16/03/2009 23:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας «άλλος» Αλαβάνος για την Αριστερά και το Έθνος


_____________________________________________________________________________________________
(Αποκλειστικά για το antinews). Σε σημερινή εκδήλωση στο Τιτάνια για το Έθνος και την Αριστερά, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου "Η Κύπρος σε παγίδα". Συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο πρώην Υπουργός Αναστάσης Πεπονής και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ηλίας Νικολόπουλος, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ.

Θα επικεντρωθώ στον κ. Αλαβάνο, γιατί από τους υπόλοιπους, λίγο-πολύ γνωρίζαμε τι θα ακούσουμε. Λοιπόν, εξέπληξε ευχάριστα αρκετούς, ακόμη και όσους δεν έχουν την καλύτερη άποψη για το κόμμα του, κυρίως λόγω κάποιων κινήσεων και δηλώσεων των τελευταίων χρόνων.

Μίλησε επί μισή ώρα για την εθνική και διεθνή στάση που πρέπει να υιοθετήσουν τα αριστερά κόμματα. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη εθνικής ιδιοπροσωπίας στην πολιτική και οικονομική ζωή, φέρνοντας (ξανά) τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας, που τώρα σέρνονται αναξιοπρεπώς να αποδεχτούν η μεν πρώτη τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η δεν δεύτερη την απώλεια ενός χιλιόχρονου τρόπου ανεξάρτητης διαβίωσης.

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα.

Γιατί δεν κάνει αυτές τις δηλώσεις και στη Βουλή, ή στις συναντήσεις στελεχών του κόμματός του; Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να τις κάνει τώρα; Είναι λόγω της ανάγκης να αντιστρέψει το κλίμα που διαμορφώθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι λόγω της ανάγκης να δώσει μια γραμμή σε όσους από το ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν ένα τηλεοπτικό και όχι πολιτικό λόγο; Είναι λόγω της γνώσης για κάποιες συνθήκες που διαμορφώνονται ερήμην μας, οπότε έκρινε πως ένας πιο πατριωτικός λόγος, είναι χρήσιμος για το έθνος; Δεν ξέρω τι, απ' όλ' αυτά, αλλά δεν θέλω να πιστέψω πως το έκανε για μικροκομματικούς λόγους. Δεν φάνηκε αυτό, αν πάρουμε υπ' όψιν και τη θέση του για το σχέδιο Ανάν, που υιοθετούσε άκριτα το ΠΑΣΟΚ.

Εντυπωσιακές ήταν οι απαντήσεις του σε ερωτήματα και θέσεις ακροατών που έμμεσα κατηγόρησαν τον ίδιο αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα για ενδοτική στάση, που μπορεί να οδηγήσει σε τουρκοποίηση της Κύπρου.

Αφού ανέφερε πως ήταν αντίθετος σε σχέδια τύπου Ανάν και πως θέλει οι Κύπριοι να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα στις πατρογονικές τους εστίες, δίχως το φόβο στρατιωτικής επέμβασης, είπε αυτολεξί για την περίπτωση που το υπό διαμόρφωση σχέδιο είναι αρνητικό για τον Ελληνισμό: «Και Τούρκος να είναι ο οποιοσδήποτε Αλαβάνος εδώ πέρα, δεν θα το αφήσουν οι Κύπριοι».

Μια τέτοια δήλωση, μπορεί να καταγραφεί είτε ως κούφια, είτε ως ιστορική.

Επόπτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 17/03/2009 00:12:48

  εθνικός η σοσιαλιστής?
  Ή μήπως και τα δύο? Κάτι σε εθνικοσοσιαλιστή!

 2. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 17/03/2009 00:31:02

  Με τον Αλαβάνο δεν βγάζεις άκρη.

  Διαβάζω το Άρδην αρκετά χρόνια. Κάποτε είχε κάνει ένα μικρό αφιέρωμα με κείμενα του Αλαβάνου πριν αναλάβει τα ηνία του ΣΥΝ. Καμία σχέση. Ο Αλαβάνος ήτανε κάποτε ο "εθνικιστής" του ΣΥΝ. Με το που ανέλαβε πρόεδρος έφυγε μέσα σε ένα πρωί στις αντιδιαμετρικές θέσεις. Πάρτε τα κείμενά του και συγκρίνετέ τα. Μέρα με τη νύχτα. Τώρα, ποιος ξέρει... Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου αυτό που θα πρέπει να μετρήσει περισσότερο είναι οι απόψεις του ως πρόεδρος. Διότι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Μέσα να δούμε τι λες. Τώρα, ένα περίπου χρόνο πριν εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική (όπως ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί) και εν μέσω πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ στο μισό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πέρυσι το φθινόπωρο με σήμερα, ποιος ξέρει τι παιχνίδια θέλει να παίξει.

  Είμαι σαφής.

 3. Λαυρέντης avatar
  Λαυρέντης 17/03/2009 01:08:16

  Θα την ακούσω την ομιλία και θα επανέλθω...

  Το τί λέει σήμερα ο Αλαβάνος, όποια κωλοτούμπα και να επιχειρήσει για να φρενάρει την πτώση από το 18% στο 6% (γιατί μόνο αυτό επιδιώκει) δεν θα πείσει.

  Εναντίον του Ανάν ήταν, υπέρ κατέληξε έμμεσα, ξανά επικαλείται την τότε άρνησή του. "Αφήστε το Αγ. Όρος στην ησυχία του" έγραφε στο Άρδην πριν χρόνια, να καταργηθεί το άβατο μας έλεγε πέρσι, υπέρ θα είναι σε λίγο μόλις ξεχαστεί ο Εφραίμ.

  Ανυπόληπτος κατάντησε όπως και το νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο κόμμα του.

  Θα τον παρακολουθώ με χαρά στην εξαφάνισή του. Όση βοήθεια και να πάρει από τους νταβαντήδες της ενημέρωσης.

  Λυπάμαι μόνο που Πεπονής, Κωσταντακόπουλος και Δελάστικ του δίνουν έμμεσα χείρα βοηθείας. Δεν καταλαβαίνω μάλιστα το γιατί. Ειδικά για τον Πεπονή. Τί έχει να κερδίσει; Έτσι θα βγεί από την αφάνεια; Το έχει ανάγκη;

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/03/2009 01:37:25

  Kάποτε ως Ευρωβουλευτής είχε τολμήσει εκεί πού όλοι οι άλλοι δεν μιλούσαν..
  Είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα τών Κούρδων και πολλάκις είχε ΄σηκώσει κεφάλι΄σε θέματα Εθνικής Ανεξαρτησίας...
  Απο τότε πού ανέλαβε επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εντελώς διαφορετικός...
  Για να συνενώσει τίς διάφορες φαιδρές συνιστώσες που μερικές εξ΄αυτών φτάσανε να κάνουν πλάτες στον Γκρουέφσκυ ίσως??
  Δυστυχώς αποδεικνύεται οππορτουνιστής ,εδώ και πολύ καιρό.
  Απο τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις τής Αριστεράς.
  Πρός Orestio:Ο Αλαβάνος ΄εθνικοσιαλιστής΄??
  Ακούγεται εξωφρενικό.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 01:38:41

  Όταν οι 2 από τους 3 αμερικανοτσολιάδες γίνονται "πατριώτες", η Ντόρα στο Καρπενήσι κι ο Αλέκος σήμερα, τα πράγματα δεν είναι καλά (γι' αυτούς).

  Μένει να δούμε το Γιώργο με φουστανέλλα.

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 01:41:26

  @5 και @7 Σπύρο
  Ο Γ. Καραμπελιάς είχε καταλήξει ότι ευθύνεται ο χώρος.

  1) Είναι το κατ' εξοχήν όργανο της τάσης για "εκσυγχρονισμό" της Ελλάδας, δηλαδή της συμμόρφωσης με τα κοινωνικο-οικονομικά πρότυπα των Δυτικών.

  2) Με την παράδοση του "διεθνισμού" που φέρει ήταν ευεπίφορος στους σχεδιασμούς που απαιτούσε η επιδίωξη του πολυεθνικού κεφαλαίου για παγκόσμια επέκταση. Ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετανάστευση, απαλοιφή των εθνικών ιδιαιτεροτήτων (γι’ αυτό χτυπά παρελάσεις κα εκδηλώσεις εθνικού περιεχομένου).

  3) Οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ είναι ο πιο βρόμικος χώρος, η χειρότερη μαφία, στην Ελλάδα. Σταλινικοί σε μεθόδους τρομοκρατούν μέχρις εξοντώσεως οποιονδήποτε μη ελεγχόμενο και λυμαίνονται κονδύλια για εθνο-αποδομητικές "έρευνες", στελεχώνουν και λειτουργούν ΜΚΟ θολών αντικειμένων.

  4) Ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτα, ο ΣΥΝ σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει εκλογική μάζα. Είναι περίπου "κόμμα στελεχών". Ένα συνονθύλευμα προσωπικών επιδιώξεων που δέρνονται ανηλεώς για το ποιος θα επικρατήσει για να προωθήσει τα ιδιοτελή συμφέροντά του. Ενδεικτικά τα πρόσφατα για τους ευρωβουλευτές.
  Η παρουσία ορισμένων αξιοπρεπών φωνών, όπως του Λαφαζάνη, και φυσικά του Μαν. Γλέζου, δεν αλλάζουν τον τόνο.

