#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/05/2008 02:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρωμα επανάστασης σε πολυτελή συσκευασία

Το αγαπημένο της άρχουσας τάξης παντοπωλείο Fauchon, ιδρυθέν το 1885, τοποθέτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη νέα του συλλογή σπάνιου τσαγιού, με το όνομα «Τσάι ’68». Την διαφημίζει με το σύνθημα «Άρωμα Επανάστασης». Την πρώτη ημέρα παρουσίασης του νέου προϊόντος πουλήθηκαν 300 τεμάχια. Είναι κι αυτό ένα ακόμα δείγμα του πως ο καταναλωτισμός (και ο καπιταλισμός) αφομοιώνουν τα πάντα.  Στην ιστοσελίδα www.yart.fr οι Γάλλοι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μπλουζάκια με τα επαναστατικά συνθήματα του Μάη. Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα ebay μια  δημοπρασία για αφίσα εποχής, με το σύνθημα «Ο Αγώνας Συνεχίζεται», έχει ήδη φθάσει τα 266 ευρώ. «Αυτή η πολιτιστική ηγεμονία δεν αντικατοπτρίζει μόνιμη κοινωνική τάση. Πρόκειται για σύμπτωμα χώρας, που δεν έχει μέλλον και επιλέγει την εξιδανίκευση του παρελθόντος. Η σχέση μας με την ιστορική πραγματικότητα έγινε σχέση κακόγουστης νοσταλγίας», λέει ο Κοινωνιολόγος, Ζαν - Πιέρ Λεγκόφ. Καλά τώρα, κάτι μας είπε.

Διαβάστε κι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 20/05/2008 10:42:02

  Η ευθύνη για την αποκαθήλωση των συμβόλων και της ιστορίας (ξεφτίλα) δεν βαρύνει τους καπιτάλες. Αυτοί σε τελική ανάλυση χέζονταν επάνω τους όποτε γίνονταν επαναστάσεις, εξεγέρσεις ή μαζικές λαϊκές παρεμβάσεις. Τώρα που πήραν την εκδίκησή τους, δεν θα ξεκουρελιάσουν τους πάντες και τα πάντα; Η ευθύνη λοιπόν, βαρύνει εκείνους που πήραν μέρος στο Μάη, στο Πολυτεχνείο, κ.λ.π. Διότι δεν έχουν ούτε την ευαισθησία, ούτε και το σθένος να υπερασπιστούν αυτό που έκαναν. Πόσο μάλλον, που είχαν δίκιο για αυτό που έκαναν.

 2. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 20/05/2008 11:53:08

  Τι σθένος ρε φιλαράκι... Για δες, που είναι σήμερα και τι κάνουν ο "κονμπετίτ", ο Γιόσκα και τα άλλα καλόπαιδα.... Κάτι σαν το δικό μας πολυτεχνείο...

 3. Le canard avatar
  Le canard 20/05/2008 12:43:05

  Ο Γιόσκα πάντως, χειροκροτούσε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Ανθρωπιστικοί όντες, δικαιολογείται. Τα προσώπατα του '68 μετετράπησαν σε εκσυγχρονιστική σοσιαλδημοκρατία. Κι'εκεί που κάποτε καταδίκαζαν τις πολιτικές των κανονιοφόρων, τώρα τις χειροκροτούν ως κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι ισχύει για τις γενιές του '68 και του Πολυτεχνείου. Θα'ταν υπερβολή και αδικία να ταυτιστεί μια ολόκληρη γενιά με την "Ανώνυμη Εταιρεία Ηρώων Πολυτεχνείου". Η μεγαλύτερη ευθύνη βρίσκεται στην Αριστερά και στην αδυναμία της να κινητοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί, νομίζω, ότι πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να συνεχίσουν να κάθονται στους καναπέδες τους.

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 20/05/2008 13:59:01

  Φίλε Le canard,

  το δικό μας "Πολυτεχνείο" είναι, "για μια αιωνιότητα και μια μέρα" (44 ισόβιες), θαμμένο ώς τη μέση εις τας "Κορυδαλλενείους νήσους". Τα άλλα είναι πλαστά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.