#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρης, ο κιτρινόμαυρος θεός του πολέμου

Ανθρωπογεωγραφία των φιλάθλων της Θεσσαλονίκης. (Μέρος 2ον)

 

Άρης. Ο κιτρινόμαυρος θεός του πολέμου. Μια ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, την 25η Μαρτίου του 1914, ελάχιστα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Ο  σύλλογος ήρθε στη ζωή  στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης,  την Αγία Τριάδα, από μια μικρή παρέα φίλων, που συνήθιζε να συχνάζει σε ένα καφενείο στου Βότση και να ονειρεύεται τρόπους για να εκθρονίσει τον μοναδικό τότε ποδοσφαιρικό σύλλογο της πόλης, τον Ηρακλή, που ήδη μετρούσε μια σχεδόν δεκαετία ποδοσφαιρικής ιστορίας, αλλά που είχε ιδρυθεί εν μέσω της Οθωμανικής κατοχής. Αυτό λοιπόν που χρειάζονταν η πόλη, ήταν μια νέα, μια φρέσκια «ελληνική» ομάδα, που να εκφράζει τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία και ενσωμάτωση στη παλιά Ελλάδα. Που να εκφράζει το νέο μέλλον της πόλης.  Μια καινούργια αρχή. Και για να ανατρέψουν τον «ημίθεο» Ηρακλή, οι φίλοι αυτοί  χρειάζονταν έναν «θεό». Και τον απέκτησαν, μιας και  ο Δίας συνηγόρησε στα όνειρά τους. Και τον ονόμασαν Άρη, δίνοντας του μάλιστα τα χρώματα της βυζαντινής παράδοσης της συμπρωτεύουσας, το  κίτρινο και το μαύρο, παντρεύοντας έτσι την αρχαιοπρέπεια με το βυζαντινό παρελθόν. Αυτή είναι η «μυθολογική» σχεδόν ιστορία της προέλευσης του Άρη. Και πολλοί Σαλονικιοί την ασπάζονται, αποστασιοποιούμενοι τόσο από τον γηγενή γηραιό «Οθωμανό» Ηρακλή της παλιάς Θεσσαλονίκης, όσο και από τον νεότερο και «πρόσφυγα» ΠΑΟΚ των μετέπειτα προσφυγικών παραγκουπόλεων.

