3. popolaros avatar
  popolaros 29/01/2010 10:43:18

  Τα πράγματα θα φτιάξουν, όταν οι νυν φίλοι του ΓΑΠ, γίνουν νυν εχθροί και οι νυν εχθροί γίνουν νυν φίλοι.
  Οι friends σε πούλησαν και το τράβηξαν μακρύτερα από τα συμφωνημένα.
  Γύρνα στροφή πριν είναι αργά.

 4. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 29/01/2010 11:15:15

  Άρα μένουν οι παραλίες, τα βουνά και τα χωράφια.

  Τὸ πολυτιμότερο "ἀσημικό" μας. Ξέρεις πόσοι περιμένουν πῶς καὶ πῶς νὰ τὸ πάρουν κοψοχρονιά;

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 29/01/2010 12:10:21

  'Άρα μένουν οι παραλίες, τα βουνά και τα χωράφια. Εμείς που θα πάμε, δεν το ξέρω'

  Eμείς θα σερβίρουμε τους προύχοντες που θα απολαμβάνουν τις παραλίες και τα βουνά.

 6. popolaros avatar
  popolaros 29/01/2010 12:19:34

  Η αναμέτρηση Σίτι-Φρανκφούρτης

  Ουσιαστικά, τις τελευταίες ημέρες παίζεται στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς μια πολύ μεγαλύτερη σκακιστική παρτίδα, ανάμεσα στους… προαιώνιους εχθρούς (Σίτι του Λονδίνου και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων):

  Διαχειριστές κεφαλαίων και τραπεζίτες του Σίτι, βομβαρδίζουν τα ελληνικά ομόλογα και απειλούν να… ισοπεδώσουν με ανάλογες κινήσεις και τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την Ελλάδα, εκβιάζοντας ουσιαστικά για να γραφτούν ξανά οι κανόνες της ΟΝΕ, σύμφωνα με τις επιταγές τους.

  Από τη σκοπιά της οικονομικής στρατηγικής, τονίζει αναλυτής στο «S», ουσιαστικά σήμερα ζούμε την επόμενη ημέρα της μεγάλης κρίσης: η υπερχρέωση πνίγει όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί είναι η έκδοση πληθωριστικού χρήματος, που θα απαξιώσει τα χρέη. Αυτό ήδη γίνεται από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, αλλά αρνείται πεισματικά να το πράξει η Γερμανία, που επιμένει στην αυστηρή οικονομική και νομισματική πολιτική του παρελθόντος, με κίνδυνο για τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να μετεξελιχθεί το ευρώ στο μοναδικό ισχυρό διεθνές νόμισμα.

  περισσότερα στο
  www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-01-28-23-38-09-2010012819400/

 7. El Gekko avatar
  El Gekko 29/01/2010 12:50:42

  Θα ήθελα να θυμήσω λίγο την κατάσταση πριν ένα χρόνο...

  Ξαφνικά διαπιστώσαμε πως είχαμε, όχι για πρώτη φορά είναι η αλήθεια, να δανεισθούμε 50 κάτι δις. Τα επιτόκια όμως είχαν ανέβει λόγω της κρίσης και κάθε βδομάδα το λόμπυ των αγορών έπαιζε το τραγούδι "δεν θα τα βρεις τα δανεικά, δεν θα τα βρεις, δεν θα τα βρεις".
  Η ΕΚΤ όμως προκειμένου να στηρίξει τα ανοίγματα των ευρωπάικών ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ τραπεζών είχε δημιουργήσει το περίφημο πρόγραμμα ρευστότητας. Δηλαδή όποιος έχει εγγυήσεις, όχι κατ' ανάγκη κρατικά ομόλογα, να τις φέρει και να δανεισθεί με επιτόκιο 1%.
  Επειδή μάλιστα φοβήθηκε, η ΕΚΤ, για την Ιρλανδία χαμήλωσε και το όριο στην αξιολόγηση για τα κρατικά ομόλογα που γίνονται δεκτά.

  Εμείς βρήκαμε την χαρά μας, οι Τράπεζες αγόραζαν ομόλογα του Δημοσίου και τα πάρκαραν στην ΕΚΤ παίρνοντας ρευστό στα χέρια τους. Που βρήκαν τα πρώτα χρήματα; από τα 28 δισ εγγυήσεις και όχι επιδοτήσεις. Συνεπώς με ένα σμπάρο δυο τριγώνια, και η τρύπα του Δημοσίου έκλεισε και οι Τράπεζες έβγαλαν από την διαφορά επιτοκίου.
  Επίσης, μάλλον για να βοηθήσει τις Τράπεζες αλλά μπορεί και από καθαρή βλακεία αντί να δανεισθούμε πέρισυ σε 5ετή και 10ετή με φτηνό επιτόκιο δανεισθήκαμε ένα σκασμό ετήσια και μικρότερης διάρκειας.

