13/01/2009 23:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Άλωση» των ΜΜΕ εν μέσω κρίσης του Τύπου

Απευθείας στον έλεγχο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη (και κουμπάρου της Ντόρας) πέρασε ο έλεγχος του 25% του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου Σκάι.  Αρχικά η  εξαγορά είχε γίνει πριν από στις αρχές του 2007 μέσω της εταιρείας συμφερόντων του εφοπλιστή   Santaphon Limit. Τώρα για λόγους που σχετίζονται με το νομικό καθεστώς των ΜΜΕ, ο εφοπλιστής απέκτησε απευθείας το σύνολο των μετοχών, καταβάλλοντας στην Santaphon Limit (offshore με έδρα την Κύπρο) 2.297.000 ευρώ. Θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η εξαγορά και άλλου ποσοστού από τον γνωστό εφοπλιστή. Ταυτόχρονα, ο Σκάι 100,3 αγόρασε το σύνολο των μετοχών του ραδιοφωνικού σταθμού RED. 

Παράλληλα, η είσοδος των Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη στον Πήγασο, η διαρκής αύξηση των ποσοστών του Βίκτωρα Ρέστη σε ΔΟΛ και Mega -με το παράλληλο ενδιαφέρον του για την Ολυμπιακή Αεροπορία- αλλά και οι δύο μεγάλες εξαγορές, του 66,66% του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου Alpha από το RTL και της NetMed NV από τη Forthnet, δημιουργούν νέα δεδομένα στη μάχη της ισχύος στα ΜΜΕ. Νέοι επιχειρηματίες, χωρίς καμία προηγούμενη σχέση με τα media, χτυπούν την πόρτα των παραδοσιακών εκδοτών και αποκτούν μερίδιο. Ποιος είναι ο στόχος τους; Γιατί τώρα; Ποιες αλλαγές θα δούμε εντός του 2009;

Οι στόχοι κάθε πλευράς ποικίλλουν. Οι εκδότες, με δεδομένη την κατάσταση των οικονομικών τους, χρειάζονται και οικονομική υποστήριξη, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές αποκτούν πολιτική ισχύ και έχουν στόχους που σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται. Για παράδειγμα, ο Β. Ρέστης δείχνει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ολυμπιακής... Διαφορετική είναι η περίπτωση του RTL, που συμπίπτει περισσότερο με τη γερμανική κάθοδο στις επικοινωνίες, καθώς η Deutsche Telekom έχει τον έλεγχο του ΟΤΕ, ενώ τα σαουδαραβικά κεφάλαια που ελέγχουν τη Forthnet έκαναν το πρώτο τους βήμα στα media αποκτώντας τη NetMed NV, με δραστηριότητες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επισημαίνεται επίσης η ισχυροποίηση του πόλου του Γιώργου Κουρή, που εκτός από τον Alter διαθέτει πλέον και έναν ανταγωνιστικό ραδιοφωνικό σταθμό  Real) και μια εφημερίδα, τη «Real News», με υψηλή κυκλοφορία στα 90.000-100.000 φύλλα. Αλλά και του ομίλου Μπόμπολα, που διαθέτοντας τον πρώτο λόγο στο Mega και τον έλεγχο του «Έθνους» και του «Θέματος» χτίζει σιγά σιγά κι ένα αθλητικό συγκρότημα με «Goal News» και «Sentra».

Τα στοιχεία όμως που προκύπτουν από τον απολογισμό της ΕΙΗΕΑ για την κυκλοφορία των εφημερίδων είναι ανησυχητικά. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία των 6 εκδόσεων των πολιτικών εφημερίδων το 2007 μειώθηκε έναντι του 2006 κατά 4,88%, έναντι του 2005 κατά 10,8% και έναντι του 1997 κατά 32,2%». Και η φθορά συνεχίζεται. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μήνου του 2008, η μείωση συνεχίζεται και η μέση ημερήσια κυκλοφορία είναι πλέον 353.568 φύλλα, δηλαδή έναντι του 2007 η μείωση είναι 1,62% και έναντι του 1997 37,5%. Η ίδια τάση παρατηρείται και στην κυκλοφορία του συνόλου των κυριακάτικων εφημερίδων, η οποία σε 10 χρόνια μειώθηκε κατά 32,1%». Η ΕΙΗΕΑ υπογραμμίζει πως «η προσπάθεια ενίσχυσης των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου, εκτός του ότι κοστίζει, αποδυναμώνει τις καθημερινές εκδόσεις τους».

(Πηγέs: Pressme, Παρόν, typologies.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/01/2009 23:27:01

  Ελλαδιστάν.....

  Οικονομικοί παράγοντες που κάνουν δουλειές (βγάζουν χρήμα) με το κράτος
  Αγοράζουν ζημιογόνες επιχειρήσεις ΜΜΕ
  Για να αποκτήσουν δύναμη και να σπρώξουν τους ...επιθυμητούς
  Για να κάνουν και νέες δουλειές, εξαργυρώνοντας την "υποστήριξη".

  Αντίο Ελλάδα.....

 2. Νικόλας avatar
  Νικόλας 14/01/2009 00:19:07

  Είναι που οι εφοπλιστές έχουν μεγάλη χασούρα από την οικονομική κρίση και επενδύουν σε κατά βάση κερδοφόρους τομείς της οικονομίας. Σε τελική ανάλυση όλοι αυτοί αγοράζουν ένα κομμάτι κράτος.

