#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άλλη μια κλιματική «πρόβλεψη» διαψεύδεται.Το αλαλούμ με τις υποτιθέμενες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών συνεχίζεται. Μετά το σκάνδαλο που προέκυψε εξαιτίας των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεταξύ κλιματολόγων, που διέρρευσαν, αποδεικνύοντας τα ελλιπή επιστημονικά στοιχεία πίσω από τις απαισιόδοξες θεωρίες, έρχεται και μια νέα αποκάλυψη να προστεθεί στις προηγούμενες. Μια κινδυνολογική πρόβλεψη σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, που ήθελε τους παγετώνες των Ιμαλαΐων να εξαφανίζονται έως το 2035, φαίνεται πλέον να μην ισχύει. Όπως προκύπτει, η αρχική προειδοποίηση της κλιματικής υπηρεσίας  του ΟΗΕ, της IPCC δηλαδή, ήταν βασισμένη σε μια παλιά ιστορία που είχε δημοσιεύσει σε άρθρο του το περιοδικό  New Scientist, και η οποία ιστορία  με τη σειρά της στηρίζονταν στις εικασίες κάποιου Ινδού επιστήμονα, ο οποίος όμως σήμερα έχει ανακαλέσει, λέγοντας πως οι υπολογισμοί του ήταν αυθαίρετοι και χωρίς κάποια επιστημονικά στοιχεία που να τους  στηρίζουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η λονδρέζικη Times αποκαλύπτει πως ο συγγραφέας της αρχικής εργασίας της υπηρεσίας IPCC του ΟΗΕ, είχε ελάχιστη εμπειρία επί του συγκεκριμένου θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/01/2010 07:35:45

  Έχει φτιαχτεί μια νέα θρησκεία, που την έχουν ασπαστεί πολλοί. Βγαίνουμε 2-3 ενάντια στο στημένη παραμύθι περί υπερθέρμανσης, και μέχρι πρότινος είμαστε οι τρελοί του χωριού. Αυτό τουλάχιστον τελειώνει: Υπάρχουν σελίδες αφιερωμένες στην ΜΗ υπερθέρμανση και στο μη ανθρωπογενές των κλιματικών αλλάγών (βλ. πχ.http://www.telegraph.co.uk/earth/greenpolitics/)

  Ύπάρχει πολύ οργανωμένο χρήμα που μας "πείθει". Ακάμα και η αγγλική e-εφημερίδα που αναδεινκύει το θέμα έχει bannerάκια για φ/β και α/γ. H δικιά μας η Ναυτεμπορική -- σοβαρή και όχι σεσημασμένη διαπλεκόμενη -- γεμάτη άρθα με ωραίες εικόνες αιολικών πάρκων σε μπλέ φόντο.

  Οι διαφωνίες εδώ στο antinews: Σαν να μιλάμε για την μία ή τρεις φύσεις του Θεού ή την υπόσταση του Ιησού. Οι υπέρμαχοι των ΑΠΕ, όσοι δεν είναι υποψήφιοι "επιχειρηματίες", είναι σταυροφόροι... "I believe"! λένε. "Thou shall..." λένε. Γλώσσα αποστολικού ευαγγελιστή.

  Η θρησκευτική πίστη δεν αλλάζει ούτε με επιχειρήματα, ούτε με θερμοδυναμική,ούτε με απλά οικονομικά. "Πιστέυω Κύριε, Πιστεύω". Η νέα θρησκεία με τους πιο περίεργους ιεραπόστολους. Ποιός στην ευχή τους οργανώνει; Αυτό είναι το μυστήριο. Πολλά τα λεφτά, αλλά ποιός τα οργανώνει δεν το ξέρω.

