03/08/2008 16:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα Κολοσσαίο που το έλεγαν Ελλάδα

Πόση είναι η απόσταση που χωρίζει τις χυδαίες φωτογραφίες της Espresso από τον τόπο σφαγής του Σεργανιόπουλου, από τις επίσης πρωτοσέλιδες φωτογραφίες του Πρώτου Θέματος και των άλλων φυλλάδων για τις βίλες των γαλαζοπράσινων επικυρίαρχων στην Μύκονο και τις ξενέρωτες, αλλά πανάκριβες, γκόμενες που τους συνοδεύουν; Καμία πλέον. Η συνταγή των αρχιερέων της προπαγάνδας και των εργολάβων του εκσυγχρονισμού ήταν πετυχημένη - αρχής γενομένης από το Κλικ των φίλων του κ. Λαλιώτη, αν θυμάστε οι παλιότεροι. Οι ιδέες και τα πρότυπα της εποχής κρεμασμένες στα περίπτερα, τυλιγμένες σε κακοτυπωμένα φύλλα που διαλαλούν το εμπόρευμα της ημέρας: εγκλήματα, αίμα, βίζιτες, dvd, σκάνδαλα, κιλίμια, δονητές, χαϊμαλιά για το κακό μάτι. Αποδέκτες άνθρωποι σε συσκευασία μαζικής παραγωγής. Αγόρια και κορίτσια έτοιμα προς κλωνοποίηση, με μόνη έγνοια τις εμπειρίες που θα ανταλλάξουν το βράδυ. Προγραμματισμένα «ξεσαλέ», μελετημένα «βίτσια» και «λαστιχένιες» ,καλά προφυλαγμένες από αισθήματα, απολαύσεις. Το άλλο φύλλο σε συσκευασία δώρου, να περιμένει πάντα τη σωστή χρήση, αρκεί οι αναγνώστες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες. Όσο πιο imitation τόσο πιο αυθεντικό. Ο σνομπισμός του φτωχομπινέ, που πιστεύει ότι έχει πιάσει τη ζωή από τα κέρατα. Το παραμύθι του κομπλεξικού, που αισθάνεται εν δυνάμει μεγαλοαστός, επειδή φοράει το ίδιο κοστούμι.

Στο σημείο αυτό που φτάσαμε πρέπει πλέον να αναλογισθούμε τις ευθύνες αυτών που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στα πρακτικά ζητήματα (αν έχουμε δηλαδή να φάμε και να ζήσουμε) αλλά και στο ηθικό, το ιδεολογικό και αξιακό επίπεδο. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και πιο πολύ με μια χώρα «λαμογιών», «πειρατών» και κλεφτών, χωρίς αρχές, ηθική, αντίληψη για τη ζωή, κοσμοθεωρία. Οι «νοικοκυραίοι» (ο κορμός ανέκαθεν της χώρας) κατάντησε ένας όχλος, παρόμοιος με τον ρωμαϊκό, που έχει χάσει την περιουσία του, τον κυνηγάνε οι πιστωτές κι αυτός ζητάει από τους Καίσαρες κι άλλη κατανάλωση για να φωνάζει «ζήτω».

Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει κατανοήσει αυτή την πραγματικότητα και στην τετραετία που βρίσκεται στην εξουσία πρόσφερε στο λαό ένα σύγχρονο Κολοσσαίο. Μέσα από την επικοινωνιακή διαχείριση δείχνει συνεχώς μονομάχους υπουργούς, υφυπουργούς, στελέχη και επιχειρηματίες και τους παραδίδει στα λιοντάρια. Έχει οργανώσει την διαπλοκή έτσι ώστε όσοι δεν παίζουν μαζί της να παραδίδονται συνεχώς βορρά στα άγρια θηρία της κοινωνικής εμπάθειας αυτών που δεν έγιναν τόσο πλούσιοι, γιατί δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν «μεγάλες λαμογιές», όπως ο γείτονάς τους που πήγε στα βόρεια προάστια.

