#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2013 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση ΔΝΤ: ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της τρόικας(Ανανεωμένο) - Νέες βόμβες κατά της Ελλάδας, με αιτήματα για νέα μέτρα σχεδόν 4 δις ευρώ και χρηματοδοτικό κενό περί τα 10 δις ευρώ τη διετία 2015-2016, εξαπολύει ο Πολ Τόμσεν. Τόσο η έκθεση προόδου του ΔΝΤ όσο και οι δηλώσεις του κ. Τόμσεν είναι μια ακόμη ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της τρόικας η οποία δεν μπορεί όχι μόνο σωστές προβλέψεις να κάνει, αλλά απαιτεί συνέχιση της άθλιας πολιτικής της λιτότητας.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που απαιτεί απίστευτα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιεί για την… άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγαπητέ κ. Τόμσεν, εσείς είστε ο καλύτερος χορηγός του κ. Τσίπρα. Κάθε φορά που μιλάτε ανεβαίνει και δύο μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ», θα πρέπει να του πει κάποιος από την κυβέρνηση. Διότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Της δόθηκε η τελευταία ευκαιρία, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας όπου βρεθούν κι όπου σταθούν λένε ότι είναι τα τελευταία μέτρα, όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά τον κ. Τόμσεν τότε πάμε χαμένοι. Και η κυβέρνηση είναι θέμα χρόνου να διαλυθεί. Τι είπε ο επικεφαλής της τρόικας και τι αναφέρει η έκθεση;

1.      Ότι υπάρχουν μη προσδιορισμένα μέτρα, ύψους 3,9 δισ. ευρώ αλλά και χρηματοδοτικό «κενό» 9,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Στουρνάρας να λέει ότι το 2013 και το 2014 δε θα υπάρξουν άλλα μέτρα, λέει όμως τη μισή αλήθεια. Διότι τι θα γίνει την επόμενη διετία; Πώς θα καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό και ποια μέτρα σκέφτονται για να βρουν σχεδόν 4 δις;

2.      Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ καταγράφει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, κάνει όμως λόγο και για κινδύνους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν «τρέξει» να ολοκληρώσει άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμιστείς που καθυστερούν ιδίως στην απελευθέρωση των αγορών, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις αποκρατικοποιήσεις.  Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν πετύχει τους στόχους του το 2013 σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις τότε η τρόικα θα επιβάλλει ξένους τεχνοκράτες για τη διοίκηση του Ταμείου. Απίστευτο; Σκέφτονται να φέρουν ξένους να διαχειριστούν την ελληνική περιουσία.

3.      Το χρέος, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.  Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% το 2012 4,2% φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. «Βλέπει» επίσης κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2016 (3,7%) και εν συνεχεία εκτιμά επιβράδυνση του ΑΕΠ προς το 2,6% έως το 2020. Αν και δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευτούμε τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τα στοιχεία αυτά είναι δημιούργημα της τρόικας και κανενός άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ παραδέχεται ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει η ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 θα είναι 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως. Κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης. Εμείς, πάντως, προβλέπουμε μείωση πάνω από 25%.

4.      Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%. Αν θέλουμε το πιστεύουμε καθώς άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεργία πάνω από 30%.

5.      Προβλέπει και νέα συρρίκνωση μισθών κατά 6,6% φέτος, οριακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%, με ανάκαμψή του από το 2014 και μετά. Μαυρίλα δηλαδή.

6.      Και πάμε στο καυτό θέμα των απολύσεων. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι μόνο 2000 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 έναντι κυβερνητικού στόχου για 15.000. «Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα σχέδια για τη μείωση προσωπικού. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 27.000 προσωπικό στο νέο σύστημα της κινητικότητας, ένα διάδοχο σχήμα της ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμοσθείσης εργασιακής εφεδρείας. Ξεκίνησαν την κινητικότητα μεταφέροντας εκεί 2.000 προσωπικό ως προαπαιτούμενη δράση (που ωστόσο απέχει πολύ από τις 15.000 που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία ως τα τέλη του 2012). Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις. (Το πλαίσιο αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, όπου η μειωμένη μισθοδοσία για περίοδο ενός έτους πριν από την απόλυση, προσμετράται ως αποζημίωση).

Οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί ένα σωστό μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίου τομέα.

7.      Πολιτική αποτυχία. Βασικός κίνδυνος για το πρόγραμμα είναι ο περιορισμός της στήριξης των μεταρρυθμίσεων, ειδικά αν η Ελλάδα αναγκαστεί να υπομείνει άλλο ένα έτος ραγδαίας ύφεσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη προς τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού φθίνει, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις διογκώνεται. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως το να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και τελικά στη χρεοκοπία/έξοδο από το ευρώ.

