03/04/2010 08:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άντε, να φωνάξουν και τον Αλογοσκούφη για υπουργό Οικονομικών!

Στην  πολιτική  Αλογοσκούφη…καταφεύγει  ο κ. Παπανδρέου

Διάβασα στο ΒΗΜΑ την Μ. Παρασκευή, την παρακάτω είδηση:

«Ένεση  ρευστότητας   €15 δισ. σε τράπεζες και οικονομία

Ανοίγει ξανά το πακέτο στήριξης- Παράταση  των εγγυήσεων

«Ξανανοίγει άμεσα το «παροπλισμένο» από τον Δεκέμβριο του 2008 πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είχε νομοθετήσει ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, παίρνοντας παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έμειναν ανεκμετάλλευτες. Χθες τέσσερις τράπεζες Εθνική, Εurobank, Αlpha Βank και Πειραιώς, προχώρησαν και επίσημα, έπειτα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην κατάθεση αιτήματος.

Το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη κ. Γ. Προβόπουλο τη Μ. Τρίτη...   Με την άντληση αυτών των κεφαλαίων με ελκυστικούς όρους θα επιδιωχθεί  η επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομικής «μηχανής», μετά το πρώτο σοκ των μέτρων μείωσης του ελλείμματος που «πάγωσαν» την αγορά.»Τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου το 2008;

Θα σας θυμίσω τώρα τι έλεγε στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή, έφερε προς ψήφιση τη ρύθμιση: 

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου  σε υψηλούς  τόνους είπε  “ένα καθαρό όχι στο νομοσχέδιο της αποχωρούσας κυβέρνησης, γιατί αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αδιαφάνεια και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων…  προανήγγειλε πως στο πλαίσιο της Διεθνούς Σοσιαλιστικής θα διατυπωθεί ένα ευρωπαϊκό “πακέτο” μέτρων ύψους 130 δισ. Ευρώ, που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι “αργοπορημένο”, προϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τους τραπεζίτες, που θα φορτώσει την ελληνική οικονομία με τοξικά προϊόντα και θα τα πληρώσουν οι πολίτες, ενώ παράλληλα δίνει υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομίας. Το σχέδιο στήριξης των τραπεζών δεν περιέχει καμία εγγύηση.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε  ότι  το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ  δεν στηρίζει το τραπεζικό σύστημα, αλλά τους μεγαλομετόχους, και αυτό γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς καμία εγγύηση.

Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν δεσμεύει τις τράπεζες από το να ξεφορτωθούν ό,τι τοξικό έχουν πάνω τους και να επιβαρύνουν με αυτό το Δημόσιο. Με το σχέδιο αυτό, ευνοείται η κερδοσκοπία έναντι της πραγματικής οικονομίας… Ζήτησε στήριξη με κανόνες, μόνο στις τράπεζες που έχουν ανάγκη και μόνο αν οι μέτοχοι προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «ώστε να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη»

Δευτερολογία Παπανδρέου

«Η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στις τράπεζες και επιχειρεί να κρύψει όλα τα προβλήματά της κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης. Σε όλες τις χώρες του κόσμου στηρίχθηκαν μόνον οι τράπεζες που παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας. Εσείς διαβουλευθήκατε με τους τραπεζίτες για να τις στηρίξετε όλες. Αυτές είναι τριτοκοσμικές πρακτικές. Πείτε εάν υπάρχουν τράπεζες με πρόβλημα και να βάλουν και οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στην τσέπη -και όχι όλα να κρύβονται κάτω από το χαλί. Λευκή επιταγή στις τράπεζες αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση. Εμείς λέμε όχι στην λευκή επιταγή».

 http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=952904&lngDtrID=244


Να υποθέσω, λοιπόν, τα εξής:

1.   Η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στις τράπεζες και επιχειρεί να κρύψει όλα τα προβλήματά της κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης

2.   Διαβουλεύτηκε με τους τραπεζίτες και ακολουθεί τριτοκοσμικές πρακτικές.

3.   Δεν βάζουν οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στη τσέπη

4.   Με το σχέδιο αυτό, ευνοείται η κερδοσκοπία έναντι της πραγματικής οικονομίας

5.   Το σχέδιο στήριξης των τραπεζών δεν περιέχει καμία εγγύηση.

6.   Το νομοσχέδιο της ….αποχωρούσας κυβέρνησης, αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αδιαφάνεια και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.

7.   Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι “αργοπορημένο”, προϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τους τραπεζίτες, που θα φορτώσει την ελληνική οικονομία με τοξικά προϊόντα και θα τα πληρώσουν οι πολίτες, ενώ παράλληλα δίνει υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομίας»

 

Συμπέρασμα:

Ο κ. Παπανδρέου, υπονόμευε συστηματικά κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης Καραμανλή να αντιμετωπίσει την κρίση.

Στη συνέχεια κατάφερε  να εξαπατήσει τον Ελληνικό λαό με το «λεφτά υπάρχουν».

Επί έξη μήνες πέτυχε να δανειζόμαστε με …επιτόκια Βιετνάμ.

Είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός  που μείωσε με κυβερνητική απόφαση τους μισθούς των εργαζομένων.

Και τώρα που έχουν ξεμείνει από ιδέες και τα σχέδια τους ήταν ανύπαρκτα,  καταφεύγουν στα μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή, τα οποία  λοιδωρούσαν.

Άντε, να φωνάξουν και τον Αλογοσκούφη για υπουργό Οικονομικών!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΙΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stathis avatar
  stathis 03/04/2010 09:45:17

  Καλημέρα, Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση!
  Νομίζω ότι το Σημείωμα που έστειλε ο Αλογοσκούφης στον κ. Καραμανλή και κ. Σαμαρά, πριν από 20 ημέρες περίπου, είναι επίκαιρο και πρέπει να διαβασθεί, απ' όσους δεν το διάβασαν!:
  Τεκμηριωμένη επιστολή και ενημερωτικό σημείωμα Αλογοσκούφη σε Καραμανλή και Σαμαρά !
  http://emprosdrama.blogspot.com/2010/03/blog-post_471.html

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ stathis 04/04/2010 10:16:53

   Χρόνια Πολλά Στάθη,
   Χαιρετισμούς στην όμορφη Δράμα
   Ευχαριστώ για την ανάρτηση της επιστολής ΑΛογοσκούφη

 2. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 03/04/2010 09:48:53

  Μην το ψάχνεις Κώστα Ροδινέ.Ο στόχος τους ήταν ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ:Πάση θυσία(και όχι πάση Θεού) ανάληψη της εξουσίας.Γιά μιά τετραετία ....έτσι χωρίς πρόγραμμα,γιά να θυμόμαστε κάπου- κάπου και την Μαρία Ρεζάν.Επρεπε ντέ και καλά,να συνεχίσει την παράδοση η δυναστεία.Εστω και με το Γωγουλίνι.Στην αναβροχιά...Μα, έτσι χωρίς πρόγραμμα,θα ρωτούσε κάποιος,τι να την κάνουν την εξουσία; Ελάτε τώρα !!!! Ξέρουν αυτοί τι να την κάνουν.Παληά μου τέχνη !Και ν'άταν το θέμα με τις τράπεζες τό μόνο στο οποίο γλείφουν εκεί που έφτυναν;Οι ημιυπαίθριοι ξανάρχονται στο προσκήνιο,οσονούπω και οι αποσύρσεις.Γιά να μην είμαστε όμως εντελώς άδικοι,υπάρχει κι άλλο σχέδιο:Αυτό της πράσινης ανάπτυξης !!!!(πως είπατε;;Δεν σας ακούω καλά.Γιά πάρτε λίγο το μηδέν).
  ΥΓ:αφελής ερώτηση:Πόσα αστεράκια είπαμε πως έχει η αστερόεσσα;;;;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Σπάρτακος 04/04/2010 10:17:44

   Σπάρτακε,
   Χρόνια Πολλά

 3. socrates avatar
  socrates 03/04/2010 09:54:04

  Κώστα, συγχαρητήρια για την εμπεριστωμένη σου ανάλυση που ελπίζω να υπενθυμίσει σε όλους μας για άλλη μία φορά:
  1. Τον άκρατο λαϊκισμό του ΓΑΠ, όσο ήταν στην αντιπολίτευση
  2. Την ξεδιάντροπη υπακρισία των καναλιών (και των εφημερίδων) που τον υποστήριζαν και έκαναν πως δεν καταλάβαιναν πόσο βαθειά είναι η παγκόσμια κρίση
  3. Την ερασιτεχνική (έως παιδική) προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να επικοινωνήσει με το λαό. Την ίδια εποχή που στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η παγκόσμια κρίση έσπρωχνε τους λαούς σε πιό συντηρητική και ορθολογική διαχείριση, στην Ελλάδα η διαστρέβλωση της πραγματικότητας έγινε κανόνας και δεσπόζουσα κουλτούρα.
  Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε ώριμος λαός, συμπεριφερόμαστε σαν κακομαθημένα παιδάκια, που αρνούνται να ενηλικιωθούν. Επίσης ξέρουμε ότι το κύριο μερίδιο της ευθύνης για αυτή μας την επιπολαιότητα την έχει διαχρονικά το πασόκ, απλά το κακό παράγινε με το ΓΑΠ.
  Αυτό όμως δεν πρέπει να με τίποτε να γίνει άλλοθι για τη Νέα Δημοκρατία, διότι ο Κώστας Καραμανλής (ενδεχομένως λόγω προσωπικής ανεπάρκειας να προβλέπει τις εξελίξεις) δεν έδωσε ποτέ την πρέπουσα βαρύτητα στην πολιτική επικοινωνία. Αυτά πληρώνει η Νέα Δημοκρατία σήμερα και ενδεχομένως για πολύ καιρό ακόμη.
  Ο Σαμαράς το καταλαβαίνει το πρόβλημα;
  Ίσως, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ socrates 04/04/2010 10:18:47

   Socrates,
   Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

 4. Dimi avatar
  Dimi 03/04/2010 11:21:54

  Οποιος είδε χθές, Μεγάλη Παρασκευή, τις συντριπτικές υπέρ PASHOCK, "Δημοσκοπήσεις" των: "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" και "REAL News", ευχαρίστως έσπαγε τον δέκτη. γιά προσβολή της νοημοσύνης.

 5. GreenHorses avatar
  GreenHorses 03/04/2010 11:24:49

  Ακόμα και για τεκμήρια που πήγε να εφαρμόσει ο Αλογοσκούφης είχε γίνει χαμός τότε, τώρα δεν ακούγεται τίποτα κιχ.

  Το τι κωλοτούμπες έχουμε δει και τι θα δούμε ακόμα ένας θεός ξέρει, ελπίζω να μην έχουμε τίποτα υπογραφές στα εθνικά θέματα.

  Υ.Γ. Περιμένω να κρατικοποιήσει ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΟΛΠ και ΕΤΕ που έλεγε προεκλογικά.
  Υ.Γ Αλήθεια για το θέμα της εισόδου του TT στην ΑΠΣΙΣ να ακουστεί τίποτα;
  Υ.Γ. Καλή Ανάσταση, Χρόνια Πολλά σε όλους.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/04/2010 11:53:58

  O Αλογοσκουφης ηταν σαφως καλυτερος υπουργος Οικονομικων απο το Παπακωνσταντινου.Δεν υπαρχει καν συγκριση.
  Το οτι το MEGA και ο ΔΟΛ μαζι με το "Εθνος" και την "Ελευθεροτυπια" εχουν αλλη γνωμη δε σημαινει τιποτα.Ουτε το οτι εχουν πεισει τη πλειοψηφια αλλαζει το γεγονος αυτο.Σε μια δημοκρατια η πλειοψηφια κυβερνα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι εχει δικιο.Σημαινει απλως οτι θα παρει και τη μειοψηφια στο λαιμο της.

 7. PeraVrexei avatar
  PeraVrexei 03/04/2010 12:15:31

  Ρε γαμώτο, πάλι λάθος έκανε αυτό ο λαός και δεν ψήφισε τον Καραμανλή.

  • άστεγος avatar
   άστεγος @ PeraVrexei 03/04/2010 16:43:51

   Ε καλά εσύ, δεν έχεις καταλάβει τίποτε από Γιωργάκη ακόμα.
   Πέρα βρέχει . . .

