30/09/2007 03:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας εκλογικός νόμος για τη …Ντόρα

Όπως έχει γράψει ήδη το «Αντί», πριν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, το περιβάλλον της Ντόρας προέβλεπε ως εξής τις εξελίξεις στη ΝΔ: Ο Κ. Καραμανλής δεν θα εξαντλήσει τη νέα τετραετία. Πριν από την τρίτη εκλογική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ, η οποία τοποθετείται φυσιολογικά το 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και θα ανοίξει έτσι το δρόμο της διαδοχής του. Έτσι, σε αντίθεση με το πέρασμα της εξουσίας από τον Κ. Σημίτη στον Γ. Παπανδρέου, η Ντόρα ελπίζει ότι «θα βρεθεί πρωθυπουργός» σε τρία χρόνια από τώρα, το αργότερο. Και όχι «υποψήφιος πρωθυπουργός», όπως ο Γ. Παπανδρέου, το χειμώνα του 2004.  Θα ηγηθεί δηλαδή αυτή της ΝΔ στις εκλογές του 2010, προσδοκώντας ότι το κλίμα της τότε αναμέτρησης θα προσλάβει το χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης για την «πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργό» και όχι την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ύστερα από δυο γαλάζιες θητείες. Όπως εκτιμούσαν στο περιβάλλον της, αυτό θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα υπέρ της στη ΝΔ, επειδή φυσικά κανείς δεν θα θέλει να ξαναπεράσει στην αντιπολίτευση. Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος θα έχει εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , βγάζοντας από το παιχνίδι τον Γ. Παπανδρέου και αρχίζοντας με τη σειρά του να διεκδικεί την εξουσία. Θα κλείσει έτσι ο «κύκλος της οικογενειοκρατίας» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όσοι πιστεύουν ότι «ο Καραμανλής παρέδωσε ήδη το σύστημα στο Ντόρα» θα πιστεύουν επίσης ότι το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου ευνοεί τα προηγούμενα σενάρια. Της το παρέδωσε όμως;

Αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι επιχειρεί να κάνει ο Κ. Καραμανλής με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις πρόωρες (πάλι) εκλογές είναι αυτό που δεν έκανε κανένας μέχρι σήμερα: να κερδίσει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση στη σειρά και να αλλάξει το συσχετισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα αποφασιστικά υπερ του. Τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο είναι δυο: Διατήρηση του σημερινού εκλογικού συστήματος με μεγαλύτερο «μπόνους» εδρών στο πρώτο κόμμα (πχ 45 ή 50) έτσι ώστε στο όριο  της αυτοδυναμίας να πέσει γύρω στο 40%. Επαναφορά, διορθωμένου, του «νόμου Κούβελα». Σε κάθε περίπτωση το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, που σίγουρα θα είναι το 2010. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πότε θα κάνει ο Καραμανλής τις προηγούμενες.
Επειδή σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι επόμενες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν με λίστα, αν γίνουν μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες (δηλαδή μέχρι το Μάϊο του 2009) η γνώμη μας είναι ότι ο Καραμανλής θα τις κάνει οπωσδήποτε μέχρι τότε, διαφορετικά θα χάσει μια σπάνια ευκαιρία να βγάλει μια ΚΟ απολύτως ελεγχόμενη από τον ίδιο (βλ. εδώ και εδώ). Οπότε η Ντόρα δεν θα είναι καθόλου σίγουρη πως θα επισημοποιηθεί, τελικά, εκείνο το «δακτυλίδι της διαδοχής». Στη συνέχεια ο Καραμανλής παραιτείται, πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας που του ταιριάζει καλύτερα και χρίζει άλλον για διάδοχο. Ποιος θα είναι; Ε, να μην σας τα πούμε όλα από τώρα. Θα τον αφήσουν όμως τον Καραμανλή να κάνει το δικό του; Εδώ είναι το μεγαλύτερο ερώτημα κι από αυτό προκύπτει ότι η περίοδος που ζούμε θα είναι μια από τις κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. THEODORE avatar
  THEODORE 01/10/2007 23:11:59

  Ο σχεδιασμός του Καραμανλή αυτή την εποχή στοχεύει αποκλειστικά στην Ντόρα,αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι εκεί βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος για τα σχέδια του.
  Η δήλωση του στην ΔΕΘ ότι είναι μόλις 51 ετών και άρα μικρός για συνταξιοδότηση,είχε ως αποδέκτη την οικογένεια Μητσοτάκη.
  Ισως έχουμε εκλογές και πιο σύντομα.
  Με αφορμή την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008.
  Αν η λύση που θα δοθεί δεν ικανοποιήσει τους "Μακεδοομάχους"της ΝΔ,ίσως υπάρξουν εξελίξεις.Εξελίξεις βέβαια που καθόλου δεν χαλάνε τον Καραμανλή.
  Η μάχη στην ΝΔ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.