Είναι αυτό που λέγαμε στην αρχή. Ο κ. Τόμσεν ο καλύτερος χορηγός του Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thanasis avatar
  thanasis 18/01/2013 20:58:08

  Αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύουν πως το επίσημο 60% των νεων που είναι άνεργοι, με τους υπόλοιπο 40% να ψευτοδουλεύουν χωρίς να βλέπουν κανένα μέλλον, θα τρομάξουν από την έξοδο από την ευρωζώνη? Το επίσημο 26% των ανέργων που δημιουργήθηκαν ακριβώς από το πρόγραμμά τους, θα σκεφτούν ότι πρέπει πρώτα να απολυθούν και οι μισοί ΔΥ (από τους οποίους ΔΥ και τους συνταξιούχους προφανώς ζουν σήμερα τρέμοντας μήπως χαθεί κι αυτό), ώστε με χρόνια με καιρούς ΙΣΩΣ να ξαναβρούν δουλειά στην Ελλάδα - μια χώρα που συμπορεύεται με χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα? Είναι κραυγαλέο ότι νοιάζονται μόνο για αριθμούς, δεν μπορούν να δουν ανθρώπους γύρω τους, μόνο αριθμούς.

  • Γιώργος Π. και ... avatar
   Γιώργος Π. και ... @ thanasis 19/01/2013 02:03:54

   Θανάση, χρόνια πολλά για τη μέρα που πέρασε!

 2. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 18/01/2013 21:48:55

  Γι'αυτό οι κύριοι της τρόικας, θα εισπράξουν ένα "συγκεκριμένο" αριθμό.....

 3. S avatar
  S 18/01/2013 21:50:17

  Ολοι ξερουν κατα βαθος οτι η Ελλαδα θα χρεοκοπησει εν τελει, για αυτο προσπαθουν να παρουν πισω οσα μπορουν πριν τη χρεοκοπια, μεσω αποκρατικοποιησεων, τρελων φορων κλπ.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ S 19/01/2013 21:35:43

   +1000

 4. thanasis avatar
  thanasis 18/01/2013 23:24:58

  Kai δεν θα είναι ο Τόμσεν ο καλύτερος χορηγός του Τσίπρα. Ο κ.Σαμαράς και οι συνοδοιπόροι του θα φέρουν ακέραια την ευθύνη καθόσον η ευθύνη βαραίνει πάντα αυτόν που έβαλε την υπογραφή του και όχι αυτόν που είχε την ιδέα, ούτε αυτόν που φώναζε απ' έξω. Την ευθύνη για τη χώρα την έχει αποκλειστικά ο λαός μέσω της κυβέρνησης. Ο λαός αποφασίζει, η κυβέρνηση υπογράφει. Αν η κυβέρνηση νιώθει υποτελής ή ότι η τρόικα παίζει παιχνίδια εις βάρος του λαού και της χώρας, πρέπει να βγει και να μιλήσει ευθέως, να ζητήσει τη σύμπραξη του λαού για να τη διώξει. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία. Το να κοροϊδεύει η κυβέρνηση συνειδητά τον ελληνικό λαό σε συμπαιγνία ίσως με την αντιπολίτευση, είναι ό,τι πιο αισχρό μπορεί να κάνει.

  • tasos1 avatar
   tasos1 @ thanasis 19/01/2013 11:55:03

   Και μετά κύριε Θανάση;

   • thanasis avatar
    thanasis @ tasos1 19/01/2013 18:33:51

    Μετά ξύπνησα στη χώρα όπου οι κάτοικοι όλων των κοινωνικών τάξεων συχαίνονται τη δημοκρατία και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο πέρα από τη βόλεψή τους, εις βάρος των συμπολιτών τους, από κάποιον άνθρωπο της όποιας κυβέρνησης-εξουσίας. Η κυβέρνηση-εξουσία ως δημιούργημα της νοοτροπίας των κατοίκων, επισήμως κοροϊδεύει συστηματικά τους πάντες αλλά κάτω από το τραπέζι βολεύει αυτούς που θέλει. Ως αποτέλεσμα, στη χώρα αυτή δεν εμπιστεύεται κανείς - κανέναν. Σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή (όπως η τρέχουσα) ο καθένας κοιτά να σώσει το τομάρι του όπως-όπως και πάλι εις βάρος των υπολοίπων-από συνήθεια. Η καταστροφή είναι σίγουρη.
    Αν το όνειρο συνεχίζονταν, θα αποδεικνύονταν ιστορικά για μια φορά ακόμα ότι ποτέ δεν αποτυγχάνει μια χώρα όπου υπάρχει δημοκρατία και οι πολίτες έχουν λόγους να εμπιστεύονται τους συνανθρώπους τους και την ηγεσία.

 5. Πέτρος avatar
  Πέτρος 19/01/2013 00:14:49

  Ήδη το βλέπω στο μέλλον!... Να παίρνουμε τα ... τελευταία μέτρα... μέχρι τα επόμενα.

