25/11/2009 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άνθιμος: «Με τον Σαμαρά ο μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται»

Στην κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα, τον μητροπολιτικό Ναό και το μουσείο της Μητρόπολης ξενάγησε τον Αντώνη Σαμαρά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Μετά την ξενάγηση δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είναι χαρά μας που υποδεχόμαστε τον κ. Σαμαρά και τον ευχαριστούμε που είναι εδώ. Στην Εκκλησία τιμούμε όλα τα πολιτικά πρόσωπα επειδή είναι εκείνα που εκφράζουν τη βούληση και την τιμή του Λαού προς τα πρόσωπά τους. Είναι επόμενο, φυσικό και Δίκαιο.

Έχω όμως το αίσθημα εξʼ αιτίας της καταγωγής του και του γενεολογικού του δένδρου, αυτό που με πληροφορεί η συνείδησή μου είναι ότι ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται.  Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μακάρι να βρεθεί λύση και το αποτέλεσμα να είναι για το καλό της Ειρήνης και της Ελλάδας».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το σταντ της οργάνωσης «Αγάπη», που έχει στηθεί με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας Εναντίον Γυναικών, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες από την εκπρόσωπό της Έλενα Ράπτη, βουλευτή Θεσσαλονίκης, η οποία δήλωσε: «Ενημερώνουμε τους πολίτες για το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πολύ ευεργετικές διατάξεις στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και ενημερώνουμε τις κακοποιημένες γυναίκες για το που μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να βρουν στήριξη. Με την παρουσία του κ. Σαμαρά πολλαπλασιάζεται το κοινωνικό μήνυμα της «Αγάπης». Τον ευχαριστούμε, του ευχόμαστε καλή δύναμη και πάνω από όλα η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους στη Ν.Δ.».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 25/11/2009 13:56:44

  Δεύτερος Κοκκινούλης ο μητροπολίτης μας. Τον πάω πάντως.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Kώστας Θ. 25/11/2009 14:22:08

   Θ' ανοιξει κι αυτός κανένα mall σαν τον πρώτο Κοκκινούλη; Ή ο Νασίκας είναι ο φέρελπις επιχειρηματίας και τους μπερδεύω;

   • Ενατος Ιωάννης avatar
    Ενατος Ιωάννης @ Sic transit gloria mundi 25/11/2009 17:33:32

    Ο Κοκκινούλης ως ΕΑΣ άνοιξε ένα μικρό εμπορικό κέντρο σε μια περιοχή της Λάρισας. Καμία σχέση με mall πάντως! Ελάτε να το δείτε.... Και σίγουρα όχι σε παράνομες εκτάσεις και χωρίς καταδικαστικές αποφάσεις όπως οι Λάτσηδες..

 2. Υ. avatar
  Υ. 25/11/2009 14:06:38

  Πρέπει να συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα, το ΥπΕξ να επανδρωθεί από παπάδες. Ή θα κάνουν την Ελλάδα διπλάσια, ή οικόπεδα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Υ. 25/11/2009 14:24:30

   Και διπλάσια και οικόπεδα. Διπλάσια οικόπεδα, δηλαδή ιδιωτική Ελλάδα, τουτέστι μη Ελλάδα.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Υ. 25/11/2009 14:39:14

   Να το ρισκάρουμε λες, ε; Την πιθανότητα να μείνουμε μισοί να την αποκλείσω ... Πάντως μια μαυρίλα εκεί στο "οικόπεδο" της Βασιλίσσης Σοφίας να την αντέξουμε προτείνεις ...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 25/11/2009 14:42:36

    Έ, ακόμα και μισό οικόπεδο να μείνουμε, το ρισκάρω. Θα γίνει μεζονέτα με κάλυψη 100%, οπότε τι είχαμε τι χάσαμε σε επιφάνεια. Θα είναι και πολυτελείας ο χώρος.

 3. isnogood avatar
  isnogood 25/11/2009 14:37:29

  Ο Παναγιώτατος είναι καλοκάγαθος ποιμήν και ως τέτοιος υποδέχτηκε τη Ντόρα.
  Τώρα αν κάποια δημοσιογραφικά παπαγαλάκια πιάστηκαν απο την ευγενική προτροπή του 'χειροκροτήστε' μάλλον είχαν κλειστά τα αυτιά τους πριν...

  Σχετικῶς μὲ τὰ σχόλια γιὰ τὴν συμμετοχὴ τῆς κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στὴν ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία στὸν ἱερὸ Ναὸ τῆςἁγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης τὴν Κυριακὴ 22 Νοεμβρίου 2009 ἀνακοινοῦνται τὰ κάτωθι:


  1. Ἡ κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετὰ τοῦ συζύγου της προσῆλθον στὴνἐκκλησία τῆς ἁγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης ἀπὸ δική τους ἀγαθὴ προαίρεση γιὰ νὰ λειτουργηθοῦν. Ὁ Παναγ. Μητροπολίτης κ.Ἄνθιμος καλωσόρισε τὴν Ἑλληνίδα πολιτικό, ὡς ὤφειλε, διευκρινίζοντας ὅτι τὴν αὐτὴ ὑποδοχὴ θὰ ἐπεφύλασσε ὁ ἴδιος καὶ στοὺς συνυποψηφίους της πολιτικοὺς ἄνδρες ἐὰν θὰ ἦσαν καὶ αὐτοὶ παρόντες. Κατὰ τὸ «κοινωνικόν», δηλ. περὶ τὸ τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ λειτουργῶν Μητροπολίτης κ. Ἄνθιμος ὡμίλησεν ἐκ τοῦ ἱεροῦ Εὐαγγελίου περὶ τοῦ ἄφρονος πλουσίου καὶ ἀνεφέρθη σὲ δύο ἐπιζήμια γιὰ τὴν ψυχή μας συμπτώματα, δηλαδὴ στὸν ἐγωκεντρισμὸ καὶ στὴν ὑλιστικὴ ἀφροσύνη, στὰ ὁποῖα ἡ πίστη μας ἀντιπαρατάσσει τὴν ταπείνωση καὶ τὴν φιλάνθρωπη σωφροσύνη.


  2. Στὴ συνέχεια ἐνεφέρθη στὸ Σκοπιανὸ ζήτημα καὶ ἀνέγνωσε δημοσίευμα γιὰ τὶς πονηρὲς προθέσεις τῆς ἡγεσίας τῶν Σκοπίων νὰ μετακινήσουν τὴν λύση τῆς διαφορᾶς μὲ τὴν Ἑλλάδα σὲ διεθνῆ Ἐπιτροπὴ διαιτησίας, ὅπως ἔγινε μὲ τὴν Κροατία καὶ τὴν Σλοβενία, διότι ἔτσι πιστεύουν ὅτι θὰ ἐπιτύχουν τοὺς στόχους τους. «Στὸ μεταξύ», εἶπε ὁ Παναγιώτατος, «ἑτοιμάζονται νὰ τοποθετήσουν οἱ Σκοπιανοὶ τὸ ὕψους 23 μέτρων ἄγαλμα τοῦ Μ. Ἀλεξάνδρου στὰ Σκόπια». Ἐπίσης ὁ Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εἶπε :


  «Κυρία Μπακογιάννη ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες Μακεδόνες δὲν θέλομε σὲ καμμιὰ περίπτωση νὰ τεθῇ τὸ ὄνομα ‘Μακεδονία’. αὐτὸ θὰ εἶναι στὸ μέλλον πολλαπλῶς ἐπιζήμιο καὶ γιὰ τὰ Σκόπια καὶ γιὰ τὴν Ἑλλάδα μας».


  Καὶ κατέληξε μὲ εὐχὲς γιὰ εἰρήνη καὶ συνεργασία μὲ τοὺς γειτονικοὺς λαούς, ὑπὸ τὸν ὅρο ὅτι θὰ ὑπάρχῃ σεβασμὸς στὴ δικαιοσύνη καὶ στὴν ἱστορία.


  3. Στὸ τέλος, ὁ Παναγιώτατος, εἶπε : «Γνωρίζομε ὅτι σεῖς θὰ μπορούσατε νὰ μᾶς πῆτε πολλὰ ἐπὶ τοῦ θέματος τοῦ Σκοπιανοῦ, ἀλλὰ δὲν προβλέπεται διάλογος μὲ τὸν ἄμβωνα».


  Ἐπηκολούθησε ἀπόλυτος σιωπή, τὸ πυκνότατο ἐκκλησίασμα ἔδειχνε πώς κάτι περίμενε, καὶ ἀπὸ ἀγαθὴ φιλοφροσύνη καὶ γιὰ νὰ λυθῇ ἡ σιωπή, ὁ Μητροπολίτης μας εἶπε πρὸς τὸ ἐκκλησίασμα «χειροκροτῆστε τὴν κ. Μπακογιάννη» καὶ ὁ λαὸς ἀνταποκρίθηκε. Ὁ Παναγιώτατος ἐδήλωσε γιὰ τὸ χειροκρότημα : «Τὰ τελευταῖαχρόνια ἔχουν ἀκουσθῇ πολλὰ χειροκροτήματα στοὺς Ναοὺς γιὰ εὐχάριστα γεγονότα». Στὴ συγκεκριμένη περίπτωση εἶπε ὁ κ.Ἄνθιμος τὸ «χειροκροτῆστε» ἀπὸ ἕνα αἴσθημα εἰλικρινοῦς φιλοξενίας καὶ φιλόφρονος διαθέσεως. Ἂν δὲν ἦταν ἔτσι θὰ ἔλεγε «meaculpa». Ἀλλὰ δὲν τὸ λέγει. Λυπεῖται γιὰ μερικοὺς δημοσιογράφους ποὺ ἔμειναν μόνο στὸ χειροκρότημα καὶ ἀγνόησαν ὅλα τὰ ἄλλα. Ἀλλὰ μήπως εἶναι ἡ πρώτη φορά; Οἱ ἐφημερίδες ἀξιολογοῦν τὰ γεγονότα ἀνάλογα μὲ τὶς ἀπόψεις τους.


  Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

  • XAPLAS avatar
   XAPLAS @ isnogood 25/11/2009 20:03:31

   Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΕΙΠΑΜΕ, 'Η Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ?

 4. tiramola avatar
  tiramola 25/11/2009 14:45:21

  Ως γνωστόν η δεξιά του κυρίου είναι απαραίτητη ακόμα και για την πολιτική καριέρα...
  Ο κύριος Σαμαράς , ο μεσσίας εκ Μεσσηνίας , έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους μισούς Έλληνες κατεβάζοντας τις "επίμαχες" σκηνές από το ντοκυμαντέρ του Γαβρά.
  Πατρίς , εκκλησία και νεοδημοκρατική οικογένεια.
  Νυν υπερ πάντων ο αγών...

  • Υ. avatar
   Υ. @ tiramola 25/11/2009 14:56:12

   Τιραμόλα, έχει ξαναγραφεί. Την απόφαση για το κόψιμο πήρε ο Παντερμαλής, ως καθ’ ύλην αρμόδιος. Κάτι εξ άλλου που το δήλωσε και ο ίδιος, την επίμαχη περίοδο. Μη προσπαθείς να αντιπολιτευθείς το Σαμαρά. Τελικά, φαίνεται ότι είσαι κρυφομητσοτακικός. Γραμμή από ΓΑΠ, να ψηφισθεί η ψηλή.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Υ. 25/11/2009 15:01:36


    Με το να χαρακτηρίζεις τους συνομιλητές σε Μητσοτακικούς , Γαπικούς ή οτιδήποτε άλλο δεν ακυρώνεις με αυτόν τον τρόπο το συλλογισμό ή την άποψή τους.
    Μην μας θυμίζεις την παλαία κακιά κυβέρνηση της ΝΔ όπου γιά όλα έφταιγαν οι υφιστάμενοι...

    • Υ. avatar
     Υ. @ tiramola 25/11/2009 15:09:21

     Καλά, αυτά για άλλη ώρα. Κοίταξε να σηκώσεις το τηλεφωνάκι σου, και να καλέσεις φιλαράκια σου ΝΔίτες στη Θεσσαλονίκη, στις 19.30 να έρθουν στο Βελίδειο! ΟΚ?

    • tiramola avatar
     tiramola @ tiramola 25/11/2009 15:19:17

     @Υ...άμα είναι να σωθεί η πατρίς να πληρώσω και κάτι παραπάνω στη vodafone...

    • Υ. avatar
     Υ. @ tiramola 25/11/2009 15:26:07

     ....και στείλε μου το λογαριασμό.

    • vardarskian avatar
     vardarskian @ tiramola 25/11/2009 15:33:51

     έννοια σας και τα αφεντικά της vodafone δεν αφήνουν κανέναν ζημιωμένο! Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

   • περαστικός avatar
    περαστικός @ Υ. 25/11/2009 15:03:02

    Το πρόβλημα με τον Σαμαρά δεν είναι ότι έκοψε τις επίμαχες σκηνές από το φιλμ του Γαβρά, αλλά ότι δέχτηκε να επανέλθει αυτούσιο το φιλμ και να καταλήξουν τα ανόητα προπαγανδιστικά ιδεολογήματα του Γαβρά να γίνονται θέαμα σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου.

    Το ξεχάσατε;

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ tiramola 25/11/2009 16:01:25

   Εμ τόσα € πήρε ο πασοκος εργολαβία για τα μικι μάους
   Νυν υπερ πάντων τα μπικίνια.

  • Ενατος Ιωάννης avatar
   Ενατος Ιωάννης @ tiramola 25/11/2009 17:38:44

   Η Δεξιά του Κυρίου δεν είναι η δική σου δεξιά! Αν θέλεις να είσαι ασεβής δικαίωμά σου! Οι βλάσφημοι όμως στην αρχαιότητα έπιναν κόνιο! Μάθε να σέβεσαι αν όχι τους μακαριστούς Ιεράρχες μας τον Θεό μας!
   Ο Γαβράς που ανέφερες δεν κατέγραψε τίποτα για τους ανελέητους διγμούς και βασανισμούς των πρώτων Χριστιανών στην αρχαιότητα. Τότε που δυστυχώς ακόμη και τα θαυμάσια κτίσματα όπως ο Παρθενώνας, ήταν σύμβολα αυτού του διωγμού!
   Όταν καταγράψει τί έγινε και από ποιούς στην αρχαιότητα τότε θα τα ξαναπούμε!!!!

 5. περαστικός avatar
  περαστικός 25/11/2009 15:01:20

  Δεν είχα χρόνο εκείνες τις ημέρες να το γράψω, το γράφω τώρα.

  Είδα το βίντεο με την υποδοχή Άνθιμου στην Μπακογιάννη.

  Το πρόβλημα είναι γενικότερο και βρωμάει αντικληρικαλισμό μέχρι τα μπούνια. Τα συζητούσα με έναν φίλο, ευκαιρία να τα γράψω και εδώ.

  Τους ιερείς να μην τους κρίνετε σαν να είναι πολιτικοί.

  Ο Άνθιμος είναι ένας γλυκύτατος και αβρός άνθρωπος. Την υποδέχτηκε ανθρώπινα και προσωπικά όπως της άρμοζε. Δείχνει ίσως και τη διαφορά του από όλους εμάς. Που μόλις δούμε έναν άνθρωπο να κάνει διαφορετική επιλογή από εμάς (πχ Ντόρα αντί Αντώνη), αμέσως αρχίζουμε να γράφουμε εναντίον του. Ε ναι κύριοι, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν σκέφτονται έτσι. Που σέβονται την προσωπικότητα του καθενός και η αβρότητά τους μπορεί να είναι παρεξηγίσιμη. Ο Άνθιμος δεν υπολογίζει τα λόγια του πενήντα φορές. Τα λέει αυθόρμητα και ανοίγει την καρδιά του σε κάθε ευκαιρία. Είναι ένα παιδί. Και ναι, όσο κι αν αυτό δεν ταιριάζει με την εικόνα των παπάδων-στρίγγλων-επιχειρηματιών-οικοπεδοφάγων-ανήθικων-τεράτων-σατανάδων, τέτοιοι άνθρωποι είναι όλοι (σχεδόν) οι ιερείς. Δεν ταιριάζει αυτό που λέω με την εικόνα που πλασάρουν τα ΜΜΕ και έχει εντυπωθεί στο κεφάλι των περισσοτέρων (είτε από αριστερά απωθημένα, είτε από παράσυρση από το κλίμα της εποχής), αλλά είναι η πραγματικότητα.

  Κανένα γύρισμα και καμία κωλοτούμπα. Ο Άνθιμος είναι πάντα ο Άθνιμος. Όπως πολλοί του χώρου του. Όση συκοφαντία ή παρεξήγηση κι αν τρώνε στη μάπα, παραμένουν το ίδιο αγνοί, το ίδιο παιδιά, το ίδιο αυθόρμητοι, το ίδιο αβροί.

  Τις παραπάνω απαράδεκτες ειρωνίες δεν τις σχολιάζω καν.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ περαστικός 25/11/2009 15:06:34

   Τους ταπεινούς, ακτήμονες ιερείς τους αγαπώ, κι έχω φίλους τέτοιους ανθρώπους. Αλλά όχι και δεύτερος Άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης ο Άνθιμος!

   • περαστικός avatar
    περαστικός @ Sic transit gloria mundi 25/11/2009 15:10:46

    Η παραπάνω ανακοίνωση που έβαλε ο isnogood τα λέει όλα.

    Και απαντάει σε όσους βιάστηκαν να τον "καταγγείλουν".

    Ακτήμονες είναι ΟΛΟΙ οι ιερείς, τόσο πολύ να μη φανερώνεις την ασχετοσύνη σου.

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ περαστικός 25/11/2009 15:14:58

     Οι απλοί ιερείς φυσικά, όμως τι κάνουμε με άλλους που είναι managers σε ΑΕ ή offshore;

    • περαστικός avatar
     περαστικός @ περαστικός 25/11/2009 15:16:19

     Είσαι εντελώς βλήμα.

    • tiramola avatar
     tiramola @ περαστικός 25/11/2009 15:22:55

     @περαστικός
     Γιατί χαρακτηρίζεις "βλήμα" τον συνομιλητή σου?
     Κατέχεις την απόλυτη αλήθεια ή απλά είσαι δεξιός?

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ περαστικός 25/11/2009 15:38:56

     Στρατευμένος δεξιός; Εξ ού και ο λόγος περί πυρομαχικών;

    • vardarskian avatar
     vardarskian @ περαστικός 25/11/2009 15:43:38

     tiramola κατάλαβες τώρα γιατί;

    • tiramola avatar
     tiramola @ περαστικός 25/11/2009 15:47:51

     @vardarskian
     Oh , yea!!!!

 6. αντί avatar
  αντί 25/11/2009 15:07:36

  Από τα χειρότερα και επικινδυνότερα παραδείγματα ιερωμένων της χώρας.

