#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2008 21:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άντε και στα δικά μας

Σήμερα, μια ημέρα πριν την επίσκεψη Καραμανλή, αύριο στη Μόσχα, ο επικεφαλής του ρωσικού γίγαντα στον τομέα του φυσικού αερίου, Γκαζπρόμ, Αλεξέϊ Μίλλερ, επισκέπτεται τη Ρώμη. Εκεί, θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. Το κύριο θέμα των συζητήσεων είναι ο αγωγός φυσικού αερίου, South Stream. Το ίδιο δηλαδή, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων Καραμανλή-Πούτιν. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και υπογραφή μεμοράντουμ συμμετοχής της Ελλάδας στο σχέδιο (Μεμοράντουμ Πούτιν – Καραμανλή για τον αγωγό). Έως τώρα τέτοιο έχουν υπογράψει οι Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβενία. 

Kατά τη ρωσική έγκυρη εφημερίδα «Κομμερσάντ», o κ. Μίλλερ φέρεται να μεταφέρει και μια ακόμη σημαντική πρόταση στις αποσκευές του. Να ηγηθεί ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός της κοινοπραξίας South Stream S.A., στην Ελβετία. Το ίδιο έχει γίνει και με τον πρώην καγκελάριο, κ. Σρέντερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας για την κατασκευή του αντίστοιχου σχεδίου στον Βορρά (North Stream, υποθαλάσσιος αγωγός στη Βαλτική προς Γερμανία). Το «South Stream S.A.», ανήκει στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και στην Γκαζπρόμ. Το ίδιο είχαν κάνει οι Γερμανοί (E.On και BASF) με την Γκαζπρόμ. Ο επικεφαλής της ΕΝΙ, Πάολο Σκαρόνι, δηλώνει πάντως ότι το μερίδιο της εταιρείας του μπορεί να μειωθεί. Μήπως τώρα, κατά την επίσκεψή του στο Μόσχα, ο κ. Καραμανλής, πρέπει να θέσει και το θέμα μεριδίου μετοχών εκ μέρους της Ελλάδας; 

Είναι λοιπόν εμφανές ότι Γερμανία και Ιταλία βρίσκονται σε στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία για να περάσει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δ. Ευρώπη. Φαίνεται επίσης ότι, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν την ανοχή –αν όχι την υποστήριξη- του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα όταν, όπως αναμένεται, ο κ. Καραμανλής θα προσυπογράψει στη Μόσχα τον South Stream. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί μπαίνουν μπροστά. Γιατί κι’ εμείς, να μην βγούμε ωφελημένοι, ως χώρα-transit; Εξάλλου, από την Ελλάδα δεν θα περάσει μόνον ο ρωσικός, αλλά και ο αμερικανικός αγωγός (από Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία). Ε, και ποιος ξέρει. Αύριο μεθαύριο, όταν ο κ. Καραμανλής θα αποχωρήσει με το καλό από την πρωθυπουργία, μπορεί να υπάρχει και γι’ αυτόν κάποια θέση σε κονσόρτσιουμ φυσικού αερίου. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 28/04/2008 21:59:40

  Δηλαδή, έχουν υπογράψει οι Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβενία, και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του μεγάρου Μαξίμου, μας παρουσιάζει την προσυπογραφή και από την Ελλάδα, ως μείζονα επιτυχία του Καραμανλή; Λογικό θα πείτε, εάν κρίνει κανείς ότι ο Σημίτης ούτε καν αυτό δεν θα'κανε. Αλλα, εν πάση περιπτώσει, ας κόψουν το δούλεμα οι του Μαξίμου και ο ψευτο-Θόδωρος. Αλλο το να είσαι μπροστά και άλλο το να κρύβεσαι πίσω από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Μήπως το ίδιο δεν έγινε και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ;

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/04/2008 22:24:32

  θυμάται κανείς «τα έψελνε της πεθεράς για να τ'ακούσει η νύφη;» Μην τ'ακούσουμε εμείς αντί για τον σκληρό πυρηνα της Ευρώπης...

 3. fantomas avatar
  fantomas 28/04/2008 23:18:03

  ΝΑ ΖΩ ... ΤΟΝ ΚΩΣΡΑΚΗ...ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ..ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ ... ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΧΗΡΑ ΜΙΤΣΙ !!

 4. fantomas avatar
  fantomas 28/04/2008 23:18:37

  ΝΑ ΔΩ ... ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ...ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ..ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ ... ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΧΗΡΑ ΜΙΤΣΙ !!

 5. Ν.Δ.Σ. avatar
  Ν.Δ.Σ. 28/04/2008 23:41:59

  Μια αναδημοσίευση

  ΓΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ: Να μας επιστραφεί τώρα το μοναστήρι

  Η μονή Ιβήρων θέλει το «κόκκινο» μετόχι της

  ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ

  Μια άγνωστη πτυχή από την Ιστορία του Αγίου Ορους, αποκαλύπτει με επιστολή του στην «Ε» ο γέρων Χριστοφόρος από τη μονή Ιβήρων του Αθω, με την ευκαιρία της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα την Τετάρτη.