 3. apostolos34s avatar
  apostolos34s 14/01/2009 00:58:32

  Δεν ξέρω για σας, προσωπικά όμως αδιαφορώ καθώς ακόμη και οι "λεφτάδες" μας δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει. Λόγω καριέρας γνωρίζω προσωπικά τους περισσότερους από τους ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής και σας διαβεβαιώσω ότι ουδείς απολαμβάνει του σεβασμού και του θαυμασμού μου για τις ικανότητές του να προβλέπει το μέλλον.
  Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε επιχειρηματικός κόσμος και έχει σχέση (άμεση ή έμμεση) με τα media, είναι στη πλειοψηφία τους, μεταπράτες, μεσολαβητές και μπροστινοί. Στη καλύτερη περίπτωση αντιπρόσωποι ξένων πολυεθνικών ή αλλοδαπών κέντρων εξουσίας, στη χειρότερη frontmen πολιτικών (παλιών και νέων(τζακιών).
  Ικανοί "πλυντηριάδες" που εργάζονται για το παντεσπάνι τους και που ακόμη νομίζουν ότι στο "χωριό Ελλάδα" ακόμη έχει σημασία ποιος έχει εφημερίδα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κι όμως είναι απλό. Υποτίθεται ότι όλα γίνονται για την κρίσιμη μάζα, το σφριγηλό (εμπορικά) νεανικό κοινό και τους μεσοαστούς που έχουν εισόδημα, καλές δουλειές και επιρροή στη κοινωνία.
  Καλά πλάκα κάνουμε; Βρείτε μου ένα γνωστό σας 16αρη, 18αρη που να έχει δει το τελευταίο εξάμηνο κάποια εκπομπή ή δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού αστέρα και μετά ελάτε να μου τρυπήσετε τη μύτη.
  Υποδείξτε μου πόσους 35αρηδες, 45αρηδες ξέρετε από αυτούς που, είτε για να τα βγάλουν πέρα, είτε για να μεγαλώσουν τον πλούτο τους, πηγαίνουν συστηματικό στο περίπτερο για να αγοράσουν εφημερίδα -ειδικά τις καθημερινές.
  Δεν το λέω άλλωστε εγώ, αλλά οι ειδικοί (ημεδαποί και αλλοδαποί).
  Στις ΗΠΑ - που όπως λένε "μόνο αν δεν σε ενδιαφέρει τι θα γίνει στη χώρα σου σε 10 χρόνια, δεν σε νοιάζει τι γίνεται τώρα στην Αμερική- ήδη το Ιντερνετ ξεπέρασε τις εφημερίδες ως πηγή ενημέρωσης.
  Για πρώτη φορά στην ιστορία των μετρήσεων στις ΗΠΑ, το Ιντερνετ ξεπέρασε τις εφημερίδες ως πηγή ενημέρωσης, ενώ σταθερά διαβρώνεται και η τηλεόραση -κυρίως στα νεανικά κοινά- που πάντως παραμένει πρώτη.
  Όπως διαβάζω, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Ερευνας Pew, το 40% του κοινού των ΗΠΑ προτιμά το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή του σε σχέση με εσωτερικά και διεθνή θέματα και μόνο το 35% τις εφημερίδες.
  Τον περασμένο Μάιο, ο ισχυρότερος ίσως άνδρας των media στον κόσμο, ο Ρούπερτ Μερντοχ, δήλωσε ευθαρσώς στη διάρκεια διάσκεψης με θέμα «Όλα Ψηφιακά» που οργανώθηκε από την Wall Street Journal στις ΗΠΑ, ότι οι έντυπες εφημερίδες πεθαίνουν. Ο Αυστραλός μεγιστάνας, ιδιοκτήτης της News Corporation δηλωσε πως οι έντυπες εφημερίδες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ανταγωνισμό του Internet και των free-press εντύπων, επισημαίνοντας ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο ο μέσος όρος των διαφημίσεων στις αμερικανικές εφημερίδες έπεσε από 10% έως 30%. «Μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια, δεν θα είναι πια οικονομικά βιώσιμο να τυπώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά.
  Στην ημεδαπή τώρα, ο "γκουρού" της TV "καρκατσουλό" που φτιάξανε αυτοί και το συνάφι του, ο ισχυρός ανήρ του STAR CHANNEL Σταμάτης Μαλέλης, όχι γιατί τον έπιασε κρίση συνειδήσεως (σ.σ. πρέπει να έχεις να την χάσεις) μας είπε ορθά-κοφτά μιλώντας στους "Φακέλους" του Παπαχελά, κάτι ανάλογο με το Γιώργο χάσαμε"...
  Ο άνθρωπος που «άνοιξε» τα παράθυρα στην ελληνική τηλεόραση και μετά μας πήρε και μας σήκωσε όλους, δημοσιογράφους και πολιτικούς, δήλωσε:
  «Μας ενδιαφέρει μόνον η πρωτιά, άρα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!»
  Για να διαπιστώσει αργότερα ότι «τραβήξαμε μεγάλες ηλικίες χαμηλής μόρφωσης και διώξαμε τις νεότερες. Και τώρα είμαστε όμηροι αυτής της ομάδας που δημιουργήσαμε».
  Φρανκενστάιν δηλαδή...
  Γι' αυτό σας λέω. Όλη αυτή η συζήτηση για το ποιος αγόρασε και ποιος πούλησε στα εγχώρια media, μου θυμίζει λίγο εκείνο τον διάλογο που είχε ο Στάλιν, όταν οι επιτελείς του μπήκαν κάθιδροι στο γραφείο του το '41 για να του ανακοινώσουν ότι οι Γερμανοί προελαύνουν και πλησιάζουν τη Μόσχα.
  Και εκείνος χαμογελώντας είπε:
  "Αφήστε τους νεκρούς να προχωρούν"....

 4. Vass avatar
  Vass 14/01/2009 01:14:01

  Φάκτορα τι έγινε, βγήκε απόφαση για τον Αθάνατο; Διάβασα ότι τελεσιδίκισε το διακαστήριο για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες του Μίνωα. Έχεις λεπτομέρειες;

 5. anonymous avatar
  anonymous 14/01/2009 01:50:26

  @ανώνυμο5

  Τα "νέα τζάκια", επι Κοσκωτά εμφανιστήκαν γύρω στο 87. Στηρίζαν σαν εκφραστή τους τον Σημίτη, σαν αντίπαλο δέος στον Αντρέα.Νέοι επιχειρηματίες οι περισσότεροι, αλλά και με γόνους της προδικτατορικής οικονομικής ελίτ.

  Η "διαπλοκή" είναι όρος που εισήλθε στο ελληνικό λεξιλόγιο επί Μητσοτάκη 1990-1993.

