24/06/2008 02:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα βαρύτατο ολίσθημα που πέρασε απαρατήρητο

Αν δεν υπήρχε το θέμα της Ζήμενς, η κοινή άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με σχέδιο ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, θα ήταν πρώτο θέμα. Όπως γράψαμε (βλ. εδώ) το θέμα δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με το πέρας της άσκησης στις ΗΠΑ (New York Times). Δηλαδή η Ελλάδα εκτέθηκε αφού για επικοινωνιακούς και διπλωματικούς λόγους την άδειασαν οι Αμερικανοί. Άκρως ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στους εκβιασμούς των ισραηλινών. Το ίδιο το ελληνικό Πεντάγωνο, προτού καν αρχίσει η άσκηση, είχε ζητήσει από τα ΜΜΕ να μην αναφέρουν τίποτα. Με ποιο σκεπτικό; Επειδή οι Ισραηλινοί είχαν θέσει ως όρο πως εάν δημοσιοποιηθεί, δεν θα έρχονταν για αυτή τη μεγάλη άσκηση. Βέβαια, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης δεν είχαν διευκρινίσει ποιο ήταν το σχέδιο της άσκησης και ότι αυτή αφορούσε πρόβα επίθεσης στο Ιράν. Έτσι, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στο Πεντάγωνο πίστεψαν ότι καλύτερα θα ήταν να το «καταπιούν», αφού μια κοινή άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ θα βοηθούσε στην εμπέδωση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστές οι στενότατες στρατιωτικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Έτσι, οι «κουτοπόνηροι» του υπουργείου Αμύνης, κατάφεραν να κοροϊδέψουν την ελληνική κοινή γνώμη. Τελικά, ως χώρα τι εισπράξαμε; Έναν ακόμα διεθνή εξευτελισμό, αφού οι ίδιες οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός ελληνικών συνόρων. Είναι ολοφάνερο ότι Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ ελάχιστα ενδιαφέρονται εάν αύριο κάποιος σαλταρισμένος φονταμενταλιστής τιναχτεί στον αέρα και πάρει και μερικές δεκάδες Έλληνες μαζί του στους κήπους του Αλλάχ. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, δεν το σκέφτηκε αυτό; Είναι τόσο αφελείς ή τόσο «yes man» που δεν μπορούν να πουν όχι στα αμερικανάκια και τους συμμάχους τους; Μέσα στον ορυμαγδό του σκανδάλου Ζημενς, αυτό το βαρύτατο ολίσθημα πέρασε απαρατήρητο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφεται στα αρνητικά της κυβέρνησης ως ένας ακόμη επικίνδυνος ερασιτεχνισμός της.

Ερώτημα: Μήπως η ελληνοϊσραηλινή άσκηση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με σχέδιο ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, έγινε με τη διαμεσολάβηση του κ. Σαρκοζί, με τον οποίον τόσο φιλικές σχέσεις διατηρεί ο κ. Καραμανλής; Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται, ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι για τη Γαλλία κάτι το «απαράδεκτο» και ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να «φράξει το δρόμο» σε όσους απεργάζονται την καταστροφή του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/06/2008 09:40:48

  Λάθος η άσκηση και ύποπτη η δημοσιοποίηση.

 2. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 24/06/2008 09:58:52

  Τουλάχιστον, αν ισχύει το δημοσίευμα των Νέων
  http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080623&nid=8963686&sn=&spid=877
  κάτι είναι κι αυτό...

 3. apache avatar
  apache 24/06/2008 09:59:59

  Pentagon officials said that Israel’s air forces usually conducted a major early summer training exercise, often flying over the Mediterranean or training ranges in Turkey where they practice bombing runs and aerial refueling.

  Αυτό λένε οι NYtimes και αναρωτιέμαι (α) αν οι Τούρκοι έδωσαν και αυτή τη φορά χώρο για ασκήσεις (β) τί έκανε η Κύπρος που λογικά είναι στο ενδιάμεσο της διαδρομής Ισραήλ-Ελλάδα--την παρέκαμψαν ή πέταξαν και μέσα στον χώρο της

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/06/2008 10:01:02

  Υπάρχουν κάποια πράγματα που τα κάνουμε καταναγκαστικά. Να μην κάνουμε και άλλα που δε μας υποχρεώνουν αλλά είναι επικίνδυνα.