  • koronia96 avatar
   koronia96 @ archaeopteryx 19/01/2010 11:26:07

   Για το ΜΗ ανθρωπογενές ίσως να έχεις δίκαιο, αλλά για τη ΜΗ υπερθέρμανση δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να δεις ότι το κλίμα αλλάζει.
   Επίσης συμφωνώ ότι έχει πέσει χρήμα στην οργάνωση της οικολογικής "σταυροφορίας" για πολλούς και διάφορους λόγους που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με τη "σωτηρία" του πλανήτη. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για να αρνούμαστε τις ΑΠΕ.
   Το ότι ο ΓΑΠ κάνει μπίζνες με "πράσινους" εργολάβους και ξεπουλάει βουνά και θάλασσες δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε κολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα. Έχουμε τη δυνατότητα να απεξαρτηθούμε από "πολλούς" αρκεί η χρήση των ΑΠΕ να γίνει από εμάς για εμάς και όχι για "αυτούς"...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 19/01/2010 11:45:39

   φίλε koronia96

   αν έμπαινα στην Σύνοδο της Νίκαιας το 376 μΧ, και έλεγα στο παπαδαριό και την εξουσία: "Tι ασχολείστε με τις φύσεις του Θεού? Δεν έχουν σημασία! Ασχοληθείτε με την ανάδειξη του ατόμου, με την ελευθερία επιλογής, και αναπτυχθείτε μειώνοντας φόρους και με γνώμονα την αγορά", τι θα μου έλεγαν?

   Οι ΑΠΕ είναι μέρος νέας θρησκείας. Λίγο μετά την Νίκαια, άνθισαν οι μετάνοιες, τα αυτομαστιγώματα, και η προσευχή για την σωτηρία τοης ψυχής, και η λατρεία του Πατριάρχη και του Αυτοκράτορα. Η Νέα Θρησκέια έχει ιεραπόσοτολους (πως σου φαίονεται ο Κοπελούζος και ο Περιστέρης για ιεραπόστολοι?), έχει πιστούς (εσένα), έχει διάβολο (το CO2), έχει Ουρανό (την σωτηρία του Πλανήτη).

   Και ναι, έχει σχέση με τα ορυκτά κάυσιμα. Στην Νέα Θρησκεία είναι πολύτιμα και απόκρυφα και μόνο λίγοι κάνοι να τα βλέπουν και να τα διακινούν. http://www.heliogenic.net/

   Οι ασυνάρτητοι διάλογοί μου εδώ, και το τι βλέπω να γίνεται, δεν μου αφήνουν καμμιά αμφιβολία. Στην Νέα Τάξη, δεν ισχύει ούτε η Ελευθερία της Αγοράς, ούτε ο Αγώνας του Προλεταριάτου, ούτε η Φσική. Ισχύει το νέο πράσινο και οικολογικό ευ ζείν και προσκυνώ σε ω ΑΠΕ (για μας τους φτωχούς).Η ελίτ-αλήτ θα έχει τα καύσιμα, και μόνο για αυτήν θα ισχύουν οι Νόμοι της Θερμοδυναμικής χαχαχα.

   Καλη σου μέρα

  • Y. avatar
   Y. @ archaeopteryx 19/01/2010 11:56:43

   Αγαπητέ αρχαίε, δε μπαίνω στη διελκυστίνδα του ποιών συμπεράσματα είναι κοντά στη πραγματικότητα, γιατί δεν διαθέτω το επιστημονικό καπάσιτυ να το παρακολουθήσω στην ανάλυση του. Μπορώ όμως να σου δώσω την άποψη μου, στο ερώτημά σου του “ ποιος τα οργανώνει”.
   Επειδή παρακολουθώ κατά κάποιο τρόπο τις ροές κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις παγκόσμια, αυτή τη στιγμή είναι στο μηδέν του πάγου. Φίλος μου που δουλεύει γαι την EBRD ως εξωτερικός σύμβουλος (διακρατική τράπεζα, που μέτοχοι είμαστε και εμείς και χρηματοδοτεί με άριστους όρους παραγωγικές μονάδες), το ’09 πήρε όλο κι όλο δυο αναθέσεις, σχεδόν της πλάκας. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν συνέχεια με αεροπορικά τικέτα στο χέρι. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί από το διεθνές κεφάλαιο, ένας νέος τομέας επιχειρηματικής έκφρασης. Αποφάσισαν να είναι η ενέργεια, στις ήπιές της μορφές, όπου ακι τα απαιτούμενα κεφάλαια προς επένδυση, είναι σαφώς λιγότερα από ότι τα Υ/Η, Θ/Η ή πυρηνικά.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 19/01/2010 11:57:23