  5) Αποτελεί ισχυρισμό που δεν μπορεί να αποδειχθεί, αλλά η σχέση ορισμένων συνιστωσών με τον χώρο που τρομοκρατεί παντοιοτρόπως πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

  Όταν προεδρεύεις λοιπόν σ' αυτόν τον τυχοδιωκτικό πολιτικό χώρο είναι αδύνατον να υπηρετείς και να προωθείς τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα.

  Για να το πω σύντομα :
  αν δεν είσαι λέρα δεν κυβερνάς γαλέρα.

 7. Factorx avatar
  Factorx 17/03/2009 01:50:26

  @ 8 Προφήτης: Μήπως δικαιωνόμαστε κι εμείς και άλλοι για τον αγώνα (στην κυριολεξία) που δίνουμε τόσον καιρό γι αυτα τα θέματα; Δεν θέλουμε να μας πει κανείς "μπράβο" - και στους σχολιαστές μας - αλλά που είναι ρε παιδιά όλοι εκείνοι οι πολυπολιτισμικοί; Τι να λένε άραγε εκείνοι που περίμεναν γονυπετείς τον Ομπάμα;

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 02:13:54

  Factor, σαφώς, αλλά μην περιμένεις "μπράβο".
  Αρκεί να κοιμάσαι ήσυχα τα βράδια.
  Χαχαχαχα.

  Έχουμε όμως κι άλλα να πούμε.

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 02:22:06

  Factor, εγώ πιστεύω ότι ο σημερινός Αλέκος είναι ειλικρινής. Πραγματικά.

  Μόνο που κοίτα ένα ζήτημα : μπορεί σε λίγο ο Καραμανλής να έχει ΤΡΕΙΣ από δεξιά (χέρι-χέρι, Ντόρα, Αλεκος) και ΔΥΟ από αριστερά (ΓΑΠ, Αλέκα).
  Θα έχει κατακτήσει τον "μεσαίο χώρο".

 10. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/03/2009 02:43:49

  9@Προφήτης.
  Η Ανανεωτική Αριστερά δέν ξεκίνησε έτσι...
  Ακόμα και σημειολογικά η χρησιμοποιηση τού σφυροδρέπανου μαζί με την ελληνική σημαία ήταν μια τομή για τη εποχή.
  Ομως θα συμφωνήσω μαζί σου πώς η δεξιά πτέρυγα τής τότε εποχής απετέλεσε τήν Μήτρα τού σημερινού Παντειακού εσμού.

  Η στρατηγική Ηττα απο το ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε μιά σειρά εξελίξεων και μεταμορφώσεων τής ανανεωτικής αριστεράς ,μέ αποκορύφωμα την δημιουργία τού ΣΥΡΙΖΑ...
  Εδώ πιά πλακώσανε τά Μπουμπούκια...
  Ανθρωποι ΄αναρχοαυτόνομοι΄τού τέλους τού 70 μπήκαν για να ορίσουν τίς τύχες τού ΣΥΝ...
  Γιά όσους τούς γνωρίζαμε τότε απο τά αμφιθέατρα μόνον θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό..
  Πρόσθεσε και τούς ΄Λονδρέζους΄φίλους τού Αλέξη που πίνουν μπύρες στην Καρλ Μαρξ πάμπ τού Λονδίνου και έδεσε το γλυκό.
  Απο την μια μεριά σοσιαλδημοκράτες και απο τήν άλλη τύποι πού βλέπουν ΄εξεγέρσεις΄και ονειρεύονται ΄επαναστάσεις΄,ενώ τρώνε πάπια φραγκοστάφυλο (sic).

  Παρά ταύτα(και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μη-ορθολογικό,αλλά συναισθηματικό)πάντα θά υπάρχει η ανάγκη για μιά Αριστερά πού θα υπενθυμίζει βασικές έννοιες και αξίες πού στόν μετα-νεωτερικό μηδενισμό έχουν αρχίσει να χάνονται...
  Ουτοπία ή όχι δεν το γνωρίζω...
  Αλλά είναι απαραίτητος και ο Κοσμοπολιτισμός(καμιά σχέση με τον πολυ-πολιτισμό)και η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη ...
  Αλλά για νάσαι Κοσμοπολίτης πρέπει να γνωρίζεις τίς ρίζες σου...

  Υ.Γ.
  Πάντως ρίχνοντας όλη τη ευθύνη στούς διανοούμενους του ΣΥΝ αθωώνεις τά διάφορα ΕΛΙΑΜΕΠ τού Βερέμη και τα ΙΣΤΑΜΕ τής Κοπά και πολλών άλλων ομονοούντων σέ οριζόντιο πλέον επίπεδο..
  Πολλοί Νεοφιλελευθεροι είναι ερωτευμένοι μέ ΄αριστερούς΄και τούμπαλιν.

 11. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/03/2009 02:48:27

  Οσο για τον Ομπάμα που λέει ο Factor το ΄Ειμαστε ολοι Αμερικλάνοι΄που έσκουζαν περιχαρείς ορισμένοι άρχισε να καταρρέει..
  Αν και μερικοί ως ακραιφνείς Αμερικανόφιλοι πρωτίστως, μπορεί και να χάρηκαν πού η γυναίκα τού Εγκληματία Πολεμου Κλίντον επισκέφτηκε πρώτα την Τουρκία .
  Οπαδοί τού Νεοοθωμανισμού είναι τά πουλάκια μου άλλως τε..............

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 03:26:33

  Σπύρο
  έχω αποθηκεύσει ένα παλιό σχόλιό σου, που ξεκινούσε
  "Η νεωτερικότητα ετελείωσε…
  Περάσαμε στη εποχή τού μεταμοντέρνου μηδενισμού .
  Στην νεωτερικότητα κυριάρχησε το Άτομο.
  Σήμερα βρισκόμαστε στη εποχή τού Κατακερματισμένου Ατόμου και τής βλακώδους διακηρύξεως : Be Yourself..."

  Όταν εσύ, που μπορείς να δώσεις μ' ένα βιαστικό; σχόλιο το περίγραμμα της εποχής, απέχεις, και βρίσκεται στα πράγματα ο Νταβανέλος ο χώρος νοσεί - μην πω πέθανε.

  Καμμία σχέση με την ιστορική Ανανεωτική Αριστερά. Δεν ανέφερα το πασοκικό κομμάτι γιατί αναφερόμουν αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Ναι, ο πυρήνας της ιδεολογικής ξενοδουλείας βρίσκεται σε αυτόν τον εσμό που περιλαμβάνει υποσύνολα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όλους αυτούς που έκαναν πάρτυ επί Σημίτη.

  Τα 5 σημεία του @9 ήταν μια συμπύκνωση των θέσεων του Γ. Καραμπελιά και δικών μου απόψεων για το πώς εξηγείται το ότι ο Αλέκος Αλαβάνος κυριολεκτικά μεταλλάχθηκε μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΝ.

  Είναι η διαλεκτική ηγεσίας-μάζας : ο ηγέτης αναδεικνύεται από τη μάζα για να την εκπροσωπεί κι όταν σταματήσει να την εκφράζει πέφτει.

  Ο Αλαβάνος αν εξακολουθούσε να προωθεί ό,τι καταγραφόταν να πρεσβεύει μέχρι τότε, σε έναν χώρο που περίπου είναι όπως περιέγραψα, δεν θα μπορούσε να σταθεί.

  Κατά τα άλλα συμφωνώ σε όλα.
  Η έλλειψη μιας Ουτοπίας που να συνεγείρει το συλλογικό θυμικό έχει στεγνώσει τον ψυχισμό του κόσμου. Το shopping therapy δεν φθάνει.

 13. Πνεύμα του Μάη avatar
  Πνεύμα του Μάη 17/03/2009 05:54:26

  Ο Σύριζα εμφανίζεται ως όχημα για πράκτορες στην πορεία αποσταθεροποίησης. Αν κοπεί η διαδικασία αποσταθεροποίησης με επικράτηση αντανακλαστικών για την αυτοσυντήρηση μας δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τότε θα τον κόψουν τα μμε απο τις προτιμήσεις τους και καθώς πρόκειται για συνοθύλευμα από καρριεριστες, όπως ορθώς περιγράφτηκε παραπάνω, θα κλείσει με σιωπηρές λιποταξίες.
  Με τό Κόμμα που έχει λαϊκή βάση και ιστορία αγώνων τι θα γίνει είναι το θέμα. Αδύνατη η ανανέωση ? Θα εξακολουθήσει να κινείται στην κόψη του ολοκληρωτισμού χωρίς φαντασια. Πέρα απ' το μαρασμό λόγω πνευματικής αρτηριοσκληρωσης, άλλη προοπτική υπάρχει ?

