#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2013 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άνοδος Χρυσής Αυγής: Η λάθος ανάλυση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα

Παρακολουθώντας στενά τα δημοσκοπικά και εκλογικά ποσοστά αυτού τουμορφώματος, ο καλόπιστος πολίτης θα διαπιστώσει  πανεύκολα πως υπάρχει κάποιο λάθος στις αναλύσεις των περισσοτέρων πολιτικών αναλυτών τουλάχιστον της δεξιάς παράταξης. Το λάθος αυτό, οδηγεί και σε λάθος συμπεράσματα και τα λάθος συμπεράσματα σε εντελώς λάθος πολιτικές απαντήσεις.

Η ΝΔ δυστυχώς δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμη τον μηχανισμό που οδήγησε αυτό το ανυπόληπτο, παρα-πολιτικό μόρφωμα στην εκλογική και δημοσκοπική του άνοδο. Δυστυχώς, ο μηχανισμός αυτός έχει μάλλον περισσότερη σχέση με την κοινωνιολογία και την ψυχολογία των μαζών, παρά με την πολιτική και την ιδεολογία των πολιτικών υποκειμένων. Αυτόν τον ισχυρισμό θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω παρά κάτω, επισημαίνοντας ορισμένα στοιχεία από την εκλογική και δημοσκοπική πορεία αυτού του ακραίου συμπιλήματος. Από την δημιουργία της, η ΧΑ πήρε μέρος είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την Πρώτη Γραμμή στις εθνικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές, με τα αποτελέσματα που φαίνονται στον πίνακα 1 (πηγή: wikipedia).Στις εκλογές του 2004 η ΧΑ δεν κατέβηκε αλλά η ακροδεξιά εκπροσωπήθηκε από το «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη που έλαβε 0,09%, ενώ ο ΛΑΟΣ είχε λάβει 2,19%. Στις εκλογές του 2007, η ΧΑ επίσης δεν κατέβηκε, ενώ το «Ελληνικό Μέτωπο» προσχώρησε στον ΛΑΟΣ ο οποίος εισήλθε στην βουλή με ποσοστό 3,8% (πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών). Όπως φαίνεται από τον πίνακα αυτόν, το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό που κατάφερε να επιτύχει η ΧΑ προ του 2009 ήταν στις Ευρωεκλογές του 1999 όπου κατέβηκε μαζί με την «Πρώτη Γραμμή» και έλαβαν 0,75%! Μάλιστα, προ των εκλογών του 2012, η ΧΑ είχε λάβει μέρος και στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 στον Δήμο της Αθήνας με επικεφαλής τον αρχηγό της Ν. Μιχαλολιάκο και έλαβε το 5,26% των ψήφων την ώρα που ο «ποδηλάτης» Γιώργος Αμυράς ελάμβανε χαλαρά ως ανεξάρτητος το 7,37% (πηγή: wikipedia).Δημοσκοπικά, η πορεία της ΧΑ στο διάστημα ανάμεσα στις εκλογές του 2009 και αυτές του 2012 σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue (αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών δημοσκοπήσεων), υπήρξε η ακόλουθη: Στο βαρόμετρο Δεκεμβρίου 2009, η ΧΑ δεν εμφανίζεται δημοσκοπικά, γεγονός που σημαίνει πως δεν ξεπερνούσε σε επιρροή το 1% των ψηφοφόρων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο βαρόμετρο του Δεκεμβρίου του 2010, όπως και του Δεκεμβρίου του 2011 (πηγή: www.publicissue.gr). Μέχρι δηλαδή τις αρχές του 2012, η ΧΑ ως κόμμα δεν εμφανίζεται σε καμιά δημοσκόπηση να λαμβάνει άνω του 1% των ελλήνων ψηφοφόρων. Για να το πούμε αλλιώς, πέντε (!) μόλις μήνες πριν τις εκλογές του Μαίου του 2012 στις οποίες η ΧΑ έλαβε το 7% περίπου των ψήφων, το κόμμα αυτό δεν εμφανιζόταν σε καμιά δημοσκόπηση να λαμβάνει πάνω από το 1% των ψήφων.

Η ΧΑ άρχισε να εμφανίζεται δημοσκοπικά στο βαρόμετρο του Φεβρουαρίου του 2012 με ποσοστό 3% (!) όπως φαίνεται και από την παρακάτω εικόνα. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, το κόμμα αυτό ανέβασε το δημοσκοπικό ποσοστό του στο 5%, ποσοστό που διατήρησε και στο βαρόμετρο του Απριλίου του 2012, ακριβώς έναν μήνα πριν τις εκλογές του Μαίου.  Τελικά, στις εκλογές του Μαίου του 2012 η ΧΑ έλαβε 6,97% των ψήφων και στις αμέσως επόμενες που ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2012, έλαβε το 6,92%. Φαίνεται λοιπόν πως από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Μάιο του ίδιου χρόνου η ΧΑ από την εκλογική ανυπαρξία του 0,5% πέρασε στο εκλογικό προσκήνιο με ποσοστό σχεδόν 7% και 18 έδρες (!) στο ελληνικό κοινοβούλιο.Έκτοτε, το μόρφωμα αυτό εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενδυναμωμένο και με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που επέτυχε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στις πιο πρόσφατες μάλιστα από αυτές, το κόμμα των εθνικοσοσιαλιστών εμφανίζεται να λαμβάνει δημοσκοπικά ποσοστά διψήφια που αρκετές φορές πλησιάζουν το 15% του εκλογικού σώματος. Μετά από αυτά τα εκλογικά και δημοσκοπικά στοιχεία που αφορούν την πορεία της ΧΑ από το 1993 μέχρι και σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι αναλύσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν την άνοδο των νεοναζί με όρους κυρίως ιδεολογικούς ή μεταναστευτικού και προβλημάτων εσωτερικής ασφάλειας δεν μπορούν να σταθούν ικανοποιητικά. Όχι πως δεν υπάρχει και τέτοιο υπόβαθρο στην εκλογική ενίσχυση αυτού του μορφώματος, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως αυτές οι αιτιάσεις δεν μπορούν να είναι ο κύριος λόγος της. Ιδεολογικά, όλα δείχνουν πως οι θεωρίες περί «αριστερής ηγεμονίας», «ενοχικής δεξιάς» και «μεσαιοχωρητισμού» δεν στέκουν, και αποτελούν προπέτασμα καπνού για εσωκομματική κατανάλωση περισσότερο, παρά σοβαρές εξηγήσεις του φαινομένου.