 8. salmonellas avatar
  salmonellas 03/04/2010 12:18:24

  Εχω απο πολλου σταματησει να διαβαζω τον διαπλεκομενο Τυπο και συντομα δεν θα βλεπω, για λογους αρχης, και τα διαπλεκομενα καναλια, δηλαδη, σχεδον ολα. Αν κανουν και οι αλλοι το ιδιο, συντομα τα εκδοτικα λαμογια θα ψαχνουν για δουλεια διοτι δεν θα μπορουν να πεισουν τους διαφημιζομενους για την αναγνωσιμοτητα/τηλεθεαση των μεσων τους. Καλη Ανασταση σ' ολους.

 9. anonymous avatar
  anonymous 03/04/2010 14:08:52

  Ο Αλογοσκούφης φέρει ευθύνη για το σκάνδαλο των ομολόγων.

  Η οικονομική του πολιτική όμως δεν ήταν εντελώς λάθος. Αν μάλιστα με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 ή το αργότερο το Μάρτη του 2009 λαμβάνονταν μέτρα σήμερα θα είχαμε καθαρίσει.
  Η μη λήψη μέτρων και η σημερινή κατάσταση είναι αποκλειστικά συνέπεια των εκβιασμών του ΓΑΠ όσο ήταν στην αντιπολίτευση και των ερασιτεχνισμών του όσο είναι στην κυβέρνηση.

 10. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 14:42:28

  @ Ροδινός...το μέτρο "των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας", το οποίο είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε στόχο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την τόνωση της αγοράς μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με δάνεια. Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος θα ενισχυόταν με δάνεια που θα εξασφάλιζαν οι τράπεζες μέσω εγγυήσεων του ελληνικού κράτους.

  Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά, διότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν τέθηκαν η αυστηρότατη προυπόθεση, καθώς και όλες εκείνες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες που θα την διασφάλιζαν, ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
  Δεν υπήρξε ακόμα σε αυτό το νομοσχέδιο, καμία πρόβλεψη για συνεχή επίβλεψη και έλεγχο "αν τα συγκεκριμένα χρήματα κατευθύνθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στην αγορά", καθώς και καμία πρόβλεψη για καταμερισμό ευθυνών σε περίπτωση μη αξιοποίησης αυτών των χρημάτων προς όφελος της αγοράς (κατά την γνώμη μου ακόμα και ποινή φυλάκισης - ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ πιο συγκεκριμένα - θα έπρεπε να προβλέπεται σε αυτό, για σύσσωμο το ΔΣ των τραπεζών...αν ήμουν το κράτος θα έλεγα στα ΔΣ των τραπεζών :"Σας δίνω την ευχέρεια- δυνατότητα να πάρετε δάνεια με χαμηλότοκα επιτόκια για να διοχετεύσετε τα χρήματα στην αγορά....δικαίωμά σας να μην κάνετε χρήση αυτού του νομοσχεδίου....αν όμως μία τράπεζα κάνει χρήση αυτού του νομοσχεδίου, δηλαδή πάρει δάνεια με εγγύηση του κράτους και αποδειχθεί ότι τα τα χρήματα από τα δάνεια τα χρησιμοποιεί για κάτι διαφορετικό,π.χ αγορά ομολόγων, τότε και θα επιβάλλω βαρύ πρόστιμο στην τράπεζα αυτήν και θα διωχθεί ποινικά όλο το ΔΣ αυτής της τράπεζας αντιμετωπίζοντας μάλιστα βαρύτατες κατηγορίες και ποινές ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ - διότι προτύτερα,το αδίκημα θα το είχα κάνει κακούργημα και θα είχα προνοήσει μάλιστα και για προφυλάκιση των υπευθύνων").

  Αυτή η πλήρης ανυπαρξία της αυστηρότατης προυπόθεσης και όλων των ασφαλιστικών δικλείδων που θα την εξασφάλιζαν, ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, άφησε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες να διαχειριστούν κατά το δοκούν - όπως ήθελαν -τα χρήματα που εξασφάλισαν με τα συγκεκριμένα δάνεια,για τα οποία δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
  Χρέος της ήταν να ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕ ότι τα δάνεια που θα εξασφάλιζαν οι τράπεζες με εγγυήσεις του κράτους, θα διοχετευόντουσαν πλήρως στην αγορά για να την τονώσουν.

  Επειδή το σχέδιο των 28 δισεκατομμυρίων για αυτό ακριβώς τον σκοπό
  σχεδιάστηκε, για την τόνωση της αγοράς…δεν σχεδιάστηκε για να πάρουν οι τράπεζες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή για να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια (για αυτήν ας έπαιρναν άλλα δάνεια,ας πλήρωναν οι μέτοχοι των τραπεζών)…γιατί αυτό ακριβώς έκαναν, αφού δεν υπήρξαν τότε οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες (και για αυτό, δεν φταίω εγώ ή εσύ, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση) που θα εξασφάλιζαν ότι τα χρήματα από τα δάνεια μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, θα είχαν κατεύθυνση ΜΟΝΟ προς την αγορά....και η αγορά στέγνωσε -για να μην πω κατέρρευσε-.
  Κύριε Ροδινέ, αντί να κάνετε αναφορά για την ανακολουθία - όπως αφήνετε να εννοηθεί - του κυρίου Παπανδρέου, ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ της προηγούμενης κυβέρνησης.

  Διότι η πλήρης ανυπαρξία της αυστηρότατης προυπόθεσης και όλων των ασφαλιστικών δικλείδων που θα την εξασφάλιζαν, ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, αποτέλεσε όντως "λευκή επιταγή" στις τράπεζες, δηλαδή ευνοήθηκαν οι τράπεζες εις βάρος της αγοράς....οι τράπεζες πήραν δάνεια με επιτόκιο 1% - λόγω των κρατικών εγγυήσεων - για να τα ρίξουν στην αγορά και αντί αυτού, ανεξέλεγκτες, αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα με επιτόκιο 6% (μην ξεχνάτε ότι τους τόκους που θα κερδίσουν οι τράπεζες από αυτά τα ομόλογα θα τους πληρώσει το κράτος, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες).

  Κατά τα άλλα κύριε Ροδινέ μας φταίει ο διαπλεκόμενος Τύπος, η "προπαγάνδα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ",η ",ανακολουθία των λόγων του πρωθυπουργού".....για την προηγούμενη κυβέρνηση και τις ευθύνες της, ούτε κουβέντα.

  Υ.Γ: Βέβαια και για το πακέτο στήριξης που ανοίγει πάλι,πρέπει άμεσα να ληφθούν τώρα όλα εκείνα τα μέτρα και να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν ΜΟΝΟ στην αγορά. Διαφορετικά θα συμβεί ότι συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν - οι τράπεζες θα εκμεταλλευτούν τα χρήματα μόνο προς όφελός τους.

  • άστεγος avatar
   άστεγος @ fatfat 03/04/2010 16:52:51

   Ελπίζω να είσαι υο ίδιο αυστηρός στις υποτιθέμενες διαπιστώσεις σου για το πακέτο του πασόκ στις τράπεζες.
   Κάτι μου λέει ότι δεν θα είσαι και ο λόγος είναι οι ομιχλώδεις σου κατηγορίες περί διαφάνειας των χρημάτων που ήδη δόθηκαν.
   Κατ' αρχήν μόνο 3 δισ δόθηκαν συνολικά (τα λοιπά 10 δισ είναι εγγυήσεις) αλλά δεν αναφέρεις την άλλη πλευρά του φεγγαριού δηλαδή το όφελος του δημοσίου από τη συμμετοχή.
   Δεύτερο δεν αναφέρεις τί θα είχε γίνει τότε εάν κάποια τράπεζα τίναζε τα πέταλα. Θα μου πείς θα την αγόραζε κάποια α΄λλη αλλά εγώ αμφιβάλλω πολύ, γιαπ πολλούς λόγους.
   Τρίτο, πώς κρίνεις ότι δίνονται λεφτά από το ΕΣΠΑ που θα έπρεπε να αφορά μόνο υποδομές (που βέβαια δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ;)
   Άσε βρε Fatfat, μόνο και μόνο που δεν κράζεις το Γιωργάκη που κατηγορούσε τον Κ.Κ. τόσο δεικτικά και τώρα κάνει ακριβώς τα ίδια (καλώς κατά τη γνώμη μου) θα έπρεπε να σε κάνει να τον σβήσεις από υποψήφιο αποδέκτη της ψήφου σου στο μέλλον.
   Μην αυτογελοιοποιείσαι ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρείς επιχειρήματα του στύλ "τα κάνατε και εσείς αλλά εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα".
   Μόνο τον εαυτό σου υποτιμάς.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fatfat 04/04/2010 10:32:16

   Fatfat,
   Μπορείτε μια φορά να είστε λακωνικός στις απαντήσεις σας.
   Ποιός σας είπε ότι όποιος γράφει πλλά εχει και δίκιο. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Στα πολλά λόγια κρύβεται η ένδεια επιχειρημάτων.
   Επί της ουσία τώρα:
   1. Δεν το αφήνω να εννοηθεί. Το λέω ευθέως. Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πλέον αναξιόπιστος πρωθυπυργός που κυβέρνησε αυτή τη χώρα. Οταν επιστρέψω στην Αθήνα θα αναρτήσω έναν ειδικό προς τούτο κατάλογο.
   2. Ο Παπανδρέου είχε αντίρρηση επί της αρχής όσον αφορά στο πακέτο στήριξης των τραπεζών. Η αγόρεσυη του στη βουλή το επιβεβαιώνει.
   3. Για τις ...διαχρονικές ευθύνες της Ν.Δ. και ειδικά για εσάς θα ακολουθήσει ειδική ανάρτηση.
   4. Από που συμπεραίνετε ότι το πακετο στήριξης δεν διοχτεύτηκε στην αγορά. Παρακάτω παραθέτετε ένα link με τις ανακονώσεις τις κας. Κατσέλη! Μόνο αυτό;
   5. Αλλά και ακόμα να χρησιμοποιήθηκε για την ενισχυση της κεφαλαιακης τους επάρκειας, ποιό είναι το πρόβλημά σας. Και πάλι λέτε μισές αλήθειες. Μπορείτε να μας απαντήσετε τελικά πόσες τράεπζες έκαναν χρήση; Ποιές όχι και γιατί; Και το κυριότερο το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο σκοπίμως καλλιεργούσε την εντύπωση ότι τα χρήματα αυτά ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! Τι γίνεται τώρα, χαρίζει και το ΠΑΣΟΚ χρήματα στις τράπεζες;

 11. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 15:55:29

  @ socrates....1) Στην Ελλάδα ο άκρατος λαϊκισμός δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό των κομμάτων που ασκούν αντιπολίτευση (κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσδοκά την ανάληψη της εξουσίας).
  2) Αντί να θυμηθούμε «την ερασιτεχνική προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να επικοινωνήσει με το λαό» όπως λέτε, δεν θυμόμαστε καλύτερα το «σεμνά και ταπεινά»? Αλήθεια,θυμάστε και με τους περιβόητους «νταβατζήδες» τι τελικά έκανε ο κύριος Καραμανλής?
  3) Τι γίνεται με τη περίφημη αυτοκάθαρση?…μην μου πείτε ότι στριμώχνονται στην έξοδο, τα στελέχη της ΝΔ που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους της.
  4) Λέτε ότι η ΝΔ πληρώνει το γεγονός που δεν έδωσε την πρέπουσα βαρύτητα στην πολιτική επικοινωνία. Αυτό πιστεύετε ακόμα ότι ήταν το πρόβλημα με την ΝΔ, ο καθοριστικός παράγοντας που υπέστη εκλογική συντριβή? Δεν ήταν δηλαδή πρόβλημα το γεγονός ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση απομακρύνθηκε από το λαό, ότι απομονώθηκε από την βάση της, την οποία και αλαζονικά περιφρονούσε διαρκώς?
  5) Με αφορμή το σχόλιό σας, θέλω να σας πω ότι διαπιστώνω με λύπη μου, δεν έχω δει ως τώρα ικανοποιητικά σημάδια ότι ΝΔ έχει αλλάξει, ότι κατάλαβε τα λάθη της και τις παραλείψεις της, έτσι ώστε να να μην τα επαναλάβει στο μέλλον.

  • socrates avatar
   socrates @ fatfat 03/04/2010 16:58:22

   Μένω μόνο στο (5), γιατί όλα τα άλλα είναι ανάξια να τα σχολιάσει νοήμων άνθρωπος, εκτός από το ότι τις εκλογές ΔΕΝ τις κέρδισε ο Γιωργάκης αλλά ο Γιώργος Μπόμπολας.
   (5) Εδώ εσύ ακόμη δεν έχεις καταλάβει ότι σε παραμύθιασε ο Γιωργάκης (το κατάλαβε η 85χρονη μάνα μου- απόφοιτος δημοτικού) θα καταλάβεις τί πραγματικά συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό;
   ΥΓ. "διαπιστώνω με λύπη μου" ήταν το μόνο αστείο που έγραψες, ολο το υπόλοιπο σχόλιό σου είναι τραγικό.

