11/02/2012 15:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας εύκολος εκλογικός θρίαμβος ή το υπέρτατο εθνικό συμφέρον;

του Γιώργου Χαρβαλιά

Επειδή πολλά ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα για «μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων προεκλογικού τύπου» και μάλιστα από φωνές που δεν νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική(όπως π.χ. του αρχιτέκτονα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, Γιώργου Παπανδρέου, του πρόθυμου βοηθού του, κ. Βενιζέλου, ή της φιλομνημονιακής  κ. Μπακογιάννη), καλό θα ήταν να βάλουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Ασφαλώς η όλη διαδικασία που κατέληξε στην επί της αρχής συμφωνία για το νέο πακέτο δανειοδότησης της χώρας, δεν ήταν κολακευτική. Ούτε για την χώρα, ούτε για τους πολιτικούς αρχηγούς και πολύ περισσότερο για τον πρωθυπουργό-μαριονέττα που περιορίστηκε σε ρόλο…πανελίστα-σερβιτόρου των εκατέρωθεν αιτιάσεων.

Η διαπραγμάτευση έγινε υπό το κράτος πιέσεων, τελεσιγράφων και εκβιασμών που σπάνια βιώνουν ανεπτυγμένες χώρες, τουλάχιστον εν καιρώ ειρήνης. Όμως ο τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για «επικοινωνιακό παιχνίδι», είναι χωρίς αμφιβολία, ο Αντώνης Σαμαράς. Γιατί αν ήθελε πραγματικά να διαχειριστεί την δυσβάστακτη υπόθεση της δανειακής συμφωνίας με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους, θα απέσυρε την στήριξη του στη κυβέρνηση Παπαδήμου και θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα.

Θριαμβευτής θα έβγαινε από αυτές τις «εκλογές-αστραπή» ο αρχηγός της ΝΔ. Αλλά δεν είναι βέβαιο τι θα αντιμετώπιζε η χώρα την επόμενη μέρα. Αρκετοί, όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πιστεύουν ότι οι ξένοι δανειστές μπλοφάρουν, και θα «κιοτέψουν» μπροστά στην ιδέα να μας οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Άλλοι αντίθετα, θεωρούν ότι θα δίναμε ιδανικό πρόσχημα στους Γερμανούς να «μας τραβήξουν την πρίζα» και να μας στείλουν αυτομάτως στη δραχμή (πόσο μάλλον που έχουν «άχτι» τον Σαμαρά επειδή τους μπήκε στο μάτι). Υπάρχουν κάποιοι τρίτοι τέλος, που επιχειρηματολογούν υπέρ της άμεσης χρεοκοπίας, με μονομερή διαγραφή των οφειλών, υποστηρίζοντας ότι σήμερα αυτό μπορεί να γίνει με τους δικούς μας όρους, ενώ μεθαύριο θα είμαστε δεμένοι «χειροπόδαρα», με το αγγλικό δίκαιο στα νέα ομόλογα και τη δανειακή σύμβαση.

Τελικά, μόνον η ιστορία θα κρίνει ποιός είχε δίκιο και ποιός είχε άδικο. Γεγονός είναι όμως, ότι ο Σαμαράς απέφυγε τον πολιτικό τζόγο. Να παίξει με τις πιθανότητες, όπως αποφάσισε(εκ του ασφαλούς) να κάνει ο αρχηγός του «ΛΑΟΣ». Γι αυτό και επέλεξε υπεύθυνα την λύση με το βαρύτερο πολιτικό κόστος, αποφεύγοντας και πάλι να «χαϊδέψει αυτιά».

Από κει και πέρα, η παρουσία του αρχηγού της ΝΔ στις αλλεπάλληλες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, υπήρξε καταλυτική για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Γιατί υπήρξε κι ο μόνος που όρθωσε «κόκκινες γραμμές».

