#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έβγαλε και μια θετική είδηση η κυβέρνησηΕίναι ίσως η μόνη θετική είδηση που έχει βγει τους τελευταίους μήνες από τα νταραβέρια με την τρόικα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί στο 5% η εθνική χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα ή το αντίθετο, θα αυξηθεί από το 85% στο 95% η συμμετοχή της ΕΕ στα έργα αυτά. Πρόκειται για μια καλή εξέλιξη αφού θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν έργα που έχουν κολλήσει επειδή η Ελλάδα δεν είχε να πληρώσει το δικό της μερίδιο ενώ θα μπορέσει να κινηθεί το ΕΣΠΑ. Στην κυβέρνηση το όφελος υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εισηγείται τη χαλάρωση των κανόνων συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των συγκεκριμένων χωρών στα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρότεινε την αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις ανωτέρω χώρες στο 95% από 85% που είναι σήμερα.

Καταρχήν θετική χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, την πρόταση της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η μείωση της εθνικής συμμετοχής διευκολύνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η ΝΔ είχε διατυπώσει σχετική πρόταση από το Φεβρουάριο του 2010, τη χρησιμότητα της οποίας αντιλήφθηκε η κυβέρνηση αφού πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνει ακόμη πως πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια: Ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα κονδύλια της εθνικής συμμετοχής θα διοχετευθούν αλλού είναι εξωπραγματικός. Αν η κυβέρνηση διέθετε αυτά τα κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ, δεν θα ήταν μειωμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 47%! Καλό είναι, επομένως, να παρουσιάζουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Φυσικά για να υπάρξει και πραγματικό κέρδος από τη θετική αυτή είδηση θα πρέπει και η κυβέρνηση να… πάρει τα πόδια της και να προχωρήσει σε μέτρα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ώστε να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη. Και βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν διαφάνεια στη μοιρασιά της πίτας. Γιατί αν είναι να γίνουν όλα αυτά για τα μάτια των νταβατζήδων της ενέργειας, των οδικών έργων κ.λπ. τότε πράγματι δεν έχει αλλάξει τίποτε σ’ αυτή τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 02/08/2011 09:50:00

  Aν οι ξένοι υλοποιήσουν, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στη χώρα με κονδύλια του ΕΣΠΑ, ποιο το όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο;
  Δεν Θα πληρώσει με 5% τους νταβαδες;

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 02/08/2011 10:37:02

  Αν θέλουμε πραγματική ανάπτυξη, τότε πρέπει να γίνουν επενδύσεις με ελληνικά κεφάλαια από ιδιώτες.

 3. victoria (true) avatar
  victoria (true) 02/08/2011 10:53:59

  Δεν την έβγαλε η κυβέρνηση την είδηση, αλλάξτε το φίλοι, την έβγαλε η Κομισιόν...

  Ο Χρυσοχοϊδ πανηγύρισε πριν λίγες μέρες ότι πήρε το 85%-15%, του είπε η ΝΔ αυτό είναι ήδη μέσα στο πλαίσιο και το έχεις από τα αποδυτήρια, 2 χρόνια λέμε αυτό κατ'ελάχιστον και δείτε και για παραπάνω.

  Και τώρα, έρχονται μόνοι τους οι έξω και δίνουν το 95%-5% σε 6 χώρες. Μια καθαρή ΑΠΟΔΕΙΞΗ πως οι δικοί μας παίρνουν ό,τι τους έρχεται από τον ουρανό, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση. Γιατί και το 'δίνουν' είναι σε εισαγωγικά, αυτή η διευκόλυνση κοστίζει 0,00 Ευρώ στην Ε.Ε.

  Δίνεται επομένως η διευκόλυνση και το πακέτο μειώνεται (σύνολο ΕΣΠΑ λιγότερα δις πλέον) μπας και απορροφηθεί. Γιατί το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν προλαβαίνουν πλέον, έχει χαθεί χρόνος για το ΕΣΠΑ. Οπότε, ή θα χαθούν χρήματα, ή θα φύγουν σε τσέπες με ....κατεπείγουσες διαδικασίες κι όποιος προλάβει, πρόλαβε. Τι έχουμε να δούμε. Λέτε να μοιράζουν 10-χίλιαρα; Στο τέλος εκεί βλέπω να καταλήγει η ανάπτυξη α λα πασοκ.

 4. χρηχα avatar
  χρηχα 02/08/2011 12:50:00

  Aδεν "επωφελείται" με κάποιο τρόπο , κάποιο στέλεχος, αν δεν πέσουν μίζες, αν δεν....κτλ....τίποτε δεν θα προχωρήσει.....δεν πάει να κάνουν την συμμετοχή μηδενική....

  Να σας πω έναν τρόπο να ξετιναχτούν στα "εργα" οι πασοκο-υπουργοί;
  Δώστε τους επίσημη μίζα 5-10%....να δείτε για πότε θα φτάσει η απορρόφηση το 200%....

  Αλλιώς....τίποτε...μηδέν....

  άστα....

 5. juliet avatar
  juliet 02/08/2011 14:34:15

  Eξαρτάται ποιός θα κάνει την αξιολόγηση,οι γηγενείς; ή οι άλλοι .Γιατί υπάρχει περίπτωση αφού μειώνεται η Ελληνική συμμετοχή να θέλουνε να έχουνε αυτοί τον έλεγχο.

 6. barman avatar
  barman 02/08/2011 20:32:09

  Το φαγοπότι άρχισε. Ξεκίνησαν τα τηλέφωνα από ''γραφεία'' που ανέλαβαν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.Υπόσχονται να σου βγάλουν λεφτά και χωρίς να τα χρειάζεσαι, αρκεί μόνο η αίτηση και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν αυτοί.
  Μοιράζουν προμήθειες σε μεσίτες, ασφαλιστές, dealers φωτοβολταικών κλπ για να βρουν πρόθυμους στη λαμογιά ''συνεργάτες'' η και ανυποψίαστους επαγγελματίες και μετά φυσικά όταν σε μπλέξουν δεν θα ξέρουν τίποτα για τον ''φόνο''.

  • juliet avatar
   juliet @ barman 02/08/2011 23:22:27

   Δεν θα είναι εύκολα,ο κόσμος δύσκολα υλοποιεί πρόγραμμα.Γιατί το πρόβλημα είναι η ίδια συμμετοχή,για τα φωτοβολταΐκα δεν γνωρίζω .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.