Η περίφημη «αριστερή ηγεμονία» κατά τους εφευρέτες του όρου έχει επιβληθεί από δεκαετίες και πάντως τουλάχιστον μετά το 1981. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πολιτικά διάστημα, η ΧΑ υπήρξε πάντα και συνεπώς «παρίας» του πολιτικού συστήματος με ασήμαντα εκλογικά ποσοστά. Τι έγινε ξαφνικά στις αρχές του 2012 και θέριεψε σαν φωτιά που της έριξαν βενζίνη; Άλλαξαν ξαφνικά τόσο πολύ επί τα χείρω οι όροι της «αριστερής ιδεολογικής κυριαρχίας»; Κάθε άλλο! Η κοινωνία όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε περισσότερο «δεξιά» και οι αριστερές ιδέες και πρακτικές άρχισαν όλο και περισσότερο να υποχωρούν. Από την εποχή δε του Σημίτη ήδη, ακόμη και η περίφημη συμμαχία των «δημοκρατικών δυνάμεων» είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η θεωρία της «ενοχικής δεξιάς» θεωρεί η ίδια ως χειρότερη περίοδο της δεξιάς παράταξης την περίοδο του ΚΚ του Β’ όπου εφαρμόστηκε και το στρατηγικό δόγμα του «μεσαίου χώρου». Αν ίσχυε αυτή η θεωρία ως λόγος ανόδου της ΧΑ, θα έπρεπε αυτή να εμφανιστεί και να ενδυναμωθεί στην περίοδο ισχύος και διακυβέρνησης του ΚΚ του Β’, δηλαδή από το 2000 μέχρι το 2009.  Όπως βλέπουμε όμως, η ΧΑ την εν λόγω περίοδο παρέμεινε στην αφάνεια και εκλογικά και πολιτικά. Στην κυριολεξία «λούφαζε» όλη την δεκαετία του 2000 ακόμη και όταν το 2008 η πολιτική αυτή της ΝΔ «επέτρεψε» κατά τους κατηγόρους του «μεσαιοχωρητισμού» στους μπαχαλάκηδες να κάψουν κυριολεκτικά την Αθήνα! Αντίθετα, η πολιτική αυτή περίοδος, υπήρξε μια περίοδος κυριαρχίας της κεντροδεξιάς σε όλα τα πεδία και μάλιστα στις εκλογές του 2004, η ευρύτερη κεντροδεξιά (ΝΔ, ΛΑΟΣ και άλλοι δεξιοί και κεντρώοι) πλησίασαν την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος!Το μεταναστευτικό πρόβλημα τώρα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αυτό σίγουρα βοήθησε την ΧΑ να υψώσει ανάστημα σε ορισμένες περιοχές της Πρωτεύουσας (Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλη, Μεταξουργείο, κλπ). Όμως, το μεταναστευτικό δεν ήταν ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε το 2012 ή και μερικά χρόνια πριν. Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που ταλάνισε την χώρα επίσης για πολλά χρόνια από τις αρχές του 1990 με τους Αλβανούς και ανατολικούς μετανάστες και έφτασε σε παροξυσμό την δεκαετία  του 2000 με την αθρόα είσοδο στην χώρα λαθρομεταναστών από αφροασιατικές μουσουλμανικές χώρες. Την ώρα όμως που ο κ. Παυλόπουλος «ευχαριστούσε» τους λαθρομετανάστες που μας προτίμησαν και για πολλά χρόνια μετά, η ΧΑ ήταν ανύπαρκτη εκλογικά και δημοσκοπικά σε όλη την χώρα, και μόλις δύο χρόνια μετά εμφάνισε κάποια εκλογική παρουσία στον Δήμο της Αθήνας. Μάλιστα, η άνοδός της συνέπεσε πρακτικά και συμπίπτει και τώρα, με μια περίοδο που η είσοδος λαθρομεταναστών είχε αρχίσει ήδη να ανακόπτεται λόγω των συγκυριών και μάλιστα με την εφαρμογή του «Ξενίου Διός» έχει αρχίσει να αντιστρέφεται! Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ας δούμε πιο ψύχραιμα και νηφάλια τι ήταν αυτό που από τις αρχές του 2012 μπορεί να λειτούργησε ως κύρια αιτία της εκλογικής ανόδου της ΧΑ. Μετά το μνημόνιο ΙΙ (Φεβρουάριος 2012) έγινε οδυνηρά κατανοητό και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη που μέχρι τότε υπέφερε αλλά έσφιγγε τα δόντια, πως για αρκετά χρόνια ακόμη τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Ας προσθέσουμε πως στις αρχές του 2012 έληξε η περίοδος καταβολής του επιδόματος ανεργίας στους πρώτους ανέργους της κρίσης και επίσης ότι ολόκληρες οικογένειες έμειναν χωρίς καθόλου εισόδημα λόγω διπλής ανεργίας των συζύγων. Προϊόντος του χρόνου αυξανόταν οι μακροχρονίως άνεργοι, χωρίς καμιά πρακτική ελπίδα να ξαναβρούν ποτέ δουλειά, κυρίως όσοι ήταν στην ηλικία των +45 ετών. Επιπροσθέτως, η ανεργία των νέων άρχισε να θεριεύει ξεπερνώντας το 35-40% (60% σήμερα), στερώντας από μια ολόκληρη γενιά το όνειρο του μέλλοντος. Όλα αυτά μαζί, συμπληρωμένα από την αναισθησία των περισσότερων πολιτικών, οι οποίοι για τα μόνα που φαινόταν (και φαίνονται ακόμη δυστυχώς) να ενδιαφέρονται είναι τα προνόμια της κάστας τους, τα οφέλη των «πελατών» τους και η ασυλία των «δικών τους ανθρώπων», επιτείνοντας έτσι το αίσθημα της αδικίας και του κοινωνικού αποκλεισμού μεγάλων μερίδων της κοινωνίας, οδήγησαν από απελπισία και επιθυμία εκδίκησης ίσως (κάτι κατανοητό αλλά όχι και επαινετό), μεγάλο κομμάτι των κοινωνικών στρωμάτων που συμπιέστηκαν αφόρητα οικονομικά, στην απότομη στροφή προς μια οιονεί αντισυστημική ψήφο.

Η επιτυχία της ΧΑ ήταν το γεγονός πως κατάφερε από το πουθενά, να πείσει πως αυτή ήταν ικανότερη πάντων να «αξιοποιήσει» αυτή την αντισυστημική ψήφο και να χτυπήσει το «σύστημα» εκ των έσω. Αυτή είναι κατά την γνώμη μου η ανάλυση που εξηγεί καλύτερα και πειστικότερα το φαινόμενο της ενίσχυσης της ΧΑ. Και φυσικά, εφόσον υιοθετηθεί μια τέτοια ανάλυση, τότε θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα πολιτικά συμπεράσματα, όσο και οι πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου, όχι μονάχα από τη ΝΔ αλλά και από όλο το πολιτικό φάσμα και γιατί όχι και από την ίδια την κοινωνία που πλέον απειλείται. Το θέμα είναι κυρίως ψυχολογικό και κοινωνικό (με οικονομικά αίτια), δευτερευόντως εσωτερικής ασφάλειας και ελάχιστα πολιτικο – ιδεολογικό. Ανάλογη άρα θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του. Επ’ αυτού του θέματος, σχεδιάζω να επανέλθω με νέο σημείωμα, Θεού θέλοντος και Φάκτορος επιτρέποντος.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/09/2013 11:48:00

  Μπράβο Akenaton, επιτέλους μια ορθολογική ανάλυση με ακλόνητα πραγματολογικά δεδομένα.
  Αρκετά με τις "ιδεολογίες". Μας μπούχτισαν με κατακλυσμό ψευδούς συνείδησης, ένθεν και εκείθεν, οι "δεξιοί", οι "αριστεροί" και οι "κανελλί με βούλες" προπαγανδιστές.
  Το καζάνι που μαγείρεψε αυτόν τον καταστροφικό "αντισυστημικό" χυλό ήταν η απόλυτη πολιτική ανεπάρκεια και διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού προσωπικού την στιγμή της κρίσης.
  Η στιγμή που το καζάνι ξεχείλισε ήταν όταν οι ψευδο-αγανακτισμένοι της Πλατείας, της "αντισυστημικής δεξιάς" και της "αδελφής" της ψευδεπίγραφης "αριστεράς", εκτράπηκαν στην εύκολη αντιδημοκρατική υπεκφυγή: "Να καεί να καεί...".
  Οι ευθύνες των "δεξιών" και "αριστερών" φονταμενταλιστών ιδεολόγων της "αντισυστημικότητας" - πέταξαν έτσι μακριά το μπαλάκι της οικονομικής και πολιτικής τους αποτυχίας - είναι πελώριες και πρέπει να καταλογισθούν με νηφαλότητα, αλλά και απόλυτη αυστηρότητα.