 6. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 14/01/2009 02:19:11

  @ apostolos34s
  Αγαπητε Αποστολε, ετσι είναι όπως τα λες και όπως το ειπε ο Σταλιν. Εχε υπ`οψιν σου όμως ότι: οι νεκροι εκεινοι όπως προχωρουσαν για τον θανατο τους, καταστρεψανε 3.500 πολεις και 70.000 χωρια ρωσικα.
  Στην Ελλαδα αυτό θα σημαινει (ηδη επηλθε) νεκρωση σε κάθε τι που ο πολιτισμενος κοσμος ιεραρχει και θεωρει σαν Θεσμο και Αξια και σε οικονομικο, περαιτερω σμικρυνση της οικονομικης ζωης, με ακομη μια δευτερη υπερσυγκεντρωση της οικονομιας σε λιγα χερια. Πρακτικα 1.000.000 και ισως παραπανω, Ελληνες θα ριχθουν στην φτωχεια ( με μετρα Ελληνικα όχι Ευρωπαικα). Και αυτή την φορα η υπερσυνγκεντρωση αυτή θα είναι χειροτερη και πιο επωδυνη από την πρωτη του 1995-2008, γιατι εκεινη κραταγε την “ κοινωνικη μπαλαντζα ’’ και απορροφουσε τις κοινωνικες εκρηξεις με την ταυτοχρονη πιστωτικη επεκταση - υπερδανεισμο των μικρων και μεσαιων στρωματων. Τωρα που χαθηκε αυτή η δυνατοτης στις επομενες «τυφλες» εξεγερσεις των μεγαλων πια και όχι των παιδιων , θα είναι ακρως ενδιαφερουσες να διατυπωθουν οι τοποθετησεις πολλων σχολιαστων ,πολιτικων και κομματων ,που απαιτουσαν και ελεεινολογουσαν τους νεους γιατι τους παραξενευε που ηταν εξεγερσεις τυφλες και δεν “εξεφραζαν’’ συγκεκριμενα αιτηματα ( επεξεργασμενα αρα από κομματικα ιερατεια και στυγνες καιροσκοπικες κομματικες ιεραρχιες,κατά το γνωστον στους μη αφελεις). Αφου οι ανεπαρκεις και αποστεωμενοι από τις κομματικες τους αποχαυνωσεις δεν κατανοουν την αγνη φυσικη νεανικη φλογα με εμφυτη την αυθορμητη αντιδραση ,εναντι σε κάθε βια , καταπατηση δικαιωματων τους και αξιων τους ,αγνες ψυχες αζυμωτες και ακαλουπωτες ας κανουμε υπομονη να ακουσουμε και τις αποψεις τους για τις επερχομενες των μεγαλων.
  (Αυτά στα γραφει ενας που δεν ειναι νεος αλλα προσπαθω στην ωριμανση μου να μην καταληξω «μπαρμπας» και να ξεχασω πως ημουν και εγω νεος ,για να συγκρινω)

 7. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 14/01/2009 02:44:44

  @ 5 Anonymous Says:
  January 14th, 2009 at 1:31 am
  Φιλε το Ιντερνετ είναι το κατεξοχην μεσον που δεν μπορει να ελεγξει μια Εξουσια, το αντιθετο με αυτό που λες.
  Επειδη το εχω Χομπυ και εχω ασχοληθει αρκετα ,αυτό είναι που δεν μπορει να ελεγξει με τιποτα. Γελαω με την αγνοια τους όταν ταραζονται ότι δυσφημειται η Ελλαδα με ένα αρθρακι των Financial Times και τρεμει η ψυχη τους (γιατι πραγματι η πληροφορηση η επικοινωνια και η διαδοση της εχη δυναμη μεγαλη ) και ταυτοχρονα εάν καποιος θελει μπορει με ένα προγραμματακι απλο να τραβηξει σε λιγα λεπτα 500.000 διεθυνσεις εμαιλ και να παει σε ένα Ιντερνετ Καφε και να πλακωθει να τις στειλη το ιδιο γρηγορα. Αν ξερεις μαθηματικα κανε υπολογισμους ,χρονου, παραληπτες , και χρηστες παγκοσμιως και θα βγαλεις πια είναι η πραγματικη δυναμη του μεσου.
  Και ασε Εξουσιες , Σφακιανακηδες και Σια να ψαχνουν να βρουν IP και PIPI.
  4-5 από εδώ μεσα να μου ετοιμαζαν τα μηνυματα στα ελληνικα και σε διαφορες γλωσσες, και 2-3 να τους εδειχνα καποια πραγματακια και σε λιγες ημερες το πολύ θα σου εφτιαχνα το καλυτερο κεντρο τυπου ,να ενημερωνει παγκοσμιως πλεον τον τυπο, τα καναλια, τα πανεπιστημια και ότι άλλο στοχο ηθελες.

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/01/2009 02:54:29

  @apostolos34s, συμφωνώ σε όλα.

  Αλλά ο Murdoch είπε και κάτι άλλο.
  Ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για μια καλή εφημερίδα απόψεων - είτε αυτή τυπώνεται είτε είναι ψηφιακή.

  Το Ιντερνετ, από τη μία, έχει αμεσότητα, ευκολία και ωκεανούς υλικού.
  Από την άλλη, επιτείνει την πνευματική σύγχυση και την αδυναμία εξαγωγής συμπεράσματος λόγω της υπερ-πληθώρας γνωσεων και πληροφοριών που είναι αδύνατο να γίνουν ταυτόχρονα αντικείμενο επεξεργασίας από την ανθρώπινη νόηση και είναι αδύνατο να διασταυρωθεί η ακρίβειά τους.
  Ο Τσόμσκι είπε ότι "επιστήμονας είναι πλέον αυτός που ξέρει που να ψάξει".
  Αν και δεν χρειάζεται παραπομπή στον Τσόμσκι για μια κοινότυπη διαπίστωση.
  Συνεπώς, back to the basics.
  Εγκυρότητα, λιτότητα, σοβαρότητα.

 9. apostolos34s avatar
  apostolos34s 14/01/2009 03:49:57

  @anonymous 5:
  Ανέκαθεν υπήρχε διαπλοκή media και πολιτικής. Από την εποχή του Καποδίστρια και του Ελ. Βενιζέλου μέχρι τις μέρες μας. Απλά από την Μεταπολίτευση άρχισε σταδιακά η εξαχρείωση και προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 έπεσαν και τα τελευταία κάστρα προσχημάτων.

  @ Μακρης Κωνστ.:
  Αγαπητέ φοβάμαι πως δεν προβάλαμε και καμία αντίσταση και αλλοτριωθήκαμε μακαρίως και ασμένως. Στη ρεμούλα δεν ήταν τις τελευταίες δεκαετίες μόνο το "κεφάλαιο". Και η μεσαία τάξη πήρε μεζέ

  @ Προφήτης
  Φίλε μου εκτιμάς ότι στην Ελλάδα μας θα καμαρώσεις στο εγγύς μέλλον "μια καλή εφημερίδα απόψεων"; Εδώ φθάσαμε να θεωρείται πρότυπο έγκυρου δημοσιογράφου, ο Alexis της Πρεσβείας και ο ΧατζηΠΑΠΑΡΑΣ του τένις κλαμπ. "Ήμαρτοοοοοον", που λέει και ο Γεωργίου. Επομένως....