 14. anetos avatar
  anetos 17/03/2009 08:31:51

  Για τα σκοπια τι εχει να μας πει? μηπως και εδω το ξανασκεφθηκε? επιμενει ακομα στο "δικαιωμα" του "αυτοπροσδιωρισμου" των "μαιμουΜακεδονων" σε βαρος του δικαιωματος των υπολοιπων Μακεδονων ?

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/03/2009 09:07:46

  Οι πολιτικοι συχνα αλλαζουν αποψεις ανάλογα με τις συγκυριες.Η συγκυρια διαμορφωνεται απο την περιφημη "Εξέγερση" του Δεκέμβρη και τη συνεχιση της με τα επεισοδια και την αποδοκιμασια τους απο τη μεγάλη πλειοψηφια του λαου.
  Φαινομενικα η "εξεγερση" δεν ειχε αιτηματα.Υπηρχαν ομως υπογεια αιτηματα και υπογεια ρευματα που τα καταλάβαιναν όλοι.Περαιτερω ανοιγμα των συνορων και άλλοι μεταναστες,μειωση της επιρροης παραδοσιακων θεσμων-εξου και το καψιμο εκκλησιων και χριστουγεννιατικων δεντρων,πτωση της κυβερνησης οχι για την οικονομικη της πολιτικη αλλα για την εξωτερική και αλλα πολλά.Αυτος ειναι ο λόγος που μεχρι και τυποι σαν το Νικο Δημου ήταν με τους "εξεγερμένους".Ηταν μια εξεγερση με σαφες αντεθνικο περιεχομενο.Αλλωστε πολλοι απο τους συμμετεχοντες αποκαλουσαν τους αντιθετους πατριωτες με ειρωνικο τονο.Οι ακροτητες στις οποιες κατεληξαν και συνεχιζουν χρωματιζουν και τα ιδεολογηματα τους.Ενώπιον της κατακραυγης γινονται τακτικες κινησεις υποχωρησης απο τους εθνοκαταστροφεις για να επανελθουν δριμυτεροι μετα τις εκλογές.

 16. anetos avatar
  anetos 17/03/2009 09:18:20

  κραταω τα παρακατω απο τον @9 Προφήτης ..γιατι μου αρεσαν πολυ και συμφωνω απολυτα !

  3) Οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ είναι ο πιο βρόμικος χώρος, η χειρότερη μαφία, στην Ελλάδα. Σταλινικοί σε μεθόδους τρομοκρατούν μέχρις εξοντώσεως οποιονδήποτε μη ελεγχόμενο και λυμαίνονται κονδύλια για εθνο-αποδομητικές “έρευνες”, στελεχώνουν και λειτουργούν ΜΚΟ θολών αντικειμένων.
  ...5) Αποτελεί ισχυρισμό που δεν μπορεί να αποδειχθεί, αλλά η σχέση ορισμένων συνιστωσών με τον χώρο που τρομοκρατεί παντοιοτρόπως πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
  Όταν προεδρεύεις λοιπόν σ’ αυτόν τον τυχοδιωκτικό πολιτικό χώρο είναι αδύνατον να υπηρετείς και να προωθείς τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα.

  Για να το πω σύντομα :
  αν δεν είσαι λέρα δεν κυβερνάς γαλέρα....."

  Καποτε ολοι οι αριστεροι θα καταλαβουμε οτι την πατησαμε με αυτους ..

 17. μπαμπαλης ιωαννης avatar
  μπαμπαλης ιωαννης 17/03/2009 10:01:43

  μπειτε στο ευροκοινοβουλιο και ψαξτε τι ψηφιζε ο αλαβανος θα καταλαβετε πολλα φτανει πια η διγλωσσια

 18. Μάρκος avatar
  Μάρκος 17/03/2009 10:22:01

  Η θητεία του Αλέκου στην Ευρωβουλή ήταν η παγίδα που μας έκανε όλους να πιστεέψουμε σε αυτόν, μόλις εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ κι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως να μην μπορεί, λόγω σύστασης της εκλογικής του βάσης, να εκφραστεί όπως παλιά. Ίσως πάλι το θέμα να είναι απλά...ψυχολογικό...:-)

 19. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 17/03/2009 10:25:19

  από καρδιάς εύχομαι να υπάρξει πατριωτική στροφή στον ΣΥΝ. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω λόγω της πληροφόρησης που έχω από φίλους στελέχη του ΣΥΝ για την κατάσταση που επικρατεί.

 20. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2009 10:49:37

  Τι να πούμε βρε παιδιά, εγώ καταχάρηκα, οφείλω να πω, με τη μεταστροφή αυτή και με τη νοσταλγική, σχεδόν, επανεμφάνιση του "παλιού Αλαβάνου", που είχαμε σχεδόν ξεχάσει ότι υπήρξε. Νομίζω ότι πρόκειται καθαρά για οπορτουνιστική συμπεριφορά, όπως ήδη ειπώθηκε. Ένστικτο αυτοσυντήρησης στο χώρο του. Νομίζω επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΝ που είδαμε πέρυσι τέτοιον καιρό οφειλόταν καθαρά στην απογοήτευση από το ΠΑΣΟΚ και στο κύμα επικοινωνιακής ορμής που δημιούργησε η αιφνίδια παρουσία του νέου και ωραίου Τσίπρα στην αρχηγία του ΣΥΝ. Δεν έχει σχέση με πραγματική πολιτική. Και αν βελτιωθεί κι άλλο η εικόνα του ΠΑΣΟΚ, θα πέσουν κι άλλο, ό,τι πολιτική και αν διακηρύττει ο ΣΥΝ.

  Νομίζω όμως ότι πρέπει να αναλυθεί λίγο περισσότερο το γιατί και πώς του Αλαβανικού οπορτουνισμού. Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

  1) Ο ΣΥΝ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των μελών του ως ένας χώρος που βασιλεύει η τυραννία του αριστερού φιλελευθερισμού. Η κάθε παπαριά έχει δικαίωμα να υφίσταται. Και γι' αυτό μεν κανείς δεν έχει αντίρρηση, δημοκρατία έχουμε. Όμως ο συμπλεγματικός τρόπος σκέψης του αριστερού φιλελευθερισμού οδηγεί σε υπερπροβολή των ακραίων απόψεων, μόνο και μόνο για να μην μας πουν φασίστες. Π.χ.: δεν έχουμε και πολλούς βαρβάρους στην ιστορία μας, ε, ας πούμε σφαγέα το Μέγα Αλέξανδρο.

  2) Αυτές οι απόψεις δεν είναι αποκλειστικότητα του ΣΥΝ, όμως είναι κατεξοχήν ο χώρος στις οποίες αυτές μπορούν να βρουν τρόπο έκφρασης και ανάδειξης. Είναι η πολυσυλλεκτική ιδεολογική δομή αυτού του κόμματος - συνασπισμού κομμάτων που από τη φύση της βασίζεται εμφατικά στα φιλελεύθερα συμπλέγματα.

  3) Με δεδομένα τα παραπάνω, η ολοσχερής απόρριψη της "άλλης άποψης", προσοχή, η απλή απόρριψη, όχι η απαγόρευσή της, όπως π.χ. η ολοσχερής απόρριψη του ρεπουσισμού, είναι κάτι το οποίο ο ΣΥΝ δεν μπορεί να δεχτεί. Αν ρωτάτε π.χ. εμένα, η ολοσχερής απόρριψη του ρεπουσισμού είναι επιβεβλημένη, διότι πρόκειται για τη βιομηχανία του ψεύδους, της παραπλάνησης, της διαστρέβλωσης, της κατευθυνόμενης δημιουργίας συνειδήσεων. Του πλήρους φασισμού δηλαδή. Στον ΣΥΝ αυτή η άποψη (η δική μου), δομικά-θεσμικά δεν έχει χώρο. Όχι μόνον ο ρεπουσισμός είναι θεμιτός ως άποψη, αλλά η δική μου "κάθετη" απόρριψή του συνιστά αυτή υφέρποντα φασισμό. Έτσι βλέπεις π.χ. ανθρώπους σαν τον Λαφαζάνη που έβραζαν κατά του βιβλίου Ιστορίας και, από ό,τι ξέρω, δεν τόλμησαν να κάνουν μια δημόσια διαφοροποίηση.

  4) Ο αριστερός φιλελευθερισμός του ΣΥΝ αποτελεί το καλύτερο πεδίο δράση της Track Two διπλωματίας των ΗΠΑ. Για να ξαναπάμε στο βιβλίο Ιστορίας, πού αλλού θα βρεις καλύτερο πεδίο για να προβάλλεις ως "δικαίωμα στην άλλη άποψη" το να χαρακτηρίζεις τη γενοκτονία και εθνοκάθαρση του Μικρασιατικού Ελληνισμού ως "συνωστισμό στο λιμάνι". Φιλτράρεις το χώρο αυτό με ελεγχόμενες οργανώσεις, δίνεις το χρήμα σου, περνάς τις απόψεις σου υπό το θεμιτό μανδύα της "άλλης άποψης" της "αντιφασιστικής άποψης" (αφού έχεις καταφέρει προηγουμένως να περιχαρακώσεις τον πατριωτισμό στον Καρατζαφέρη και τη Χρυσή Αυγή) και μετά πολύ εύκολα ωθείς τον ψηφοφόρο - συμπαθούντα - στέλεχος του ΣΥΝ να υιοθετήσει, θέλοντας και μη, την άποψη που εξυπηρετεί την Track Two διπλωματία των ΗΠΑ (σημ: Track Two διπλωματία είναι για τις ΗΠΑ η διπλωματία που γίνεται έξω από συμβατικά διπλωματικά μέσα, π.χ. μέσω ΜΚΟ, μέσω "πολιτών" με επιρροή κλπ.).