 7. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 25/11/2009 15:07:56

  Άντε ετοιμάζετα τα αμπέχωνα, τις σκελαίες και τα άρβυλα για να μεγαλώσουμε χέρι-χέρι με τους παπάδες και τον Καρατζαφέρη την Ελλάδα!
  Ο Σαμαράς βέβαια φαντάρος δεν έχει πάει. Αλλά δεν πειράζει! Θα πάνε άλλοι για αυτόν.
  Ο στρατηγός Γιανναράς και ο Νεοκλής θα είναι οι θεωρητικοί της εκστρατείας. Μόνο μη παραιτηθεί ο Αντώνης στα μισά και έχουμε πάλι δράματα...

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ o Μήτσος 25/11/2009 15:15:06

   Ο Σαμαράς υπηρέτησε 9 μήνες και απαλλάχτηκε από το υπόλοιπο. Είναι από τα αρνητικά του. Όμως άλλο 9 μήνες και μετά απαλλαγή και άλλο καθόλου, όπως κυκλοφορεί ευρέως τελευταία.

   • ΜιχΜιχ avatar
    ΜιχΜιχ @ περαστικός 25/11/2009 15:47:48

    Γιατί αρνητικό; Είναι λιγότερο πατριώτες π.χ. όσοι προστάτες υπηρετούν λιγότερο ή όσοι οικογενειάρχες ομογενείς εξαγοράζουν μέρος της θητείας;

    Για τον Σαμαρά, ξέρεις γιατί υπηρέτησε τόσο;

    • o Μήτσος avatar
     o Μήτσος @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 16:00:34

     Δεν ξέρει.
     Η Ν.Δ. λέει ότι δεν υπηρέτησε καθόλου. Έχει τεράστια σημασία για άτομα που δηλώνουν "ακρίτες" και "ετοιμοπόλεμοι" να την έχουν κοπανίσει από το στρατό. Θεωρώ την θητεία για όλους τους υπόλοιπους χαμένο χρόνο. Για τους "υπερπατριώτες" (βλέπε Αϊβαλιώτη) και το Σαμαρά όμως είναι υποχρεωτική, αλλοιώς να τα αφήσουν αυτά που ξέρουν. Κηδεία με ξένα κόλυβα θέλουν να κάνουν και αυτοί. Μη μασάτε!

    • ΜιχΜιχ avatar
     ΜιχΜιχ @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 16:38:02

     Άρα γιατί μιλάμε χωρίς να ξέρουμε; Για να πετάμε λάσπη άδικα;

     Ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει ο FactorX και να τελειώνει η ιστορία.

  • tiramola avatar
   tiramola @ o Μήτσος 25/11/2009 15:16:38

   Μην δημιουργείς προβλήματα στο προσωπικό Μήτσο!!!!
   Νυν υπερ πάντων η νίκη στας εσωκομματικάς εκλογάς!!!

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ tiramola 25/11/2009 15:26:07

    Όσο και να προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να βλάψει τον Σαμαρά,από την Δευτέρα θα τον έχει μπροστά του σαν αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 8. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 25/11/2009 15:17:59

  «Τους ιερείς να μην τους κρίνετε σαν να είναι πολιτικοί.»

  Είμαι έτοιμος να το κάνω, τώρα! Και να τους ακούσω να ομιλούν, να νουθετούν, να μας μαθαίνουν τα ιερά, το Ευαγγέλιο, την αγάπη, το ορθόδοξο πνεύμα ... Αλλά δε μας το επιτρέπουν οι ίδιοι. Αφού μπλέκονται ΑΥΤΟΙ με την πολιτική πώς να μη τους κρίνουμε (και) πολιτικά;

  Και για να μη φτάσουμε στο 21, μήπως θα πρέπει να ξεχάσουμε την εισβολή Χριστόδουλου στην πολιτική σκηνή; Ο Ιερώνυμος αυτό το αντέστρεψε και του βγάζω το καπέλο. Αλλά ο Άνθιμος μπλέχτηκε, τί να κάνουμε; «Χειροκροτήστε» είπε τη μια φορά και έβγαλε ολόκληρη ανακοίνωση να το εξηγήσει. «Ο Άνθιμος υπέρ Σαμαρά" λέει η ανάρτηση. Να τα εκλάβουμε όλα αυτά ως απολιτίκ;

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ antiathlitikos 25/11/2009 15:21:17

   Πάρτε και τον Μακά(β)ριο. Τι ήταν περισσότερο: πολιτικός ή παπάς;

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ o Μήτσος 25/11/2009 15:24:58

    Δεν είχε όμως Νεοκλή ο Μακάριος ρε Μήτσο! Πού πάμε Μήτσο ...

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ antiathlitikos 25/11/2009 15:24:03

   Ο Ιερώνυμος, ναι, κάτι αντέστρεψε. Ξεχάσαμε ότι έχουμε Αρχιεπίσκοπο. Αλήθεια, έχουμε;

   Την ανακοίνωση την έβγαλε επειδή διάφοροι ανόητοι την εξέλαβαν σαν στήριξη διαβάζοντάς τον σαν πολιτικό. Αλλιώς δεν υπήρχε λόγος. Το κατάλαβες μήπως τώρα;

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ περαστικός 25/11/2009 15:30:14

    Έχουμε Αρχιεπίσκοπο,αλλά δεν μιλάει για τίποτα και τα πάει καλά με τους Νεοεποχίτες.Πού'σαι βρε Χριστόδουλε? Βιάστηκες πολύ να την κάνεις...

    • vardarskian avatar
     vardarskian @ ΙΩΝΑΣ 25/11/2009 15:37:51

     μια χαρά μιλάει. κι όσοι έχουν αυτιά και θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ακούν.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ antiathlitikos 25/11/2009 19:40:17

   Ή γνώμη μου για το Χριστόδουλο είναι ότι πολύ κακώς ανακατεύτηκε με αυτά που ανακατεύονταν. Είχε κάτι το διαφορετικό, το πιο πολιτικό η παρέμβασή του. Αν και πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος, ποτέ δεν μπόρεσα να παραδεχθώ την πολιτική ρητορική Χριστόδουλου. Η Εκκλησία εργάζεται με άλλα μέσα, με τη μετάνοια, με τα ιερά μυστήρια, δεν εργάζεται με τον πολιτικό λόγο, με το πολιτικό κήρυγμα.

   Ο Άνθιμος είναι, θέλω να πιστεύω, αρκετά διαφορετικός. Του αρέσει να μιλάει στα κανάλια για το Σκοπιανό, αλλά οι παρεμβάσεις του σταματούν εκεί. Έχει έναν ρόλο που είχε πάντοτε η Εκκλησία, αυτόν της εκφοράς του λόγους της συνείδησης του έθνους. Σε πολλούς δεν αρέσει, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει (άλλο ότι δεν το παραδέχονται για τέτοιο, εννοώ ότι συμβαίνει να έχει η Εκκλησία αυτή την αυτοσυνειδησία). Θέλω να πιστεύω επίσης ότι ήταν καλοπροαίρετος στο θέμα της Ντόρας, αλλά την πάτησε, έκανε λάθος δηλαδή και στην ουσία πήρε θέση εκείνη τη στιγμή με το χειροκρότημα.

   Πήρε θέση για το λόγο ότι μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας όποιος νοιάζεται για το Σκοπιανό δεν μπορεί να είναι ουδέτερος. Αν είσαι ουδέτερος αδικείς το Σαμαρά. Να πω για κάποιον που δεν τον ενοχλεί η σύνθετη ονομασία να μην διαμορφώσει θέση με βάση το Σκοπιανό, μάλιστα. Αλλά, Παναγιώτατε, εσάς σας νοιάζει το θέμα. Δεν μπορείτε παρά να στηλιτεύσετε τη μέχρι τώρα πολιτική της, όχι να τη δικαιώσετε. Αν μιλήσετε. Που καλύτερα θα ήταν να μην μιλήσετε.

 9. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 25/11/2009 15:20:03

  Μήτσο,μπορείς να μας αποδείξεις με στοιχεία ότι ο Σαμαράς δεν υπηρέτησε στον Στρατό?Αν όχι,είσαι βαλτός από ...αλλού,όλοι ξέρουμε από πού,και κοινός συκοφάντης.

 10. GREEN avatar
  GREEN 25/11/2009 15:30:47

  Καλά μυαλά. Η Εκκλησία είναι Εκκλησία και πάντα κρατά Θερμοπύλες. Τα σχόλια σας είναι παλιομοδίτικά και ΕξαρχιοΚολωνακιώτικά. Ξεκολλάτε. Έχετε γίνει γραφικοί.
  Οι Έλληνες είναι 20 και όχι 10 εκατομμύρια
  Το σχέδιο Αναν β ‘ περνά μέσα από την εκλογή του προέδρου της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Τα ίδια έλεγε και ο συναγερμός και το «ΟΧΙ» ακόμα να το χωνέψει.
  Ή Σαμαράς ή κολοτούμπες

  • tiramola avatar
   tiramola @ GREEN 25/11/2009 15:44:25

   @GREEN
   Άσε που στηρίζει και την οικονομία...
   Ξέρεις πόσα θα πληρώσεις αν κάνεις "μυστήριο" στον Λουμπαδιάρη?
   Ειδικά αν θέλεις και τους δύο ψάλτες ή ανάψεις όλους τους πολυέλεους αυξάνεται κατακόρυφα το ΑΕΠ....