 10. apostolos34s avatar
  apostolos34s 14/01/2009 03:58:34

  Προς επίρρωση των όσων προανέφερα, συνεισφέρω στο διάλογο δύο ακόμη δεδομένα:
  1) Στα 2.405.160.503 ευρώ ανήλθε η διαφημιστική δαπάνη στο σύνολο των Μέσων, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2008, αυξημένη μόλις κατά 1,35% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2.373.063.527 ευρώ). Κερδισμένοι» τα περιοδικά και το ραδιόφωνο. Αναλυτικότερα, τα περιοδικά απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσό, φτάνοντας τα 992.915.297 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,68% σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, το ραδιόφωνο, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών της τάξεως του 33,68% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, φτάνοντας τα 192.136.278 ευρώ. Στον αντίποδα, η τηλεόραση παρουσίασε μείωση κατά 8,05% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 789.638.483 ευρώ.

  2)Ο Steve Rubel ο γνωστός blogger (www.micropersuasion.com) που η επίσης γνωστή εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων EDELMAN προσέλαβε, για να δημιουργήσει word-of-mouth εκστρατείες για τους blue-chip πελάτες της, πριν από μερικές ημέρες, στοιχημάτισε ότι σε 5 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2014, κάθε μορφή «υλικού» μέσου -από τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα βιβλία μέχρι τα βιντεοπαιχνίδια και τα DVDs- θα βρίσκεται σε κάθετη πτώση ή θα έχει ήδη εκλείψει.

 11. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 14/01/2009 08:53:37

  Το #5 είναι δικό μου, απλώς μετά από ένα καθαρισμό cookies τώρα είδα ότι δεν γράφτηκε το nickname.

  Αγαπητέ Κωνσταντίνε Μακρή, νομίζω ότι αν δούμε τι τεχνικές δυνατότητες προσφέρει το Ίντερνετ για να ελεγχθεί από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως συμβαίνει σε ορισμένες ισλαμικές χώρες και στην Κίνα, θα είχαμε τρομάξει. Ας απολαύσουμε την ελευθερία που μας περιγράφεις για όσον καιρό υπάρχει.

 12. t avatar
  t 14/01/2009 11:38:42

  @ Επώνυμος
  Ας απολαύσουμε την ελευθερία που μας περιγράφεις για όσον καιρό υπάρχει.

  Δεν έχεις άδικο. Τρία παραδείγματα.
  Netherlands
  Dutch police has set up an Internet Brigade to fight cybercrime. It will be allowed to infiltrate internet newsgroups and discussion forums for intelligence gathering, to make pseudo-purchase and to provide services.

  United Kingdom
  The internet watch foundation (IWF) is the only recognised organisation in the UK operating an internet ‘Hotline’ for the public and IT professionals. It works in partnership with the police, Government, the public and Internet service providers.

  Russia
  In Russian security services operate secret teams called web brigades created to manipulate the online public opinion.

 13. KaryID avatar
  KaryID 14/01/2009 11:58:32

  @t: στο ίντερνετ παρέχεται τόση "ασφάλεια" στους non malicious χρήστες και συν-συζητητές όσος κίνδυνος υπάρχει να μας τους πατήσει ένα αυτοκίνητο όταν θελήσουν να διασχίσουν ένα δρόμο όχι από το φανάρι της διάβασης.
  Πως να μπαλωθούν δίχτυα με patches. Άσε που τα patches καταλαμβάνουν άπειρο δισκοχώρο, για να σε αναγκάζουν θέλοντας και μη να τα "ακουμπάς" ξανά και ξανά για αγορές υπολογιστικού εξοπλισμού. Άλλη μία παράμετρος του "παιχνιδιού".

  Η μαζικότητα του μέσου είναι αυτή που θα δώσει τις λύσεις.

 14. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/01/2009 12:17:17

  @apostolos34s
  επιτείνεται διαρκώς η πνευματική υποβάθμιση του ανθρωπίνου παράγοντα από ελλιπή παιδεία, αμερικανική μαζική κουλτούρα της ευκολίας, πολλά άλλα, και κυρίως την Τηλεόραση.

  Κοντολογίς, κάθε καινούρια γενιά βγαίνει και με μικρότερη δυνατότητα κριτικής σκέψης.

  Έχουμε χειρότερους πολιτικούς, χειρότερους δημοσιογράφους, χειρότερους γιατρούς, χειρότερους (αλλά πιο αγωνιστικούς - βλ. ανάρτηση Devil's advocate) δικηγόρους, χειρότερους επιχειρηματίες, χειρότερους (αλλά πιο αδίστακτους) διαφημιστές κοκ.
  Κυρίως γιατί όλοι ασχολούνται με το "φαίνεσθαι" και το "έχειν" παρά με το "είναι".

  Οι καταναλωτές απόψεων λοιπόν φθίνουν. Αλλά ταυτόχρονα, η άποψη ποτέ δεν ήταν τόσο απαραίτητη.

  Ούτε πριν 4 χρόνια, όταν το blogging φαινόταν ότι θα οδεύσει σε μια ατελείωτη προσωπική παπαρολογία, στο να βγάζει καθένας/καθεμία τα ‘σώψυχά του, ήταν ορατή η «έκρηξη» του πολιτικού blogging και η άνθιση ιστοσελίδων όπως η παρούσα.

  Συνεπώς δεν ξέρω αν «θα καμαρώσω εφημερίδα απόψεων», αλλά και δεν το αποκλείω εκ προοιμίου.
  Εκτός από για αμερικανούς μυαλοπώλες, Steve Rubel & Co, κοιτάω το περιβάλλον και τον εαυτό μου : τα καινούρια βιβλία αραιώνουν. Από έντυπες εφημερίδες έμεινε μία. DVD έχω χρόνια να αγοράσω. Κι ούτε πρόκειται …

 15. Μακρης Κωνσταντ. avatar
  Μακρης Κωνσταντ. 14/01/2009 12:20:10

  τις απαντησεις τις δωσατε μονοι σας

  @Επώνυμος-ανωνυμος ΕΙΠΕ Εγκυρότητα, λιτότητα, σοβαρότητα

  @ KaryID ΕΙΠΕ Η μαζικότητα του μέσου είναι αυτή που θα δώσει τις λύσεις

  Δεν μιλησα για παρανομες ενεργειες και πρωτοβουλιες αλλα για ελευθερη καθαρη φωνη, γιατι παει το μυαλο σας παντα στο παρανομο; Για μεσο επικοινωνιας που δεν φιλτραρεται απο Αυτιαδες,Παπαδακηδες, Χατζηνικους και Κουρηδες ,αναφερθηκα.

  υγ προς Επωνυμο. Αγαπητε παρακολουθω τα γραφομενα σου και εκτιμω αυτα που γραφεις,επειδη τα τσουγκρισαμε καποτε ,συγγνωμη για τοτε και ειλικρινα εχης την εκτιμηση μου για τις θεσεις σου.

