07/01/2010 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρθρο φωτιά της «Χουριέτ» για την Θράκη

Με ένα άρθρο-«φωτιά» για τη δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» προειδοποιεί για το ζήτημα των μειονοτήτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ο αρθογράφος του εν λόγω κειμένου Döndü Sariişik πως «έφτασε η ώρα να προχωρήσουν οι δύο πλευρές (εννοεί Ελλάδα και Τουρκία) είτε σε αμοιβαία παραβίαση της  Συνθήκης της Λοζάνης είτε σε σεβασμού αυτής».

Ο Döndü Sariişik, κάνει αναφορά μάλιστα στις συνθήκες της Αθήνας το 1913 και της Λοζάνης το 1923, αγνοώντας έντεχνα πως αυτές αναγνωρίζουν και προνοούν για «θρησκευτικές» και όχι «εθνικές» μειονότητες. Ο συντάκτης της «Χουριέτ» φτάνει μάλιστα στο σημείο να γράψει ότι: «Η ελληνική επιθετικότητα στην Κύπρο επέφερε την αντίδραση κατά της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και η τουρκική αντίδραση επέφερε τα αντίστοιχα γεγονότα κατά της… «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη(!)». Σύγκριση που μάλλον τον γέλωτα θα φέρει σε όποιον γνωρίζει την ιστορία των γεγονότων και των διωγμών της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία από το 1955 έως σήμερα.

Μάλιστα στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως ο συντάκτης του είχε επικοινωνία με πρώην βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Çetin Mandacı ο οποίος δήλωσε πως: "Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Παράλληλα ο τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει πως σε επικοινωνία που είχε με τον μη αναγνωρισμένο «μουφτή» της Θράκης Αχμέτ Μετέ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ότι αφορά τη μεταχείριση των μειονοτήτων στη χώρα:

«Θέλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να αναγνωριστεί επίσημα από το Τουρκικό κράτος. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση και με αποκαλούν “ψευτό-μουφτή”; Γιατί κανείς δεν ρωτά εάν υπάρχει πρόβλημα με τον Ιμάμη στη Θράκη; Δεν έχουμε ούτε καν ένα θρησκευτικό σχολείο (Μαδράσα)» για να συμπληρώσει: "Είχαμε μία φορά δύο Μαδράσα αλλά το (Ελληνικό) κράτος τα μετέτρεψε σε κανονικά γυμνάσια. Όλοι οι ιμάμ που ζουν εδώ είναι ηλικιωμένοι και αν συμβεί κάτι θα πρέπει εμείς να μεταφέρουμε ιμάμ από τη Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε.

Συνεχίζοντας το «πύρινο» άρθρο του, ο τούρκος συντάκτης επισημαίνει πως η «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη δεν έχει το δικαίωμα να εκλέγει τον θρησκευτικό ηγέτη της, παρά τις επικριτικές εκθέσεις σχετικά με το θέμα τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Αν και οι «τούρκοι» της Θράκης-σύμφωνα με τον δημοσιογράφο-έχουν εκλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες τον Α. Μετέ και η ελληνική κυβέρνηση κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης αρνείται να επικυρώσει την απόφαση των «τούρκων» της Θράκης.

Μάλιστα ο Döndü Sariişik, καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πιέσουν την Ελλάδα να «ακούσει» τις απαιτήσεις της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και να τη συνδέσει  με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να επισημάνει πως η Ξάνθη κατοικείται κυρίως από «τούρκους»...

defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/01/2010 20:13:05

  Χμμμ... τι λέγαμε;

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 07/01/2010 20:44:28

  Εμεις τα λεμε...οι αλλοι ακουνε;

  ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΓΑ@#$%$#@ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΕ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Νίκος 08/01/2010 13:35:45

   Δεν μπορεί να γίνει αυτό..ειδικά σε αυτό της Κομοτηνής (Λοζάνη) και πες πως γίνει...τότε ξέχνα και τα δικά μας προξενεία σε Σμύρνη, Πόλη.
   Και έχεις δει σε τι κτίριο έχει η Ελλάδα το προξενείο μας στην Πόλη;Στο Σισμανόγλιο Μέγαρο πάνω στην Ιστικλάλ (Μεγάλη Οδό του Πέραν) και είναι το μοναδικό κτίριο που ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση στην Πόλη.Άσε που είναι και πανέμορφο, κρίμα είναι.

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 07/01/2010 20:47:03

  Και βεβαια οπως παντα οι Τουρκοι κανουν και την πλακα τους.

  Ακουστε και γελαστε: «έφτασε η ώρα να προχωρήσουν οι δύο πλευρές (εννοεί Ελλάδα και Τουρκία) είτε σε αμοιβαία παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης είτε σε σεβασμού αυτής».

  Αν βρειτε ποσες φορε ΤΙΜΗΣΑΝ οι τουρκοι τις υπογραφες τους τα τελευταια 40-50 χρονια θα σας δωσω τον "Χρυσο Κεμαλ Πασια".