Για τον πρωθυπουργό μας, ας μη μιλήσω καλύτερα. Ο Γιωργάκης Παπανδρέου με εξαίρεση το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανήγαγε σε προσωπική εμμονή(αφού εξακολουθεί να φαντάζεται ότι τον…έριξαν οι τραπεζίτες), κατέστησε σαφές εκ των προτέρων ότι θα πεί «ναι σε όλα», γιατί μπροστά στο δίλημμα «ταπείνωση ή χρεοκοπία», προτιμά την ταπείνωση…

Τέλος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μέχρι να φτάσει στην τελική του απόφαση, αναλώθηκε στους γνωστούς τακτικισμούς με παράλογα εφευρήματα του τύπου: «Να μας διαβεβαιώσει η τράπεζα της Ελλάδας ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο», που είναι σαν να ρωτάς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αν θα χιονίζει στο Παρνασσό, του χρόνου τα Χριστούγεννα…

Θα μπορούσα εύκολα να απαριθμήσω τις διαπραγματευτικές επιτυχίες του Αντώνη Σαμαρά, αρχίζοντας με τους δύο επιπλέον μισθούς, τις συντάξεις, τις αντικειμενικές αξίες και καταλήγοντας στην διασφάλιση αποπληρωμής χρεών 6 δις του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Όμως το συνολικό πακέτο είναι πολύ βαρύ ώστε να μιλάμε για «επιτυχίες».

Απλώς ο αρχηγός της ΝΔ, μέσα στη γενικότερη εικόνα παράδοσης του «κατεστημένου» πολιτικού συστήματος στους εκβιασμούς των δανειστών, άφησε βάσιμες ελπίδες ότι είναι αυτός που στυλώνοντας τα πόδια, θα καταφέρει να πετύχει καλύτερους όρους...επιβίωσης. Και επιπλέον υπήρξε σίγουρα ο πιο ανιδιοτελής της υπόθεσης, αφού θυσίασε έναν ανέξοδο εκλογικό θρίαμβο, μπροστά σε αυτό που εκτίμησε ως υπέρτατο εθνικό συμφέρον…

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/02/2012 15:52:49

  Μια μικρή παραβολή, που ίσως διαλευκάνει την σύγχυση που επικρατεί σε πολλούς εξ ημών, όσον αφορά στο πως ήρθαν τα πράγματα πάνω κάτω.

  Φανταστείτε ένα πλοίο που η πορεία του το οδηγεί κατ ευθείαν επάνω σε παγόβουνο.
  Ο καπετάνιος κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ενώ ο δεύτερος τον προειδοποιεί συνεχώς για τον επερχόμενο κίνδυνο.
  Όσο το πλοίο συνεχίζει την καταστροφική του πορεία, και ο πλοίαρχος κάνει το παγώνι, τόσο ο δεύτερος ζητάει άμεση εγκατάλειψη του σκάφους, και επιβίβαση στις λέμβους.
  Φευ, κανένας δεν ακούει, όλοι χορεύουν στα σαλόνια, και τελικά το καράβι πέφτει πάνω στο παγόβουνο.
  Μπατάρει, γέρνει, και μπάζει από παντού νερά.
  Ο πλοίαρχος ξαφνικά «ξυπνάει» και αρχίζει να φωνάζει «εγκαταλείψτε το πλοίο»!
  Αλλά είναι πλέον αργά.
  Οι λέμβοι καταστράφηκαν, τα νερά είναι γεμάτα από καρχαρίες που περιμένουν πεινασμένοι, και το νερό παγωμένο…
  Η μόνη σώφρων λύση, είναι η παραμονή στο πλοίο, μέχρι να έρθουν τα διασωστικά συνεργεία (ελικόπτερα, πλοία, κλπ).
  Και αυτή τη λύση προκρίνει πλέον ο δεύτερος, που από την αρχή διείδε τον κίνδυνο και όταν έπρεπε ζητούσε την εγκατάλειψη του σκάφους.
  Τώρα όμως όχι.
  Οι συγκυρίες άλλαξαν.
  Τα δεδομένα είναι άλλα.
  Σας θυμίζει κάτι;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Strange Attractor 11/02/2012 16:02:01

   αγαπητέ μου ατυχέστερο παράδειγμα δεν μπορούσες να βρεις...

   τι κάνει ο β' πλοίαρχος σ' αυτή την περίπτωση αμέσως μόλις αντιληφθεί οτι ο πλοίαρχος συνεχίζει να πορεύεται στα βράχια:

   χωρίς δεύτερη σκέψη οργανώνει ακαριαία στάση πάνω στο βαπόρι, εξουδετερώνει με τη βία τον καπετάνιο, τον συλλαμβάνει και τον ακινητοποιεί, αρπάζει το πηδάλιο και οδηγεί έγκαιρα το πλοίο πέρα από τα βράχια

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ αλλενάκι 11/02/2012 16:34:11

    Εσύ μιλάς για εκτροπές.... οι στασιαστές είθισται να κρεμούνται στα κατάρτια.