   Αυτό που περιγράφεις Αρχαίε έχει έντονο το άρωμα της νέας τάξης πραγμάτων υπό το προκάλυμμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με ολίγο από νέα εποχή και τηλε-ευαγγελιστές που ευαγγελίζονται τα πάντα στους πάντες.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 19/01/2010 12:05:07

   δεν ξέρω που το πάνε. Η Νέα Θρησκεία θα εξελιχθεί (όπως και η χριστιανική μεσσιανική θρησκεία). Η φυσική δεν αλλάζει. Μα το βλέπω σχεδόν ξεκάθαρα: Τα ήπια και υποτακτικά για τους πολλούς. Η ενεργεια για τους λίγους. Δεν φτιάχνονται αθόρυβα υποβρύχια και οπλικά laser με αιολικά πάρκα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 19/01/2010 12:15:00

   Tα δικά μας κοιτάσματα πετρελαίου, τα έχουμε αποκλείσει τελείως; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 19/01/2010 12:16:35

   Εμείς είχαμε τον αγωγό "ΜΠΟΥΛΟΥΚΟ" που ρουφούσε σουβλάκια.

  • thespieys avatar
   thespieys @ archaeopteryx 19/01/2010 12:18:17

   To ανέφερα στην ανάρτηση για τις ΑΠΕ ότι πρέπει να βγάλουμε τα πετρέλαια του Αιγαίου και ο (σωστός) αντίλογος ήταν ότι επί GAP δε μπορεί να γίνει αυτό.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 19/01/2010 12:20:26

   Μέχρι πότε θα μασάμε στο σενάριο ότι αν κουνηθούμε για τα δικά μας κοιτάσματα θα εμπλακούμε σε πόλεμο με τους γείτονες. Η Κύπρος έχει ξεκινήσει μελετες εξόρυξης, ή όχι;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 19/01/2010 12:23:45

   Αλλενάκι, αν γίνει κανένα μπαμ, ποιοί από εμάς θα πολεμήσουν; Οι Έμο με τα iPods, ή οι μαχητές των playstation;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 19/01/2010 12:25:58

   εε ναι.. οποιος δεν δηλωνει "πρασινος"- green τυπου, δεν ειναι της μοδας πλεον.

   Βρε ας εκαναν ανακυκλωση ολοι οι δημοσιοι οργανισμοι και υπουργεια, ας μην σπαταλουσαν ρευμα/νερο και υλικα ( προς οφελος των προμηθευτων), ας μη εκλεβαν υλικο για το σπιτι τους!!! τρεχουν οι βρυσες και περα βρεχει.. εβεβαια να ερθει ο υδραυλικο υπηρεσιας.. ολοι οι Δ ΔΥπαλληλοι και τελος ας κανουμε το αυτο ολοι μας σπιτι μας και να το διδαξουμε στα παιδια μας ως τροπο ζωης!! Δε χρειζομαστε green certificate σταλινγκ και ΑΠΕ του κωλου.
   Κλειστε φωτα και συσκευες, και μη σπαταλατε το νερο.

   Οποιος Ποιτικος Τολμησει να "Πουλησει" τα Πετρελαια του Αιγαιου.. θα γινει ο νεος Αγιος.. κοτες..

   Εγω θα εκανα 5 τηλεφωνα. Ενα Μπαμα, Ενα Πουτιν, Ενα ΑλΤανι.(3) Εχουμε.. το θελετε ? Ελατε ΜΟΝΟ και οι 3 μαζι, ΧΤΕΣ.

   Μετα 1 καναδα κ ενα Μερκελου (2) για Πυρηνικα Εργοστασια. θελω, ελατε μαζι να τελειωνουμε.

   Απλα ειναι. Οχι λετε ???

   ΠΠ

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 19/01/2010 12:26:41

   Μια απορία εκφράζω μόνο, γιατί δεν ανακινείται το θέμα με τα πετρέλαια. Ισχύει ότι δεν συμφέρει η εξόρυξη όταν οι τιμές του αργού πέφτουν. Αυτό το επιχείρημα είναι αποδεκτό.
   Όμως το σημερινό τέλμα σε όλα τα επίπεδα είναι χειρότερο, αργός θάνατος.