 5. factor y avatar
  factor y 24/06/2008 11:57:26

  Φοβάμαι ότι δεν είναι τυχαία η αποσιώπηση του γεγονότος. Γιατί προφανώς γίνεται εμπλοκή σε "παιχνίδια" πολύ άσχημα για την ειρήνη στη περιοχή. Κι όποιος νομίζει ότι ένας πόλεμος ή ένα πυρηνικό χτύπημα στο ΙΡΑΝ δεν μας πειράζει γιατί είναι... μακριά, είναι πολύ μα πάρα πολύ νυχτωμένος. Δυστυχώς!
  :-((

 6. Helmut avatar
  Helmut 24/06/2008 12:00:04

  Μια χαρά άσκηση ήταν... και καλύτερα για την ΠΑ μας να κάνει άσκηση με την ISAF που έχει τους καλύτερους πιλότους του κόσμου παρά με την Αρμένικη Αεροπορία με MiG 19.

  Και καλύτερη εκπαίδευση κάνουν οι χειριστές μας και από άποψη realpolitik είναι πολύ καλύτερα να έχουμε συμμαχίες με το Ισραήλ παρά με κάτι Αμπχαζίες και Κούρδιστάνια με μόνο κριτήριο το "σπάσιμο" στους Τούρκους.

  Τώρα ότι επειδή κάναμε μια άσκηση με τους Ισραηλινούς θα μας την πέσει ο Μπιν Λάντεν ενώ μέχρι τώρα επειδή ήμασταν φίλοι με την Χαμάς και την Χεζμπολάχ ήμασταν φιλαράκια με την Αλ Κάϊντα είναι αηδιαστική και στρουθοκαμηλικού τύπου επιχειρηματολογία.

 7. Suhoi avatar
  Suhoi 24/06/2008 12:14:21

  Βρε Helmut είσαι εκτός θέματος. Εδώ λέμε πως αδειάστηκε η Ελλάδα -πως χρησιμοποιήθηκε- και δεν υπήρξε καμμία ασφαλιστική δικλείδα για να μην εκτεθεί διεθνώς. Και εν πάση περιπτώσει, εκτός της στρατόκαυλης -με το συμπάθιο- λογικής υπάρχει και η διπλωματία. Εκτός κι'αν θεωρείς ότι πρέπει να κόψουμε κάθε δεσμούς διπωματικούς με τη Μ.Ανατολή, τους Αραβες και τους Ιρανούς. Η Ελλάδα ανέκαθεν είχε αυξημένες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Είναι κακό να συνεχιστούν; Αυτό δεν σημαίνει ότι με το Ισραήλ δεν πρέπει να χουμε. Τέλος είναι θέματα εθνικής ασφαλείας. Η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ότι δεν θα εκθέσει τη χώρα. Αν κάποιος τρελαμένος μουτζαχεντίν τιναχτεί στο κέντρο της Αθήνας "επειδή οι Ελληνες βοηθάνε τους Ισραηλινούς να βομβαρδίσουν το Ιράν", τι θα πείς; Οι αμερικανοί και οι ισραηλινοί έπιαξαν διπλωματικά το παιχνίδι τους και για να πιέσουν το Ιράν έβγαλαν στη δημοσιότητα την ύπαρξη της άσκησης. Ασε λοιπόν τους πιλότους. Το ξέρουμε ότι είναι καλοί οι ισραηλινοί και ότι οι Ελληνες πιλότοι τους παίζουν στήθος με στήθος στις διεθνείς ασκήσεις. Αλλά αυτό είναι το θέμα; 'Η η αρμενική αεροπορία, την οποία μην υποτιμάς, διότι οι πιλότοι της έχουν βγεί από τη μεγάλη σοβιετική σχολή των πιλότων ....