 16. KaryID avatar
  KaryID 14/01/2009 12:31:22

  Μακρή Κων. μαζί σου εγώ.

 17. t avatar
  t 14/01/2009 12:33:46

  @ KaryID:
  Η μαζικότητα του μέσου είναι αυτή που θα δώσει τις λύσεις.
  Σωστό.

  Αλλά πχ στην Κίνα,
  Yahoo, along with Google China, Microsoft, Cisco, AOL, Skype, Nortel and others, has cooperated with the Chinese government in implementing a system of internet censorship in mainland China.
  Unlike Google or Microsoft, which keep confidential records of its users outside mainland China, Yahoo stated that the company will not protect the privacy and confidentiality of its Chinese customers from the authorities.

 18. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 14/01/2009 12:39:27

  Να είσαι καλά αγαπητέ Κωνσταντίνε. Με χαροποιεί όσο δεν φαντάζεσαι ο καλός σου λόγος. Αυτό βέβαια ανέκαθεν ίσχυε από την πλευρά μου και για σένα.

  Όχι, δεν μιλούσα ούτε εγώ για παράνομες ενέργειες. Αλλά το μέγεθος της "παρανομίας" είναι πολύ σχετικό. Καλομάθαμε σε 35 χρόνια δημοκρατίας και δεν θυμόμαστε τι σημαίνει λογικρισία, τι σημαίνει απαγόρευση ελεύθερης έκφρασης. Σήμερα αυτό, αν γίνει, δεν θα γίνει από ένα στρατιωτικό καθεστώς, αλλά μια politically correct "δημοκρατική" χούντα που θα απαγορεύει π.χ. τον εθνικιστικό λόγο ως ρατσιστικό. Μπορεί κάποτε να έρθουν να σου πουν ότι να μιλήσεις για "απελευθέρωση των κατεχομένων" είναι "κήρυγμα μίσους" και υπονόμευση των σχέσεων της χώρας μας με σύμμαχο και φίλη χώρα και να σε πηγαίνουν φυλακή γι' αυτό. Μπορεί να κόψουν κεντρικά το blogspot.com και άλλα παρόμοια sites και να υποχρεώσουν τον κόσμο να παίρνει προηγούμενη άδεια για να αναρτά μπλογκς σε άλλες διευθύνσεις, με το πρόσχημα να προλάβουν "ανώνυμες συκοφαντικές διαδόσεις" και όποιον βρουν να έχει αντίστοιχο site χωρίς προηγούμενη άδεια, να τον μπαγλαρώνουν.

  Το ακόμη χειρότερο είναι ότι το σύνταγμα απαγορεύει την προληπτική λογοκρισία στον έντυπο, παραδοσιακό τύπο, αλλά όχι στα ηλεκτρονικά μέσα (έτσι είχα ακούσει τουλάχιστον και όσοι ξέρετε κάτι περισσότερο για αυτό διορθώστε με). Οπότε μπορεί να έρθει κάποιος τελείως "νόμιμα" και να επιβάλει μια τέτοια προληπτική λογοκρισία. Άσε που παίζει και να βγει αυτό το πράγμα με οδηγία της Ε.Ε., στα πλαίσια, ας πούμε, εναρμόνισης της νομοθεσίας για δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Τρέχα γύρευε μετά.

  Είναι αρκετός καιρός που κάνω τέτοια σενάρια με το μυαλό μου, και προσπαθώ να σκέφτομαι εναλλακτικά για το πώς θα διατηρήσουμε σε μια τέτοια περίπτωση τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Προς το παρόν, κρατάω μόνον την ανωνυμία μου ως πρώτη άμυνα.

  Οι αντιεξουσιαστές έχουν ένα ωραία σύνθημα, ότι "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες". Πιστεύετε ότι όταν δουν ότι το Ίντερνετ αλλάζει τα πράγματα, δεν θα το "ακουμπήσουν"; Ήδη προσπαθούν να το ελέγξουν με πληρωμένους εγκάθετους. Αν αυτό δεν πιάσει (δεν θα πιάσει), τότε μπορεί σύντομα να περάσουν σε πιο δραστικά μέτρα. Ας είμαστε υποψιασμένοι. Γιατί το Ίντερνετ, σε αντίθεση με τις εκλογές, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

 19. KaryID avatar
  KaryID 14/01/2009 12:49:11

  @t: συμφωνώ σε όλα μαζί σου (παρένθεση: η Κίνα όμως ειναι πολύ ιδιάζουσα περίπτωση από πλευράς ατομικών ελευθεριών και ελευθερίας των ιδεών.)

  Το ίντερνετ όπως πιστεύω θα γνωρίζεις πολύ καλά και εσύ οφείλει την ύπαρξή του στις αμυντικές αναγκαιότητες των ΗΠΑ (όπως και όλα τα υπολογιστικά συστήματα και εφαρμογές). Επομένως ...

  Η πληροφόρηση όμως που κατορθώθηκε να έχουμε π.χ. για τη Γάζα αυτές τις μέρες μέσω του διαδικτύου και των κινητών είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα. Και μιλάμε για μια πληροφόρηση που την πολέμησαν λυσσαλέα και με όλα τα μέσα που ίσως διαθέτουν και τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε.

 20. t avatar
  t 14/01/2009 12:53:39

  @ KaryID

  Σωστά.

  Εφ όσον και άλλα κράτη δεν μιμηθούν την Κίνα.

 21. KaryID avatar
  KaryID 14/01/2009 12:56:48

  Ολοκληρωτισμός.