 12. 13 avatar
  13 03/04/2010 15:56:10

  Παντως ο Αλογοσκουφης δεν υπεγραψε επιδοματα για σκηνιτες και δενδριτες. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος που γνωρισα και ενα υπουργο οικονομιας ο οποιος δεν εχει καμμια σχεση και δεν ειναι καμμιας κλασης οπως, Παπακωνσταντινου , Χριστοδουλακης, Παπαντωνιου και ολα τα αλλα τα μπαζα που περασαν απο τη δεκαετια του '80 μεχρι και πριν να αναλλαβει τα καθηκοντα του.Επιπλεον πιστευω οτι κατα καποιο τροπο ακομη πατουν στα δικα του τα χναρια οι νυν κυβερνοντες αλλα δυστυχως παγωσαν και απαξιωσαν το εγχειρημα που λεγεται ψηφιακο αλμα. Για τελος ολοι αυτοι που τον σπιλωσαν με τοση λασπη εναντιον του καπου του οφειλουν και μια συγγνωμη, ειτε ειναι μεσα απο το ιδιο του το κομμα ειτε απο την απεναντι παραταξη του οφειλουν και μια αποκατασταση, γιατι τετοια πολιτικα προσωπα περνανε μια φορα στα χιλια χρονια απο τον πολιτικο στιβο της ζωης στην Ελλαδα.

 13. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 16:05:28

  @ GreenHorses....1) δηλαδή εσύ περίμενες ή πίστευες να κάνει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί? Ήταν πασιφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποσχόταν και θα δεσμευόταν για τα πάντα, με σκοπό να γίνει κυβέρνηση.....
  2) όταν μια χώρα έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, πολλά αναγκαία - αλλά ταυτόχρονα και επώδυνα για τους πολίτες - μέτρα, είναι πολύ πιο εύκολο να τα περάσει στην κοινωνία μια κεντροαριστερή κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση με αριστερή ρητορεία.....είναι σίγουρο και δεδομένο, ότι αν πολλά από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ή θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, τα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε τεράστια κοινωνική αναταραχή με ανυπολόγιστες συνέπειες.

  • μας δουλεύουν avatar
   μας δουλεύουν @ fatfat 03/04/2010 17:06:30

   Συγνώμη ρε φίλε, σκέπτεσαι καθόλου πριν καβαλήσεις το πληκτρολόγιο;
   Δηλαδή τώρα, ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ;
   ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ;
   Να φέρουμε και τον Κίμ της Βόρειας Κορέας εδώ, να μας τάξει λαγούς με πετραχήλια, αφού θα πιστεύει ότι είναι για το καλό μας!
   Δεν σε καταλαβαίνω, ούτε παιδιά δεν λένε τέτοια.
   Είναι δυνατό να μην καταδικάζεις τόσο εξώφθαλμη ανηθικότητα;
   Φοβάμαι ότι τα επιχειρήματά σου είναι επιχειρήματα ενός απελπισμένου ανθρώπου που δεν ξέρει που να κρυφτεί και λέει το πρώτο πράγμα που τούρχεται στο μυαλό.
   Fatfat, δεν στενοχωριέσαι όταν σε κοροϊδεύουν;
   Η ανέχεια έχει χρώμα;

  • socrates avatar
   socrates @ fatfat 03/04/2010 17:22:13

   "Ήταν πασιφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποσχόταν και θα δεσμευόταν για τα πάντα, με σκοπό να γίνει κυβέρνηση….."
   Παιδιά, έτσι σκέπτονται τούτοι εδώ.
   Οι μάσκες πέφτουν μέρα με τη μέρα, αυτή είναι η πολιτική κουλτούρα του πασόκ.
   Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλα Μακιαβέλλι.
   Μπράβο σε όσους τους ψήφισαν, σας αξίζει η φτώχεια και η ανεργία.

 14. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 16:08:16

  @ 13.....δηλαδή αν κατάλαβα καλά, μετά τον Περικλή, τον Καποδίστρια, τον Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Αλογοσκούφης?

  • μας δουλεύουν avatar
   μας δουλεύουν @ fatfat 03/04/2010 17:10:36

   Τουλάχιστον ο Αλογοσκούφης δεν έφαγε 35 τρισεκατομμύρια δραχ (100 δισ ευρώ) Ελλήνων ιδιωτών και συνταξιοδοτικών ταμείων στο Χρηματιστήριο, σαν τον Παπαντωνίου.
   Ακόμη και στην υπόθεση των ομολόγων, το περίφημο "σκάνδαλο" αφορούσε 3-4 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή πασατέμπο συγκριτικά) και όλα δόθηκαν πίσω από τη JP Morgan.
   Σκέψου τί λές, βυθίζεσαι συνεχώς όλο και περισσότερο στην κινούμενη άμμο της απελπισίας.

 15. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 16:37:38

  @ 13.......και επειδή 1 φορά στα 1000 χρόνια περνάνε τέτοιοι πολιτικοί διάβασε και
  http://www.athina984.gr/node/24280.
  Και τώρα που το διάβασες, μάθε ότι από τα τα 28 δισ. που μπορούσαν να χορηγηθούν για τη ρευστότητα των τραπεζών, οι τράπεζες ως σήμερα χρησιμοποίησαν μόνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ (5 για να καλύψουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και 8 για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα)....δηλαδή οι τράπεζες δεν διοχέτευσαν από αυτά τα χρήματα ούτε ένα ευρώ σε επιχειρήσεις και ιδιώτες - με αποτέλεσμα η αγορά να στεγνώσει τελείως.
  Και ποιος φταίει που συνέβη ?
  Εγώ,εσύ......ή όπως λέει το τραγούδι : " φταίει κι ο Χατζηπετρής..."?
  Και έχεις και την απαίτηση να του ζητήσουμε και συγνώμη........

 16. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 03/04/2010 17:16:59

  fat fat. δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πασόκος που γράφεις ψέματα.
  Γράφεις "δηλαδή οι τράπεζες δεν διοχέτευσαν από αυτά τα χρήματα ούτε ένα ευρώ σε επιχειρήσεις".
  ΑΠΟ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ;
  Η παραπομπή σου είναι άσχετη, μήπως δεν ξέρεις να διαβάζεις αγόρι μου;
  Δεύτερο, καλά δεν σκέπτεσαι πόσο αναξιόπιστος φαίνεσαι λέγοντας τέτοια πράγματα, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πάρει χρήματα (άλλοι μετρητά άλλοι με τη μορφή ελαφρύνσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων) και μπυ μπορεί να διαβάζουν αυτά που συζητάμε σήμερα;
  Ντροπή.
  Το ψέμα χόμπυ έχετε κάνει στο πασόκ ή ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΏΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΟΙ ΑΜΡΙΚΑΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ;

 17. 13 avatar
  13 03/04/2010 18:08:45

  Ελα φιλε ναι.Εδω Ελλαδα μενω και ξερω τι σου λεω.Νουμερα μη μου λες.Τα νουμερα τα βλεπω καθε μερα!Αλλο δεν εχετε να πειτε απο νουμερα και σκανδαλα?Εκει ειναι ολη η επιχειρηματολογια σας?Αμα ειναι εκει θα σου πω και εγω κατι με νουμερα μηπως και ξερεις.Οχτω ανοδικοι μηνες στο ΧΑ με το τζιρο να ελεγχεται απο του ξενους πανω απο 60%.Με το που αναλαμβανει το πασοκ 4 μηνες καθοδος και πανω απο 60%(περιπου) πτωση.Τι αλλαξε με τους ξενους,αλλαξε κατι?Οσοι ασχολουνται με το αντικειμενο ξερουν τι θελω να πω.Θελω να πω για ξεπουλημα... παντου.Αληθεια για τον καθηγητη Ζολωτα τι γνωμη εχεις?

 18. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 18:16:40

  ασφαλώς και η φτώχεια και η ανέχεια δεν έχουν χρώμα....δεν έπιασες το νόημα όσων έγραψα....ασφαλώς και δεν επικροτώ,ούτε υποστηρίζω ότι είναι καλό για έναν πολιτικό ή υποψήφιο πρωθυπουργό ότι είναι καλό ή χρήσιμο να λέει ψέμματα στους πολίτες.....το αντίθετο μάλιστα....τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες μας έφτασαν σε αυτά τα χάλια.....απλώς, επειδή με έχουν κοροιδέψει αρκετές φορές πολιτικοί στο παρελθόν,είμαι παρά πολύ επιφυλακτικός και δύσπιστος με όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις-δεσμεύσεις, για να μην σου πω ότι τις περισσότερες από αυτές, τις θεωρώ εξ προοιμίου υπερβολικές ή ανέφικτες.....εξάλλου γνωρίζοντας την δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας ήξερα ότι τα περισσότερα από αυτά που έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ - και κακώς τα έλεγε, όπως το τελείως ΑΣΤΟΧΟ "Υπάρχουν λεφτά!!!!" - ήταν ανέφικτα και για το "θεαθήναι"...γιατί δυστυχώς για τους περισσότερους πολιτικούς μας - για να μην πω για όλους - ισχύει "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"....είναι ικανοί (για να μην πω "αδίστακτοι") να υποσχεθούν τα πάντα για να καταφέρουν να αναρριχηθούν στην εξουσία.....

  Εκπλήσσομαι πάντως για άλλη μια φορά, πόσο εύκολα όταν κάποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εσάς, τον χαρακτηρίζετε "πασόκο"....μου θύμισες το 1993... που σαν φοιτητής (που δεν ανήκα σε καμιά φοιτητική παράταξη αλλά ψήφιζα ΔΠΑ-ΝΔΦΚ), σε μια συζήτηση με συμφοιτητές μου, ζητούσα επίμονα από στέλεχος της ΔΑΠ του ΤΕΙ που σπούδαζα, να μου εξηγήσει τους λόγους που η ΝΔ τότε δεν είχε ακόμα προχωρήσει στην "ανωτατοποίηση των ΤΕΙ", που μάλιστα ήταν προεκλογική της δέσμευση...τότε αυτός ως απάντηση με αποκάλεσε "πασόκο" -σαν και εσένα καλή ώρα - και ένας κολλητός μου (αριστερός μάλιστα) του απάντησε : "φίλε αυτός είναι πιο δεξιός και από εσένα.....αν αυτός είναι πασόκος, τότε εσύ είσαι κομμουνιστής!!!!!!"....
  Υ.Γ 1 : Ως τώρα εδώ μέσα με έχουν χαρακτηρίσει "πουλημένο", "ντοράκι", "πασόκο"......μια χαρά πάτε....συνεχίστε έτσι.....
  Υ.Γ 2 : Για το ποιος ευθύνεται που ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνθηκε στην αγορά από τα 28 δις, θα πεις τίποτα ή ήπιες και εσύ το αμίλητο νερό?

  • μας δουλεύουν avatar
   μας δουλεύουν @ fatfat 03/04/2010 21:39:36

   fat fat,
   Κατά την ταπεινή μου γνώμη η πρώτη σου παράγραφος είναι άψογη, όλα τα λεφτά.
   Στη δεύτερη, αρχίζεις να το στραβώνεις το πράγμα, αναφέροντας προσωπικές εμπειρίες ότι σε κατηγορούσαν ότι είσαι πασόκ. Για να τελειώνουμε, δεν θεωρώ καθόλου κακό κάποιος να είναι πασόκ, αντιθέτως πιστεύω ειλικρινά ότι το δικομματικό παιγνίδι είναι σοφό με την έννοια ότι οι δεξιές κυβερνήσεις είναι καλύτερες στο να δημιουργούν πλούτο και οι αριστερές στο να το μοιράζουν δικαιότερα.
   Αυτό που είναι κακό είναι αυτό που κάνει διαχρονικά το πασόκ, μπασταρδεύει εντελώς το παιγνίδι κάνοντας πιό πλούσιους τους ήδη πάμπλπουτους, με αντάλλαγμα την επικοινωνιακή υποστήριξη που του προσφέρουν μέσω των καναλιών και των εφημερίδων τους.
   Πχ. η ιστορία του Χρηματιστηρίου ήταν κάτι το αδιανόητο για μία δυτική δημοκρατία. Όταν ο διορισμένος από το Σημίτη Σ.Θωμαδάκης έδινε τη δυνατότητα να κάνουν αστραπιαίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρίες φαντάσματα και να φτάνουν κεφαλαιοποιήσεις της τάξης των 400-500 εκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορώ να δεχθώ ότι όχι μόνο δεν ακούστηκε μία συγνώμη από το ΓΑΠ και το Σημίτη αλλά, θρασύτατα διακύρησσαν ότι τη δουλειά την έκαναν νεοδημοκράτες.
   Είναι το ΘΡΑΣΟΣ του πασόκ που με εξοργίζει, σε σημείο που να λέω στον εαυτό μου "ή εγώ είμαι ηλίθιος ή αυτοί είναι αρχιμάστορες στην πλύση εγκεφάλου".
   Τέλος, θα σου πώ ότι δεν έχει σημασία τί σε ονομάζουν οι διάφοροι, αυτό που έχει σημασία είναι εάν έσύ μέσα σου έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη. Μαλάκες πάντα θα υπάρχουν να κριτικάρουν.
   ΥΓ. Μην επιμένεις, τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν από το πακέτο των τραπεζών, πήγαν σε επιχειρήσεις που θα είχαν ήδη καταρρεύσει, δυστυχώς οι μικρομεσαίες ήταν και είναι υπερδανεισμένες, γιατί δεν ξέρουν τι σημαίνει χρηστή διαχείριση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν προβλήματα στο μέλλον, με την έννοια ότι η επιχειρηματικότητα είναι για πολύ γενναίους στη χώρα αυτή.
   Καλή ανάσταση.