  • Y. avatar
   Y. @ archaeopteryx 19/01/2010 12:27:39

   Τα κομάντα του φίλου Φαήλου.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 19/01/2010 12:30:26

   Θα πολεμήσουν ή θα τα παρατήσουν μόλις δουν ότι δεν έχει σήμα και δεν πιάνει το wi fi στις κορυφογραμμές;

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ archaeopteryx 19/01/2010 12:36:08

   Ε ας βάλουν cosmote αφού η cosmote έχει...

  • Y. avatar
   Y. @ archaeopteryx 19/01/2010 12:36:34

   ...δηλώνω αναρμόδιος να απαντήσω. Ήμουν στα Τ/Θ. Ο Φαήλος ίσως θα μπορούσε.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 19/01/2010 12:39:48

   Εγώ πάντως δηλώνω έτοιμος, καθότι έμπειρος κομάντο. (Τόχω ξεσκίσει το PS3)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 19/01/2010 12:43:03

   Y: Πρέπει να διευκρινήσεις. Τ/Θ= τεθωρακισμένα ή μήπως Τάγματα Θανάτου; Μπρρρρ.....

  • koronia96 avatar
   koronia96 @ archaeopteryx 19/01/2010 12:43:08

   Όλες οι θρησκείες - παλιές και νέες - έχουν σαν κύριο στόχο-σκοπό τη διαστρέβλωση τη παραπλάνηση και το σκοταδισμό. Ως εκ τούτου συμφωνούμε ότι αυτή η νέα θρησκεία-τάξη προσπαθεί (και εν μέρη το καταφέρνει) να αποτρέψει τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα παράγουν άφθονη ενέργεια και θα ελευθερώσουν τον άνθρωπο από το κυνήγι του χαμένου θησαυρού (βλ. ορυκτά καύσιμα). Δε χρειαζόμαστε αθόρυβα υποβρύχια και οπλικά laser. Η έλλειψη αναγκάζει τους ανθρώπους στη δημιουργία μονοπωλίων και στους πολέμους.

   ΑΠΕ= νέες τεχνολογίες. Το θέμα είναι αν θα τις χρησιμοποιήσουμε για να εξελιχθούμε ή θα τις θεοποιήσουμε για να πλουτίσουμε.

   αλλενάκι τα δικά μας κοιτάσματα πετρελαίου είναι ανεξάντλητα η μήπως τα παράγωγα τους είναι φιλικότερα για τον άνθρωπο;

  • Y. avatar
   Y. @ archaeopteryx 19/01/2010 12:48:20

   ..χαχαχα.. καλό! Κάποτε πήγα εκεί δίπλα, αλλά Βραζιλία όχι.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 19/01/2010 12:48:54

   koronia96 θα ήμαστε ξένοιαστοι και θα ήταν ευχής έργο να βασιζόμαστε στα δικά μας και από εκεί και πέρα να εξετάζουμε επικουρικά και νέες τεχνολογίες, χωρίς σπουδή και ιδιοτέλειες...

  • koronia96 avatar
   koronia96 @ archaeopteryx 19/01/2010 13:09:24

   αλλενάκι ακόμα και το πετρέλαιο έχει μπει στη λογική της έλλειψης (κάτι που δε πολύ πιστεύω). Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το πετρέλαιο σωστά και όχι για να κινούμε αυτοκίνητα 3000cc θα ήταν πράγματι ευχής έργο. Τότε θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα από τη χρήση του και να πειραματιστούμε με τα υπόλοιπα.
   Όλα αυτά προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές στον υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής μας κάτι που θεωρώ δυσκολότερο από όλα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 19/01/2010 13:12:05

   προσωπικά προτιμώ αθόρυβα υποβρύχια, αόρατα αεοπλάνα, πολλά ελικόπτερα και... και... Αλλά φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο :-)

 2. F avatar
  F 19/01/2010 09:43:24

  Δηλαδἠ, σἀν τἰς κυρίες Ρεπούση καὶ Δραγώνα πού ἐνῶ ἄλλα ἔχουν σπουδάσει, συγγράφουν βαρύγδουπα βιβλία γιὰ θέματα ποὺ ἐλάχιστα κατέχουν.

