#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2009 18:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση αποκαλυπτική για την πολιτική της Ντόρας στο ΥΠΕΞ

 Απαράδεκτες διατυπώσεις για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και το Αιγαίο περιλαμβάνονται στο απόρρητο σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, ισχυρίζονται «ΤΑ ΝΕΑ» σε σημερινό αποκαλυπτικό τους δημοσίευμα

Το δημοσίευμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία και των εξελίξεων που δρομολογούνται στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Σύμφωνα με την εφημερίδα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρέλαβε μόλις χθες, και μάλιστα εξωδίκως (;),το σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται «απόρρητο».

Το πλέον απαράδεκτο κεφάλαιο της έκθεσης τιτλοφορείται «Ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών» και δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου για το Αιγαίο. Οι τρεις παράγραφοι που το αποτελούν έχουν ως εξής (σ.σ. μετάφραση των ΝΕΩΝ):

«Η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις. Ο 41ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόοδος, ωστόσο, υπήρξε περιορισμένη. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται από το 2002». «Η απειλή του casus belli ως αντίδραση στην πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, που διατυπώθηκε στο ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε από την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το 1995, παραμένει σε ισχύ. Βάσει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, “η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση προτρέπει την αποφυγή οποιασδήποτε απειλής, πηγής έντασης ή πράξης που θα μπορούσε να βλάψει τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Κατά την περίοδο αναφοράς, η Ελλάδα επισήμως διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, περιλαμβανομένων των πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά».

Αρνείται να πάρει θέση

Όπως είναι φανερό από το κείμενο- παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τα όσα είχε πει και πέρυσι και αρνείται να πάρει θέση για την επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο, η οποία πέρα από την αύξηση της έντασης και τους κινδύνους που εγκυμονεί οδηγεί και στη διόγκωση, ποσοτική και ποιοτική, των διεκδικήσεών της εις βάρος της Ελλάδας.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως αποδεκτό, αλλά σημείωναν ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης εκ μέρους του κ. Δρούτσα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου. Παρ΄ όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει επικοινωνία με την Κομισιόν και τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Όλι Ρεν. Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να διαπραγματευθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής - δηλαδή, όπως έλεγαν διπλωμάτες, ασχέτως του περιεχομένου της έκθεσης, να απαιτήσει στα συμπεράσματα της συνόδου διατυπώσεις «σκληρές και δεσμευτικές, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Κύπρο».

Τι λέει για την Κύπρο

Στο κεφάλαιο για την Κύπρο, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει απλώς- όπως και τα συμπεράσματα του 2008- ότι η Άγκυρα δεν έχει εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης με την Κύπρο και έχει κρατήσει κλειστά τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, ενώ ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς. Τέλος, σημειώνει- ως γεγονός και χωρίς να παίρνει θέση- ότι εμπορικά πλοία που ερευνούσαν για πετρέλαιο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προσεγγίστηκαν από το τουρκικό ναυτικό σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις 19 Οκτωβρίου, όταν οι κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσας μεταβούν στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή πολιτική ηγεσία, αναμένεται πως Αθήνα και Λευκωσία θα συντονίσουν τις θέσεις τους εν όψει των εξελίξεων στην Ένωση, καταλήγει η εφημερίδα

 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4540250

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 09/10/2009 19:05:18

  @archaeopteryx
  Εδώ είναι που χρειάζεται το Photoshop. Ντορ-εν σε πράσινα και Α-ΓΑΠ-εν σε λουλακί....

 2. nasos avatar
  nasos 09/10/2009 19:16:42

  ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

  Μια μικρή ελιά δώρισε στους Τούρκους κατά την επίσκεψή στην Τουρκία,ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
  Η μικρή αυτή ελιά πιστεύεται πως αποτελεί προκαταβολή για το νησί της Μυτιλήνης,το οποίο ο Πρωθυπουργός προτίθεται να αποδώσει στους νόμιμους Οθωμανούς Ιδιοκτήτες του.
  Χάρις την εμπνευσμένη εξωτερική πολιτική του Έλληνα Πρωθυπουργού αναμένεται μείωση των-άχρηστων- δαπανών για την Εθνική Άμυνα(κατάλοιπο του Δεξιού κράτους) με αποτέλεσμα να υπάρξει μέρισμα ειρήνης που αναμένεται να μοιραστεί στους Πακιστανούς λαθρομετανάστες,στους Πρασινοφρουρούς,στον Παπαγιάννη,στον Παπαγιάννη,στον Παπαγιάννη,στον Παπαγιάννη,στο Παπαγιάννη,στον Παπαγιάννη,στον Παπαγιάννη,στον Παπαγιάννη και άλλες ευπαθείς ομάδες.

  fimotro.blogspot.com

 3. nasos avatar
  nasos 09/10/2009 19:17:37

  Φοβερή καταγγελία έκανε το ΠΑΣΟΚ


  Σε μιαν απίστευτη καταγγελία προχώρησε το ΠΑΣΟΚ.
  Συγκεκριμένα κατήγγειλε πως οι νεοδημοκράτες Υπουργοί φεύγοντας πήραν μαζί τους όλον τον αέρα με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση μιαν μπορεί να προχωρήση απερίσπαστη στο εθνοφελές της έργο επειδή οι νέοι υπουργοί δεν μπορούν να ανασάνουν.
  Σύμφωνα με καταγγελίες Κλαδικών η Μπιρμπίλω έπεσε ημιλιπόθυμη από την έλλειψη οξυγόνου.
  Αυτή την στιγμή ειδικά συνεργεία με ειδικά εξοπλισμό κάνουν οξυγονοενέσεις σε όλα τα Υπουργεία.
  Νεότερα σε λίγο.
  fimotro.blogspot.com/

 4. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 09/10/2009 19:33:21

  Πρώτη επίσημη δήλωση Παπανδρέου για τα εθνικά θέματα: "Να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες"
  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1726287

 5. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 09/10/2009 21:37:52

  Ότι δεν προλάβει το Γιωργάκη θα δόση την χαριστική βολή η Ντόρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.