 19. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 18:19:47

  @ μας δουλεύουν....το τελευταίο σχόλιό μου το έγραψα ως απάντηση στα δικά σου σχόλια.....και ναι, η ανηθικότητα που επιδεικνύουν οι πολιτικοί είναι (και πρέπει να είναι) καταδικαστέα - από όποιο κόμμα ή σχηματισμό και αν προέρχονται......

 20. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 18:27:51

  @ socrates...δηλαδή όταν εσύ άκουγες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ τις πίστευες?
  Εγώ πάντως δεν τις πίστευα, γιατί ήξερα ότι βρισκόμασταν σε άσχημη οικονομική θέση και ότι όποιος και να κέρδιζε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 θα αναγκαζόταν -αργά ή γρήγορα - να πάρει αυστηρά και επώδυνα μέτρα.
  Δεν περίμενα να γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ για να μάθω -μέσα από τις ανακοινώσεις του - τα χάλια της ελληνικής οικονομίας.....τα ήξερα ήδη.
  Το ότι υποστηρίζω ότι δυστυχώς για τους πολιτικούς ισχύει το ρητό "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", δεν σημαίνει ότι το εγκρίνω ή το επικροτώ (το αντίθετα, μάλιστα...το καταδικάζω απερίφραστα).
  Είναι όμως δυστυχώς αλήθεια....δηλαδή είναι αλήθεια, ότι οι πολιτικοί ανέκαθεν "τάζουν λαγούς και πετραχείλια" και υπόσχονται απερίσκεπτα τα πάντα, με σκοπό να αναλάβουν την εξουσία.....

 21. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 18:31:48

  @ μας δουλεύουν....η ντροπή είναι δική σου να υποστηρίζεις ανερυθρίαστα ότι έστω και 1 ευρώ από το σχέδιο των 28 δις, κατευθύνθηκε στην αγορά.....διάβασε και κανένα οικονομικό site.....σε λίγο θα σου ανεβάσω και τις σχετικές παραπομπές....

 22. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 19:47:19

  @ μας δουλεύουν....Ασφαλώς και χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες πήραν δάνεια ακόμα και το 2009.
  Τα συνολικά όμως δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν το 2009 σε σχέση με το 2008.
  Αυτά που γράφω είναι αλήθεια και ποτέ η αλήθεια δεν έκανε κακό σε κανέναν....η αλήθεια δεν τρομάζει....αντίθετα τρομάζουν η ημιμάθεια, η άγνοια και η κινδυνολογία......

  1)“Ρευστότητα: Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτές ύψους 28 δις από το ελληνικό δημόσιο, η διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε απότομα σε δύο χρόνια από το 25% το 2007 στο 4% το 2009, μετακυλίοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία.
  Με στοιχεία του 8μηνου του 2009 σημειώθηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων προς την βιομηχανία κατά 2%, στασιμότητα της καταναλωτικής πίστης ιδιαίτερα σε κάρτες και τα συνήθη καταναλωτικά δάνεια και αύξηση μόλις κατά 1,8% των στεγαστικών δανείων.
  Αποτέλεσμα αυτής της απότομης μετακύλισης είναι να παρατηρείται ανεπάρκεια ρευστότητας και πιστωτική ασφυξία οξύνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κατασκευαστική δραστηριότητα….”

  Από ομιλία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Συνέδριο του Economist, 2 Φεβρουαρίου 2010

  http://www.ypoian.gr/?p=530

  Κανείς δεν την διέψευσε.

  2) “Η επιβράδυνση που σημειώθηκε το 2009 αντανακλά τη συνεχή υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) σε
  4,2% το Δεκέμβριο (δ’ τρίμηνο 2009: 4,5%, δ’ τρίμηνο 2008: 18,3%)... Η παρατηρηθείσα το 2009 εξασθένηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα οφείλεται, όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις, στον περιορισμό τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων…..Έτσι, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 σε 5,1% και 3,1% αντίστοιχα (δ’ τρίμηνο 2009: επιχειρήσεις: 5,5%, νοικοκυριά: 3,3%, δ’ τρίμηνο 2008: επιχειρήσεις: 21,6%, νοικοκυριά: 14,8%), αντανακλώντας τη σημαντική πτώση των μηνιαίων καθαρών ροών χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και προς τα νοικοκυριά το 2009 σε σύγκριση με το 2008.

  Από έκθεση Νομισματικής Πολιτικής ΤτΕ (Μάρτιος 2010)Σελίδες 83 & 85

  Στην σελίδα 84 μάλιστα της ίδιας έκθεσης βλέπουμε αναλυτικά την μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης ξεχωριστά σε νοικοκυριά και ξεχωριστά σε επιχειρήσεις.

  http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/NomPol20092010.pdf


  @ μας δουλεύεις ....Ούτε όμως 1 EUR από τα 28 δις ΔΕΝ αφορούσε τα δάνεια του 2009.....

  1)“Η συζήτηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας συνήθως επικεντρώνεται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στη δεύτερη προτεραιότητα, δηλαδή στο μαξιλάρι , στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Από τα 28 δις ευρώ που διατέθηκαν στις Τράπεζες είναι γνωστόν ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δις. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των Τραπεζών . Αγοράζοντας τίτλους του δημοσίου με επιτόκια από 3-5,5%, οι Τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της ΕΚΤ με 1-1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους, μια πηγή εσόδων μη επαναλαμβανόμενη….”

  από ομιλία της υπουργού κυρίας Κατσέλη στο συνέδριο της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «Τράπεζες και Οικονομία: Το επόμενο Βήμα» Φεβουάριος 2010

  http://loukakatseli.gr/que/node/689

  2)“Σε ευθεία σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση-τραπεζίτες για τη ρευστότητα στην αγορά. Το συνέδριο της «Α» αποτέλεσε πεδίο για αντιπαράθεση με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη να στέλνει σαφές μήνυμα στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα η υπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η άμβλυνση του πιστωτικού κινδύνου «διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία θα αυξηθούν οι επισφάλειες – και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες- και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα». Αναφορικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ επέκρινε τις τράπεζες, καθώς όπως είπε «χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ. €. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου…».

  Ρεπορτάζ για ομιλία της υπουργού κυρίας Κατσέλη στο συνέδριο της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «Τράπεζες και Οικονομία: Το επόμενο Βήμα» Φεβουάριος 2010

  http://www.apogevmatini.gr/?p=62451


  Και η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» που διοργάνωσε το συνέδριο δεν είναι εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε πρόσκειται κατά διάνοια στο ΠΑΣΟΚ.

  Και κανένας δεν διέψευσε ποτέ την κυρία Κατσέλη για το συγκεκριμένο θέμα.

  • μας δουλεύουν avatar
   μας δουλεύουν @ fatfat 03/04/2010 21:54:10

   fat fat,
   Μην με παρεξηγήσεις γι' αυτό που θα σου πώ, αλλά προσπάθησε να καταλάβεις κρατώντας το μυαλό σου κρύο.
   Τυχαίνει να εργάζομαι επί σχεδόν 20 χρόνια σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ειδικά τα τελευταία 11 χρόνια είμαι στη διοίκησηκαι ξέρω πολύ περισσότερα από αυτά που γράφουν οι εφημερίδες και τα διάφορα sites.
   πρώτο, μην αναφέρεις σαν πηγές όσαν λέει κάποιος πολιτικός, θα έπρεπε μόνος σου να καταλαβαίνεις ότι είναι εξ ορισμού στρεβλωμένα (είδες δεν είπα ψέμματα!) στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του κομματικού τους συμφέροντοα και συχνότερα του προσωπικού τους συμφέροντος (δεν μιλάω απαραίτητα για λεφτά, μιλάω και για καρέκλα).
   Επίσης να θυμάσαι ότι κανένας τραπεζίτης δεν θέλει να τα βάλει με ένα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, όσες αηδίες και εάν λέει (πχ η Λούκα).
   Τρίτο, μην επικαλείσαι (γενικώς) φυλλάδες (τα παίρνουν - με διάφορους τρόπους, είτε για να παρουσιάσουν πράγματα, είτε για να μην παρουσιάσουν πράγματα, είτε για να γράψουν ψέματα). Δυστυχώς τα παίρνουν ακόμη και μεμονωμένοι αθρογράφοι συχνά εν αγνοία των εκδοτών τους.
   Τέταρτο και τελευταίο, σου συνιστώ να ξεχνάς τις πρόκαιρες εντυπώσεις και τις βαρύγδουπες δηλώσεις (ακόμη και αναλυτών), είναι σικέ το παιγνίδι.
   Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις είναι ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟ.
   Και συνήθως αυτό δεν δημοσιεύεται με τυμπανοκρουσίες στις εφημερίδες.

 23. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 20:39:20

  @ μας δουλεύεις.....εσύ θα έπρεπε να ντρέπεσαι που εξακολουθείς και φοράς κομματικές παρωπίδες......και θλίβομαι όταν βλέπω νεοδημοκράτες να προσπαθούν απελπισμένοι να προσπεράσουν τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και να μην μιλήσουν καθόλου για αυτές...πρέπει επιτέλους να καταλάβετε όλοι ότι η ΝΔ για να βρει πάλι τον δρόμο της, πρέπει να καταλάβει τα λάθη της και τις παραλείψεις της.....και αυτό δεν γίνεται με απλά ευχολόγια....η ανάδειξη νέου προέδρου δεν σημαίνει και αυτόματα και αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών....η ανάδειξη νέου προέδρου δεν είναι "η κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης και των στελεχών της....όσο οι νεοδημοκράτες δεν καταλαβαίνουν τα λάθη τους και δεν αλλάζουν νοοτροπία, τόσο θα ακυρώνουν τις προσπάθειες του νέου προέδρου - όσες καλές προθέσεις να έχει και αυτός -.....το θέμα είναι η ΝΔ να μιλήσει για τα λάθη της και να κάνει την αυτοκριτική της στο επερχόμενο συνέδριο, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν.....το θέμα είναι να αναδειχτούν και νέα, άφθαρτα στελέχη στο κόμμα, που θα έχουν διάθεση για προσφορά και να απομονωθούν όσοι αλαζονικά αντιμετώπισαν την βάση της ΝΔ και την πρόδωσαν......δεν πρέπει να μας νοιάζει αν η ΝΔ απλώς θα γίνει ξανά κάποια στιγμή κυβέρνηση....πρέπει να μας νοιάζει να έχουν γίνει υλοποιηθεί όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε η ΝΔ όταν γίνει ξανά κυβέρνηση, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη που της απομόνωσαν από την κοινωνία και να είναι καλύτερη κυβέρνηση.

  • μας δουλεύουν avatar
   μας δουλεύουν @ fatfat 03/04/2010 21:56:59

   Φίλε, είσαι λιγάκι μπερδεμένος με την έννοια ότι ρίχνεις τόσα στο τραπέζι που δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.
   Όταν ξεκαθαρίσει το μυαλό σου θα δείς ότι τα πράγματα είναι απλούστατα.
   Άντε, καλή ανάσταση.

 24. 13 avatar
  13 03/04/2010 22:29:05

  Υπαρχει περιπτωση(λεω ρε παιδι μου.. μηπως)να ζουν ακομη ανθρωποι στον πλανητη ΠΑΣΟΚ!!!

