#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/02/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα βήμα μπρος ο Σαμαράς, δύο βήματα πίσω η ΚυβέρνησηΒαρύ φορτίο θα έχει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση που πρέπει να αφήσει στην άκρη τους…πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και την μεγάλη οικονομική ανάσα που έλαβε με το νέο πακέτο των περίπου 18,5 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία.

Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φώναξε το Σάββατο το μεσημέρι τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, για να αρχίσει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το μείζον και καυτό θέμα των 25.000 υπαλλήλων του δημοσίου που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ η τρόικα απαιτεί απολύσεις.

Το άγχος είναι έντονο σε πολλά υπουργεία και παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα αισιοδοξίας, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιεστικοί.

«Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας δεν βγαίνει» ομολογούν πολλοί που ξαφνικά διαπιστώνουν τον όγκο των θεμάτων που πρέπει να λύσουν, ενώ ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, συνειδητοποιούν, ότι μερικοί υπουργοί και υφυπουργοί, ήταν τελείως ακατάλληλοι και κακώς τους εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός.

Η ζημιά έγινε και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Τώρα, προέχει να υπάρξει αποτέλεσμα και στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μια αίσθηση αυξανόμενης ανησυχίας από την πλευρά του για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός που είναι κυριολεκτικά με το μαστίγιο στο χέρι, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πώς θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν οι υπουργοί του, εάν διαπιστωθούν καθυστερήσεις.

Οι περισσότεροι είναι…χαμένοι στη μετάφραση, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος εκκρεμοτήτων, ενώ για κρίσιμες αποφάσεις του μνημονίου πιάνονται κυριολεκτικά στον ύπνο.

Οι υπουργοί μηχανεύονται διάφορους τρόπους προκειμένου να διαφύγουν από τη μέγκενη της τρόικας, αλλά πλέον έχουν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους, διότι υπάρχει ο τριμηνιαίος έλεγχος των στόχων που έχουν τεθεί.

«Να πιάσουμε δουλειά»

Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλους: "οφείλουμε να πιάσουμε δουλειά". Αυτή είναι η προτροπή προς τους υπουργούς και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρχει κλίμα πανηγυρικό.

«Είναι αναμφίβολα µια θετική συμφωνία. Κερδίσαμε πολλά. Δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει σε συνομιλητές του ο Αντ. Σαμαράς, αλλά δεν παύει να ανησυχεί, καθώς οι επόμενοι μήνες είναι κυριολεκτικά «διαβολεμένοι».

Το…καυτό εσωτερικό μέτωπο

Ο Πρωθυπουργός στρέφει πλέον την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς έχει ως κεντρικό στόχο την αναγκαία διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή.

Υπάρχει όμως και το πεδίο των κοινωνικών αντιδράσεων, το οποίο και απασχολεί περισσότερο από καθετί άλλο τους κυβερνητικούς παράγοντες που βλέπουν τους αγρότες να παραμένουν στα μπλόκα και να ετοιμάζονται να αποκλείσουν δρόμους.

Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο άγχος του Πρωθυπουργού και κυρίως κατά πόσο θα προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι εάν η κυβέρνησή δεν «τρέξει» για να εφαρμόσει πολιτικές που θα δείξουν στους πιστωτές ότι υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνουν και κινήσεις ανακούφισης κοινωνικών τάξεων που πλήττονται και ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, τότε είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις οι οποίες δύσκολα θα ελεγχθούν.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα…» είναι το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης και ευελπιστεί να προχωρήσει ομαλά το γραμμικό σενάριο. Αλλιώς, πρέπει να αναζητήσει σχέδιο β’  εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης.

Μάρκος Αυρήλιος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 10/02/2013 07:53:07

  "Αλλιώς, πρέπει να αναζητήσει σχέδιο β’ εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης."

  σχεδιο β' (και γ' και δ'...), με την αντίστοιχη προετοιμασία επρεπε ηδη να υπάρχει αν θελουμε να είμαστε σοβαρο κρατος!

 2. tpe avatar
  tpe 10/02/2013 08:24:15

  Κανένα υπουργικό συμβούλιο θα κάνει να τους τα πει; Δεν μπορεί να είναι τόσο χάλια αυτό το όργανο πια... Κι ο κύριος Χ υπουργίσκος, δεν μπορεί, ε, υπάρχουν άλλοι που μπορούν.

