#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2009 23:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα βήμα εμπρός, χιλιάδες βήματα πίσω

 Η Αριστερά πρέπει να πάψει να είναι «κόμμα διαμαρτυρίας»


______________________________________________________________________________________________
Η παράφραση του τίτλου του γνωστού βιβλίου του Βλαδίμηρου Ίλιτς περιγράφει νομίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τι συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή φίλος αναγνώστης στο προηγούμενο σχετικό post για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ  (κλικ εδώ) έγραψε ότι κάνουμε κριτική χωρίς άποψη, υπενθυμίζουμε τι γράφαμε στις 13/2/2008 όταν δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεπερνούσε και το ΠΑΣΟΚ. (http://www.antinews.gr/?p=1016)

Αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ είναι ώριμο τέκνο της ψήφου διαμαρτυρίας (2007), ή απλώς ένα επικοινωνιακό τρυκ θα το διαπιστώσουμε αργά, ή γρήγορα. Ότι κι αν συμβαίνει, το μόνο βέβαιο είναι το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης έχει κλείσει τον κύκλο του. Η διαφθορά και η παράλυση αποτελούν εκφράσεις αυτού του τέλους. Αυτοί όμως που προαλείφονται για να αποτελέσουν τη νέα πολιτική ηγεσία του τόπου δεν διαθέτουν κανένα όραμα γι αυτόν και συνεπώς καμία προοπτική. Πολύ περισσότερο, επειδή αποτελούν γέννημα θρέμμα του παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται ως «δικομματισμός». Γι αυτό και η κρίση θα διαιωνίζεται. Με αυτά τα δεδομένα οι περιστάσεις είναι ώριμες για μια παρέμβαση της αριστεράς. Ποια όμως μπορεί να είναι αυτή η παρέμβαση και πως θα την κάνει;

Καταρχήν, η Αριστερά πρέπει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να μετασχηματίσει την ψήφο του περασμένου Σεπτέμβρη από διαμαρτυρία, σε συνολική παρέμβαση στο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι. Από «γκρίνια», σε όραμα. Οι νέοι ψηφοφόροι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δεν είναι ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι που γίνανε αριστεροί. Είναι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Και θα πάψουν να είναι όταν βρεθεί ένα κόμμα, που θα τους εμπνεύσει μια καλύτερη ζωή. Και επειδή, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί κάποιος αστός πολιτικός που θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο η Αριστερά να πάψει να συμπεριφέρεται ως «κόμμα διαμαρτυρίας» και να συνειδητοποιήσει ότι μόνο ως «κόμμα εξουσίας» μπορεί να γίνει μεγάλη.

Προς το παρών, οι προτεινόμενες αριστερές πολιτικές δεν αγγίζουν τα μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Καλή και μοντέρνα η «δυναμική» των νέων κινημάτων  της εποχής της παγκοσμιοποίησης (οικολογία, εργασία, μετανάστες , μειονότητες, πόλεμος κλπ) αλλά με αυτά η ελληνική κοινωνία θα ασχοληθεί την επόμενη δεκαετία και δεν είναι μόνο αυτά. Ούτε έχει λόγο υπόστασης μια Αριστερά η οποία θαυμάζει τον Τσάβες, αλλά «δεν μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια», δεν ασχολείται δηλαδή αποτελεσματικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και κυρίως δεν έχει νόημα μια Αριστερά η οποία αυτοαποκαλείται «εναλλακτική» αλλά συμπεριφέρεται όπως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ως υπόδουλη της τηλεόρασης και των μήντια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/06/2009 23:47:09

  Εάν υπήρχε τόση εγκληματικότητα και τον 19ο αιώνα, ίσως να μην είχε ο Μάρξ την άποψη που είχε για το ανθρώπινο είδος και συνεπώς να μην έγραφε το "μανιφέστο" και "το κεφάλαιο" και να μην είχαμε σήμερα και μεις μια αριστερά που έχει χάσει την επαφή με την καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Εδώ σηκώνει να ασχοληθούμε λίγο με τη θεωρία των άπειρων κόσμων...