 4. Jasmin avatar
  Jasmin 07/01/2010 20:59:47

  Και πού είναι το περίεργο δηλαδή;
  Δείτε τί γράφει το περιοδικό Aramco World
  από το τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 1976:
  "In the villages and towns of the lowlands the Muslims all speak Turkish, and in some outlying villages not a person can be found who understands Greek. " Κάντε έναν κόπο και διαβάστε το όλο. Για να καταλάβετε την "ομορφιά" του Ισλάμ και πόσα χρόνια πριν το προετοιμάζουν κάποιοι για να μας το ξανα-επιβάλλουν στην Ελλάδα.
  www.saudiaramcoworld.com/issue/197604/islam.in.greece.htm
  Από το 1976 μας τα λένε και τί κάναμε; Ό,τι μπορούμε για να ξανα-γίνουμε δορυφόρος της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά ξέχασα, το ιδεολογικό στίγμα του ΠαΣοΚ: "οι ισλαμοφασίστες είναι φίλοι μας"

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Jasmin 07/01/2010 21:17:39

   δεν τα λέει καλά το περιοδικό της Aramco. Πέρασα 10 μέρες στα χωριά αυτά, τις 3 στα ορεινά χωριά, πριν 18 μήνες. Οι μουσουλμάνοι στα πεδινά φιλικοί και φιλόξενοι και όλοι μιλούσαν ελληνικά. Στα ορεινά ήταν πιο κουμπωμένοι, αλλά ευγενικοί και ανοιχτοί όταν σε γνώριζαν. Ναι είχαν μιναρέδες, αλλά το κουλερ λοκάλ ήταν ενδιαφέρον.

   • Jasmin avatar
    Jasmin @ archaeopteryx 07/01/2010 21:58:36

    Πως και δεν υποπτεύθηκες ότι είναι πειραγμένη η ιστοσελίδα από την "σκοπιανή" ή "τουρκική" υπηρεσία που εργάζομαι;
    Το "αποσιωποιημένο ισλαμικό παρελθόν" με τον μιναρέ στην Ακρόπολη σου άρεσε;
    Και έτσι αγαπημένα ζούσαμε και στην Κων/λη, στη Σμύρνη, στον Πόντο, στην Αίγυπτο. Μέχρι πρόσφατα αγαπημένοι ήταν οι μουσουλμάνοι και οι κόπτες χριστιανοί στην Αίγυπτο... Και μια ωραία μέρα βρίσκεσαι στην θάλασσα να κολυμπάς, εάν είσαι από τους τυχερούς που επέζησαν... Η "ομορφιά" του Ισλάμ.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Jasmin 07/01/2010 22:03:34

     Με αυτά που γίνονται ούτε εσύ να με εμπιστεύεσαι, ούτε εγώ θα σε εμπιστεύομαι. Η Ελλάδα είναι σε μια περίεργη αστάθεια, η ύφεση σίγουρα δεν βοηθάει, οι πάντες είναι ψιλοαρπαγμένοι, και σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα μερικοί έχουμε μάθει ο ένας τον άλλο, αλλά για άλλους αλλά σε εκπλήσσει η καχυποψία;

    • remali avatar
     remali @ Jasmin 07/01/2010 22:31:00

     ουτε σκοπιανη ουτε τουρκικη
     ιζγαηλινο ειναι το μελανι

    • (Α)θανάσης avatar
     (Α)θανάσης @ Jasmin 07/01/2010 22:59:51

     Νομίζω πως όποιος δαιμονοποιεί κάποιον βασιζόμενος μόνο σε μια χονδρική θεώρηση του θρησκεύματός του, εν προκειμένω "μουσουλμάνος", χωρίς να μπαίνει στον κόπο να κάνει την διάκριση του ΤΙ μουσουλμάνος είναι, τι ιδέες έχει κλπ, διαπράτει το παλιό έγκλημα που αγαπούν όλα τα ναζι-φασιστικά καθεστώτα. Είναι δε τραγικό να βλέπεις κληρονόμους λαών που υπέστησαν διωγμούς λόγω τέτοιων διακρίσεων (σύγχρονοι Εβραίοι)να τις αναπαράγουν ενισχυμένες, και μάλιστα όχι απέναντι στους παλαιούς διώκτες τους (στους οποίους οσφυοκάμπτουν κανονικά) αλλά απέναντι σε αδελφικούς τους και γειτονικούς τους λαούς... Τραγικό (με την θεατρική έννοια του όρου)...

     Ποία η διαφορά των ναζί που κυνηγούσαν τον κακό Εβραίο με επιχειρήματα, από τους Σιωνιστές που κυνηγάν τον κακό Ισλαμιστή με "επιχειρήματα"?

