#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2010 17:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρωμα μεγάλου σκανδάλου στα ομόλογα: Υπήρξε μυστική συμφωνία με «σορτάκηδες»;Προχθες το antinews έθεσε το εξής ερώτημα: Υπήρξαν μεσολαβητές για τα ομόλογα που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο, ή όχι ;

Σήμερα η εφημερίδα ΑΞΙΑ δίνει την εξής απάντηση:

Μείζονος σημασίας ερω­τήματα που ζητούν πει­στικές εξηγήσεις εγεί­ρει η κίνηση του ΟΔΔΗΧ και του γενικού διευθυντού του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου να παρά­σχουν «κάλυψη» μέσω έκτακτης ειδικής έκδοσης στους διεθνείς κερδοσκόπους που είχαν σορτά­ρει το 20ετές ομόλογο του ελλη­νικού Δημοσίου. Ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να τρωθεί σημαντικά το γόητρο της χώρας στις διεθνείς αγορές, σε βαθμό μάλιστα που να κυκλοφορούν περιγελαστικές ατάκες στο Λον­δίνο μεταξύ των διαχειριστών του City μέσω sms, του τύπου «one billion a day, keeps the IMF away ... ».

Για να γίνει αντιληπτό το τεχνι­κό κομμάτι της υπόθεσης, η «εξο­μάλυνση τεχνικών ανωμαλιών», όπως όλα δείχνουν σημαίνει πως ένας ή περισσότεροι επενδυτικοί πόλοι ήταν σορταρισμένοι στο συγκεκριμένο (20ετές) ομόλογο και δεν μπορούσαν να κλείσουν την short position δια της κλασικής οδού, δηλαδή από τη δευτερογε­νή αγορά ομολόγων.

Με πιο απλά λόγια, δεν μπο­ρούσαν να αποκτήσουν από την αγορά και παρά το μεγάλο «κα­πέλο» που πλήρωναν (εκτιμάται της τάξης του 15%-16%) τα ομό­λογα που είχαν πουλήσει ανοιχτά (short selIing). Και με δεδομένη αυτή την κατάσταση βγήκε ο ΟΔ­ΔΗΧ και προέβη στην επίμαχη έ­κτακτη έκδοση με σκοπό να καλυφθούν οι ανοιχτές θέσεις, με έ­ναν τρόπο που αν μη τι άλλο δεν είναι και τόσο συνηθισμένος.

Η αγορά αναρωτιέται πλέον γιατί οι μεγαλύτεροι εχθροί της χώρας στην παρούσα φάση, οι «σορτάκηδες», έπρεπε να. εξυπηρετηθούν κατ' αυτόν τον τρόπο; Και εν πάση πε­ριπτώσει, γιατί η Ελλάδα θα πρέ­πει να φρoντίζει να μην «σκάσει» ένα οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο; Και γιατί να μην αξιοποιήσει η χώρα την ανάγκη των σορτάκη­δων να καλυφθούν, γεγονός που ενδεχομένως θα είχε ευεργετι­κές επιπτώσεις στα spreads και στις αποτιμήσεις των ομολόγων;

Όπως επίσης, γιατί άραγε η έκδοση ήταν στο 1 δισ. ευρώ και τελικά δεν καλύφθηκε ούτε κατά το μισό; Έγινε άραγε λάθος συ­νεννόηση μεταξύ του ΟΔΗΗΧ και του επικεφαλής του οργανισμού κ. Π. Χριστοδούλου με τους επεν­δυτές που μας είχαν «σορτάρει» ή τελικά οι short selIers καλύ­φθηκαν και από τη δευτερογενή αγορά παράλληλα με τα ομόλογα των 390 εκατ. ευρώ που απορ­ρόφησαν, αξιοποιώντας την έκ­δοση για να μειώσουν το «καπέ­λο», αφήνοντας την Ελλάδα έκ­θετη στη διεθνή επενδυτική κοι­νότητα την πιο κρίσιμη στιγμή; .

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του χώρου υποστηρίζουν πλέον ευθέ­ως πως η όλη εξέλιξη ήταν η βασική αιτία για να εκτιναχθεί το spread όλων των εκδόσεων, µε τη «δεκαετία» να φτάνει ακόµη και στις 345 µονάδες βάσης, ε­νώ η «πενταετία» εκτινάχθηκε στις 379 µονάδες Βάσης έναντι του γερµανικού οµολόγου. Προ­σθέτουν δε πως αυτό που έγινε είναι κάτι ανάλογο σαν να έχει σορτάρει κάποιος τη µετοχή της Εθνικής και αντί να αγοράσει α­πό το ταµπλό τις µετοχές που χρωστάει, (µε κέρδος ή ζηµία δεν έχει σηµασία) να έρθει η ί­δια η τράπεζα και να εκδώσει νέες µετοχές προκειµένου να καλυφθεί. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για µια ακόµα παγκό­σµια πρωτοτυπία που δείχνει πως η Ελλάδα είναι αναγκασµέ­νη να υποκύπτει σε ό, τι ζητούν οι καρχαρίες των αγορών, ενώ θα είχε ενδιαφέρον να µαθαίνα­µε αν οι αγοραστές του 20ετούς οµολόγου «βοήθησαν» την προηγούµενη έκδοση της επτα­ετίας και µια µέρα µετά «εξαρ­γυρώνουν» την καλοσύνη τους µε έναν τρόπο που µόνο απαρα­τήρητος δεν έχει περάσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικος avatar
  Νικος 02/04/2010 18:20:38

  ΟΣΟ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΙΝΕ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΛΕΥΗ.
  ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ.ΕΙΝΑΙΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ "ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ" ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΚΟ, ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΙΤΙ.
  ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ.ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΜΕΝΟΥΝ ΣΚΕΤΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ ΣΚΕΤΗ.ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ
  ΛΕΓΟΜΕΝΟ "ΦΥΣΙΚΟ" ΠΡΟΙΟΝ.ΔΗΛ. ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ.
  ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΤΑ SWAPS, και spreads {ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ) ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ.(ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΦΕΡΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΟΛΑ,ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΙΝΑ COMMODITY,ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΥΤΟΡYΘΜΙΖΟΝΤΑΙ,ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΣ EΤΣΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ.)
  ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ,ΑΛΛΑ,ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΑΒΑΔΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.

