#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2013 23:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα λάθος οικονομολόγων του ΔΝΤ βούλιαξε τους λαούς στην απόγνωσηΈνα δημοσίευμα που αναμένεται να προκαλέσει σάλο, φιλοξενεί η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό.

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη για τους λάθος πολλαπλασιαστές από το ΔΝΤ, με τους οποίους επιβλήθηκαν τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, έρχεται νέα αποκάλυψη. Κορυφαία στελέχη του Ταμείου που το 2010 είχαν λόγο στη δημιουργία της θανατηφόρας συνταγής, καθηγητές σήμερα, ομολογούν τα λάθη που έκαναν και τους εκτός πραγματικότητας υπολογισμούς.

Η Κάρμεν Ράινχαρτ και ο Κένεθ Ρόγκοφ κατείχαν στο παρελθόν υψηλές θέσεις στο ταμείο, για λογαριασμό του οποίου εκπόνησαν το 2010 την διαβόητη πλέον μελέτη τους για τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας.

Πολλοί άλλοι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για σφάλματα στην εργασία τους, ιδίως ο Πολ Κρούγκμαν —Νόμπελ Οικονομίας 2008— που επί μήνες στο ιστολόγιό του αναφερόταν στο «φιάσκο των Ράινχαρτ-Ρόγκοφ».

Σε μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, τρεις ερευνητές του πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης εξηγούν πώς προέκυψαν τα βασικά λάθη.

Οι Τόμας Χέρντον, Μάικλ Ας και Ρόμπερτ Πόλιν ανέφεραν στην μελέτη τους, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησαν —και έλαβαν— από τους Ράινχαρτ και Ρόγκοφ το λογιστικό φύλλο και τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν, ότι υπήρξαν σφάλματα, παραλείψεις και αποκλεισμοί που οδήγησαν σε στρεβλά αποτελέσματα.

Τα προβλήματα, έγραψαν, είναι κυρίως τρία: Πρώτο, οι Ράινχαρτ και Ρόγκοφ αφαίρεσαν επιλεκτικά χρονιές με υψηλά χρέη και μέσο ρυθμό ανάπτυξης. Δεύτερο, χρησιμοποίησαν μια συζητήσιμη μέθοδο για να κατατάξουν τα κράτη. Και τρίτο, μοιάζει να υπάρχει ένα λάθος στην μέθοδο αυτή, που αποκλείει τις χώρες με υψηλά χρέη που όμως διατηρούν έναν μέσο αναπτυξιακό ρυθμό. Και τα τρία αυτά προβλήματα προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των υπολογισμών των Ράινχαρτ-Ρόγκοφ και τείνουν να επιβεβαιώνουν το εκ των προτέρων συμπέρασμά τους.

Με βάση τα προβλήματα αυτά, έμειναν έξω από τους υπολογισμούς πέντε χώρες: η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Δανία.

Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι γενικά στις χώρες με λόγο χρέους προς ΑΕΠ που υπερβαίνει το 90%, το ποσοστό ανάπτυξης είναι αρνητικό (-0,1%) ενώ εάν γινόταν σωστά ο υπολογισμός, θα φαινόταν πως στην πραγματικότητα το μέσο ποσοστό ανάπτυξης των χωρών αυτών ήταν 2,2%.

Έναντι της διεθνούς κατακραυγής, οι «θεωρητικοί της λιτότητας» αναγκάστηκαν για πρώτη φορά να απαντήσουν, ύστερα από μήνες άρνησης παραδοχής του οιουδήποτε σφάλματος.

Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή τους, οι δύο οικονομολόγοι παραδέχθηκαν ότι η εργασία τους περιείχε ορισμένα «σφάλματα», επέμειναν όμως ότι «το κεντρικό συμπέρασμα» της έρευνάς τους συνεχίζει να ισχύει.

«Μας προβληματίζει η διαπίστωση ότι υπάρχει ένα τέτοιο σφάλμα (. . .), παρά την προσπάθειά μας να είμαστε προσεκτικοί» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Η Φιγκαρό διερωτάται πως είναι δυνατόν «το αίμα, ο ιδρώτας και τα δάκρυα που έχουν χυθεί από μεγάλη μερίδα των λαών της Δύσης να οφείλονται σε μια αδεξιότητα, στην κακή χρήση ενός λογιστικού φύλλου».