 2. xyz avatar
  xyz 10/06/2009 23:52:33

  Διαφωνούμε με τους διαφωνούντες. Θέλουμε λύσεις και όχι γενικές και άσχετες θεωρίες από την αριστερά.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/06/2009 23:58:33

  Η αριστερά συστημικά δεν είναι εφοδιασμένη να λύσει τα προβλήματα που ισχύουν τα τελευταία χρόνια διότι είναι προγραμματισμένη για τελείως διαφορετικού τύπου κοινωνικά προβλήματα και οικονομικές δυσχέρειες. Χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση ολόκληρη η μαρξιστική θεωρία προκειμένου να γίνει και πάλι χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης και προδευτικών προτάσεων. Στον 21ο δηλαδή αιώνα. Αλλά από ποιόν; Τον σύριζα; Δεν το βλέπω.

 4. donaE avatar
  donaE 11/06/2009 00:02:26

  Δυστυχως η οποια εξουσια εχει φθειρει και τους αριστερους σαν εικονα και επι της ουσιας.Δυσκολα θα τους πιστεψει ο κοσμος.Πρεπει να βγουν νεα προσωπα ακομπλεξαριστα και χορτατα.Ο εμφυλιος τελειωσε σαν φοντο.

 5. Limokontoros avatar
  Limokontoros 11/06/2009 00:05:54

  Ο Τσίπρας και εκεινες οι δικηγορίνες του Δεκέμβρη είναι η αριστερά του σήμερα; Μάλλον κυνηγούς θα ψηφίζω τότε.

 6. αντί avatar
  αντί 11/06/2009 00:44:22

  Τελικά ίσως το πρόβλημα να είναι ότι όλοι περιμένουν πολλά από την αριστερά.

  Ενώ οι υπόλοιποι δικαιολογούνται...

 7. tiramola avatar
  tiramola 11/06/2009 00:44:31

  Επειδή το πρόβλημα της ασφάλειας είναι επίκαιρο...
  Τι θέση θέλετε να πάρει ένας αριστερός αγαπητοί συνομιλητές στο θέμα της λαθρομετανάστευσης?
  Ζητάτε από κάποιον που αντιμετωπίζει ένα λαθρομετανάστη σαν θύμα του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται να τον δει σαν εχθρό του και να συναινέσει σε πογκρόμ απελάσεων?
  Μήπως να συμφωνήσει ότι η καπιταλιστική διακυβέρνηση είναι μοιραία για την ανθρωπότητα και πάμε για άλλα?
  Στο στόχαστρο της κριτικής μονίμως η Αριστερά με τους δεξιούς πρώην νεοφιλελεύθερους και βασικούς υπεύθυνους για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης με τις πολιτικές που ακολούθησαν (υπερσυγκέντρωση πλούτου=κοινωνική ανισσοροπία) να πουλάνε τώρα ασφάλεια στους ανασφαλείς πολίτες , την ανασφάλεια των οποίων οι ίδιοι δημιούργησαν αφήνοντας την οικονομική ελίτ των τραπεζών να τους πάρει και τα σώβρακα...

  Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για αυτήν την εξέλιξη?
  Η Αριστερά πρέπει να απολογείται?

 8. xyz avatar
  xyz 11/06/2009 00:53:15

  Συγγνώμη αλλά η κοινωνική ανισορροπία που αναφέρεσαι θα μπορούσε να αναφερθεί εντός των εθνικών χωρών ξεχωριστά και θα ήταν δίκαιη θέση αποδιδομένη ως το άνοιγμα της κοινωνικής ψαλίδας που συνηθίζουμε να λέμε.
  Όμως όπως το εκφράζεις, με τη δικαιολογία αυτή ο κάθε γείτονάς μας είναι αναξιοπαθών που τον καταντήσαμε εμείς έτσι ενώ... δεν είναι έτσι. Υπεύθυνες είναι οι δικές τους κυβερνήσεις πάντοτε.

 9. Naruto avatar
  Naruto 11/06/2009 01:06:43

  @ Τιραμολα το ΠΑΣΟΚ ειναι αριστερα? για να ξερω?

 10. Orestios avatar
  Orestios 11/06/2009 01:12:46

  tiramola διάβασα κάπου για έναν πρώην νεοφιλελεύθερο που κάνει φοβερό support στο GAP. Να δεις......Αδριανόπουλο θαρρώ τον λένε. Πρώην νεοφιλελεύθεροι και νύν ΠΑΣΟΚ=αριστερά.