 22. Μακρης Κωνσταντ. avatar
  Μακρης Κωνσταντ. 14/01/2009 13:31:06

  Για να χαλαρωσουμε και λιγο να σας πω μια ιστορια από τα παλια μου.
  Όταν ημουν στρατιωτης, ειχα έναν διοικητη που δεν με χωνευε. Οταν εφαγα την πρωτη «φυλακα» τρομαξα γιατι μετραγα τις μερες σαν κακομοιρης για να ελευθερωθω, την δευτερη μουδιασα και την τριτη ξυπνησε η αντιδραση μεσα μου. Ειχα διαβασει τον στρατιωτικο κανονισμο που αναφερει για “Ακροαση Προισταμενης Αρχης” και τις διαδικασιες . Αναφερεσαι, και πας μονος σου πλεον χωρις αδεια στον ανωτερο βαθμο, να εκφρασεις τις αποψεις σου. Στον στρατο ο στρατιωτης δεν βρισκει το δικαιο του, αλλα δεν ειχα τετοια αφελεια να το πιστευω. Απλως ο εξουσιαστης πονταρει στον φοβο σου , αλλα ολοι κατι φοβουνται ,πονταρησα και εγω στον δικο του. Σκασιλα τους για εμενα.Τον φοβο του ανωτερου του, που θα τον ξεχεζε που δεν μπορει να κουμανταρει ένα κωλοφανταρο σαν και εμενα. Τον χτυπησα εκει που φοβοταν αυτος. Βγηκα στην αναφορα ,εζητησα ξερα και λιγολογα Ακροαση Προισταμενης Αρχης και το βουλωσα .Τι εγινε; Περασα την καλυτερη περιοδο στην θητεια μου. Υπευθυνος τροφοδοσια ΚΨΜ , εσερνα το κορμι στα καφε τις Ροδου με τις φραπεδιες μου και γυρναγα αργα το μεσημερι για να μην χαλαω την πιατσα.
  Συμπερασμα; Ολοι κατι φοβουνται και ολοι εχουν αδυνατα σημεια. Περισσοτερο δε οι διεφθαρμενες και ανηθικες εξουσιες παντος τυπου και καιρου.
  Το ζητημα είναι να αδιαφορεις για τον φοβο σου και να πιστευεις στον αγωνα σου. Ο Πουτιν ειπε κατι σωστο. Εάν δεν εχης το δικαιο και την ηθικη με το μερος σου, καποια ημερα θα καταρρευσεις. Αυτά για να μαθαινει ο ΚΚ που λανσαρεται για κολλητος του.

 23. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/01/2009 13:57:48

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ: "ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ"


  - Όσοι κατακρίνουν το εύρος των κινητοποιήσεων, μιλούν για παιδιά που παρασύρονται από πολιτικά υποκινούμενα συμφέροντα, χωρίς να έχουν απόλυτη συναίσθηση της αιτίας της "επανάστασης" τους. Εσύ που έχεις μια κόρη στα όρια της εφηβικής συνειδητοποίησης νιώθεις πως τα παιδιά γνωρίζουν, ή απλώς ακολουθούν;

  "Όσοι κατακρίνουν τις κινητοποιήσεις των "παιδιών" αυτών, ας κοιτάξουν πρώτα τις κουκούλες της υποκρισίας που φοράνε αυτοί σε εικοσιτετράωρη βάση και μετά ας έχουν τα μούτρα να μιλάνε.

  Τα "παιδιά", μας μπανίζουν προσεκτικά λεπτό προς λεπτό και μετράνε τις πράξεις και τα λόγια μας με το ζύγι, όχι φυσικά της απόλυτης και συνειδητοποιημένης γνώσης, αλλά με το αλάνθαστο κριτήριο της ευαισθησίας και του φιλότιμου που μόνο η νεότητα διαθέτει.

  Θυμάμαι τον εαυτό μου 15 χρονών και ξέρω καλά τι λέω. Οι κουκουλοφόροι της υποκρισίας, γονείς, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, παπάδες και όλοι αυτοί που κάνουν κουμάντο στη ζωή των "παιδιών" αυτών, που (για όποιον του διαφεύγει) είναι οι αυριανοί ενήλικες, πρέπει τώρα να κάνουν μόνο ένα πράγμα. Πρέπει να το βουλώσουν και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Πρέπει να κάτσουν να τα σκεφτούν όλα από την αρχή. Εννοείται φυσικά, ότι υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα".

  - Θα παρότρυνες ή θα αποθάρρυνες την κόρη σου από το να κατεβεί στους δρόμους διαμαρτυρόμενη;

  "Θα ήταν μεγάλη χαρά μου, αν με έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και δε με ρωτούσε καθόλου. Διάβασα κάπου την απάντηση ενός 17χρονου από το Μπραχάμι και γελάω ακόμα. "Σιγά μη ρωτήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα, ή τον λυκειάρχη ή τον παπά της ενορίας". Φαντάζεσαι να ρωτάγαμε εμείς τους γονείς μας αν έπρεπε ή δεν έπρεπε το Νοέμβρη του 1973 να πάμε στο πολυτεχνείο;
  Κάθε γενιά είναι υποχρεωμένη να δώσει τους δικούς της αγώνες. Και δυστυχώς να δώσει τους δικούς της νεκρούς

  Η ζωή θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι απλή και δίκαιη για όλους. Δυστυχώς όμως είναι μπερδεμένη, άδικη και πρόστυχη. Κάθε γενιά είναι υποχρεωμένη να δώσει τους δικούς της αγώνες. Και δυστυχώς να δώσει τους δικούς της νεκρούς. Οι δικοί μας νεκροί δεν επαρκούν πια. "Κουράστηκαν". Αφήστε τους νεκρούς του πολυτεχνείου να ησυχάσουν. Το κτήνος της εξουσίας θέλει φρέσκο αίμα. Θέλετε λοιπόν καπιταλισμό, με π**στιες, διαπλοκή, καταπίεση, μπάτσους, πυροβολισμούς και αίμα; Πάρτε μολότοφ και κοτρώνες στη μάπα και όπου βγει. Τελεία και παύλα. Πολιτισμένη συζήτηση με ουραγκοτάγκους δεν γίνεται. Τι μένει στους απελπισμένους λοιπόν;".

  - Πιστεύεις πως τα παιδιά ξεσηκώνονται με συγκεκριμένα αιτήματα, συνειδητοποιημένα και συγκροτημένα;

  "Παλεύουν τα καημένα, με τα εφόδια και τη συγκρότηση που μπορεί να τους δώσει η ηλικία τους, των 16, 17 και 18 χρονών και η άθλια παιδεία που τους παρέχεται. Το ψελλίζουν με χίλιους τρόπους: "θέλουμε καλύτερα σχολεία, θέλουμε να μη μας λετε ψέματα, θέλουμε ίσες ευκαιρίες, θέλουμε να σπουδάζουμε και τα πτυχία μας να σημαίνουν κάτι". Ουρλιάζουν "θέλουμε μια γ*****νη καλύτερη ζωή". Τι άλλο να πουν; Πώς να το πουν; Ακόμη και οι μεγαλύτεροι, οι φοιτητές, τα ίδια λένε, τα ίδια γράφουν στα πανό τους. Ποιος τους ακούει; Ποιος τους λογαριάζει; Πιστεύω ότι πετάνε την πέτρα και τη μολότοφ, όχι για να σκοτώσουν το μεροκαματιάρη μπάτσο. Την πετάνε στη μούρη των επαγγελματιών της πολιτικής. Στη μούρη της εξουσίας την πετάνε και ας μην το συνειδητοποιούν ακόμα.

