#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2009 02:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έγινε και η παραλαβή στα Ελληνοτουρκικά

 Ο κ. Γ. Παπανδρέου τείνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία - Ήπιος στο θέμα των Σκοπίων.

Έχουμε επισημάνει και προηγουμένως ότι η σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία δεν είναι κυρίως σε αυτά που είπε. Όσα είπε και δήλωσε δεν αποτελούν παρά μια επανάληψη με άλλα λόγια και διατυπώσεις της βασικής πολιτικής που ακολουθούσε και προηγουμένως στα ελληνοτουρκικά και το σκοπιανό και η προηγούμενη κυβέρνηση με την κυρία Μπακογιάννη.

Η σημασία της επίσκεψης βρίσκεται στους συμβολισμούς. Ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε την πρώτη επίσημη δήλωσή του για το υποτιθέμενα βασικό διακύβευμα των εκλογών, την οικονομία, την ανέχεια στην αγορά, τους φτωχούς κλπ. Την έκανε για τα ελληνοτουρκικά, μιλώντας σε άπταιστα αγγλικά στους δημοσιογράφους και μετά πήγε να επισκεφθεί και τον τάφο του Τζεμ, ενώ η τουρκική ηγεσία χαμογελούσε περιχαρής.

Και κάποιοι εδώ μέσα θυμήθηκαν αυτό που γράφαμε προεκλογικά. Ότι ο Κ. Καραμανλής δεν ήθελε να συνδέσει το οικογενειακό όνομα με τις επιβαλλόμενες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και γι αυτό βιάστηκε να παραδώσει. Μόνο που δεν του βγήκε το αποτέλεσμα, επειδή πάλι ξέχασε ότι η εξουσία είναι αδιαίρετη, δωράκια πολιτικής αυτοϋπονόμευσης δεν κάνεις ποτέ στους πολιτικούς σου αντιπάλους κλπ κλπ.

 Πάμε παρακάτω:

Με τη δημόσια χθεσινή τοποθέτησή του υπερ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, που ήταν η πρώτη κίνηση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, προετοίμασε το δρόμο για την «σημαντική και σε φιλικό κλίμα» κλίμα συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Νταγίπ Ερντογκάν, που ακολούθησε. Το βασικό επιχείρημά του από το βήμα της συνεδρίασης της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, στη Κωνσταντινούπολη προς τα μέλη της ΕΕ ήταν ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέα δυναμική. Λίγες ώρες αργότερα, επαναλάμβανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η ΕΕ, πρόσθεσε ο  κ. Παπανδρέου, πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη.

Η τοποθέτηση Παπανδρέου έρχεται τη στιγμή που οι δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις που αποτελούν τον πυλώνα της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, έχουν ταχθεί επανειλημμένως ανοικτά κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση και υπέρ μιας ειδικής σχέσης της γείτονός μας με την ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου, ως όλα δείχνουν, υιοθετεί τις γνωστές απόψεις των φίλα προσκείμενων στην Άγκυρα, όπως αυτή του «Πράσινου», πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσσερ, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, έχει αναλάβει το λόμπυ της προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, Nabucco (Αγωγοί ενέργειας: Welcome to the club, Giorgos! http://www.antinews.gr/?p=17125).

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως, ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση, για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ερντογκάν είπε ότι και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, ενώ αναφερόμενος σε ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας στην αξιολόγηση της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι «όλα τα εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής είναι πάνω στο τραπέζι».

Σκόπια

Παράλληλα, στη Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Σκόπια, λέγοντας ότι ναι μεν δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της ονομασίας, για το οποίο η Ελλάδα έχει γνωστές θέσεις, αλλά σημείωσε ότι η χώρα μας πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Αυτά τη στιγμή που τα Σκόπια εξακολουθούν να προκαλούν την Ελλάδα, να ακολουθούν ακραία πολιτική σε διεθνές επίπεδο, και να πολώνουν στο εσωτερικό την  κοινή τους γνώμη, ειδικά όσον αφορά το θέμα της ονομασίας. Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν, αντί να δώσει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί νέες προκλήσεις, περιορίστηκε να πει ότι η χώρα  μας μοιράζεται κοινά συμφέροντα με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε την  κοινότυπη, πάντως, επιθυμία του να προοδεύσει σταθερή και ασφαλή η Βαλκανική –λες και υπάρχει κανείς που να’ χει αντίρρηση.