 11. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 25/11/2009 15:39:49

  Ωραία μα την αλήθεια όλα αυτά περί απολιτικής ιεροσύνης. Όταν μάλιστα λέγονται με φανατισμό γίνονται ωραιότερα. Αλλά το επιχείρημα της άλλου τύπου κρίσης τους – της μη πολιτικής τους κρίσης – εκτός από το ότι δε λαμβάνει υπ΄όψη του τη δική τους πολιτική εμπλοκή μας επιβάλλει και την άποψη ότι σε μερικά πράγματα «απαγορεύεται» να σκεφτόμαστε εμείς πολιτικά. Με βάση ποιαν αρχή και ποια φιλοσοφία αυτή η απαγόρευση;

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ antiathlitikos 25/11/2009 15:55:12

   ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ:

   Δεν είπα ότι οι ιερείς δεν μιλάνε πολιτικά ή δεν πρέπει να μιλάνε πολιτικά (προσωπικά πιστεύω το αντίθετο), είπα "να μην τους κρίνετε σαν να είναι πολιτικοί". Τι σχέση έχει αυτό που είπα με αυτό που κατάλαβαν οι περισσότεροι; καμία σχέση!

   Ο πολιτικός πριν πει κάτι, το σκέφτεται, το βασανίζει, εξετάζει την επίδραση που θα έχει, υπολογίζει κάθε λέξη να δει αν θα εκληφθεί υποστήριξη του ενός ή του άλλου (πράγματος, θέσης ή προσώπου) κλπ. Δεν αφήνονται τα λόγια του στην τύχη. Αυτό και μόνο εννοούσα. Νόμιζα ότι ήταν σαφές. Ο Άνθιμος λοιπόν ΔΕΝ το κάνει αυτό. Κανένας ιερέας. Ούτε και ο Χριστόδουλος το έκανε. Ίσως το κάνει ο Ιερώνυμος, γι' αυτό μιλάει μία φορά το χρόνο. Και γι' αυτό παρεξηγούνται εύκολα οι παπάδες.

   Ο Άνθιμος από αβρότητα χαιρέτησε την Μπακογιάννη (και συμπλήρωσε ότι δεν συμφωνεί με καμία παραχώρηση του όρου "Μακεδονία" γνωρίζοντας τις θέσεις της) και στο τέλος, ναι, είπε "χειροκροτήστε την" επειδή σέβεται τον κάθε άνθρωπο. Όλο αυτό, το εξέλαβαν ορισμένοι ως στήριξη της Μπακογιάννη! Που για μένα που είδα το βίντεο ήτανε προφανέστατο σφάλμα.

   Τώρα, για "απολιτίκ" δε μίλησα ποτέ. Πολιτικά είναι όλα. Εγώ δεν διαχωρίζω τα ζητήματα σε πολιτικά και σε απολιτίκ. Απολιτίκ είναι μόνο συμπεριφορές, όχι ζητήματα. Απολιτίκ είναι ο καναπεδάτος, ο ωχαδερφιστής, ο δε βαριέσαι αδελφέ, ο καταναλωτής, ο ατομιστής. Αυτά. Ακόμη και για τον πόνο της ζωής να μιλάει κανείς, κι αυτό πολιτική είναι.

   Σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι υπέρ του να έχουν γνώμη και να την λένε δημόσια όλοι. Και δεν εξαιρώ κάποιον επειδή δεν τον γουστάρω, τον ίδιο ή αυτό που εκπροσωπεί. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τους αντικληρικαλιστές. Δεν γουστάρουν την Εκκλησία και θέλουν να θέσουν τους ιερείς στο περιθώριο. Ε όχι. Πολύ καλά κάνουν και εκφράζονται δημοσίως για τα δημόσια πράγματα. Αυτό δα μας έλειπε τώρα. Προοδευτική λογοκρισία.

   Τον Άνθιμο τον πάμε επειδή είναι αγνός άνθρωπος.

   Την Εκκλησία και την πίστη, την πάμε.

   Τον τέως Αττικής δεν τον πάμε επειδή ήταν λαμόγιο.


   Τους γιατρούς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα λιγότερο από τα μηνιάτικα ενός τριμήνου το ιατρείου τους δεν τους πάμε. Αυτοί είναι λαμόγια.

   Τους άλλους γιατρούς που σώζουν ζωές τους πάμε.

   Την ιατρική την πάμε.

   Είμαι σαφής.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ περαστικός 25/11/2009 16:46:12

    Μπορεί να διαφωνούμε κάθετα σε πολλά θέματα, περαστκέ, αλλά επειδή έχεις άποψη και μπορείς και τη στηρίζεις γι αυτό μιλάμε - και δεν είναι η πρώτη φορά. Το ότι παρεκτρέπεσαι ώρες ώρες δε με πειράζει καθόλου. Μπορεί να το κάνω κι εγώ.

    Δεκτές οι διεκρινίσεις σου. Απλώς δε συμφωνώ ότι η λειτοργία Χριστόδουλου - Άνθιμου δεν είναι πολιτική. Είναι 100% πολιτική. Υπάρχουν δύο θέματα:

    1. Μπορεί οι ιερείς να εμπλέκονται στην πολιτική; Αν απαντήσουμε θετικά ανοίγει μια τεράστια συζήτηση που μάλλον δεν είναι της παρούσης. Αλλά όχι υποκρισία και πολιτική έκφραση που δεν είναι τέτοια λόγω ράσου.

    2. Εμείς οι κοσμικοί δεν είναι δυνατόν, ο,τι και να απαντήσουμε στο 1, να μη τους κρίνουμε πολιτικά. Κι όταν συμπεριφέρονται πολιτικά θα τους κρίνουμε και ως πολιτικούς. Μακριά από μένα η υπόνοια ότι ο Άνθιμος υποστηρίζει Μπακογιάννη. Δεν του ταιριάζει!

    Ερώτηση: Υποστηρίζει ή δεν υποστηρίζει Σαμαρά, όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ της ανάρτησης;

 12. qwert avatar
  qwert 25/11/2009 15:47:31

  Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη η εμφάνιση των υποψηφίων αρχηγών στο πλευρό δεσποτάδων ωσάν να παίρνουν κάποιο χρίσμα. Απαράδεκτη..
  Καταδεικνύει ότι ανεξαρτήτως πεποιθήσεων του καθενός συνδιαλέγονται με κάθε φορέα εξουσίας και δύναμης προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη. Άρα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με επιχειρηματίες, πρεσβείες κ.λπ. Αυτό ισχύει για όλους και για να μην παραμυθιάζεται κανείς γενικώς.

  • tiramola avatar
   tiramola @ qwert 25/11/2009 15:55:22

   @qwert
   Εδώ ο μέχρι πριν 1,5 μήνα "δυνατό χαρτί της παράταξης" μετά της ιατρού συζήγου του παρέα με τις κάμερες πήγε να υπογράψει υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες...
   Το οποίο εξέχασε να επαναφέρει όταν έγινε πρωθυπουργάρα...
   Παραμύθι θέλει ο κόσμος....

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ tiramola 25/11/2009 15:57:32

    καλά, τιραμόλα, θα τρως δούλεμα για καιρό. Αρθούρος καθηγητής ...ΑΠΕ. Έχει και έδρα για επιδοτήσεις το ΕΜΠ;

    • tiramola avatar
     tiramola @ archaeopteryx 25/11/2009 16:03:05

     Ορίστε...
     Τι χαλάς τη σοβαρή μας συζήτηση?
     Με μένα τα έχεις βάλει?
     Τι τον πέρασες τον Αρθούρο , Παλαιοκρασα?

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 25/11/2009 16:04:32

     Το θυμάσαι το έργο "Monty Python in search of the Holy Grail" :)

 13. o Μήτσος avatar
  o Μήτσος 25/11/2009 15:47:46

  @ΙΩΝΑΣ
  όποιος δεν γουστάρει το Σαμαρά είναι με την κόρη του Δρακουμέλ. Είναι χάρισμα να σκέφτεται κανείς έτσι απλά. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχεις έτσι ποτέ αμφιβολίες για τίποτα. Είσαι με τους "καλούς" και τελείωσε.

  Όμως υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν ότι όλες οι επιλογές μεταξύ των τεσσάρων που έγιναν τρείς είναι πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο. Δεν πρόκειται να κάνουν ούτε καλό στην παράταξη σας ούτε στην χώρα μας κανένα από τα 4 άτομα.

 14. Έλεος avatar
  Έλεος 25/11/2009 16:10:59

  Οι ιερείς θα μπορούσαν να ομιλούν λίγο περισσότερο για τα του Ευαγγελίου. Δεν θα ενοχλούσε η εισχώρηση στα χωράφια της πολιτικής, αν γινόταν από πρόσωπα που τις υπόλοιπες φορες μιλάνε για το Ευαγγέλιο.
  Με το Χριστόδουλο και τους συνεχιστές - μιμητές του, συνέβη το εξής παράλογο: να μη μιλάνε ΠΟΤΕ θεολογικά, αλλά μόνο πολιτικά.

  Επίσης, ο Μέγας Πατριώτης Χριστόδουλος, αν δεν κάνω λάθος, όταν ήρθε ο Κλίντον, έτρεχε στο προεδρικό για τεμενάδες, χαιρετούρες και χαμόγελα.

  Τέτοιο πατριωτισμό, να πυροβολώ μπεκάτσες με ατάκες τύπου "σε αντίθεση με τους άγγλους που είναι θυληπρεπείς, οι έλληνες είναι ανδροπρεπείς", αλλά να μην έχω τα γκατς να κατονομάσω τις ΗΠΑ και την πρεσβεία τους για το αδιάκοπο έργο τους εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας, ξέρω κι εγώ να πουλήσω...

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ Έλεος 25/11/2009 17:38:10

   Παράλογο επειδή δεν παρακολουθούσες τότε παρά μόνο τηλεόραση. Σε πληροφορώ ότι ο Χριστόδουλους μιλούσε "Θεολογικά" όπως λες πολύ περισσότερο από "πολιτικά". Όχι όμως στα 20 δευτερόλεπτα που έδειχναν τα κανάλια.