 6. Πανος avatar
  Πανος 19/01/2013 00:24:28

  Το οτι η χωρα οδηγειται στην εξοδο απο το ευρω(εκτος κι αν γινει μια γενναια διαγραφη χρεους)ειναι φανερο αν καποιος μελετησει τα νουμερα και το κυριοτερο παρατηρησει τη σταση των κομματων μετα τη χρεωκοπια της χωρας την ανοιξη του '10..Κοροιδευουν την κοινωνια πως επιθυμουν την παραμονη στο ευρω,ενω κανουν τα παντα για να μας βγαλουν..Πιστευουν πως με τη δραχμη θα μπορεσουν να διαιωνισουν την παρουσια τους πιο ευκολα,αφου δεν θα υπαρχει ο ελεγχος της Ε.Ε..Η χωρα,ομως,πρεπει ν' αλλαξει ειτε μεινει ειτε φυγει απο το ευρω..Να παψουμε να 'μαστε το μπασταρδο της παλαι ποτε οθωμανικης αυτοκρατοριας και να γινουμε ενα συγχρονο ευνομουμενο κρατος..

 7. blue nile avatar
  blue nile 19/01/2013 00:52:29

  Παντού η λιτότητα αποτυχαίνει.
  Απλά επειδή εδώ τα περιοριστικά μέτρα παραήταν άγρια η αποτυχία φαίνεται καθαρότερα.

  Εδώ που φτάσαμε τα περιθώρια έχουν στενέψει.
  Χρειάζεται πολλή δουλειά και τύχη για να βγούμε από τη στενωπό.

  Τίποτα όμως δεν πρόκειται να γίνει αν συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε το φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή.

  Πλέον έφτασε η στιγμή που δεν πρέπει να φοβόμαστε και να ζητήσουμε τα μόνα που μπορούν να μας δώσουν μια ελπίδα.
  1) Διασύνδεση της αποπληρωμής των χρεών με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Μορατόριουμ αποπληρωμών δηλαδή για όσο βρισκόμαστε σε ύφεση.
  Με μια τέτοια απόφαση δεν χρειάζεται το κούρεμα OSI που δεν το θέλουν ΕΚΤ και εταίροι.
  2) Τα τραπεζικά χρέη να διαχωριστούν από το κρατικό χρέος και να περάσουν στην ΕΚΤ.
  3) Πάντρεμα των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ με αυτά της ΕΤ Επενδύσεων για να χρηματοδοτηθούν μεγάλα δημόσια έργα.

  Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς που κατανόησε έγκαίρως το μνημονιακό αδιέξοδο.
  Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι έθεσε τις ικανότητες του στην υπηρεσία μιας αποτυχημένης πολιτικής μόνο και μόνο για να μην αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και έρμαιο στους καιροσκοπισμούς του ΓΑΠ.
  Περιμένουμε από αυτόν να μην αποδεχθεί την πολιτική του αυτοκτονία που θα είναι πολύ πιθανή σε περίπτωση που αποδεχτεί νέα μέτρα.
  Και πιο πολύ από όλα να μην αποδεχτεί την κοσσοβοποίηση της χώρας.

  Με την κοινωνία στα όρια της δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

 8. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 19/01/2013 02:03:21

  2009-ύφεση, άνοδος ανεργίας
  2010-ύφεση, άνοδος ανεργίας
  2011-ύφεση, άνοδος ανεργίας
  2012-ύφεση, άνοδος ανεργίας
  2013-ύφεση, άνοδος ανεργίας (...)

  Η μία εκδοχή είναι του πάνου 12:24, ολόσωστη και με βρίσκει σύμφωνο, από εκεί και πέρα.

  Αν δεν είναι ιδέα μου, το "γλυκό" αυτό δεν έδεσε ποτέ και η ιστορία αυτή απλώς απέτυχε.
  Οι βαθύπλουτοι κάνουν πάρτι και οι υπόλοιποι απλά εξαθλιώνονται.
  Εδώ πρέπει να γίνει κάτι πολύ δραστικό.
  Να πορευτούν μαζί το λιοντάρι με το αρνί, να συμπορευτούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και μη, και να διεκδικήσουν εθνικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση.
  Αν οι άνεργοι ήταν χαρτοπετσέτες, δεν πειράζει, ας συνεχιζόταν αργά αλλά σταθερά η περίφημη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους.
  Και φυσικά παντού υπάρχουν κανόνες.
  Ένας χειρουργός γιατρός μαθαίνει το ιστορικό του ασθενή και ακολουθεί μια αντίστοιχη πορεία, που να μην υπονομεύει τη ζωή του.
  Δεν του ξεριζώνει τα σωθικά για να εξυγιάνει ...τα δόντια του.
  Μεταρρυθμίσεις αλλά ειδικότερα μέτρα λιτότητας πραγματοποιούνται με δυο τρόπους:

  1. Σε χώρες που βρίσκονται σε ανάπτυξη.
  2.Σε χώρες ευρισκόμενες σε ύφεση, που πρέπει ωστόσο να ακολουθήσουν μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, προβλέποντας παράλληλα μέτρα κοινωνικής προστασίας για να μην καταρρεύσουν οι άνθρωποι.