  Το αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε και φέτος άλλα 50 κάτι δις, οι άλλοι της ευρωζώνης νομίζουν πως ξεπέρασαν την κρίση ΤΟΥΣ και για να μην τους βρει κανένα κακό, λέγε με πληθωρισμό, αποφασίζουν να πάρουν πίσω τα έκτακτα μέτρα και εμείς μένουμε με τον μουτζούρη στο χέρι.

  Για μένα ο ΚΚ ξεκίνησε το 2009 με την βεβαιότητα πως θα κάνει εκλογές τον Μάρτιο και άρχισε να μοιράζει χρήμα (από τους αγρότες βεβαίως βεβαίως) δεν του βγήκε και συνέχεισε να μοιράζει μέχρι τις ευροεκλογές και αφού δεν του βγήκε και εκεί αποφάσισε την ηρωική έξοδο.
  Η ελπίδα του θα ήταν να κάνει τις εκλογές τον Μάρτιο, να χάσει με μικρή διαφορά αλλά με απολύτως ελεγχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να φορτωθεί την κρίση και μετά να προκαλέσει εκλογές για το Προεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά αυτός νόμιζε πως μπορούσε να νικήσει...
  Τώρα το ποιός είναι στην κυβέρνηση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, είδε κανείς τον Σαμαρά να ζητά εκλογές;

 8. nasos avatar
  nasos 29/01/2010 14:38:11

  Πείτε συνωμοσιολόγο,αλλά πιστεύω πως το κανόνι θα σκάσει αφού ψηφιστεί ο νόμος για την Ιθαγένεια των λάθρομεταναστών,αφού δηλαδή η πολιτικο-οικονομική ολιγαρχία εξασφαλίσει πως θα συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι.

 9. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 29/01/2010 15:24:19

  Εμ!βέβαια,καί νά σέ φτωχαίνουν καί νά σέ εξαφανίζουν σάν έθνος;Πάει πολύ,δέν νομίζετε;

 10. donaE avatar
  donaE 29/01/2010 16:47:47

  Ο ΚΚ και ο ΓΑΠ ητανε λιγοι για τους γνωστους λογους.
  Ητανε ομως αρκετοι για να εξυπηρετησουν αλλες καταστασεις τελικα
  μεχρι το τσουρομαδημα που μας γινεται.
  Αρα τιποτα δεν παει χαμενο και ανεκμεταλλευτο απο το συστημα ακομα και η ανικανοτητα.
  'Αν δεν ...εσεις θα ερθουν καποιοι αλλοι' που λεει και το ρητο.

 11. theo1611 avatar
  theo1611 29/01/2010 18:09:59

  Αρχαίε, υπάρχει η μακροσκοπική κλίμακα, που αναλύεις εύστοχα στο άρθρο σου, υπάρχει και η μικροσκοπική κλίμακα, η φορολογική αντίσταση, που εσύ ο ίδιος εισήγαγες.

  Ποιός είναι ο κατάλληλος συνδυασμός τους για αντιμετώπιση της κατάστασης?

  ΥΓ: Νομίζω, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, ότι τα επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού είναι σχεδόν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οπότε, τι κάνουμε ως πολίτες, αν τίθεται θέμα συλλογικής και ατομικής επιβίωσης? Να δεις τότε πως ξεφουσκώνει το χρέος και έρχεται στις πραγματικές του διαστάσεις και ας χτυπιούνται οι δανειστές/κερδοσκόποι/ρισκαδόροι και οι μιζαδόροι πολιτικού τε και οικονομικού περιεχομένου!!!