   Ο Χριστόδουλος, σου θυμίζω επίσης, έλεγε ότι ο Κλίντον έχει τα χέρια του βαμμένα με το αίμα των Σέρβων. Αυτολεξί. Το ξέχασες κι όλας; Για πες μου ΕΝΑΝ πολιτικό που να έχει κάνει τόσο ωμή δήλωση κατά οποιουδήποτε ξένου ηγέτη.

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ περαστικός 25/11/2009 20:57:36

    Αυτά είναι που δεν μου άρεζαν στο Χριστόδουλο. Να ήταν πολιτικός, να του πω μπράβο, γεια στο στόμα σου. Δεν ήταν όμως. Και ο λόγος αυτός δεν είναι λόγος ιεράρχη, είναι λόγος πολιτικού.

    • Αρράκις الراقص avatar
     Αρράκις الراقص @ Blimblomblim 25/11/2009 22:09:08

     Μπερδεύουμε μήπως τον πολιτικό λόγο με τον κομματικό; Δεν υπάρχει περίπτωση ο ανθρώπινος λόγος, εκκλησιαστικός ή θύραθεν να μην είναι πολιτικός. Κομματικός να μην είναι.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ Blimblomblim 25/11/2009 22:19:23

     Δεν είπα πολιτικός λόγος. Είπα "λόγος πολιτικού" σε αντιδιαστολή με τον "λόγο ιεράρχη". Ο λόγος Χριστόδουλου είχε πολιτική στόχευση και όχι θρησκευτική ή έστω εθνικοθρησκευτική. Δεν λέμε ότι είναι λάθος αυτό που είπε, αλλά λέμε ότι δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί έναν ιεράρχη και πάντως όχι με αυτόν τον τρόπο. Έτσι θα ασχολούνταν ένας πολιτικός.

 15. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 25/11/2009 16:22:25

  @Μήτσος
  "Θεωρώ την θητεία για όλους τους υπόλοιπους χαμένο χρόνο". Εάν εξαιρέσουμε τους πολεμολάτρεις, είναι γενικά χαμένος χρόνος ή με τον τρόπο που υπηρετούμε στην Ελλάδα; Εάν είναι το δεύτερο θα επανέλθω να συνεχίσουμε, εάν είναι το πρώτο, διαφωνώ.
  Εξηγούμαι: ένας ΠΟΛΙΤΗΣ δεν έχει μόνο δικαιώματα, όπως κατά την άποψή μου, έχει υπερβολικά τονιστεί τα τελευταία χρόνια. Έχει και υποχρεώσεις, όπως οι φόροι, σύμφωνα με τις δυνάμεις του, και η θητεία για να υπερασπιστεί το σπίτι του πρωτίστως.
  Επαναλαμβάνω ότι εάν εννοείς τη θητεία όπως είναι τώρα να συζητήσουμε σε άλλο επίπεδο. Αλλά σε θεωρητικό - πολιτικό επίπεδο, η άποψή μου μόλις γράφτηκε.

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ Α.Κ. 25/11/2009 16:39:15

   Σαφέστατα εννοώ με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα ο στρατός είναι χαμένος χρόνος.
   Ειδικά αν βλέπεις τσάτσους να την κοπανάνε, κολητούς και συγγενείς να μετατίθενται σε υπηρεσίες λούφας μέσω πολιτικών κυκλωμάτων κλπ. τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

   Το κράτος θα έπρεπε να οργανώσει τα πράματα έτσι ώστε οι άνθρωποι που μαντρώνει για 1 χρόνο να μαθαίνουν νέα πράγματα και να προσφέρουν στο σύνολο.

   Όπως γίνεται τώρα η θητεία οι φαντάροι πέρνουν κιλά από το καθισιό και μαθαίνουν να καπνίζουν και να λουφάρουν.

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ o Μήτσος 26/11/2009 11:14:28

    Συμφωνώ και επαυξάνω.

 16. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 25/11/2009 16:36:16

  Είπε όχι. Δεν θα δώσει συνέντευξη στο Mega ο Αντώνης Σαμαράς. Η είδηση είναι απόλυτα διασταυρωμένη. Τον πίεζαν επί πολλές ημέρες αλλά τελικά επικαλέστηκε φορτωμένο πρόγραμμα και δεν θα μιλήσει στο κεντρικό δελτίο του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού. Πρόκειται για ισχυρό... χαστούκι στο κύρος του Mega. Εάν το έκανε για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ή γιατί παίζει κατενάτσιο ώστε να αποφύγει το λάθος, ή γιατί φοβάται προβοκάτσια δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είπε όχι. Όχι, ενώ σε άλλους (μικρότερους) τηλεοπτικούς σταθμούς είπε ναι! apo to blog fimotro

 17. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:04:58

  Με διακομματική συναίνεση ψηφίστηκε το 1975 ο πρώτος μετά τη μεταπολίτευση στρατολογικός νόμος, Το 1975 ο πρώτος στρατολογικός νόμος έδινε την δυνατότητα για απαλλαγή από στράτευση ή για μειωμένη στρατιωτική θητεία σε όσους είχαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά από πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  Οι έλληνες επιστήμονες, δηλαδή, που διέπρεπαν ή διέπρεψαν στο εξωτερικό, κάτοχοι πτυχίων διακεκριμένων ξένων πανεπιστημίων, μπορούσαν αν έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης του στρατολογικού νόμου που τότε ίσχυε, να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία – ακόμα και να απαλλαγούν από την στρατιωτική θητεία υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις.
  Κάνοντας χρήση αυτού του στρατολογικού νόμου – όπως είχε φυσικά δικαίωμα -, ο κύριος Σαμαράς υπηρέτησε εννέα μήνες στον στρατό, όταν η στρατιωτική θητεία ήταν συνολικά 24 μήνες
  Ο κύριος Σαμαράς κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης διάταξης έπραξε νομότυπα.
  Ελέγχεται όμως σε ηθικό επίπεδο αυτή η επιλογή του, από την στιγμή μάλιστα που είχε αποφασίσει να εμπλακεί ενεργά και στην πολιτική(το 1977 εκλέχτηκε και πρώτη φορά βουλευτής).
  Δεν είναι σωστό και ηθικό κάποιος που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και μάλιστα στον ευρύτερο χώρο της πατριωτικής δεξιάς, να επιζητά κάνοντας χρήση μιας διάταξης νόμου να υπηρετήσει μειωμένη στρατιωτική θητεία, και να υπηρετήσει μόνο 9 μήνες αντί των 24 μηνών που ήταν τότε η στρατιωτική θητεία.
  Για εκείνον δεν ίσχυε τότε ότι ένας πολιτικός, εκτός από νόμιμος, οφείλει να είναι και ηθικός και ακέραιος– όπως υποστηρίζει τώρα-?
  Ή το ανακάλυψε στην διαδρομή?

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ sefsef 25/11/2009 17:12:41

   Αυτα να μας τα λεγατε το 80, το 85, το 90 ή το 2004 που εξελεγη ευρωβουλευτης. Όχι 4 μερες πριν τις εκλογες για αναδειξη νεου αρχηγου. ΤΟ timing παιζει πολυ σημαντικο ρολο φιλε μου. Σας πηρε ο πονος για τη θητεια του Αντωνη τωρα που βλεπετε πως παει για νικη απο την πρωτη Κυριακη? Ετσι νομιζετε θα τον βλαψετε? Ουαί ημίν γραμματείς και φαρισαίοι, υποκριτές !!!

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ sefsef 25/11/2009 17:15:34

   Επιχειρήματα σαν αυτό προδίδουν μάλλον άγνοια για τη θητεία σαν πρακτική στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.
   Θα ήταν δυο φορές ανήθικο αν υπηρετούσε 24 μήνες φυλώντας μαζί με άλλους 175 άλλους ναύτες (μία μέσα - 175 έξω) το άδειο οίκημα του Α/ΓΕΝ στην ακριτική Σαλαμίνα.

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ sefsef 25/11/2009 17:15:44

   ακριβώς! Και επειδή όλοι επικαλούνται εδώ μέσα το "ήθος" του, κάνουν επιμελώς γαργάρα τη λεπτομέρεια αυτή...

 18. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:11:55

  @ ΓΙΑΝΝΗΣ
  μην ξεχνάς όμως ότι πολλοί υποστηρικτές του κυρίου Σαμαρά -ακόμα και εδώ μέσα - αναρωτιούνται γιατί δεν εμφανίζεται περισσότερο στα τηλεοπτικά κανάλια -όπου έχει ως τώρα σταθεί πολύ καλά κατά γενική ομολογία - και υπονοούν ή κατηγορούν ότι ευθύνεται για αυτό η πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη ή οι καναλάρχες που και καλά την στηρίζουν.
  Όσο για το υποτιθέμενο χαστούκι στο Mega, δεν έδωσε στο κανάλι αυτό πριν λίγες μέρες μια συνέντευξη που παίχτηκε τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής στην εκπομπή των κυρίων Χασαπόπουλου και Αναγνωστάκη? Για ποιο χαστούκι τότε μιλάς?

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ sefsef 25/11/2009 17:14:48

   Έκανα αντιγραφη απο το blog fimotro. Aυτοι μιλανε για χαστουκι στο MEGA. Όχι εγω. Παντως ο κοσμος γελαει με τη Μητσοτακαινα που απο τη μια λεει πως ταχα την πολεμανε τα συμφεροντα και απο την αλλη ειναι ολη μερα στην τηλεοραση περιφερομενη σαν τηλεμαιντανος...

