#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2010 17:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας πόλεμος χωρίς τέλοςΈφτασε επιτέλους  η ώρα οι Τούρκοι και οι Κούρδοι να αρχίσουν να συμβιώνουν ειρηνικά; Η απάντηση των Κούρδων, εδώ και χρόνια, είναι ένα ηχηρό όχι. Η εκστρατεία απόσχισης, που διεξάγει το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ΡΚΚ, ξεκίνησε το 1984. Το τελευταίο καιρό μάλιστα, οι Κούρδοι κλιμάκωσαν τις βίαιες επιθέσεις τους, σκοτώνοντας δεκάδες Τούρκους στρατιώτες, κυρίως στη κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία. Την 20η Ιουλίου, μια κουρδική επίθεση κοντά στη πόλη Cukurca, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6 στρατιωτών, και το τραυματισμό άλλων 15.

Σήμερα πλέον, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός Τούρκων, αρχίζει και αναρωτιέται για το αν αξίζει τελικά η συμβίωση με τους Κούρδους. Άσχετα με το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στο κόσμο. Τόσο σε τηλεοπτικές συζητήσεις, όσο και στο κόσμο των μπλόγκς, ή άποψη ότι οι Κούρδοι θα πρέπει επιτέλους να αυτονομηθούν, αρχίζει και κερδίζει έδαφος στη Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ κλιμακώνονται και αυτές. Το μετριοπαθώς ισλαμικό κόμμα (ΑΚ) που κυβερνά τη χώρα από το 2002, σχεδιάζει τώρα να στείλει ένα νέο επαγγελματικό στρατό στη περιοχή της Τουρκίας που συνορεύει με το Ιράκ, και όπου το ΡΚΚ βρίσκει καταφύγιο και στήριξη. Μερικοί ανησυχούν πως θα αναβιώσει το κλίμα της δεκαετίας του `90, οπότε και πάνω από 3.000 κουρδικά χωριά είχαν εκκενωθεί δια της βίας, ενώ χιλιάδες Κούρδοι είχαν φυλακιστεί, δολοφονηθεί ή απλά εξαφανίστηκαν.

Πέρα από τα σύνορα, οι αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας εναντίον των ορεινών στρατοπέδων του βορείου Ιράκ αυξάνονται καθημερινά, με τη σημαντική λογιστική και σε επίπεδο πληροφοριών βοήθεια των ΗΠΑ. Όμως οι Αμερικανοί ανησυχούν εν μέρει, καθώς η αδιάλλακτη στάση των Τούρκων μπορεί να σημάνει πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων του βορείου Ιράκ, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεων τους.

Όλα αυτά απέχουν πολύ από τις περσινές τουρκικές κορώνες σχετικά με το «άνοιγμα» προς τη κουρδική μειονότητα. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν, ήταν το άνοιγμα προξενείου στη πόλη Erbil, και μια σειρά από πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ως σκοπό να αναγκάσουν το ΡΚΚ να κατεβάσει τα όπλα. Η ειρηνευτική αυτή προσπάθεια απέτυχε όταν πέρσι τον Οκτώβρη, επέστρεψαν 34 αντάρτες του ΡΚΚ από το Ιράκ. Θα ακολουθούσαν και άλλοι. Όμως σημειώθηκε έντονη αντίδραση από πλευράς της τουρκικής κοινής γνώμης καθώς η ομάδα αυτή των ανταρτών περιόδευσε στη νοτιοανατολική Τουρκία, ντυμένη με στολές παραλλαγής και πανηγυρίζοντας για τη νίκη τους. Ως αντίδραση, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει μέλη του κουρδικού κόμματος  της Ειρήνης και της Δημοκρατίας BDP, κατηγορώντας τα για συμμετοχή στο παράνομο ΡΚΚ. Οι μισοί απ` αυτούς που επαναπατρίσθηκαν δικάζονται για «μη επίδειξη μεταμέλειας», και δέκα έχουν ήδη φυλακιστεί. Πριν ένα μήνα, το ΡΚΚ αντέδρασε αναστέλλοντας τη μερική ανακωχή που είχε αναγγείλει.

