Άμυνα – εξωτερική πολιτική: Ε, δεν γίνεται, «ψεκάζουν» το ίδιο το Μαξίμου
18/05/2015 21:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άμυνα – εξωτερική πολιτική: Ε, δεν γίνεται, «ψεκάζουν» το ίδιο το Μαξίμου

Καλό θα ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος ομιλεί τώρα και για αμυντικά θέματα, προτού πει κάτι, τουλάχιστον να κοιτάζει τον χάρτη και να ξέρει που υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. ‘Η τουλάχιστον να απαιτεί από τον κ.Καμμένο να του δώσει τις πρέπουσες διευκρινίσεις, ως οφείλει, άλλωστε.

Εάν επρόκειτο για δήλωση ενός οποιουδήποτε πολιτικού, θα περνούσε απαρατήρητη. Όταν όμως, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα λέγει, τότε αποκτούν άλλη βαρύτητα. Εν πάση περιπτώσει, ο κ.Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όταν ερωτήθη στο μπρίφινγκ για τα περίφημα «σχέδια» που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας προ ημερών στο συνέδριο του Economist, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα προτείνει σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ βάση σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου, απάντησε ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο της μεταφοράς της ελληνικής αεροπορικής βάσης, από το Τυμπάκι της Κρήτης, σε νησί του Α.Αιγαίου.

Επιστημονική φαντασία;

Και μόνο ότι αυτό το σχέδιο, «πρόταση», «σκέψη» Καμμένου, όπως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε, έχει πέσει στο τραπέζι, και έχει τεθεί υπόψιν του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κ.Σακελλαρίδη, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αίσθηση και προβληματισμό στους ειδικούς και τους στρατιωτικούς. Άραγε, προβαίνει η κυβέρνηση σε μια τόσο σοβαρή κίνηση, μεταφέροντας μια τόσο σημαντική –για την εθνική άμυνα- βάση, στο Α.Αιγαίο, παραχωρώντας την μάλιστα στους αμερικανούς και τους ΝΑΤΟϊκούς στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών; Όπως όλα δείχνουν, μάλλον πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Και, είτε ο κ.Καμμένος δεν έχει ενημερώσει δεόντως τον κ.Σακελλαρίδη, είτε πρόκειται για «παραμύθια της Χαλιμάς» πριν από την επίσημη επίσκεψη Καμμένου τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ.

Ακόμα, όμως, κι’ αν δεν μεταφερθεί η βάση του Τυμπακίου στο Α.Αγαίο, είναι απορίας άξιον σε ποιο νησί ο κ.Καμμένος σκοπεύει να παραχωρήσει «αεροπορική βάση» στους ΝΑΤΟϊκούς. Άραγε, θα μας αποκαλύψει αυτό το top secret μυστικό του; ‘Η το φυλάει, για να μας το ανακοινώσει από τις ΗΠΑ, όπως εκείνο που μας είχε ανακοινώσει την προηγούμενη φορά που βρέθηκε εκεί, ότι πρότεινε να μοιράσει η Ελλάδα τον ενεργειακό πλούτο της (που δεν ξέρουμε ποιος είναι) 70%-30% με τους αμερικάνους; Και που οι τελευταίοι, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, δεν έχουν απαντήσει.

Άλλα αντ’ άλλων

Τι είπε λοιπόν, ο κ.Σακελλαρίδης; Ναι, «είναι μια σκέψη, πρόταση του κ.Καμμένου που έχει κατατεθεί στον πρωθυπουργό και δεν έχει τεθεί επίσημα προς το ΝΑΤΟ έτσι ώστε να προχωρήσει». Πρόσθεσε, δε, ότι δεν πρόκειται για νέα βάση, αλλά για μεταφορά μιας «σχεδιαζόμενης βάσης» (!), από το Τυμπάκι της Κρήτης σε κάποιο νησί του Α.Αιγαίου. Και κατέληξε: «Αυτή η σκέψη υπάρχει, θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και αντιστοίχως θα πράξουμε, και θα κατατεθούν οι προτάσεις και στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ». Να σημειωθεί ότι στην «σκέψη» Καμμένου αντιδρά εντονότατα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πάση περιπτώσει, για να μην τρελαθούμε, και να μην θεωρούμε ότι μας «ψεκάζουν», να πούμε ότι εδώ και σχεδόν δυο έτη, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να εγκαταστήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Ως μέρη, συζητούνταν η Σούδα, το Τυμπάκι και η Καλαμάτα. Κατά πληροφορίες, έντονες ενστάσεις στην αμερικανική πρόταση ήγειρε το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Ε.Βενιζέλου, όπως τουλάχιστον διαρρέουν κύκλοι του Πενταγώνου, οι οποίοι αντίθετα δηλώνουν υπέρμαχοι του αμερικανικού αιτήματος.