     • (Α)θανάσης avatar
      (Α)θανάσης @ (Α)θανάσης 07/01/2010 23:01:26

      Εκ παραδρομής λείπουν τα εισαγωγικά και από τα "επιχειρήματα" των ναζί στο τέλος, λάθος μου

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ (Α)θανάσης 07/01/2010 23:12:32

      προτιμώ να έχω δυνατούς συμμάχους και αδύνατους εχθρούς, και ελπίζω να μν χρειαστεί να δοκιμαστεί η προτίμησή μου...

     • (Α)θανάσης avatar
      (Α)θανάσης @ (Α)θανάσης 07/01/2010 23:37:24

      Τώρα πρόκοψες...
      Δεν υπάρχουν σύμμαχοι. Ειδικά αυτοί που ονειρεύεσαι.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ (Α)θανάσης 07/01/2010 23:41:47

      φευ, το ξέρω...

 5. Orestios avatar
  Orestios 07/01/2010 21:59:36

  Επίθεση φιλίας. Καιρός για ζεμπεκιές. Πρέπει να δείχνουμε ότι δεν μας δεσμεύουν μητέρες πατρίδες αλλά μας δεσμεύουν πατέρες αφέντες.

 6. μαρικα avatar
  μαρικα 08/01/2010 00:10:01

  Αν οι εκαστοτε κυβερνωντες ηταν εξυπνοι και προπαντος Ελληνες στην ΚΑΡΔΙΑ
  θα τους ειχαν αγγαλιασει αλιως αυτους τους ανθρωπους και θα ειχαν γυρησει πισω στις ριζες τους,πολλοι δε απο αυτους θα ειχανε και βαφτηστη.Οι περισσοτεροι το ξερουν οτι πριν 300 χρονια ηταν χριστιανοι ορθοδοξοι.Μου
  εχουν πει πολλες ιστοριες που το αποδηκνυει αυτο.Ειναι πολλοι καλοι
  ανθρωποι,εμεις τους εχουμε ρηξει στην αγγαλια των τουρκων και των βουλγαρων

 7. Helmut avatar
  Helmut 08/01/2010 11:23:04

  Όποιος πάει στα Πομακοχώρια ξέρει. Στα περίπτερα όλες οι εφημερίδες είναι τούρκικες. Ελληνικά ξέρουν μεν αλλά σπαστά και όντως είναι "κουμπωμένοι" -κάπου όμως είναι δικαιολογημένη η καχυποψία τους. Το πλήθος δορυφορικών πιάτων στα σπίτια μιλάει από μόνο του, ότι μάλλον δεν παρακολουθούν και πολύ ΕΡΤ εκεί.

  Μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να στρουθοκαμηλίζουμε όσο θέλουμε αλλά είναι προς το συμφέρον της Χώρας να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί με αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Κράτους και της πολιτικής που ακολούθησε για δεκαετίες απέναντι στην Μουσουλμανική μειονότητα που ουσιαστικά την έριξε στην αγκαλιά της Τουρκίας.

  Από την άλλη χρειάζεται σθεναρή αντίσταση στα ανύπαρκτα ζητήματα που εγείρουν οι Τούρκοι όπως αυτό του μουφτή της Θράκης. Σε όλο σχεδόν τον μουσουλμανικό κόσμο οι μουφτήδες διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση (νομίζω ακόμα και στην ίδια την Τουρκία) οπότε είναι γελοίο να ζητούν αναγνώριση του "εκλεγμένου" δικού τους στην Θράκη, πόσο μάλλον να το θέτουν συμψηφιστικά με το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 8. isnogood avatar
  isnogood 08/01/2010 15:58:28

  http://www.zagalisa.gr

  Κι όμως κάποιοι δεν υποκύπτουν...
  Γραφτειτε συνδρομητές στην εφημερίδα!
  Κοστίζει μόνο 20 ευρώ το χρόνο...

 9. μαρικα avatar
  μαρικα 08/01/2010 20:48:07

  Helmut γιασου.Αυτα που γραφω τα ξερω απο πρωτο χερι.Λοιπον οι Τουρκοι θα μας παρουν αυτο που θα τους δωσουμε εμεις,Θα μας παρουν ακομι και τους χριστιανους τησ Θρακης αν τους δωσουμε,εκεινοι εχουν τον τροπο τους να τους κανουν μουσουλμανους.Εμεις πρεπει να ειμαστε σε αυτη την φαση ενωμενοι και να αποκρουωμε το καθετι που ερχεται επανω μας οτι διποτε και να ειναι αυτο.Εσεις οι νεοι που γραφετα στο Ιντερνετ δεν πρεπει να μαλωνεται.Οδιαλογος ειναι καλος και υγειεις μονο οταν εχει καποιο νοημα.
  Ψαξτε λοιπον ολοι μαζι να βρητε αυτο το νοημα για το καλο το δικο σας και τις πατριδας μας

 10. στ. τακης avatar
  στ. τακης 10/01/2010 19:23:35

  ΚΑΜΙΑ ΖΕΜΠΕΚΙΑ ΘΑ ΡΊΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.