Υπάρχουν αρκετές φωνές που μιλούν για την ανάγκη επιστροφής στην ειρήνη. Μια ομάδα Τούρκων διανοουμένων έχει συγκεντρώσει υπογραφές ζητώντας από τη κυβέρνηση να αναθεωρήσει ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του Συντάγματος, που θεωρεί όλους τους Τούρκους πολίτες ως Τούρκους. Ένας δήμαρχος (μέλος του ΑΚ) πρότεινε οι Τούρκοι να παντρεύονται Κούρδες ως δεύτερες συζύγους! Άλλοι ζητούν από τη κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ  Abdullah Ocalan. Παρά την εντεκαετή αυστηρή του απομόνωση σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, ο  Ocalan φαίνεται να διατηρεί ακόμη τον σεβασμό των πολεμιστών του αλλά και την αγάπη όλων των Κούρδων.

Η αλήθεια είναι πως, όπως λέγεται, μυστικοί πράκτορες και αξιωματούχοι επί θεμάτων ασφαλείας, συζητούν κρυφά με τον φυλακισμένο ηγέτη εδώ και καιρό. Ο Murat Karayilan, αρχηγός του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, λέει πως η ομάδα του επιθυμεί να συνομιλήσει με πολιτικούς αλλά όχι με κατάσκοπους, και πρότεινε μάλιστα μια διμερή ανακωχή. Όμως καθώς πλησιάζουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Recep Tayyip Erdogan δείχνει απρόθυμος να προκαλέσει τα φλέγοντα εθνικιστικά συναισθήματα του λαού του, ανοίγοντας συζήτηση με μια ομάδα που τόσο η χώρα του όσο και οι δυτικοί της σύμμαχοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Από την άλλη, ο Erdogan γνωρίζει πολύ καλά πως αν προτιμήσει το  πόλεμο αντί για τη μεταρρύθμιση, θα ενισχύσει το ρόλο του στρατού και των πολιτικών αντιπάλων του μέσα σε αυτόν.

Όπως λοιπόν λέει μια παλιά τουρκική παροιμία: Κρατάει ένα ραβδί με σκατά και στις δυο άκρες του…

The Economist

Απόδοση: Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/07/2010 17:29:49

  Χμμμ, πάνε να φτιάξουν κλίμα οι του Εκόνομιστ, ή μου φαίνεται;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Επώνυμος 25/07/2010 19:46:48

   Το κάνουν συστηματικά.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 25/07/2010 17:30:41

  Αφού ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής τού Σχεδίου Αννάν, γιατί δεν το εφαρμόζει στην χώρα του; Εξάλλου, το ποσοστό των Κούρδων στην Τουρκία είναι παρόμοιο με αυτό των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο.

 3. denkserotipota avatar
  denkserotipota 25/07/2010 19:06:47

  Υπάρχουν κάτι "περίεργοι χάρτες" και διάφορα σενάρια για το πως θα διαμορφωθεί η Τουρκία, τα επόμενα χρόνια.

  Μην υποτιμάτε συνολικά, "επιθέσεις" σε αγωγούς που γίνονται τις τελευταίες μέρες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ denkserotipota 26/07/2010 01:09:29

   Χάρτες υπάρχουν πολλοί ανάλογα με τις επιδιώξεις του καθενός και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διακίνηση των καρτών. Πρόσφατα στο πλαίσιο του νεοοθωμανισμού διακινήθηκαν χάρτες ανασύστασης της Οθ. Αυτοκρατορίας με διάφορα μορφώματα.
   Από την άλλη διακινούνται χάρτες ακρωτηριασμού της.

   Ότι σε βολεύει παίρνεις. Απ όλα έχει ο μπαξές.

 4. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 25/07/2010 19:31:21

  Ενα είναι σίγουρο ότι το κουρδικό βιετναμ είναι υπό εξέλιξη και όσο οι κούρδοι έχουν την φλόγα μέσα τους τόσο ποιο κοντά είναι και το Κουρδιστάν.

 5. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 25/07/2010 19:32:29

  Καμία σχέση. Η βόρεια κύπρος είναι προϊόν τουρκικής εκστρατείας. Έχουν να κερδίσουν από το σχέδιο Ανάν. Η περιοχή του Κουρδιστάν που ανήκει στη Τουρκία δεν αμφισβειτείται. Δεν είδα ακόμη χώρα που να παραχωρεί έστω και υποτυπώδη αυτονομία αν ήταν ανήμπορη να κάνει αλλιώς.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ αποκατάσταση 25/07/2010 20:37:09

   Το ξέρω. Λες να μην το ξέρω;
   Απλώς, είναι ένα χρήσιμο χαρτί διπλωματικής πίεσης.