Και η τελευταία αναφορά τα λέει όλα. Ένα λάθος, μια αδεξιότητα βούλιαξε τους λαούς στην απόγνωση; Τόσο αίμα και δάκρυα για τα εξωφρενικά λάθη ορισμένων χαρτογιακάδων που αυτοαποκαλούνται οικονομολόγοι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 19/04/2013 00:16:30

  Ψάχνει και η φιγκαρό καραμέλλες.

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ Μανιάτης 19/04/2013 02:50:28

   μανιάτη πες κάτι επί της ουσίας του άρθρο και άσε τις αφ'υψηλού ξερολίστικες ειρωνείες που θυμίζουν εποχή μονοδρόμων Σημίτη κλπ και τα κακαλί μαλία που λέμε εμείς στα ποντιακά....

 2. Vee avatar
  Vee 19/04/2013 00:23:54

  Γιατί δεν μας εξηγείς με επιστημονικά επιχειρήματα τη θέση σου μεγάλε οικονομολόγε; Υποθέτω πως εφ'όσον χλευάζεις το άρθρο, θα χειρίζεσαι προσωπικά με μαεστρία τα μακροοικονομικά, έτσι δεν είναι;

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 19/04/2013 00:30:17

  Η «κακή χρήση (ημιμάθεια) του Excel (!!!!!!!) από τους κυρίους του ΔΝΤ»,
  υπήρξε η αιτία της οικονομικής τραγωδίας σε τόσες χώρες; !!!!!!

  Αποδεικνύεται πόσο δίκαιο έχει ο σοφός λαός μας, λέγοντας, ότι: «Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια» Και πρόκειται για απίστευτη ειρωνεία !
  Που ίσως, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα, για ηπιότερη μεταβολή, στην πολιτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ στις ελεγχόμενες, από αυτό, οικονομίες (αν θέλουμε να σκεφτόμαστε αισιόδοξα και θετικά….)
  Αν πάλι, θέλουμε την αυτοκριτική, ας αναρωτηθούμε, τι κάνουμε εμείς, με τα του οίκου μας: «κατά πόσο προετοιμάζουμε τις μελλοντικές γενιές (της Ελλάδας που θα αναπτυχθεί ξανά) στο συγκεκριμένο πεδίο του ψηφιακού αναλφαβητισμού που κυριαρχεί σήμερα ;»
  Απαντώ: καθόλου δεν προετοιμάζουμε τις μελλοντικές γενιές, μια που εξ όσων γνωρίζω, οι έφηβοι λαμβάνουν εντελώς μηδενικές γνώσεις πληροφορικής, στα λύκεια, και σχεδόν καθόλου στα γυμνάσια. Και ρωτάω: πως θα δούμε ανάπτυξη σε μια χώρα, που καταδικάζει τους εφήβους της σε πλήρη ψηφιακό αναλφαβητισμό, μέσα στα σχολεία , ειδικά όταν ισχυριζόμαστε ότι η δύναμη της Ελλάδας, είναι οι άνθρωποί της;
  Πότε επιτέλους, θα φροντίσει το κράτος, να διασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων πληροφορικής για ΟΛΟΥΣ τους νέους πολίτες της (δεκαοκτάρηδες), θεσπίζοντας ένα σχετικό κρατικό πιστοποιητικό υψηλού επιπέδου, που όλοι μαθητές, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν με εξετάσεις, μέσα στα σχολεία και πριν βγουν στην αγορά εργασίας ή συνεχίσουν με ανώτατες σπουδές; Αν δεν τα κάνουμε τώρα αυτά, πότε θα τα κάνουμε;

  • Apostolos Vlahos avatar
   Apostolos Vlahos @ roadrunner 19/04/2013 10:12:42

   Κλείσε και μερικά πανεπιστήμια για να έρθουν τα "ιδιωτικά" και ολοκληρώνεται η εικόνα...

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Apostolos Vlahos 20/04/2013 11:16:41

    Καμία σχέση.
    Έγραψα απλώς ότι τα ελληνικά σχολεία παράγουν ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΟΥΒΛΑ=
    ψηφιακά αναλφάβητους αποφοίτους λυκείου-γυμνασίου.

    Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίφαση,
    με την επίκληση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ως καθοριστικού παράγοντα ανάπτυξής της.
    Γιατί όμως ;

 4. δημης avatar
  δημης 19/04/2013 02:42:50

  Ε ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΩΡΑ...
  ΟΙ ΜΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟΝ ..ΜΑΡΞ... ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΤΟΝ ..ΛΕΝΙΝ ...ΘΕΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ...
  ΟΙ ΔΕ ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ "ΛΑΘΟΣ" ΤΟΝ ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ.... ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.....
  ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ..ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ...(ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ..Α.Π...) ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΙΤΣΑΣ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ;;;;

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ δημης 19/04/2013 09:38:45

   Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν διαβάσει Άνταμ Σμιθ ούτε κατά διάνοια. Και το αστείο στην υπόθεση είναι ότι ο Σμιθ πολέμησε τον αποικιακό μερκαντιλισμό, αυτόν που μας επιβάλουν οι δανειστές μας.

 5. αργατεία avatar
  αργατεία 19/04/2013 02:48:25

  τελικά πολλούς ξερόλες έχει μαζέψει αυτό το σάιτ εδώ και πως συμβαίνει όλοι να είναι τυφλά φιλοκυβερνητικοί ρε παιδί μου, ούτε να αναρωτηθούν καθόλου, έτσι για διανοητική άσκηση, μηπως και οι της κυβέρνησεις έχουν κάνει φοβερά λάθη και παραλήψεις....ουδείς τέλειος, βέβαια τα λάθη σε αυτές τις περιπτώσεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.....κρίμα

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/04/2013 04:37:06

  "Ένα λάθος οικονομολόγων του ΔΝΤ βούλιαξε τους λαούς στην απόγνωση"

  Το λάθος τώρα έγινε. Θα κάνουν κάτι να το διορθώσουν;

 7. Δρυς avatar
  Δρυς 19/04/2013 08:46:23

  Σα να πηγαίνει το θέμα να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στο ΔΝΤ (που αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικά, να απορροφά τους κραδασμούς του πολιτικού συστήματος), ενώ οι δικοί μας εδώ αθώεες περιστέρες.

  Δεν είναι θέμα των οικονομολόγων, δεν χρειάζονται μαθηματικά. Το ΔΝΤ έχει την ιστορία του και αυτό τα μαρτυρεί όλα.

 8. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 19/04/2013 09:52:49

  ..."το αίμα, ο ιδρώτας και τα δάκρυα που έχουν χυθεί από μεγάλη μερίδα των λαών της Δύσης να οφείλονται σε μια αδεξιότητα"...

  Των λαών της Δύσης λέει! Δε μιλάει για γνωστή χώρα της Αφρικής όπου οι ιθαγενείς ήταν 30 χρόνια αραχτοί στα καφενεία με τους φραπέδες τους , περιμένοντας την επιδότηση!

  Το βρήκαμε πάλι, το "λαθος" μας έφταιξε!

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 19/04/2013 11:20:25

  Ψάχνω το Excel μου να βρώ το bug του προγράμματος.
  Άτιμη microsoft...
  Ευχαριστώ ω εταιρεία, που δεν φορτώνεις το σφάλμα σε μένα, και να πάω για απόλυση. Ευτυχώς, το πλήρωσαν οι πελάτες σου και όχι το προσωπικό σου.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ Uncle Stgm 19/04/2013 20:24:31

   Bugs are manifestations of creative thinking!!!

 10. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 19/04/2013 11:33:40

  Ο αποπροσανατολισμός συνεχίζεται προκειμένου τό κουλό ευρώ νά συνεχίσει νά στηρίζει τό ανάπηρο δολλάριο αρμέγοντας τούς πειθήνιους σκλάβους τού ευρωπαϊκού νότου.

 11. blue nile avatar
  blue nile 19/04/2013 12:34:56

  Δεν υπήρχε κανένα λάθος που δεν γνώριζαν
  Απλά το ΔΝΤ δέχτηκε τις παλαβομάρες των ευρωπαίων γιατί ήθελε να τα΄χει καλά.
  Τώρα που θέλει να τα σπάσει με τους Γερμανούς είναι τόσο τυχαίο που ανακαλύπτονται όλα.