 3. Α avatar
  Α 10/02/2013 08:56:50

  Το υπουργείο ανάπτυξης, πρέπει να τρέξει με χίλια... εκτός από την ρευστότητα και τα επαγγελματικά δάνεια που πρέπει να δώσουν οι τράπεζες, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου :
  -Να καταργήσει την γραφειοκρατία σε κάθε νέα επένδυση, να ελαχιστοποιήσει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης (πάσης φύσεως, οικοδομικές, λειτουργίας, ίδρυσης κλπ), ώστε αυτές να δίνονται γρήγορα, σχεδόν αυτόματα κι΄όχι να ταλαιπωρείται ο νέος επενδυτής, ν΄απογοητεύεται και στο τέλος να τα παρατάει.
  - Να ελαχιστοποιήσει τις εισφορές των αδειοδοτήσεων και ιδίως του ΙΚΑ στα οικοδομικά έργα που είναι υπέρογκες και εξωπραγματικές.
  -Να έχει ο κάθε νέος επενδυτής μικρός - μεγάλος, εύκολη πρόσβαση στα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που πρέπει να θεσπίσει το υπουργείο από άλλους πόρους.
  - Να θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους νέους επενδυτές, ιδίως αν απασχολούν προσωπικό και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
  -Να δημιουργηθεί ειδική γραμματεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα ενημερώνονται οι νέοι επενδυτές και θα βοηθιούνται σε όλες τις φάσεις της επένδυσής τους, από την ίδρυση, χρηματοδότηση, την επιδότηση, έως και την διακίνηση ή εξαγωγή του παραγώμενου προϊόντος, με όλες τις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες που θα παρέχονται γρήγορα και αποδοτικά.

 4. Queen In Black avatar
  Queen In Black 10/02/2013 09:02:53

  Καλημέρα αγαπητέ Μάρκο Αυρήλιε. Διαβάζοντας το άρθρο σας, θυμήθηκα τον Κωνσταντίνο Καβάφη, που καταφέρνει μετά τόσα χρόνια, να είναι επίκαιρος και ουσιαστικός!!
  Αφιερωμένο :

  Η ΣATΡΑΠΕΙΑ
  Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
  για τα ωραία και μεγάλα έργα
  η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
  ενθάρρυνση κ' επιτυχία να σε αρνείται•
  να σ' εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
  και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
  Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις
  (η μέρα που αφέθηκες κ' ενδίδεις),
  και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
  και πιαίνεις στον μονάρχην Αρταξέρξη
  που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
  και σε προσφέρει σατραπείες, και τέτοια.
  Και συ τα δέχεσαι με απελπισία
  αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
  Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι' άλλα κλαίει•
  τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
  τα δύσκολα και τ' ανεκτίμητα Εύγε•
  την Αγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους.
  Αυτά πού θα στα δώσει ο Αρταξέρξης,
  αυτά πού θα τα βρείς στη σατραπεία•
  και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις ;

  Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

 5. Α avatar
  Α 10/02/2013 09:09:42

  Ακόμη στο τελευταίο, η γραμματεία αυτή να έχει περιφερειακά παραρτήματα σε όλους τους νομούς ή περιφέριες, ώστε να στηριχθεί και ν΄αναζωογονηθεί η περιφέρεια.
  - Επίσης σε όλα τα επαγγελματικά ακίνητα, που έχουν αυθαίρετα τμήματα, να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο υπαγωγής στον νόμο για τα αυθαίρετα (Ν. 4014/2001), γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με κτίρια που έχουν αυθαιρεσίες που αδυνατούν οικονομικά να ενταχθούν. Έτσι και το κράτος θα εισπράξει έσοδα και οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν, που σήμερα είναι ανενεργές.

  • Α avatar
   Α @ Α 10/02/2013 09:11:13

   * Διόρθωση: Ν. 4014/2011

 6. Φελίζα avatar
  Φελίζα 10/02/2013 09:21:17

  .....για να αρχίσει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το μείζον και καυτό θέμα των 25.000 υπαλλήλων......
  Μα ...αυτό το θέμα δεν έπρεπε να είχε λυθεί; Τώρα αρχίζει η συζήτηση;
  ......ο Πρωθυπουργός που είναι κυριολεκτικά με το μαστίγιο στο χέρι.....
  Μήπως , ρωμαίε αυτοκράτορα, πρέπει κάποιος να του πει ... να αγοράσει από αλλού μαστίγιο;
  .... “οφείλουμε να πιάσουμε δουλειά”......
  Οχτώ μήνες πέρασαν από τις εκλογές...και κανείς δεν έπιασε ακόμα δουλειά; Το πελατειακό κράτος πάντως, μια χαρά δουλεύει.
  «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα…»
  Εξαρτάται πως εννοεί κάποιος την επόμενη μέρα...............

  • tak avatar
   tak @ Φελίζα 13/02/2013 10:02:33

   Και προέκυψε προς επίρρωση του σχολίου σου Φελίζα ... Μέργος! Μαστίγιο; Μπα... Γιαταγάνι...