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/06/2009 02:24:27

  Ο μύθος του Ιανού υποδηλώνει ότι στην ανθρώπινη φύση συνυπάρχουν πόλεμος και ειρήνη, αρετή και διαφθορά, εγωισμός και μεγάθυμη προσφορά.

  Αριστερά σημαίνει αντιπαλεύω την εγωιστική εκτροπή των προσωπικοτήτων.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά, όπως δεν είναι ούτε το ΚΚΕ (για το ΠΑΣΟΚ αν το ξεστομίσουμε θα μας πάρουν με τις πέτρες).
  Κόμματα διαμαρτυρίας στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος είναι. Αλλά εντός του.

  Αυτό που επιδιώκουν, η υλική, και μόνο, αναβάθμιση των ατόμων που βρίσκονται (ίσως δίκαια) σε μειονεκτική οικονομική και κοινωνική θέση, επειδή είναι τόσο ρηχή όσο και η επιδίωξη περεταίρω πλουτισμού ενός ήδη πλουσίου, τον οποίο αποκαλούν «καπιταλίστα», οδηγεί σε φαύλες συμπεριφορές μόλις τα άτομα αναβαθμισθούν υλικά.

  Έτσι εξηγείται πολύ απλά γιατί μόλις οι «κάτω» γίνουν «πάνω» συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι τέως «πάνω» ή μάλλον πολύ χειρότερα.
  Έτσι εξηγείται γιατί κάποιοι πρώην εσωτερικοί, κνίτες και πασόκοι έγιναν οι χειρότεροι εργοδότες και εκμεταλλευτές - δεν υπάρχει χειρότερο αφεντικό από τον πρώην δούλο.

  Αριστερά σήμερα σημαίνει αντιπαλεύω τα 4 βασικά στοιχεία της κρατούσας ιδεολογικής/οικονομικής/πολιτισμικής πρότασης.

  1. Παροξυσμική κατανάλωση.
  2. Πολιτισμό του αυτοκινήτου και των προαστείων.
  3. Θέαμα, ως μέσο
  - πολιτικής χειραγώγησης
  - καλλιέργειας ασίγαστων καταναλωτικών παρορμήσεων
  4. Λαθρομετανάστευση, ως μέσο υλοποίησης των σχεδίων υπερεθνικών ελίτ και εγχωρίων μικρομεγάλων.

  Αριστεροί λοιπόν είναι οι Ινδιάνοι του Περού, που πολεμούν να μην γίνουν τα δάση τους σκρίνια για βορειοαμερικάνες κότες.
  Αριστεροί είναι όσοι προκαλούν την μικρότερη επιβάρυνση σε ανθρώπους και περιβάλλον. Χωρίς να γίνονται «αγαθοί».

  Δεν είναι οι πολιτικοί γκόμενοι Τσίπρας και Ρινάλντι, ούτε ο Ferraristi Ψαριανός, ούτε ο σεβάσμιος αστός κ. Κουβέλης, ούτε η ανεπάγγελτη φιλόλογος κα Παπαρήγα.
  Πολλώ δε μάλλον ο Γιωργάκης, που προσέρχεται με υβριδικό Lexus 4000 κυβ. στον Καρούζο για να ψωνίσει «αντισυμβατικά» σακκάκια Corneliani των 1500 €.

  Μια Αριστερά σήμερα όφειλε να ανατινάζει θηριώδη SUV και να καίει τετράπατες μαιζονέτες - τα σύμβολα της περιβαλλοντικής ύβρης.
  Και να πυρπολεί κανάλια - όχι μαγαζάκια.
  Σας τρόμαξα σύντροφοι;
  Καλά, πάμε όλοι για ύπνο. Και δώστε χαρτομάντιλα στο φρικιό και στον Παπαδημούλη.

 12. Οράτιος avatar
  Οράτιος 11/06/2009 02:34:09

  Καλά τα λες προφήτη.

  tiramola, με όλη μου τη συμπάθεια, η απάντηση μου εκφράζεται από την άνωθεν φράση:

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά, όπως δεν είναι ούτε το ΚΚΕ (για το ΠΑΣΟΚ αν το ξεστομίσουμε θα μας πάρουν με τις πέτρες).
  Κόμματα διαμαρτυρίας στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος είναι. Αλλά εντός του.»