Στο κεντρικό θεωρείο του νέου Κολοσσαίου στέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Που άλλοτε δύσθυμος και άλλοτε χαρούμενος κινεί τον αντίχειρα, άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω, καθορίζοντας το πολιτικό μέλλον των υπουργών, των στελεχών και των άλλων που μάχονται στην αρένα.

Θα τραβήξει πολύ ακόμα αυτή η παράσταση. Γιατί ο όχλος δεν έχει κοινωνική συγκρότηση, ούτε δυνατότητα να σκεφθεί δημιουργικά. Βιώνει απλώς την γενικευμένη απαξία, αποτελώντας και ο ίδιος μαζί με τους άρχοντες μέρος της ίδιας παρακμής. Αν όμως μας έχει διδάξει κάτι η Ιστορία, είναι ότι οι καταστάσεις σήψης και παρακμής οδηγούν πάντα σε ανατροπές. Η πολιτική ανατροπή θα είναι βασανιστική ως προς την διαδικασία, αλλά αιφνιδιαστική ως προς το αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και με άλλους, πριν από αυτούς που περιφέρουν σήμερα τη γελοία ματαιοδοξία τους στα καφέ του Κολωνακίου και τα «ρέστο» της Μυκόνου.

(Factorx σε μια ιδέα του Μ. Τ.)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 03/08/2008 16:25:50

  Σπουδαίο κείμενο που θλίβει με μνεία στην προοπτική. Αποτελεί "ιεροσυλία" να το αγγίξη "άλλο χέρι".

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 03/08/2008 16:43:52

  Το μεγαλυτερο δυστυχημα ειναι οτι ξεχαρμανιαζουμε απο το μπλογκ και μονο καθως η καταντια του κοσμου δεν επιτρεπει περεταιρω κινησεις...
  Επι τη ευκαιρια,προ 5ετιας μια φιλη μου γιατροςι εκανε το αγροτικο της στην Μυκονο...Οι περιγραφες (μιας καθ ολα σεμνης κοπελλας και εξαιρετικης γιατρου) αξιζουν να γινει ταινεια οροσημο-αναφεροντας ονοματα- ωστε ο κοσμος να καταλαβει(η μαλλον ,μπας και καταλαβει ποιος,ποιοι μας κυβερνουν πολιτικοι και επιχειρηματιες(τρομαρα τους αμφοτεροι...)

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 03/08/2008 16:49:55

  @Χαζός του χωριού:
  Ένας θεατρικός συγγραφέας έγραψε: "Σταμάτησαν να νιαουρίζουν οι γάτες. Φοβάμαι ότι επίκειται σεισμός".

 4. salmonellas avatar
  salmonellas 03/08/2008 18:12:49

  Ωραιοτατη η διαγνωση. Καμμια αγωγη για θεραπεια παρακαλω??

 5. Theodore avatar
  Theodore 03/08/2008 18:37:50

  Εχεις δικηο ωρε Σαλμονελλα.
  Εσυ ζητας θεραπεια κι εγω, ως παλιος, αλα Διογενη, ανθρωπο.
  Βραστε ρυζι παιδια.
  (Το κακο ειναι, οτι μερικες φορες, μας βλεπω σαν τους γερους στο Μαππετ σοου.(Ξερετε, τους γκρινιαρηδες).Που γκρινιαζουν συνεχεια, αλλα μεχρι εκει.

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 03/08/2008 18:39:54

  @salmonellas
  e-πίτρεψε να πω μια γνώμη στο ερώτημα σου.
  Εάν υποθέσουμε ότι η νόσος είναι ψυχική, ο Φρόυντ εντόπισε στην ψυχολογία του βάθους, ότι η αναγωγή της καταπλακωμένης αιτίας της νόσου από το ασυνείδητο στην επιφάνεια του συνειδητού, επενεργεί την ίαση και ήταν η θεραπευτική μέθοδος που εφάρμοσε. Βεβαίως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απείρως πολυπλοκότερο, για να καταφύγουμε σε σχήματα.
  Όμως e-πίτρεψέ μου ακόμη να ομολογήσω, ότι οι αγωγές που εφαρμόστηκαν με πλήρη συμφωνία του ασθενούς τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια απάνω στην καμπούρα μου, ξεκίναγαν από βάναυσα λάθος διάγνωση και με τρελάνανε. Είναι να μή χαίρομαι, βλέποντας κάποιους να προβάλλουν το ερώτημα που θέτεις, έστω και εάν κάπου μόλις διαφαίνεται μια μικρή ελπίδα διάθεσης να πάψουμε να είμαστε "κομπογιαννήτες";