 2. Δρυς avatar
  Δρυς 24/09/2013 11:53:06

  Απλά, αν σου λέει 2.5% έπεσε η ΧΑ και ανέβηκε 2.5% η ΝΔ, καταλαβαίνεις.

 3. NIKOS a1 avatar
  NIKOS a1 24/09/2013 12:01:00

  Aγαπητέ Akenaton,
  Σεβαστή η ανάλυσή σου, όμως προσωπικά θεωρώ οτι η βασική αιτία ανόδου της Χ.Α. και της ταυτόχρονης ανακοπής της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε λόγω της απορρόφησης του ΛΑΟΣ απο την ΝΔ μετά τη συρρίκνωσή της τον Μάιο του 2012 στο 18%!
  Το κενό του ΛΑΟΣ καλύφθηκε απο την Χ.Α. που φούσκωσε απο την αγανάκτηση των κεντροδεξιών κατά των νέων μέτρων που έρχονται κατά ριπάς χωρίς τέλος...

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/09/2013 12:09:11

  Την πήρε κάπως απότομα, γιατί είχαν προηγηθεί επι 2 χρόνια κομματικοί χειρισμοί υψηλού ρίσκου, προκειμένου να "χτυπήσουν" τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ και την πολιτικά ετερόκλητη και ανεπαρκή ομάδα του.
  Κομματικά δεν χρειαζόταν τόσο "αντιμνημονιακό τέντωμα", εκείνοι "χτυπιόταν" απο μόνοι τους. Από άποψη εθνικής πολιτικής, δεν το συζητώ καν.
  Για "άγνοια κινδύνου" εκ μέρους της ΝΔ έγραφα εδώ μέσα από τα μέσα 2010, οι παλιοί θα το θυμούνται.

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 24/09/2013 12:17:27

  Αν κατάλαβα καλά, σύμφωνα με το άρθρο, η κύρια αιτία της ανόδου της ΧΑ, φαίνεται να είναι η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν πολλοί συμπατριώτες μας και μία τιμωρητική διάθεση που ανέπτυξαν και όχι η ιδεολογική στροφή στον εθνικοσοσιαλισμό.

  Προσωπικά, συμφωνώ με το παραπάνω.

  Από την άλλη όμως, δεν σημαίνει και τίποτα.
  Για παράδειγμα το ίδιο μπορεί να πει κάποιος και για την άνοδο του Χίτλερ. Δεν υπήρχαν στην Γερμανία το 1930 ρομά απο την ρουμανία να ζητιανεύουν σε κάθε σοκάκι, ούτε αθρόες ροές προσφύγων και μεταναστών από κάθε γωνιά του πλανήτη που να κάνουν τους γερμανούς να αναπτύξουν ρατσιστικά αισθήματα. Οι μόνοι "ξένοι", οι εβραίοι της Γερμανίας ζούσαν εκεί για αιώνες, δεν είχαν εγκληματικότητα, δεν ξεχώριζαν εμφανισιακά απο τους άλλους γερμανούς καθώς είχαν και γερμανικό αίμα, μιλούσαν τέλεια τα γερμανικά, ήταν απόλυτα ενταγμένοι στην κοινωνία και πολέμησαν για την γερμανία στον πρώτο παγκόσμιο. Ήταν δε και πολύ, πολύ, πολύ λιγότεροι αναλογικά σε σύγκριση με τον τεράστιο αλλοδαπό πληθυσμό που έχει μαζευτεί στην σημερινή ελλάδα.

  Και στην γερμανία του 1930 λοιπόν τα κίνητρα ήσαν αποκλειστικά οικονομικά. Οι γερμανοί τότε έιχαν στην πραγματικότητα λιγότερες αιτίες να είναι ρατσιστές απότι οι σημερινοι έλληνες: δεν υπήρχαν καν ξένοι στην χώρα τους. Αυτό που έστρεψε λοιπόν τους γερμανούς στον χίτλερ ήταν η κατεστραμμενη οικονομία.

  Επομένως, και εκεί θέλω να καταλήξω, δεν είναι καθησυχαστικό να λέμε:
  "Α οι έλληνες δεν είναι ναζι, δεν ασπάζονται την ιδεολογία αυτή, είναι η οικονομική κατάσταση που τους στρέφει εκεί".
  Και οι γερμανοί δεν ασπάζονταν ΑΡΧΙΚΑ αυτήν την ιδεολογία, στο τέλος όμως την ασπάστηκαν και την υπηρέτησαν μέχρι την τελευταία μέρα του πολέμου.
  Σημασία δεν έχει μόνο από που ξεκινάς και για ποιο λόγο καταλήγεις σε ένα ακραίο μόρφωμα, αλλά και που καταλήγεις.


  Και κάτι άλλο. Ωραία είναι η κακή οικονομία της χώρας, η ανεργία, κτλ που στρέφουν τον κόσμο στην ΧΑ. Οπότε τι πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί;;;;;;;; Εφόσον με τα παραπάνω προβλήματα θα ζούμε για πολλά χρόνια ακόμη.....

  Αστειευόμενος παλιότερα είχαν δώσει ένα πλάνο για την πτώση της ΧΑ (αν δεν συνεχίσει να μαχαιρώνει κόσμο βέβαια):

  1)Να επιστρέψουν μισθοί και συντάξεις στα προ του 2009 επίπεδα + 30% πάνω για ψυχική οδύνη.
  2)Μείψση ανεργία στο 0%
  3)Έξω οι ξένοι
  4)Απελευθέρωση της Ιωνίας

  Μπορέι η κυβέρνηση να κάνει αν θέλει μόνο τα 3 από τα 4, νομίζω αρκούν!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Γιώργος Αχαιός 24/09/2013 17:04:45

   WY,
   Δεν ξέρω τι βρήκες λάθος στην αναλυσή μου, πιθανόν το βασικό μου επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν πολλοί ξένοι στην γερμανία το 1920 και το 1930 και για αυτό μιλάς για ορδές ισλαμιστών στην ευρώπη πριν 80 - 90 χρόνια (!!!!!!!!!!!!!!!!!). Δεν εννοείς τους οθωμανούς έτσι; Αυτοί ήταν πριν περισσότερα χρόνια και σταμάτησαν στην Βιέννη!

   Θα ήθελα να μου πεις τι έλεγαν επίσημες στατιστικές για την σύσταση του πληθυσμού. Βιαστικά κοίταξα μία στατιστική του 1900 οπου οι ξένοι στην γερμανική αυτοκρατορία ήταν λιγο πάνω απο 3 εκατομμύρια, Πολωνοί στην μεγάλη τους πλειοψηφία, που δεν ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες. Εκεί έμεναν πάντα, απλά οι περιοχές τους είχαν κατακτηθεί απο τους γερμανούς.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Census_in_Germany

   Επιχειρηματα από το έργο "αγών μου" = παντελώς άκυρο.
   Είναι σα να κάνει κάποιος αξιόπιστη ανάλυση της σύγχρονης ελλάδας απο γραπτό του Κασιδιάρη ή του Καιάδα. Ο ίδιος ο χίτλερ με δυσκολια μπορούσε να γράψει, να βάλλει τις σκέψεις του σε λογική σειρά. Τον βοήθησε σε αυτό ο Ες. Εξαλλου ο Χίτλερ είχε διακηρύξει την περιφρόνησή του στην αλήθεια.

   Ο "αγών μου" έχει ιστορικη αξία γιατί φαίνονται εκεί οι πεποιθήσεις του ναζισμού, όχι η ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας. Αλλά δεν είναι αυτή η συζήτηση εδώ.

  • WY avatar
   WY @ Γιώργος Αχαιός 24/09/2013 18:38:12

   Καλά εσύ είσαι τελείως ##κουτοχορτοφάγος## κι ανιστόρητος!!!!