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ tak 13/02/2013 10:42:10

    Και όχι μόνο......
    Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις με την επαγγελματική εμπειρία των στελεχών(;) αυτής της κυβέρνησης.
    Στουρνάρας , καθηγητής, ερευνητής, ειδικός σύμβουλος(;).
    Σταικούρας , επισκέπτης καθηγητής ως επίκουρος καθηγητής.
    Μέργος , ομοίως με άλλους πολλούς.
    Συμπέρασμα και ηθικό δίδαγμα: Δείξε πως τάχα έχεις ακαδημαϊκή ή συνδικαλιστική - για να μην ξεχνιόμαστε -καριέρα και μια θεσούλα υπάρχει για σένα στην κυβέρνηση , με πλήρη απασχόληση και παχυλή αμοιβή.

 7. ΚΠ avatar
  ΚΠ 10/02/2013 09:33:03

  Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρέπει να κάνει θυσίες.
  Το πρόβλημα είναι ότι δεν πείθεται πως οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο.
  Το άλλο θέμα είναι,πόσο θα αντέξει να μην εξεγερθεί ο κοσμάκης;
  Τα πράγματα κρέμονται από μία κλωστή,δεν ξέρω, τα βλέπω πολύ δύσκολα.

 8. sceptic avatar
  sceptic 10/02/2013 09:58:18

  Οταν καταφθάσουν τα χαρτάκια σε 1.000.0000 πολίτες οι οποίοι θα απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς επί κινητών και ακινήτων ,τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα...για όλους...

 9. 1kris avatar
  1kris 10/02/2013 10:24:15

  Για να καταλαβω σε αλλο υπουργικο συμβουλιο ειναι πρωθυπουργος ο Σαμαρας. δικη του επιλογη δεν ειναι ο Στουρναρας,ο Χατζηδακης,ο κεδικογλου τι λεμε τωρα,θα τρελαθουμε τελειως.με το βιογραφικο του Χατζηδακη εκτος απο βουλευτης τι αλλο θα ηταν. τι εχει προσφερει σε αυτην την χωρα που τον θρεφει τοσα χρονια ελεω Μητσοτακη.να μην διαχωριζουμε λοιπον Σαμαρα -κυβερνησι.

 10. DI.KO avatar
  DI.KO 10/02/2013 16:50:35

  "Το σχέδιό του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα περιγράψει ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους την Τρίτη, προσφέροντας προτάσεις για επενδύσεις σε υποδομές, μεταποίηση, καθαρή ενέργεια και εκπαίδευση" (από την Ναυτεμπορική).
  Ας κάνει επιτέλους και ο ΑΣ κάτι τέτοιο για να ξέρουμε που πάμε ή τουλάχιστον που ελπίζουμε και προσπαθούμε να πάμε. Όχι σπασμωδικές ενέργειες και επικοινωνιακές ρουκέτες. "Καθαρές κουβέντες" όπως λέει και ο ίδιος. Όλα τ' άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε.

  • σταρατα avatar
   σταρατα @ DI.KO 10/02/2013 22:55:38

   Αγαπητέ ΝΤΙ.ΚΟ ξεχνάς οτι ο Ομπάμα δεν υπέγραψε κανένα μνημόνιο.
   Για να κάνει αυτά που λές ο Σαμαράς πρέπει να ρωτήσει πρώτα την Τρόικα...

 11. Σκαρλάτος Νικόλαος avatar
  Σκαρλάτος Νικόλαος 10/02/2013 20:53:00

  Για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να γνωρίζεις το ρόλο σου και πως θα τους πετύχεις. Αν δεν γνωρίζεις το ρόλο σου και την αποστολή σου σημαίνει ότι δεν ξέρεις απο που ξεκινάς και που πηγαίνεις. Όταν δεν γνωρίζεις που πηγαίνεις δεν έχει σημασία και πιό δρόμο θ' ακολουθήσεις. Για ν' αποφασίσεις πιό δρόμο θα πάρεις πρέπει να σ' έχουν δώσει κατευθύνσεις, να ξέρεις που πηγαίνεις και τι θα συναντήσεις. Να εφαρμόσεις στρατηγική για την κατάκτηση του στόχου. Στρατηγική όμως χωρίς αντίπαλο δεν νοείται. Δεν είναι στρατηγική. Η στρατηγική για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται πρώτα εντοπισμό του αντιπάλου ή του προβλήματος. Για να κατανοήσεις τον αντίπαλο, όπως κάθε πρόβλημα χρειάζεται να εντοπιστούν και ν' αναλυθούν οι παράγοντες που το επηρεάζουν, χωρίς να μαχόμεθα τα δεδομένα του. Έτσι κατακτώνται οι στόχοι και έτσι λύνονται τα προβλήματα. Αυτή είναι η λογική σειρά της διοικητικής σκέψης. Τους συνεργάτες δε τους επιλέγουμε για τη δουλειά που θέλουμε να μας κάνουν και όχι για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Γι' αυτό και η ικανότητα του ηγέτη κρίνεται απο τη δυνατότητα που έχει να επιλέγει συνεργάτες. Την αποτυχία δεν την χρεώνονται οι συνεργάτες, αλλά οι αρχηγοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.