 25. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 22:31:17

  @ μας δουλεύουν...δεν σε παρεξηγώ καθόλου....απλώς μην ανησυχείς για το μυαλό μου......
  1)συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι συνήθως αυτό που πραγματικά γίνεται, δεν δημοσιεύεται με τυμπανοκρουσίες στις εφημερίδες,δεν αναφέρεται στα Μ.Μ.Ε και ο κερδισμένος φαίνεται πολύ αργότερα....σίγουρα παίζονται παιχνίδια που οι πολίτες δεν μπορούν να φανταστούν.
  2) αφού δουλεύεις επί σχεδόν 20 χρόνια σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα(και τα 11 από αυτά στην διοίκηση), θα ξέρεις καλύτερα από εμένα, πόσα εκατομμύρια κέρδισαν οι τράπεζες που αγόρασαν ομόλογα δισεκατομμυρίων ευρώ με τα χρήματα από χρησιμοποίησαν από το πακέτο στήριξης που νομοθέτησε ο κύριος Αλογοσκούφης. Ή μήπως το διαψέυδεις και αυτό?
  3) βέβαια το ότι δουλεύεις στην διοίκηση της τράπεζας, δεν μου λέει τίποτα....είτε γιατί μπορεί να είσαι απλώς κλητήρας (χωρίς παρεξήγηση), είτε γιατί δεν έχω δει ποτέ κανέναν από το τραπεζικό σύστημα να παραδέχεται ή να ομολογεί τις αδικίες ή τις στρεβλώσεις που μπορεί να δημιουργούν οι τράπεζες (π.χ πανωτόκια,"ψιλά γράμματα" στις συμβάσεις κτλ)....
  3)η υπουργός μίλησε μπροστά σε τραπεζίτες,οικονομολόγους,δημοσιογράφους και στις 2 εκδηλώσεις(economist,Απογευματινή) που ανέφερα πιο πάνω....κάποιος δεν βρέθηκε -τουλάχιστον- εκ των υστέρων να την διαψεύσει δημόσια? Το καταλαβαίνω ότι κανένας τραπεζίτης δεν θέλει να της πάει κόντρα, αλλά δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος ή ακόμα και ένα στέλεχος της ΝΔ? - π.χ ο τομεάρχης οικονομικών.
  4) Και μην ξεχνάς και κάτι άλλο...αν η κυρία Κατσέλη είπε ψέμματα, γιατί δεν την διάψευσαν οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών?(κύριος Αλογοσκούφης-κύριος Παπαθανασίου)
  Γιατί με τα λεγόμενά της, έμμεσως τους άφησε εκθέτους, αφού είπε ότι τα χρήματα από το πακέτο στήριξης δεν κατευθύνθηκαν προς την αγορά.
  4)τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε το 2009 τον αμφισβητείς? Και αν ναι, με ποια στοιχεία? Γιατί εγώ σου παράθεσα αυτούσια τα στοιχεία της Ττε, - που ασφαλώς και την θεωρώ πιο αξιόπιστη από την οποιαδήποτε τράπεζα.
  5)Καλή Ανάσταση!!!!!!!!!!

 26. fatfat avatar
  fatfat 03/04/2010 22:33:34

  @ 13....πιθανό είναι και αυτό!!!!!....αλλά εξίσου πιθανό είναι να ζουν και άνθρωποι στον πλανήτη ΝΔ!!!!!!

  Υ.Γ : Η προσωπολατρεία δεν κάνει ποτέ καλό.

 27. fatfat avatar
  fatfat 04/04/2010 23:39:37

  @ 13.....(αντιγράφω από άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) "Το πιο γνωστό swap παγκοσμίως είναι πλέον αυτό που έκανε η Ελλάδα το 2001 με την Goldman Sachs, προκειμένου να κατανείμει στην περίοδο 2004 - 2013 την επιβάρυνση που είχε στο δημόσιο χρέος η ανατίμηση του γιεν. Το είχε καταγγείλει το 2003 ως απόδειξη δημιουργικής λογιστικής, ο μετέπειτα υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. To ωραίο είναι ότι το swap του 2001 ωχριά μπροστά στα swaps που έκανε ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης λίγα χρόνια αργότερα. Με αυτά που έγιναν επί υπουργίας του, το 2005, μεταφέρθηκαν δαπάνες για τόκους στο μέλλον, κρύφτηκε έλλειμμα άνω των 2 δισ. ευρώ και βγήκε η χώρα από την επιτήρηση. Αυτά τα swaps θα άξιζαν μεγαλύτερης προσοχής, καθώς πρόκειται για masterpieces δημιουργικής λογιστικής..."

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_28/02/2010_392474

 28. 13 avatar
  13 05/04/2010 15:22:21

  Μύθος 7ος: Η δημοσιονομική απογραφή του 2004 ήταν «ψευδεπίγραφη» και η Νέα Δημοκρατία «παραποιούσε» τα στατιστικά στοιχεία.
  Η πραγματικότητα είναι ότι η απογραφή, που αποτελούσε άλλωστε ρητή προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, έγινε άψογα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, και παρουσίασε τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικότητας και των στοιχείων που παρουσίαζε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  Επιπλέον, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των δημοσιονομικών στοιχείων, όπως η γενικευμένη έρευνα της ΕΣΥΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τον ενδελεχή έλεγχο των προϋπολογισμών και ισολογισμών τους, η ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό, η συνεχής συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη βελτίωση της ακρίβειας των στοιχείων.
  Προβλήματα ακρίβειας των στοιχείων ασφαλώς παραμένουν, αλλά αυτά είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, και σε καμμία περίπτωση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν «παραποιούσε» στατιστικά στοιχεία.
  Παραποίηση στατιστικών στοιχείων έγινε από την τωρινή κυβέρνηση, με την πρόχειρη και αστήρικτη «καταγραφή» του Οκτωβρίου του 2009.
  Και ενα αλλο για να θυμομαστε και ποναει πολυ μαλιστα...

  Μύθος 4ος: Οι κυβερνήσεις Καραμανλή «ακολούθησαν ταξική πολιτική υπέρ των πλουσίων».
  Πραγματικότητα: Και αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς εξωπραγματικός. Η πραγματικότητα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Στην περίοδο 2004-2008 η κυβέρνηση ακολούθησε μία οικονομική πολιτική η οποία ενίσχυσε σημαντικά την κοινωνική συνοχή. Αναφέρονται ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία, πολύ μεγάλης σημασίας.  1.Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 10,5% του εργατικού δυναμικού το 2004 στο 7,7% το 2008. Μεταξύ 2004 και 2008 δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.  2.Το αφορολόγητο όριο ανέβηκε από τα 10000 ευρώ στα 12000 ευρώ. Μία αύξηση κατά 20% που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα.  3.Οι φορολογικοί συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα μειώθηκαν στο 25% και έχει προγραμματιστεί η μείωσή τους στο 20% έως το 2014.  4.Στην πενταετία 2004-2008 η μέση αύξηση των ονομαστικών μισθών ήταν 5%, και ο μέσος πληθωρισμός 3,3%. Οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονταν κατά 1,7% το χρόνο, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις η μέση αύξησή τους ξεπερνούσε το 2%. .  5.Το ΕΚΑΣ αυξήθηκε στα 230 ευρώ το μήνα, η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ το μήνα, το επίδομα ανεργίας σε πάνω από 400 ευρώ το μήνα.  6.Οι χαμηλές συντάξεις αυξάνονταν κάθε χρόνο πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.  7.Χορηγήθηκε πολυτεκνικό επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες.  8.Εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται σημαντικά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του Γ' ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ και του ΤΕΜΠΜΕ.  9.Χορηγήθηκε έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
  Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά €20 δις. Από τα €28,8 δις που ήταν το 2004 το 2009 αυξήθηκαν στα €48,7 δις.
  Σε σχέση με το ΑΕΠ, αυξήθηκαν από το 15% περίπου το 2004, στο 20% το 2009. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός περί ταξικής πολιτικής δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Τόσο η φορολογική, όσο και η γενικότερη κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ενίσχυσε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή.
  ...για σας κυριε fatfat!

 29. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 00:32:54

  @ 13.....ένα μόνο πράγμα που θα σας πω : σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 01/01/2008 το δημόσιο χρέος ήταν 239,66 δισεκατομμύρια ευρώ και στις 31/12/2009 ήταν 298,52 δισεκατομμύρια ευρώ....δηλαδή από 01/01/2008 μέχρι 31/12/2009 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτροχιάστηκε τελείως και αυξήθηκε - μέσα σε 24 μόνο μήνες - κατά 59 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ!!!!!!!!!!(για την ακρίβεια, 58 δισεκατομμύρια και οκτακόσια εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ).
  Να επαναλάβω το ποσό? 59 (περίπου) ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!!!!!!!!!!!!

  Δηλαδή την διετία 2008-2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 24,56%!!!!
  Πως να μην γονατίσει μετά η ελληνική οικονομία?

  Και δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτό το δημόσιο χρέος (298,52 δισεκατομμύρια ευρώ), το ποσό που έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο(not including debt guaranteed by central government) που ανέρχεται σε 26 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.....

  http://www.mof-glk.gr/en/sdds/data-xreos.pdf

  Όλα τα άλλα είναι περιττά............

  Δυστυχώς η δεύτερη θητεία του κυρίου Καραμανλή και της κυβέρνησής του, ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία.

 30. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 00:47:06

  @ 13....μου αρέσει που γράφεις "ότι η απογραφή του 2004,έγινε άψογα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η καταγραφή που έγινε μετά τις εκλογές ήταν πρόχειρη και αστήρικτη,και έγινε παραποίηση στατιστικών στοιχείων έγινε από την τωρινή κυβέρνηση."
  Με αυτά που γράφεις ρίχνεις το επίπεδό σου.....ή και οι 2 απογραφές έπρεπε να γίνουν ή καμία.....και από που προκύπτει ότι η καταγραφή του 2009 ήταν πρόχειρη και αστήρικτη. Το αντίθετο.

  Για διάβασε την πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων,η οποία συντάχθηκε από καθηγητές κύρους με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) κύριο Ζανιά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος,του ΚΕΠΕ,του ΙΟΒΕ.
  (όλους τους παραπάνω τους θεωρώ πιο έγκυρους στα οικονομικά θέματα από εσένα).

  Κυρίως σελίδες 24-25

  http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/Documents/2010_02_01_ekthesi_dimos.pdf

 31. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 03:47:10

  @ άστεγος.....1) και βέβαια και για το πακέτο στήριξης (τα υπόλοιπα από τα 28 δις) που ανοίγει πάλι η κυβέρνηση Παπανδρέου προς τις τράπεζες, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ληφθούν τώρα όλα εκείνα τα μέτρα και να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες, που θα διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν ΜΟΝΟ στην αγορά. Διαφορετικά θα συμβεί, ότι συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν – οι τράπεζες θα εκμεταλλευτούν τα χρήματα μόνο προς όφελός τους.
  Και αν -το απεύχομαι για το καλό της αγοράς και των πολιτών - έχουμε επανάληψη του φαινομένου(δηλαδή τα χρήματα να μην διοχετευθούν και πάλι στην αγορά), να είσαι σίγουρος ότι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΩ και να ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΩ αυτό το γεγονός τότε - όπως τώρα.
  Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση...δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ή να λέμε ψέμματα επειδή έτσι μας συμφέρει ή έτσι συμφέρει το κόμμα που υποστηρίζουμε.

  2) Ασφαλώς και τα περισσότερα χρήματα του πακέτου στήριξης ήταν εγγυήσεις του ελληνικού κράτους...όμως το ελληνικό κράτος της έδωσε αυτές τις εγγυήσεις για να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια οι τράπεζες ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ αγορά και ΟΧΙ για να αγοράσουν ομόλογα και να κερδίζουν τόκους.

  3)Το όφελος του δημοσίου από τη συμμετοχή του στο πακέτο στήριξης, είναι δευτερεύων θέμα. Το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι η αγορά στέγνωσε - για να μην πω, κατέρρευσε - επειδή αυτά τα χρήματα δεν διοχετεύτηκαν σε αυτήν
  - όπως έπρεπε να γίνει.

  4) Αν υπήρχε κίνδυνος να πτωχεύσει καμιά ελληνική τράπεζα - που δεν υπήρξε ποτέ κανένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο - το κράτος, να είσαι σίγουρος, θα την έσωζε - έστω και με νέο πακέτο στήριξης.