  Σύμφωνοι. Η ΚΝΕ, δρα συνειδητοποιημένα, συγκροτημένα και συντεταγμένα. Ε και λοιπόν; Δεν είναι όλοι στην ΚΝΕ. Τι να κάνουμε; Εγώ πριν 20 χρόνια το 1988, τους είχα δει ήδη και τους είχα περιγράψει στη "μοναξιά του σχοινοβάτη".

  "..με τα μαύρα ρούχα αμίλητοι καπνίζουν οι φίλοι κι ονειρεύονται να φύγουν μακριά...

  οι φίλοι που δεν βρήκανε, τίποτα ν' αγαπήσουν, που δεν πιστεύουν τίποτα, κανέναν, πουθενά..

  Yπάρχουν χίλιοι τρόποι για να τρελαθείς, υπάρχουν κι άλλοι τόσοι για να λες υπομονή.

  OMΩΣ για μένα είν΄ αργά να τρελαθώ
  και ειν' ακόμα πιο αργά, να κάνω υπομονή.

  Θα μείνω εδώ και θα υπάρχω όπως μπορώ
  και για το πείσμα σας γουρούνια ΘΑ ΑΝΤΕΧΩ.

  Θα περιμένω άλλες μέρες... Θα περιμένω άλλες μέρες".

  Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά, τις βλέπω να έρχονται αυτές οι άλλες μέρες. Αγριεμένες, ασύνταχτες, ματωμένες, οργισμένες. Με λάθη, με υπερβολές, αλλά έρχονται. Όποιος δεν το βλέπει, ή είναι εκ του πονηρού, ή είναι μ****ας".

  - Υπάρχει σωστή και λάθος συμπεριφορά σε μια λαϊκή επανάσταση - εξέγερση; Ποιος καθορίζει αυτούς τους κανόνες;

  "Πιστεύω ότι οι δύο μεγαλύτεροι διανοητές του εικοστού αιώνα, είναι ο Κάρολος Μαρξ και ο Σίγκμουντ Φρόιντ. Ο πρώτος γιατί προσπάθησε να εξηγήσει (προς όφελος του ανθρώπου και όχι του ψυχοπαθή - δικτάτορα Στάλιν), επιστημονικά το έξω χάος (με τις αναλύσεις του για την κοινωνική διαστρωμάτωση και την διάκριση των τάξεων, την "υπεραξία" κλπ) και ο δεύτερος, ο Φρόιντ, γιατί προσπάθησε να εξηγήσει το εντός μας χάος, με την ψυχανάλυση και το σπουδαίο έργο που άφησε. Ο Μαρξ έγραψε λοιπόν κάπου, ότι "η βία είναι η μαμή της ιστορίας".

  Καμία επανάσταση - εξέγερση, από το Σπάρτακο μέχρι τη Γαλλική και την Οκτωβριανή επανάσταση, δεν έγινε με λουλούδια και αγάπες. Όλες οι εξεγέρσεις γίνανε πάντα με αίμα, με ξύλα, πέτρες, τσεκούρια, σπαθιά, κανόνια και ντουφέκια, ο,τι πιο κτηνώδες δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, για να απαλλαγεί όμως από την κτηνωδία. Πρόσεξε. Όχι για χάρη γούστου. Το ξαναλέω. Για να απαλλαγεί από την κτηνωδία. Ποια σωστή λοιπόν και λάθος συμπεριφορά; Τους κανόνες τους καθορίζει η ανάγκη".

  - Είναι σωστό να μετράμε την αξία ή την σοβαρότητα των ενίοτε λαϊκών κινητοποιήσεων με άξονα αναφοράς πάντα τις προηγούμενες δεκαετίες;

  "Είναι τελείως λάθος να χρησιμοποιείς σαν άξονα αναφοράς προηγούμενες δεκαετίες, για να μετρήσεις και να αξιολογήσεις τις λαϊκές κινητοποιήσεις του σήμερα. Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ιδιομορφίες. Πιστεύω όμως, ότι μπορείς σίγουρα να πάρεις κάποια διδάγματα από το παρελθόν, αν δεις τα πράγματα διαχρονικά και με ανοιχτό μυαλό. Η πάλη των ανθρώπων για το αυτονόητο, για το δίκαιο, είναι μια πανάρχαια αλυσίδα. Δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στον κρίκο που αφορά μόνο την εποχή μας. Το παρελθόν έχει πάντα, κάτι να μας διδάξει".

  - Τί διαφοροποιεί τους σημερινούς νέους που εξεγείρονται από την γενιά του Πολυτεχνείου;

  "Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η γενιά του πολυτεχνείου μεγάλωσε, έζησε και σπούδασε μέσα σε μια στρατιωτική, κτηνώδη, φανερή, κραυγαλέα χούντα που δεν έκρυβε το πρόσωπό της και τις προθέσεις της. Ήμουν 15 χρονών (στην γ` γυμνασίου),όταν έγινε το πραξικόπημα του 1967 και το πολυτεχνείο με βρήκε 20 χρονών στο τρίτο έτος στην Πάντειο. Ωραία νιάτα!.. Έχω πολλές φορές μαλώσει με συνομηλίκους μου, που αναπολούν εκείνα τα χρόνια και αναστενάζουν λέγοντας "ωραία χρόνια εκείνα". Δεν το εύχομαι σε κανέναν. Αυτό τους απαντάω εγώ.

  Από την άλλη πλευρά, οι σημερινές γενιές, ζουν μια εξίσου σκληρή και ύπουλη "χούντα" που φοράει σαν τον καραγκιόζη τα κουρέλια της αστικής δημοκρατίας και αυτό, γιατί λέει, έχουμε το δικαίωμα να λέμε ό,τι θέλουμε και μπορούμε κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίζουμε. Εντάξει. Καμία αντίρρηση. Αν όμως αυτό φτάνει, τότε γιατί ο κόσμος και η κοινωνία βράζει σαν καζάνι; Γιατί βγαίνει έξω και προσπαθεί, αποτυχημένα ευτυχώς, να κάψει μέχρι και τη βουλή; Γιατί τα επεισόδια εξαπλώθηκαν αστραπιαία σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας; Πόσοι χιλιάδες προβοκάτορες υπήρχαν στους δρόμους όλες εκείνες τις μέρες; Σίγουρα υπήρχαν και προβοκάτορες. Σιγά το νέο. Αυτοί πάντα υπάρχουν. Οι υπόλοιποι όμως τι ήτανε;

