05/10/2008 21:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκτακτα μέτρα εγγύησης καταθέσεων ιδιωτών

Την ιδέα της κρατικής εγγύησης για όλες τις καταθέσεις ιδιωτών προωθεί η γερμανική κυβέρνηση. «Αυτό πάει ακόμα πιο πέρα από την προστασία του συστήματος καταθέσεων μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Τραπεζών»,  δήλωσε ο Torsten Albig, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, στο Associated Press- AP .

Ήδη με αυτό το μέτρο το πρόγραμμα διάσωσης της κυβέρνησης για την τράπεζα  Hypo Real αποκτά νέα διάσταση, καθώς μπορεί μεν να ναυαγεί το σχέδιο διάσωσης της Τράπεζας, όμως οι ιδιώτες καταθέτες φαίνεται ότι δεν θα χάσουν τις καταθέσεις τους. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Peer Steinbrück , επιβεβαίωσε ότι «οι αποταμιευτές δεν θα έπρεπε να φοβηθούν ότι θα χάσουν ούτε ένα Ευρώ των καταθέσεων τους. Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να επανέλθει η ηρεμία». Των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών είχαν προηγηθεί επίσης καθησυχαστικές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, ΄Άγκελα Μέρκελ, ότι «κανένας αποταμιευτής στη Γερμανία δεν πρέπει να ανησυχεί για τις καταθέσεις  του». 

Απομένει να δούμε τη γερμανική κυβέρνηση να ψηφίζει και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Πάντως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σιγά οι ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γερμανία) αναζητούν τρόπους ώστε να καθησυχάσουν τους καταθέτες.

Άντε να δούμε τι θα γίνει και στη χώρα της φυλής των δύσμοιρων Δεν-Μασάϊ ... αν  ο αξιότιμος κ. Αλογοσκούφης προχωρήσει και παραπέρα από την "πολιτική εγγύηση" των οικονομιών μας.

Keep Talking

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 05/10/2008 21:59:15

  Αντί ο Γιώργος Αλογο… με μία δήλωση, να εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, ας κάνει μια πρώτη κίνηση. Να αυξήσει το εγγυημένο με νόμο όριο από 20.000 σε 100.000 ευρώ.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/10/2008 22:49:57

  Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση.
  Η Γερμανία εχει μικρό δημόσιο χρέος και είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου.Ανετα το γερμανικό Δημόσιο μπορεί να εκδόσει ομόλογα και να πληρώσει καταθέτες.

 3. Keep Talking avatar
  Keep Talking 05/10/2008 23:10:09

  ΝΕΟΤΕΡΑ:
  Συνολικο υψος της εγγυησης 568 Δισ. Ευρω. Αφορα προθεσμιακες, ταμειυτηριου και οψεως. Ο Αλμπιγκ δηλωσε οτι η κινηση αυτη στοχευει στο να αποφευχθει η μαζικη αναληψη καταθεσεων.

  @ψυχραιμια
  και η Ιρλανδια το ιδιο; Δεν ξερω ....
  Ομως καλλιστα θα μπορουσε η ελληνικη κυβερνηση να βρει τροπους εφησυχασμου των καταθετων/πολιτων, πιστευω. Στις διαστασεις που μπορει. Οχι να μας πουλανε φυκια "πολιτικης εγγυησης".

 4. Nick avatar
  Nick 05/10/2008 23:10:51

  Η 3η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα είναι. Πέραν αυτού, έχει εμπορικο πλέονασμα τα τελευτάια 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος και τα ομόλογα της αποδίδουν πολύ καλά.

 5. κυνικός avatar
  κυνικός 05/10/2008 23:35:56

  Οι γερμανοί πράκτορες και οι αμερικανόφιλοι... Κυνικά, να δούμε τώρα ποιος θα τυπώσει περισσότερα, και τίνος το τύπωμα θα έχει περισσότερο αντίκτυπο.

  Ποιός αγοράζει τις γερμανικές εξαγωγές; Οι λιγότερο καλές χώρες που θα παγώσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα; Οι Αμερικανοί που θα καταβαραθρωθούν στο πυρ το εξώτερο; Ή οι ινδές με τα πολλά χρυσά σκουλαρίκια.