  Και στην Ελλάδα, είναι τρομερό, νέοι άνθρωποι δεν κάνουν οικογένεια λόγω ανεργίας και μάλιστα σε παραγωγικές ηλικίες μετά τα 25, οπότε ήδη επιδεινώνεται το οξύτατατο δημογραφικό πρόβλημα, το ασφαλιστικό, εν τέλει συντηρείται ένας φαύλος κύκλος όσα μέτρα και αν παρθούν.
  Ντροπή για την ευρώπη να υποτάσσεται τόσο εύκολα στην εμμονή της γερμανικής αντίληψης, πραγματικά.
  Είναι φανερό πως:
  -Πρέπει να τολμήσουν ή να κάνουν μια και καλή τις μεταρρυθμίσεις με πείσμα απλώνοντας παράλληλα ένα δίχτυ προστασίας που θα απαιτηθεί, ως κίνητρο για να προχωρήσουν.
  -Ή να καταγγείλουν το πρόγραμμα.
  Το οξυγόνο του αναπνευστήρα τέλειωσε, οι μεσοβέζικες καταστάσεις δεν ωφελούν πια και η κοινωνική αντίδραση θα ξεσπάσει μοιραία.

  Επιπλέον, η λέξη "προσαρμογή", υπόρρητα περιλαμβάνει ένα βραχυχρόνιο κύκλο.
  Προσαρμογές πολύχρονες και κυρίως αναποτελεσματικές δεν έχουν ευδοκιμήσει πουθενά στην ανθρωπότητα.

  • Geros avatar
   Geros @ Γιώργος Π. και ... 19/01/2013 12:39:06

   Στην αρχή του σχολίου σου αγαπητέ κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια, γράφεις :
   2009 ύφεση , άνοδος της ανεργίας.
   Για θυμήσου λοιπόν τι είχαμε το 2009? Μνημόνιο? Τρόικα? ΔΝΤ? Όχι , δεν είχαμε τίποτα από όλα αυτά.
   Είχαμε ΠΑΚΤΩΛΟ ΔΑΝΕΙΚΩΝ , γύρω στα 30 δις για την ακρίβεια!
   Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε από την μεγάλη αλήθεια που είπες είναι ότι το μοντέλο της ανάπτυξης με δανεικά έσκασε ΠΡΙΝ σταματήσουν να μας δανείζουν οι αγορές , για αυτό μάλιστα σταμάτησαν να μας δανείζουν , γιατί είδαν ότι ενώ πετάξαμε 30 δις για να "κινηθεί η αγορά", το καράβι βούλιαζε. Η μεταρρύθμιση λοιπόν ήταν αναγκαία όχι μόνο γιατί θα ήταν αδύνατο να συνέχισε κάποιος να μας δίνει τα απαιτούμενα χρήματα (για να συνεχίσουμε να είμαστε όπως παλιά θα έπρεπε να δανειζόμαστε κάθε χρόνο γύρο στα 10 δις περισσότερα , δηλαδή για φέτος θα θέλαμε 70 δις! Σε μερικά δε χρόνια το χρέος θα έφτανε το ...1.000% του ΑΕΠ) , αλλά και γιατί και να μας τα δίνανε πάλι δεν θα είχαμε ανάπτυξη.
   Το πρόγραμμα ήρθε να ανακόψει την πορεία προς τον γκρεμό που ήδη οι αγορές είχαν δει. Τι λέει στην ουσία?
   "Σας δίνω μερικά χρόνια για να σταματήσετε να παράγετε ελλείμματα και αναλαμβάνω εγώ το κομμάτι του χρέους σας που δεν είναι βιώσιμο."

   Σαν πρόταση έτσι γενικά και αόριστα ακούγεται μια χαρά , και δεν κάνεις προσαρμογή σε μια νύχτα (με , όχι κίνδυνο , αλλά ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ) και ένα γενναίο κούρεμα θα σου κάνουν μέσο PSI και OSI αργότερα. Στην πράξη όμως δεν αποφεύγεις τις ωδίνες της προσαρμογής , έστω και αν είναι προσαρμογή στην πραγματικότητα.
   Τα περί διχτυού προστασίας που αναφέρεις είναι νεοελληνικό Newspeak που δεν σημαίνει τίποτα , κενή περιεχομένου πολιτική αοριστολογία που την ακούσαμε πολλές φορές και νομίζουμε ότι σημαίνει κάτι. Τι είναι το δίχτυ αυτό , πως απλώνεται , ποίους συμπεριλαμβάνει και με ποιο τρόπο ? Πόσο κοστίζει? Πως δεν θα ακυρώσει μεταρρυθμίσεις?
   Απάντησε μου αυτά τα ερωτήματα και το απλώνω εγώ πρώτος.