  Κάποτε, το Δεκέμβριο, έλεγε ο Φάκτορας ότι υπάρχουν πολλές μικρές συνωμοσίες και μία μεγάλη κυβερνητική ανικανότητα. Θα ξαναπώ αυτό που έλεγα τότε: Ότι μέσα στις πολλές μικρές συνωμοσίες, η σταθερότητα και η ύπαρξη θεσμοθετημένων στόχων εκ μέρους του αμερικανικού παράγοντα καθιστά την "αμερικανική συνωμοσία" την αποτελεσματικότερη όλων. Συν τοις άλλοις επειδή έχει καλή κάλυψη και σταθερά θα την αρνηθεί ο κάθε Παπαχελάς και επειδή από τον πολύ αντιαμερικανισμό που φάγαμε στη μάπα επί Ανδρέα, σήμερα κινδυνεύεις να φανείς γελοίος αν αρχίσεις "πάλι τα ίδια".

  Το συμπέρασμα είναι ότι ο χώρος του ΣΥΝ δομικά έχει πρόβλημα. Δεν ξέρω αν είναι καλό που υπάρχει ως τέτοιος (δηλαδή: συμπλεγματικός αριστεροφιλελεύθερος χώρος), όμως θα προτιμούσα να κρατήσουν όλα τα άλλα και να απέβαλαν αυτό το αριστεροφιλελεύθερο. Ας μείνουν σκέτοι αριστεροί. Δεν είναι ανάγκη να διαφοροποιούνται ιδεολογικά με αυτό τον αγχώδη και ανεδαφικό τρόπο από το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση ημών των υπολοίπων για τον χώρο αυτόν δεν θα εξαρτηθεί από το αν διαφοροποιούνται, αλλά μας αντιμετωπίσουν με μια εντιμότητα που θα οδηγήσει στο να αποβάλουν όλα τα χαρακτηριστικά που τόσο εύστοχα ανέφερε παραπάνω ο Προφήτης.

  Επώνυμος

 21. Hellenic avatar
  Hellenic 17/03/2009 10:54:02

  Oταν το καραβι που λεγεται Ελλας βαλλεται απο παντου γιατι υψωσε (και) Ρωσικη σημαια στο καταρτι, τοτε και ο μουτσος αντιλαμβανεται οτι πρεπει να ενωθει με το πληρωμα αλλιως κινδυνευει να πεσει στη θαλασσα.

 22. alone avatar
  alone 17/03/2009 11:34:51

  Η αίσθηση που αποπνέουν οι "πατριώτες" του αντί αποτελεί
  μια απλουστευτική ρητορική μονοδιάστατης ανάλυσης για το
  σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Tσουβαλιάζουν
  ελευθέριο εμπόριο και αγορά,πολυπολιτισμικότητα,κινήματα
  ανθρωπινων δικαιωμάτων και μετανάστες κάτω από την ίδια ομπρέλα. Έτσι λοιπόν φαίνεται επαρκής ως πατριωτική εθνική πολιτική η επίδειξη τσαμπουκά με τα όχι και τα veto ,ενώ δεν γίνεται κάποια ανάλυση για τι είδους εθνική στρατηγική μπορεί να σχεδιαστεί...ποίες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορούν να ενισχύσουν την διαπραγμευτική δυνατότητα της χώρας, ποίες σχέσεις με ποίες χώρες και σε ποιο βαθμό και τι είδους ισορροπίες πρέπει να επιδιωχθούν ...
  τη στιγμή που αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στη περιοχή.

  Από την άλλη η φαντασίωση της επιστροφής στον οικονομικό προστατευτισμό και τις κλειστές οικονομίες είναι απόλυτα εκτος πραγματικότητας από οποιδήποτε ιστορική οπτική και να το δει κανεις,είτε φιλελεύθερη είτε και μαρξιστική

 23. Σπύρος avatar
  Σπύρος 17/03/2009 11:41:49

  Mερικές φορές δεν ευθύνονται αυτοί που γράφουν ,αλλά αυτοί πού άλλα διαβάζουν και άλλα απαντούν σέ όσους γράφουν και μάλιστα αντιγράφοντας την Ξύλινη Γλωσσα τού Ανδριανόπουλου και τού Λιάκου..
  Αλλά ακόμα και έτσι είναι εμφανής η συμπόρευση Νεοφιλελέυθερων και ΄αριστερών΄.
  Οψόμεθα.

 24. BORDELLO avatar
  BORDELLO 17/03/2009 11:47:18

  Παλιός Αλαβάνος και καινούργιος δεν υπάρχει. Ένας είναι. Η ψυχολογία λέει ότι άνθρωπος άνω των 40 δεν αλλάζει.

  Ας περιμαζέψουν οι λιγοστοί της προκοπής στον συνασπισμό ότι θα παραμείνει στο κόμμα και άλλη φορά ας προσέχανε τους αεριτζήδες Αλαβάνους και τα μαγκάκια Τσίπρες.

  Από αεριτζήδες και μαγκάκια αυτός ο τόπος χόρτασε.

 25. Hellenic avatar
  Hellenic 17/03/2009 11:47:42

  @27 -Ευχαριστως θα διαβαζα τη δικη σου αναλυση μιας που το θεμα που εβαλες, σωστα ειναι το ζητουμενο αυτη τη στιγμη. Πρωτα ομως να ορισεις αυτο που αναφερεις ως συγχρονο παγκοσμιοποιημενο περιβαλλον και μετα πες μας ποιες συμμαχιες προτεινεις και γιατι.

 26. Factorx avatar
  Factorx 17/03/2009 11:55:46

  @alone: Μια μαχαιριά του δώσανε, τον πάτησε το τραίνο

 27. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/03/2009 11:58:09

  Η αντίληψη εθνικου συμφεροντος μπορει να διαφερει και αυτος ειναι ο λόγος που πρεπει να γινεται συζητηση.Αλλα για να γινει συζητηση επ αυτου πρεπει πρωτα να συμφωνησουμε οτι υπαρχει εθνικο συμφερον διαφορο και διακριτο των συμφεροντων άλλων κρατων και μετα να το ορισουμε.Με ορισμένους στο ΣΥΝ διαφωνουμε επι του ορισμου,για το εαν πραγματι υπαρχει εθνικο συμφερον και αν πρεπει να το υπερασπιζουμε.Εχω κατηγορηθει ως υποχωρητικος εδω σε ορισμένα θεματα αλλα ειναι αλλο οι υποχωρησεις που κρινονται αναγκαιες και αιτιολογουνται ως αναγκαιοτητες για την εξυπηρετηση του εθνικου συμφέροντος και που μπορουν να αντικρουσθουν και αλλο η κυκλοφορια εκτος πραγματικοτητος θεωριων με την οποια αιτιολογειται η διαλυση της χωρας.

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/03/2009 12:14:37

  @ alone
  Θα γραψω λοιπον την αποψη μου επι όλων των θεματων
  Τσαμπουκας και βετο : Το βετο ειναι επαρκεστατο για το συγκεκριμενο ζητημα των Σκοπιων και για κανενα άλλο.Δεν ειναι εθνικη στρατηγική εφ όλης της ύλης αλλα αρκει για το μεμονωμενο αυτο ζητημα.
  Πολυπολιτισμικοτητα - μεταναστες : Εχω γραψει οτι το ιδανικο -δηλαδή η εθνικη ομοιογενεια είναι ανεφικτο με την υπογεννητικοτητα που υπαρχει.
  Στοχος του κρατους θα επρεπε να ειναι ο εξελληνισμος των μεταναστων και οχι η πολυπολιτισμικοτητα που ειναι ασαφης ορος που μπορει να τον χρησιμοποιησει ο καθενας όπως θελει.
  Επομενως μια σωστη μεταναστευτικη πολιτικη θα επελεγε μεταναστες απο συγγενεις προς τον ελληνικο πολιτισμους και θα ακολουθουσε την αντιστοιχη πολιτική.Ανθρωπινο δικαιωμα του οποιουδηποτε κατοικου της γης να εγκαθισταται σε οποιαδηποτε χωρα επιθυμει δεν αναγνωριζει κανεις και δεν υπαρχει λογος να το κανει η Ελλάδα.
  Επιστροφη στον οικονομικο προστατευτισμο πραγματι ειναι αδυνατη εντος της ΕΕ και πρεπει να ειμαστε ανταγωνιστικοι.Οταν όμως καποιοι εντος της ΕΕ επιδοτουν τις αυτοκινητοβιομηχανιες τους εχουμε και εμεις το δικαιωμα να επιδοτουμε τον τουρισμο μας (πχ. αυξανοντας τα δελτια κοινωνικου τουρισμου και δινοντας δωρεαν ημερες στα σχολεια που επιλεγουν εκδρομες εντος Ελλαδος).
  Η αναβαθμιση της Τουρκιας προκυπτει απο τον ογκο της και δεν μπορει να αλλαξει.Η πολιτικη μας πρεπει να ειναι παρομοια με την πολιτικη της Ελλαδος εναντι της Ιταλίας προ του 1940,δηλαδή παράλληλη προετοιμασια για το χειροτερο και πληρης αυτοσυγκρατηση.
  Τα ανοιγματα προς τη Ρωσια και την Κινα είναι απαραιτητα χωρις να λησμονουμε όμως οτι ακομη κυριαρχουν σε όλη τη Μεσογειο οι ΗΠΑ.