  Η αφέλεια περισσεύει αυτές τις μέρες

 6. mesas avatar
  mesas 05/10/2008 23:49:15

  για να εγγυάται και η Μέρκελ που θεωρεί ότι ανεβαίνει η αριστερά λόγω της κρίσης, φαντάσου τι θα έχουν κρυμμένα οι γερμανοί!!
  μην ξεχνάτε ότι εκεί ήδη έχουν καταρεύσει κάμποσες τραπεζούλες...

  το σημείο χρηματοδότησης ενός σχεδίου, όπως του paulson, είναι πάρα πολύ σημαντικό
  και ο/η ψυχραιμία το θέτει σωστά: η χρηματοδότηση απαιτεί χρήματα, που θα βρεθούν αυτά;
  η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι εξαγωγικές χώρες - μπορούν και να δανειστούν
  η Αμερική, η Ελλάδα εισάγουν, είναι ήδη δανεισμένοι και πρέπει να δανειστούν κι άλλα...

  για τα εγχώρια, εννοείται μόνο με το στόμα είμαστε ασφαλισμένοι...
  το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων που είναι ο εγγυητής των καταθέσεων είδε κάποιος πόσα έχει μαζέψει και δηλαδή πόσους μπορεί να αποζημιώσει;
  site: http://www.hdgf.gr/
  πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΚ: http://www.hdgf.gr/info/banks.htm
  ισολογισμός-απολογισμός 2007: http://www.hdgf.gr/economic/annReport.htm

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 06/10/2008 00:37:49

  2 ψυχραιμια
  υη
  Αν το ελληνικο δημοσιο δεν #μπορει# να εγγυηθει τις καταθεσεις ας το πει ξεκαθαρα, αφ ενος το rating κινδυνου να αυξηθει ,(αρα αυξημενο και το κοστος χρηματος) και αφ ετερου να ξερουν οι επενδυτες να βαζουν τα χρηματα τους-εφ οσον θελουν κρατικα ομολογα-σε επενδυσεις χωρων που θα τους σεβονται!!!

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/10/2008 00:56:26

  φυλή των «Δεν Μασάϊ» ή φυλή των «Μασσάει»?

  Όσο το ψυχανεμίζομαι, νομίζω ότι «δεν θα χάσουμε τις καταθέσεις μας». Θα γράψουμε ζημιές σε βλακώδεις επενδύσεις αλλα c' est la vie. Το σπίτι μα θα αξίζει λιγότερο, μερικοί απρόσεκτοι μπορεί να το χάσουνε, αλλά να μου το θυμηθείτε, οι τράπεζες δεν έχουν όρεξη να κατάσχουν σε πτωτική αγορά. Θα πέσει λίγος γύψος, θα μειωθεί η κατανάλωση, θα δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή.

  Ότι θα φτωχύνουμε, το θεωρώ βέβαιο, αλλά όσο το σκέφτομαι, «δεν θα χάσουμε καταθέσεις»

  Συνταγή για λούπινα: Τα μουλιάζεις στο νερό 2-3 μέρες να ξεπικρίσουν και τα βράζεις σαν ξερά φασόλια.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/10/2008 01:08:40

  Το Δημόσιο έχει πει ότι εγγυάται μέχρι 20.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα και εχει κάνει αίτηση στην ΕΚΤ να το πάει πάνω στις 30.000 ευρώ.
  Παραπάνω δεν εχει πει ισως και γιατί δεν χρειάζεται -οι τράπεζες στην Ελλάδα είχαν μεγάλα κέρδη και δεν ήταν εκτεθειμένες όσο αλλού.
  Εν πάσει περιπτωσει όποιος θέλει εγγύηση του κράτους σώνει και καλά ας πάει το άνω των 30.000 ευρώ ποσο που έχει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,Ακαδημίας 40.Είναι καθαρό Δημοσιο και θα χρεωκοπήσει μαζί με το ελληνικό κράτος.