 2. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 02/04/2010 18:45:44

  Παπαπαπαπααααααα! Πιπέρι στο στόμα του αρθρογράφου.Σκάνδαλο αυτή η Κυβέρνηση;Μιά Κυβέρνηση Πασόκ;Ούτε να το διανοηθείτε!!!!!

 3. neotera avatar
  neotera 02/04/2010 19:17:24

  Εγώ τώρα τι να πώ ? Ως προς το ρεπορτάζ της "Αξίας" αιδημόνως σιωπώ ! "ΑΠΑΓΟΡΕΨΤΕ"¨στα λαμόγια, στους ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ, να παίζουν τους δημόσιους πόρους στις αγορές ! Απαιτείστε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΡΑ !

 4. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 02/04/2010 19:21:57

  Αυτά λίγοι τα ξέρουν και λίγοι τα καταλαβαίνουν (ειδικά εάν πάει στη δικαιοσύνη).
  Παρόλο που θεωρώ πιθανή μια προσυνεννόηση είναι δύσκολο να αποδειχθεί αυτού του είδους ο δόλος, διότι μπορεί ο διαχειριστής πολύ εύκολα να επικαλεστεί λάθος χειρισμό παρά δόλο (μήπως θυμίζει λιγάκι χρηματιστήριο 1999 και Ε.Κ.;).
  Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί εάν αυτά τα πράγματα γίνονται εν γνώσει του Γιωργάκη ή όχι.
  Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες.
  Πάντως ο αθρογράφος έχει δίκιο ως προς το ότι η υπόθεση χοντροβρωμάει.
  Εάν κατάλαβα καλά (έκανα παρόμοιο trading πριν από κάμποσα χρόνια σε νομίσματα) με την κίνηση αυτή ξελασπώθηκαν κάποιοι που κονομάγανε σε βάρος της Ελλάδας, ο θεός ξέρει εδώ και πόσο καιρό.

 5. anonymous avatar
  anonymous 03/04/2010 00:26:48

  Προφανώς οι ανοιχτοί τύποι ήταν δικοί του και τους ''διευκόλυνε''.

 6. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 00:50:11

  H αγορά (άρα και οι κερδοσκόποι) γνωρίζουν ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε δανεισμό 15 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ τους μήνες Απρίλιο - Μάιο. Είναι προφανές ότι οι κερδοσκόποι (δηλαδή τα πιστωτικά ιδρύματα και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια) ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα spread όσο πιο ψηλά μπορούν για να κερδίσουν βεβαίως περισσότερα.

  Κοίτα και
  http://www.bankingnews.gr/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/item/2125-Γιατί-δεν-μειώνεται-το-spread-στα-ομόλογα

 7. Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας avatar
  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας 03/04/2010 06:18:31

  Σας εύχομαι χρόνια πολλά, χρόνια καλά και χρόνια ευτυχισμένα διά την ανάσταση του Αδωνίδος και της Φύσεως και εύχομαι πνευματική Ανάσταση της Φυλής και του Γένους των Ελλήνων.

  Δευκαλίων Κωνστ. Βατιμπέλλας

 8. Coroner avatar
  Coroner 03/04/2010 08:59:31

  oxi mwre, den yparxoyn sortakides:

  http://olympia.gr/2010/02/19/%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5/

 9. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 03/04/2010 11:10:08

  Ρε παιδιά ο Σαμαράς οικονομολόγος δεν είναι; Δεν καταλαβαίνει τι γίνεται; Και γιατί δεν μιλά; Μήπως, λέω μήπως, αποτελεί το άλλο δεκανίκι μαζί με τον κωλοτούμπα του ίδιου σάπιου σκηνικού; Κρίμα!

  Ουαί τω μη τοις ιδίοις όνυξι ξυομένω...

 10. KNWD avatar
  KNWD 03/04/2010 11:40:46

  Καλημέρα και καλή Ανάσταση

  Σε συνέχεια του εξαιρετικού άρθρου "Ενός θριάμβου, μύριοι έπονται…" που δόθηκε παραπάνω, ας ετοιμαστούμε για άλλον ένα Θρίαμβο... ή μάλλον για άλλον ένα πανωλεθρίαμβο

  Νέο μηχανισμό στήριξης χωρίς ΔΝΤ ζητεί τώρα ο Γιώργος από τον Ρόμπαϊ
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=147957

 11. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 03/04/2010 21:59:14

  Εγω λεω να παμε να χωθουμε ακριβως κατω απο τους Ρωσους και να το παιξουμε τρελα και κορδελα. Αλλα Τσαβέζ.
  Δεν εχουμε να χασουμε και τιποτε. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ!
  Να μας λεει ο Ερντογαν,για μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης κι εμεις να του λεμε, αδειαστε μας το μερος παμε να παρουμε τη Πολη.
  Τρελα ρε συ τρελα.
  Ειμαι τρελος δε πληρωνω δε πληρωνω.

  Καλη Ανασταση και καλα μυαλα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.