   • Χαρίλαος avatar
    Χαρίλαος @ αλλενάκι 12/02/2012 12:51:11

    @strange attractor...
    Φίλε μου το παράδειγμά σου είναι, όπως λέει και το
    "αλλενάκι" ατυχέστατο, οι δε ενέργειες που δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν, δεν ξέρω τι δουλειά έκανε ή κάνει, είναι 1000% σωστές.
    Η απόδειξη είμαι εγώ, που μεσούσης της χούντας αρχές του
    73, έδωσα μια κλωτσιά στον ναύτη τον τιμονιέρη και πήρα το πηδάλιο. Μετά την αποφυγή της καταστροφής, έκανα και καταγγελία εις βάρος του πλοιάρχου, "λόγω ανικανότητος του πλοιάρχου στην διακυβέρνηση του πλοίου". Ο λιμενάρχης του Rotterdam που έκανε τις σχετικές ανακρίσεις, ευτυχώς για μένα, μου είπε επί λέξει:
    Δεν τα έβαλες με τον καπετάνιο, τα έβαλες με το υπουργείο που έδωσε διπλώματα σ' αυτούς τους ηλίθιους...
    Να μην τα πολυλογώ και δεν είναι το site για να λέμε ο καθένας τα κατορθώματά του δεν μου έκανε κανείς τίποτα.
    Να προσθέσω μόνο ότι ήμουν... ο ασυρματιστής του πλοίου, τον δε πλοίαρχο τον έδιωξε η εταιρεία...
    Και δεν χρειάζεται να βγαίνουν διάφοροι και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια κατάσταση με αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις και άτυχα παραδείγματα.
    Ούτε όλοι εμείς που δεχτήκαμε ένα ισχυρό σοκ θα πάμε αύριο να ψηφίσουμε μπασοκ ή ξύριζα ή καρατζαφύρερ και δεν ξέρω τι άλλο. Και μυαλό έχουμε και κρίση, και κανείς δεν μπορεί να μας απαγορέψει να εκφράσουμε την προβληματισμό μας η και την απογοήτευσή μας,
    Ως λαός είναι γνωστόν ότι είμαστε ενθουσιώδεις και από αυτό απορρέουν και καλά και κακά.
    Ίσως μερικοί η αρκετοί στραφούν σε άλλα κόμματα. Είναι δικαίωμά τους και ο Α.Σ. το γνωρίζει πιο καλά από τον καθένα μας (σας). Υπό τις παρούσες συνθήκες που δεν μας σώζει τίποτα, και εδώ θα γίνω πιό Σαμαρικός από μερικούς, άστονε να κάνει λάθος! Και μην μου πεί κανείς ότι το λάθος θα το πληρώσει ο Ελληνικός λαός... Ήδη πληρώνει πάρα πολλά λάθη, που κατά την εκτίμησή μου μπορεί και να ήταν "λάθη". Σε εισαγωγικά....
    Από την άλλη υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να μην είναι λάθος, και να είναι μια μόνιμη διέξοδος...
    Ο χρόνος θα δείξει!

  • sawas avatar
   sawas @ Strange Attractor 11/02/2012 16:02:47

   Με το χέρι στην καρδιά: μέχρι σήμερα σε έχουν πείσει οι διασώστες πως έχουν σκοπό να έρθουν να σε σώσουν ή διαπραγματεύονται τα υπάρχοντα που άφησες στο σπίτι σου, για να έρθουν ?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ sawas 11/02/2012 16:35:40

    Μην το παίρνεις κυριολεκτικά και συ βρε παιδί μου.
    Απλά προσπαθώ να δείξω πως οι συγκυρίες ενίοτε αλλάζουν.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Strange Attractor 11/02/2012 16:19:59

   ...καὶ ἐδίδασκεν Αλλόκοτος Ελκυστήρ αὐτοὺς ἐν παραβολαῖς πολλά, καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς ἐν τῇ διδαχῇ αὐτοῦ· Ἀκούετε· ἰδοὺ μία ναύς....

   ...καὶ τοιαύταις παραβολαῖς πολλαῖς ἐλάλει αὐτοῖς τὸν λόγον, καθὼς ἠδύναντο ἀκούειν, χωρὶς δὲ παραβολῆς οὐκ ἐλάλει αὐτοῖς τὸν λόγον· κατ' ἰδίαν δὲ τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ ἐπέλυε πάντα....