 6. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 25/07/2010 21:08:36

  Οι πρόσφατες δηλώσεις από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ επανέφεραν το Κυπριακό πρόβλημα και δίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια νέα διάσταση. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «εάν στην Κύπρο μέχρι τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση, ο καθείς θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο».Μάλιστα για να φανεί ότι εννοεί αυτά που λέει ήταν και απειλητικός «η ε/κ πλευρά θα πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι η θάλασσα έχει τελειώσει και να αποφασίσει να πράξει όσα της αναλογούν» είπε σχετικά.
  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του μια δίκαιη και ειρηνική λύση θα πρέπει να βασίζεται «στις παραμέτρους της ισότητας των δύο ‘λαών’, των δύο ξεχωριστών ‘κρατών’ και των δύο ξεχωριστών ‘δημοκρατιών’». Eίναι πλέον σαφές ότι οι Τούρκοι ζητούν διχοτόμηση της Κύπρου.
  Οι δηλώσεις- τελεσίγραφο του Τούρκου αξιωματούχου στην πράξη ακυρώνουν τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες - προτάσεις της ε/κ πλευράς, δημιουργούν συνθήκες για τερματισμό των διακοινοτικών συνομιλιών και αφήνουν το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο νησί να είναι μόνο έξι μήνες μακριά.
  Επίσης, δείχνουν [οι δηλώσεις] ότι η εθνική ιδεολογία της Τουρκίας δεν έπαψε ποτέ να έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών της μέσα από το πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής.
  Συνεπώς, η Τουρκία δεν δεσμεύεται από κανόνες και προτιμά να «χάσει» την προοπτική της ευρωπαϊκής ένωσης και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που άρχισε με τη συμφωνία του Ελσίνκι και βασίστηκε στην οικονομική συνεργασία έναντι της διατήρησης ή ακόμη και επέκτασης των κεκτημένων στο γεωπολιτικό πεδίο. Ο προβληματισμός αυτός ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μεταβάλλει τη στάση της σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στο Αιγαίο.
  Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον . Ο κ. Νταβούτογλου περιέγραψε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα παραπάνω, η Τουρκία μάλλον δεν επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ, προτιμά το ρόλο της περιφερειακής δύναμης και χρησιμοποιεί την επιθυμία της Ένωσης για διεύρυνση προς ανατολάς.

 7. tzager avatar
  tzager 25/07/2010 23:34:49

  Πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση και αναβαθμίζει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που την τελευταία περίοδο επικρατεί αυξημένη κινητικότητα και κυριαρχεί έντονη ρευστότητα.

  Στην Τουρκία η κυβέρνηση του ΑΚΡ ξετυλίγοντας τα τελευταία χρόνια κατά γράμμα τη νεο-Οθωμανική Ισλαμο-κεντρική στρατηγική της στη Μέση Ανατολή συσφίγγει, σε βαθμό που ενίοτε προκαλεί εντύπωση στη διεθνή κοινότητα, τις σχέσεις της με τους πάλαι ποτέ εχθρικά διακείμενους Σύριους και Ιρανούς γείτονές της. Και μέσα στα πλαίσια της αγαστής διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους βρήκαν χώρο για την από κοινού αντιμετώπιση των ενοχλητικών Κούρδων που και οι τρείς φιλοξενούν στα εδάφη τους.

  Να σημειωθεί ότι το Ιράν και οι Συρία δε φημίζονται για τα φιλο-Αμερικανικά τους αισθήματα. Παραδοσιακά ένα μεγάλο αγκάθι στις δημερείς σχέσεις τους με τις ΗΠΑ είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Θα έπρεπε λοιπόν να μην προκαλεί καμία έκπληξη και κανένα δέος το γεγονός του υπέρμετρου ενδιαφέροντος που εσχάτως επιδεικνύει η Τουρκία για τους ομόθρησκους Παλαιστίνιους αδερφούς της.