 7. Factorx avatar
  Factorx 03/08/2008 19:28:52

  Χαζε του χωριου. Για κάνε επαφή με τη γιατρό

 8. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 03/08/2008 19:45:50

  Εξαιρετική η παρομοίωση και μπράβο. Από όπου και να αρχίσουμε στο Υπουργείο Προπαγάνδας καταλήγουμε και στην εικονική πραγματικότητα που έχει στηθεί μέσα από κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά.
  Εδώ βρίσκεται και η κόντρα μέσα από την άλλη ενημέρωση, κυρίως βέβαια από blogs και ενημερωτικά sites καλή ώρα το δικό μας.
  Δεν ξέρω ποιός και τι θα το ανάψει το φυτίλι, όμως βλέπω αυτούς που θα καούν.

 9. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 03/08/2008 20:45:23

  Αγαπητέ Facrorx
  Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω συμφωνώντας εν μέρει στην ανάλυση σου. Δεν έχει πλέον νόημα να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Είναι προφανές ότι από τους εκάστοτε κυβερνώντες εδώ και χρόνια δοκιμάζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με επιτυχία δυστυχώς, μια νέα πολιτική «όσο πιο πολύ τους πατάμε και τους φτύνουμε τόσο πιο πολύ θα μας γλείφουν». Δεν είναι μια ελληνική πρωτοτυπία, κοίτα την Ιταλία με μια πελώρια αριστερή παράδοση που εκλέγει Μπερλουσκόνι, κοίτα την Γαλλία, χώρα με τεράστια πνευματική και επαναστατική παράδοση, που εκλέγει τον ανεκδιήγητο Σαρκοζί (Κάρλα Μπρούνι, κρουαζέριες κλπ... ο Βουλγαράκης ωχριά μπροστά του). Είναι προφανές ότι συμβαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό και πιο βαθύ σε όλες αυτές τις κοινωνίες που πρέπει να κατανοήσουμε. Ο λαός δεν είναι ηλίθιος, είναι μεταλλαγμένος , ας κατανοήσουμε επιτέλους γιατί…

 10. Xase avatar
  Xase 03/08/2008 20:53:46

  Γενικα ζουμε την εποχη των μικρων. Του κωστακη και του γιωργακη. Και φυσικα των κοντων, του Σαρκοζι δηλαδη. Το πως θα βγουμε απο το αδιεξοδο, δεν μπορω να το προσδιορισω, αλλα παντα κατι θα υπαρχει, για να υπαρχει η ελπιδα οτι τα παιδια μας θα ζησουν χωρις να τα οριζουν καφροι.

 11. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 03/08/2008 21:52:21

  Ποιά θα μπορούσε να ήταν αυτή η πολιτική ανατροπή ?
  Τα δύο μεγάλα κόμματα απαξιώνονται καθημερινά, όχι επειδή ο Ελληνας θεραπεύτηκε από την εγκεφαλική ανεπάρκεια, αλλά γιατί υπάρχει ένα σχέδιο ανατροπής. Παράλληλα όμως με τα δύο κόμματα μήπως στο στόχαστρο είναι το ίδιο το πολίτευμα;
  Επί σειρά ετών επαναλαμβάνονται αυτά που σήμερα ονομάζονται σκάνδαλα. Εμείς οι λίγοι μπορεί να τα εντοπίζαμε ( και με την βοήθεια του Αντί ) αλλά σήμερα είναι ευρέως γνωστά είτε με αποδείξεις είτε απλώς με ενδείξεις. Το γεγονός ότι όλα αυτά ήρθαν ξαφνικά στο φως κρύβει ότι υπάρχει κάποιος που άναψε το φως.
  Είναι προφανές ότι υπάρχει «βαθύ κράτος» και στην Ελλάδα. Μήπως μας επιφυλάσσουν ένα νέο «Γουδί» ;

