12/09/2007 22:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρχισε η μαζική οικοπεδοποίηση στη Ζαχάρω και τον Καϊάφα !!!

Απίστευτο και όμως αληθινό: Η πρώτη κίνηση για μαζική οικοπεδοποίηση γίνεται πάνω στα αποκαΐδια της Ζαχάρως. Ειδικότερα, δρομολογείται η εκμετάλλευση προς όφελος ξενοδοχειακών συμφερόντων η οικοπεδοποίηση όλης της παραλίας της Ζαχάρως και βεβαίως της παραλίας του Καϊάφα. Συνολικά, δηλαδή, για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταστήματα, μπανγκαλόου και σειρά άλλων εγκαταστάσεων παραχωρούνται 15-16 χιλιόμετρα αιγιαλού και παραλίας. Εκτός αυτού, νομιμοποιούνται 780 αυθαίρετα, τα οποία είχαν κτιστεί εδώ και χρόνια στην παραλία της Ζαχάρως. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή την πρωτοβουλία άρχισε να προωθεί ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Δούκας, από τη στιγμή που βρέθηκε στην περιοχή, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Έτσι προτού καλά - καλά κλείσουν τα «σαράντα» από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και γίνει το πρώτο μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας, με πρόσχημα την ανακούφιση από τις συνέπειες της καταστροφής, σε μια προσπάθεια καθαρής ψηφοθηρίας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, σκυλεύουν ό,τι απέμεινε στην καμένη περιοχή. Όλοι φοβούνταν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην Ηλεία. Απλά κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει τόσο γρήγορα και με τόσο ξεδιάντροπες μεθόδους.

Στις 11-9-2007 Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών, καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση διαδικασιών αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως». Έτσι, στις 12.09.07 υπεγράφη Προγραμματική Συμφωνία με τον Δήμο Ζαχάρως. Αυτή «αφορά στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 μ² και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από τις εκμεταλλεύσεις αυτές θα αποδίδονται στο Δήμο Ζαχάρως».

Τα 15-16 χιλιόμετρα παραλίας (2.593.041,80 τετραγωνικά μέτρα) ανήκουν στην ΚΕΔ. Αλλά 7-8 χιλιόμετρα της παραλίας ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που όμως, δεν «μπαίνουν» στη συμφωνία. Τα 780 ακίνητα που φτιάχτηκαν στον αιγιαλό, μετά από καταπατήσεις, τώρα νομιμοποιούνται. Κάτι άλλωστε, που όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, ήταν αίτημα τόσο της Αυτοδιοίκησης, όσο και των ιδιοκτητών τους εδώ και χρόνια. Να σημειωθεί πως αίτημα για να παραχωρήσει η ΚΕΔ για εκμετάλλευση την παραλία, είχαν εγείρει τοπικοί παράγοντες της Ζαχάρως εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να υλοποιήσει κάτι τέτοιο. Το μόνο, στο οποίο είχε περιοριστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2003, ήταν να εκχωρήσει στον Δήμο εννέα σημεία από 500 τετραγωνικά μέτρα το καθένα, για να φτιαχτούν καντίνες και τουριστικά περίπτερα. Έκτοτε, το θέμα είχε παγώσει. Τώρα λοιπόν, με πρόφαση την καταστροφή, η κυβέρνηση προέβη σε ένα καθαρά προεκλογικό ρουσφέτι, με πεντακάθαρο στόχο να αποσπάσει εκλογικά κέρδη από τους κατακαημένους κατοίκους της Ηλείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη ο Δήμος Ζαχάρως, εντός της επομένης εβδομάδος θα αποφασίσει την ανάθεση μελέτης για την «αξιοποίηση» της παραλίας, προς την κατεύθυνση της κατασκευής τουριστικής μονάδας, σειράς καταστημάτων, μπανγκαλόου, κ.λ.π. Ουσιαστικά δηλαδή, για μια ακόμη φορά προωθείται η -ευρω-τριτοκοσμικού τύπου- τσιμεντοποίηση αυτής της πανέμορφης παραλίας της Ελλάδας. Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς τρέχει τα σχέδιά της για την «αξιοποίηση» της λίμνης Καϊάφα και η ΕΤΑ. Το σχέδιο αυτό άλλωστε, προωθούσε με ιδιαίτερη ένταση προ ετών ο πρώην υπουργός Τουρισμού και νυν Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pyrosvestis avatar
  pyrosvestis 13/09/2007 14:41:51

  Για την παραχώρηση των καμένων εκτάσεων στη Ζαχάρω σε ιδιώτες, ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει:"Ακόμα δεν έχει σβήσει η φωτιά και η κυβέρνηση παραχωρεί τα καμένα στους επιχειρηματίες. Είναι σαν να λέει, ξεφορτωθείτε τα δάση. Βάλτε φωτιές παντού. Κάψτε, Χτίστε και πουλήστε.Μας κάνει εντύπωση ότι τι ΠΑΣΟΚ σιωπά. Δυστυχώς βλέπουμε ότι ξεκινά η ασύμμετρη ανοικοδόμηση, την οποία εμείς θα καταπολεμήσουμε, προκειμένου να στηρίξουμε τους πολίτες στις περιοχές, την ανασυγκρότηση των παραδοσιακών οικισμών και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας".