   ...καὶ ἐφοβήθησαν (οι μαθηταί) φόβον μέγαν καὶ ἔλεγον πρὸς ἀλλήλους· Τίς ἄρα οὗτός (ο Αλλόκοτος Ελκυστήρ) ἐστιν, ὅτι καὶ ὁ ἄνεμος καὶ ἡ θάλασσα ὑπακούουσιν αὐτῷ;

   (Κατά Μάρκον, 4)

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Τιγράνης 11/02/2012 16:36:18

    Σκύψε τέκνον μου να σε ... ευλογήσω!

    • Τιγράνης avatar
     Τιγράνης @ Strange Attractor 11/02/2012 16:57:44

     Αμάν... Φοβού τους Ελκυστάς και ευλογίας φέροντας!

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ Strange Attractor 11/02/2012 17:05:19

     Βρε τον αμαρτωλό μανία με.. τις μετάνοιες!

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ Δαναός 11/02/2012 17:14:54

      Δαναέ, δεν ήταν έτσι αυτός... Τον καταράστηκε ο Εφραίμ για τα άρθρα των Χριστουγέννων και τώρα... ευλογεί μανιωδώς.

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Τιγράνης 11/02/2012 17:18:17

      Λες σε λίγο να τον δούμε δόκιμο με κομποσκοίνι και να μην το πιστεύουμε;

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ Δαναός 11/02/2012 17:25:53

      Σιγά μην δεχτεί να γίνει δόκιμος ο ανίερος. Απ΄ευθείας Γέροντας θέλει να γίνει , είναι ζήτημα φοράς και ρόλων...

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Τιγράνης 11/02/2012 17:29:51

      Στη θέση του Εφραίμ; Θα είναι πολύ σεβάσμιος!!!

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ Τιγράνης 11/02/2012 17:36:15

      Ήδη λέγεται ότι τα έχει βρει με τον Αρσένιο, αυτόν με το μακιαβελικό ύφος... Στην κουρά του μάλιστα θα μετονομαστεί από Παράξενος Ελκυστής σε Ρασοφόρο Γητευτή...

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Τιγράνης 11/02/2012 17:39:21

      Την οποία κουρά θα τελέσει ο Ανησύχιος μοναχός ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος!!(Ροδινός)

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ Τιγράνης 11/02/2012 17:50:22

      Με την παρουσία του Μιχαήλ Ψελλού της εποχής μας το παιχνίδι ανοίγει επικίνδυνα, ήδη βρισκόμαστε στα όρια της τυρείας... Δαναέ τα νώτα σου!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Τιγράνης 11/02/2012 17:59:39

      Μη φοβάσαι είμαι με το νέο άρα μακριά η φατρία η τυρεία και η απειθεία...

  • anonymos avatar
   anonymos @ Strange Attractor 11/02/2012 20:38:39

   Ναι, η αλήθεια είναι ότι μου θυμίζει την ημέρα που κάνανε την κηδεία σε όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες.
   Μόνο που ο καπετάνιος και ο δεύτερος δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

 2. marios avatar
  marios 11/02/2012 16:05:18

  Βγάλτο φωτογραφία όσο υπάρχει να το χαίρεσαι.

 3. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 11/02/2012 16:09:32

  Ανώνυμε, εντάξει, κάνεις τις προσωπικές σου εκτιμήσεις, όπως όλοι μας άλλωστε, και μέχρι εδώ όλα καλά. Τις προφητείες όμως τι τις θες, αφού αποδεικνύεται ότι δεν το έχεις στην μαντική....

  Σε κάθε περίπτωση φίλε, κοντός ψαλμός αλληλούια, και τότε εδώ θα είμαστε να τα ξαναλέμε...

 4. Κυαίστωρ avatar
  Κυαίστωρ 11/02/2012 16:35:55

  "Ο Κώστας Mαρκόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Όποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα και όποιος δεν φοβάται μία και έξω» και ζήτησε να πάμε σε εκλογές πριν από την ψήφιση του PSI."

  Συγνώμη αλλά όσοι επιλέγουν/στηρίζουν το "ΟΧΙ" είναι πατριδοκάπηλοι, δραχμολάγνοι ή κοράκια έτοιμα να αγοράσουν επι πινακίου φακής τη χώρα;

  Με την ίδια λογική και ο Μεταξάς ήταν προδότης γιατί η απόφασή του να αντισταθεί (είτε με δικιά του πρωτοβουλία είτε αφουγκραζόμενος το λαικό αίσθημα) οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών.