 3. silegav avatar
  silegav 19/01/2010 10:23:13

  Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, αλλά διαβάζω (και αντιγράφω) από την σελίδα του U.S. Global Change Research Program
  http://www.globalchange.gov/publications/reports/scientific-assessments/us-impacts/key-findings

  (Σημειώνω πως το USGCRP είναι το όργανο που συντονίζει για τις Η.Π.Α. σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τις επιστημονικές έρευνες για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.)

  Τα κύρια ευρήματα των επιστημονικών μελετών:

  1. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναμφισβήτητη και κατά κύριο λόγο ανθρωπογενής.
  2. Κλιματικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να αυξηθούν.
  3. Εμφανίζονται σήμερα και αναμένεται να αυξηθούν, εκτεταμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  4. Η κλιματική αλλαγή θα πιέσει τους υδάτινους πόρους.
  5. Η φυτική και ζωική παραγωγή θα διακινδυνεύει όλο και περισσότερο.
  6. Οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις έντονες καταιγίδες.
  7. Οι απειλές για την υγεία του ανθρώπου θα αυξηθούν.
  8. Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πολλές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις.
  9. Τα όρια θα ξεπεραστούν, οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές στο κλίμα και το περιβάλλον.
  10. Η μελλοντική κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της εξαρτώνται από τις επιλογές που θα κάνουμε σήμερα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ silegav 19/01/2010 11:51:32

   δες το http://www.heliogenic.net/ για αρχή (και αν δε βαριέσαι το σχόλιό μου στον koronia96.

   Δεν προλαβάινω τώρα, αλλά σε όλα αυτά που αναφέρεις έχει απαντήσεις... Με συμπέρασμα, "μην έχεις ψευδαισθήσεις ότι βάζοντα αοιλικά στα βουνά σου θα σώσεις τους σπόρους του πλανήτη" Και εσύ είσαι υποψήφιος πιστός της Νέας Θρησκείας. Λατρεύεις την Αειφορίας, αποτάσσεις το CO2, τον Νέο Διάβολο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ silegav 19/01/2010 11:55:48

   Δες ειδήσεις σε Αμρικάνικες ιστοσελίδες. Ρεκόρ παγετο΄πυ και χιονοκάλυψης στις ΗΠΑ. Μιλάνε γιοα κύκλου 30ετούς ψύξης του πλανήτη (δεν κάνω πλάκα -- αλλά δεν έχω το λινκ)

   Η πιο πειστική συσχέτιση του καιρού τα τελευταί αχίλαι χρόνια είναι με την ένταση των ηλιακών κηλίδων.

   Δεν πιστέυω τίποτα. Μόνο τους 4 νόμους του Μαξουελ, την βαρύτητα και του νόμους της Θερμοδυναμικής. Ο δικός μου θεός είναι το Grand Unification Theory.. Αν θες την πιο καλή θεωρία καταστροφής, είναι το τέλος του Ήλιου. Θα γίνει κόκκινος Γίγαντας και θα μας εξαερώσει.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ silegav 19/01/2010 11:58:00

   @archaeopteryx
   Θα το μελετήσω και θα τα ξαναπούμε.
   Εχει μεγάλο ενδιαφέρον.

   ΥΓ. Μόλις "απελευθερώθηκα". Σε 20' θα είμαι διαθέσιμος!

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ silegav 19/01/2010 12:50:36

   τωρα που παγωσε ο μαλακος κωλος τους 1 μηνα σερι... στα -15 δε μιλανε για υπερθερμανση.

   Φανταζομαι Ελλαδα-Αθηνα με -15 για ενα μηνα.. χαχαχα ΓΑΠ + γαλοτσα, Παγκαλο με ελκηθρο στη βουλη κκλπ... ποιος αλμουνιας και ποιο ελλειμα.. ΜΟΝΟ σκεφτειτε το σκηνικο !!! τον πανικο της ΕΕ με την εταιρα σε ψυγειο να μην μπορει να "παρει" τους πελατες!!!

   ΑΛηθεια το 500ρικο παγωνει στους -15 ?