   • Γιώργος Π. και ... avatar
    Γιώργος Π. και ... @ Geros 19/01/2013 13:19:30

    Φίλε Geros, σέβομαι την άποψή σου.
    Να λειτουργούμε όμως με βάση τη κοινή λογική, αλλά αν στο τέλος έχουμε παραπλανηθεί, ας ακούσουμε την επιστήμη.
    Θα αναφερθώ μόνο σε αυτό που νομίζω πως διαφωνούμε.
    Είναι κοινά παραδεκτό πως μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο προγράμματα λιτότητας εφαρμόζονται σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης.
    Δεν το υποστηρίζω εγώ ένας σχολιαστής της σειράς, αν ανατρέξεις όμως στη βιβλιογραφία, αποτελεί τον κανόνα.
    Από την άλλη, η εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών σε συνθήκες ύφεσης προϋποθέτει:

    1. Ή ότι συμβιβάζεσαι με την κατάρρευση που επιβάλλει η κατάσταση και άρα συμβιβάζεσαι με διάλυση των νοικοκυριών, οικογενειακά δράματα, δημογραφική επιδείνωση, επιβαρυμένο ασφαλιστικό σύστημα

    2. Ή προσπαθείς να συγκρατήσεις αυτή τη κατάσταση.
    Θες να μην το πούμε "δίχτυ", ας το πούμε συρματόπλεγμα.

    Το ζητούμενο είναι πως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

    Υ.Γ Επειδή κάποιος έλεγε για "μάτι" και αλλαγή σκέψης, είμαι σταθερός στο ότι πρέπει υπεράριθμα παν/μια που εξάγουν ανεργία για να ευνοηθούν καθηγητικές φάμπρικες ενώ αρκούσαν απλά γεωγραφικά παραρτήματα σπουδών και όχι νέες σχολές, υπεράριθμοι υπάλληλοι στους ΟΤΑ, έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου στα παραπάνω, μικροτουριστικές πολιτικές με ίδρυση φυλακών και στρατοπέδων στις περιφέρειες, αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμών στα νοσοκομεία και έλλειψη σύγχρονου μάνατζμεντ μας οδηγούν σε άθλια αποτελέσματα.
    Άλλο είναι αυτό και άλλο πράγμα η πρόβλεψη για προστασία της ανθρώπινης διαβίωσης...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Geros 19/01/2013 21:45:28

    Το οτι πιστευετε οτι θα υπαρξει Γερμανος, Αυστριακος, Φινλανδος βουλευτης που θα ψηφισει στο κοινοβουλιο της χωρας του το περιφημο ελληνικο OSI, αποδεικνυει οτι κινειστε στην σφαιρα του ονειρου.

    Το δικτυ προστασιας ειναι κοινωνικοικονομικο θεμα και αναφερεται στην προστασια των οικονομικα σθενεστερων, αλλα προϋποθετει πανω απ' ολα εξαιρετικη δημοσια διοικηση, ητοι δεν υφισταται στην Ελλαδα, επομενως μην ασχολειστε και κυριως μην αναλαμβανετε να το στρωσετε.

    • Geros avatar
     Geros @ Φοιτητης 20/01/2013 10:10:48

     Αγαπητέ δεν έχετε καταλάβει το μέγεθος της κρίσης αν πιστεύετε ότι δεν θα γίνει OSI . Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει και εναλλακτική , χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Geros 23/01/2013 16:19:33

      Εσεις μπορει να εχετε καταλαβει το μεγεθος της κρισης και εγω οχι. Απο την αλλη, ειμαι σιγουρος οτι στο δικο μου στρατοπεδο (αυτων που δεν εχουν καταλαβει το μεγεθος της κρισης) ειναι και το 99,99% των βουλευτων των χωρων της Ευρωζωνης. Επομενως, ΔΕΝ θα υπαρξει OSI. Και αν υπαρξει, τα μιση μεταξυ Βορρα-Νοτου θα εκραγουν και θα μεινουν για παντα τοσο ανεξιτηλα που αν η Ευρωζωνη ομοσπονδοποιηθει ολοι θα βλαστημουν την ωρα και την στιγμη. Μπορει να οδηγηθουμε και σε εμφυλιο ή σε πολλαπλες αποσχισεις που θα εχουν ως αποτελεσμα περισσοτερα κρατη απο οσα ομοσπονδοποιηθηκαν. Εδω μας μισουν επειδη εγγυωνται το ελληνικο χρεος και πληρωνουμε τοκους, φαντασου να χαρισουν μερος του χρεους τι εχει να γινει. Καταρχας δεν το αποδεχομαι εγω ο ιδιος. Δεν θελω ο Γερμανος/Αυστριακος/κτλ να πληρωσει μερος της δικης μας ανικανης πολιτικης αλητ. Για ποσο νομιζεις οτι θα κοροϊδευουν τους Βορειους με το παραμυθι: "Καλυτερα ετσι γιατι αν βγουν απο το ευρω θα καταστραφουμε και εμεις οι "εργατικοι";"

 9. DebbyTant avatar
  DebbyTant 19/01/2013 03:21:24

  Ναι αλλα αν σου κλεισω το ματι θα λες τ αντιθετα.

  • Γιώργος Π. και ... avatar
   Γιώργος Π. και ... @ DebbyTant 19/01/2013 13:08:08

   Εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια.