  Όποιος υποκύπτει στον πρώτο εκβιασμό θα υποκύψει και στους επόμενους. Αξιοπρέπεια και αποδοχή εκβιασμών δεν πηγαίνουν μαζί.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Κυαίστωρ 11/02/2012 16:58:34

   "Συγνώμη αλλά όσοι επιλέγουν/στηρίζουν το “ΟΧΙ” είναι πατριδοκάπηλοι, δραχμολάγνοι ή κοράκια έτοιμα να αγοράσουν επι πινακίου φακής τη χώρα;"

   Οσοι λένε όχι δεν είναι όλοι μαυραγορίτες κουκουλοφόροι, αλλά όλοι οι μαυραγορίτες κουκουλοφόροι λένε όχι στο ευρώ και χρεωκοπία.

   • Κυαίστωρ avatar
    Κυαίστωρ @ Tassos 11/02/2012 17:12:44

    Σίγουρα υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι όμως βλέπεις πως ακόμη και εντός ευρώ όλοι έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία του κράτους για τιμές κάτω του κόστους.
    Πιστεύεις πως είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ ευρώ ή δραχμής αν υπάρχει συντεταγμένο κράτος για να χειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα;
    Βέβαια ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί πως η χρεοκοπία έχει επέλθει για τον λαό, άρα ;

    • Tassos avatar
     Tassos @ Κυαίστωρ 11/02/2012 17:14:44

     Αυτό θα απαντηθεί σε 20 χρόνια. Η δικιά μου γενιά (μεσήλικας) είνι χαμένη. Ο,τι γίνει είναι για τα παιδιά μας και για τους κάτω των 30.

     • Κυαίστωρ avatar
      Κυαίστωρ @ Tassos 11/02/2012 17:16:56

      Μακάρι να γίνει το καλύτερο. Εμείς ό,τι και να πούμε είναι εκτιμήσεις που κάνουμε με βάση τα όσα ξέρουμε.
      Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα πάντα θα παίζαμε 4 αγώνες στο Στοίχημα και θα ήμασταν αλλού.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Tassos 11/02/2012 17:21:43

    Ξέρω μαυραγορίτη κουκουλοφόρο που θέλει ευρώ και ευρωπαϊκή διοικήση, και διακαώς και έχει και με΄γλα κονέ στην ΝΔ. Έχει φρούτα ο μπαξέεες....

    • Κυαίστωρ avatar
     Κυαίστωρ @ archaeopteryx 11/02/2012 18:02:29

     Αρχαίε τέτοιες εποχές όλα παίζουν, εγώ μπορεί να δω και την Ντόρα κατά τυ Μνημονίου σε λίγο (προπόνηση στη ρυθμική γυμναστική)

  • Γ.ΣΠΥΡΟΥ avatar
   Γ.ΣΠΥΡΟΥ @ Κυαίστωρ 12/02/2012 14:45:40

   Αυτοί που λακίζουν μπροστά στο καθήκον τους , να σώσουν τη χώρα δεν είnai μόνο δειλοί είναι και προδότες. Ο εκλεκτός σου το όριο των επιθυμιών του είναι η επανεκλογή του, αυτό νομίζει ότι θα πετύχει με τη στάση του. Η πατρίδα και η χώρα είναι το τελευταίο που τον νοιάζει. Όπως ο αρχηγός του ΛΑΟΣ που αφού λαϊκισε , λάκισε όπως κάθε δειλός καιροσκόπος.
   Οι "ηρωικοί' δειλοί ας απαντησουν , πέρα απο ηρωικές ασυναρτησίες, στο συγκεκριμένο. Που θα βρουν δανεικά να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Πως θα αγοραστούν τα αναγκαία για τη λειτουργία της οικονομίας καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες. Είναι δε διπλά δειλοί γιατί ενώ ξέρουν την αλήθεια, ότι είναι αποαραίτητο να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, εντούτοις αφήνουν τους άλλους να πάρουν το κόστος και οι ίδιοι να διασωσουν τον εαυτό τους.
   Τα περί εκβιασμών είναι απλά ανοησίες. Ποιός εκβιασμός ανθρωπέ μου
   εμείς ζητάμε Δάνειο.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/02/2012 16:43:00

  και γιατί δεν δοκιμάζετε ;

  οι πλατείες είναι εκεί και περιμένουν!