Στη πορεία, ο Άρης αναπτύχθηκε και κατάφερε μάλιστα να κερδίσει και δυο πρωταθλήματα στη δεκαετία του 1920.  Στη περίοδο μεταξύ 1917-1930, η ποδοσφαιρική αξία του Άρη εκτοξεύθηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα να αποκτήσει από τότε το χαρακτηρισμό: «Η κίτρινη θύελλα». Παλιά επιτεύγματα, που όμως ακόμη και σήμερα τα αναπολούν οι παλαιότεροι, και κομπάζουν για αυτά οι νεότεροι, μεταδιδόμενα από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Ποιο είναι όμως το στερεότυπο  προφίλ του μέσου Αρειανού φιλάθλου;Αν οι (Μ)παοκτσήδες αποτελούν το προλεταριάτο ή μάλλον το λούμπεν προλεταριάτο της συμπρωτεύουσας, τότε οι φίλοι του Άρη είναι οι μπουρζουάδες. Αν οι πρώτοι είναι αυτοί που κρέμονται ημίγυμνοι στα κάγκελα, με «τα μυαλά στο μίξερ», οι δεύτεροι είναι αυτοί που με το σπιτικό μαξιλαράκι τους και τα άσπρα σπόρια,  παρακολουθούν ατάραχοι τόσο το θρίαμβο όσο και τη συντριβή. Είναι οι αστοί και οι μικροαστοί, οι μαγαζάτορες, οι έμποροι, οι μεταπράτες, οι υπάλληλοι, οι ψιλικατζήδες, και  γενικά οι μεσαίοι. Το άλας της γης. Είναι οι λεπτεπίλεπτοι σπόρτσμεν που δεν παθιάζονται ούτε τρελαίνονται με τη μπάλα, αλλά που με σηκωμένο το ένα φρύδι, αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά τη πορεία των πραγμάτων. Καλή ή κακή. Σε αντίθεση με τους «προαιώνιους» εχθρούς του, οι Αρειανοί δεν τα βάζουν με τη κακή τους μοίρα, με το κακό τους ριζικό, με την αδικία που δέρνει τη ρημάδα τη κοινωνία. Συμβιβάζονται με αυτά και προχωρούν. Ελπίζοντας, πως κάποτε η ομάδα τους θα δικαιωθεί.  Αν όχι , βλέπουμε. Δεν εξεγείρονται, απλά γκρινιάζουν. Δεν βλέπουν το ποδόσφαιρο σαν τρόπο ζωής, ούτε την ομάδα τους σαν θρησκεία. Εξ ου και ασχολούνται επί ίσοις όροις ακόμη  και με το μπάσκετ. Όπως θα ασχολούνταν και με το γκολφ, αν υπήρχε γήπεδο στη πόλη ή αν ο Άρης ίδρυε ομάδα γκόλφ. Είναι υπεράνω ψυχώσεων. Είναι φλεγματικοί. Βρετανοί. Σε πολλά μάλιστα, μοιάζουν με αγγλική ομάδα. Ακόμη και το γήπεδό τους εκπέμπει μια κλειστοφοβική αγγλική ατμόσφαιρα, ενώ αυτό του ΠΑΟΚ ισπανική, και του Ηρακλή Γερμανική. Αλλά γκρινιάζουν. Και γκρινιάζουν πολύ. Δεν θα ήταν άδικο να τους χαρακτηρίζαμε και ως λεπτολόγους, μίζερους, που ψάχνουν τα πάντα λεπτομερώς, χάνοντας το δάσος και εστιάζοντας  στο δένδρο… Τους δείχνεις τη σελήνη και αυτοί κοιτάνε το δάχτυλο. Αποκλεισμένοι σε ένα μικρόκοσμο που όμως είναι ολότελα δικός τους. Έναν κόσμο όπου αιωρούνται σαν φαντάσματα τα ονόματα των παλιών παικτών θρύλων της ομάδας: Χριστίδης, Πάλλας, Φοιρός, Δράμπης, Μπαλής, Καπερνέκας, Κούης, Σπυρίδων, και πολλοί άλλοι.

Ακόμη και το γήπεδό τους στη περιοχή  Χαριλάου, εκπέμπει μια στενότητα, μια μούχλα, μια μιζέρια. Άσχετα αν αποτελεί ιδανική έδρα. Εκεί ο ξένος, που δεν ανήκει, πνίγεται. Αγκομαχά. Για αυτό και οι αντίπαλοί τους, τους αποκαλούν υποτιμητικά «σκουλήκια», «ερπετά». Και δεν είναι τυχαίο, πως ενώ ο ΠΑΟΚ έχει προ πολλού ανοίξει πανιά και κοντράρεται «έως θανάτου» με τους Αθηναίους και δη τον Ολυμπιακό, ο Άρης δεν διακατέχεται από τέτοιου είδους σύνδρομα. Το μένος του εξαντλείται εναντίον του συμπολίτη του και μόνο. Με μια ιδιαίτερη μονομανία.  Και εκεί που οι Παοκτσήδες αγαπούν ειλικρινά σαν δεύτερη ομάδα τους τον Ηρακλή, και οι Ηρακληδείς τον ΠΑΟΚ, οι Αρειανοί είναι μόνοι τους , συνειδητά. Και περηφανεύονται για αυτό.

Τον Άρη ή τον αγαπάς ή τον μισείς. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν είναι όπως οι συμπολίτες του, που τυχαίνουν  γενικότερης συμπάθειας σε όλη την Ελλάδα, και σε όλα τα κοινωνικά και γεωγραφικά στρώματα.  Τον Άρη όσοι δεν τον λατρεύουν, τον αγνοούν. Τους προκαλεί αδιαφορία. Καλώς ή κακώς. Πρόκειται λοιπόν για  μια sui generis ομάδα της Θεσσαλονίκης,  με ένα συγκεκριμένο κοινό, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Είναι ο θεός του πολέμου που επέλεξε το μοναχικό δρόμο. Και τελικά, σε όσους αρέσει… οι φίλοι του δεν σκάνε. (Απλώς γκρινιάζουν).

 S.A

(συνεχίζεται)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 28/01/2010 07:41:30

  ...όχι μόνο γκρινιάζουν, έρπουν κιόλας...