 10. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 19/01/2013 09:10:19

  η ιρλανδια ξαναβγηκε στις αγορες αν δεν κανω λαθος ,τι εκανα καλυτερα αυτοι και τινος προγραμμα ακολουθησαν;

  • rolling stone avatar
   rolling stone @ ΝΙΚΟΣ Π 19/01/2013 09:58:50

   μακαρι η πορεια μιας χωρας να ηταν μονο μαθηματικα.
   η ιστορια (ευτυχως) ποτε δεν ειναι αποτελεσμα διαγραμματων κλπ ουτε βεβαια σημαινει οτι η Ιρλανδια ηταν ενα ''λαθος'' που διορθωθηκε.
   Το αν υπηρξε ''λαθος'' στην Ελλαδα, μετα απο 3 χρονια ειναι επισης τραγικο να το επικαλεστει καποιος.
   Εχει να κανει με στρατηγικη επιλογη, που μεχρι τωρα κανεις δε δειχνει οτι θελει να αλλαξει.
   Και πλεον γινεται τροφη για συνομωσιολογικα σεναρια. Και με τα απλα μαθηματικα δεν αντικρουονται αυτα τα σεναρια.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΝΙΚΟΣ Π 19/01/2013 21:56:53

   Καμια σχεση η Ιρλανδια με την Ελλαδα (στο μονο που συμφωνω με τον Βαϊντμαν).

   Η Ιρλανδια ειναι copy-paste το προβλημα της Ισλανδιας. Δηλαδη καηκε ολοκληρη η χωρα απο το σκασιμο των τραπεζων. Δεν μπορουμε να πουμε οτι δεν εφταιγαν, ομως, οι Ιρλανδοι και οι Ισλανδοι για αυτο. Το αναρχικως ελευθερο οικονομικο τους μοντελο (που ακομη μας το διαφημιζουν ως προτυπο για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ), ιδιως στον τραπεζικο κλαδο και η απουσια ελεγχου και παρεμβατισμου απο το κρατος-διαμαντι ειτε της Ισλανδιας ειτε της Ιρλανδιας ειναι η αποκλειστικη ευθυνη για την διαλυση αυτων των χωρων.

   Η Ισλανδια και η Ιρλανδια ηταν χωρες που ειχαν σε ολους τους δεικτες πλεονασματα (δημοσιονομικα, τρεχουσων συναλλαγων, εμπορικα), πολυ χαμηλο δημοσιο χρεος (25%) και δημοσιο τομεα διαμαντι, οπως ειπα και πιο πανω.

   Ευτυχως, το κοινωνικο δικτυ της Ιρλανδιας και ιδιως της Ισλανδιας, το λεγομενο "κρατος προνοιας" απορροφησε πολλους κοινωνικους κραδασμους. Ιδιως στην Ισλανδια, οπου καμια Μερκελ δεν μπηκε στην μεση για να μιλησει για την αναγκη διαλυσης της προνοιας και της ιδιωτικοποιησης των παντων, η νεα ισλανδικη κυβερνηση καταφερε να πεισει και να διατηρησει την προνοια και να λαβει ο,τι μετρα θελει η κυβερνηση, παροτι λαμβανουν βοηθεια απο το ΔΝΤ. Πειθω, επιμονη και κρατος 24 καρατιων αναγκασαν τους τροϊκανους να υποχωρησουν - αλλωστε, με τι δικαιολογια να ζητησεις διαλυση του κρατους, εφοσον λειτουργει εξαιρετικα;

   • deldio avatar
    deldio @ Φοιτητης 20/01/2013 00:15:19

    Με τη δικαιολογία ότι η απελευθέρωση της αγοράς είναι όρος για την "ανάπτυξη" και την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρηματικών ομίλων (Μάαστριχτ, Λισσαβώνα, δημοσιονομικό σύμφωνο, σύμφωνο για το ευρώ κλπ), βασικός μοχλός της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε δημόσιας επιχείρησης ή υποδομής, ιδίως εκείνων που είναι στρατηγικής σημασίας ή βασικών κοινωνικών αγαθών και έχουν εξασφαλισμένα κέρδη.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ deldio 23/01/2013 16:22:22

     Ακιρβως. Ολα τα παραπανω συμφωνα που ειπατε δεσμευουν χωρες εντος ΕΕ και κυριως εντος ΕΖ. Η Ισλανδια δεν ειναι και ουτε προκειται να ειναι σε καμια απο αυτες τις ζωνες (για αυτο σας ειπε δεν μπηκε το δακτυλο καμιας Μερκελ). Αλλωστε, οι Ισλανδοι ειναι πιο εξυπνοι για να πιστεψουν σε θεωρητικες μπαρουφες.

 11. BLACKQUEEN - MMXIII avatar
  BLACKQUEEN - MMXIII 19/01/2013 09:28:16

  ''Σύμφωνα μάλιστα μεπληροφορίες προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν πετύχει τους στόχουςτου το 2013 σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις τότε η τρόικα θα επιβάλλει ξένουςτεχνοκράτες για τη διοίκηση του Ταμείου. Απίστευτο; Σκέφτονται να φέρουν ξένους να διαχειριστούν την ελληνική περιουσία.’’

