#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2013 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση βόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

[caption id="attachment_223066" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: e-typos"][/caption]

Έκθεση βόμβα, σύμφωνα με την οποία, η χώρα βαδίζει με γεωμετρική ακρίβεια στο γκρεμό, δημοσίευσε όχι η… Κομισιόν ή το ΔΝΤ αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σα να λέμε η ίδια η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το Γραφείο είναι ανεξάρτητο, όσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για ένα ηχηρό καμπανάκι που πρέπει να το ακούσουν πολλοί ή μάλλον να το διαβάσουν διότι δεν είναι στραβός μόνο ο γυαλός, στραβά αρμενίζουμε κι εμείς.

Συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία έκθεση αναφέρεται ότι επικρατεί ένα εκρηκτικό μείγμα ανεργίας, καθυστερήσεων ή προχειρότητας στις μεταρρυθμίσεις, ασφυκτικής πίεσης των δανειστών αλλά και κοινωνικής έκρηξης που ακολουθεί.

Μάλιστα, γίνεται η πρόβλεψη ότι θα χρειαστούν κι άλλες μειώσεις συντάξεων και θα ξανανοίξει το ασφαλιστικό!

Η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Λιαργκόβα επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα είτε είναι εμβαλωματικές όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κάνουν λόγο για έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού αν και θεωρούν ότι μόνο οι μεταρρυθμίσεις, και ειδικά η φορολογική, θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μεταρρυθμίσεις που όμως θα πρέπει να γίνουν με πολιτική συναίνεση.

Επίσης, διαπιστώνουν ότι η τρόικα πλέον έχει αλλάξει στάση και επιλέγει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων, αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας έτσι να δει απτά αποτελέσματα. Και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει το 2014.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, κι αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι νέο κύκλο ύφεσης. Συμπληρώνει, δε, ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ).

Όσον αφορά στην ανεργία, αμφισβητείται εάν τα κονδύλια που περιμένουμε από τις Βρυξέλλες (περίπου 180 εκατ. ευρώ) μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, αλλά αυτό που προκαλεί σοκ είναι η επισήμανση ότι με τα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Έχει βέβαια και θετικά η έκθεση, όπως ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στα δημοσιονομικά, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη η σημαντική μείωση του ελλείμματος και ότι η χώρα είναι κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, εξαίρουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι άλλαξαν σημαντικά το κλίμα, ενώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι είναι καλύτερη του αναμενομένου, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν πως η ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων δημιουργούν υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες είναι μεν εντός στόχων, αλλά χρειάζονται καλύτερο προληπτικό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 26/07/2013 14:09:23

  Ο κόσμος το΄χει τούμπανο...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Αιρετικός 26/07/2013 14:33:46

   ...& οι πολιτικοί ...καμάρι.

   ΥΓ

   μάλλον η πραγματικότητα δεν έχει αυτία και για αυτό δεν μπορεί να ακούσει τον ....ΙΟΒΕ ....θα είναι και ...αόμματη και για αυτό δεν θα βλέπει την ανάπτυξη...

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 26/07/2013 14:24:58

  Δεν γνώριζα την ύπαρξή του καν. Άραγε, υπήρχε και πριν το 2004 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ; και τι είδους εκθέσεις έβγαζε τότε ;

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/07/2013 14:45:32

  Με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο καταγράφεται η απαξίωση της κοινωνίας Η προσπάθεια Αποκατάστασή της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου στην Ελληνική Κοινωνία ακολουθεί φθίνουσα πορεία.Δεν γνωρίζουμε αν αυτό καθεαυτό το γεγονός απασχολεί ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα .Ο Εντυπωσιασμός εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μέλημα πολλών παλιών πολιτικών αλλά και νέων πολιτικών αστέρων του δημοσίου βίου.Βασικός σκοπός παραμένει σε πολλούς το να κερδηθούν οι εντυπώσεις με κάθε τρόπο με κάθε μέσο με κάθε τίμημα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνει και το ειδικό του βάρος. Πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κάλλιστα θα μπορεί να θεωρηθεί ότι αγγίζει τα όρια της αλαζονείας και της αυθάδειας και η οποία προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων..

  Η απαξίωση απέναντι στα κόμματα και στους πολιτικούς δεν είναι τυχαίο σύμπτωμα της εποχής μας. Έχει την εξήγησή της, ως ορθά έχει καταγραφεί την εμπιστοσύνη δεν τη ζητάς, δεν σου την χαρίζουν την κερδίζεις με συνέπεια και συνέχεια λόγου και πράξης στο χρόνο και τον χώρο.

  Η αναποφασιστικότητα, η ασέβεια πρός τους θεσμούς . η υπολειτουργία των θεσμών, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η αποσπασματικότητα των δράσεων, η έλλειψη σχεδιασμού παράγει το άγεσαι και φέρεσαι απο τις εξελίξεις κατά το δοκούν, το να μην διαθέτεις δικό σου σχέδιο σε αναγκάζει απλά να υπηρετείς σχέδια άλλων,η απουσία κουλτούρας συνεργασίας ,οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις , οι αλλοπρόσαλλες δράσεις αποτελούν και αποτελούσαν βασικά δομικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού πολιτικού συστήματος διαχρονικά

  Το ποιοι πότε και πώς θα πρωτοστατήσουν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της επικοινωνίας ειδικότερα της κυβέρνησης και γενικότερα του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου με την κοινωνία παραμένει άγνωστη παράμετρος.