 19. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:22:16

  @ ΙΩΝΑΣ
  επειδή διάφοροι διαδίδουν ότι ο κύριος Σαμαράς δεν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως όφειλε,η αλήθεια είναι ότι έκανε χρήση διάταξης του στρατολογικού νόμου της εποχής για μειωμένη θητεία(9 μήνες).
  Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αν είναι ηθικό και σωστό κάποιος που εμπλέκεται ενεργά στην πολιτική - και θα κατέβει και για βουλευτής - και ανήκει στην πατριωτική δεξιά,μπορεί να υπηρετήσει μειωμένη θητεία -9 μήνες αντί 24 μηνών - κάνοντας χρήση μιας διάταξης νόμου΄.
  Η χρήση αυτής της διάταξης ήταν νόμιμη-νομότυπη και δικαίωμα όλων όσων την επικαλέστηκαν για να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία.
  Ήταν όμως ηθικό και σωστό να την χρησιμοποιήσει αυτή την διάταξη ο κύριος Σαμαράς - για να υπηρετήσει 9 μήνες - την ώρα που ασχολιόταν ενεργά με την πολιτική και μάλιστα στο στρατόπεδο της πατριωτικής δεξιάς?
  Αυτό είναι το ερώτημα.
  Ίσχυε τότε αυτό που ο κύριος Σαμαράς υποστηρίζει τώρα με επιτάσεως :
  " ένας πολιτικός, εκτός από νόμιμος, οφείλει να είναι και ηθικός και ακέραιος " ή
  "τα καλά και συμφέροντα"?

 20. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:27:47

  @ ΓΙΑΝΝΗΣ
  το κείμενο που ανάρτησες και στο οποίο απάντησα, δεν έκανε καθόλου αναφορά στην κυρία Μπακογιάννη.
  Επειδή όμως προφανώς δεν έχεις τι να μου απαντήσεις σοβαρά,την επικαλείσαι και μάλιστα την εγκαλείς.
  Και μην πεις ξανά ότι το είχε γράψει το fimotro και εσύ απλά το ανάρτησες,γιατί το ανάρτησες δεχόμενος αυτά που γράφει περί χαστουκιών,για να μας δείξεις τόσο πολύ δεν λογαριάζει τα κανάλια και τους καναλάρχες ο κύριος Σαμαράς.
  Υ.Γ : Επισημαίνω ότι είδα την συγκεκριμένη συνέντευξη στο MEGA και ομολογώ ότι ήταν πάρα πολύ καλός.

 21. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 25/11/2009 17:29:30

  Όποιος παίρνει διδακτορικό αφιερώνει αρκετά χρόνια της ζωής του στην έρευνα. Οι γνώσεις που αποκομίζει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της πατρίδας. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα αν ο Σαμαράς έκανε κάποιους μήνες λιγότερους θητεία και σπούδαζε για κάποια περισσότερα χρόνια, ώστε να αποκομίσει χρήσιμες γνώσεις. Δεν έστησε υπεράκτια εταιρεία για να μην πληρώνει φόρους.

  Πέραν τούτου, η Μπακογιάννη δεν υπηρέτησε στρατιωτική θητεία, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει ίσες υποχρεώσεις για άνδρες και γυναίκες. Βάσει αυτής της λογικής, από τη στιγμή που θα κατατάχθηκε ως εθελόντρια, είναι ανήθικη, αφού δέχτηκε στην πράξη έναν αντισυνταγματικό στρατολογικό νόμο. Και μην πει κάποιος πως οι γυναίκες γεννάνε, γιατί δεν έχει θεσπιστεί υποχρεωτική τεκνοποίηση για τις γυναίκες, ενώ η θητεία έχει νομικές συνέπειες για τους άνδρες.

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 17:30:42

   θα κατατάχθηκε ως εθελόντρια = δεν κατατάχθηκε ως εθελόντρια

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 18:01:22

    Yπάρχουν πολλοί με διδακτορικά και με πλήρη 24μηνη θητεία.
    Το δίκαιο είναι στράτευση στα 18, 19 για όλους όπως μελετάται τώρα.

   • o Μήτσος avatar
    o Μήτσος @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 18:41:58

    Η στράτευση στα 18 είναι η χειρότερη ιδέα που έχει εκφραστεί για το θέμα, παρόλο ότι είναι δημοφιλής.

    Τα παιδιά στα 18 τους είναι στην ηλικία που πρέπει να συνεχίσουν να σπουδάζουν και να μορφώνονται. Ένα κενό ολόκληρου έτους στις σπουδές τους, σε συνδυασμό με τον παράλογο χαρακτήρα και τρόπο που γίνεται η στρατιωτική εκπαίδευση και θητεία θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα τους.

    Πρέπει να μην πηγαίνουν στρατό πριν πάρουν τουλάχιστον το βασικό πτυχίο.

    Στα 18 ξέρουν λιγότερο πως να αντισταθούν και να αντιμετωπίσουν τους αξιωματικούς τους γιατί τους λείπει η κατάλληλη εμπειρία.

   • ΜιχΜιχ avatar
    ΜιχΜιχ @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 18:49:58

    αλλενάκι,

    το δίκαιο και συνταγματικό είναι ίση μεταχείριση ανδρών-γυναικών. Εμμέσως το είχε παραδεχτεί παλιότερα και ο Βενιζέλος στο ιστολόγιό του.

    Όσο για τον sefsef, που γράφει "δηλαδή με την λογική σου η κυρία Μπακογιάννη φταίει που δεν υπηρέτησε στρατιωτική θητεία", προφανώς δεν αντιλαμβάνεται πως ο παραλογισμός όσων βγάζουν "ανήθικο" τον Σαμαρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βγάλουμε "συμπεράσματα" και για άλλους. Δεν φταίμε εμείς που χρησιμοποιούμε την ίδια "λογική" για να καταδείξουμε τη συλλογιστική τους.

    Αδιέξοδα είναι αυτά. Κουράγιο και θα εκπληρωθεί η "προφητεία" του Ανδριανόπουλου για την... "κατηγορούμενη" "γυναίκα" "κόρη του Μητσοτάκη" (εμείς νομίζαμε πως είναι άντρας και γιος του Κατσανέβα). Στο καλό.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 19:01:20

    Ποιό είναι το βασικό πτυχίο; δεν περνούν όλοι σε ανώτατες σχολές. Άλλοι βγαίνουν μετά από ένα δύο χρόνια επαγγελματική εκπαίδευση στη δουλειά. Εφόσον ψηφίζουν από τα 18 καθορίζοντας την πορεία της χώρας γιατί να μην στρατεύονται στα 18;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 19:03:54

    MιχΜιχ, δεν έχω καμία αντίρρηση για τη στράτευση γυναικών.

   • o Μήτσος avatar
    o Μήτσος @ ΜιχΜιχ 25/11/2009 19:09:21

    Ας πούμε και για όσους δεν σπουδάζουν 3 χρόνια για να μάθουν μια τέχνη. Να τελιώσουν ένα ΙΕΚ π.χ. η μια σχολή μαγειρικής και να δουλέψουν και 2 χρονάκια να έχουν μια κατεύθυνση όταν τελιώσουν το στρατό.

    Έχω δει 20άρηδες να τελιώνουν τον στρατό όπου μπήκαν στα 18, και αντί να χαίρονται που τελιώνουν, να είναι σε πανικό, για το τι θα αντιμετωπίσουν βγαίνοντας στην κοινωνία επειδή ακριβώς δεν ξέρουν τίποτα. Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν ανεπάγγελτο και άσχετο να κάνει αρχή επαγγελματική ή στην εκπαίδευση στα 20. Μετά από περίπου 2 χρόνια στρατό ο άνθρωπος "βαραίνει".

 22. περαστικός avatar
  περαστικός 25/11/2009 17:33:09

  Απαντώ στον αντιαθλητικό λίγο παραπάνω.

  Ρωτάς "1. Μπορεί οι ιερείς να εμπλέκονται στην πολιτική;"

  Απάντησα ήδη. Ανάλογα με το τι θεωρείς "πολιτική". Εξήγησα ήδη τη διαφορά. Το ξαναλέω. Αν εννοείς την πολιτική με την ευρεία έννοια, τότε υποχρεωτικά ναι. Όπως είπα ακόμα και ο λόγος για τον πόνο της ζωής είναι πολιτική.

  Αν με την "πολιτική" εννοείς την "κομματοκρατία", δηλαδή τη φανερή υποστήριξη υπέρ κομμάτων ή προσώπων, τότε ΟΧΙ. Δεν συμφωνώ προφανώς μ' αυτό. Η Εκκλησία, θυμίζω, έχει ζωή πολλών αιώνων, πολύ μεγαλύτερη και από τα κόμματα και από το ελληνικό κράτος. Ο ιερωμένος νιώθει αυτό το ιστορικό βάρος και σπάνια παρεκτρέπεται.

  Ρωτάς "2. Εμείς οι κοσμικοί δεν είναι δυνατόν, ο,τι και να απαντήσουμε στο 1, να μη τους κρίνουμε πολιτικά!"

  Το να κρίνεις "πολιτικά" σημαίνει πάλι αυτό που ήδη είπα. Δηλαδή να μη λαμβάνεις υπόψη σου ποια προσωπικότητα είναι πίσω από τα λόγια που κριτικάρεις, ούτε τις συνθήκες και να τους κρίνεις σαν να είναι δήλωση υποστήριξης από άλλον πολιτικό. Με την ευρεία έννοια όμως, βέβαια και θα τον κρίνεις "πολιτικά". Δηλαδή θα ακούσεις τη γνώμη του για τα ευρύτερα πολιτικά θέματα και όταν έρθει η ώρα θα την αξιολογήσεις για να προσδώσεις κύρος στο πρόσωπο.