  Κύριε Αντώνη Σαμαρά, τι άλλο πρέπει πια να μας συμβεί για να επαναστατήσετε; Πόσες ακόμη προσβολές στη νοημοσύνη, την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό μας-σας, θα υποστούμε, αυτοπαραπλανόμενοι ότι η ρότα είναι η σωστή;

  Όσο είναι καιρός, ας το παραδεχτούμε, οτι δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε στην ποθητή Ιθάκη, από αυτό το δρόμο των μοιραίων συμβιβασμών και της πειθήνιας κατάποσης των Μνημονιακών κονίων…. ‘’ Το φάρμακο είναι φαρμάκι’’ !!!!

  Καιρός να θυμηθείτε λέω, τον προηγούμενο, θαυμάσιο εαυτό σας!!!

  ΜH ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΤΑΣΗ
  Η αηδία δεν είναι στάση πολιτική
  το ξέρω, το΄χω πει τόσες φορές σε τόσους,
  ποτέ δεν οδηγεί στη δράση.
  Είναι όμως μια αίσθηση πραγμάτων
  σου επιτρέπει με τη γεύση, με τη μυρουδιά,
  να καταλάβεις σε ποιό σημείο βρέθηκες,
  πού σ’ έφεραν οι επιταγές των άλλων
  κι οι αρχικές δικές σου συναινέσεις.
  Tίτος Πατρίκιος

 12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 19/01/2013 13:34:35

  H τροικα δεν εχει ευθυνη καμια,οι ανθρωποι αυτοι μας δανειζουν,τι θελετε να μας τα χαρισουν;; τα λεφτα τους θελουν πισω,ξερουν τι λαμογια ειμαστε,οι δικοι μας εκαστοτε πολιτικοι,και οι κυβερνησεις,,παπανδρεου,παπαδημου,σαμαρα..αυτοι ειναι οι ενοχοι για την καταντια της ελλαδος και του λαου μας...αυτοι ειναι υπευθυνοι για την καταστροφη που θα επελθει...δεν προκειτε να γινει τιποτε...ο λαος εχει φτωχυνει..δεν εχει να πληρωσει,να φαει,δεν εχει δουλεια..δεν εχει να την βγαλει..και η τροικα συν της αλλης ζηταει νεα μετρα,ποιος φταιει αυτη;;; αυτη βλεπει οτι δεν προκειτε να βγει και να παρει πισω τα λεφτα της γιαυτο θα ζηταει και θα ζηταει λαγους με πετραχυλια...οι δικοι μας που δεν τους στελνουν στον διαολο και κανουν οτι τους λεει φταινε..

  • Διογενης (ο αλλος) avatar
   Διογενης (ο αλλος) @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 19/01/2013 15:32:00

   τρικυμια....

 13. Κώστας Τουρίστας avatar
  Κώστας Τουρίστας 19/01/2013 14:52:07

  Διαβάζοντας το άρθρο, μπήκα στον πειρασμό να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με την παράγραφο 4 περί ανεργίας.
  Λοιπόν, ξέρετε τί πιστεύω; Το οτι η ανεργία το 2017 θα υποχωρήσει στο 20% ενώ το 2020 θα διαμορφωθεί στο 11,3% σημαίνει οτι μέχρι το 2017 θα έχουν πεθάνει μερικές χιλιάδες άνεργοι ( απο την πείνα και την εξαθλίωση) και οι υπόλοιποι, έως το 2020.
  Δυστυχώς κυρίες και κύριοι, εκεί μάλλον θα καταλήξουμε, ειδικά άν στο τέλος δέν αποφύγουμε την χρεωκοπία.
  Οι Κυβερνώντες δυστυχώς δέν θα μπορούν τότε να δικαιολογηθούν .Θα δούμε τί θα έχουν να μας πούν τότε;
  Κρίμα που ο Σαμαράς παρασύρθηκε απο την παγίδα του ΠΑΣΟΚ και ενώ προσπάθησε, όπως έλεγε, να μας σώσει απο τον γκρεμό, τον τράβηξε το ΠΑΣΟΚ μαζί του και μαζί όλη την Ελλάδα.
  Περαστικά μας!

  • Γιώργος Π. και ... avatar
   Γιώργος Π. και ... @ Κώστας Τουρίστας 19/01/2013 17:10:37

   "Λοιπόν, ξέρετε τί πιστεύω; Το οτι η ανεργία το 2017 θα υποχωρήσει στο 20% ενώ το 2020 θα διαμορφωθεί στο 11,3% σημαίνει οτι μέχρι το 2017 θα έχουν πεθάνει μερικές χιλιάδες άνεργοι ( απο την πείνα και την εξαθλίωση) και οι υπόλοιποι, έως το 2020."

   Μη, μη τους το λες έτσι άγαρμπα!
   Μπορεί να τους ξυπνήσεις απότομα, άστους να πιστεύουν ότι μπορεί μέχρι τότε να ζουν όλοι αυτοί...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Γιώργος Π. και ... 19/01/2013 21:59:01

    Υπερβολες...

    Η ανεργια θα πεσει επαρκως λογω μεταναστευσης του εργατικου δυναμικου. Συνεβη και στη Λετονια, που η Λαγκαρντ μας λεει να παραδειγματιστουμε...