   ΠΠ

 4. Sceptic avatar
  Sceptic 19/01/2010 13:15:08

  Εάν πάει κάποιος στο νησί της Δήλου και ακούσει κάποιον από τους συνοδούς των οργανωμένων γκρούπ τουριστών να λέει ότι το κατάξερο σήμερα αυτό νησί επί αρχαιότητας είχε "τροπική" βλάστηση (μέχρι και λίμνη είχε) τότε θα συνειδητοποιήσει πολλά περί της ανθρώπινης παρέμβασης στην κλιματική αλλαγή...και κατά πόσο είναι αυτό αληθές και για το πόσα παραμύθια μας πουλάνε…
  Είναι προφανές ότι το κλίμα άλλαζε στο παρελθόν και θα αλλάζει στο μέλλον ανεξάρτητα από την βούληση του ανθρώπου.Ο Ανθρωπος αυτό που ίσως να κάνει είναι να επιταχύνει τις αλλαγές.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Sceptic 19/01/2010 13:50:04

   να μια φωνή που εκφράζει κοινό νου. Κόμμα Νοινού Νου πού θα βρούμε?

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sceptic 19/01/2010 14:16:27

   Δεν είναι ορθό αυτό για τη Δήλο και οι ξεναγοί λένε πολλές ανοησίες. Η Δήλος είχε όντως στο μέσον μία αβαθή λίμνη, η Ιερή Λίμνη της αρχαιότητας, η οποία υπήρχε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, αν θυμάμαι καλά. Εξαφανίστηκε από ανθρωπογενείς επεμβάσεις, προφανώς λόγω του φόβου της ελονοσίας. Η λίμνη μάζευε τα νερά των γύρω βουνών, μέσω των χειμάρρων, και το καλοκαίρι σχεδόν ξεραινόταν. Ανάλογες λίμνες υπάρχουν και σε άλλα ξερά νησιά των Κυκλάδων. Ποτέ δεν υπήρχε φυσική βλάστηση στη Δήλο, πέρα από τους μεσογειακούς θάμνους, τουλάχιστον στους ιστορικούς χρόνους. Δεν τεκμαίρεται αυτό από πουθενά.

   Αυτό που σίγουρα ίσχυε είναι ότι ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως ήταν η Δήλος θα είχε και περιαστικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οπότε το νησί θα πρασίνιζε και δεν θα ήταν όπως τώρα χέρσο. Αυτό όμως ισχύει γενικά για τα νησιά των Κυκλάδων, που στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν πράσινα σε μεγάλο βαθμό από οπωροφόρα, αμπέλια, χωράφια με δημητριακά και κηπευτικά. Επρόκειτο για ανθρωπογενή βλάστηση.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ Sceptic 19/01/2010 15:59:53

   Δε ξέρω αν ορθό για τη Δήλο, αλλά για το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο, σίγουρα είναι!

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sceptic 19/01/2010 17:08:15

   To δάσος της Λέσβου απολιθώθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν. Δεν μιλάμε για την ιστορική περίοδο!
   Σχετικά με τη Δήλο οι ξεναγοί εννοούσαν ότι είχε τροπική βλάστηση στην αρχαιότητα, δηλαδή από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 2ο-3ο αι. μ.Χ., οπότε παρήκμασε. Αυτό φυσικά δεν συνέβαινε, χαμηλή θαμνώδη βλάστηση είχε η Δήλος τότε, όπως τώρα.

 5. περαστικός avatar
  περαστικός 19/01/2010 15:59:07

  Μας κοπανάς τη λέξη Φυσική και τους όρους της τουλάχιστον 5 φορές περισσότερο από όσο χρησιμοποιούν αυτοί που κατηγορείς τις λέξεις που εντάσσεις στο λεξιλόγιο της "νέας οικολογικής θρησκείας".

  Από το ύφος και το πάθος εγώ εσένα βλέπω για οπαδό και πιστό.

  Τουλάχιστον κάνε μία απόπειρα να μας εξηγήσεις πώς στο καλό οι νόμοι του Μάξγουελ (τους οποίους αμφιβάλλω αν γνωρίζεις - μάλλον για Φυσικό της εκλαϊκευμένης Φυσικής σε κόβω) απορρίπτουν με τέτοια σαφήνεια και την αλλαγή του κλίματος και τις ανθρωπογενείς αιτίες της και όλα όσα με πάθος ισχυρίζεσαι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.