 8. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 24/06/2008 12:19:13

  Σε προηγούμενα ποστ, πολλοί κατέθεσαν την άποψή τους ότι η πολιτική της Τουρκίας, από τον Κεμάλ και μετά, διαμορφώνεται από την μη-ισλαμική (ισλαμοφοβική για την ακρίβεια) άρχουσα τάξη της, η οποία αποτελείται κυρίως από ντονμέ. Όποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα των ντονμέ και με το θέμα της σχέσης του Ισραήλ με τους κατά τόπους εβραϊκούς πληθυσμούς (φαλάσα κλπ) θα καταλάβει περισσότερα.
  Άρα, όποιος υποστηρίζει ότι μας συμφέρει μια συμμαχία με το Ισραήλ είναι ή βαλτός ή ανόητος ή βυθισμένος στην άγνοια. Δυστυχώς για τα ανδριανοπουλάκια, τρώμε κουτόχορτο αλλά ΟΧΙ και ΤΟΣΟ... Περισσότερο θα ωφεληθεί η ΠΑ αν της πληρώνουν τα καύσιμα για να κάνει κανονικά τις αναχαιτίσεις της και να "χτίζεται" κόντρα στην πραγματική της απειλή (Τουρκική ΠΑ) παρά να ασκείται με τους Ισραηλινούς (οι οποίοι ΔΕΝ είναι οι καλύτεροι πιλότοι στον κόσμο επ'ουδενί, απλά οι αντίπαλοί τους είναι εξουθενωμένοι και αδύναμοι). Από αυτήν την άσκηση μόνο οι Ισραηλινοί κέρδισαν. Και αν αληθελυει το δημοσίευμα των Νέων, ήθελαν κυρίως να καταγράψουν την συμπεριφορά των TORM1 που έχουμε και έχουν και οι Ιρανοί, και μακάρι πράγματι να μην τα ανοίξαμε...

 9. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 24/06/2008 12:25:10

  Υπ'όψιν ότι αν διαβάσετε τις τοποθετήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών για το θέμα, αυτό που τονίζουν είναι ότι η άσκηση δημοσιοποιήθηκε ακριβώς για να "προειδοποιηθεί" το Ιράν.

 10. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 24/06/2008 13:52:07

  "Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφεται στα αρνητικά της κυβέρνησης".

  Πιο πολύ καταγράφεται στα αρνητικά της Αντιπολίτευσης. Γιατί δεν έβγαλαν γκιχ; Η κυβέρνηση μπορεί να δικαιολογηθεί για την απόκρυψη, λόγω πολιτικού κόστους. Οι υπόλοιποι που θα αποκόμιζαν πολιτικό όφελος, γιατί δεν το έκαναν;

  (: Πού ήσουν, ρε, Τσίπρα; Στα ...Σκόπια;. Το ...τιμημένο ΚΚΕ; που έχει και τηλεόραση γραβατομένη, για να πουλάει σώβρακα και φανέλες στα διαλείμματα προλεταριακών ...γουέστερν; Η Αντι...συστημική Αριστερά, της "Άρδην" προοδευτικής Νεο- Ορθόδοξης νομενκλατούρας; Κανένας, τέλος πάντων ...χριστιανός, γενικώς, βατοπεδινός ή εσφιγμενίτης, ειδικώς; [Είμαι Παπανδρεϊκός, γι' αυτό δε λέω κουβέντα για τον ασπρομάλλη και μυστακοφόρο ...Γιωργάκη, -εντάξει; Ο γιατρός είπε να του λέμε "ναι"])...

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/06/2008 14:53:40

  Προς όσους ηλίθιους ή πράκτορες υποστηρίζουν τη "συμμαχική" άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ.

  Στόχος είναι η ψυχολογική δέσμευση της ελληνικής κοινής γνώμης, προοπτικά.
  Και η επακόλουθη γεωπολιτική συμπόρευσή μας στα σιωνιστικά σχέδια.
  Μάς καθιστούν ΑΘΕΛΑ μας μέρος τού προβλήματός τους και αν αύριο υποστούμε συνέπειες θα "οδηγηθούμε" να πάρουμε θέση κατά των Αράβων, δηλαδή, επαγωγικά υπέρ του Ισραήλ.

  Οι σιωνιστές το έχουν εφαρμόσει στο εσωτερικό του Ισραήλ.
  Πριν 20 χρόνια η ισραηλινή κοινή γνώμη ήταν ακόμα επαμφοτερίζουσα στην μεταχείριση των Παλαιστινίων.
  Μεγάλη μερίδα ήταν αντίθετη στις εγκληματικές πρακτικές.

  Οι σιωνιστές, εξωθώντας την καταπίεση του παλαιστινιακού στοιχείου στα άκρα, ουσιαστικά προκάλεσαν την απελπισμένη αντίδραση της Ιντιφαντα και των ακραίων αποστολών αυτοκτονίας, που μετέφερε την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στην καθημερινότητα των κατοίκων του Ισραήλ.

  Όταν αρχίζει να χύνεται παράλογα αίμα σταματά και η λογική ή μετριοπαθής προβληματική.
  Μοιραία διαλέγεις στρατόπεδο μηχανικά. Και όταν σού επιβάλλουν διαρκή τρόμο για τη ζωή σου δεν χρειάζεται πολύ για να μισήσεις αυτόν που υποτίθεται ότι θέλει να σε σκοτώσει.