 2. Σαψάλης avatar
  Σαψάλης 28/01/2010 07:55:18

  Ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

  • aris avatar
   aris @ Σαψάλης 28/01/2010 23:44:32

   Κάνεις λάθος. Δεν ήταν το 80, αλλά το ΄84 μετά το παιχνίδι ΠΑΟ- ΑΡΗΣ στην Αθήνα. Και ψάξε να μάθεις το πως. Ήταν μια παρέα κολλητών που φτάσαν στα χέρια από παρεξήγηση

  • Σαψάλης avatar
   Σαψάλης @ Σαψάλης 28/01/2010 23:51:01

   Κρίμα το ψευδώνυμό σου. Είσαι άσχετος. Εγώ τους ήξερα κιολας. Συχναζαν στη κωνσταντινουπόλεως στο καφε ΑΕ Χαριλάου, Θέλεις και το όνομά τους μήπως; Ή βρήκες πληκτρολόγιο και βαράς;

  • aris avatar
   aris @ Σαψάλης 29/01/2010 00:56:35

   Με τον ένα κάνω και παρέα. Τι λες τώρα;

  • aris avatar
   aris @ Σαψάλης 29/01/2010 00:59:09

   Αρειανός είσαι;

  • aris avatar
   aris @ Σαψάλης 29/01/2010 01:07:15

   Δες και το link για να μαθαινεις
   http://www.greeksoccer.com/forums/lofiversion/index.php?t235055059.html

 3. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 28/01/2010 08:34:33

  Είμαι Αρειανός από τα γεννοφάσκια μου (θέμα οικογενειακής παράδοσης).Όντως μεγάλωσα ανατολικά σε μία εποχή που ίσχυαν τα "σύνορα" του οπαδισμού στην πόλη.Φυσικά αυτά δεν υπάρχουν πλέον.Έχω να πάω στο γήπεδο γύρω στα 8 χρόνια.Ωστόσο κάθε χρόνο αγοράζω την επίσημη φανέλα της ομάδας και ειλικρινά πιστεύω ότι το αίμα μου είναι κίτρινο με μαύρες ρίγες.Αγαπώ την ομάδα ως σύλλογο που έχει προσφέρει πολλά στο αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης.Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ αλλά και ο στίβος ,η κολύμβηση κλπ.Με την πείρα λοιπόν τόσων χρόνων κατέληξα ότι "ναι είμαστε ομάδα ανάδελφη" και ειλικρινά πολύ μ'αρέσει.Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο σχόλιο το έκανε οπαδός άλλης ομάδας.Ασχολούνται μαζί μας ακόμα και αν καίγεται ο τόπος.Εγώ δεν ασχολούμαι με κανέναν άλλο.Οι ομάδες της ελλάδας για μένα,είναι οι εξής δύο:ο Αρης και όλοι (μα όλοι) οι άλλοι.
  Δεν ευτυχήσαμε να χαρούμε τίτλους στο ποδόσφαιρο...ε και?

 4. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 28/01/2010 08:56:43

  εγώ γιατί ξέρω ότι ο ΆΡΗΣ πριν ονομαστεί Άρης λεγόταν Μακαμπί Θασσαλονίκης και έχει τα χρώματα της ΜΑΚΑΜΠΙ του ΤΕΛ ΑΒΙΒ; Και όταν έφυγαν οι εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη μετονομάστηκε σε Άρης; Έχω κακή πληροφόρηση;

  • ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
   ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ @ Βρασίδας 28/01/2010 09:23:34

   Ναι Βρασίδα έχεις πολύ λανθασμένη πληροφόρηση.Άλλωστε θα ήταν ηλίθιο εβραίοι να ιδρύσουν ομάδα την 25η Μαρτίου.Να μην ξεχνούμε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απελευθέρωση της θεσ/νίκης.Επιπλέον είχαν δικά τους σωματεία με τα οποία συμμετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα,όπως Μαξ Νορντάου,Εφόρτ Σπορτίβ κλπ.Αλλά λογικό να υπάρχουν αυτές οι διαδόσεις από ανθρώπους που δε ζούσαν στην Ελλάδα τότε ;-)

