#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2012 20:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρχισαν, έστω και δειλά, να μιλούν για ΑνάπτυξηΣε ένα διχασμένο Ευρωκοινοβούλιο με πολλές πλευρές να εξαπολύουν επίθεση κατά του Μπαρόζο για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε μια ακόμη περιγραφή της κατάστασης στη χώρα μας και του τρόπου που πρέπει να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Κι αν θέλουμε να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας αυτός είναι ότι πλέον επισήμως μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της ανάπτυξης. Έστω και δειλά ξεκινά ένας διάλογος και μια προσπάθεια για να βρεθούν τα κατάλληλα μέτρα, κάτι που αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπάρχει ασφαλές πλαίσιο για την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και οι ανακοινώσεις Μπαρόζο κινήθηκαν στο επίπεδο των προτροπών προς την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να δει φως στο τούνελ.

Ουδεμιά ανακοίνωση έγινε για νέα κονδύλια, δεν ακούστηκε κουβέντα για πακέτο ή σχέδιο Μάρσαλ με στόχο την ανασυγκρότηση της Ελλάδα.

«Έχετε 12 δις ευρώ αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ, πηγαίνετε να τα πάρετε», είπε ο Μπαρόζο αλλά δε μας είπε πώς θα γίνει αυτό. Κι εδώ η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμες προτάσεις που θα είναι άμεσα υλοποιήσιμες.

Η έκθεση της Κομισιόν δεν έχει να μας φωτίσει περισσότερο απ’ ότι είμαστε μέχρι σήμερα φωτισμένοι, όμως, έχει ένα αρνητικό μήνυμα. Ότι μέχρι το 2014 πρέπει με διάφορους τρόπους να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση και να μειωθούν οι μισθοί κατά 15%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι τα χρήματα που συνολικά δίνονται ως βοήθεια προς την Ελλάδα από τους διεθνείς εταίρους της αγγίζουν τα 380 δισ. ευρώ, ήτοι περί το 177% του ΑΕΠ της χώρας.

Μνεία γίνεται και για την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης της αγοράς. Η Κομισιόν τονίζει πως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να χορηγηθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περί τα 4 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 8μηνο. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυήσεων προς μικρομεσαίους με στόχο 160 εκατ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 400 εκατ. το 2013.

Η Κομισιόν «προτείνει» μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 15% το 2012-2013. Μάλιστα η χώρα μας καλείται να προχωρήσει έως τον Ιούλιο του 2012 σε μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ως προς τον καθορισμό των αμοιβών και των εισφορών. Το πρώτο βήμα ίσως έγινε με το διάλογο εμπόρων και υπαλλήλων για μείωση 10% των μισθών.

Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι «οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους στην προσπάθεια που κάνουν» και τόνισε πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα επέδειξαν μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα αποφέρουν οφέλη στο εγγύς μέλλον, εφόσον η Ελλάδα υιοθετήσει τις δράσεις προτεραιότητας για το 2012 που προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Επιτροπή επισημαίνει τρεις τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές το 2012. Πρώτον, στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, δεύτερον, στην εξασφάλιση της ροής των δανείων προς την πραγματική οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνά δάνεια και τρίτον, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού δημόσιου τομέα και ειδικότερα την ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταγραφή εθνικού κτηματολογίου, τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αντίδραση Νέας Δημοκρατίας

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναγνωρίζει τις επίπονες θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο Ελληνικός λαός και υπογραμμίζει την ανάγκη έμφασης στην ανάπτυξη.

Κυρίως, μάλιστα, το γεγονός ότι τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, πως μπορεί να θεμελιώσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και πως εκείνο που προέχει είναι να γεννηθεί η ελπίδα.

Αυτές ακριβώς είναι και οι προτεραιότητες που θέτει επίμονα, εδώ και δυόμισι χρόνια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 18/04/2012 23:49:32

  Τίποτα από όσα ειπώθηκαν δεν είναι καινούργιο, πόσο μάλλον ρηξικέλευθο. Αντίθετα, ούτε κάποια πιό εξειδικευμένη πρόταση δεν ακούστηκε. Το μπαλάκι πετάχτηκε και πάλι στους Έλληνες, με εκείνα τα "αν συμμορφωθείτε" και "αν εφαρμόσετε".
  "Παρηγοριά στον άρρωστο, όσο να βγεί η ψυχή του..."

 2. φριξος avatar
  φριξος 19/04/2012 10:58:12

  ...Ότι μέχρι το 2014 πρέπει με διάφορους τρόπους να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση και να μειωθούν οι μισθοί κατά 15%...ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα υποστούμε περαιτέρω εξαθλίωση? Αυτό φοβίζει τους περισσότερους και είναι ακόμα μακριά από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Σταράτες κουβέντες πρέπει να ακουστούν... κατηγορηματική δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή μείωση σε μισθούς και συντάξεις... όσο αυτός ο φόβος παραμένει τόσο θα γιγαντώνεται η αντίδραση του κόσμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.