 12. george avatar
  george 29/01/2010 18:43:07

  Αν το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων περάσει στις τράπεζες τότε σίγουρα θα υπάρξει και πρόβλημα στην πραγματική οικονομία με ορατό ορίζοντα την βύθιση της ελληνικής οικονομίας σε αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική πορεία υψηλού χρέους, ύφεσης και υψηλής ανεργίας.
  Με βάση πάντως αυτά που βλέπω πιστεύω ότι ο ΓΑΠ κάνει ότι είναι δυνατόν για να παίξει το παιχνίδι των αμερικανών στην ΕΕ, ως διαλυτικός παράγοντας της ευρωζώνης. Η πολιτική του είναι σε εμφανώς αντίθετη θέση με αυτή των ευρωπαίων εταίρων μας (και κυρίως των γερμανών και γάλλων), με τις παλινωδίες, καθυστερήσεις, ατολμίες κλπ. Ο ΓΑΠ, κάνει ότι είναι δυνατόν για να αυξήσει τη δυσφορία των αγορών εναντίον της Ελλάδας και τελικά της ευρωζώνης. Ομολογεί υπέρογκο έλλειμα, υποβάλλει φιλόδοξο μεν αλλά ανεπαρκές πρόγραμμα σταθερότητας, ανοίγει όλα τα θέματα μαζί (μεταναστευτικό, εξεταστικές επιτροπές, καλλικράτης κλπ). Αποτέλεσμα? Να τίθεται σήμερα ως αναγκαία η επέμβαση των ευρωπαίων για να σωθεί η ελληνική οικονομία. Βέβαια όπως αναφέρει και ο popolaros, όλα αυτά εντάσσονται σε έναν πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων μεταξύ αμερικάνων και ευρωπαίων, με στόχο την αποδυνάμωση του ευρώ. Το ερώτημα είναι τα κάνει γιατί δεν ξέρει ή "κάποιοι" του δίνουν οδηγίες τι να κάνει?

 13. στ.τακης avatar
  στ.τακης 29/01/2010 19:04:25

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΥΤΟ.
  ΠΡΟ ΕΥΡΩ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΔΟΥΛΙΕΣ..
  ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΗΛΙΘΟΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

 14. nasos avatar
  nasos 29/01/2010 19:14:01

  Έβλεπα πριν ειδήσεις στην ΝΕΤ και ο ΓΑΠ δήλωσε ότι τα περί δανείων από την Κίνα ήταν απλώς φήμες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα!
  Την ουρά στα σκέλια μιλάμε,καλά το είπε ο Τράγκας ''το κορίτσι δεν αλλάζει προστάτη''.
  Σιγά μην αφήσουν οι Αγγλοσάξωνες τέτοιο κελεπούρι,με μικρές πιθανότητες χρεωκοπίας ως χώρα μέλος της Ευρωζώνης και με επιτόκια μπανανίας, να τους φύγει.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ nasos 29/01/2010 19:41:08

   έχεις στοιχεία που να λένε ότι το ελληνικό εξωτερικό χρέος είναοι σε χέρια αγγλοσαξώνονων; Γερμανοβέλγων, θα έλεγα εγώ...

 15. ataktos avatar
  ataktos 29/01/2010 19:32:01

  Ο Ν. Ρουμπινί: "βλέπει" έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα ο ΓΑΠ ,Τiramola κλπ …

 16. theo1611 avatar
  theo1611 29/01/2010 19:34:28

  Θα κάνω μία αφελή παρατήρηση.

  Από τα λογιστικά τερτίπια, έχουμε πλέον εμπεδώσει ότι κρύβουμε ελλείμματα και χρέη και τα εμφανίζουμε κατά το δοκούν.

  Έχει γίνει όμως έλεγχος αν αυτά που εγγράφονται λογιστικά ως ελλείμματα και χρέη αντιστοιχούν σε πραγματικές ταμειακές συναλλαγές?

  ΥΓ: Δεν μπορώ να δεχτώ, κατά την κοινή συναλλακτική πείρα και πρακτική, ότι η Αργεντινή ή η Ρωσία, με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτουν, βαράνε κανόνι με το 1/6 ή το 1/4 του χρέους της Ελλάδας αντίστοιχα και η Ελλάς των μειωμένων παραγωγικών και οικονομικών προσδοκιών γίνεται αντικείμενο λογικών προσδοκιών των αγορών για δανεισμό με υψηλές αποδόσεις!!! Ποιός παίρνει το ρίσκο και ποιός πρέπει να πληρώσει?

 17. theo1611 avatar
  theo1611 29/01/2010 19:58:17

  Και κάτι άσχετο, μα τόσο σχετικό.

  Σε ένα τόσο διαδραστικό μέσο το moderation και κατά συνέπεια ο ελάχιστος χρόνος ανάρτησης σε δημόσια θέα κρίνονται.

  Το opengov ας πούμε, μετά τις πρώτες δημόσιες διαβουλεύσεις, κάνει μια-δυο μέρες να αναρτήσει σχόλια, αν τα αναρτήσει.

  Ο FactorX είναι ασύγκριτα πιό αποτελεσματικός.

