29/09/2009 22:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρειος Πάγος: Υπέρ της άρσης του απορρήτου για υβριστικά και απειλητικά κείμενα στο διαδίκτυοΥπέρ της άρσης του απορρήτου για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα τάσσεται με σημερινή γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες με σημερινή γνωμοδότησή του (12/2009) απαντάει σε ερώτημα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σχετικά με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Internet, στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά κ.λπ. κείμενα.

Το διευκρινιστικό ερώτημα της ΑΔΑΕ τέθηκε μετά τη γνωμοδότηση (9/2009) του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά με την οποία τάχθηκε υπέρ της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Internet σε περίπτωση που διαπράττουν τα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης κ.λπ.

Ο κ. Τέντες αναφέρει στη γνωμοδότησή του ότι για την επικοινωνία μέσω Internet «δεν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου» στις περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες σημειώνει, μεταξύ των άλλων, στη γνωμοδότησή του ότι «οι περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές για την εντόπιση του δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, κατά την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, προανακρίσεως ή κυρίας ανακρίσεως, κατόπιν εγκλήσεως κατά κανόνα του παθόντος, δέκτη των εν λόγω κλήσεων κλπ., ζητούν την ανακοίνωση εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχείων σχετικών με την ταυτότητα ή τη θέση της συνδέσεως ή του χρήστη, εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της διατάξεως του άρθρου 19 § 1 του Συντάγματος».

Επισημαίνει ακόμη ότι «στις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν πρόκειται για επικοινωνία ή ανταπόκριση κατά την έννοια της συνταγματικής διατάξεως. Οι επαφές αυτές ως, εκ του σκοπού και του περιεχομένου τους, το οποίο είναι ευθέως εγκληματικό, αφενός δεν συνιστούν ''ανταλλαγή απόψεων, διανοημάτων κλπ.'' και αφετέρου δεν γίνονται στο πλαίσιο σχέσεως οικειότητας και εμπιστευτικότητας».

Προσθέτει ότι «οι ανακριτικές αρχές, ανταποκρινόμενες στο προστατευτικό καθήκον του Κράτους, εκδηλούμενο ως θετική υποχρέωση αυτού προς διασφάλιση της ανεμπόδιστης και αποτελεσματικής ασκήσεως των δικαιωμάτων του ατόμου, κατ’ άρθρο 25§1 του Συντάγματος, και ενεργούσες σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμωρήσεως των εγκλημάτων (άρθρα 96§1 και 87§1 του Συντάγματος) μπορούν, στα πλαίσια του δικαιώματός τους να συγκεντρώνουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματος, να ζητούν τα προαναφερόμενα στοιχεία, χωρίς την προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου του εκτελεστικού της διατάξεως του άρθρου 19 § 1 εδ. β΄ του Συντάγματος Ν. 2225/1994, αφού, όπως ελέχθη, δεν πρόκειται για απόρρητο».

«Είναι αυτονόητο, ότι πρέπει να διενεργείται κυρία ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση μετά από παραγγελία εισαγγελέα καθώς και ότι ο τακτικός ανακριτής ή ο παραγγέλλων εισαγγελέας, σύμφωνα με βασική αρχή ισχύουσα επί των ανακρίσεων, θα ζητήσει τα στοιχεία για τα οποία γίνεται λόγος αφού, μετά τήρηση των αρχών της αναλογικότητας, κρίνει ότι, βάσει των στοιχείων που μέχρι τη στιγμή εκείνη διαθέτει, είναι δυνατόν να υποτεθεί ευλόγως ότι μόνο με αυτό το μέσο θα γίνει δυνατή η βεβαίωση του εγκλήματος και η ανακάλυψη του δράστη», ανεφέρει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/09/2009 22:40:29

  χμμ... θα χρειαστώ διευκρινήσεις... Αν αποκαλέσω «αλήτη» ή «λαμόγιο» κάποιον που υποψιάζομαι ότι λαδώνει για να πάρει μια δουλειά, ή «λαδιάρη» αυτόν που τα πήρε, εμπίπτω στα παραπάνω;

  Ποιός θυμάται τα τυριά τ.ροκφόρ ή τ.παρμεζάνα όπου «τ» είναι «τύπου». Εφ εξής θα λέμε τ. αλήτη και τ. λαμόγιο και τ. λαδιάρη, για να είμεθα ασφαλείς και σύννομοι.

 2. Bone Collector avatar
  Bone Collector 30/09/2009 00:35:49

  Μεγαλύτερη απατεωνιά δεν θα μπορούσαν να κάνουν. Όλως τυχαίως, όποιοι έχουν διάφορα μεταξύ τους, θα φτιάχνουν ιστολόγια-παγίδες και θα λένε πως δέχονται ύβρεις και απειλές. Έτσι, όσοι ελέγχουν τη δικαιοσύνη (γιατί μόνο ανεξάρτητη δεν είναι), θα ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους...

  Όλη η βαβούρα γίνεται γιατί οι εφημερίδες και τα κανάλια είναι δικά τους, ενώ το διαδίκτυο όχι.

  • trelakias avatar
   trelakias @ Bone Collector 30/09/2009 04:56:32

   Συμφωνώ απόλυτα!!!!!!

 3. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 30/09/2009 09:23:46

  Η μπόρα έρχεται, οι ρομαντικοί, αφελείς "Λούκυ Λούκ" που πίστεψαν οτι ο Ρουσσώ θα δικαιωθεί επιτέλους μέσω του internet, θα ξυπνήσουν απ'τις φωνές των δικηγόρων πάνω απ'τα κεφάλια τους.

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά εκτός απο "παγκόσμιο βήμα ελεύθερης γνώμης" και άλλα τέτοια βαρύγδουπα, το διαδίκτυο αποδείχτηκε ένας πρώτης τάξεως παράδεισος για εκβιαστές παντός είδους. Και αυτά τα σαχλά "πολέμα την γνώμη με την γνώμη σου" δέν τα πιστεύει πιά ούτε μαστουρωμένος χίπης.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/09/2009 14:26:32

  Πριν παμπολλα χρόνια, στις ΗΠΑ, επί Carter, υπήρχε κάποιος Alfred Kahn, γνωστός για την απελευθέρωση των ρυθμίσεων γιοα τις αεροπορικές εταιρίες, στον οποίο ανέθεσαν να χειριστεί και το θέμα του πληθωρισμού, που είχε ανακύψει από την δολλαριοποίηση του ελλέιματος με τις τιμές του εμπάργκο του πετρελαίου.

  Ο Kahn είχε δεχθεί δριμύα κριτική επειδή χρησιμοποιούσε τον όρο "πληθωρισμός", και του είπαν να μην λέει την λέξη "πληθωρισμός" για να μειωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Ο Kahn λοιπόν είπε ότι "εφ εξής, δεν θα το λέμε πληθωρισμό θα το λέμε ...μπανάνα. Η μπανάνα ξέφυγε το περασμένο τρίμηνο και ειναι πάνω από 20%" π.χ.

  Έτσι και εμείς. Από εδώ και πέρα δεν θα μιλάμε για διαπλοκή, θα μιλάμε για "κουνέλια". Δεν θα λέμε μίζες, θα λέμε "μαρούλια".

  Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.