 13. Σταθης avatar
  Σταθης 11/06/2009 07:07:28

  Ειναι εδω ο μπαμπας της αριστεράς; η μηπως η μαμά;

  Ας το παρει χαμπαρι ο συνασπισμός, με αυτα τα τερτίπια, εχετε καταφερει, να μη σας ψηφιζει ουτε ενας αριστερός.

  Το ξερετε καλά, το ποσοστό ηταν πανω απο το 3%, απλα και μόνο γιατι κάποιοι "τυχεροι" ψηφοι διαμαρτυρίας "καθισανε" στο ψηφοδελτιο του Συριζα και οχι σε καποιο άλλο.

  Οταν οι πολιτες αποφασίσουν οτι θα στηριξουν κατι, οταν μειωθει το συνολο των ψηφων διαμαρτυριας, θα έρθει και το "κατω του 3%...).

  Στην ουσια το κατω του 3 εχει επελθει. Καταλαβατε μπαμπαδες;

  Εγω μπαμπαδες, ΕΙΜΑΙ αριστερος. Αυτοπροσδιορίζομαι ΟΠΩΣ νιώθω και αισθάνομαι, ΟΠΩΣ θέλω. ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ.

  Εσεις μπαμπαδες, δεν εχετε κανενα δικαιωμα να ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΣΤΕ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΟΥ. Καταλάβατε;

  ΕΓΩ, ο πολίτης - και στην περιπτωση σας ο αριστερός - θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ αν θα εχετε καποιο ρολακι στις πεποιθήσεις μου και τον αγώνα μου. ΕΓΩ θα αποφασίσω μαζί με άλλους πολίτες.

  Να τελειωνει το παραμύθι. ΚΑΚΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!! bye

 14. Σταθης avatar
  Σταθης 11/06/2009 07:08:43

  Ειναι εδω ο μπαμπας της αριστεράς; η μηπως η μαμά;

  Ας το παρει χαμπαρι ο συνασπισμός, με αυτα τα τερτίπια, εχετε καταφερει, να μη σας ψηφιζει ουτε ενας αριστερός.

  Το ξερετε καλά, το ποσοστό ηταν πανω απο το 3%, απλα και μόνο γιατι κάποιοι "τυχεροι" ψηφοι διαμαρτυρίας "καθισανε" στο ψηφοδελτιο του Συριζα και οχι σε καποιο άλλο.

  Οταν οι πολιτες αποφασίσουν οτι θα στηριξουν κατι, οταν μειωθει το συνολο των ψηφων διαμαρτυριας, θα έρθει και το "κατω του 3%...).

  Στην ουσια το κατω του 3 εχει επελθει. Καταλαβατε μπαμπαδες;

  Εγω μπαμπαδες, ΕΙΜΑΙ αριστερος. Αυτοπροσδιορίζομαι ΟΠΩΣ νιώθω και αισθάνομαι, ΟΠΩΣ θέλω. ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ.

  Εσεις μπαμπαδες, δεν εχετε κανενα δικαιωμα να ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΣΤΕ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΟΥ. Καταλάβατε;

  ΕΓΩ, ο πολίτης - και στην περιπτωση σας ο αριστερός - θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ αν θα εχετε καποιο ρολακι στις πεποιθήσεις μου και τον αγώνα μου. ΕΓΩ θα αποφασίσω μαζί με άλλους πολίτες.

  Να τελειωνει το παραμύθι. ΚΑΚΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!! bye

 15. Σταθης avatar
  Σταθης 11/06/2009 07:09:28

  Ειναι εδω ο μπαμπας της αριστεράς; η μηπως η μαμά;

  Ας το παρει χαμπαρι ο συνασπισμός, με αυτα τα τερτίπια, εχετε καταφερει, να μη σας ψηφιζει ουτε ενας αριστερός.

  Το ξερετε καλά, το ποσοστό ηταν πανω απο το 3%, απλα και μόνο γιατι κάποιοι "τυχεροι" ψηφοι διαμαρτυρίας "καθισανε" στο ψηφοδελτιο του Συριζα και οχι σε καποιο άλλο.

  Οταν οι πολιτες αποφασίσουν οτι θα στηριξουν κατι, οταν μειωθει το συνολο των ψηφων διαμαρτυριας, θα έρθει και το "κατω του 3%...).

  Στην ουσια το κατω του 3 εχει επελθει. Καταλαβατε μπαμπαδες;

  Εγω μπαμπαδες, ΕΙΜΑΙ αριστερος. Αυτοπροσδιορίζομαι ΟΠΩΣ νιώθω και αισθάνομαι, ΟΠΩΣ θέλω. ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ.