Ειδικότερα για το ανεπίλυτο, όπως είπε, ζήτημα της ονομασίας, εξήγησε ότι θέλουμε να το λύσουμε και ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση. Ανέφερε επίσης, ότι προσπαθούμε να διερευνήσουνε πιθανούς τρόπους επίλυσης, δίχως όμως, να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που επαναλάμβανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και γνωστή, και ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014.

Διαβάστε και τα χθεσινά ρεπορτάζ:

Συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Κύπρος: «Ο Γ. Παπανδρέου δεν μεταφέρει μήνυμα της Λευκωσίας»

Υπερ της ένταξης της Τουρκίας η πρώτη επίσημη δήλωση του κ. Παπανδρέου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 10/10/2009 02:50:12

  Όποιος διαθέτει λίγη μνήμη θα θυμάται ότι η απάντηση "όλα τα εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής είναι πάνω στο τραπέζι» δόθηκε από τον Μπους ΙΙ το καλοκαίρι του 2008, όταν οργίαζαν οι φήμες για εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράν, με αφορμή την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας, στην ερώτηση αν σκοπεύει να εξαντλήσει τις ειρηνικές μεθόδους εκτόνωσης της κρίσης.

  Δεν χρειάζεται IQ 180 για να συναρμολογήσεις το παζλ.
  Ο ΓΑΠ έχει αποστηθίσει μια σειρά δανεικές, πιασάρικες, ατάκες για κάθε περίσταση, κυρίως από την αμερικανική πολιτική ζωή, με την οποία είναι εξοικειωμένος λόγω καταγωγής.

  Το ίδιο με την εσωτερική πολιτική. Εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης και μόνο.
  Με φασιστικές μεθόδους στα Εξάρχεια.
  Με φρικιά σε υπεύθυνες θέσεις υπουργών.
  Με καινοφανείς αλλαγές ονομασιών υπουργείων χωρίς πρακτική ωφέλεια στην καθημερινότητα.

  Αυτόματος, αμερικανικός, πιλότος στην εξωτερική πολιτική.

  Ξέρω αδέρφια, θέλετε να ελπίσετε σε ένα καλύτερο αύριο.
  Αλλά ο σημερινός πρωθυπουργός μας κατάγεται πολιτισμικά, κι αυτό είναι το κυρίαρχο, από την τεχνητή χώρα που μόνο την τελευταία 10ετία έχει δημιουργήσει 7 οικονομικές και πολιτικές "φούσκες".
  Νασντακ
  Γουωλ Στρ.(Ενρον κα)
  Μπους
  Ακίνητα
  Τραπεζικά τοξικά ομόλογα
  Παράγωγα
  Ομπάμα (φούσκα με Νομπελ)

  Μια "φούσκα" κι ο ΓΑΠ, ελέω απελπισίας ψηφοφόρων.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Προφήτης 10/10/2009 04:15:05

   Καλά τα λές για τον ΓΑΠ Προφήτη. Τουλάχιστον όμως διαπράττει και τα φοβερά του σαρδάμ οπότε υπάρχει ποικιλλία και αλατοπίπερο στις ατάκες. Έτσι τα σκήπτρα της κοινοτοπίας δικαιωματικά καταλήγουν στον προκάτοχό του, ΚΚ τον β', που με τα τσιτάτα του 2004 ως αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές του 2007 ως κυβέρνηση (που αντιπολιτευόταν την αντιπολίτευση) και τα χρησιμοποίησε και τώρα. Στο τέλος είχαμε μάθει όλοι μας τις πρωτότυπές του απαντήσεις οτιδήποτε κι αν τον ρωτούσαν.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 10/10/2009 14:27:38

   Ενας καλα εκπαιδευμενος Μαρκετιστας ειναι. Κλόπη Ραιτ.

   Να δεις που θα εμφανιζεται λιγοτερο απ τον ΚΚ τον βαριεστημενο.

   Εχει σχεδιο οπως λες και εχει και γονιδια ΑΓΠ και μάμα alert.


   ΠΠ

 2. Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ avatar
  Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 10/10/2009 09:36:53

  Κατά τη γνώμη μου η πολιτική Παπανδρέου σε σχέση με την Τουρκία στηρίζεται στην αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με τον επιχειρησιακό έλεγχο να μην είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός και με δημιουργία ενός κοινού χώρου ασφάλειας.
  μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίζει ειρήνη ή άλλα δευτερογενή συμφέροντα δεν εξασφαλίζεται όμως έτσι
  ( σε βάθος χρόνου) το μείζον και το ζωτικό συμφέρον.

  Τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να τα καταλάβουμε αν παρατηρήσουμε την συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας η οποία είναι μια συμφωνία δευτερογενών συμφερόντων με στόχο να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακό κέντρο σταθερότητας και ειρήνης* στην ευρύτερη περιοχή.

  Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι:
  Μπορεί η χώρα έστω και εμμέσως να προσδεθεί στο « άρμα της Τουρκίας»

  ( *βλέπε πρωτοβουλίες της Τουρκίας σε σχέση με το Ιράν, την Παλαιστίνη κτλ)

 3. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 10/10/2009 10:38:13

  Κατά τ' άλλα, κάποιους τους πείραξε η δεύτερη είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Όταν η εξωτερική μας πολιτική σχεδιάζεται με γνώμονα τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ τι να λέμε;

 4. george avatar
  george 10/10/2009 13:53:29

  Ωραίος ο ΓΑΠ. Το βασικό πρόβλημα της διακυβέρνησης του είναι το Κυπριακό και η ένταξη των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ. Αφού έλυσε τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα (οικονομικά, κλπ), θέλει να λύσει και τα προβλήματα της γειτονιάς μας. Αλήθεια, γιατί επέλεξε να είναι και υπουργός εξωτερικών, και γιατί η πρώτη του εμφάνιση έγινε ως υπουργός εξωτερικών σε άτυπη σύνοδο υπουργών εξωτερικών?

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ george 10/10/2009 14:11:19

   Ο ΓΑΠΠ ειναι λιγο κομπλεξικος.. Εχει ανασφαλειες. Αισθανεται Πολιτης του Κοσμου και οχι της Ελλαδας.

   ΠΠ

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ george 10/10/2009 14:13:46

   Γιατί θέλει "ανοιχτά" βαλκάνια.
   Δεν έκρυψε ποτέ το no borders no nations.
   Μόνος αυτός, όταν όλοι οι άλλοι γύρω εμφανίζουν ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές τάσεις.
   Και προχωράει επί τροχάδην.
   Επελαύνει μάλλον. Δεν είναι καθόλου φούσκα.
   Αντιθέτως, όλα είναι προσχεδιασμένα και μελετημένα.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ αλλενάκι 10/10/2009 14:33:15

    Πολύ σωστό σχόλιο που εντοπίζει τον πυρήνα του ζητήματος.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Μποτίλια στο Πέλαγος 10/10/2009 14:41:03

     Αναρωτιέμαι όμως Μποτίλια πως τόσοι πολλοί αφελείς έχαψαν το παραμύθι που πουλάνε για "ηγεμονική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια". (εννοούν φυσικά ηγεμονική θέση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια).
     Μια καταχρεωμένη χώρα, αποδιοργανωμένη εσωτερικά, με λίγο πληθυσμό που μειώνεται κιόλας, ειναι δυνατόν να "ηγεμονεύσει" πουθενά;

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 10/10/2009 15:22:58

    αλλενάκι, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν ίσχυε το no borders, no nations για την βαλκανική ή κάνω λάθος?

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Orestios 10/10/2009 15:28:02

     Και μια χαρά δεν πέρναγαν οι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας, έτσι δεν ισχυρίζονται ορισμένοι;

     :)

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Orestios 10/10/2009 15:36:26

     Μουστακι στο τετραγωνο.


     ΠΠ

    • Orestios avatar
     Orestios @ Orestios 10/10/2009 15:51:54

     Σωστά αλλενάκι. Ήμασταν όλοι μια χαρούμενη οικογένεια!

    • chgian avatar
     chgian @ Orestios 10/10/2009 21:04:41

     Σαφώς και τα δεδομένα έχουν αλλάξει ωστόσο θα διατυπώσω
     την άποψη πως οι κάτοικοι του νότιου κομματιού της
     βαλκανικής, γνώρισαν οικονομική ευημερία όταν η
     νοτιοανατολική μεσόγειος ήταν ανοιχτή και συμβίωναν
     αρμονικά με τους υπόλοιπους λαούς. Η ταύτιση
     του ελληνισμού με τον ελλαδικό εθνικισμό, επέφερε συρρίκνωση
     οικονομική, πολιτισμική και δημογραφική.