 12. Nik avatar
  Nik 19/04/2013 14:10:51

  Σας το τόνισα αρκετές φορές στις αναρτήσεις μου: τα οικονομικά αποδείχτηκαν ως μια μη επιστήμη από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2008. Δεν υπάρχουν δύο οικονομολόγοι που να συμφωνούν για τα αίτια ή την λύση.

  Το ότι ένα λάθος σε αριθμητική, ούτε καν μαθηματικά, πέρασε απαρατήρητο σε μια τόσο σοβαρή έρευνα δεν εκπλήσσει. ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο συμβαίνει με την κλιματολογία που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί και επιβάλλει φόρους άνθρακα και άλλες τρίχες που μας καθηλώνουν οικονομικά. Το ίδιο λάθος ευθύνεται για το ότι περάσαμε αβασάνιστα 25 τοις εκατό της χώρας εκτός οικονομίας λόγω περιοχών Νατούρα και άλλες μπούρδες.

  Ξυπνήστε ρεεεεεεεε!

 13. fe avatar
  fe 19/04/2013 17:47:41

  Σωστος.Η ιστορια μου θυμιζει τους γερμανους επιστημονες της χιτλερικης γερμανιας που επρεπε να αποδειξουν την ανωτεροτητα της αριας φυλης.Στρατευμενοι επιστημονες στην υπηρεσια της αρχουσας ταξης.Ο πολεμος αμερικης γερμανιας τωρα αρχιζει.Ειχαμε το λαθος του πολλαπλασιαστη μετα την κοντρα on camera των υπουργων οικονομικων τωρα αυτο και θα εχουμε και συνεχεια.Τους επομενους μηνες θα δουμε πολλα δημοσιευματα που θα αφορουν ποιο ειδικα την ελλαδα και οι τριγμοι θα ειναι δυνατοι.Σ αυτην κοντρα βλεπω να κερδιζουν οι αμερικανοι.Διαλεξαμε λαθος συμμαχους.

 14. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 19/04/2013 19:28:18

  http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21576362-seminal-analysis-relationship-between-debt-and-growth-comes-under

  • fe avatar
   fe @ Συριζαλβανία του Χότζα 19/04/2013 20:59:56

   πες το με δικα σου λογια μεγιστε οικονομολογε

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ fe 19/04/2013 22:55:06

    Είναι σπουδαίο άρθρο, γράφει για τις προτάσεις Τσίπρα που θα σώσουν την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία... Να το διαβάσεις οπωσδήποτε!!!!

 15. theo1611 avatar
  theo1611 19/04/2013 19:48:40

  Οι πολιτικές όπως και οι δομικού χαρακτήρα αποφάσεις δεν προκύπτουν από Excel!!!

  Ούτε λαμβάνονται επί τη βάσει αποτελεσμάτων του Excel!!!

  Τώρα αν οι μεν λένε ότι έγινε λάθος στα Excel του ΔΝΤ και οι άλλοι δικαιολογούν τις αποφάσεις τους με βάση τα Excel του ΔΝΤ, αυτό είναι μία άλλη ιστορία!!!

  ΥΓ: Δεν είδα κανένα να λέει στο ΔΝΤ ότι εν έτει 2010-11-12-13 αφήστε τα εξελόφυλλα, έτσι δεν υποστηρίζονται οι αποφάσεις που απαιτούντα, ούτε παρέχουν επαρκές υπόβαθρο για τη λήψη αποφάσεων!

 16. theo1611 avatar
  theo1611 19/04/2013 20:15:59

  Mihajlo D. Mesarovic

  ΥΓ: Αν απευθυνόσουν σε μένα!!!

 17. zame avatar
  zame 19/04/2013 20:33:35

  έλα ντε Θα κάνουν κάτι να το διορθώσουν..η θα το "βαθύνουν" περισσότερο.
  Αραγε πόσο χρήσιμες είναι οι *επιστήμες & οι επιστήμονες* πού ορίζονται να υπηρετούν..τι ακριβώς..
  Και αυτοι οι «θεωρητικοί της λιτότητας» μήπως είδαν να μειώνονται & τα δικά τους εισοδήματα ?
  ..η να ανατρέπεται η δική τους ζωή..? τουναντίον
  και γιατί να μην ήταν τοτε σε διατεταγμένη υπηρεσία..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.