  Όχι όμως αυτό που έγινε τώρα,που πήραν οι τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (δηλαδή με εγγύηση των χρημάτων μας) και αντί να ρίξουν τα λεφτά - όπως έπρεπε και είχε συμφωνηθεί- στην αγορά, αγόρασαν κρατικά ομόλογα!!!!!!

  5) Δυστυχώς όλοι οι πολιτικοί με στόχο να κερδίσουν την εξουσία, "τάζουν λαγούς και πετραχήλια" και υπόσχονται τα πάντα"....αυτό το φαινόμενο το καταδικάζω απερίφραστα, αλλά δυστυχώς υφίσταται- το γεγονός ότι το αναφέρω ως μια πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι το επικροτώ ή μου αρέσει(το αντίθετο μάλιστα).
  Ο κύριος Παπανδρέου τότε διαφώνησε με την κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή, μόνο και μόνο γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση -όπως δυστυχώς κάνουν συνήθως όλοι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης -.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει το θλιβερό φαινόμενο, η αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται και να διαφωνεί με την κυβέρνηση, μόνο και μόνο επειδή είναι αυτή "αντιπολίτευση".....με άλλα λόγια δυστυχώς στην Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει συνήθως στείρα αντιπολίτευση.

  6) Μάλλον εσύ υποτιμάς τον εαυτό σου, επειδή δεν καταλαβαίνεις το πνεύμα των κειμένων μου.......

 32. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 04:16:04

  @ Ροδινός.....1) Ποτέ δεν υποστήριξα ότι όποιος γράφει πολλά, έχει και δίκιο. Εσείς το λέτε αυτό.

  2)Όσο για την ένδεια των επιχειρημάτων που αναφέρεται, μάλλον δεν διαβάζετε προσεκτικά όλα τα σχόλιά μου. Και για αυτό δεν φταίω εγώ.

  3) Το γεγονός ότι ό κύριος Παπανδρέου είχε αντίρρηση, επί της αρχής όσον αφορά στο πακέτο στήριξης των τραπεζών,ήταν σαφώς ΛΑΘΟΣ.
  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ΛΑΘΟΣ και που τα χρήματα δεν ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΗΚΑΝ στην αγορά, όπως έπρεπε να γίνει και είχε συμφωνηθεί.
  Η ανυπαρξία ασφαλιστικών δικλείδων, άφησε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, με αποτέλεσμα να μην κατευθύνουν τα χρήματα στην αγορά, αλλά να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να κερδίσουν από τους τόκους.
  Και τότε η αγορά - που ήταν ήδη πολύ πεσμένη- στέγνωσε.

  4) Δεν σας παρέθεσα μόνο ένα link της κυρίας Κατσέλη.

  α) Σας παρέθεσα και το

  http://www.apogevmatini.gr/?p=62451

  όπου σε σχετικό συνέδριο της εφημερίδας η κυρία Κατσέλη αναφορικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ επέκρινε τις τράπεζες,καθώς όπως είπε
  «χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ.€. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου…».

  Και η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» που διοργάνωσε το συνέδριο δεν είναι εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε πρόσκειται κατά διάνοια στο ΠΑΣΟΚ.

  Και κανένας δεν διέψευσε ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ την κυρία Κατσέλη για το συγκεκριμένο θέμα. Είτε δημοσιογράφος, είτε τραπεζίτης, είτε στέλεχος της ΝΔ, είτε κάποιος από τους 2 προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών.

  β) Αμφισβητείται την μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης για το
  2009 ?

  Από έκθεση Νομισματικής Πολιτικής ΤτΕ (Μάρτιος 2010) Σελίδες 83-85

  http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/NomPol20092010.pdf

  5) Δεν με ενοχλεί που ένα μερος του πακέτου στήριξης χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, γιατί αυτό είχαν συμφωνήσει εξ αρχής. Με ενοχλεί που ένα μεγάλο μέρος του πακέτου στήριξης(9 δις περίπου), δεν το διοχέτευσαν οι τράπεζες στην αγορά, αλλά αγόρασαν κρατικά ομόλογα(ενώ είχαν συμφωνήσει να τα ρίξουν τα χρήματα, από τα δάνεια με εγγύηση του κράτους,στην αγορά).

  6)Δυστυχώς στην Ελλάδα, για ψηφοθηρικούς λόγους και για λόγους κομματικής εκμετάλλευσης, η αξιωματική αντιπολίτευση, συνήθως κάνει στείρα αντιπολίτευση και διαφωνεί σχεδόν πάντα με την κυβέρνηση.
  Το ίδιο έκανε (ΚΑΚΩΣ κατά την γνώμη μου) σε πολλά θέματα και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν πρωθυπουργός ο κύριος Καραμανλής.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fatfat 06/04/2010 10:25:36

   Αγαπητέ fatfat,
   Κατ' αρχήν Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
   Λυπούμαι που δεν μπορούσα να δώσω νωρίτερα μια εκτενή απάντηση, αλλά δεν είχα πρόσβαση στο διαδίκτυο.
   Ας αρχίσουμε από την αρχή:
   1.Επιτέλους παραδεχθήκατε ότι ήταν ΛΑΘΟΣ του κ. Παπανδρέου που άντιτάχθηκε επι της αρχής στο νομοσχέδιο για τη ενίχυση των τραπεζών. Και μάλιστα αντιτάχθηκε με αστεία έπιχειρήματα. Επομένως αυτό δεν δικαιώνει την κριτική που του προσάπτω ότι είναι ανακόλουθος και αναξιόπιστος;

   2. ΛΕΤΕ:
   "Η ανυπαρξία ασφαλιστικών δικλείδων, άφησε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, με αποτέλεσμα να μην κατευθύνουν τα χρήματα στην αγορά, αλλά να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να κερδίσουν από τους τόκους."
   ΑΠΑΝΤΩ: Οι όροι χορήγησης ήσαν τόσο αυστηροί που τελικά μόνο λίγες τράπεζες συμμετείχαν στον πρόγραμμα. Γιαυτό και έμεινε του υπόλοιπο το οποίο προσπαθεί να ενεργοποποιήσει (ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΚΑΝΕΙ) ο κ.Παπακωνσταντίνου.
   Οι Τράπεζες αγοράζουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου,επειδή τις πιέζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Για ψάξετε να μάθετε γιατί εκδιώχθηκε από την ΕΘνική ο κ.Αράπογλου.
   Να δεχθώ,όμως το επιχείρημά σας ότι όντως οι Τράπεζες χρησιμοποίησαν το πακέτο και δανείστηκαν στη συνέχεια από την ΕΚΤ και αντι να διοχετεύσουν το χρήμα στην αγορά,καρπώθηκαν τους τόκους. ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ, ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ; Μπορεί να το κάνει ακόμα και τώρα; Γιατί δε το τολμά,άν όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Να σας θέσω ακόμα ένα ερώτημα; Γιατί δεν ζητάει πίσω αυτά τα χρήματα;

   3. Οσον αφορά στην κ. Κατσέλη.
   Είναι από τα λίγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με οικονομικέ γνώσεις που εκτιμώ. Πιστεύω επίσης ότι αν ήταν αυτή στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου οι εξελίξεις στην οικονομία θα ήσαν διαφορετικές.
   Για τους ισχυρισμούς της, τώρα σας διαφεύγει ότι η κα.Κατσέλη είχε ανοίξει μέτωπο με τις τράπεζες με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρία,νομοσχέδιο που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Ε.Ε.όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνηση; Και σε κάθε περίπτωση η μόνη που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είναι η ίδια. Και αν κρίνω από τη συνέπεια λόγων και έργων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

   4. Για την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
   Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αγαπητέ μου ανήκει στον εργολάβο κ. Σαραντόπουλο και πρωτίστως τα συμφέροντά του εξυπηρετεί.

   5.Για τη μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης:
   Τι λέει η ΕΚΘΕΣΗ της ΤτΕ:
   "Η παρατηρηθείσα το 2009 εξασθένηση του
   ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιω-
   τικό τομέα οφείλεται, όπως έχει επισημανθεί
   και σε προηγούμενες εκθέσεις, στον περιο-
   ρισμό τόσο της ζήτησης όσο και της προ-
   σφοράς τραπεζικών πιστώσεων. Από την
   πλευρά της ζήτησης, η αναβολή των επενδυ-
   τικών σχεδίων των επιχειρήσεων και η μεί-
   ωση των πωλήσεων και της παραγωγής κατά
   τη διάρκεια του 2009, η επιδείνωση των
   προσδοκιών των νοικοκυριών, η αβεβαιότητα
   για την εξέλιξη του εισοδήματός τους και η
   επιφυλακτικότητά τους για τις προοπτικές
   στην αγορά ακινήτων περιόρισαν τη διάθεση
   των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να
   αναλάβουν περαιτέρω δανειακές υποχρεώ-
   σεις. Από την πλευρά της προσφοράς, η
   παρατηρούμενη αύξηση των επισφαλών
   δανείων των τραπεζών, οι προβλέψεις για
   επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας
   και η συνακόλουθη αύξηση του πιστωτικού
   κινδύνου οδήγησαν σε υιοθέτηση αυστηρό-
   τερων κριτηρίων και όρων χρηματοδότησης."

   ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΌ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΌΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΉΡΑΝ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;
   Το συμπέρασμά σας είναι αυθαίρετο

   6. ΛΕΤΕ: "Δυστυχώς στην Ελλάδα, για ψηφοθηρικούς λόγους και για λόγους κομματικής εκμετάλλευσης, η αξιωματική αντιπολίτευση, συνήθως κάνει στείρα αντιπολίτευση και διαφωνεί σχεδόν πάντα με την κυβέρνηση."
   Αυτό το προσυπογράφω.

 33. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 11:50:31

  @ Ροδινός....χρόνια πολλά και σε εσάς και την οικογένειά σας......
  1) δεν καταλαβαίνω γιατί νομίζετε ότι έχω πρόβλημα να παραδεχθώ ότι ήταν ΛΑΘΟΣ του κ. Παπανδρέου, όταν αντιτάχθηκε στο παρελθόν επί της αρχής, στο νομοσχέδιο για τη ενίχυση των τραπεζών.....εγώ δεν ξέρω από πολιτικούς-κομματικούς τακτικισμούς, ούτε ασχολούμαι με αυτούς....όταν πιστεύω ότι γίνεται κάτι σωστό, το ΕΠΙΚΡΟΤΩ.....όταν πιστεύω ότι γίνεται κάτι λάθος, δηλώνω σαφέστατα την αντίρρησή μου και λέω ότι είναι ΛΑΘΟΣ......δηλαδή δεν "μασάω τα λόγια μου" και δεν προσπερνώ ένα ζήτημα "σφυρίζοντας αδιάφορα", όπως πολλοί κάνουν όταν το θέμα δεν τους συμφέρει ή δεν συμφέρει το κόμμα που υποστηρίζουν.

  2)

  α) Ασφαλώς και τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές(σαν του κυρίου Παπανδρέου ως αντιπολίτευση για το επίμαχο θέμα) δείχνουν μη σοβαρότητα και ανακολουθία.
  Συνήθως η αξιωματική αντιπολίτευση για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν παράγει έργο και κάνει μόνο στείρα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (δεν αναφέρομαι στον κύριο Σαμαρά - είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση).
  Τέτοιες παρόμοιες πολιτικές συμπεριφορές πρέπει, για το καλό της χώρας μας, να εκλείψουν κάποια στιγμή - ΣΥΝΤΟΜΑ.

  β) Στην δεδομένη χρονική στιγμή, κανένας (και μάλιστα το κράτος) δεν πίεσε τις τράπεζες για να αγοράσουν,με τα χρήματα από τα χαμηλότοκα δάνεια που πήραν με κρατική εγγύηση, κρατικά ομόλογα.

  γ) Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είχε με ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι "Το Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας,ύψους € 28 δις ευρώ, δεν ήταν πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών, αλλά πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) μέσω των τραπεζών."

  http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/449269/Article.aspx

  δ) Ποια κυβέρνηση πιστεύεται ότι θα είχε το θάρρος να ζητήσει πίσω τα χρήματα?
  Και για να θέσω ένα γενικότερο θέμα: ποια κυβέρνηση έχει ποτέ συγκρουστεί με τις τράπεζες, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των πολιτών?

  Η απάντησή μου είναι απλή.....ΚΑΜΙΑ (για αυτό και οι τράπεζες λειτουργούν ως "κράτος εν κράτει", δεν εφαρμόζουν νόμους και δικαστικές αποφάσεις).

  ε) Το καλύτερο που μπορεί τώρα να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, είναι τα χρήματα από το υπόλοιπο πακέτο στήριξης, να ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΟΥΝ όντως στην αγορά.