  Για παράδειγμα, την κοσμοθεωρία Χριστόδουλου την καταλάβαμε όλοι. Όχι από τις βάρβαρες κραυγές των συκοφαντών του, αλλά από τα δικά του λόγια. Βασικά ανησυχούσε για τον θρησκευτικό αποχρωματισμό που βλέπει ότι οδεύουμε ως χώρα και ως κοινωνία. Αυτός ήταν ο λόγος. Εγώ νομίζω ότι δικαιώνεται κάθε μέρα και θα δικαιωθεί. Το αν στα πέντε που έλεγε, τα ΜΜΕ έπιαναν το ένα για να προβάλλουν, το τραβούσαν στα άκρα και μετά τον έπιαναν στο ψιλό, ένας νοήμων άνθρωπος μπορεί να το αφαιρέσει από τα στοιχεία προς επεξεργασία. Τον λόγο σου τον είπα, οι πράξεις και το αν είχε δίκιο να ανησυχεί θα το κρίνει η ιστορία. Όχι εμείς εν θερμώ σήμερα.

  3. "Ερώτηση: Υποστηρίζει ή δεν υποστηρίζει Σαμαρά, όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ της ανάρτησης;"

  Η ερώτηση και μόνο δείχνει ότι "τον κρίνεις πολιτικά". Αφού το θέτεις ωμά θα σου πω εγώ τη γνώμη μου.

  Και ναι και όχι. Ο Άνθιμος λόγω της θέσης του (Μητρ. Θεσ/νίκης) και της προσωπικότητάς του βάζει το (πολιτικό αλλά όχι κομματικό) ζήτημα των Σκοπίων πάνω από κάθε άλλο. Άρα ο Άνθιμος "στηρίζει" εμμέσως ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ πολιτικό βρίσκεται κοντύτερα στις θέσεις που έχει λάβει ο ίδιος δημοσίως. Αν το κάνουν δύο, θα είναι και με τους δύο. Αν δεν το κάνει κανείς, δεν θα είναι με κανέναν.

  Εδώ ολοκληρώνω την απάντηση στο 1. Πιστεύω ότι ως κοινωνία έχουμε ΜΕΓΑΛΗ ανάγκη από ανθρώπους που να βάζουν τα διάφορα ζητήματα και τις απόψεις τους πάνω από την εξουσία ή τις συντεχνίες τους (κόμματα κλπ). Αυτό το κενό κάλυψε εν πολλοίς και ο Χριστόδουλος.

  Και προσωπικά εγώ τον Σαμαρά τον εκτιμώ από το 1993. Όχι φέτος. Για αυτόν τον λόγο. Έβαλε τις απόψεις του πάνω από το πολιτικό του μέλλον. Σπανιότατο για πολιτικό. Όχι όμως τόσο σπάνιο για ιεράρχη, διότι αυτοί δεν έχουν ανάγκη κανένα μέλλον. Είναι ισόβιοι Μητροπολίτες. Ο Άνθιμος μιλάει ελεύθερα και αυθόρμητα και παραμένει σταθερός στις απόψεις του (αν και τις μεταδίδει κάπως αρτσούμπαλα) επειδή δεν έχει ανάγκη να γλύψει κανέναν για να εξασφαλίσει καλύτερη ζωή ή μέλλον ή καλύτερη θέση.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ περαστικός 26/11/2009 12:54:59

   Περαστικέ, ευχαριστώ που μου δίνεις τη δυνατότητα να συνοψίσω τα βασικά σημεία της διαφορετικής μου άποψης:

   1. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια συζήτηση περί της έννοιας της «πολιτικής» αλλά θα μας πήγαινε πολύ μακριά και νομίζω ότι το βασικό θέμα που συζητούμε εδώ (για τον Άνθιμο συζητούμε, μη το ξεχνάμε) παραείναι «μικρό» για να οδηγηθούμε μέχρι εκεί. Για την οικονομία πάντως της συζήτησης, η άποψή μου είναι ξεκάθαρα ότι «πολιτική» είναι και τα δύο: και η δραστηριότητα που σχετίζεται με τη λειτουργία, την οργάνωση και τους στόχους μιας κοινωνίας και οι διάφορες «εκπεσούσες» εκφάνσεις της όπως η «κομματοκρατία».

   2. Για το αν πρέπει ή δεν πρέπει η εκκλησία να εμπλέκεται στην πολιτική η άποψή μου είναι μονοσήμαντη: όχι! Αλλά γνωρίζω επίσης ότι δε μου πέφτει λόγος. Η ίδια αποφασίζει, η ίδια πράττει. Κι εκεί συμπλέκεται με άλλους θεσμούς σε μια διαρκή διελκυστίνδα διαμόρφωσης κανόνων. Εγώ διατηρώ την πολυτέλεια του δικαιώματος να την κρίνω πολιτικά, γιατί περί αυτού ομιλούμε. Τη «θεολογική» πλευρά της δραστηριότητάς της θα την κρίνω επίσης πολιτικά, στο βαθμό που αυτή επιρρεάζει οποιαδήποτε πλευρά της ζωής μας: από το ρόλο του θρησκευτικού συναισθήματος στην κοινωνική λειτουργία μέχρι την ορθόδοξη άποψη περί αγάπης.

 23. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:33:47

  @ vardarskian
  με την λογική σου να του δώσουμε και παράσημο που υπηρέτησε μόνο 9 μήνες και όχι 24 μήνες και δεν ξοδεύτηκε το ελληνικό δημόσιο πιο πολύ.
  Αντί να απαντήσεις αν αυτό που έκανε ήταν ηθικό και σωστό(νόμιμο και νομότυπο ήταν),το προσπερνάς γρήγορα γιατί δεν σε συμφέρει, αλλά τον επικροτείς και τον χειροκροτάς τον κύριο Σαμαράς όταν λέει σήμερα ότι ο πολιτικός εκτός από νόμιμος πρέπει ταυτόχρονα να είναι και ηθικός και ακέραιος.....τον κύριο Βουλγαράκη - δεν είμαι οπαδός του - τον έκρινες αρνητικά όταν είπε ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό - ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ -.
  Τι γίνεται? Κατά την γνώμη σου κάνουμε και κάποιες εξαιρέσεις όποτε μας συμφέρει - όπως στην περίπτωση του κυρίου Σαμαρά -?

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ sefsef 25/11/2009 17:58:19

   @sefsef

   Μάλλον θα έπρεπε αλλά την οικονομική παράμετρο
   δεν τη σκέφτηκα καθόλου.

   Λάθος αν φάνηκε να το προσπερνάω.

   Πιστεύω απόλυτα ότι ήταν και ηθικό και σωστό, όσο ηθικό και σωστό είναι για τους υπόλοιπους υπόχρεους μειωμένης θητείας. (Δεν θα έλεγα τα ίδια αν δεν υπηρετούσε καθόλου)
   Η συσσώρευση πλούτου του Βουλγαράκη πολύ δύσκολα μπορεί να αποκλείσει επανειλλημένη παράκαμψη της γραφειοκρατίας, εσωτερική πληροφόρηση, ευνοϊκότερους όρους δανεισμού (και αποπληρωμής του) και άλλα τόσα λόγω του θώκου του.
   Ο Σαμαράς υπήχθη σε μια ευνοϊκή διάταξη ΙΣΧΥΟΥΣΑ για τον καθένα.
   Πως μπορεί να τίθεται μια σύγκριση ανάμεσά τους;

 24. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:44:28

  και σίγουρα δεν είναι περισσότερος πατριώτης ο κύριος Σαμαράς από εμένα και κάθε άλλο Έλληνα πολίτη.....και να σας πω τώρα ποιο θα ήταν για εμένα ηθικό και σωστό...αφού ήθελε ή προοριζόταν ο κύριος Σαμαράς να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική - και θα γινόταν σίγουρα βουλευτής λόγω της οικογένειάς του -,ας γύριζε νωρίτερα στην Ελλάδα και να έκανε την 24μηνη στρατιωτική του θητεία και μετά ας συνέχιζε τις σπουδές του.....ή όταν τις τελείωσε να έκανε κανονικά την θητεία του αγόγγυστα...... εγώ υπηρέτησα 16 μήνες συνολικά, 2 μήνες στην Θήβα και 14 μήνες στα σύνορα(Έβρος)....δεν είμαι λιγότερο πατριώτης από κανέναν πολιτικό......και δεν έκανα χρήση μιας ευεργετικής διάταξης για μειωμένη θητεία, όπως είχα το δικαίωμα γιατί ήθελα να υπηρετήσω την πατρίδα μου...

 25. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 17:52:14

  @ ΜιχΜιχ
  δηλαδή με την λογική σου η κυρία Μπακογιάννη φταίει που δεν υπηρέτησε στρατιωτική θητεία ή είναι η μόνη από όλες τις γυναίκες που δεν υπηρετούν στρατιωτική θητεία, που φταίει.....με αυτή την λογική όμως πρέπει να κατηγορήσουμε όλες τις γυναίκες....οπότε έωλο το επιχείρημά σου......στην προσπάθειά σου να καλύψεις και να δικαιολογήσεις τον κύριο Σαμαρά για την συγκεκριμένη πράξη του, γράφεις ό,τι θέλεις.......σε ρωτάω ξανά : ήταν ηθικό και σωστό αυτό που έκανε ο κύριος Σαμαράς?
  Η συγκεκριμένη πράξη του έρχεται σε δυσαρμονία με όσα υποστηρίζει περί ηθικής του πολιτικού σήμερα?