  Δε μπορεί λοιπόν να μη συνιστά ευκαιρία για τα Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή η αυξανόμενη ένταση και καχυποψία που διέπει τις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας. Το Ισραήλ αποτελεί καίριο παρασκηνιακό παίχτη στην Κυπριακή σκακιέρα λόγω των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων που διατηρεί και στις δύο πλευρές του νησιού. Οι Ισραηλινοί δείχνουν αποφασισμένοι από τα πράγματα να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην Κύπρο και στο Αιγαίο συνάπτοντας στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα για την από κοινού προάσπιση των κυριαρχικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα και εμφανείς τάσεις επεκτατισμού.

  Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στην αγωνιώδη της προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την Αμερικανική επιρροή και να επιτελέσει ρόλο γεωστρατηγικού ρυθμιστή στο ανέκαθεν νευραλγικής σημασίας τρίγωνο μεταξύ του Αιγαίου Πελάγους, της Κασπίας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής. Στην εμμονή της αυτή η Τουρκία συνάπτει ευκαιριακές συμμαχίες με καθεστώτα αμφιλεγόμενα και απομονωτικά που έχουν βρεθεί ή εξακολουθολυν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

  Ποιός θα στοιχημάτιζε λοιπόν ότι η ανίερη συμμαχία Τουρκίας- Συρίας- Παλαιστινίων και Ιράν μπορεί να αποδειχθεί βιώσιμη και να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ των πάγιων θέσεων των κρατών που την απαρτίζουν στη διελκυστίνδα για την επίλυση του Παλαιστινιακού, του Κυπριακού και του Κουρδικού ζητήματος στο προσεχές μέλλον;

 8. tiramola avatar
  tiramola 26/07/2010 00:20:23

  Μία μελέτη με οικονομικό εμδιαφέρον για Ελλάδα και Τουρκία με πιθανή λύση του Κυπριακού από την "Ε".

  «Χρυσή» για Ελλάδα και Τουρκία η λύση του Κυπριακού

  Η επίλυση του Κυπριακού θα είχε οφέλη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα και την Τουρκία, εκτιμά το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη, που εδρεύει στο Όσλο.
  Σύμφωνα με την έρευνα, υπολογίζεται ότι Η Ελλάδα θα γλίτωνε κάθε χρόνο 2,3 δισ. ευρώ σε αμυντικούς εξοπλισμούς και θα αποκτούσε επιπλέον ετήσια έσοδα 160 εκατ. ευρώ από τον Τουρισμό και την Ενέργεια.

  Αστρονομικό είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα έφερνε στην περιοχή η μετατροπή του Αιγαίου σε μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Εκτιμάται ότι το τέλος των ελληνοτουρκικών διαφορών θα είχε ως αποτέλεσμα ξένες επενδύσεις προς την Ελλάδα ύψους 19,8 δισ. ευρώ.

  Η Τουρκία θα κέρδιζε “μέρισμα ειρήνης” ύψους 17,4 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό ίδιο με το 3,5% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με την έρευνα, θα εξοικονομούσε 5,1 δισ. ευρώ και θα είχε επιπρόσθετα έσοδα 12,3 δισ. ευρώ.

  Όσον αφορά στην Κύπρο, εκτιμάται ότι η λύση θα αύξανε το οικογενειακό εισόδημα των Κυπρίων κατά 12.000 ευρώ, θα δημιουργούσε 33.000 νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τρεις μονάδες, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

  Τη μελέτη εκπόνησαν τρεις γυναίκες οικονομολόγοι , οι Οζλέμ Ογούζ Τσιλσάλ, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού και Φιόνα Mullen. “Η μετατροπή των προβλέψεων μας σε πραγματικότητα βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών ηγετών”, δήλωσαν, παρουσιάζοντας το έργο τους.

  (Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=186700

  • anonymous avatar
   anonymous @ tiramola 26/07/2010 00:58:41

   Συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι δυνατή λόγω:
   1) Διαφορετικής Θρησκείας
   2) Κακών εμπειριών παρελθόντος
   3) Γιατί δεν το θέλουν οι Τούρκοι στρατηγοί επειδή θα είναι όλο και λιγότερο χρήσιμοι.

   Οι κυρίες αυτές να πάνε να μαγειρέψουν καμιά φασολάδα.

  • tzager avatar
   tzager @ tiramola 26/07/2010 01:37:07

   Σίγουρα οι ευκαιρίες κυρίως για τους Κύπριους θα είναι τεράστιες στον τομέα των υποδομών,των υπηρεσιών, του real estate, του εμπορίου και του τουρισμού. και τώρα πια τα πράγματα έχουν ωριμάσει στο νησί για λύση με αμοιβαίους συμβιβασμούς. Θα είναι για το καλό όλων και κυρίως για τους πολίτες του νησιού.