  Λέω "υποτίθεται" γιατί η Μοσάντ μπορεί κάλλιστα να οργανώσει μια προβοκάτσια με πολύνεκρη επίθεση σε ελληνικό έδαφος από "άραβες τρομοκράτες".
  Τόχει κάνει χιλιάδες φορές.
  Με σκοπό να "συρθεί" η ελληνική κοινή γνώμη κατά των Αράβων. Και το Ισραήλ να «προβάλει» ως «σύμμαχος».
  Οι οποίοι Άραβες δεν είναι όλοι προσφιλείς, κάποιος φίλος ορθότατα θύμισε τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από την Αίγυπτο, επί Νασερ.

  Αλλά
  1. Από αίσθημα δικαίου ο ελληνικός λαός έχει τοποθετηθεί κατά των δολοφονικών πρακτικών των σιωνιστών, γι' αυτό συμπαθεί -κυρίως- τους Παλαιστίνιους.
  2. Ουδέποτε στην Ιστορία υπήρξε βαθύτερη πνευματική, πολιτισμική ή εθνολογική συνάφεια μεταξύ ελληνικού & εβραϊκού στοιχείου. Απηχούν εντελώς διαφορετικές αξίες.
  3. Ωφελιμιστικά, σήμερα, με τους άραβες να κατέχουν τα ενεργειακά αποθέματα, συμφέρει η καλή σχέση μαζί τους. Αν τα πάρει όλα το Ισραήλ και η Αμερική, τότε πάμε μ΄ αυτούς.

  Εγκληματικό ατόπημα Καραμανλή.
  Με προφανή δάκτυλο της Οικογένειας.
  Που πάνω της να πέσει ό,τι δεινό υπάρχει στο Σύμπαν.

 12. Le canard avatar
  Le canard 24/06/2008 15:47:19

  "νήπιος γέρων" Says: (: Πού ήσουν, ρε, Τσίπρα;


  Απολύτως σωστός. Πράγματι που ήταν η Αριστερά σε αυτό το γεγονός (και το ΚΚΕ).

 13. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/06/2008 18:53:07

  Δεν υπάρχει καμιά μονομερής στήριξη αράβων. Απλά την ησυχία μας θέλουμε.

 14. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/06/2008 19:33:33

  Ανων. 3:39 καλά, τώρα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το "μυστικό πρωτόκολλο";
  Και ποιο είναι το τεράστιο όφελος της Ελλάδας;

  Διαχωρίζεις, εν έτει 2008, τα αμερικανικά από τα ισραηλινά συμφέροντα. Το άλλο με τον Τοτό;

  Ανων. 6:06
  1. "..και φυσικά δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο βομβαρδισμό του Ιράν"
  Θυμάσαι τη Σούδα ;

  2. "..Ούτε είναι δυνατόν να συνεχισθεί η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ υποστήριξη των Αράβων και του Ιράν κατά του Ισραήλ χωρίς να ανταποδίδεται στον τομέα των ελληνοτουρκικών.."
  Ενώ από το Ισραήλ θα υπάρξει ανταπόδοση υποστήριξης.
  Από πού θα ξεκινήσει; Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

  3. Αν η στάθμιση υπαρκτών κινδύνων για μη ανάληψη μιας ανώφελης ελληνο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας μεταφράζεται "αποδοχή εκβιασμού ισλαμιστών" μιλάμε διαφορετική γλώσσα.
  Όταν χρησιμοποιούνταν παροιμίες λεγόταν "χωρίς κέρδος κέρατα".

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 25/06/2008 01:44:59

  1:05 , είσαι καλά ;
  1) Ό,τι τυχόν χάσει η Τουρκία στα ανατολικά της θα επιδιώξει να πάρει ή θα θελήσουν να τής το προσφέρουν οι Αμερικανοί, για αντιστάθμισμα, στα δυτικά.
  2) Όταν από το 74 έχουμε πληρώσει αμέτρητα ΤΡΙΣ για εξοπλισμούς απαιτούμε να υπερασπιζόμαστε το Αιγαίο μόνοι μας. Μπορούμε.

 16. Το Ισραήλ απείλησε να εξουδετερώσει την καταπολέμηση του Ρωσικού-αν avatar
  Το Ισραήλ απείλησε να εξουδετερώσει την καταπολέμηση του Ρωσικού-αν 07/12/2009 15:41:23

  [...] Αιγαίο, που τόσο θόρυβο προκάλεσε πρόσφατα (βλέπε εδώ) ; Αναγνώστης μας έστειλε σήμερα μια μια πολύ [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.