   • WY avatar
    WY @ WY 25/09/2013 18:12:02

    Aγαπητέ Αχαιέ,μόλις τώρα 15/18.03,διάβασα ότι τό σχόλιό μου :
    Quote
    WY είπε:
    24/09/2013 στις 6:38 pm
    Καλά εσύ είσαι τελείως ##κουτοχορτοφάγος## κι ανιστόρητος!!!!
    Unquote
    έχει αναρτηθή άκριβώς κάτω από τό ΄δικό σου καί θά ήθελα νά σέ διαβεβαιώσω ,πρός άρση παρεξήγησης,ότι δέν απευθύνετο σέ ΄σένα αλλά στόν ##ψυχραιμία##,άν θυμάμαι καλά!!
    Στό σχόλιό σου απήντησα μέ άλλο σχόλιό μου,πού δέν γνωρίζω διατί δέν έχει αναρτηθή.

    Εάν προεκλήθη παρεξήγηση,απολογούμαι αλλά διά μία φορά ακόμη,σέ διαβεβαιώ,ότι δέν αναφερόμουν σέ ΄σένα!!!

  • αντιρρεαλιστής avatar
   αντιρρεαλιστής @ Γιώργος Αχαιός 25/09/2013 01:13:01

   Γερμανική ιστορία και γερμανική λαογραφία και έπειτα καλβινιστική δογματική και θα καταλάβεις κατά πόσον οι Γερμανοι ήταν ή όχι πιο πριν ναζί.

 6. GO avatar
  GO 24/09/2013 12:21:33

  Φίλε Akenaton,
  να με συγχωρήσεις να σου παρατηρήσω ότι στην ανάλυσή σου δεν έλαβες υπόψη μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρο. Ποια; Μα την προέλευση των ψηφοφόρων της Χ.Α στις δύο εκλογές του 2012 (ευρήματα των exit poll) και των εν δυνάμει ψηφοφόρων της (ευρήματα διαφόρων δημοσκοπήσεων, προ και μετά των εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, μέχρι και σήμερα).
  Νομίζω ότι εάν ελάμβανες υπόψη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι ένα πολιτικό γεγονός θέλει ένα κάποιο χρονικό διάστημα να "καταποθεί" και να αναδείξει την δημοσκοπική του δυναμική, θα κατέληγες ασφαλώς και σε ένα άλλο ενδιάμεσο συμπέρασμα, που είναι πολύ κρίσιμο και θα ενίσχυε το τελικό σου, ότι το θέμα είναι κυρίως ψυχολογικό ( θα εξειδίκευα τιμωρητικό) και θα μου επέτρεπε κι εμένα να παραλληλίσω και την κοινωνικοπολιτική του διάσταση.
  Να 'σαι πάντα καλά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 24/09/2013 14:51:12

   Ενδιαφέρουσα παρατήρηση! Φοβάμαι πως αυτό το μέρος των συμπαθούντων έχει περάσει πια τον Ρουβίκωνα, πράγμα που το ονειρευότανε από πολλά χρόνια αλλά δεν τολμούσαν να το πραγματοποιήσουν ο καθένας μονάχος του. Μόλις "τακίμιασαν" λόγω των περιστάσεων με άλλους "ομοιδεάτες" έκαναν μπραφ! και πέρασαν με τη μια απέναντι.

   • GO avatar
    GO @ akenaton 24/09/2013 20:19:08

    Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να το ξαναδείς. Είχαν ακραίες εναλλακτικές, εάν το ήθελαν.

   • GO avatar
    GO @ akenaton 24/09/2013 22:31:49

    Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτή η ανακεφαλαίωση των πολλών εγκληματικών ενεργειών, που γίνεται τώρα από τα ΜΜΕ θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, με μία προϋπόθεση.
    Η υπόθεση να παραμείνει στην αστυνομική και δικαστική διαδικασία της και να αφορά τις εγκληματικές πράξεις των στελεχών και των μελών ΑΤΟΜΙΚΑ, με ότι αυτό, κατά νόμο, συνεπάγεται. Να μην πάει προς την κατεύθυνση της θέσης του κόμματος εκτός νόμου.

 7. NK avatar
  NK 24/09/2013 12:25:38

  '΄Μάλιστα, η άνοδός της συνέπεσε πρακτικά και συμπίπτει και τώρα, με μια περίοδο που η είσοδος λαθρομεταναστών είχε αρχίσει ήδη να ανακόπτεται λόγω των συγκυριών και μάλιστα με την εφαρμογή του «Ξενίου Διός» έχει αρχίσει να αντιστρέφεται! ΄΄

  Να αντιστρέφεται; Αλήθεια;


  Το 2012, σύμφωνα με το επίσημο σάητ της αστυνομίας, έγιναν 200 φόνοι στη χώρα. Το 70% από αλλοδαπούς, οι οποίοι, ακόμα, δεν είναι 70% των κατοίκων.

  2010-2012 είχαμε την μαζική εισβολή από Έβρο. Όσο κι αν δεν θέλετε να κάνετε διακρίσεις, υπάρχουν διαφορές. Οι Αλβανοί και οι (νόμιμοι) Ανατολικοευρωπαίοι διαφέρουν πολύ από Αφγανούς και Αφρικανούς από failed states.

  Εμβόλια, αλφαβητισμός, σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στις γυναίκες κάνουν την διαφορά.

  Το 2011 επανεμφανίστηκε η ελονοσία στη χώρα, από Πακιστανούς υπηκόους. Είχε εξαφανιστεί το 1973...
  (http://eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19993)

  Ας πάρουμε τώρα μια έξυπνη σίτα και ας αφήσουμε τις αναλύσεις. Εξάλλου, αν μας τα λέτε σωστά, με την άνοδο του ΑΕΠ θα εξαφανιστούν τα άκρα, οπότε ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει. Του χρόνου θα απαλλαγούμε από ΧΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναπάει στο 4%.

  • akenaton avatar
   akenaton @ NK 24/09/2013 14:41:36

   Δεν καταλαβαίνω σε ποιο σημείο της ανάλυσης έχετε αντίρρηση. Αν μπορούσατε να γίνετε σαφέστερος θα με υποχρεώνατε.

   • NK avatar
    NK @ akenaton 24/09/2013 15:21:04

    Τηλεγραφικά:

    -Η ροή σταμάτησε με τον φράχτη, όχι λόγω συγκυριών. Η πτωχευμένη Ελλάδα είναι ακόμη χίλιες φορές καλύτερη από το πυρηνικό Πακιστάν.

    Δεν αντιστρέφεται τίποτα. Αντιθέτως, αφού αγόρασαν άδεια διαμονής (υπενθυμίζω εδώ τον εμπρησμό του δημαρχείου Χολαργού από τους υπαλλήλους για να καταστραφούν τα αρχεία αδειών διαμονής), οι Πακιστανοί φέρνουν και τις γυναίκες τους. Δεν είναι αντιστροφή της ροής αυτό.

    Δηλαδή θεωρώ, απλούστατα, πως η ΧΑ ανεβαίνει γιατί υπάρχει όντως πρόβλημα με την παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

    Αν έχετε δίκιο, η ΧΑ θα εξαφανιστεί με την ανάπτυξη. Αν έχω εγώ δίκιο, θα εξαφανιστεί όταν επαναπατριστούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι.

    Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η δική μας κουβέντα, βεβαίως.