  Οι σημερινές γενιές, ζούνε μια κρυφή χούντα και γι' αυτό περισσότερο επικίνδυνη. Ζούνε την "τηλεοπτική δημοκρατία" της βλαχογκλαμουριάς, της αναξιοκρατίας, του διεφθαρμένου κράτους, την κτηνωδία των αλητών που πατάνε επί πτωμάτων για να πλουτίσουν εύκολα, γρήγορα και φυσικά ατιμώρητα, τη διγλωσσία και τη δειλία των πολιτικών, της κακίστης ποιότητας παιδείας, τους μισθούς πείνας, την αλητεία των "κουμπάρων", τον αγροίκο νεοπλουτισμό των αεριτζήδων που "κατεβαίνει" μέσω των τηλεοπτικών και άλλων μέσων και προβάλλεται σαν πρότυπο ζωής και όλο αυτό καλούνται οι νέες γενιές να το φάνε και να το χωνέψουν και να κάτσουν ήσυχα σαν κότες και να πούνε από πάνω κι "ευχαριστώ". Όμως, όπως λέει κι ο Bob Dylan "something is happening here, mr. Jones but you don't know what it is. Do you?"".

  - Νιώθεις πως αυτά τα παιδιά θα αποτελέσουν την εξαίρεση στην αυτοσυντήρηση ενός συστήματος ενάντια του οποίου σήμερα μάχονται; Με άλλα λόγια, τι νόημα έχει ο σημερινός αγώνας αν μεθαύριο λαδώσουν για να βγάλουν το δίπλωμα της οδήγησης και για να βρουν μια καλή θέση το δημόσιο;

  "Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα νέα παιδιά μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον απομόνωσης του στυλ "εγώ και το computer μου", μεγάλωσαν μέσα σε ένα κλίμα ατομικισμού του στυλ ο "σώζων εαυτόν σωθήτω". Αυτά όλα τους τα φόρεσαν καπέλο κατ' αρχάς μέσα από την οικογένεια και φυσικά τους τα φόρεσε η γενικότερη γραμμή - μήνυμα μιας κοινωνίας, που θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό της.

  Τώρα για πρώτη φορά, έζησαν και βίωσαν την πρωτόγνωρη, καταλυτική δύναμη, της συλλογικής δράσης. Ένοιωσαν τι θα πει ενεργώ, έχοντας πλάι μου χιλιάδες άλλους. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το σπουδαιότερο που τους συνέβη. Και το λέω, γιατί από όσο μπορώ να ξέρω, η πλειοψηφία ήταν παιδιά που δεν είναι οργανωμένα σε κάποιο κόμμα ή κάποια κομματική νεολαία.

  Όταν τους άκουσα μια από εκείνες τις μέρες, μεσημέρι, μέσα στο κρύο, να φωνάζουν συνθήματα και τους είδα να κατευθύνονται μέσω της Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη προς το κέντρο της Αθήνας, είπα μέσα μου "άντε πουλάκια μου. Ήρθε η ώρα να φάτε και σεις το δικό σας κρύο, το δικό σας κυνήγι, να έχετε τον πρώτο δικό σας νεκρό" και βουρκώσανε τα μάτια μου.

  Τώρα, πόσοι από αυτούς θα χαθούν στην πορεία, πόσοι θα ξεχάσουν, πόσοι θα συμβιβαστούν, αυτό θα το δείξει η ζωή και το άμεσο μέλλον. Ελπίζω όμως ότι κάποιοι, ελπίζω οι περισσότεροι, δεν θα ξεχάσουν".

  - Θεωρείς ότι οι καλλιτέχνες με πολιτική σκέψη, την οποία έχουν επανειλημμένα εκφράσει μέσα από το έργο τους, θα έπρεπε να αρκούνται στην τέχνη ώστε να εκφραστούν ή να μιλούν ανοιχτά παροτρύνοντας / αποθαρρύνοντας τέτοιου είδους εκδηλώσεις;

  "Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες με πολιτική σκέψη όπως το διατυπώνεις, πρέπει να εκφράζονται, πρέπει να παίρνουν θέση και μέσα από το έργο τους, αλλά και πέρα από αυτό. Και μάλιστα όχι μόνο σε ακραίες στιγμές, όπως αυτές που ζήσαμε, αλλά και σε στιγμές καθημερινές, που φαινομενικά όλα είναι ήσυχα και τα πράγματα δείχνουν ότι "δεν τρέχει τίποτα". Πάντα όμως κάτι τρέχει. Αυτή φυσικά είναι καθαρά προσωπική μου άποψη και δεν τη διατυπώνω σα γενικό κανόνα. Καθένας κάνει αυτό που νοιώθει και κρίνεται γι΄ αυτό".

  - Πιστεύεις ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη του κοινωνικού προτύπου εάν βγεις να μιλήσεις ανοιχτά υπέρ ή κατά των κινητοποιήσεων;

  "Μιλάω σαν ένας απλός πολίτης, που έχει υποχρέωση να παίρνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί πάνω σε τέτοια ζητήματα. Δεν μπορώ να παρακολουθώ τέτοια γεγονότα σαν ένας μουγκός μ*****ας, αλλά και το να πιστέψω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη του κοινωνικού προτύπου από την άλλη, μου κάνει πολύ show-biz κατάσταση και μου γυρίζουν τα άντερα. Μακριά από μένα".

  - Τελικά ποιος επηρεάζει περισσότερο τη σημερινή νεολαία, οι Κατσιμιχαίοι ή η Βίσση;

  "Δεν ασχολούμαι με θλιβερές αοιδούς μπουζουκομάγαζων"...

  ("SKY", Συνέντευξη στη Νάντια Παπανικολάου - 13/01/2009)

  ΣΣ: "Η μοναξιά του σχοινοβάτη" είναι αφιερωμένη στον Παύλο, -καλή του ώρα, εκεί που βρίσκεται!-, και μια συζήτηση στα βράχια- εξέδρα απογείωσης τής Σαντορίνης.

 24. anonymous avatar
  anonymous 14/01/2009 14:48:15

  ΣΣ: “Η μοναξιά του σχοινοβάτη” είναι αφιερωμένη στον Παύλο, -καλή του ώρα, εκεί που βρίσκεται!-, και μια συζήτηση στα βράχια- εξέδρα απογείωσης τής Σαντορίνης.

  -----------

  ..στον Παύλο Σιδηρόπουλο...που σε πολλούς λείπει.

 25. Μακρης Κωνσταντ. avatar
  Μακρης Κωνσταντ. 14/01/2009 15:04:16

  @ "νήπιος γέρων" ΕΥΓΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.