  Η μονή Ιβήρων στον Αθω είχε λάβει ως δώρο από τον τσάρο Αλέξιο το μοναστήρι στην Κόκκινη Πλατεία
  Αφορά το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, που είχε δωρηθεί από τον τσάρο Αλέξιο στη μονή Ιβήρων και καταστράφηκε στη δεκαετία του '30 από τον Στάλιν. Ανοικοδομήθηκε τελευταία με την αλλαγή του καθεστώτος στην πρώην ΕΣΣΔ, χωρίς όμως να επιστραφεί στη μονή Ιβήρων και να επαναλειτουργήσει.

  Θυμίζει στο γράμμα του, ο Γέρων Χριστοφόρος:

  «Τον Οκτώβριο του 1648, μετά από αίτηση του πατριάρχου Μόσχας και του τσάρου Αλεξίου Μιχαήλοβιτς, έρχεται από την μονή Ιβήρων του Αγίου Ορους στην Μόσχα αντίγραφο της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

  Η εικόνα γίνεται δεκτή από τον πατριάρχη, τον τσάρο και πλήθος λαού. Τοποθετείται σε ειδικό παρεκκλήσιο στην είσοδο της Κόκκινης Πλατείας και έκτοτε τιμάται ιδιαίτερα από τον ρωσικό λαό.

  Το 1660 με επίσημο έγγραφο (ουκάζιο), το οποίο φυλάσσεται μέχρι σήμερα, ο τσάρος Αλέξιος δωρίζει στη μονή Ιβήρων το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, γνωστό στο εξής με το όνομα "Ελληνικό Μοναστήρι" του Αγίου Νικολάου». Αυτό αποτελεί το κέντρο του Ελληνισμού στη Ρωσία επί σειράν αιώνων.

  Στη δεκαετία του 1930 ο Στάλιν κατεδαφίζει την Πύλη των Ιβήρων μαζί με το παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταϊτίσσης και εξαφανίζει την εικόνα. Κατεδαφίζει επίσης τον ναό του Αγίου Νικολάου του Ιβηριτικού Μετοχίου. Διώχνει τους μοναχούς και δημεύει τα κτίρια.

  Με την αλλαγή του καθεστώτος, αποκαθίσταται αρχιτεκτονικά το κέντρο της Μόσχας. Ανοικοδομήθηκε η Πύλη των Ιβήρων με το παρεκκλήσι της Πορταϊτίσσης στην είσοδο της Κόκκινης Πλατείας και ο πατριάρχης Αλέξιος ζήτησε γραπτώς από την μονή Ιβήρων να σταλεί δεύτερο αντίγραφο.

  Η δεύτερη αυτή Πορταΐτισσα, μεταφέρθηκε στις 12/25 Οκτωβρίου του 1995 με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, συνοδευόμενο από τον καθηγούμενο της μονής και μια δεκάδα Ιβηριτών μοναχών. Υστερα από επίσημη υποδοχή από τον πατριάρχη Αλέξιο, τον κλήρο και τον λαό, με πανηγυρική τελετή, τοποθετήθηκε στο ειδικό παρεκκλήσι στην Κόκκινη Πλατεία».

  Με την ευκαιρία της υποδοχής της νέας Πορταϊτίσσης, επισημαίνει ο γέρων Χριστοφόρος, ο πατριάρχης και ο δήμαρχος της Μόσχας ανήγγειλαν επίσημα ότι σύντομα θα επιστραφεί στη μονή Ιβήρων και θα επαναλειτουργήσει το μοναστήρι, αλλά αυτό δεν έγινε.

  Η επαναλειτουργία του ιβηριτικού αυτού μετοχίου του Αγίου Νικολάου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανανέωση και σύσφιγξη των πατροπαράδοτων δεσμών μεταξύ του ρωσικού λαού και του Αγίου Ορους, υπογραμμίζει ο Γέρων Χριστοφόρος, μια εκτίμηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω και της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/12/2001  Copyright © 2007 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

 6. Gianni avatar
  Gianni 29/04/2008 12:16:04

  Η The Wall Street Journal γράφει σήμερα ότι η ρωσική πρόταση στον Πρόντι δείχνει ότι αυξάνεται η πολιτική επιρροή της Μόσχας στη Δυτική Ευρώπη.

  Οι The Financial Times επικαλούμενοι το περιβάλλον του Πρόντι αναφέρουν ότι ο τελευταίος ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας (Μάϊος), αλλά, κατά τους ίδιους κύκλους, δεν θα ήθελε να βρεθεί στην δύσκολη θέση που βρέθηκε ο Σρέντερ, ο οποίος είχε δεχθεί πολλές και σκληρές επιθέσεις για την απόφασή του να ηγηθεί του γερμανορωσικού κονσόρτσιουμ.

  Οπως και να'χει, όλος αυτός ο "προβληματισμός" που αναπτύσσεται στον αμερικανικό Τύπο δείχνει πόσο ενοχλούς τις ΗΠΑ τα ρωσικά σχέδια, αλλά και πόσο "ανεξέλεγκτοι" -για τους αμερικανούς- έχουν γίνει πλέον οι Ευρωπαίοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.