    • kat avatar
     kat @ Φοιτητης 19/01/2013 23:41:44

     Τώρα αυτό θα πρέπει να μας χαροποιεί?

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ kat 20/01/2013 15:36:10

      Οχι φυσικα.

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 19/01/2013 21:50:45

  Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ αναγνωρίζουμε στους κυρίους αυτούς το δικαίωμα να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, ενώ Εμείς, οι Ελληνες, με δάκρυα και αίμα πανάκριβο, Eλληνικό, είμαστε γι αυτούς, η σανίδα σωτηρίας τους από την χρόνια χρεωκοπία τους.

  Υπενθύμιση, το 2010, το ΔΝΤ ήταν Χρεωκοπημένο. Ευτυχώς για το ΔΝΤ, υπήρξε ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου (αποκάλυψη-βόμβα, η οποία “κόπηκε” στο γαλλικό Κανάλι 5, του τότε Δ/ντή ΔΝΤ και συνεργάτη-συνεργού, και υπερόπτη υβριστή των Ελλήνων, και μετέπειτα ΔΝΤ έκπτωτου, και βουτηγμένου στις.. ακαθαρσίες μέχρι και τους βολβούς των οφθαλμών του, Στρος Καν), ότι “δούλεψαν υπόγεια”. Ωστε να συρθεί η Ελλάδα στη μέγγενη του ατέρμονα ανεξόφλητου χρέους ΔΝΤ. Ανοίγοντας, ταυτόχρονα, την κερκόπορτα της Ε.Ε., στο τότε Χρεωκοπημένο ΔΝΤ.

  Απόσπασμα ομιλίας κας Χ. Λαγκάρντ, Διευθύνουσας Συμβούλου ΔΝΤ, στο Τορόντο Καναδά, στις 25 Οκτωβρίου, 2012:
  .. «Το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3 τοις εκατό το 2012 και 3,6 τοις εκατό το 2013. Στις προηγμένες οικονομίες, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί Μόνο κατά 1,3 τοις εκατό αυτό το έτος και 1,5 τοις εκατό το επόμενο.»

  “Εορταστικό Δείπνο Χριστουγέννων 2012:
  Το ΔΝΤ ξέρει πώς να διασκεδάζει με χαβιάρι, στρείδια και τρούφα”

  Συμπερασματικά, η ύπαρξη της “Μη προηγμένης” ελληνικής οικονομίας, συμφέρει τα μάλα την αιματοβαμμένη “κερδοφορία” ΔΝΤ, καθώς, “Πρώτοι στις αυτοκτονίες οι Ελληνες λόγω κρίσης” ~Χ. Βαγιόπουλος, Δ/ντής Ψυχιατρικής Γ.Ν.Ξ. (Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης) | 03-10-2011

  « Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη »
  ~Οδυσσέας Ελύτης: “Μαρία Νεφέλη”

  ΚΛΙΜΑΚΑ.org.gr.: “1018 Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία”

  πηγές:
  1-
  “ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ - Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ για ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κ ΔΝΤ”
  http://www.youtube.com/watch?v=vIsvVZl16VA
  2-
  “Global Financial Sector Reform: An Unfinished Agenda” (by Christine Lagarde)"
  http://www.imf.org/external/np/speeches/2012/102512.htm
  3-
  “Christmas 2012 Gala Dinner:
  IMF knows how to party with caviar, oysters & truffle”
  http://www.keeptalkinggreece.com/2012/12/20/christmas-2012-gala-dinner-imf-knows-how-to-party-with-caviar-oysters-truffle/
  4-
  “ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ.wmv”
  http://www.youtube.com/watch?v=BQxI-O2sIe0
  5-
  “ΚΛΙΜΑΚΑ.org.gr: Κέντρο ημέρας για την Πρόληψη της αυτοκτονίας”
  http://www.klimaka.org.gr/newsite/downloads/KLIMAKA_newsletter_10_09_2012.pdf
  ♠ ♠

 15. Geros avatar
  Geros 23/01/2013 16:44:38

  Γιατί τόσο πάθος βρε παιδί μου?
  Αν εσύ όμως έχεις ρωτήσει το 99,9% των βουλευτών της Ευρώπης και στο είπανε τότε έχεις δίκιο.
  Να σου πω κάτι που έχει δείξει η εμπειρία μου?
  Ο κόσμος προχωράει με συμβιβασμούς και όχι με εκρήξεις.
  Χαλάρωσε , δεν θα καταστραφεί ο κόσμος , το πολύ πολύ να χάσεις καμιά εξεταστική ....

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Geros 24/01/2013 15:29:53

   Αγαπητε, μπορει να μην εχω ρωτησει τους ευρωπαιους πολιτικους, ομως δεν χρειαζεται γιατι η αδρανεια, οι παραλειψεις, η απολυτη απουσια στρατηγικης τους μου αποδεικυνει αυτο που σας λεω. Χαμπαρι δεν εχουν παρει τιποτα. Χειροτερους πολιτικους σε ηπειρο αποκλειειται να υπαρχουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.