  • aris avatar
   aris @ Βρασίδας 28/01/2010 10:00:35

   Φίλε Βρασίδα η Μακάμπι έχει κίτρινο μπλε. Σαν την ομάδα του Περιστερίου στο μπάσκετ ένα πράγμα. Και οι Εβραίοι δεν έφυγαν το 14.Πάντως το άρθρο είναι τραγικά κάκό και λανθασμένο σε πάρα πολλά σημεία. Για παράδειγμα όποιος έχει δει το Χαριλάου και του φαίνεται για Αγγλική έδρα (και ομοίως η Τούμπα για ισπανική και το Καυτατζόγλειο για Γερμανική) είναι εντελώς άσχετος με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Ακόμα και το άρθρο για τον ΠΑΟΚ ήταν πάρα πολύ κακό. Διαβάζοντας και τα δύο άρθρα σχηματίζεις την εντύπωση ότι θα δεις ντέρμπυ ΑΡΗ - ΠΑΟΚ στο συντριβάνι ή στην έκθεση (εποχές ΄30 - ΄40). Η νοοτροπία ΟΛΩΝ των οπαδών σε όλο τον κόσμο είναι ότι πάντα φταίνε οι άλλοι. Ακόμα και οι οπαδοί της Μάντστεστερ τα βάζουν με τη διαιτησία φέτος, όπως και οι οπαδοί της Γιούβε και της Ρεάλ. Πάντως για οποιαδήποτε απορία σου, είμαι στη διάθεση σου

 5. Quicky avatar
  Quicky 28/01/2010 09:33:00

  Το αφεντικό της πόλης...ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ!

 6. Lalas avatar
  Lalas 28/01/2010 10:36:41

  Πολύ σωστά τα λέει ο αρθρογράφος. Και για τον ΠΑΟΚ και σήμερα, έπεσε ακριβώς μέσα.

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 28/01/2010 11:04:19

  "Και εκεί που οι Παοκτσήδες αγαπούν ειλικρινά σαν δεύτερη ομάδα τους τον Ηρακλή, και οι Ηρακληδείς τον ΠΑΟΚ, οι Αρειανοί είναι μόνοι τους , συνειδητά. Και περηφανεύονται για αυτό."

  Μπαρδόν? Μάλλον το αντίθετο...

 8. Κρης avatar
  Κρης 28/01/2010 11:49:16

  αμ και κρητικος ,
  ανεκαθεν μου αρεσε Ηρακλης ,
  με τους μαλιαδες ( σαν χεβυμεταλαδες ηταν )
  εδιναν την εντυπωση στα_κοχονιστές !

  με τοω κωφιδη τον χατζηπαναγη , δημοπουλο και κανα δυο ακομη
  με την τοτε εμφανιση τους , ηταν σαν να εβγαζαν γλωσσα στο
  ( ποδοσφαιρικο ) κατεστημενπ

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Κρης 28/01/2010 18:06:07

   Χατζηπαναγία μου...

 9. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 28/01/2010 12:40:49

  Ευχαριστούμε strange! Και ως φιλαθλητικοί και ως Θεσσαλονικείς! Θα γράψεις και για τις γεροντοκόρες φαντάζομαι ...

  Για τον Άρη, τώρα, κάτι που αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια ιδιοτυπία που επηρέασε κατά τις δεκαετίες 80 – 90 τόσο την κοινωνική «σύνθεση» των οπαδών του, όσο και – έστω προσωρινά – το ελληνικό αθλητικό τοπίο:

  Θες από σύμπτωση, θες από αυτή την πολύ εμφανή αστική του «καταγωγή», θες απλώς γιατί ο Γιάννης ο Μπουτάρης μέθυσε και τα πέταξε τα μύριά του, ο Άρης πέτυχε δυο απίθανα εκ πρώτης όψεως κατορθώματα: να δημιουργήσει αμιγείς μπασκετόφιλους και να είναι η μόνη ελληνική ομάδα που ΔΕΝ είχε εχθρούς – πλην κάποιων φανατικών μπαόκων. Μαζί με τους παραδοσιακούς μπασκετικούς του κέντρου της πόλης και ο καθαρά ποδοσφαιρικός Άρης μεταλλάχτηκε σε γκαλικό, φέρνοντας κοντά στο μπάσκετ όσους φιλάθλους δεν κατάφερε να φέρει καμμιά άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα και τους κατέστησε αρειανούς! Το διπλό αυτό κατόρθωμα έγινε μάλιστα εφικτό τόσο κόντρα στην προσωπική αντιπάθεια που δημιουργούσαν οι έντονες προσωπικότητες του Γκάλη και του Ιωαννίδη, όσο και την αδυναμία του να γευτεί έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο.