 6. epi avatar
  epi 11/02/2012 16:53:32

  Κάτι δεν πάει καλά στην λογική του αρθογράφου. Αν απέσυρε ο Σαμαράς την στήριξή του στον Παπαδήμο και γινόταν "εκλογές-αστραπή" θα έπρεπε να δεσμευτεί προεκλογικά για το τί θα κάνει. Έτσι ο λόγος του θα ήταν αξιόπιστος. Τώρα όμως, εγείρεται ζήτημα αξιοπιστίας και δημοκρατικής νομιμοποίησης των πεπραγμένων. Άσε που επικοινωνικά ο χειρισμός ήταν χάλια και ίδιος με αυτός του ΓΑΠ όταν μας έβαλε στο Μνημόνιο

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ epi 11/02/2012 17:08:31

   Δική σου εκτίμηση η οποία όμως δεν συμφωνεί με τα δεδομένα. Αλλο ήταν τότε άλλο είναι τώρα. Αν ήθελε θα μπορούσε να τα βροντήξει και να πάει σε εκλογές τώρα. Η ερώτηση είναι τί θα έκανε μετά όταν θα συνομιλούσε με την τρόικα, τους γερμανούς κ.λπ; Θα τον έπαιρνε κανείς στα σοβαρά; Το εθελοντικό psi θα παρέμενε εθελοντικό; Και αν όχι αυτό δεν θα ήταν η έξωθεν επιβαλλόμενη χρεοκοπία που οδηγεί σε λεηλασία της χώρας όπως είπε και ο Σαμαράς; Ξαναδιάβασε την ομιλία του και άσε τις γενικεύσεις

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 11/02/2012 17:09:51

    υποχρεωτικό κούρεμα = Default και ενεργοποίηση CDS

   • epi avatar
    epi @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 11/02/2012 17:20:49

    Σαν να μην πέρασε μία μέρα είναι. Τα ίδια επιχειρήματα. Η διαφορά θα ήταν στην αλήθεια που θα έλεγε ο Σαμαράς στον λαό. Ο ΓΑΠ είπε ψέματα προεκλογικά και το πλήρωσε με το 8%. Όσο για την λεηλασία της χώρας, γιατί είσαι σίγουρος ότι θα χρεοκωπούσαμε σε περίπτωση εκλογών;

 7. Mara avatar
  Mara 11/02/2012 17:47:39

  Τελικά θα ισχύσει το Αγγλικό δίκαιο? Ναί ή Όχι???
  Γνωρίζει κάποιος υπεύθυνα να μας ενημερώσει???

  • epi avatar
   epi @ Mara 11/02/2012 17:58:58

   Φυσικά και ισχύει το Αγγλικό δίκαιο. Δες και μόνος σου.
   http://www.real.gr//Files/Articles/Document/123707.pdf σελ 29. Γι' αυτό και είπε όχι ο Ζώης στην ΚΟ.

  • pesaola avatar
   pesaola @ Mara 11/02/2012 18:47:23

   Φυσικα θα ισχυει το αγγλικο δικαιο.

 8. Γ. ΣΠΥΡΟΥ avatar
  Γ. ΣΠΥΡΟΥ 12/02/2012 13:05:46

  Ο Σαμαράς απέδειξε ότι είναι πατριώτης γιατί έβαλε πανω από το προσωπικό και κομματικο συμφέρον τη χώρα. Εθεσε εν αμφιβόλω ή σε ακομη χειρότερη περίπτωσηΘυσίαε μια σίγουρη εκλογική νίκη για να σώσει την πατριδα . Αυτό είναι προσφορά. Η ανάληψη δημόσιου αξι'ώματος και η πολιτική εναι κατάσταση προσφοράς και μόνο αλλιώς δεν δικαιολογείται.
  Η στάση του δεν συγκρινετε με του ΓΑΠ γιατί ο Σαμαράς βρήκε τη χώρα σε κατάσταση προ της ολοκληρωτικής καταστροής, που την έφερε η αφροσύνη (Επιεικώς) του ΓΑΠ. Ούτε δε αρμοζει σε ηγέτες να λακιζουν, όπως ο πρέοδρος του ΛΑΟΣ, με την πρώτη δημοσκοπική κάμψη. Ο Δειλός Καιροσκόπος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.