   Η σημερινή νοσηρή κατάσταση με τους Ελληνο-Κύπριους να πηγαίνουν στο βόρειο υπανάπτυκτο κομμάτι για να ξοδεύουν αφιδώς τα ευρώ τους στα κάθε λογής καζίνο και στην παράνομη πορνεία, που ελέγχονται από την Τουρκο-Κυπριακή μαφία, δε μπορεί να συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα. Ούτε η παράνομη κατασκευή και αμφιλεγόμενη πώληση παραθεριστικών κατοικιών σε Ισραηλινούς κυρίως αλλά και Βρετανούς στα Τουρκο-κρατούμενα εδάφη μπορεί να συνεχιστεί.

   Όσοι, εντός και εκτός Κύπρου, προσβλέπουν στη συντήρηση αυτού του διαλυτικού καθεστώτος στο νησί θα μπορούσαν- όχι άδικα- να χαρακτηριστούν καιροσκόποι και μειοδότες.

   • αναρχοδεξιός avatar
    αναρχοδεξιός @ tzager 26/07/2010 10:48:44

    τί αμοιβαίους συμβιβασμούς? έχουμε δώσει τα πάντα στους τουρκοκύπριους (παίρνουν συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ φράγκο), τους δώσαμε ό,τι ήθελαν. στους τούρκους να τα πεις αυτά για "αμοιβαίους συμβιβασμούς" που όσα τους δίνεις τόσα περισσότερα θέλουν. κι αυτές οι κυρίες που έγραψαν αυτή την ππαριά αν δουν τα νούμερα θα δουν ότι η ελλάδα κερίζει ψίχουλα σε σχέση με αυτά που κερδίζει η τουρκία. για την τουρκία δουλεύουν αυτές?

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/07/2010 00:56:41

  Επίσης, αν καταργούσαμε το ελλαδικό και το κυπριακό κράτος και μας κυβερνούσε απ'ευθείας η Άγκυρα, θα κερδίζαμε ακόμη περισσότερα μπικικίνια. Πώς δεν το σκέφτηκαν αυτό οι Τρείς Χάριτες;

 10. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 26/07/2010 01:11:42

  @tiramola
  μπλα –μπλα- μπλα και η Τουρκία το χαβά της

  • tiramola avatar
   tiramola @ o βουνίσιος 26/07/2010 09:39:40

   @βουνίσιος
   Δεν υιοθετώ φίλε μου άκριτα την οικονομική μελέτη των τριών κυριών.
   Εξάλλου δεν μετρούνται τα πάντα με το χρήμα.
   Θέλω όμως να πιστεύω ότι ψύχραιμες φωνές θα υπάρξουν και απο τις δύο πλευρές που μοναδικό τους σκοπό θα έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των δύο χωρών.
   Ναι, να κάνουμε βήματα εμπρός προς αυτή την κατεύθυνση αλλά φυσικά όχι σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 11. chrisp1 avatar
  chrisp1 26/07/2010 05:09:21

  exw tin entypwsi pos i tourkia trexei kai den ftanei Apeilei pantou den mporei na zisei se eirini giati tote oute misi den tha minei.To miraio den tha mporei na to apotrepsei oute to kourdiko oute to armeniko oute to elliniko-evrwpaiko(anatoliki thaki) prostathei na to paiksi yperdynami alla den ginetai.katexei evropaiko edafos me akrws emporiko tmima, poso kairo tha minei to tmima afto makria apo tin EVRWPI giafto ta kalytera erxontai exoume kourasti me daftous me tis plates twn anglwn kai amerikanwn kanoun ton mpamboula stin perioxi

 12. αναρχοδεξιός avatar
  αναρχοδεξιός 26/07/2010 12:03:02

  η πλάκα είναι ότι όλα τα εγκλήματα των τούρκων (γενοκτονίες κλπ) τα έχουν κάνει οι κούρδοι. ακόμα και την εισβολή στην κύπρο, κούρδοι φαντάροι την έκαναν. ένα καλό που έκανε ο κλανιάς ήταν που παρέδωσε τον οτσαλάν στην τουρκία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.