 29. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2009 12:19:33

  Ρε συ alone, αυτόν το θεωρητικολογισμό για αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας τον έχω βαρεθεί. Το επαναλαμβάνουν σαν καραμέλα και κανένας δεν μας λέει τι εννοεί.

  Να σου πω λοιπόν εγώ δυο συγκεκριμένες, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, να μου πεις αν συμφωνείς. Αλλά δεν συμφωνείς, θα μου πεις τις δικές σου αντιπροτάσεις για το πώς θα αυξηθέι η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας, δεν θα περιμένεις από τους άλλους να βρουν πώς θα γίνει αυτό:

  α) να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία ξανά στους 18 μήνες, με παράλληλη στράτευση στα 18 για να καταργηθεί το φαινόμενο των αναβολών.

  β) να δημιουργήσουμε σιγά σιγά δική μας πολεμική βιομηχανία.

  Να σου πω εγώ μετά πώς αυξάνεται η "διαπραγματευτική ισχύς της χώρας" με ισχυρό στρατό που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχουμε με τόσα λεφτά που ξοδεύουμε. Μειώνεται και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και δίνουμε και δουλειά στους ανέργους μας, αντί να αγοράζουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα απ' έξω.

  Συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτές τις προτάσεις; Αν δεν συμφωνείς, τι αντιπροτείνεις;

 30. somis avatar
  somis 17/03/2009 12:31:36

  @ 25 Επώνυμος
  " ... Το συμπέρασμα είναι ότι ο χώρος του ΣΥΝ δομικά έχει πρόβλημα. Δεν ξέρω αν είναι καλό που υπάρχει ως τέτοιος (δηλαδή: συμπλεγματικός αριστεροφιλελεύθερος χώρος), όμως θα προτιμούσα να κρατήσουν όλα τα άλλα και να απέβαλαν αυτό το αριστεροφιλελεύθερο. Ας μείνουν σκέτοι αριστεροί. Δεν είναι ανάγκη να διαφοροποιούνται ιδεολογικά με αυτό τον αγχώδη και ανεδαφικό τρόπο από το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση ημών των υπολοίπων για τον χώρο αυτόν δεν θα εξαρτηθεί από το αν διαφοροποιούνται, αλλά μας αντιμετωπίσουν με μια εντιμότητα που θα οδηγήσει στο να αποβάλουν όλα τα χαρακτηριστικά που τόσο εύστοχα ανέφερε παραπάνω ο Προφήτης...."

  Σκηνή, μετά από έντονη λογομαχία, σε γραφεία επαρχιακής οργάνωσης :
  Οι σύντροφοι που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα, κατέληξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η αριστερά, δεν ΠΡΕΠΕΙ να ασχολείται με θέματα εξουσίας. Ο ρόλος της είναι να αποτελεί τη "συνείδηση" της κοινωνίας.

  Επρεπε να έβλεπε κανείς την αλαζονεία τους, όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν 18%!

 31. alone avatar
  alone 17/03/2009 12:43:32

  Η προοπτική αύξησης της στρατιωτικής ισχύος οδηγεί σε μια κούρσα δίχως προοπτική και τέλος και βολεύει μονο τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και τις μίζες πολιτικών και μεσαζόντων. Η Ελλάδα οικονομικά δεν αντέχει αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Τουρκια.

  1 Είναι πολύ μεγαλύτερη χωρα (Τουρκια).
  2.Κοινωνικά καθυστερημένη και πολιτικά μη δημοκρατική χωρα,
  αντέχει να στείλει στο θάνατο αρκετές χιλιάδες κεφαλια.
  3.Ακόμα και να είχαμε στρατιωτική υπεροχη,η στρατηγική και τακτική μεγάλων δυνάμεων σε ενδεχομενη σύρραξη θα είναι αυτή που θα καθορίσει την έκβαση.

  Άρα στο πολιτικο στίβο των διεθνών σχέσεων παίζεται το παιχνίδι. Τώρα αν ο καθένας νομίζει ότι είναι σε θέση να
  χαράζει στρατηγική με σχόλια από τα blog..εε τι να πω!!!
  Εγώ δηλώνω άσχετος. Είναι χρήσιμο να ρίχνετε καμια ματια
  στον Άγιο ,γνωστης των διεθνών σχέσεων ,για να δείτε πως ο "αριστεροφιλελευθερισμος" δεν συγκρούεται με τα εθνικa συμφέροντα.

  http://grbloopers.blogspot.com/2009/03/step-by-step.html

 32. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/03/2009 13:13:08

  @ 36.
  Διαβασα τα αναφερομενα στο blog που αναφερεις.
  Κατ αρχην υπαρχει ακομη μια ρηση με αφορμη τα επεισοδια του Αγ.Παντελεημονα που διαψευστηκε παταγωδως.
  Στις 26/11 αναφερει οτι "η χωρα μας δεν υπεφερε ποτε απο τους αντιφασιστες και τους αντιρατσιστες" αναφερομενη στους αντιεξουσιαστες που προσπαθησαν παρανομως με αντισυγκεντρωση να διαλυσουν νομιμη συγκεντρωση των κατοικων.
  Δέκα μερες αργοτερα απο την εκσφενδονιση του βαθυστοχαστου αυτου συλλογισμου αρχισε το οργιο βιας και τρομοκρατιας των "αντιφασιστων και αντιρατσιστων" που συνεχιζεται ακομη και το οποιο ο συγκεκριμενος σχολιαστης "Αγιος" το υποστηριξε και δεν ξερω αν το υποστηριζει ακομη.
  Ο ιδιος ενα χρονο πριν απαιτουσε και προβλεπε την παραιτηση Καραμανλή για την υποθεση Ζαχόπουλου περιφρονωντας την προσφατη πριν δυο μηνες λαικη ετυμηγορια αρθρογραφωντας στο press.gr το οποιο βριζει τωρα για φασιστικο.
  Ο ιδιος προβλεπε "ναυαγιο" πριν τη συνοδο του ΝΑΤΟ για τα Σκοπια και ακομη προβλέπει.
  Αλλά νομιζω οτι περισσοτερο προσκειται στο Σημιτη παρα τον Αλαβάνο.

 33. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 17/03/2009 13:43:05

  @36 Alone
  Κανείς εδώ μέσα δεν χαράζει στρατηγική - ανησυχίες εκφράζουμε όλοι μας και ανταλλάσουμε απόψεις και σκέψεις. Εσύ μας καλείς στο υπ' αριθμ. 27 σχόλιό σου να κάμουμε αναλύσεις για το ''τι είδους εθνική στρατηγική μπορεί να σχεδιαστεί''.
  Από τη μία δηλώνεις ''άσχετος΄΄, και από την άλλη καλλιεργείς μια ραγιάδικη μοιρολατρία απέναντι στην Τουρκία. Να μην εξοπλιζόμαστε, γιατί ούτως ή άλλως δεν γίνεται να τα βγάλουμε πέρα μαζί της, επειδή εκείνη μπορεί (ούσα ''κοινωνικά καθυστερημένη και αντιδημοκρατική'') να θυσιάσει για τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια ''πολλά κεφάλια''. Ενώ εμείς, αν και αμυνόμενοι, ευρισκόμενοι ''εν δικαίω'' και ζώντας σε χώρα δημοκρατική δεν μπορούμε (ή δεν πρέπει να θυσιάσουμε τίποτα. Πολύ περίεργη ταύτιση της δημοκρατίας με τη δειλία, την ευθυνοφοβία και την άνευ όρων παράδοση...
  Γράφεις ότι ''ακόμα και να είχαμε στρατιωτική υπεροχή ,η στρατηγική και τακτική μεγάλων δυνάμεων σε ενδεχόμενη σύρραξη θα είναι αυτή που θα καθορίσει την έκβαση''. Σε ποια ιστορικά παραδείγματα στηρίζεις αυτή σου την άποψη; Και σε τελική ανάλυση - ποιος σου είπε ότι η δημιουργία διεθνών ερεισμάτων πάει κόντρα με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας;
  Προτείνεις, με άλλα λόγια, το να προσκολληθούμε κάπου, μπας και γλιτώσουμε. Και γιατί να μην προσκολληθούμε ως υποτακτικοί στην ίδια την Τουρκία, αντί να πάμε με τους Ρώσους, τους Αμερικανούς ή τους Ουρουγουανούς που μπορεί κάποτε ''να μας την κάνουν'', αν αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους...
  Οι ''απόψεις'' σου βρωμάνε ύπουλη ''νέο-οθωμανική προπαγάνδα'' από χιλιόμετρα μακριά.
  Τα δε εισαγωγικά που βάζεις στους ''πατριώτες'' του αντί, καλύτερα να τα κρατήσεις για τον εαυτό σου. Ως διακοσμητικά.