  Η Κυβέρνηση παραμένει χωρίς στήριξη, χωρίς αντανακλαστικά αποκομμένη απο την κοινωνία και κατά συνέπεια χειραγωγήσιμη από τρίτους. Ο Ελληνικός λαός παρά τα όσα στραβά φέρει δεν αποτελεί τον εχθρό της για να τιμωρείται με τρόπο απαράδεκτο και για να λοιδορείται με τρόπο ανέντιμο.Αποτελεί και είναι ο μόνος φυσικός σύμμαχος της στην προσπάθεια τςη για ανάταση της Ελλάδας..Η τιμωρία του δεν έγκειται στην υλοποίηση σκληρών πλήν αναγκαίων μέτρων , η τιμωρία του έγκειται στην περιφρόνηση των θυσιών του και στην αδυναμία κατανόησης των ορίων αντοχής του και δεν αφορά μόνο την Ελληνική κυβέρνηση η επισήμανση αυτή, αλλά αφορά κύρια και την Ευρωπαϊκή Ένωση κα την Γερμανική Διπλωματία

  Η κατάσταση δεν δύναται να ανατραπεί με ευχολόγια και επικοινωνιακά τρύκ ούτε με λογικές φανατισμού, τεχνητές ενότητας ή εκφοβισμού.Οι αληθινές σκέψεις ακολουθούν υπόγειες διαδρομές , και η έκρηξη μαθηματικά αποτελεί προϊόν υπόγειας μέν σιωπηλής δε διεργασίας, αποτέλεσε δε και σημαντική παρακαταθήκη για το γίγνεσθαι κάθε Εθνους.Φρόνιμο θα είναι τούτες τις δύσκολες ώρες να υπάρξουν εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στο αληθινό να εκφραστεί δημιουργικά πρίν οδηγηθεί στο αδιέξοδο και στην κοινωνική έκρηξη, μια κοινωνική έκρηξη που υπο τις παρούσες συνθήκες θα ήταν εθνικά καταστροφική

  • Albert avatar
   Albert @ Δρόλαπας 26/07/2013 18:30:39

   Φίλε Δρόλαπα, όταν γράφεις "εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις" τι πάνω κάτω εννοείς?

 4. Κρης avatar
  Κρης 26/07/2013 17:39:45

  πριν 2 χρόνια ο Βενιζέλος σαν ΥπΟικ δεν καρατόμησε με παραίτηση την τότε προισταμένη επειδη αυτα πο έλεγε το γραφείο δεν του ήταν αρεστά ;
  --------------
  Παραιτήθηκε τελικά η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Σάββα – Μπαλφούσια. Η κ. Μπαλφούσια είχε μακράν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και αρνήθηκε να πάρει πίσω την απόφαση της να παραιτηθεί, επικαλούμενη τις αντιδράσεις και κυρίως την αποδοκιμασία της έκθεσης της από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.

  Πρόκειται για νέο ρεζιλίκι για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον αντιπρόεδρο που… ευαγγελίζεται τη διαφάνεια στα οικονομικά αλλά φιμώνει τις διαφορετικές φωνές

  Ο κ. Βενιζέλος εκνευρισμένος αμφισβήτησε από χθες την εγκυρότητα του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης

  Βουλή: Το χρέος είναι εκτός ελέγχου!
  h-tp://www.antinews.gr/2011/08/31/119823/

  η οποία αποδεικνύει ότι και με την πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου ο λογαριασμός δεν βγαίνει και το χρέος είναι εκτός ελέγχου. Σήμερα μάλιστα δήλωσε ότι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, που παίρνει όλα τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν είναι έμπειρο και υπεύθυνο. «Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», είπε.........

  Παραιτήθηκε η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού
  h-tp://www.antinews.gr/2011/09/01/119942/

 5. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 26/07/2013 18:18:01

  Άλλος ένας ΠΕΡΙΤΤΟΣ οργανισμός του δημοσίου, απ αυτούς που δεν ξέραμε καν οτι υπάρχει.
  ΑΥΤΟΣ όμως, δεν καταργείται. Ούτε απολύονται οι (ακρβοπληρωμένοι φαντάζομαι) ειδικοί σύμβουλοι που τον στελεχώνουν. Γιατι???

 6. Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος avatar
  Αλέξης Οχι Ο γνωστός Ο Αλλος 27/07/2013 11:55:54

  Ποια βουλή και ποιά γραφεία της και τελικώς ποιός τους δίνει σημασία.
  Το ΔΝΤ το θυμάστε; για κοιτάξτε τι αναφέρει:

  Το 2045 μ.Χ η Ελλάδα "μπορεί" να εισέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ η οποία κυριολεκτικά "θάφτηκε" από τα "συστημικά" ΜΜΕ.
  Zήσε μάη μου να φάς τριφύλι.
  Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις!
  Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί:
  Eιδικά για την Ελλάδα η ανάκαμψη αποκαλύπτεται πλέον από τους σχεδιασμούς τους ότι θα έρθει "όταν τα άστρα και οι ουρανοί θα γίνουν σκόνη" όπως έλεγε ποιητικά ο Robert E.Howard. Eίναι ολοφάνερο ότι ο δρόμος που μας χάραξαν αποσκοπεί στην δικιά τους σωτηρία, με την δικιά μας θυσία, σαν Ιφιγένεια της Ευρώπης. Και οι πολιτικοί μας τα γνώριζαν όλα από την αρχή. Οι πολιτικοί μας και οι καναλάρχες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.