 12. blue nile avatar
  blue nile 03/08/2008 22:06:12

  Ότι επίκεινται ανατροπές αυτό είναι σίγουρο μόνο που κανείς όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το ακριβώς πότε. Όσο για τα αποτελέσματα των ανατροπών δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.
  Σε μια χώρα που όλα πλέον εξαντλούνται σε επικοινωνιακά τρικ, που οι κάτοικοι της, εμείς δηλαδή, στη μεγαλή πλειοψηφία έπαψαν εδώ και καιρό να είναι πολίτες και τώρα τελευταία δείχνουν ότι έπαψαν να είναι και πολιτισμένοι, σε μια χώρα με έλλειμα δημοκρατίας, τι μέλλει γενέσθαι? Για να εξηγούμαι : το ότι σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα γίνονται εκλογές και το ότι δεν επεμβσινει ο στρατός στα πολιτικά θέματα δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη δημοκρατίας. Καταρχήν όταν υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφθορά καταργείται η έννοια του κυρίαρχου λαού, νοείται πουθενά κυρίαρχος λαός που τον κλέβουν?
  Ή όταν υπάρχει αυτή η ανισονομία με τον Χριστοφοράκο έξω και την τρανταπεντάχρονη μέσα και αυτή η αναξιοκρατία που βιώνουμε σχεδόν παντού Με μια παιδεία που έχει διαλυθεί από το 1989 και έπειτα επιτρέποντας τις διδαχές του lifestyle να μετατρέπουν πολλούς σε θύματα του χυδαίου κυνισμού των μπουτίκ και το χειρότερο να επιβάλουν την εξαφάνιση κάθε ηθικής αξίας... και το ακόμα χειρότερο όταν το σύνολο του πολιτικού κόσμου διεφθαρμένοι η μη και τελικά όλοι διεφθαρμένοι, γιατί οι αναμάρτητοι αποδέχονται αδιαμαρτύρητα και δεν καταγγέλουν τις αμαρτίες των αμαρτωλών, δείχνει ανάξιο των περιστάσεων.
  Το μέλλον ταυτίζεται με την απαισιοδοξία και οι οιωνοί για τα αποτελέσματα είναι μαύροι.
  Η προσπάθεια που θα κάνουν όλοι για τον ξεπερασμό της κρίσης πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προταιρεότητα.

 13. Underdog avatar
  Underdog 03/08/2008 22:42:33

  Καλό το κείμενο αλλά γραμμένο για άλλη εποχή ή με νοοτροπία άλλης εποχής.
  Σωστά όσα περιγράφει αλλά η άρχουσα αστική τάξη (που περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές ιδεολογίες)πάντοτε πήγαινε διακοπές σε φημισμένα θέρετρα της Ελλάδας ( και επειδή παλαιότερα τα δικά μας Λουτράκι ,Αιδηψός ακόμη και η Μύκονος ήταν bonne pour l' orient) πήγαινε στην ανεπτυγμένη Ευρώπη (Κάνες , Νίκαια, Κάπρι, Μονακό,Μπαθ,Κάρλοβι βάρι) και λογαριασμό δεν έδινε στον υπόλοιπο λαό.
  Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 οι περισσότεροι μισθωτοί περιορίζονταν σε μπάνια με τα πούλμαν στο Αυλάκι ή στη Λούτσα.
  Στην επαρχία ακόμη χειρότερα. Φτιάχναν καλύβες με φτέρες στην παραλία, ένα πετρογκάζ για το μαγείρεμα (γάβρο και σαρδέλα που πουλούσε ο ψαράς με το μοτοσακό (το παπάκι της εποχής)και το απόγευμα ψωμί και μαρμελάδα που φτιάχναν οι μανάδες.
  Να μη μιλήσουμε για τους αγρότες που πήγαιναν με τα τρακτέρ και αράζαν τις πλατφόρμες στην παραλία, τις καλύπταν με ένα τεντόπανο και για δύο εβδομάδες κομόταν όλη η οικογένεια κάνοντας διακοπές.
  Η αστική τάξη (Ωνάσηδες και Νιάρχοι), οι εφημεριδάδες( Βλάχου και Λαμπράκης), οι πολιτικοί, οι μεγάλοι και μεγάλες ηθοποιοί, οι συνθέτες και οι λαικοί βάρδοι αλλού κάναν διακοπές και " ας βουρλίζεται ο λαός".
  Σήμερα ναι είναι σχεδόν όλα πλαστικά,( το παραμύθι με τις γκόμενες κόψτε το - πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν), ναί όλα αλλάξαν αλλά αφήστε και τους φτωχομπινέδες , τις κομμώτριες και τους λαικούς από τα δυτικά προάστια να πηγαίνουν έστω και μια βδομάδα στη Μύκονο, να πληρώνουν την ξαπλώστρα στην Ψαρού. Αφήστε τους να ζήσουν την ψευδαίσθηση. Οι πατεράδες και οι μανάδες ούτε να το ονειρετούν δεν μπορούσαν.
  Έτσι και αλλοιώς ποιος τους νοιάζεται; Η μάλλον ποιος μπορεί ή θέλει να τους νοιαστεί;