 34. alone avatar
  alone 17/03/2009 14:20:57

  Σπατζιώτη λάθος κατάλαβες.Δεν υπάρχει δίλημμα η εξοπλισμοί ή πολιτική και διπλωματία.Η κριτική αφορά την οπτική των εξοπλισμών ως το βασικότερο άξονα στήριξης των εθνικών συμφερόντων..άποψη του επωνυμου...δηλαδή να γίνει ελλάδα κάτι σαν το Ισραήλ.

  Δηλώνω άσχετος γιατί είμαι ειλικρινής και δεν μπορώ να παριστάνω τον ειδήμονα για το ποίες πρωτοβουλίες ακριβώς πρέπει να αναπτύξει η χωρα ποτε και που, ούτε είμαι σε θέση
  ad hoc να κρίνω τακτικές εξ.πολιτικής.Αυτό όμως δεν με καθιστά ανίκανο να κρίνω εκ των υστερων και εκ του αποτελέσματος την πολιτική που ακολουθείται.

  Η πλήρης αποτυχία του Καραμανλή νομίζω ότι είναι πλέον αυτονόητη.Η απουσία της Ελλάδας από τις διεθνείς
  εξελίξεις είναι εμφανής.Χωρίς να είμαι κατά του veto
  στα Σκοπια, δεν είδα πως αυτό απομονωμένα αποτέλεσε
  νίκη της Ελλάδας. Ο χρόνος είναι κατά μας. Ποια είναι τα επόμενα βήματα Ένα ακόμα veto στην ΕΕ ; Θα ξέρετε ότι ήδη
  η ΕΕ θέλει να διαχωρίσει την ενταξιακή πορεία των Σκοπιων
  με το ζήτημα του ονόματος.

 35. spyros avatar
  spyros 17/03/2009 14:21:41

  @34 Επώνυμος
  Αν και ξεφεύγουμε από το θέμα της ανάρτησης, θα σου πω τη γνώμη μου για τα θέματα που έθεσες.

  Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν αυξάνει κατ’ανάγκη και τη μαχητική ικανότητα του στρατού. Οι σύγχρονοι στρατοί είναι αμιγώς επαγγελματικοί και βασίζονται στην εκπαίδευση και γενικά την ποιότητα των στελεχών τους. Οι σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της άμυνας δεν θέλουν καραβάνες και πιλάφια αλλά τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένους επαγγελματίες.

  Όσο για την ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας, πρέπει να ξέρεις ότι ο ανίερος ανταγωνισμός οικονομικών κολοσσών στον κλάδο, δεν επιτρέπει ερασιτεχνισμούς. Η όποια προσπάθεια βιομηχανικής ανάπτυξης στον εξοπλιστικό τομέα, μόνο μικρής και εγχώριας εμβέλειας θα μπορούσε να νοηθεί. Και με τέτοια βιομηχανία, σίγουρα δεν αυξάνεις καμία διαπραγματευτική ισχύ.

  Στον αντίποδα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα. Αρκεί να εφαρμόσουμε επιτέλους μια βασική αρχή της διπλωματίας. Όλα τα κράτη λειτουργούν ανταποδοτικά. Εμείς φωνασκούμε μόνο όταν πρόκειται για δικά μας θέματα και απουσιάζουμε παντελώς σε θέματα που δε μας αφορούν. Με αυτή την τακτική δίνουμε διεθνώς την εικόνα του ¨παρτάκια¨, που καμία χώρα δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά, αφού δεν θα έχει κανένα όφελος από τυχόν δική μας δράση, σε δικά της θέματα. Η διεθνής κοινότητα (ευρωπαϊκή η και παγκόσμια) δεν υφίσταται μόνο για να εξυπηρετεί τα δικά μας ¨καμώματα¨. Λειτουργεί συλλογικά και σε ευρεία έκταση θεμάτων. Γι’αυτό η συμμετοχή είναι απαραίτητη. Βλέπε τι χουνέρια μας κάνουν τα Σκόπια, που παρά τη μικρή τους διπλωματική ισχύ, δεν παύουν να παρίστανται παντού και να ¨εξυπηρετούν¨ ποικιλοτρόπως τους συμμάχους που έχουν επιλέξει.

 36. alone avatar
  alone 17/03/2009 14:27:12

  Σπατζιώτη @Η αντίδραση σου περί "νεοοθωμανικής προπαγάνδας" φέρνει το λιγότερο δυνατά γέλια. Ποιος είμαι εγώ που κάνω propaganda;Μήπως νομίζeis ότι κατέχω κanena δημόσιο μετερίζι στα ΜΜΕ η την πολιτική; Απλά επιβεβαιώνει αυτό που πάντα επιβεβαιώνεται στο χρόνο. Πίσω από τους φανατισμούς και τις εμμονες των εθνικιστών .... απίστευτος βαθμός βλακείας

 37. ataktos avatar
  ataktos 17/03/2009 15:13:00

  Ο εσωτερικός εχθρός(?) τελικά είναι ποιο γλυκός ....Πρέπει να τον φάμε ….

 38. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 17/03/2009 15:22:18

  @42 Alone
  Δεν ξέρω ποιος είσαι, ούτε με ενδιαφέρει. Εξέφρασες μια άποψη η οποία ταυτίζεται (σχεδόν κατά γράμμα) με τη συλλογιστική που ακολουθούν αυτοί που ''ρεαλιστικά σκεπτόμενοι'' μας θέλουν κολαούζους της Τουρκίας. Προπαγάνδα δεν κάνει μόνο όποιος κατέχει μετερίζι στα ΜΜΕ. Κάνει και ο ιδεολογικά ραγιάς, που λέει σεμνά, ταπεινά τη γνώμη του στο καφενείο - ''το βέτο δεν αποτέλεσε νίκη'' (άρα έπρεπε να τους αναγνωρίσουμε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας), ''ο χρόνος είναι εναντίον μας'' (στο φλιτζάνι το είδες αυτό;), ''δεν υπάρχουμε στη διεθνή σκηνή'' (Ψωροκώσταινα γαρ), ''ό,τι κι αν κάνουμε, η Τουρκία έχει το πάνω χέρι'' (γι' αυτό, ας σκύψουμε)....
  Τώρα, ποιος έχει ''εμμονές'' και ''φανατισμούς'', είναι ''βλάκας'' και ''εθνικιστής'' είναι ένα εντελώς διαφορετική ζήτημα. Εγώ προσωπικά δεν θα σε συνοδεύσω στα ''δυνατά σου γέλια''. Γέλα μόνος σου - όπως, άλλωστε, απαιτεί και το ψευδώνυμό σου.

 39. anetos avatar
  anetos 17/03/2009 16:51:46

  @36 Alone αυτό που προτείνεις στο blog που αναφερεις μας «εντυπωσίασε»... άλλη μια υπεροπτική "καβαλοκαλαμικη" ανάλυση όπως χιλιάδες άλλες από «αυθεντίες» του είδους.... σε λίγο θα μας πει ότι στην υπέρ ορθολογιστική αυτή χώρα (Τουρκια ) όλα είναι μελετημένα για τα επόμενα εκατό χρόνια....ακόμα και οι σεισμοί

 40. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/03/2009 17:43:42

  @alone
  Να διαχωριοσυμε τα Σκοπια απο την Τουρκια που ειναι ισχυροτερη.Για τα Σκοπια δεν χρειαζεται να γινει κατι αλλο.Το τι λεει το Ευρωκοινοβουλιο ειναι δικη του δουλεια.Η Ελλάδα εχει δικαιωμα βετο οτι κι αν λενε οι τριτοι.
  Με την Τουρκια τα πραγματα ειναι πολυ πιο δυσκολα.
  Δεν υπαρχουν συμμαχιες που θα μπρουσαν να μας βοηθησουν.Στο ιστολογιο που παραπεμπεις γινεται κριτικη γιατι η Ελλάδα επαναπαυθηκε στην ΕΕ.Αλλα αυτη η κυβερνηση επαναπαυθηκε λιγοτερο απο την προηγουμενη που μονο ΕΕ εβλεπε.Εκανε και ανοιγμα σε Ρωσια ή Κινα.Οχι οτι μπορει να μας βοηθησει αποφασιστικα αφου κανεις δεν θα τα βαλει με την Τουρκια για λογαριασμο μας.
  Οι "μαγοι" του αριστεροφιλελευθερισμου αφου εχασαν τρεις μαχες (Ιμια,Οτσαλάν,S-300) συνθηκολογησαν με τι πρσχημα των σεισμων και απλώς κανονισαν ετσι τις ημερομηνιες ωστε το πολιτικο κοστος της υπογραφης των τελικων παραχωρησεων (σχεδιο Ανάν,Ελσινκι στο Αιγαιο) να το επιρριψουν στους αντιπαλους τους.
  Πολιτικη Βενιζελου του 1920 με εκλογες που εχασε.
  Αυτοι απλώς προσπαθουν να το αποφυγουν.