 26. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 18:16:36

  @ vardarskian.....κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις το πρόβλημα....ο κύριος Βουλγαράκης είχε δικαίωμα και ήταν νόμιμο να έχει offshore εταιρείες ή να είναι μέλος τους....ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ αφού ήταν υπουργός.......ο κύριος Σαμαράς είχε δικαίωμα και ήταν νόμιμο να κάνει χρήση διάταξης νόμου για μειωμένη θητεία.....ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ να υπηρετήσει μειωμένη θητεία,από την στιγμή που ασχολιόταν ενεργά με την πολιτική και σύντομα θα έβαζε υποψηφιότητα για βουλευτής Μεσσηνίας(1977) με κάποιο πατριωτικό κόμμα(ΝΔ).......αν δεν μπορείς να το καταλάβεις, δικό σου πρόβλημα......

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ sefsef 25/11/2009 19:17:21

   @sefsef

   Καταρχήν ο διαχωρισμός σε πατριωτικά ή μη κόμματα είναι δικός σου.

   Μάλλον εσύ δυσκολεύεσαι να παραδεχτείςότι οι off-shore του Βουλγαράκη διαφέρουν από αυτές οποιουδήποτε στερείται τις (ας πούμε κομψά) διευκολύνσεις του Βουλγαράκη.

   Η μειωμένη θητεία όμως του Σαμαρά είναι ακριβώς η ίδια με οποιουδήποτε άλλου υπόχρεου μειωμένης θητείας.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ sefsef 26/11/2009 11:44:04

   @ sefsef
   Παρακολουθώ την προσπάθεια να χρεωθεί ο Σαμαράς με το στίγμα της μειωμένης θητεία, ως μη όφειλε για ηθικούς λόγους. Συμφωνώ μαζί σου. Ηθικά έπρεπε να υπηρετήσει πλήρη θητεία.
   Το πρόβλημα της πλευρά που υποστηρίζεις όμως παραμένει: έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός αρχηγού που δεν υπηρέτησε πλήρη θητεία το 1975 και μίας αρχηγού που επέτρεψε να προσγειωθεί το αεροπλάνο των Σκοπίων σε ελληνικό έδαφος, έσπευσε να υποστηρίξει την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, και υποστήριξε το σχέδιο ΑΝΑΝ.
   Μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη η σύγκριση είναι συντριπτική και η επιλογή πανεύκολη, πάντα συνυπολογίζοντας ότι αυτή οι δύο είναι οι υποψήφιοι αρχηγοί τη δεδομένη περίοδο.

 27. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 18:23:51

  @ ΓΙΑΝΝΗΣ...μου γράφεις "Αυτα να μας τα λεγατε το 80, το 85, το 90 ή το 2004 που εξελεγη ευρωβουλευτης".....δεν σε είδα να σε πιάνει το ίδιο ο πόνος που κάποιοι αρθρογραφούν συνέχεια για το πρόσφατο 1965 και το πρόσφατο 1977 και μας έχουν "πρήξει" στα κείμενα για τον κύριο Μητσοτάκη......άραγε όσοι κάνουν συνέχεια αναφορά στον κύριο Μητσοτάκη και στο πρόσφατο 1965,φοβούνται μην βγει η κυρία Μπακογιάννη από τον πρώτο γύρο? Έτσι προσπαθούν να πείσουν ψηφοφόρους να μην την ψηφίσουν? Με την επίκληση γεγονότων του πρόσφατου 1965?
  Και συμφωνώ μαζί σου "Το timing παιζει πολυ σημαντικο ρολο φιλε μου".

 28. Κωστας-Κερκυρα avatar
  Κωστας-Κερκυρα 25/11/2009 18:30:01

  Καλα αληθεια μετα απο ολα οσα γινονται στην ΝΔ μετα της εκλογες ασχολουμαστε με το αν ο Σαμαρας πηγε 9 η 24 μηνες στρατο ? Δηλαδη οσο σιχαμενο επιχειρημα ηταν οτι ο μητσοτακης ηταν συνεργατης των γερμανων και τοτε ολοι οι νεοδημοκρατες το καταδικαζαμαι τωρα θα αμφισβητισουμε την πατριωτικοτιτα του Σαμαρα ? Αφου μπορουσε να υπηρετησει λιγοτερο πολυ καλα εκανε αν δεν υπαρχει καμια παρατυπια σε αυτο . Μηπως διλαδι οσοι υπηρετουν τωρα 12 μηνες δεν ειναι πατριωτες ? Και γιατι ολοι οι μελλοντικοι πολιτικοι δεν πανε στα ΟΥΚ να δειξουν ποσο μαχημοι ειναι ? Η κοινωνια γελαει με αυτα και πραγματικα τετοια επιχειρηματα δεν κανουν τιποτα αλλο παρα να συσπειρωνουν τους υποστηρικτες του Σαμαρα .
  Οταν απλα ο λαος δεν σε θελει ,αν εισαι ενας εντιμος πολιτικος οπως ο γεωργιος ραλλης η ο κωστας καραμανλης προσφατα ,περνεις το καπελακι σου και φευγεις με το κεφαλι ψηλα , δεν εκτοξευεις λασπη και απειλεις . Αλλα οταν το περιβαλον σου ειναι εξουσιομανη , ταυτισμενο με την καρεκλα , την εξουσια και το αρωστημενο εγω και εχεις μαθει οτι σκοπος της ζωης μας ειναι να κυβερνας και να ζεις με αυλοκολακες και υποταχτικους τοτε που να βρεθει καιρος για ωριμες σκεψεις .
  Εγω δεν ειμαι πεπεισμενος οτι ο Αντωνης Σαμαρας θα ειναι η αριστη λυση γιατι η ζωη ( κυριως η πολιτικη ζωη ) με εχει κανει πολυ επιφυλακτικο αλλα ο πολιτικος του λογος και τα επιχειρηματα του με πειθουν σιγουρα πολυ περισσοτερο απο τους αλλους δυο υποψηφιους . Η πλευρα που στηριζει την Ντορα Μπακογιαννη ειχε μια υποψηφιοτητα που θα μπορουσε να δειξει ικανοτητες και κυβερνησιμοτητα συναγωνησιμες του Σαμαρα και αυτη θα ηταν του Κωστα Χατζηδακη ενος πολυ ικανου πολιτικου ο οποιος ομως υποταχτηκε στην οικογενειοκρατικη επετηριδα δυστηχως για την παραταξη που θα μπορουσε να βιωσει μια πολυ πιο ενδιαφερουσα διαμαχη .
  Ας περιμενουμε ολοι λιγες μερες και ολα θα ξεκαθαρισουν , ας μην ξεχναμε οτι οι πιο σκληροι πολεμοι ειναι οι εμφυλιοι οποτε ολα ειναι πιθανα αν και υπαρχει σιγουρα φαβορι

 29. trochalos avatar
  trochalos 25/11/2009 20:55:53

  Σχετικά με την στρατιωτική θητεία του Σαμαρά ξέρω ότι πήγε 9 μήνες
  Ο ΓΑΠ πόσο πήγε και που;ξέρει κανείς να μου πει;

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ trochalos 25/11/2009 21:09:16

   Νομίζω ότι έκανε κανονικότατη θητεία στα σύνορα. Ο Ανδρέας ήταν ήδη αρχηγός αξιωμ. αντιπολίτευσης, αν δεν κάνω λάθος, μπορεί και πρωθυπουργός, οπότε δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Το έλεγαν και το καμάρωναν τότε για τη θητεία του παιντιού, αν θυμάμαι καλά.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ trochalos 25/11/2009 21:09:17

   ξέρουμε, αλλά δε το ξαναλέμε! να το ψάξεις στο διαδίκτυο ή να διαβάζεις περισσότερο αντινέα!

 30. sefsef avatar
  sefsef 25/11/2009 22:55:43

  ο κάθε άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική (μιλάω γενικά για όλους τους πολιτικούς) οφείλει -κατά την γνώμη μου - να υπηρετήσει κανονικά όλη την στρατιωτική του θητεία (αν γίνεται και σε μονάδα εκστρατείας) και να μην κάνει χρήση καμιάς ευεργετικής διάταξης για να υπηρετήσει μειωμένη θητεία(εκτός από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ λόγους υγείας). Δεν δέχομαι - και δεν θεωρώ ΗΘΙΚΟ - ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει στην πολιτική για να υπηρετήσει την πατρίδα και την κοινωνία, θα κάνει χρήση κάποιου νόμου για να αποφύγει έστω και μερικώς το ύψιστο χρέος(στρατιωτική θητεία) που του αναλογεί προς την πατρίδα. Όπως δεν θεωρώ ΗΘΙΚΟ,ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει στην πολιτική για να υπηρετήσει την πατρίδα και την κοινωνία, να επιδιώκει να υπηρετήσει την θητεία του στα σύνορα της Κερατέας ή στο σπίτι του.
  Το ίδιο πιστεύω για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και να ασκήσουν δημόσια αξιώματα.
  Δεν αναφέρομαι μόνο στον κύριο Σαμαρά. Με αφορμή αυτή την περίπτωσή του, αναφέρομαι σε όλους όσους υπηρέτησαν μειωμένη θητεία ή πήραν απαλλαγή από την στράτευση(και όχι για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ λόγους υγείας).
  ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ.
  Π.χ δεν θα μπορούσε ο κύριος Αιβαλιώτης -ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ- να σταματήσει για λίγο να εργάζεται στις Βρυξέλλες και να έρθει να υπηρετήσει κανονικά την στρατιωτική του θητεία, αφού είναι πατριώτης και αγαπάει τόσο πολύ την πατρίδα μας? Έπρεπε να περιμένει να υπαχθεί σε ευεργετικές διατάξεις για μειωμένη θητεία? Είναι αυτό δείγμα πατριωτισμού?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.