 10. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 06/10/2008 13:39:08

  MΗΠΩΣ ΕΙΧΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΤΗΝ WALL STREET ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥ;

  … όταν έφθασε μέχρι και την Κίνα, όπου πολύ θα ήθελε να φθάσει και ο Πρόεδρος Μπούς; Οι ιστοριοδίφες μας εδώ στο antinews μπορούν ενδεχομένως να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, που για εμένα ξεκίνησε από μία και μόνη λέξη, που βρίσκεται στο λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και είναι αυτή του αργυραμοιβού, του ανταλλάκτη νομισμάτων, ξένου σε εγχώριο ή αντιστρόφως, με αμοιβή του τη διαφορά (spread) μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης του νομίσματος (προμήθεια). Οι αργυραμοιβοί δραστηριοποιήθηκαν ουσιαστικά πριν από την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος, που περατώνει πλέον αυτές τις συναλλαγές.

  Θυμάμαι και έτσι βρήκα λίγο χρόνο να ψάξω και να βεβαιώσω ότι, θησαυροφυλάκια είναι γνωστά και στην αρχαιότητα. Στους Δελφούς υπάρχουν όπως και σε άλλους αρχαίους ιερούς χώρους. ‘Όπως υπάρχει και το νόμισμα του Λυκούργου, το βαρύ και ασήκωτο, για να μην μπεί κανένας στην σκέψη να πάει να αγοράσει κανένα .... 4Χ4 και να καίει όλο το συνάλλαγμα σε βενζίνη για τσάρκες με την γκόμενα. Δεν γνωρίζω όμως αν, στην προς ανατολάς εκστραστεία του μεγάλου Μακεδόνα υπήρξαν σπόνσορες, κάποια μαφία από Τσένηδες, Κοντολίζες κ.λ.π. τράπεζες, δάνεια και προ παντός χρηματιστήρια για να προκύπτουν ρευστά για την κατανάλωσή τους στην εκστρατεία.

  Φαίνεται λοιπόν ότι, η τότε Οικονομία δεν είχε ανάγκη απο χρήματα από μετοχές, τζόγο και φυσικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, επειδή άλλες ήταν οι τότε προϋποθέσεις για την παγκόσμια εκστρατεία και άλλες σήμερα.

  Αρκεί να γνωρίζουμε ότι, στην σημερινή Συρία η περίοδος των δύο αιώνων μακεδονικού πολιτισμού που άφησε ξοπίσω της η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν συνδέεται πουθενά με μνήμες κατακτητού αλλά ευγνωμοσύνης για τον στρατηλάτη που έφερνε τον εκπολιτισμό στους λαούς της Ανατολής. Με μνήμες διαχρονικής αναγνώρισης της χώρας μας και φιλίας, που κρατάει μέχρι και σήμερα. Και η επιβεβαίωση αυτής της ιστορικής αλήθειας συνεχίζεται στους Ταλιμπάν και στους Καλάς και ακόμα και μέχρι την Κίνα.

  Αντίθετα η εκστρατεία των ΗΠΑ με κομπάρσους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ δέν ξεκίνησε μόνο για εκπολιτισμό του Ιράκ και των πέριξ, καθώς το μόνο στο οποίο στόχευε ήταν η ληστεία των πετρελαίων – λέγε με «συνεργασία» των 7 αδελφών με την ιρακινή κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου - και μεταφοράς αυτών μέσω του Κουρδιστάν και άλλων οδών στην Μεσόγειο και στον αραβικό κόλπο.

  Η διαφορά μεταξύ τότε και τώρα είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερη και δεν αφήνει χώρο για καταπραϋντικές ερμηνείες. Ούτε φυσικά και για φιλία και ευγνωμοσύνη για την μεταφορά του υπερατλαντικού πολιτισμού στην πανάρχαια Μεσοποταμία.

  Εκτός και αν η κατάρρευση του χρηματικοπιστωτικού συστήματος σε συνδυασμό με το πάγωμα της παγκόσμιας οικονομίας αναχαιτίσει την ληστρική συνέχεια της σημερινής εκστρατίας.