 41. Orestios avatar
  Orestios 17/03/2009 18:11:48

  @ #7
  Αν και οι περισσότεροι εθνικοσοσιαλιστές κρύβονται στο ΠΑΣΟΚ.

 42. Κανείς avatar
  Κανείς 17/03/2009 19:06:10

  Προς τι ολα τα γραπτα; Μια λεξη ταιρειαζει στον επαναστατη των βοριεων προ-αστειων με τις μετοχες του στα ιδρυματα της μπουρχουαζιας.

  ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ

  Γ αυτο και επικυνδυνος πολιτκα για τον τοπο.

 43. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2009 19:20:23

  Δεν υπάρχει δίλημμα "στρατός Ή διπλωματία". Απλά πράγματα: χωρίς δυνατό στρατό δεν έχεις διπλωματία γιατί δεν σε υπολογίζει κανένας. Βέβαια, δεν περιμένεις να κερδίσεις μόνον με στρατιωτικά μέσα ή με τη χρήση τους, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις να κερδίσεις το παραμικρό χωρίς αυτά. Όταν μάλιστα οι εχθροί σου βασίζονται κυρίως στη στρατιωτική απειλή για να σε ελέγξουν, να σου πάρουν θάλασσες, εδάφη, γεωπολιτική σημασία.

  Κανείς δεν είπε να γίνουμε Ισραήλ, που είναι μια κοινωνία προετοιμασμένη να πολεμάει συνέχεια. Ούτε όμως μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη να γίνουμε επαγγελματικός στρατός. Η χρήση μισθοφόρων στο στρατό, πάντοτε με αντίστοιχες προφάσεις, ήταν πάντοτε η αρχή του τέλους κάθε κράτους. Μόνον ο εθνικός στρατός μπορεί αποτελεσματικά να προασπίσει εδάφη και να κάνεις πολιτική με αυτόν το στρατό. Ο στρατός είναι, όπως σωστά έχει ειπωθεί "το έθνος ένοπλο". Όσοι έχουμε υπηρετήσει τη θητεία μας σε αυτή τη ρημοδοχώρα, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι καραβανάδες περιμένουν πώς και πώς κανέναν φαντάρο που να καταλαβαίνει τι γίνεται για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα του στρατού. Από την τροφοδοσία, μέχρι το χειρισμό πολύπλοκων οπλικών συστημάτων. Βαριεστημένοι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν είναι βέβαιο ότι θα πάνε να σκοτωθούν με το πρώτο "μπαμ". Και ποιος θέλει να σκοτωθεί, βέβαια. Όμως το θέμα είναι ΓΙΑΤΙ έχεις το στρατό, ΓΙΑΤΙ υπάρχει το όλο ζήτημα της διπλωματίας της ισχύος, ΓΙΑΤΙ υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, αυτά τα θέματα. Είναι απλό: είναι μέρος της ανθρώπινης ατέλειας.

  Έρχεσαι τώρα και μας λες alone ότι είσαι άσχετος. Αν είσαι άσχετος, τότε άστο, μην το ζαλίζεις, κάτσε στο σπιτάκι σου και πώς διεκδικείς άποψη, αφού είσαι άσχετος; Αν είσαι άσχετος, τότε είναι επικίνδυνο να λες τις απόψεις σου, αφού θα είναι τίγκα στην ασχετοσύνη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; ΟΧΙ! Ψηφίζεις, και η ψήφος σου δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον, καθήκον να ψηφίσεις, να διαλέξεις με επίγνωση. Περισσότερο από ψηφοφόρος είσαι ενεργός πολίτης, συμμετέχεις, γράφεις σε αυτό το μπλογκ, ίσως σε άλλα. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ το δικαίωμα να δηλώνεις άσχετος! Είναι ευθύνη σου να μην είσαι άσχετος και είναι ευθύνη σου να σκεφθείς το ποιο είναι το σωστό, το τι μπορεί να γίνει. Δεν έχει σημασία αν θα βρεις το σωστό (ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι το βρήκε;) σημασία έχει να πράξεις κάτι, να το επιδιώξεις, επειδή θα το θεωρείς σωστό. Χωρίς απολυτότητες ιδεολογικής φύσεως, προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και αν το κάνουμε με ειλικρίνεια, στο τέλος θα τη βρούμε την άκρη.

  Όμως ο λόγος που δήλωσες άσχετος είναι το συζητητικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκες όταν σου είπα "και πώς νομίζεις ρε φίλε ότι θα αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας", σου έθεσα το ούτως ή άλλως κεντρικής σημασίας ζήτημα (για τη διαπραγματευτική ισχύ) της στρατιωτικής ισχύος της χώρας και εσύ μας παπαγάλισες τα γνωστά νεο-οθωμανικά, όπως πολύ σωστά σε έκραξε ο Σπατζιώτης.

  Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι εκεί θα κατέληγε η κουβέντα. Τυπική άποψη όσων μιλούν για "διαπραγματευτική ισχύ" είναι ότι τα στρατιωτικά μέσα "δεν χρειάζονται" "δεν επαρκούν" ή "δεν γίνεται". Κριτική εκ του ασφαλούς και άρνηση ανάληψης των ευθυνών μας ως κοινωνίας. Ο Τζέφερσον είπε κάτι πολύ σωστό: The price of freedom is eternal vigilence. Eternal! Αιώνια! Δεν μπορείς να σταματήσεις την είσαι σε εγρήγορση. Αλλιώς θα σε φάνε σχεδόν αμέσως. Εμείς μόνον 34 χρόνια είμαστε σε αφασία και δείτε που καταντήσαμε. Είναι ακριβώς αυτή η αφασία που εκφράζουν τα λεγόμενά σου.

  Συγγνώμη που κάθομαι και σου κάνω κήρυγμα σαν να είσαι μικρό παιδί, αλλά πραγματικά δεν μπρώ να δεχτώ ως θέση ούτε το "είμαι άσχετος" ούτε την εύκολη κριτική όλων των υπολοίπων. Έχεις ευθύνη απέναντι στη συλλογικότητα που αυτοβούλως εντάσσεσαι, ευθύνη πρώτα από όλα απέναντι στον εαυτό σου. Και πρώτα από όλα, έχεις την ευθύνη του θάρρους και της ανδρείας αντιμετώπισης των εξωτερικών επιβουλών, μακριά από την εύκολη ηττοπάθεια.

  Μου ερχόταν για πολύν καιρό ως εφιάλτης στο στρατό μια σκηνή από τη "Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν", εκεί που ο φοβιτσιάρης Έιμπ δεν μπόρεσε να πάει πυρομαχικά (το μόνο πράγμα που είχε να κάνει σε εκείνη τη μάχη) και πήραν το πάνω χέρι οι Γερμανοί και πάλευε μετά ο άλλος (δεν θυμάμαι το όνομά του) πάνω στον όροφο με μαχαίρι με έναν Γερμανό. Εκεί που ο τελευταίος αυτός ηττάται και του μπήγει σιγά σιγά το μαχαίρι ο Γερμανός, του λέει συνεχώς μια φράση που δεν τη μεταφράζουν οι υπότιτλοι (νομίζω ούτε στα αγγλικά) και που αν δεν ξέρεις γερμανικά δεν την καταλαβαίνεις: Es ist einfacher für dich. Δηλαδή: Είναι ευκολότερο για σένα. Ευκολότερο να τα παρατήσεις και να μην αγωνιστείς. Δεν ξέρω γιατί με στοίχειωσε σχεδόν αυτή η φράση. Την σκεφτόμουν και ξυπνούσα στον ύπνο μου, σαν σε ταινία τρόμου. Είναι όμως η πεμπτουσία της νίκης ή της ήττας σε πολλά επίπεδα. Είναι ευκολότερο να τα παρατήσεις. Είναι ευκολότερο να μην αντισταθείς. Είναι ευκολότερο να ηττηθείς. Καθόμαστε τώρα εδώ και αμπελοφιλοσοφούμε, την ώρα πού κάποιοι Συνέλληνες στην Κύπρο είναι έτοιμοι να γίνουν νέοι Ισαάκ και νέοι Σολωμοί και να πάνε αόπλοι πίσω στα σπίτια τους, στη γη τους, που τα έχει ο βάρβαρος κατακτητής και από όπου τους έδιωξε μόνο και μόνο γιατί είναι ΕΛΛΗΝΕΣ. Αυτό εδώ στο Ελλαδιστάν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Μέσα στην ίδια νεοοθωμανική λογική η Ντόρα και ο πάντα ξεπουλημένος Πάγκαλος εξέφρασαν μόλις πριν από λίγες βδομάδες την αντίθεσή τους γιατί επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελληνικό έδαφος! το Αγαθονήσι! Μετά έρχεσαι εσύ και μας μιλάς για "ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας". Ποια "ενίσχυση"; Αφού η διαπραγμάτευση αφορά μόνον τα δικά μας! Το ελληνικό Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, την τύχη του ελληνικού - ελληνικότατου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας μαζί με τη μακεδονική ταυτότητα και την αντίστοιχη ελληνική ιστορία και ιστορικά δικαιώματα. Όλη μα ΟΛΗ η διαπραγμάτευση γίνεται για τα δικά μας! Για πράγματα που ΔΕΝ ΘΑ έπρεπε να υπάρχει διαπραγμάτευση.