    • akenaton avatar
     akenaton @ NK 24/09/2013 17:44:20

     Συμφωνώ για τον φράκτη αλλά σίγουρα και η ανεργία και η πείνα συνετέλεσαν. Ομοίως και ο "Ξένιος Ζεύς" μην τον υποτιμούμε. Δεν παρέβλεψα το μεταναστευτικό στην ανάλυσή μου, απλώς δεν του έδωσα την κύρια θέση. Φυσικά και δεν είναι μεγίστης σπουδαιότητας μια κουβέντα στο διαδίκτυο αλλά καθε άποψη είναι ένα λιθαράκι που ο σωστός στρατηγικός αναλυτής (σύμβουλος του Πρωθυπουργού ή των άλλων αρχηγών) θα μπορούσε να πάρει στα υπόψη. Να είστε καλά.

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 24/09/2013 12:47:17

  Η στροφή δεν ήταν και τόσο απότομη.
  Ήταν φανερό ότι μόνο εκτός ευρώπης θα δινόταν αντιμνημονιακή λύση.
  Και η ΝΔ ποτέ δεν εξέφρασε θέση για λύση εκτός ευρώ. Οπότε...

 9. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 24/09/2013 12:54:37

  Πέστα Χρυσόστομε μήπως και κάποιοι ανοίξουν τα μάτια τους πριν είναι ΠΟΛΥ αργά (μια και είναι ήδη αργά)

 10. mariosgiovanis avatar
  mariosgiovanis 24/09/2013 12:58:47

  Εξαιρετική ανάλυση που εστιάζει στη βασική αιτία της ανόδου της XA και επί της ουσίας αναδεικνύει την εκλογική υπεραξία της ¨αντισυστημικότητας΄. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να υποτιμά ούτε την καταπίεση που αισθανόταν σημαντική μερίδα ψηφοφόρων λόγω της παθητικής στάσης της κεντροδεξιάς απέναντι στην Αριστερά, ούτε βεβαίως την λογική τάση των λαών να συσπειρώνονται γύρω από πατροπαράδοτες αξίες όταν δοκιμάζονται. Το θέμα βεβαίως είναι ποιος θα τις εκφράσει και θα τις εκπροσωπήσει...

 11. katohos avatar
  katohos 24/09/2013 12:59:49

  περι λαθρομεταναστευσης: Δηλαδη τι υπαινισσεται το αρθρο ότι εκτος από την περιοχη του αγ παντελεημονα, και κυψελη, όλες οι άλλες περιοχες εχουν καλως;

  • akenaton avatar
   akenaton @ katohos 24/09/2013 14:53:50

   Στον νομό τον δικό μου, το 2009 με διπλάσιους σχεδόν λαθρο και νόμιμους μετανάστες, η ΧΑ αριθμούσε κοντά στα 200 ψηφοδέλτια. Στις εκλογές του 2012 με τους μισούς λάθρομετανάστες πλέον, άγγιξε τα 8.000 ψηφοδέλτια! Ελλάδα δεν είναι μονάχα η Αθήνα αγαπητέ ...

 12. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 24/09/2013 13:21:03

  Akenaton
  1)Προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης (Με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse RC)-Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*-http://www.efsyn.gr/?p=80901 Δες πίνακα κατανομής εδρών

  2)Από τον κατακερματισμό της Δεξιάς στη συντηρητική αντισυσπείρωση -Ανάλυση Του Γιάννη Μαυρή -http://www.efsyn.gr/?p=63453

  3)Ανάδυση και σταθεροποίηση του ακροδεξιού φαινομένου -http://www.efsyn.gr/?p=66373Ανάλυση Του Γιάννη Μαυρή
  και εδώ η αιτιολόγηση ψήφου της Χ.Α. http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/07/11-5.jpg

  Απλά δηλαδή έχουν καταγράφει σε αναλύσεις τα πάντα απλά τώρα κάποιοι τις ανέσυραν

 13. babayaro avatar
  babayaro 24/09/2013 13:25:55

  Το υπερτατο εργαλειο λεγεται διαδικτυο και ειναι μαζικη πλεον η χρηση του.
  Μετα τη θεαματικη απαξιωση των δελτιων ειδησεων της χαζοχαρουμενης και κατευθυνομενης τηλεορασης,ο κοσμος επεσε με τα μουτρα στον ωκεανο πληροφοριων του υπολογιστη του.
  Η χρυση αυγη λοιπον,ειναι το πρωτο κομμα που χωρις καμια,μα καμια διαφημηση,προβολη,αφισα εγινε αυτο που εγινε χαρις στο διαδικτυο και με αρωγο βεβαια την οικονομικη-κοινωνικη-μεταναστευτικη κριση.

 14. yiannis avatar
  yiannis 24/09/2013 13:50:38

  Η αρνητική διαφήμηση είναι διαφήμηση. Από τη στιγμή που τα κανάλια άρχισαν να τη σχολιαζουν, τότε ανέβηκε στην εξουσία η ΧΑ.
  Ο μόνος τρόπος αποδυνάμωσης της ΧΑ, είναι η εκπροσώπηση των λοιπών κομμάτων με νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που θα δίνουν και τη ψυχή τους για το καλό και τη διαβίωση του λαού. Όνειρο θερινής νυκτός για την Ελλάδα. Γιατί μάθαμε το "εγώ" να είναι πάνω από το "εμείς".
  Ένας άλλος τρόπος είναι κατά τη διάρκεια της επόμενης προεκλογικής περιόδου να σχολιαστεί το lifestyle των βουλευτών της ΧΑ, και η οικογενειοκρατία που επικρατεί και στο κόμμα της ΧΑ.