  Αναρωτήθηκε άραγε κανείς, τί θα ακολουθούσε άν, σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι αποφάσιζαν να σηκώσουν απο τις τράπεζες ΟΛΕΣ τις καταθέσεις τους; Μήπως μία τέτοια ενέργεια θα διόρθωνε τα πράγματα σαν απάντηση στο σημερινό παγκόσμιο ξεσάλωμα των τραπεζών, οι οποίες με τον κόπο των καταθετών τους και με το προϊόν αυτού του κόπου ανοίγουν σαμπάνιες στην υγεία των κορόϊδων;

  ΠΕΛΙΑΣ

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/10/2008 14:04:44

  υπερβολές Πελία. Το πρόβλημα του συτήματος είναι ότι (1) πολλοί πήραν επενδυτικές αποφάσεις βασιζόμενες σε συνεχώς ανοδικές αξίες (φούσκες), (2) έχουν φύγει από το σύστημα οι αυτόματοι μηχανισμοί προστασίας (π.χ. οι εμπορικές τράπεζες που δανείζουν, μπορούν να κρατάν και μετοχές) και (3) η έμφυτη απληστία προωθείται παντού (αλλά είναι σαν να σου πω να μην κοιτάς την ζουμπουρλούδικη ξανθεια που σου κλείνει το μάτι)

  Να τα σηκώσεις τα λεφτά σου από την τράπεζα! Εσύ δεν ήσουν που ρωτούσες, πριν λίγα χρόνια, ποιά μετοχή να αγοράσεις να τα διπλασιάσεις, ή που θα βρείς το υψηλότερο επιτόκιο?

  Ή για να στο πω πιο χυδαία...Μου πουλάς το διαμέρισμά σου μισοτιμής?

 12. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 06/10/2008 14:13:58

  Το ερώτημα που θέτω και θεωρώ βασικό για να κατανοήσουμε κάποια πράγματα για την εισαγωγή της κρίσης στην Ελλάδα είναι το εξής :

  Στη σημερινή οικονομία της Ελλάδος παράγεται υπεραξία με κάποιο τρόπο ΕΚΤΌΣ από την προσωπική εργασία των πολιτών ??????

 13. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 06/10/2008 14:17:58

  Πολύ ενδιαφέρον το υπερ-κείμενο. Για μία μικρή όμως συνέχεια το ακόλουθο ερώτημα:

  - σηκώνει ήδη ο κόσμος τις καταθέσεις του ή όχι;

  Γιατί μας πληροφορούν μέχρι και για το άν ο Δαλαϊλάμας πήδηξε χθές και όχι προχθές την Μπεζαντάκου, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δέν γράφει, άν άρχισαν να αποσύρονται ποσά και φυσικά, άν αρχισαν μερικές τράπεζες να κλείνουν απο τις 10 το πρωϊ για ευνοήτους λόγους.

  Εκτός άν εγώ δέν ενημερώθηκα ακόμα.

  ΠΕΛΙΑΣ

 14. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 06/10/2008 14:29:30

  greekpoliticalreview,

  πιστεύω ότι, στην χώρα μας άν κάτι αργοπορεί τις μεγάλες κατακόρυφες πτώσεις στο εξωτερικό είναι η παραοικονομία, την οποία αποδέχεται η εκάστοτε εξουσία και άς την κατηγορούν ότι, δέν φροντίζει να την εξαλείψει.

  Ποιός θυμάται ακόμα τα άπειρα κάλπικα ευρώ απο την Βουλγαρία, που έμπαιναν στην χώρα μας επι Σημίτη και λόγω της "περίπου" γνησιότητός τους δέν μπορούσαν να εντοπισθούν απο τα ειδικά μηχανήματα; Και ποιός θυμάται ότι, στην συνέχεια δέν δόθηκε συνέχεια, αλλά εκείνη η κοιλιά που έκανε η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον γνωστό μας κύριο Αλ Μούνια της Ε.Ε. έπαψε να υπάρχει σε πολύ λιγο χρονικό διάστημα;