  Η Τουρκία μας ζήτησε το 1976 να μην κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, όταν είχαμε νομικά και στρατιωτικά το πάνω χέρι, με την προοπτική να πάμε στη Χάγη. Δεν πήγαμε (φυσικά). Τώρα που στρατιωτικά είμαστε με σαφώς δυσμενέστερο συσχετισμό δυνάμεων σε σχέση με τότε, και νομικά τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν με την απόφαση της Χάγης για το "νησί του φιδιού" μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, θέλει τώρα Χάγη! Και τώρα δεν θέλουμε εμείς γιατί φοβόμαστε ότι θα χάσουμε αυτά που είναι δικά μας! Ιδού, πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί! Με την επιμονή του αντιπάλου και με τη δική μας "καλή διάθεση" να συζητάμε και να διαπραγματευόμαστε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

  Πολύ σωστά λέει η παροιμία: φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. Δηλαδή, αν τα φυλάγεις, πάλι τα μισά θα έχεις. Πόσο μάλλον αν δεν τα φυλάγεις καθόλου, όπως καλή ώρα...

 44. G.GAKIS avatar
  G.GAKIS 17/03/2009 19:32:11

  ΞΕΠΛΥΜΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΑΙΕΝΤΟΛΟΓΙΑ..

 45. alone avatar
  alone 17/03/2009 21:09:16

  Δεν ειδα κανενα απο τους τσαμπουκαδες "πατριωτες"
  να κανει κριτικη για την ανευ ορων παραχωρηση των ελληνικων εδαφων και λιμανιων (βασεσεων)στις ΗΠΑ το καιρο του πολεμου στο Ιρακ, Ουτε κριτικη για τη χρηση του Αστακου με εφοδια γαι το Ισραηλ. Η Τουρκια αντιθετα δεν αφησε τις ΗΠΑ να περασουν, οταν ειδε να απειλουνται τα συμφεροντα της με τους Κουρδους.

  Ψυχραιμια απο το καιρο που στηριζομαστε στην Ευρωπαικης προοπτικης της Τουρκιας,πολλα εχουν αλλαξει..η δε προοπτικη αυτη ξεθωριαζει..αυτο μεχρι και εγω το καταλαβα!!!...τωρα εσυ βλεπεις
  σημαντικη την πολιτικη; Καραμανλη με τη Ρωσια..

 46. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2009 21:30:18

  Από διπλωματική και διαπραγματευτική τακτική πας περίφημα ρε συ alone. Τι να σου πω ρε παλικάρι μου, αυτό έχεις να πεις μόνον;;;

  Μόνος σου λες ότι η Τουρκία αντέδρασε επειδή είδε συγκεκριμένα της συμφέροντα να θίγονται. Εσύ τι πας να το παίξεις τώρα, ο "Κάστρο της Μεσογείου" σαν τον άλλον τον Αδέσμευτο Μακάριο;

  Στους Αμερικανούς εννοείται ότι θα κουνηθείς ΜΟΝΟΝ όταν πλήττονται τα δικά σου συμφέροντα. Για να καταλάβουν ότι σε χρειάζονται. Για να έχεις το περιθώριο να τους πεις "όχι" θα πρέπει να έχεις στοιχειώδη ανεξαρτησία και να μην ξέρεις ότι έχουν τον τρόπο να βοηθήσουν την πτώση σου και την άνοδο κάποιου άλλου που θα τους κάνει τον καλό. Εδώ, επειδή δεν έχουμε πραγματική εθνική ανεξαρτησία, έχουμε υποταγμένους στην πρεσβεία πολιτικούς (με μικρή, ελάχιστη εξαίρεση τον Κωστάκη Καραμανλή και αυτός το πληρώνει ακριβά), δεν μπορείς να διαπραγματευτείς τη συμμετοχή σου σε δράσεις που τον ενδιαφέρουν, ούτε να τις εξαργυρώσεις.

  Αν θέλεις να αποκτήσεις πραγματική ανεξαρτησία πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να υπερασπιστείς το κράτος σου χωρίς τον Αμερικανό. Γι' αυτό μίλησα για ανάπτυξη δικής μας πολεμικής βιομηχανίας. Αλλά πιο πρίν φροντίζεις να έχεις πολίτευμα λιγότερο επίφοβο για άσκηση πιέσεων (π.χ. Προεδρική αντί για Προεδρευομένη Δημοκρατία). Μετά καθορίζεις αυτά στα οποία δεν δέχεσαι να σου κάνει υποδείξεις και "περνάς" το μήνυμα με τον κατάλληλο τρόπο. Μετά, όταν θέλει εκδουλεύσεις για θέματα που δεν σε αφορούν ιδιαίτερα (π.χ. Ιράκ, Ισραήλ), φροντίζεις να το κάνεις υπενθυμίζοντάς του ότι χάρη του κάνεις.

  Τώρα δες εσύ σε τι αντίφαση πέφτεις: Αν η Τουρκία δεν ήθελε την εισβολή στο Ιράκ εξαιτίας των Κούρδων, εμείς θα έπρεπε να τη θέλουμε για τον ίδιο λόγο. Γιατί λοιπόν να μην βοηθήσουμε τους Αμερικανούς; Πώς θα αυξήσεις τη "διαπραγματευτική σου δυνατότητα" αν δεν δημιουργήσεις προβλήματα στον αντίπαλο;

 47. Orestios avatar
  Orestios 17/03/2009 21:30:49

  @ 51
  Μάλον ξεχνάς ότι τα αεροπλάνα έκαναν πασαρέλα στο Άκτιο όταν βομβαρδιζόταν η Σερβία. Και όλα αυτά με GAP υπουργό εξωτερικών.

 48. alone avatar
  alone 17/03/2009 22:43:22

  Επώνυμε η Τουρκια αξιοποιησε τη γεωγραφικη θεση της επιδιωκοντας ανταλλαγματα,η Ελλαδα γιατι δεν φροντισε παρομοια;

  "Αν θέλεις να αποκτήσεις πραγματική ανεξαρτησία πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να υπερασπιστείς το κράτος σου χωρίς τον Αμερικανό"

  Πιστευεις οτι οι Τουρκοι στηριζονται στις δικες τουςδυναμεις για να κανουν τσαμπουκαδες;

  "..εμείς θα έπρεπε να τη θέλουμε για τον ίδιο λόγο.."

  Απλοποιησεις και κοντοφθαλμη οπτικη...οπως και η ακριτη συμπαρασταση στους Κουρδους απο μεριδες θερμοκεφαλων εθνικιστων τα προηγουμενα χρονια.

  Η Ελλαδα δεν εχει κανενα συμφερον να ερθει σε αντιπαραθεση με τους λαους στη μεση Ανατολη...ισα ισα η συμπαθεια που τρεφουν σε μας παραδοσικα διευκολυνει ελληνικες πρωτοβουλιες που θα μας εδιναν καποιο ρολο στις μελλοντικες εξελιξεις.

 49. alone avatar
  alone 17/03/2009 22:49:13

  "..Αλλά πιο πρίν φροντίζεις να έχεις πολίτευμα λιγότερο επίφοβο για άσκηση πιέσεων.."

  Γιατι δεν το λες καθαρα; Μηπως φοβασαι να το παραδεχτεις; Οτι οι πολιτικοι μας ασκουν ΚΑΙ εξ. πολιτικη , οπως καθε πολιτικη.. με επικοινωνικο
  τροπο..με οριζοντα την επανεκλογη τους ..με κινησεις εντυπωσιασμου; ΕΠΙΜΕΝΩ. Το βετο (με δεδομενη τη συμπαρασταση ολων των κομματων) ηταν η πιο ΕΥΚΟΛΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ κινηση. Πρωτοβουλιες απο κει και μετα δε βλεπω....αλλα καποιοι θυματα της προπαγανδας το θεωρησησαν σημαντικη επιτυχια.

 50. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 18/03/2009 19:50:20

  Το βέτο ήταν η ΜΟΝΗ επιτυχία που είχαμε. Όλα τα άλλα ήταν επιτυχίες. Ήταν σημαντική γιατί δεν είχαμε άλλη. Μας έδειξε όμως ότι το θέμα δεν είναι "χαμένο" όπως προπαγάνδιζες εσύ και οι όμοιοί σου όλον τον προηγούμενο καιρό. Κι αυτό το ελάχιστο και στοιχειώδες όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εύκολο. Δυστυχώς.

  Όσο για τα άλλα, δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω γιατί κάνουμε διάλογο κωφών, μου φαίνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.