  Όμως, όπως του έχω πεί και κατ' ιδίαν μέσω email, ειναι απίστευτα πιό προωθητικό, να ανεβάζει οποιοδήποτε σχόλιο απευθείας και ας κάνει μετά το Moderation και ενδεχομένως τις διαγραφές, αν επιβάλλονται για οποιουσδήποτε λόγους κατά την κρίση των διαχειριστών.

  Εμένα ας πούμε μου άρεσε που είδα σχόλιο του Προφήτη για το ΥΠΑΑΤ, άσχετα αν μετά διαγράφηκε και εξαφανίστηκε.

  Οι προληπτικές παρεμβάσεις δεν αφορούν τα μέσα επικοινωνίας!!!

 18. popolaros avatar
  popolaros 29/01/2010 20:28:13

  Δεν παίζονται οι αλητήριοι των Financial Times.
  Λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων, αρνήθηκε συνέντευξη και καλά έκανε.
  Τον κυνήγαγαν επιθετικά επί 15λεπτο με βομβαρδισμό ερωτήσεων.
  Με το ζόρι συνέντευξη δηλαδή.
  Πάλι καλά που κρατήθηκε..αν ήταν ο μπέννι..ωχ αμάν.

 19. Nazgul avatar
  Nazgul 29/01/2010 21:04:43

  Αρχαίε
  να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου με τα σενάρια της καταστροφολογίας που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα (πχ των κατασκευαστών ακινήτων και των διαχειριστών αμοιβαίων).
  Απλά θα αποκλιμακωθούν οι τιμές και θα μειωθεί η κατανάλωση με δανεικά . Καιρός οι Mercedes να γίνουν όπως παλιά άπιαστο όνειρο για την μεσαία τάξη και οι διακοπές στο Ντουμπάι να κοστίζουν περισότερο απο τις αντίστοιχες στα Καμμένα Βούρλα.
  Τόσο Απλό.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Nazgul 29/01/2010 21:14:40

   μακάρι, ωστόσο δεν σου λέω σενάρια, σου περιγράφω την μέση ημέρα 4-5 φίλων μου...

 20. JOHN avatar
  JOHN 29/01/2010 23:02:45

  Εγω παντως νομιζω που περπαταμε ξυπολυτοι στ αγκαθια,με πολυ αβεβαιο το τι θα μας ξημερωσει αυριο.

 21. sakis.... avatar
  sakis.... 29/01/2010 23:18:23

  Ανοιχτε ρε τα πετρελαια να σωθουμε μια και καλη....Αντε πια!!!

 22. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/01/2010 02:08:40

  Να επιτείνω λίγο αυτό που είπε ο Αρχαίος και σημείωσε ο Κοινος Νους σαν ιδέα για σενάριο:
  Τα μόνο που μένει πια για πούλημα είναι η γή μας. Και αυτή πουλάμε. Ιδιώτες και δημόσιο. Για ένα κομμάτι ψωμί. Από του χρόνου.
  Μας βάζουν 4 εκατομ.(νέους και ατίθασους) μουσουλμάνους (προβλέψεις ΟΗΕ για το 2018), με τις ευλογίες των Τούρκων, και πολιτογραφούμε τους μισούς με την φροντίδα του Jorgo (αυτός ξέρει, οι συνοδοιπόροι αργότερα θα καταλάβουν τι έκαναν). Σύντομα (2020) θυμίζουμε Βοσνία του 2000
  Εμείς πουλάμε, ενώ οι μετανάστες είναι πολύ νωρίς, βέβαια για να αγοράσουν. Άρα επωφελούνται οι "διεθνείς αγορές" (και τα τοπικά λαμόγια). Οι μετανάστες γίνονται καλά γκαρσόνια και οι Ελλαδίτες (γιατί "Έλληνες" θα δηλώνουν πολλοί) σαν ανεπίδεκτοι λιμοκτονούν ή διασκορπίζονται στα πέρατα του κόσμου.
  Ο τόπος γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη, με κύριες οικονομικές συνιστώσες τον τουρισμό της και την καίρια, για εμπόριο και υπηρεσίες, γεωγραφική της θέση. Οι "διεθνείς αγορές" θριαμβολογούν. Οι Ελλαδίτες απουσιάζουν.
  Το 2030, αν ζώ, με επισκέπτεται η κόρη μου, που θα ζεί στη Βραζιλία και κλαίμε μαζί την κατάντια μας.
  Πείστε με, σας παρακαλώ ότι, τέτοια δεν γίνονται !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.