 15. Wolf avatar
  Wolf 24/09/2013 14:03:53

  "Η επιτυχία της ΧΑ ήταν το γεγονός πως κατάφερε από το πουθενά, να πείσει πως αυτή ήταν ικανότερη πάντων να «αξιοποιήσει» αυτή την αντισυστημική ψήφο και να χτυπήσει το «σύστημα» εκ των έσω. Αυτή είναι κατά την γνώμη μου η ανάλυση που εξηγεί καλύτερα και πειστικότερα το φαινόμενο της ενίσχυσης της ΧΑ."
  Akenaton, σωστή ανάλυση, διαφωνώ με το συμπέρασμα.
  Δεν αρκεί κατά την άποψη μου να εξηγήσει το φαινόμενο, η αντισυστημική ψήφος και η αξιοποίηση της.
  Στο διάβα αυτής της ιστορίας έχουν υπάρξει πολλά γεγονότα που θα δικαιολογούσαν μια πιθανή εκλογική έκρηξη ενος τέτοιου μορφώματος -η αλήθεια είναι βέβαια ότι ποτέ δεν υπήρξε κρίση οικονομική τέτοιου μεγέθους-. Παρ' όλα αυτά μέσα σε 5 μήνες -όπως σωστά επισημαίνεις- η ΧΑ έκανε μια δημοσκοπική και όχι μονο έκρηξη και βρέθηκε κοντά στο 7%.
  Και ρωτω, οι 450.000 έλληνες που την ψήφισαν, έγιναν ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα φιλοναζιστές? Όχι βέβαια.
  Εξέφρασαν μ αυτό τον τρόπο την αγανάκτηση τους, την οργή τους και το θυμό τους? Ναι, σε ένα σημαντικό ποσοστό, όχι όμως ικανό να δώσει αυτά τα ποσοστά στους ναζιστές, μέσα σε τόσο μικρό διάστημα.
  Άρα κάτι άλλο συνέβη παράλληλα με την οργή και το θυμό του μέσου έλληνα. Κάτι έγινε και ...σπρώχτηκε προς τα πάνω η ΧΑ.
  Κάποιοι -κατα την άποψη μου- επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στην πολιτική σκηνή και όχι μόνο, ότι μπορούν να ελέγχουν ακόμα το παιχνίδι, ότι δημιουργούν και γιγαντώνουν τον αντίπερα πόλο -που μέχρι σήμερα κινείται παρακμιακά- απέναντι στο άλλο σκέλος -αυτό των άλλων παρακμιακών και περιθωριακών μπαχαλάκηδων- δημιουργώντας έτσι το απόλυτο χάος.
  Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι μεν θα βρεθούν απέναντι στους δε, θα δημιουργηθούν εντάσεις, προπηλακισμοί, χτυπήματα άγρια, μάχες στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων και άρα αποσταθεροποίηση του κοινωνικού ιστού.
  Με την αποστεθεροποιήση αυτή κάποιοι βολεύονται. Ποιοί άραγε?
  Μήπως εκείνοι που μέχρι σήμερα -λέω εγώ τώρα- ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, λυμαίνονταν την οικονομία, την χειραγωγούσαν κλπ κλπ???
  Η δημιουργία συνθηκών χάους, θα έφερνε προβληματισμό και αστάθεια στην οικονομοπολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, όπερ και εγέννετω.
  Το ασταθές περιβάλλον θα λειτουργεί ανασταλτικά στον όποιο θέλει να επιχειρήσει, η Ευρώπη και οι δανειστές θα έχουν να κάνουν ποιο εύκολα τη δουλειά τους σε μια κοινωνία τσαλαπατημένη, δημιουργώντας ή και ζητώντας να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν, γιατί εσυ σα λαός και οικονομία είσαι ήδη, σχεδόν γονατισμένος.
  Και μέσα, οι εσωτερικοί παίχτες, ταυτόχρονα αναζητούν τις νέες ευκαιρίες, διαμορφώνουν το νέο γήπεδο, στήνουν και μοιράζουν το παιχνίδι -εδώ βέβαια πρέπει να παραδεχθώ ότι όλοι αυτοί υπολόγιζαν χωρις τον ξενοδοχό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Σαμαράς, όχι η κυβέρνησή του, ...ο Σαμαράς ο ίδιος που τους χάλασε τη σούπα-.
  Καταλήγωντας θέλω να πω ότι: η ΧΑ μόνο αντισυστημική δεν είναι.
  Είναι πιο βαθειά συστημική από κάθε άλλο κόμμα.
  Ενδεχομένως βέβαια αυτοί που την "κλώτσησαν" προς τα πάνω, να έχασαν τον έλεγχο απο ένα σημειο και μετά -άλλωστε είναι φαινόμενο που συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να χάνει κάποιος τον έλεγχο-, με αποτέλεσμα το μόρφωμα να έχει "ξεφύγει" και οι τύποι που το απαρτίζουν να έχουν μεθύσει από την αλλαζονεία της εξουσίας, που νομίζουν ότι έχουν.
  Αυτό το μεθύσι όμως τους οδήγησε σε μοιραία λάθη.
  Και τώρα είναι η ώρα του απολογισμού και της πληρωμής στη δράση τους, από την κοινωνία και την πολιτεία.
  Και θέλω να πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κανένα έλεος απέναντι σε αυτούς τους αχρείους και όποιους άλλους τους συμπληρώνουν -ως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος- και δηλητηριάζουν την καθημερινότητα μας, τη ζωή μας και τραβάνε πίσω τον τόπο μας.

 16. akenaton avatar
  akenaton 24/09/2013 14:05:54

  Αγαπητέ Δρόλαπα, όπως πάντα έγραψα απλώς κάποιες σκέψεις μου ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο. Τις ίδιες σκέψεις έχω εκφράσει αποσπασματικά δε διάφορα σχόλιά μου στο αντινιούζ τον τελευταίο καιρό και είπα να τις κωδικοποιήσω. Θα ήθελα μονάχα να σας επισημάνω πως η αυθόρμητη αιτιολόγηση της ψήφου από τους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΧΑ εμένα δεν με πείθει. Ψυχολογικά, κάποιος που κατά βάθος γνωρίζει πως η ψήφος του είναι λάθος, είναι λογικό και εξηγήσιμο να προσπαθήσει να της δώσει κάποιο νόημα ή κάποια ιδεολογική χροιά. Δύσκολα θα παραδεχτεί δημόσια ο απλός ψηφοφόρος πως ψήφισε ΧΑ απλώς και μόνο για να εκδικηθεί τους πάντες για την οικονομική του καταστροφή.

  • Samurai avatar
   Samurai @ akenaton 24/09/2013 14:38:15

   Γιατί είναι δύσκολο αγαπητέ Akenaton;
   Ξέρετε πόσοι Έλληνες ψήφιζαν ΚΚΕ απλώς για να μην ''ανέβει η δεξιά;''
   Στη χώρα μας όλα είναι πιθανά.
   Εγώ προσωπικά γνωρίζω πολλούς κουκουέδες που ψήφισαν ΧΑ διότι αισθάνθηκαν προδομένοι από την ερμαφρόδιτη στάση κόμματός τους, απέναντι στα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά και αυτά των λαθρομεταναστών.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Samurai 24/09/2013 14:46:54

    Φίλε μου, εγώ θα το πάω παραπέρα. Η ΧΑ και το ΚΚΕ σε επίπεδο βάσης έχω την άποψη πως επικοινωνούν άνετα από την "πίσω" μεριά. Ενδεικτική η πολιτική προϊστορία του (κατά την ομολογία του) δολοφόνου αν είναι αλήθεια όσα εγράφησαν στον τύπο χωρίς ποτέ να διαψευστούν.

  • Μara avatar
   Μara @ akenaton 24/09/2013 15:44:33

   Αγαπητέ Ακένατων, δύσκολο....???
   Θα αστειεύεσαι βέβαια...
   Όχι μόνο δεν είναι δύσκολο, αλλά το βροντοφωνάζουν κιόλας...
   Άσε δε που τις τελευταίες ημέρες μετά τα γεγονότα τους βλέπω και πιό εξαγριωμένους (...για να μη πω και περισσότερους...).

 17. Γιώργος Καλύτερος avatar
  Γιώργος Καλύτερος 24/09/2013 14:08:22

  Συμφωνώ με το άρθρο και θα ήθελα να προσθέσω ένα επιπλέον στοιχείο.
  Σε καμία άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου ούτε και στον υπόλοιπο κόσμο που η φτώχεια αγγίζει εξωπραγματικά χαρακτηριστικά, δεν έκανε την εμφάνισή του νεοναζιστικό κόμμα με τέτοια μάλιστα εκρηκτική δυναμική.
  Η Ελλάδα όμως είναι η μόνη χώρα που μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο δωσιλογισμός, ο μαυραγοριτισμός, ο φιλοχιτλερισμός και το κλείσιμο του ματιού στην ναζιστική ιδεολογία, δεν τιμωρήθηκε σχεδόν καθόλου σε αντίθεση με τον κομουνισμό. Δεν διαπομπεύτηκε ο κόσμος που υποστήριξε έμμεσα ή άμεσα τους ναζί, δεν υπήρξε κολασμός, διαπόμπευση, κατάσχεση περιουσιών όπως έγινε στις άλλες χώρες. Αντιθέτως διατήρησαν τα κεκτημένα τους και πολλοί στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό και κοινωνικό κορμό αμέσως μετά. Μετεμφυλιακά δηλαδή επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά και μονόπλευρα στην κατάσβεση της κομουνιστικής προπαγάνδας, πράγμα που μέσα σε είκοσι χρόνια ξεκίνησε να δημιουργεί το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, με κορύφωση το ’81 και την ολική επαναφορά της αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας στην ελληνική κοινωνία.
  Όμως το υπόβαθρο του φιλοναζισμού, η ρίζα του, δεν ξεριζώθηκε ούτε καταδικάστηκε μαζικά και απερίφραστα από όλη την ελληνική κοινωνία, αυτό τον ρόλο τον ανέλαβε εργολαβικά η αριστερά με την δεξιά να παρακολουθεί αμήχανη και συνένοχη. (Δεν ξεχνιέται το σύνθημα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση «κουμούνια-κουμούνια, θα γίνετε σαπούνια») στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Η δεξιά δεν φρόντισε να πάρει σκούπα, φαράσι και άκουα φόρτε να ξεπλύνει τα του οίκου της. Να τα απολυμάνει καλά τον συντηρητικό χαρακτήρα της απομακρύνοντας όλες τις φλύκταινες, να στιλβώσει το οικόσημό της, να αερίσει όλους τους χώρους της και ύστερα να μπορέσει απερίσπαστα και με δυναμικότατη ηθική ορμή να καταφερθεί εναντίον στρεβλών αριστερών απαιτήσεων και του σοβιετικού κρατισμού του ΠαΣοΚ.