  Η μαγεία της παντοκρατορίας, η μαγεία της ήττας ...

  • Tsolias avatar
   Tsolias @ antiathlitikos 28/01/2010 23:45:31

   Σχεδόν κανένας επώνυμος ή διάσημος δεν είναι αρειανός. Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό;

 10. marcuze avatar
  marcuze 28/01/2010 13:35:39

  Πάρα πολύ ενδιαφέρον το ψυχογράφημα του strange για τα στερεότυπα και τους οπαδούς της φτωχομάνας. Θάχουμε και συνέχεια με τις αθηναικές ομάδες;

 11. Green St avatar
  Green St 28/01/2010 13:49:15

  Όπως κάποιοι θα καταλαβαίνουν από το ψευδώνυμο μου είμαι ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και δεν με ενδιαφέρουν τα ψυχογραφήματα. Κυρίως γιατί είναι κοινωνιολογικές αναλύσεις που όμως ταιριάζουν τις περισσότερες φορές σε άλλες εποχές. Αλλά αυτή η φράση είναι προσβλητική για τον ΑΡΗ.

  Δεν είναι όπως οι συμπολίτες του, που τυχαίνουν γενικότερης συμπάθειας σε όλη την Ελλάδα, και σε όλα τα κοινωνικά και γεωγραφικά στρώματα. Τον Άρη όσοι δεν τον λατρεύουν, τον αγνοούν. Τους προκαλεί αδιαφορία. Καλώς ή κακώς.

  Ο ΑΡΗΣ κατά τη δεκαετία του 80 ήταν ομάδα με πολλές συμπάθειες σε όλους τους οπαδούς. Οπως περιέγραψε και ο Αντιαθλητικός έκανε ένα θαύμα στο μπάσκετ και μάλιστα όλοι μας κρυφά μέσα μας είμασταν Αρειανοί. Περιμέναμε πως και πως να δουμε τα φαιναλ φορ που μετείχε ο ΑΡΗΣ. Και στις ημέρες μας ο ΑΡΗΣ είναι η πλέον συμπαθητική ομάδα από την Θεσσαλονίκη. Κυρίως γιατί ο ΑΡΗΣ (και ο σύλλογος και οι οπαδοί του) ακόμα και την εποχή της παντοκρατορίας του στο μπάσκετ δεν προκάλεσε. Ηταν αναμφισβήτητα καλή ομάδα με δίκαιες επιτυχίες κ στο ποδόσφαιρο κ στο μπάσκετ. Για εμένα ο ΑΡΗΣ εκφράζει την παραδοσιακή κουλτούρα τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης μας.

  • aris avatar
   aris @ Green St 28/01/2010 15:21:28

   Μπράβο ρε παλικάρι!
   Δυστυχώς το Ιντερνετ έδωσε τη δυνατότητα στον κάθε άσχετο να έχει γνώμη για τα πάντα. Μπαίνει και γράφει ότι του κατέβει στη γκλάβα του.
   Ψάξε λίγο ρε άσχετε (με τα άθλητικά) και μετά γράψε!!

  • Σαψάλης avatar
   Σαψάλης @ Green St 28/01/2010 16:30:42

   Μάλλον για το ποδόσφαιρο είναι το άρθρο. Το μπάσκετ δεν το γνωριζε κανένας στην ελλάδα πριν απ τον Γκάλη.
   Αλλά ξεχνάς ή αγνοείς ένα πράμα όταν μιλάς για του οπαδούς του Αρη που δεν προκάλεσαν ποτέ. Ο πρωτος φόνος φιλαθλου απο χουλιγκανς στην ελλάδα έγινε απο 2 αδέλφια αρειανούς το 1980 στη χαριλάου.

 12. g10 avatar
  g10 28/01/2010 14:39:44

  απορω που ειδες ηρακληδεις και παοκτσιδες να αγαπιουνται!!αντε περιμενουμε του ηρακλη!και ελπιζω να μην γραψεται μονο για τον χατζηπαναγη!!που πλεον δεν μας εκφραζει καθολου

 13. XAPLAS avatar
  XAPLAS 28/01/2010 15:37:49

  Τι πτηνο! Κουτσουλισε κι εκραξε! Αλλα στην αντιγραφη, αριστα!