  ζ) Όλες οι ελληνικές τράπεζες είχαν εκδηλώσει πρόθεση να κάνουν χρήση του πακέτου κρατικής στήριξης των 28 δισ. ευρώ,όπως διαφάνηκε κατά τη συνάντηση που είχαν τραπεζικά στελέχη με τον τότε υπουργό Οικονομίας κύριο Αλογοσκούφη.

  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/4104

  Ο ίδιος ο κύριος Αλογοσκούφης μάλιστα, είχε δηλώσει ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕbank, Τ.Τ. ) θα συμμετείχαν στο πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ, μετά τη συνάντησή του με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κύριο Προβόπουλο και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
  Μόνο ο αντιπρόεδρος της Marfin, κύριος Βγενόπουλος, είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Marfin στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών.

  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=29125

  Τον Νοέμβριο 2008 όλοι σχεδόν οι τραπεζίτες τάχθηκαν με το
  πακέτο στήριξης,σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=16&artId=5894&dt=11/11/2008

  Μέχρι τις 28/11/2008 έξη μεγάλες τράπεζες είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=1926825

  Τον Οκτώβριο 2009, η ALPHA BANK αποφάσισε να βγει από αυτό το κρατικό πακέτο στήριξης(1 χρόνο δηλαδή μετά).

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=93516

  3)Κανένας δεν διέψευσε ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ (μέχρι τώρα βέβαια) την κυρία Κατσέλη για τις δηλώσεις της στο συγκεκριμένο θέμα, τις οποίες έκανε στο συνέδριο της εφημερίδας "Απογευματινή" (τις οποίες έθα χει προφανώς επαναλάβει η κυρία υπουργός και αλλού).
  Είτε δημοσιογράφος, είτε τραπεζίτης, είτε στέλεχος της ΝΔ, είτε κάποιος από τους 2 προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών.
  ΓΙΑΤΙ άραγε?
  Αυτό δεν σας προβληματίζει καθόλου?

  4) Όλες οι εφημερίδες και όλα τα Μ.Μ.Ε έχουν έναν ιδιοκτήτη - υπόκεινται σε ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς.
  Η εφημερίδα απλώς δημοσίευσε τις δηλώσεις της κυρίας Κατσέλη στο σχετικό συνέδριο που διοργάνωσε.
  Δεν έγραψε ένα φανταστικό ρεπορτάζ.

  5) Το νομοσχέδιο για αυτό το πακέτο στήριξης έγινε νόμος του κράτους τον Νοέμβριο 2008.
  Αν τα χρήματα λοιπόν από το πακέτο στήριξης,είχαν όντως διοχετευθεί στην αγορά, δεν θα μειωνόταν καθόλου η πιστωτική επέκταση το 2009, ή θα μειωνόταν ελάχιστα - και όχι τελικά όσο μειώθηκε.

  Από έκθεση Νομισματικής Πολιτικής ΤτΕ (Μάρτιος 2010) Σελίδες 83-85

  http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/NomPol20092010.pdf

  Η έκθεση της ΤτΕ όντως αναφέρει ότι η παρατηρούμενη εξασθένηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης οφείλεται στην μείωση της ζήτησης τραπεζικών πιστώσεων.
  Αυτή η μείωση της ζήτησης όντως δικαιολογείται από την αναβολή των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, από την επιδείνωση των
  προσδοκιών των νοικοκυριών και την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του εισοδήματός τους (και γενικότερα την οικονομική κρίση).
  Η προσφορά όμως των τραπεζικών πιστώσεων, λογικά ΔΕΝ θα έπρεπε να μειωθεί, εφόσον υπήρχε το πακέτο στήριξης(που έγινε νόμος του κράτους στο τέλος 2008).
  Απεναντίας μειώθηκε και η προσφορά, γιατί οι τράπεζες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν χορήγησαν νέα δάνεια, οπότε δεν εφαρμόστηκε σωστά το πακέτο στήριξης και τα χαμηλότοκα δάνεια που θα έπρεπε να πάρουν οι τράπεζες με κρατική εγγύηση, με σκοπό να τα διοχετεύσουν στην αγορά για την τόνωσή της, δεν διοχετεύχθηκαν ποτέ σε αυτήν, για τον απλούστατο λόγο ότι με τα προαναφερόμενα χαμηλότοκα δάνεια αγοράστηκαν κρατικά ομόλογα.

  3) Σας προκαλώ - αν δεν συμφωνείτε με όλα τα παραπάνω - να με διαψεύσετε με στοιχεία.
  Και σας παρακαλώ πολύ, αφού με αμφισβητείτε, να αναρτήσετε λίστα με τις τράπεζες που εντάχθηκαν στο πακέτο στήριξης.

 34. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/04/2010 15:04:05

  Συνεχίζετε να αναρτάται links με τα οποία αυτοαναιρείσθε!
  1. Δηλώσεις Κατσέλη από ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ;
  "Αναφορικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ επέκρινε τις τράπεζες, καθώς όπως είπε «χρησιμοποίησαν μόλις 12-13 δισ. €. Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου».

  ΔΗΛΑΔΗ Η κα. ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΛΗΣΑΝ ΌΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΠΌ ΤΑ 28 δις!

  ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: Αφού ο Αλογοσκούφης και Καραμανλής χάριζαν λεφτά στις τράπεζες (έτσι έλεγε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου" οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΈΠΑΙΡΝΑΝ;


  2. Εγώ ανέφερα ότι δεν συμμετείχαν όλες οι τράπεζες στο πακέτο στήριξης και με τα links σας το επιβεβαιώνεται. Σας ευχαριστώ!

  3. Θα σας ρωτήσω ακόμα μια φορά και παρακαλώ να έχω μια απάντηση: Επειδή είμαι καλοπροαίρετος δέχομαι το επιχείρημά σας (το επιχείρημα της κας Κατσέλη δηλαδή) ότι οι τράπεζες δεν διοχέτευσαν ρευστό στην αγορά. ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΕΊΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΎΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΉΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ; ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ; ΑΦΟΎ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ;

  4. Το είπα και παραπάνω, να μην επαναλαμβανόμαστε: Η Εκθεση της ΤτΕ που αναφέρεται στην μείωση της ρευστότητας,πουθενά δεν ισχυρίζεται οτι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τράπεζες δεν διοχέτευσαν στην αγορά χρήματα που πήραν από το πακέτο στήριξης. Αντιθέτως,ως πρώτο λόγο αναφέρουν τη μείωση της ζήτησης. Αρα το συμπέρασμά σας είναι αυθαίρετο.

  5. Θα σας θυμήσω από τα πρακτικά της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου 2008, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση των 28 δις στις τράπεζες, το διάλογο ΑΛογοσκούφη - Παπανδρέου, μπας και βγάλουμε άκρη.

  Γ. Αλογοσκούφης: (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):

  « Όπως γνωρίζετε, έχει τρία σκέλη αυτό το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας. Προβλέπει, πρώτον, τη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο, έως το ύψος των 5.000.000.000 ευρώ. Αυτή η συμμετοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τα υπόλοιπα σκέλη του σχεδίου, για όσα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. (…)

  Για το δεύτερο σκέλος του σχεδίου έχουμε μιλήσει αναλυτικά. Είναι παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μεσοπρόθεσμων δανείων. Είναι το ποσό, έως 15.000.000.000 ευρώ. Αυτό είναι βασικό συστατικό του σχεδίου για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα στην ελληνική οικονομία, είτε για να μην ανακληθούν υφιστάμενα δάνεια του πιστωτικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις και προς τα νοικοκυριά, είτε για να υπάρξουν νέα δάνεια.(…)

  Το τρίτο σκέλος του σχεδίου είναι η έκδοση των ειδικών ομολόγων που και αυτά γίνονται για λόγους ρευστότητας και προβλέπεται ρητά ότι η επιπλέον ρευστότητα στο άρθρο 5 προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων με ανταγωνιστικούς όρους.»

  Η απάντηση του κ. Παπανδρέου:
  Γ. Α. Παπανδρέου: «Όταν η Κυβέρνηση επέλεξε διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι με τις τράπεζες, για να δώσει λευκή επιταγή 28.000.000.000 ευρώ, εμείς θέσαμε τις δικές μας προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Και πήραμε πρωτοβουλία να συζητήσουμε τις δικές μας προτάσεις και με τους κοινωνικούς εταίρους, και βεβαίως και με τις τράπεζες. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Η Κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα, με καθυστέρηση, δέσμια των συμφερόντων που θέλει να υπηρετήσει και, τελικά, η Κυβέρνηση απλώς αντιπολιτεύεται τις δικές μας προτάσεις.

  Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει ένα καθαρό "ΟΧΙ" στο νομοσχέδιο, που σήμερα συζητάμε. Γιατί; Από αντιπολιτευτικό μένος ή διάθεση, όπως διατείνεται η αποχωρούσα Κυβέρνηση; Όχι, κύριοι συνάδελφοι. Είναι γιατί δεν έχει αυτό το νομοσχέδιο τα ελάχιστα εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Διότι δεν αντιμετωπίζει, ούτε ορθά ούτε δίκαια, τα προβλήματα. Διότι δεν έχει αξιοποιήσει την εμπειρία τόσων άλλων χωρών, που θεσμοθέτησαν μέτρα για την κρίση. Γιατί δεν παρέχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αντιθέτως, δίνει μια λευκή επιταγή στις τράπεζες.

  Λέμε "ΟΧΙ" στο νομοσχέδιο των 28.000.000.000 ευρώ, διότι δίνει στις τράπεζες μια μοναδική ευκαιρία να φορτώσουν στο δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό, ακόμα και πιθανά τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους. (…)»

  6. Τέλος,σας παραπέμπτω και στη συνέντευξη τύπου της κας. Κατσέλη στις 24-3-2009, για περαιτέρω ενημέρωση. Εκεί υπάρχει και ο κατάλογος με τις τράπεζες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στήριξης/
  http:www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/idb571747-80be-4529-b76c-22b5bf289ada

  Ζητώ συγγνώμη για τη μακροσκελή και κουραστική απάντησή μου.

 35. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 18:54:29

  @ Ροδινός.... 1) άδικα με ευχαριστείτε, γιατί με τα links μου επιβεβαιώνω ότι συμμετείχαν στο πακέτο στήριξης τουλάχιστον οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕbank, Τ.Τ. )και η μόνη που διαφώνησε ανοιχτά ήταν η Marfin....αλήθεια ξέρετε πόσο είναι το συνολικό ποσοστό που έχουν στην τραπεζική αγορά μαζί οι 6 προαναφερόμενες τράπεζες?
  Πάνω από 80%....για αυτό θα σας παρακαλέσω να μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μου....εσείς μάλλον δεν διαβάζετε προσεκτικά τι γράφω ή σας συμφέρει να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε.......στο πακέτο στήριξης το 2008 ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 80% του τραπεζικού συστήματος!!!!!!!!! (αυτό είναι το άθροισμα των 6 μεγαλύτερων τραπεζών).

  2) αντί να δίνετε βαρύτητα και να εστιάζετε στα πραγματικά γεγονότα - ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΗΚΕ ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - συνέχεια μιλάτε για δηλώσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης που έγιναν προφανώς για κομματική εκμετάλλευση και μικροκομματικούς λόγους (π.χ ότι ο Αλογοσκούφης και Καραμανλής χάρισαν λεφτά στις τράπεζες), και που σας είπα ότι αυτές οι δηλώσεις ΚΑΚΩΣ ΕΓΙΝΑΝ.
  Απορώ με την συγκεκριμένη εμμονή σας.
  Σας νοιάζει περισσότερο αν είπαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ - άδικα - ότι χαρίζονται χρήματα στους τραπεζίτες και ΟΧΙ ΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΚΑΝ ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - όπως είχε συμφωνηθεί.

  ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΜΕ 9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ?

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ -ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ?
  ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ?

  Στο ερώτημά μου αυτό δεν έχετε απαντήσει.
  Ή το αποφεύγετε, ή δεν ξέρετε για να μου απαντήσετε.

  Αυτό όμως το ερώτημα όμως ίσως αποδειχθεί το "κλειδί" όλης της υπόθεσης.

  3)ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ (π.χ φορολογικό νομοσχέδιο, μέτρα για την τόνωση και στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς).
  Και ασφαλώς και θα έπρεπε ήδη η νέα κυβέρνηση να έχει ενεργοποιήσει το υπόλοιπο μέρος του πακέτου στήριξης (όπως σκοπεύει να κάνει τώρα).
  Γιατί η αγορά καρκινοβατεί και χρειάζεται επειγόντως τόνωση και στήριξη.