 2. Σπύρος avatar
  Σπύρος 14/09/2007 01:56:59

  Kαλά η Αυγή και ο Φίλης σε άρθρα του δέν έγραφε ότι οι αλεπούδες και οι βοσκοί έβαλαν τίς πυρκαγιές?
  Ο Αλαβάνος δεν απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε οργανωμένο σχέδιο ??Οχι μονον τίς μπούρδες περί ΄Ασύμμετρης απειλής΄...Και έλεγε οτι η Αλέκα ακολουθεί την Ν.Δ.όταν μιλούσαν στο Κ.Κ.Εγια μεγάλα οικοδομικά συμφέροντα.
  Βρε τον Γιωργάκη ...
  Εχει καταντήσει να μιλάει με υπότιτλους Αλαβάνου.
  Το καλύτερο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:'O Aλαβάνος θα είναι η επόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση τού Βενιζελου στο ΠΑΣΟΚ΄.!!!!
  Ασε Αλέκο,πές μας καλύτερα τι θα κάνεις με το νέο σχέδιο Ανάν ,το Κόσσοβο και τούς Τούρκους ΄δημοκράτες φίλους΄ σου και μετά ξαναπιάσε τήν ΄αντιδεξιά ρητορεία΄.
  Ο απόλυτος οππορτουνισμός τού ΣΥΡΙΖΑ.Μαζέψτε ψήφους απ΄όπου μπορείτε.
  Επι τη ευκαιρία καλή επιτυχία στον Ντάλιο τού κομματος ΛΕΥΚΟ,που και αυτός συμμετέχει στο συνοθύλευμα.Αντε και τού χρόνου ο Λεβέντης.
  Και πούσαι Αλέκο.Μην ξεχάσεις να καταγγείλεις τον Βελουχιώτη σαν εθνικιστή και το Ε.Α.Μ. σάν εθνικιστικό κίνημα...
  Αντε πάλι με τούς χαροκαμένους για το 3%.Βαλε και ένα τού ΔΗΚΚΙ 4.
  Καλά τού Αλέκου δεν τούπε κανείς για το Κτηματολόγιο τού Λαλιώτη??
  Δεν τούπε κανείς ποιό κόμμα αγωνιζόταν για γήπεδα γκόλφ και τόν αποχαρακτηρισμό τού Καϊάφα.??
  Καλά γιατί δεν ρωτάει???
  Eλα Αλέκο μάς έκανες για πρώτη φορά να το ρίξουμε Αλέκα το κουκί.

 3. Δ.Παπαδημούλης avatar
  Δ.Παπαδημούλης 14/09/2007 12:12:11

  · Η τσιμεντοποίηση της παραλίας της Ζαχάρως στην Κομισιόν

  · Επείγουσα ερώτηση-  Επείγουσα ερώτηση-παρέμβαση με θέμα την τσιμεντοποίηση προστατευόμενης περιοχής Natura στην παραλία της Ζαχάρως κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ.Παπαδημούλης.

  Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και Δήμου Ζαχάρως, με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε μια έκταση δύο χιλιάδων εξακοσίων στρεμμάτων στην παραλία της Ζαχάρως, μέρος της οποία ανήκει στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura, η οποία θέτει σε κίνδυνο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δ.Παπαδημούλης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των περιοχών Natura και αν αυτές οι σκανδαλώδεις ενέργειες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την συγχρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια, από το Ταμείο αλληλεγγύης, το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, της στήριξης των πληγέντων και της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής.  Ακολουθεί ο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  «Δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στον Νομό Ηλείας και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, η Κτηματική Εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε (12.9.07) με Προγραμματική Συμφωνία στον Δήμο Ζαχάρως δύο χιλιάδες εξακόσια στρέμματα δίπλα στη θάλασσα με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Όμως μέρος αυτής της προς «ανάπτυξη» περιοχής και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά και Κακόβατος» συνολικής έκτασης 3.274 στρεμμάτων, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 βάσει της Οδηγίας 92/43. Ήδη πολλές οικολογικές οργανώσεις έχουν προβάλλει την έντονη αντίδρασή τους, τονίζοντας ότι: «πρόκειται για σκανδαλώδη κίνηση καθώς αφορά μια εξαιρετικά σημαντική παράλια ζώνη με μοναδικά οικοσυστήματα όπως οι αμμοθίνες και μοναδικά είδη πανίδας όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα?»

  Ερωτάται η Επιτροπή: Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των προαναφερόμενων περιοχών Natura; Αν προχωρήσουν ενέργειες που δεν σέβονται την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, προκύπτει κίνδυνος για την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της περιοχής, που επλήγη ιδιαίτερα από τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές, με κοινοτικά κονδύλια;»  Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη ερώτηση:  «Η σκανδαλώδης και άρον-άρον τσιμεντοποίηση περιοχών, που ανήκουν στο Δίκτυο προστασίας Natura 2000, με πρόσχημα την δήθεν στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, όχι μόνο υποθηκεύουν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα και της ευρύτερης περιοχής της πολύπαθης Ηλείας, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια.

  Θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις, όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί αυτό το οικολογικό έγκλημα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η συνεχιζόμενη σιωπή του ΠΑΣΟΚ, μόνο ως συνενοχή μπορεί να εκληφθεί.»

  14.4.2006 Το Γραφείο Τύπου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.