 18. Νικολας avatar
  Νικολας 24/09/2013 14:26:16

  Μπράβο Akenaton. Εξαιρετικη ανάλυση
  Οι θωρακισμένοι πολιτικοι μας θεωρουν οτι ο κοσμος εχει ξεχασει π.χ. το νομο περι ευθυνης υπουργων!

 19. George avatar
  George 24/09/2013 14:28:04

  Υπάρχει μια διαφορά φάσης μεταξύ των αιτιών εκδήλωσης ενός πολιτικού φαινομένου και της δημογραφικής/εκλογικής του καταγραφής. Νομίζω ότι αν δεν ληφθεί υπόψη μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Το κακό είναι ότι κατά την δημιουργία των αιτιών δεν έχει κανείς να βασισθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στο πολιτικό του ένστικτο, κάτι καθαρά υποκειμενικό.
  Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα τα οποία καταγράφονται στο συλλογικό υποσυνείδητο ως σημαντικά και έτσι εκ των υστέρων ενδεχομένως μπορούν να εκτιμηθούν ως turning points.
  Ενδεικτικά: (1) ο Δεκέμβρης του 2008 (Ασφάλεια-αντίπαλο δέος)
  (2) η δήλωση Παυλόπουλου για τους λαθρομετανάστες (Εθνικό-Ασφάλεια)
  (3) Η Μarfin (αντίπαλο δέος)
  (4) Η δολοφονία του (σε λίγη ώρα) πατέρα για την βιντεοκάμερα (ασφάλεια-εθνικό)
  (5) Το Καστελόριζο. (συνυπευθυνότητα της ΝΔ λόγω κυβέρνησης ΚΚ Β')
  (6) Δείκτης Ανεργίας (συνυπευθυνότητα της ΝΔ λόγω κυβέρνησης Σαμαρά)
  Διαισθητικά πιστεύω ότι κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα απογείωνε την αντίδραση στο πολιτικό σύστημα και στα consensus politics, προξενούσε δε ερωτηματικά κατά πόσο η ΝΔ ήταν όντως δεξιά ή απλά μέρος μιας νομενκλατούρας που κοίταγε μόνο τα στενά δικά της συμφέροντα. Η καταγραφή της ανόδου ήταν απλά accident waiting to happen.
  Αν είναι έτσι η άνοδος της ΧΑ είναι πολύ-παραγοντική και η πτώση της για να συντελεσθεί προϋποθέτει την επίλυση πολλών προβλημάτων.

  • George avatar
   George @ George 24/09/2013 15:15:13

   δημοσκοπικής, όχι δημογραφικής! "Είναι δύσκολο η γλώσσα σου, αλλά τι να κάνουμε" είναι όμως και τόσο ωραία :-)

   • akenaton avatar
    akenaton @ George 24/09/2013 17:39:39

    Πράγματι, είναι τόσο όμορφη κι εκφραστική η γλώσσα μας!

 20. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 24/09/2013 14:35:20

  Συγχαρητήρια Akenaton, ψύχραιμη και χρήσιμη ανάλυση.

 21. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 24/09/2013 15:30:35

  Aγαπητέ Ακένατον
  Η Εκλογική δύναμη της Ακροδεξιάς εκ της Μεταπολίτευσης και δώθε είναι της τάξης του 5%. Οι μετακινήσεις ως και εσύ παρέθεσες δείχνουν αυτό που ουδείς τολμά να πεί , οι διαχωριστικές γραμμές του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α. με την Ακροδεξιά και την Σκληροπυρηνική Δεξιά είναι ανύπαρκτες και αυτό αποδείκνυεται σε περιόδους κρίσης απο ταχύτατη μετατόπιση κοινωνικών ομάδων

  Υπάρχουν μια σειρά απο αίτια εχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια.Υπάρχει ιστορικότητα του φαινόμενου και αυτή έχει καταγραφεί. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και αυτή αναφέρθηκε.Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες όμως μια βασική παράμετρος παραμένει μακράν κάθε προσέγγισης .

  Αφορά τον τρόπο που χρησιμοποίησε την κρατική επιχορήγηση το νενοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. , την χρηματοδότηση της απο ιδιώτες και τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων αυτών . Ισως φαίνεται απλοικό όμως είναι βασικό γιατί η οικονομική ευρωστεία της επέτρεψε να εξαγοράσει στην κυριολεξία συνειδήσεις, να αποκτήσει φιλολαικό πρόσωπο και να διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό και να κάνει την διαδικτυακή της παρουσία ισχυρή

  Αν βγούν τα στοιχεία αυτά στην δημοσιότητα τότε ίσως η έκπληξη είναι μεγαλύτερη γιατί υπάρχει πιθανότητα μέσα απο υπόγειες και πολυδαίδαλες διαδρομές να προκύψουν στοιχεία για τυχόν εμπλοκή και εξωτερικού παράγοντα.

  Κατά συνέπεια αποκτά άλλη διάσταση η πολιτική κα ικοινωνική ενίσχυσης της , και η ενίσχυση της δεν προήλθε μόνο απο φιλικές στάσεις αλλά απο έντεχνες εχθρικές στάσεις με στόχο την περαιτέρω πρόκληση πολωτικού κλίματος

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 24/09/2013 17:38:06

   Βάλατε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Όχι μονάχα η κρατική επιχορήγηση αλλά και η προ αυτής χρηματοδότες της ΧΑ θα πρέπει να ελεγχθούν. Η Πολιτεία αν θέλει, έχει τα εργαλεία να μάθει ποιοι υπήρξαν οι αιμοδότες αυτής της ομάδας τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορέσει αυτή να πληρώνει γραφεία, "μεροκάμματα" και οικονομικές ενισχύσεις σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Αν ακολουθήσει κανείς το χρήμα, μπορεί να μάθει περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη και από μια ποινική προδικασία.

 22. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 24/09/2013 15:49:02

  Τελικά οι εγγεγραμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ έχουμε καλύτερο πολιτικό αισθητήριο μου φαίνεται. ;-)

 23. firiki2010 avatar
  firiki2010 24/09/2013 16:40:01

  Ορθότατη επισήμανση. Λίγο πιο αναλυτικά θα έλεγα ότι ο Σαμαράς δεν φρόντισε να γίνουν κατανοητά ούτε στη βάση ούτε σε πολλά στελέχη του το είδος, το εύρος και η αιτία του "αντιμνημονισμού" του

 24. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 24/09/2013 16:42:07

  Αγαπητέ Akenaton πρόσθεσε ότι το σημείο που έγινε το μπαμ ανόδου της ΧΑ ήταν οι πρώτες πλατείες των αγανακτισμένων όπου ο κοινοβουλευτισμός απονομιμοποιήθηκε στα μάτια πολλών που δεν συμφωνούσαν κατά τ'άλλα με την Αριστερά. Έτσι στράφηκαν σε Καμμένο και Χρυσή Αυγή. Να καεί το μπουρδέλο η βουλή, κρεμάλες, λαϊκά δικαστήρια και λοιπές ανοησίες. Έτσι έπεισαν το κομμάτι αυτό των πολιτών ότι είναι οι αξιόπιστοι αντισυστημικοί τιμωροί του κοινοβουλευτικού συστήματος που μας έφερε στην χρεοκοπία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 24/09/2013 17:28:11

   Εξαιρετικό σχόλιο. Πράγματι, έτσι είναι. Η πλατεία βοήθησε πολύ στην "αποενοχοποίηση" της ΧΑ. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν τα σχόλια συμπληρώνουν ή και ανατρέπουν σε κάποια σημεία ένα σημείωμα. Αυτό είναι απόδειξη της δύναμης και της ανάγκης του διαλόγου.