     Πότε η ευρύτερη αυτή περιοχή ήταν ενιαία; Όλη την
     αρχαιότητα μέχρι τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Η έλευση
     των αράβων, οι συνεχείς πόλεμοι και οι πειρατές, ανέκοψαν
     την εμπορική δραστηριότητα (την οποία συνέχισαν αργότερα
     οι ιταλικές εμπορικές δημοκρατίες). Κατόπιν κατά την οθωμανική
     περίοδο, οι Έλληνες βαθμιαία, διεκδίκησαν και πέτυχαν να
     έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της αυτοκρατορίας.
     Αυτό δεν σημαίνει πως οι κάτοικοι της ηπειρωτικής ελλάδας
     ευημερούσαν, αλλά οι κάτοικοι των νησιών και της Μικράς Ασίας
     ήταν ένα επίπεδο παραπάνω.

     Από το 1912 μέχρι το 1990, τα βαλκάνια ήταν κλειστά για την
     Ελλάδα ως χώρος οικονομικής επέκτασης, ήταν και αυτός ένας
     από τους πολλούς λόγους για την καχεκτικότητα
     της ελληνικής οικονομίας. Τώρα όμως που άνοιξαν, υπάρχουν
     ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, αρκεί να επικρατήσει
     το εξωστρεφές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

     Τέλος μην ξεχνάμε πώς δημιουργήθηκε η ελληνική ναυτιλία, με τις
     μεταφορές του πετρελαίου από την μέση ανατολή στον υπόλοιπο κόσμο.

    • Orestios avatar
     Orestios @ Orestios 11/10/2009 01:47:37

     chgian
     Τόσο ωραία που τα λές! Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς χαζούς τους έλληνες που επαναστάτησαν κατά των Οθωμανών. Τί κρίμα που αγωνίστηκαν για τις ιδέες τους ενώ μπορούσαν να έχουν μια τρυφηλή ζωή! Τί κρίμα που ο λαός της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ιωνίας θέλησε να συνεχίσει την ύπαρξή του εντός των ελληνικών συνόρων αντί να περνούν τόσο καλά όσο περνούσαν. Μα δεν είχαν καθόλου μυαλό?

 5. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 10/10/2009 14:43:03

  Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει αν μίλησε για occupation troops, army ή armies?

  • Vachus avatar
   Vachus @ ΑΡΗΣ Θ 10/10/2009 19:18:27

   http://www.youtube.com/watch?v=4js51-IFtBU&feature=player_embedded#

   • ΑΡΗΣ Θ avatar
    ΑΡΗΣ Θ @ Vachus 11/10/2009 00:56:42

    Ευχαριστώ πολύ!!

 6. donaE avatar
  donaE 10/10/2009 14:51:45

  Ποιος ασχολειται με τα Βαλκανια;
  Προαλειφεται για κανενα διεθνη οργανισμο ο Παπαδρεου μαλλον.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ donaE 10/10/2009 15:00:47

   Γεγονός είναι πάντως ότι όπως και πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές δεν άντεχε και ταξίδευε συνέχεια έτσι και τώρα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 10/10/2009 15:01:36

    Εφαρμόζει delegation (έτσι το λένε στο μάνατζμεντ, ανάθεση).

   • donaE avatar
    donaE @ αλλενάκι 10/10/2009 15:11:41

    Υποχρεωσεις.

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ donaE 10/10/2009 15:14:31

     accounts payable

     ΠΠ

 7. panais avatar
  panais 10/10/2009 19:50:18

  Ο πρώην έκανε 4 χρόνια να πάει, Η επόμενη άφησε τα ελληνοτουρκικά να λιμνάζουν και ο νυν όχι μόνο πήγε στην πρώτη εβδομάδα της εκλογής του, όχι μόνο τους πέταξε στα μούτρα τα περί στρατού κατοχής και επιφύλαξη της Ελλάδος για την ένταξή τους , αλλά του είπαν και ευχαριστώ…

  • george avatar
   george @ panais 10/10/2009 22:06:17

   Είπε για στρατούς κατοχής και μητέρες πατρίδες. Όσον αφορά την ένταξη των Τούρκων έδειξε ένθερμη υποστήριξη (βέβαια εφόσον και εάν) αλλά υποστήριξη, σε εποχή μάλιστα όπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εμβάθυνση της διακυβέρνησης της ΕΕ και λιγότερο στην επέκταση.....

 8. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 11/10/2009 00:09:33

  Μεγάλες χαρές έχουν οι απέναντι μετά την επίσκεψη ΓΑΒ και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να αυτή η χαρα...

 9. aris53m avatar
  aris53m 13/11/2009 11:17:52

  βλέπω το "θα μας πάρουν με τις πέτρες" να έρχεται με ιλλιγιώδη ταχύτητα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.