  Μερικοί είχαν πεί τότε ότι, υπήρξε παραγγελία για την παραγωγή των κάλπικων ευρωτούβλων στην Βουλγαρία. Άγνωστον. Πλήν όμως, άν, μακριά απο εδώ, φθάσουμε στον πανικό του αδειάσματος των λογαριασμών καταθέσεων και απο την άλλη υπάρχουν κάλπικα, που δέν τα ανγνωρίζουν τα μηχανήματα, γιατί να ζοριζόμαστε για το χάος απο την διάλυση του χρηματοπιστωτικού στην wallstreet και απο την αδυναμία εγγυήσεων για τις καταθέσεις μας;

  ΠΕΛΙΑΣ

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/10/2008 14:59:19

  @πελίας, έξω βρέχει κουβάδες και φυσάει 9άρι, και θυμήθηκες το αεράκι επί Σημίτη;

  Σκέφτηκες ωστόσο καλή επερώτηση για την Βουλή. Μεταβολή υπολοίπου καταθέσεων στο σύνολο των Ελληνικών τραπεζών, ημερησίως, τελευταίες 20 μέρες. Θα το ζητήσης από τον Αλογοσκούφη, να το ζητήσει από την ΤτΕ. Σύνολο, όχι κατά τράπεζα (γιατί θα στο αρνηθούνε)

 16. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 06/10/2008 17:46:13

  @ΠΕΛΙΑΣ ,

  Συμφωνώ για την παραοικονομία αλλά σε επίπεδα ατομικά και καθημερινά που δεν καταγράφωνται .

  Όσων αφορά τραπεζικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις πρέπει να το δούμε πιο ορθολογικά .

  Δεν είναι ψέμα πως οι τράπεζες δεν είναι πολύ εκτεθιμένες σε προιόντα "τοξικά" . Επίσης δεν είναι ψέμα πως οι τράπεζες στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στο κεφάλαιό τους .

  Με αυτά ως δεδομένα μόνος κίνδυνος προέρχεται από τις εξελίξεις στα διατραπεζικά δάνεια .

  Αν κόψουν οι έξω να δίνουν θα υπάρξει πρόβλημα σε χορηγήσεις άρα ανάπτυξη κι όχι εγγυήσεων .

  Το ζήτημα των εγγυήσεων , κατά τη γνώμη μου , είναι ηλίθιο για την Ελλάδα γιατί πες πως εγγυάται ο Αλογοσκούφης τις καταθέσεις . Ε και ? Θα αλλάξει το κλίμα και θα επενδύσουν οι Έλληνες στο ΧΑ ? Θα αρχίσουν όλοι να γυρνάνε τα λεφτά τους από το στρώμα στη γύρα της οικονομίας ? Ή μήπως (λέμε τώρα) σε περίπτωση παγκόσμιας πτώσης θα βρει λεφτά να δώσει ? Μπούρδες . Τίποτα δεν θα αλλάξει .

  Ο Αλογοσκούφης , όπως πάντα , έκανε κι άλλη πατάτα αντιγράφοντας κάποιους άλλους μπανανοκέφαλους (βλ.Ιρλανδία) από το εξωτερικό , και τα άκουσε βέβαια . Νομίζει ότι διοικεί οικονομία (κι όχι ρέπλικα) το καημένο .

  Εκεί πήγαινε το πρηγούμενο ερώτημα . Πρέπει να αναρωτηθούμε από που βγαίνουν οι υπεραξίες που ως κοινωνία παράγουμε κι αν αυτές οι υπεραξίες κινδυνεύουν από την κρίση .

  Υ.Γ : Οι μόνοι Έλληνες που πρέπει να ανησυχούν είναι αυτοί που έχουν τα λεφτά τους έξω ή έχουν αγορασμένα προιόντα στυλ Lehman . Όποιος δεν έχει κάνει ακόμα προθεσμιακό καλό θα ήταν να περιμένει 1-2 μήνες (να τα κλείνει για μικρό διάστημα) , λογικά οι πάντα υπερβολικοί Έλληνες θα τα πάνε όλα εκεί και θα γίνει χαμός από προσφορές τραπεζών ήδη το 7% θεωρείται μικρό σε διαπραγματεύσεις .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.