 14. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 03/08/2008 23:14:35

  Μποτιλια

  Αν ο Φρουντ ζουσε σημερα στην Μυκονο θα ειχς αυξησει δραστικα την δωση του για να ανταπεξελθη!!!

  Φακτορ

  Να φαντασθεις (δεν κανω πλακα)παρατησε την ιατρικη και ασχολειται με τα παιδια της!!!

 15. provato avatar
  provato 04/08/2008 01:30:55

  Αν η όποια ΄΄πολιτική ανατροπή΄΄ μεθοδευθεί - χειραγωγηθεί μέσα απο το υπάρχων σύστημα πολιτικών (΄΄άφθαρτοι΄΄πολιτικοί και κόμματα !!!) και οικονομικών (ΜΜΕ - επιχειρηματίες με ΄΄όραμα΄΄ !!! ) δυνάμεων τότε σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε αντίστοιχος φάκτορας για να γράψει την ΄΄νεκρολογία΄΄ του υφιστάμενου τότε συστήματος.

 16. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 04/08/2008 01:31:34

  @Ο Χαζός του χωριού:
  Τη δόση ταρακουνήματος ενάντια στην αναλγησία μας αύξησε ο χαροκαμένος πατέρας του παιδιού, όταν έδωσε ρεσιτάλ Ελληνικότητας, δηλώνοντας:
  "Δεν έχω τίποτε ενάντια στην Ελλάδα. Έχετε μια αξιαγάπητη χώρα με λαμπρό πολιτισμό. Όλοι εδώ μου φέρθηκαν άψογα. Δωρίζω τα όργανα του νεκρού γιου μου σε Έλληνες ασθενείς για να ζήσουν".
  Έτσι πολλαπλασιάζεται η ντροπή που πρέπει να αισθανόμαστε.

 17. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 04/08/2008 08:42:50

  Η διαγνωση σωστη.Δυστυχως η ασθενεια δεν ειναι ιασιμη.Ο καρκινος εχει κτυπησει την Ελληνικη κοινωνια στο μεδουλι.Εναλλακτικη λυση απο υφισταμενα κομματα καμμια.Μπορουν Καραμπελιας, Μεταλληνος,Factor X,Ξυδακης και οσοι αντιστεκονται στην βαρβαροτητα να ελθουν στα πραγματα;;Μαλλον οχι.Το οτι η Ελλαδα σε 50/100 χρονια δεν θα υπαρχει σαν οντοτητα θα οφειλεται σε σημερινα προσωπα και πραγματα. Μαςκουφανανε κυριοι.Κωφευουε στο Ευαγγελιο κωφευουμε στους προγονους μας πως λοιπον να αφουγγραστουμε τα μηνυματα των καιρων;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.