 14. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 28/01/2010 17:33:11

  ΦΘΗΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ..Ολες οι ομάδες έχουν λαό λίγο ή πολύ γιατί τα ομαδικά,ποδόσφαιρο,μπάσκετ κλπ συγκινούν τον κόσμο..
  Από εκεί και πέρα με την πληρη εμπορευματοποιήση θέλουν πελάτες και
  πλασάρουν όσο μπορούν λαικότητα, με λαικισμό και κολακεία χαμηλών ενστίκτων
  μέσω τύπου και παπαγάλων δημοσιογράφων,αλλα και "προβληματικών" κυριλέ
  που κάνουν επανάσταση απο σουίτες προέδρων..ή "λαικών" παιδιών που γίνονται υπάλληλοι,κλακαδόροι ή μπράβοι....Η μπάλα συγκινεί και οι "προβληματικοι"
  μας στερούν την χαρά να απολαύσουμε γιατί ονειρεύονται παντοκράτοριες,αυτοκρατορίες,"κρατος εν κράτει" μέσω θεών προέδρων...
  Τελικά είναι γελοίο φαινόμενο να υπάρχουν τόσες αθλητικές εφημερίδες και να κόβονται τόσα λίγα εισητήρια...

 15. Επίκουρος avatar
  Επίκουρος 28/01/2010 18:19:41

  Τέλη δεκαετίες του 1980, αρχές του 1990. Οι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα ερήμωναν κάθε Πέμπτη βράδυ. Και όλοι μα όλοι οι Έλληνες (εκτός παοκτσήδων), όταν τους ρωτούσες τι ομάδα ήταν, απαντούσαν «x στο ποδόσφαιρο, Άρης στο μπάσκετ». Επρόκειτο για τον μοναδικό αυτοκράτορα που πέρασε από τον ελληνικό αθλητισμό, κάτοχο όλων των ελληνικών τίτλων για 7 συνεχόμενα χρόνια και αήττητο για τρία, την πρώτη ομάδα που έφτασε να διεκδικεί ακόμη και πρωτάθλημα Ευρώπης (άσχετα αν ατύχησε να μην το πάρει ποτέ). Την ομάδα που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Μέχρι που το πήραν οι Αθηναίοι και το έκαναν σαν τα μούτρα τους. Στα θρυλικά ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, οι αρειανοί κι οι παοκτσήδες ήταν σε απόσταση αναπνοής, ο συναγωνισμός τους (σε συνθήματα και ένταση) απίστευτος, το ίδιο κι η ατμόσφαιρα, κι όμως δεν έπεφτε ούτε ένα αντικείμενο εκατέρωθεν. Όσο τις δύο πρώτες θέσεις μονοπωλούσαν οι δύο συμπολίτες, ο χουλιγκανισμός δεν υπήρχε στο μπάσκετ, ήταν στοιχείο του ποδοσφαίρου και μόνο.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Επίκουρος 29/01/2010 00:03:37

   Επώνυμε έχεις απόλυτο δίκιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των αρειανών έγιναν τέτοιοι λόγω της άνθησης της ομάδας μπάσκετ με τον Γκάλη κλπ. Όπως και οι πιο πολλοί Ηρακληδείς έγιναν λόγω Βάσια. Εξαφανίσθηκαν όμως με την αποχώρησή του το 90-91. Τέλος, οι (άπειροι) Παοκτσήδες γίνονται Παοκτσήδες διότι όταν είναι 5-10 χρονών βλέπουν πως οι πολλοί είναι ΠΑΟΚ οπότε και υποκύπτοντας στο λεγόμενο peer group pressure ενσωματώνονται και αυτοί εκεί.
   Απλά πράγματα.

 16. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 28/01/2010 19:01:43

  Επίκουρε μην τα χαλάς με τοπικισμούς...δες σήμερα τι συμβαίνει στην Θεσ/κη.