 25. firiki2010 avatar
  firiki2010 24/09/2013 17:17:12

  Αkenaton, πολύ καλή ανάλυση ! Θα υποστείς ... αναδημοσίευση στο firiki2010.

  Την άρνηση μάλιστα των αιτιών της ανόδου της ΧΑ ( αίτια που από την πλειοψηφία θεωρούνται δεδομένα) την θεωρώ και τολμηρή και διεισδυτική. Το θέμα είναι όντως ψυχολογικό και κοινωνικό και δεν αφορά μόνο την ψήφο στην ΧΑ ( αυτό είναι ίσως μια διαφοροποίηση ή προσθήκη σε σχέση με την ανάλυση σου)
  Πριν λίγο σε ένα διπλανό post σχολίαζα : "...Νομίζω πως όλες αυτές οι παλαβές επιλογές που μας προέκυψαν στις τελευταίες εκλογές δεν είναι παρά αποτέλεσμα της επιθυμίας μιας μεγάλης και πολύ μπερδεμένης μερίδας συμπολιτών μας για επιστροφή στο ανέμελο παρελθόν. “Θέλουμε την ζωή μας πίσω!” Και δεν μπορούνε να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ή θα φτιάξουμε μια καινούργια ΑΛΛΗ ζωή με κόπο, με φρόνηση, με ρεαλισμό και θα γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα ή αφού τσαλαβουτήσουμε κάμποσο ακόμα στο προβληματικό παρόν μας θα μας ρουφήξει ένα καταστροφικό μέλλον."

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 24/09/2013 17:33:55

   Αγαπητέ Φιρίκη, έχετε δίκιο. Κατά βάθος αυτή είναι η κρυφή επιθυμία μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Επιστροφή σε μια ονειρική αλλά δανεική ζωή σαν κι αυτήν προ του 2009. Όσο περισσότεροι το παίρναν απόφαση πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ποτέ ξανά, όλο και κάποιοι "αποσκιρτούσαν" σε ντεμέκ αντισυστημική ψήφο. Αυτές τις ψήφους κατάφερε να τις "σκουπίσει" η ΧΑ. Έκανε όμως το μοιραίο(;) λάθος. Τώρα η μπάλα είναι στην δημοκρατική πλευρά του γηπέδου. Για να δούμε, θα την παίξουμε με επιτυχία την μπαλιά; Να είστε καλά πάντα και να γράφετε στο πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιό σας!

 26. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 24/09/2013 17:37:46

  Οι λόγοι που κάνουν τους ψηφοφόρους να επιλέγουν τό ένα ή το άλλο κόμμα είναι ΜΟΝΟ πολιτικοί. Βιομήχανοι και άνεργοι συνυπάρχουν και στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΧΑ.Δεν είναι λοιπόν η οικονομία που κάνει την διαφορά αλλά η πολιτική άποψη των πραγμάτων.Οι πολίτες εγκατέληψαν τα παραδοσιακά κόματα γιατί θεώρισαν ότι αυτά τους εγκατέληψαν.Οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και μετά της ΝΔ να προσκυνήσουν τους τραπεζίτες, να εγκαταλίψουν την χώρα στα χέρια ξένων κατακτητών και να γίνουν υπηρέτες τους, οδήγησαν τους ψηφοφόρους μακριά τους.
  Οι πολίτες ζητούν από τους κομματικούς σχηματισμούς σταθερότητα στις απόψεις τους. Αυτό το βρήκαν στην αρχή στον Σαμαρά,γιαυτό είχε μεγάλη αποδοχή,την οποία έχασε μόλις τα γύρισε και άρχισε να υπογράφει ότι χαρτί του έβαζαν εμπρό του. Η σταθερότητα των απόψεων του Τσίπρα ήταν αυτή που του έδωσε το μεγάλο άλμα στα ποσοστά. Οι παλλινοδίες και το νερό που έριξε στο κρασί του είναι αυτά που τον έχουν καθηλωμένο δημοσκοπικά.
  Η εγκατάλιψη των αρχών του έφερε το ΛΑΟΣ εκτός βουλής.
  Όλα αυτά τα γνωρίζει η ΧΑ γιαυτό και ο Μιχαλολιάκος λέει σε όλες τις ομιλίες του "δεν θα σας εγκαταλίψουμε ποτέ". Η ΧΑ θα πέσει μόνο όταν θα σκύψει το κεφάλι.

 27. Ελενη avatar
  Ελενη 24/09/2013 17:55:02

  Συγχαρητηρια.Όντως καμία ιδεολογική διασταση δεν υπάρχει στο φαινόμενο διότι απλούστατα κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα σημερα από ιδεολογίες που γέννησαν οι κοινωνικές συνθήκες του εικοστού αιώνα.Ομως δείτε και μια αλλη πλευρά, που θα γίνει ορατή σε λίγα χρόνια¨η κρισιμη μαζα ψηφοφόρων της χρυσής αυγής δεν θα είναι οι αγανακτισμένοι μεσηλικες αλλα τα σημερινα παιδια.Που δεν κατανοούν αφηρημένες εννοιες αλλα μονο lifestyle.Και ειδικά την εικόνα με την οποια ανατραφηκαν .Μαυρη δυναμη(βλ.ηλεκτρονικα παιχνιδια)Ο χρυσαυγιτης ειναι η ενσαρκωση του προτύπου τους.Νομιζω ολο το παιχνιδι ηδη παιζεται σε αυτο το εικονικο επιπεδο και οχι στο ιδεολογικο

 28. yianna avatar
  yianna 24/09/2013 18:29:21

  Akenaton,
  Συγχαρητήρια, πάντα ορθολογικός στις αναλύσεις σας.

 29. βαγόνι avatar
  βαγόνι 24/09/2013 19:24:37

  Kαλή δουλειά!+++

 30. ιεραξ avatar
  ιεραξ 24/09/2013 22:54:46

  Κομβικό πολιτικό σημείο είναι η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και στη συνέχεια η ψήφιση του μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012. ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ τότε. Ή το κόμμα ψηλά και η πατρίδα στα τάρταρα, ή συμβιβασμός. Αυτό το πολιτικά ΔΥΣΠΕΠΤΟ (εως και σήμερα) φούντωσε ΧΑ και καμμένους. Ετσι απλά. Η λύση? Χρειάζεται χρόνος, τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης (με αστοχίες, αλλά γίνεται) και με απτά αποτελέσματα θα πεισθούν και οι σημερινοί ΄΄δύσπεπτοι΄΄

 31. akenaton avatar
  akenaton 24/09/2013 23:20:19

  Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα ...

 32. MCA avatar
  MCA 25/09/2013 21:39:14

  Κακώς συνδέεται το λαθρομεταναστευτικό μόνο με την ασφάλεια. Περισσότερο αυτήν την στιγμή έχει να κάνει με την ανεργία. Πολύς κόσμος ερμηνεύει την πολυπληθή παρουσία των ξένων, ως κύριο αίτιο που δεν έχει δουλειά ή δουλεύει με χαμηλό μεροκάματο.
  Αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο κατά την γνώμη μου στην άνοδο της ΧΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.