  4)Ο κύριος Αλογοσκούφης στο πρώτο σκέλος του σχεδίου στήριξης της ρευστότητας αναφέρεται στη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών έως το ύψος των 5.000.000.000 ευρώ......αυτό περίπου προφανώς έγινε, για αυτό και οι τράπεζες βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 4 δις ευρώ.
  Τα άλλα 2 σκέλη αυτού του σχεδίου αφορούσαν συνολική στήριξη της αγοράς με νέα δάνεια ή ανανέωση παλιών.....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ......και το δήλωσε η κυρία Κατσέλη, που είναι και η αρμόδια υπουργός, και ΚΑΝΕΝΑΣ - ΩΣ ΤΩΡΑ - ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ.
  Μην επιμένετε άδικα!!!!!!!!

  Μέχρι βέβαια να διαψεύσει κάποιος τις δηλώσεις της κυρίας Κατσέλη!!!!!

  Τότε ευχαρίστως να κάνουμε ξανά διάλογο.

  Υ.Γ : Τελικά αρχίζω και σχηματίζω την εντύπωση ότι σας ενδιαφέρει πρωτίστως η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η ουσία του ζητήματος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fatfat 06/04/2010 19:08:03

   Δηλαδή, εσείς ενδιαφέρεστε για την ουσία της υποθέσεως και όλη η επιχειρηματολογία σας στηρίζεται σε μια δήλωση της κας. Κατσέλη,η οποία δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο!
   Απλώς το είπε στην αντιπαράθεση που΄είχε με τους τραπεζίτες!
   Εγώ ξαναρωτάω: Ναι τα πράγματα έγιναν όπως τα λέει η Κυβέρνηση.
   Εξη μήνες τώρα, γιατί δεν πείθει τις τράπεζες να ρίξουν ρευστό στην αγορά.
   Για να βγώ,πρώτος να τη χειροκροτήσω.

   Οι δηλώσεις των θεσμικών παραγόντων μιας χώρας δεν είναι παίξε γέλασε. Με αυτές τις δηλώσεις δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Μη τις προσπερνάτε εύκολα.

   Και κάτι ακόμα: Διάλογο κάνουμε όχι πόλεμο. Και η ουσία του διαλόγου είναι η διαφωνία.

 36. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 19:37:30

  @ Ροδινός......η δήλωση δεν είναι κανενός άσχετου....αλλά της αρμόδιας υπουργού.....και την έχω ακούσει να την επαναλαμβάνει....μήπως η σιωπή και η μη απάντηση στις δηλώσεις της είναι έμμεση επαλήθευσή τους?

  Και σαφώς η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει μέτρα για την τόνωση και στήριξη της οικονομίας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fatfat 07/04/2010 12:11:13

   Εκτός από την κυρία Κατσέλη (να το ξαναγράψω αν ήταν στη θέση του Παπακωνσταντίνου, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα στην οικονομία) το έχει πεί κανένας άλλος;
   Δεύτερον,η κυρία Κατσέλη,προσκομίζει κανένα στοιχείο; Απλώς το λέει!
   Ε, τώρα τι να κάνουμε, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και πλέον αξιόπιστη.
   Μια και βάλατε και ένα σχόλιο για την εκτόξευση των spreads.
   Τα spreads δεν εκτινάχθηκαν επειδή οι αγορές γνώριζαν το πρόγραμμα δανεισμού μας. ΟΛες οι χώρες ανακοινώνον από την αρχή της χρονιάς το ετήσιο τακτικό πρόγραμμα δανεισμού τους.
   Τα spreads εκτινάχθηκαν για άλλους λόγους. Μη επαναλαμβανόμαστε, γινόμαστε πληκτικά μονότονοι.

 37. fatfat avatar
  fatfat 06/04/2010 21:18:06

  @ Ροδινός....το παρόν σχόλιο αποτελεί απάντηση στην ανάρτηση του άρθρου για τα spread (προσπαθώ ανεπιτυχώς να το αναρτήσω εκεί, μάταια όμως)...

  Διαβάστε

  http://www.bankingnews.gr/ΟΛΑ-ΤΑ-ΝΕΑ/item/2132-Τι-κρύβεται-πίσω-από-τα-υψηλά-spreads-Οι-τακτικές-του-ΟΔΔΗΧ-και-οι-στόχοι-των-hedge-funds


  και θα καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει με τα spread.

  Κυρίως θα καταλάβετε ότι οι ξένοι δανειστές γνωρίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο θα χρειασθεί να δανειστεί πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τους μήνες Απρίλιο –Μάιο.
  Τον Απρίλιο λήγουν ομόλογα ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και τον Μάιο λήγουν ομόλογα ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  Είναι προφανές οι ξένοι δανειστές (που πολλοί από αυτούς παίζουν και «κερδοσκοπικά παιχνίδια») ότι θα προσπαθήσουν να συντηρήσουν τα ελληνικά spreads σε υψηλά επίπεδα για να κερδίσουν περισσότερα.

  http://www.pdma.gr/(S(xhz3g5ixbgn5xxv3n5e4du55))/StaticPage1.aspx?pagenb=433

  Kαι τι να βγει να πει ο κύριος Καραμανλής?

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 01/01/2008 το δημόσιο χρέος ήταν 239,66 δισεκατομμύρια ευρώ και στις 31/12/2009 ήταν 298,52 δισεκατομμύρια ευρώ….δηλαδή από 01/01/2008 μέχρι 31/12/2009 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτροχιάστηκε τελείως και αυξήθηκε – μέσα σε 24 μόνο μήνες – κατά 59 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ!!!!!!!!!!(για την ακρίβεια, 58 δισεκατομμύρια και οκτακόσια εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ).
  Να επαναλάβω το ποσό? 59 (περίπου) ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!!!!!!!!!!!!
  Δηλαδή την διετία 2008-2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 24,56%!!!!
  Πως να μην γονατίσει μετά η ελληνική οικονομία?
  Και δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτό το δημόσιο χρέος (298,52 δισεκατομμύρια ευρώ), το ποσό που έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο(not including debt guaranteed by central government) που ανέρχεται σε 26 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ…..

  http://www.mof-glk.gr/en/sdds/data-xreos.pdf

  Δυστυχώς η δεύτερη θητεία του κυρίου Καραμανλή και της κυβέρνησής του, αποδεικνύεται καταστροφική για την ελληνική οικονομία.

 38. 13 avatar
  13 07/04/2010 02:53:14

  Η πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το χαλαζι ηταν fatfat ή για το δακο!Εγω παταω σε αυτα που ειπε ο Αλογοσκουφης.Γιατι αλλο να το λεει ο Αλογοσκουφης και αλλο να το λεει καποιος χ,ψ,ω.Αυτα που εγραψα τα λεει ο ιδιος και εγω τον παω με χιλια γιατι εδωσε,δεν πηρε.Αμα καταλαβες εχει καλως φιλε απιστε Θωμα fatfat.

 39. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/04/2010 12:05:23

  Fatfat,
  Το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ,που εκδίδει ο Οίκος ΛΙΒΑΝΗ, στις 18-12-2009, είχε ένα άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Διονυσόπουλου για το παρασκήνιο της παραίτησης του τότε Διοικητή της Εθνικής Τάκη Αράπογλου.
  Το παραθέτω για να βγάλεις τα συμπεράσματά σου:


  "18 δις ομόλογα, 15 εκατ. μετοχές και μία άρνηση
  Το παρασκήνιο της παραίτησης Αράπογλου από την εθνική
  Η είδηση της παραίτησης Αράπογλου, σε συνδυασμό με αυτό που προηγήθηκε και την απαίτηση του υπουργού Οικονομικών, είχε άμεσες συνέπειες τόσο στην αντίδραση των ξένων επενδυτών, όσο και στην ίδια τη μετοχή της Εθνικής.
  Του Γιώργου Διονυσόπουλου
  “Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ένας υπουργός σε κατάσταση κρίσης, μαζικές πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές και μια αγορά που δεν έγινε ποτέ, συνθέτουν το σκηνικό της πρόσφατης απομάκρυνσης του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου. Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, 27 Νοεμβρίου, όταν χτύπησε το τηλέφωνο πάνω στο γραφείο του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα της Εθνικής Τράπεζας. Στην άλλη άκρη της γραμμής ακούστηκε η φωνή του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να ζητάει, με τόνο που δεν σήκωνε και πολλές αντιρρήσεις, να προσφέρει η τράπεζα τη βοήθειά της στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα. Είχαν προηγηθεί τα απανωτά «χτυπήματα» των Βρυξελλών, αλλά και του διεθνούς οικονομικού τύπου και Χρηματοπιστωτικών Οίκων που περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, γνωρίζοντας ότι η Εθνική είχε στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 17 δις ευρώ από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε κάνει, είπε στον κ. Αράπογλου να διαθέσει τα δύο τρίτα περίπου από αυτά, γύρω στα 10 δις ευρώ, για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να δοθεί μία ανάσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να αντιμετωπιστεί η δυσπραγία. Η απάντηση του τραπεζίτη ήταν άμεση, ξεκάθαρη αν και δοσμένη περιφραστικά: Η Εθνική Τράπεζα δεν μπορούσε να δώσει ούτε ένα επιπλέον ευρώ στο κράτος, διότι είχε ήδη καταθέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα προς έγκριση στους μετόχους της και δεν μπορούσε να υπαναχωρήσει. Εξάλλου, το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο ήταν σχετικά μικρό και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τόσο σημαντικό εν αγνοία των υπόλοιπων μεγαλομετόχων της, αρκετοί από τους οποίους ήταν επενδυτές του εξωτερικού.
  Επένδυση
  Η επιμονή του υπουργού να στηρίξει η τράπεζα το Δημόσιο ήταν ανάλογη της κακής οικονομικής κατάστασης του τελευταίου. Ο κ. Αράπογλου του εξηγεί ότι με τα χρήματα αυτά η Εθνική σκοπεύει να προχωρήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων στη Ρουμανία, καθώς και στην εξαγορά μίας πολωνικής τράπεζας, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «φιλέτα» της πολωνικής τραπεζικής αγοράς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλαμβάνει την άρνηση Αράπογλου ως υπονόμευση του ιδίου και της κυβέρνησης και αφήνει να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις θα τον προλάβουν… Αντιλαμβανόμενος την έμμεση απειλή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κλείνει το τηλέφωνο, εμφανώς εκνευρισμένος, χωρίς όμως να έχει κάνει βήμα από την αρχική του θέση: Η Εθνική Τράπεζα είχε ήδη στην κατοχή της ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αξίας 18 δις και δεν σκόπευε να αγοράσει άλλα… Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα είχε προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της άλλα 1,6 δις από κρατικά ομόλογα. Η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου ήρθε μερικές ώρες αργότερα και έπιασε τους πάντες, πλην ίσως του ιδίου του κ. Αράπογλου, εξ απήνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, το απόγευμα της ίδιας Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να παραιτηθούν ο πρόεδρος Τάκης Αράπογλου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Πεχλιβανίδης. Σημαντική λεπτομέρεια: έως και μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, η διοίκηση της Εθνικής είχε διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η επικείμενη αλλαγή θα γινόταν στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας τον προσεχή Μάρτιο.
  Αντίδραση
  Η είδηση της παραίτησης Αράπογλου, σε συνδυασμό με αυτό που προηγήθηκε και την απαίτηση του υπουργού Οικονομικών, είχε άμεσες συνέπειες τόσο στην αντίδραση των ξένων επενδυτών, όσο και στην ίδια τη μετοχή της Εθνικής. Σε ένα πρωτοφανές ράλι καθόδου για μια τράπεζα που χαρακτηρίζεται ως «διαμάντι» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μετοχή της χάνει ένα σημαντικό μέρος της αξίας της, συμπαρασύροντας και το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, περίπου 15 εκατ. μετοχές της Εθνικής θα αλλάξουν χέρια, με αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund του κόσμου, το Fidelity, το οποίο κατείχε το 2,5% περίπου των μετοχών της τράπεζας, να ζητήσει, μέσω fax που στάλθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, να πληροφορηθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην αλλαγή της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας… Ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ηγεσία της Εθνικής επανήλθε στο θέμα απαιτώντας και από τη νέα διοίκηση της τράπεζας, τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο Βασίλη Ράπανο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολο Ταμβακάκη, να πράξει τα δέοντα. Να αγοράσει, δηλαδή, δεκαετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, να αφήσει για λίγο στην άκρη το επενδυτικό πρόγραμμα της τράπεζας και να στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο την ελληνική οικονομία. Ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν αν αυτή τη φορά βρήκε ευήκοα ώτα… "

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.