Ελεγχόμενη ενημέρωση

Το γεγονός ότι ο κ.Σακελλαρίδης διόλου διαφωτιστικές απαντήσεις έδωσε για το θέμα –προφανώς, διότι το υπουργείο Άμυνας δεν τον είχε ενημερώσει δεόντως- επουδενί σημαίνει ότι το τακτικό μπρίφινγκ δεν είναι αναγκαίο. Είναι, αντίθετα, χρήσιμος θεσμός, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν και πολλά από τα νευραλγικής σημασίας υπουργεία. Γιατί άραγε το υπουργείο Άμυνας δεν προχωρά σε μια τέτοια πρακτική; Γιατί ο κ.Καμμένος επιλέγει το συνέδριο του Economist για τέτοιου είδους ανακοινώσεις, στις οποίες όμως, δεν δέχεται διευκρινιστικές ερωτήσεις, και άρα είναι ντουφεκιές του στον αέρα;

Με την ευκαιρία, το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο παρατηρούνται κάποιες τουλάχιστον περίεργες μεθοδεύσεις. Για παράδειγμα, μετά από το μπαράζ εικονικών αερομαχιών στο Αιγαίο καθ’ όλη την εβδομάδα, την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε το ρεκόρ παραβιάσεων – παραβάσεων στο FIR Αθηνών (54 + 22) από δεκάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Και, ενώ η πρακτική του Πενταγώνου είναι να ενημερώνει εγκαίρως τους αρμόδιους συντάκτες, σε αυτή την περίπτωση, το ΓΕΕΘΑ προέβη στη σχετική ανακοίνωση περί τις 10 τη νύκτα. Μάλλον, για να μην «παίξει» το θέμα στα κανάλια, και να μην προλάβουν οι εφημερίδες την επόμενη ημέρα να το δημοσιεύσουν. Επικοινωνιακές κουτοπονηριές.

Είχαμε επίσης, θέσει και την προηγούμενη εβδομάδα το σχετικό ερώτημα για το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διατηρεί μεγάλα στεγανά στην ενημέρωση από τη στιγμή που επικεφαλής ανέλαβε ο κ.Κοτζιάς (όχι ότι επί Βενιζέλου ήταν καλύτερα – το αντίθετο). Θα πληροφορήσει ο κ.Κοτζιάς την κοινή γνώμη για τις συμφωνίες που έκλεισε στην Τουρκία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ή πρέπει και γι’ αυτό να ερωτηθεί ο κ.Σακελλαρίδης; Εκτός κι’ αν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν επιλέξει πλέον την πρακτική της μυστικής διπλωματίας (προς ΗΠΑ και Τουρκία). Διότι, όπως είναι κατανοητό, το να τραγουδάει ο υπουργός Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ουδόλως μας διαφωτίζει για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όπως διόλου διαφωτιστικά είναι τα πυροτεχνήματα Καμμένου προς υπερατλαντικές κατευθύνσεις.

Με την ευκαιρία, μόλις σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»...

ΣΧΟΛΙΑ

  1. κατωυποστάθμης avatar
    κατωυποστάθμης 19/05/2015 00:47:58

    δηλάδή τώρα εγινε και ο Γαβριηλούκος σοβαρή περίπτωση και πρέπει να μην χάνω κανένα τσιτάτο; ,ασε προτιμω να διαβάζω σουπερ Κατερίνα ειναι πολύ πιό ..σικ η ύλη του

  2. airman avatar
    airman 19/05/2015 07:08:10

    "... την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε το ρεκόρ παραβιάσεων – παραβάσεων στο FIR Αθηνών ..." Τι θα γίνει όταν σε μέλλοντα χρόνο (σύντομα) εάν η Ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες (αναχαιτίσεις); Όλα τα μηχανήματα χρειάζονται υλικό παραγωγής ενέργειας (καύσιμο) για να λειτουργήσουν. Πόσο έχει καταναλωθεί μέχρι τώρα, πόσο απομένει και πόσο μπορεί να εξασφαλισθεί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.