  Εσεις μπαμπαδες, δεν εχετε κανενα δικαιωμα να ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΣΤΕ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΟΥ. Καταλάβατε;

  ΕΓΩ, ο πολίτης - και στην περιπτωση σας ο αριστερός - θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ αν θα εχετε καποιο ρολακι στις πεποιθήσεις μου και τον αγώνα μου. ΕΓΩ θα αποφασίσω μαζί με άλλους πολίτες.

  Να τελειωνει το παραμύθι. ΚΑΚΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!! bye

 16. aris53m avatar
  aris53m 11/06/2009 07:25:42

  Νομίζω ότι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπάγεται σε αυτή την κατηγορία.

  Πρέπε και το ΚΚΕ να έρθει στο "τραπέζι" με προτάσεις και προγράμματα κυβέρνησης του τόπου άσχετα αν σήμερα είναι ένα μακρινό όνειρο ή όχι.

  Πρέπει και το ΚΚΕ να σεβαστεί αυτό που θέλει ο λαός, είτε αυτό λέγεται ΕΕ, είτε αυτό λέγεται αναγνώριση τηε γενοκτονίας των Ποντίων ΚΑΙ από τον Στάλιν. Η απάντηση της Αλέκας "μαζί με τα ξερά κάηκαν και μερικά χλωρά" δεν ικανοποιεί.

  Δεν επιτρέπεται πχ στις Ευρωεκλογές

  1. Να χάνει 10% η ΝΔ και το ΚΚΕ αν ανεβαίνει μόνο 0.1% ή κατι τέτοιο.

  2. Να έχει -155,532 ψήφους λιγώτερες από τις βουλευτικές του 2007 και -152,113 απο τις Ευρωεκλογές του 2004. Γιατί δεν ψήφισαν οι σύντροφοι? Γιατί αφού η πάλη γίνεται για τον πολύ λαό δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΚΚΕ? Τις πταίει?

 17. Jiovani avatar
  Jiovani 11/06/2009 08:32:58

  Μεγάλη τρικυμία σε μκρό ποτήρι βλέπω!
  Δηλαδή το ΚΚΕ πήγε καλά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θεμελιακά προβλήματα ύπαρξης;
  Το κόμμα που λέει ότι γιά όλα φταίει η τρισκατάρατη ένωση της Ευρώπης,
  μπορεί να λέει ότι υπάρχει εκτεταμένη δυσφορία [όχι αδιαφορία] εναντίον του συμφώνου σταθερότητας που υπερβαίνει τη μάζα των ψηφοφόρων του και την εξέφρασε/εκφράζει;

  Αν δεν υπάρξει ένα
  νέο μοντέλο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς
  με το ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει σαυτήν,
  δεν αναμένονται παρθενογεννέσεις.

  Ο Τσίπρας ήταν επικοινωνιακή επιλογή και
  ήταν λάθος.
  Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται απλά
  να δείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά διαχείρισης της πτώσης,
  που δεν είχε στην άνοδο.

  Υπάρχει επίσης σαφής δυσαρμονία μεταξύ των μελών και των ψηφοφόρων του,
  αφού κάποιες συνιστώσες του δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα στην κοινωνία,
  ενώ καθορίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες.

 18. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 11/06/2009 10:01:24

  χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

  factorx: φίλε, αν δεν συμμαζευτείς, θα κοπείς, Το έχεις παρατραβήξει.

 19. donaE avatar
  donaE 11/06/2009 10:20:05

  @ 11 Προφητης
  Οτι καλυτερο εχω διαβασει τελευταια.

 20. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 11/06/2009 11:33:39

  Προφήτη
  μαζί με της ΝτοναΕ κι εμένα.

 21. tiramola avatar
  tiramola 11/06/2009 11:56:30

  Τώρα έχουμε και πολυδιάσπαση στον δεξιό πόλο...
  Ακροδεξιοί , κεντροδεξιοί και δεξιοί...
  Όπως λέμε Οστρογότθοι , Βησιγότθοι και σκέτοι Γότθοι...
  Μόνο που αυτοί δεν κολλάνε σε "λεπτομέριες".
  Όταν έρθει η ώρα τα βρίσκουν εύκολα.

