#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άμεση λύση στα προβλήματα των ΑΜΕΑΈχουμε γράψει πολλές φορές πως η κυβέρνηση θα πρέπει πάσει θυσία να διατηρήσει την συνοχή της κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει την οικονομική «φύλαξη» όλων εκείνων των αδύνατων στρωμάτων του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Ανάμεσα σε αυτούς, κυρίαρχη θέση κατέχουν τα ΑΜΕΑ. Άτομα ή και οικογένειες ολόκληρες που εναποθέτουν κάθε ελπίδα επιβίωσης στο γλίσχρο επίδομα αναπηρίας που δίνουν τα ταμεία και στο αντίστοιχο βοήθημα που παίρνουν όσοι από αυτούς είναι ανασφάλιστοι από την Πρόνοια.

Αυτή την στιγμή, συμβαίνει το εξής: η Πρόνοια, μόλις «κατάφερε» να αποστείλει στους λογαριασμούς τους το επίδομα διμήνου για τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2012. Κανείς δεν ρωτά αυτούς τους ανθρώπους, πως ζούνε τους δύο αυτούς μήνες που καθυστερεί η καταβολή του επιδόματός τους. Τι τρώνε, πως πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, την θέρμανση και τις άλλες βασικές τους ανάγκες.

Από την άλλη, όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, έχουν ήδη μπει στην διαδικασία ανανέωσής – πιστοποίησής τους μέσω των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Η κίνηση σωστή και ενδεδειγμένη, η εφαρμογή της όμως προβληματική.

Χώρια από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών, αποδείχτηκε στην πράξη πως ο χρόνος ελέγχου όλων των περιπτώσεων μπορεί να φτάσει σε βάθος 12 μηνών! Κάποιος που κατέθεσε τα χαρτιά του για πιστοποίηση π.χ. αναπηρικής σύνταξης λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, μπορεί να λάβει το «χαρτί» του μετά από 10 μήνες!

Κι αυτό, επειδή υπάρχει έλλειψη ψυχιάτρων που στελεχώνουν τις αντίστοιχες επιτροπές και αυτές συνεδριάζουν σχεδόν μετά από 5 μήνες! Ως εδώ καλά, αν συνεχιζόταν η καταβολή των συντάξεων απρόσκοπτα, με την αίρεση επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων εφόσον ο ανάπηρος τελικά αποδεικνυόταν πως δεν δικαιούται την σύνταξη.

Αλλά φευ! Στην Ελλάδα, είμαστε φτηνοί στο στάρι και ακριβοί στα πίτουρα. Η καταβολή των συντάξεων αυτών των ατόμων έχει ανασταλεί και για όσο διάστημα θα αναμένουν την κρίση της επιτροπής δεν θα λαμβάνουν χρήματα.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε πως θα επιβιώσουν αυτοί οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας όλους αυτούς τους μήνες, ειδικά αν έχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους. Η μάνα των δύο ανηλίκων που «ανέβηκε» στο γλυπτό της Ομονοίας, ανήκει δυστυχώς σε αυτή την κατηγορία!

Εκτός αυτού, τα ταμεία δεν θεωρούν τα βιβλιάριά τους και σύντομα, θα βρεθούν πολλοί από αυτούς χωρίς την τόσο απαραίτητη για την κατάστασή τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Απευθύνω έκκληση στους αρμόδιους Υπουργούς να δουν αυτά τα δύο θέματα ώστε να εξασφαλίσουν εγκαίρως, την παροχή στα ΑΜΕΑ της ελάχιστης αυτής βοήθειας που κάθε πολιτισμένο κράτος οφείλει να παρέχει σε άτομα αυτής της κατηγορίας. Δεν δύνανται να εργαστούν όλοι αυτοί και όντες οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα της κοινωνικής συνοχής, υπάρχει κίνδυνος άμεσος αυτή να σπάσει. Τα ΑΜΕΑ είναι ανάγκη να παίρνουν στην ώρα τους τόσο το προνοιακό βοήθημά τους, όσο και την σύνταξή τους.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 19/12/2012 13:44:35

  Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Το να μην συνεδριάζει η επιτροπή, είναι και θέμα φιλοτίμου των συμμετεχόντων σε αυτήν και ειδικά του προέδρου. Δεν πιστεύω ότι δεν βρίσκουν ελεύθερο χρόνο τα μέλη, που προφανώς έχουν ιδιωτικά ιατρεία...

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 19/12/2012 15:46:34

  Εκ της θεσεως μου εχω ελθει σε επαφη με πολλα ΑΜΕΑ. Ειναι αδιανοητο το πως σκεφτονται και εκφραζονται και με εχουν κανει να κλαψω μπολικες φορες.
  Επειδη πολλες φορες εχουμε φιλοσοφησει απο αυτο το site, μεχρι και για το που παμε οταν πεθαινουμε σχολιασαμε, ενα σιγουρο κριτηριο για τη θεση μας εκει που θα παμε ειναι και το πως φερθηκαμε στους αναξιοπαθουντες και ποση αγαπη και ευαισθησια δειξαμε .Κι αν για μας χτυπαει μια φορα το καμπανακι ,για τους ιθυνοντες ισχυει το "ο πολλα γνωριζων, πολλα δαρησεται"....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.