  • Επίκουρος avatar
   Επίκουρος @ ΠΑΝΑΓΟΣ 28/01/2010 19:22:21

   Δεν είναι τοπικισμός, είναι πραγματικότητα. Και είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει ως τοπικιστή. Όταν μιλάω για Αθηναίους, εννοώ τους αθλητικούς παράγοντες της Αθήνας. Αυτούς που έφεραν στο μπάσκετ το χουλιγκανισμό και τους ιδιωτικούς στρατούς τους. Μαζί με οπαδούς που δεν είχαν μπασκετική παιδεία, δεν το ήξεραν και δεν το αγαπούσαν το άθλημα, αλλά ήρθαν κατευθείαν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Καμία ελληνική ομάδα δεν έχει καθαρά μπασκετικούς οπαδούς όπως ο Άρης.

  • Επίκουρος avatar
   Επίκουρος @ ΠΑΝΑΓΟΣ 28/01/2010 19:29:03

   Εντάξει, αναφέρομαι στις μεγάλες ομάδες, που έχουν τμήματα για όλα τα αθλήματα, και όχι σε ομάδες όπως το Περιστέρι.

 17. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 28/01/2010 19:39:38

  Σωστά. Κι όσο για το πρωτάθλημα Ευρώπης, ο Γιαννάκης είπε πρόσφατα κάτι σωστό. Αν ήταν, λέει, να διαλέξει μεταξύ του να είχαν πάρει τότε το πρωτάθλημα Ευρώπης, και του να μην είχε γίνει ο Άρης εκείνος αυτό που ήταν, αντικείμενο λατρείας για όλους τους Έλληνες, η πιο ονειρεμένη ομάδα-θρύλος-αυτοκράτορας όλων των εποχών στον ελληνικό αθλητισμό, το προτιμάει σαφώς που δεν πήραν τότε το ευρωπαϊκό. Και συμφωνώ κι εγώ.

  Είναι βασικό που ξεχνάει ο συγγραφέας της ανάρτησης ότι ο Άρης απέκτησε τους σημερινούς πολυπληθείς οπαδούς του κυρίως από το μπάσκετ. Παραμένει και σήμερα η μοναδική ομάδα της Θεσσαλονίκης που έχει για οπαδούς γνήσιους Αθηναίους (όχι δηλαδή με καταγωγή από Βόρεια Ελλάδα). Το πιο σημαντικό κομμάτι της ανθρωπογεωγραφίας των οπαδών του.

 18. aviator avatar
  aviator 28/01/2010 22:06:19

  Αψογος ! Συμφωνώ και επαυξανω ! Αντε να δω και για τους Ηρακλειδείς από που βγαίνει το "γριές" !

 19. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 28/01/2010 23:29:10

  προσπάθησα να μάθω σήμερα την ιστορία του ΑΡΗ και δεν τα κατάφερα:
  κίτρινη θύελλα στο παραπάνω άρθρο, κίτρνη θύελλα και η Μακαμπί Θεσ/νίκης στην Ελευθεροτυπία 22/4/2000.
  επίθεσηστην εβραΐκή συναγωγή στη Χαριλάου, έδρα του Άρη η Χαριλάου.
  Ο Λέλος Αρούχ κεφάλαιο για πολλά χρόνια για τον Άρη
  η Ρένα Μόλχο αναφέρει ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ύπήρχαν στη Θεσ/νίκη δύο ομάδες που έπαιζαν μεταξύ τους ο Ηρακλής και η Μακκαμπί ενώ το παραπάνω άρθρο μας μιλάει για τον Ηρακλή μόνο και μετέπειτα αντίπαλο δέος τον Άρη.
  Αλλού έχω βρεί ότι η Μακαμπί Θεσ/νίκης υπ΄'ηρχε και μετά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
  Τί ακριβώς συμβαίνει; Καθαρή περιέργεια. Μήπως πίσω από τον Άρη υπήρξαν πολιτικά ή άλλα παιχνίδια;

  ΥΓ. ένας συνηθισμένος φίλαθλος κοντά στον ΠΑΟ

  • aris avatar
   aris @ Βρασίδας 28/01/2010 23:49:30

   Η Μακαμπί υπάρχει ακόμα και σήμερα. Έδρα του Άρη είναι ΤΩΡΑ το Χαριλάου, δεν ήταν πάντα.Το πρώτο γήπεδο βρισκόταν κοντά στην έκθεση. Ο Άρης είχε πολλούς Αρμένιους στις τάξεις του, αλλά όχι Εβραίους. Το καταστατικό του σωματείου δεν έχει ούτε ένα εβραικό όνομα

  • ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
   ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ @ Βρασίδας 28/01/2010 23:57:22

   Βρασίδα μάθε λοιπόν ότι ο Απόστολος Νικολαίδης (ο γνωστός σου) υπήρξε αθλητής του Άρη (άρα αμφιβόλου εθνικοφροσύνης σύμφωνα με τα λεγόμενά σου?).Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που το πας.Φίλτατη η Κα Μόλχο αλλά δεν έμεινε γνωστή για τη φίλαθλη ιδιότητά της.Σου γνωρίζω ότι στον Άρη έπαιξαν και μουσουλμάνοι παίκτες (άραγε τους καθιστά αυτό κρυφοεβραίους?).Η προπολεμική θεσ/νίκη δεν έχει καμμία σχέση με τη σημερινή.Οι έλληνες έγιναν πλειοψηφία μόλις το 1923 κι αυτή ισχνή.Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μέχρι τότε ήταν οι εβραίοι οι οποίοι δε ζούσαν σε γκέττο αλλά μαζί με τους έλληνες.Τα παιδιά τους πήγαιναν στα ίδια σχολεία.Ο δε Άρης διατηρήθηκε σαν σωματείο τα δύσκολα χρόνια του Α' Π.Π.,Διχασμού,Μικρασιατικής καταστροφής μόνο και μόνο γιατί υιοθετήθηκε και διατηρήθηκε από ένα Γυμνάσιο της εποχής καθώς οι αθλητές του είχαν επιστρατευτεί.Δε γνωρίζω για καμμία επίθεση σε συναγωγή τα χρόνια που αναφέρεις (αμφιβάλλω αν υπήρξε ποτέ συναγωγή στου Χαριλάου-δεδομένου ότι εκεί υπήρχε μόνο το τσιφλίκι του Χαρίλαου).Γνωρίζω για ένα μίνι πογκρόμ το 1933 αλλά αυτό αφορούσε ένα οικισμό πυρόπληκτων εβραίων στην περιοχή του Φοίνικα (δε θυμάμαι δυστυχώς το όνομα του οικισμού) από φασίστες της ΕΕΕ.Προσωπικά ούτε με ενδιαφέρει ούτε με νοιάζει αν υπήρξαν εβραίοι αθλητές ή στελέχη στον Αρη.Απεναντίας τους ευχαριστώ γι'αυτό και τους αισθάνομαι κοντά μου.Γι'αυτό και δε μπορώ να καταλάβω ποιος ο λόγος της επιμονής στο ζήτημα.

 20. Tsolias avatar
  Tsolias 28/01/2010 23:38:43

  Ψάξε την Jasmine ή τον (Α)Θανάση για να σου λύσουν τις απορίες.

 21. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 29/01/2010 00:04:09

  ευχαριστώ φίλε μου aris για τις διευκρινίσεις. δεν έχω πρόβλημα με τις οπαδικές ΄προτιμήσεις καθενός ούτε με τους εβραίους ή τους Αρμένιους όπως καταλαβαίνεις. Αλλά δε θα ήταν όμορφο και νοσταλγικό συνάμα η ιστορία κάθε συλλόγου που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας τελικά να ήταν καθαρογραμμένη;
  έχω τρία παιδιά που το καθένα είναι διαφορετική ομάδα, το χαίρομαι και πολλές φορές με ρωτούν για τις ομάδες που υποστηρίζουν.

 22. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 29/01/2010 00:07:28

  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ φοβάμαι ότι με παρεξήγησες. Σε ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες που μου έδωσες! Φιλικά!

 23. ntermountzos avatar
  ntermountzos 29/01/2010 07:09:58

  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ Ο ΑΡΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ

 24. marcuze avatar
  marcuze 29/01/2010 09:03:09

  Τι στο καλό μπλέκετε εβραίους και πάπαλα με τον Άρη και τις ομάδες; Τι ανακατωνετε την Τζασμιν και τον (Α)θανάση; Μια χαρα τα λέει το ποστ. Λίγο υπερβολικά, αλλά μια χαρά.

  • ντερμουντζος avatar
   ντερμουντζος @ marcuze 29/01/2010 09:17:07

   ΕΛΑ ΝΤΕ!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ marcuze 29/01/2010 15:44:28

   Σωστή η επισήμανση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.