 22. ataktos avatar
  ataktos 11/06/2009 12:24:40

  Προφήτης-ονομα και πραμα εισαι μπαγασα ...

 23. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 11/06/2009 13:24:26

  @Προφήτης
  Αγαπητέ Προφήτη πολύ ορθές οι διαπιστώσεις και οι παραινέσεις σου. Όμως επιχειρώντας μια κριτική στην αριστερά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Μαρξιστική θεωρία - όπως πολύ εύστοχα ανέλυσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στο " Η Πείρα του Εργατικού Κινήματος" - στηρίζεται στην αρχή της μέγιστης απόδωσης. Αυτή βρίσκει εφαρμογή στον καπιταλισμό με την επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους και στην Μαρξιστική θεωρία με την πίστη στην ευλογία της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Αυτές είναι που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του Κομμουνισμού. Η εμπόδιση αυτών των δυνάμεων από τις παραγωγικές σχέσεις είναι και η γενεσιουργός αιτία της επανάστασης κατά Μαρξ.
  Αυτή η θεώρηση στηρίζεται στην επιβολή του ανθρώπου πάνω στη φύση, που πρότεινε ο Καρτέσιος και στον Θετικισμό, που πρόβαλε ο Διαφωτισμός.
  Κάθε κριτική στον "οικονομισμό" της Τρίτης Διεθνούς, τον μηχανηστικό υλισμό που πρόβαλε ο Στάλιν και το "άσπρη γάτα - μαύρη γάτα" που πρόβαλαν οι Κινέζοι, παραβλέπει ακριβώς αυτό το πρόταγμα του "επιστημονικού σοσιαλισμού" της "μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα".
  Αντίθετα η αρχή της εγκράτειας που εσύ προτάσεις ανάγεται στην αρχή του Μέτρου και της Αρμονείας, που πρόβαλε το Ελληνικό Πνεύμα, κύρια με τον Εμπεδοκλή, τον Πυθαγόρα και τον Πλάτωνα.
  Έτσι για ένα αποτελεσματικό επαναπροσανατολισμό της αριστεράς δεν θα είναι αρκετή μόνο η παρέμβαση νέων προσώπων, όπως σωστά εντοπίζει η donaE, αλλά και μια "επαναξιολόγηση των αξιών", που θα στηρίζεται σε νέα φιλοσοφική αναζήτηση.
  Αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε αναμάσημα της φιλοσοφικής μας κληρονομιάς. Κάποια στοιχεία πρέπει να γίνουν ξανά επίκαιρα, κάποια πρέπει να πεταχτούν κριτικά και κάποια νέα πρέπει να βρεθούν μέσα από τις μελλοντικές δραστηριότητες του κινήματος κοινωνικής χειραφέτησης.

 24. xyz avatar
  xyz 11/06/2009 18:11:12

  Να προσθέσω και εγώ λέγοντας πως προφανώς λοιπόν η αριστερά αυτή τη στιγμή (αν εξαιρέσεις τα αμιγή κομμουνιστικά κόμματα) είναι ένα σύστημα που εφαρμόζει τον καπιταλισμό με φιλολαϊκά μέτρα. Γι' αυτό και πιστεύω πως εάν το ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε ποτέ (π.χ. ως το νέο ΠΑΣΟΚ που κάποιοι προφήτευαν) τότε δε θα βλέπαμε ιδιαίτερες διαφορές με τα σημερινά κόμματα εξουσίας.
  Όπως και να έχει κομμουνισμός και καπιταλισμός εστιάζουν στη δίκαιη διανομή του χρήματος μέσω της εξισώσεως των ατόμων ή μέσω της ανταμοιβής της ατομικής επιτυχία αυτών (η διαφθορά έγκειται και στα δύο συστήματα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς) και όχι στην ευδαιμονία μέσω της εγκράτειας και της ματαιότητας των υλικών αγαθών.
  Αν θέλετε να δείτε τις διαφορές των όσων ανέφερα στην αρχαία εποχή μπορείτε να συγκρίνετε κατά τον Ηρόδοτο την ιστορία του Σόλωνα με τον Κροίσο για το ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Εκεί αντιπαραθέτονται οι δύο κόσμοι (Ελλάς, Περσική Αυτοκρατορία) μέσα από τα γλαφυρά παραδείγματα του Σόλωνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.