11/09/2008 01:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άλλαξε η θέση της Αθήνας για την ονομασία;

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Κουμουτσάκο σημειώθηκε και ο εξής διάλογος:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε αν ισχύει και σήμερα η θέση της κυβέρνησης για εξεύρεση μιας διεθνούς ονομασίας η οποία θα ισχύει έναντι όλων;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ναι, απολύτως. Ό,τι έχει ειπωθεί, ισχύει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια διεθνής ονομασία έναντι όλων.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ό,τι έχει επισήμως ειπωθεί. Σας παραπέμπω ειδικότερα στην ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που είναι και η πιο πρόσφατη επίσημη τοποθέτηση. Παρακαλώ να δείτε το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού και τα όσα βεβαίως ανέφερε στη συνέχεια.

Στη συνέντευξη της Κυριακής στη ΔΕΘ υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό η εξής ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, ….. είμαστε κοντά σε μία λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων; …..

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα και η Κυβέρνηση έχει απόλυτα σαφή θέση: Μία διεθνής ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι η θέση μας. Και νομίζω ότι απεδείχθη η συνέπεια και η συνέχεια των λόγων με τις πράξεις. Σας θυμίζω το Βουκουρέστι. ..

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος θα ισχύει έναντι όλων.

Όσα λέει όμως ο κ. Καραμανλής και παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς. ο κ. Κουμουτσάκος (παραπέμποντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού) συνιστούν μια σοβαρότατη μεταβολή της ελληνικής θέσης προς το χειρότερο. «Μία διεθνής ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων». Αυτή είναι η θέση μας; Η προσθήκη δηλαδή ενός γεωγραφικού προσδιορισμού στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία θα χρησιμοποιείται και διεθνώς; Τι έγιναν η «Βόρεια» και «Άνω» Μακεδονία;

Και πάνε να το περάσουν έτσι; Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πήρε χαμπάρι;

(ΣΣ. Είναι αλήθεια ότι το επισημάναμε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά περιμέναμε επιβεβαίωση, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για λάθος – και σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να βιάζεται κανείς. Τελικά όμως μάλλον υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο. Πολύ περίεργο είναι επίσης ότι δεν είδαμε καμία άλλη σχετική αναφορά εκτός από το http://www.protothema.gr/content.php?id=14640))

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/09/2008 03:59:21

  Ρε, πού έχουμε μπλέξει! Θα κοιμηθούμε Έλληνες και θα ξυπνήσουμε ...Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, καμιά μέρα! Χωρίς να πέσει ντουφεκιά!!!

  Η Επανάσταση γιατί έγινε; Το "ΟΧΙ" γιατί ειπώθηκε; Γιατί σκοτώθηκαν οι πρόγονοί μας; Για να χασκογελάει η Κουβέλου και να μαζεύει φράγκα για τα ...γεράματά της; Κι αν γράψει κάποιος ότι, ΘΕΛΕΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ όποιος υπογράψει για "Μακεδονία, ή τα παράγωγά του", μπορεί να μηνυθεί;
  ***

  Το (πάντα καλά ενημερωμένο για το Σκοπιανό) "Greece- Salonika" γράφει:

  "Περίεργη απάντηση Αμερικανού αξιωματούχου..."

  Περίεργη απάντηση του Αμερικανού εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ,Σον Μακόρμακ στη χθεσινοβραδυνή τακτική επαφή του με τους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τυχόν νέο όνομα που θα συμφωνηθεί στις εν εξελίξη διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Fyrom και ενώ όλοι περίμεναν μια ξεκάθαρα καταφατική απάντηση ο κ.Μακόρμακ είπε:

  «η Μακεδονία είπε πως θέλει να αποκαλείται Μακεδονία. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Εάν η Μακεδονία πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της μακεδονικής κυβέρνησης και του μακεδονικού λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε»...

  Η ασαφής αυτή απάντηση αφήνει παράθυρο για μη αναγνώριση απ΄την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ μιας ενδεχόμενης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (!) για το όνομα και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απάντηση εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ για de facto αποδοχή οποιασδήποτε διμερούς συμφωνίας θα προκύψει απ΄τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται..
  ***

  "Νέα -δυσάρεστη- πρόταση Νίμιτς;"

  Κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή Ντιμιτρόφ, Πρότογκερ, Βασιλάκη και Νίμιτς θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη το απόγευμα». Πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, αν και αυτό, όπως σημειώνεται, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

  Η εφημερίδα "Ντέβνικ" των Σκοπίων,επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ,έγραψε σήμερα πως αναμένεται αύριο να κατατεθεί νέα πρόταση απ΄τον κ.Νίμιτς η οποία θα λαμβάνει υπ΄όψην τις τελευταίες ενστάσεις των Σκοπιανών και τις απαιτήσεις τους (που έγιναν γνωστές μέσω των επιστολών του κ.Γκρουέφσκι και για τις οποίες-μόνο-το Greece Salonika είχε προειδοποιήσει απ΄τον περασμένο Απρίλιο) για εγγυήσεις της αναγνώρισης "Μακεδονικής ΓΛΩΣΣΑΣ και ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ"!

  Η εφημερίδα Ντέβνικ έχει συνήθως πολύ καλές πληροφορίες λόγω της διπλής ιδιότητας του διευθυντή σύνταξής της, ο οποίος είναι παράλληλα και ένας εκ των βασικών συμβούλων αλλά και παιδικός φίλος του Ν.Γκρουέφσκι.

  Απομένουν κάτι παραπάνω από 24 ώρες για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των πληροφοριών της και αυτή τη φορά,οι οποίες πάντως, εάν επαληθευθούν,θα συνιστούν μια πραγματικά δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελληνική πλευρά.
  (Αναρτήθηκε από The acrobats την Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 10, 2008)

 2. 3sept avatar
  3sept 11/09/2008 08:25:29

  έχει γραφτεί κ εδώ πολύ καιρό πριν. Αρα η απόφαση ήταν ήδη απο τότε.
  http://olympia.gr/2008/08/06/skopje/

 3. kostas avatar
  kostas 11/09/2008 09:48:44

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  ΟΜΙΛΙΑ
  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 73ης ΔΕΘ
  (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘’Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ’’)
  .............................
  Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, καθιστώντας σαφές ότι η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους.

  Καταστήσαμε σαφές προς τα γειτονικά Σκόπια ότι, σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικής σημασίας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η αξιοπιστία μας έχει δοκιμαστεί και η θέση μας είναι γνωστή: Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.

  Εργαζόμαστε, παράλληλα, για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

  ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΟΙΝΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ

 4. Greek citizen avatar
  Greek citizen 11/09/2008 10:32:42

  Αγαπητε δεν ειναι θεμα το να λες παπαγαλακια η οτιδηποτε αλλο... περιμενε λιγες μερες και θα δουμε την πραγματικοτητα...διοτι κανεις δεν σε λαμβανει σοβαρα στο εξωτερικο οταν η αξιοπιστια σου ειναι μηδεν στην χωρα που ζεις...ουτε σε υπολογιζει τι λες οταν σε "κραταει" με τις αστοχες επιλογες σου.... σε διαφορα θεματα! Υπαρχει Υπουργειο Εξωτερικων? που παρακολουθει τα θεματα και ασκει στρατηγικη.....Δεν νομιζω, απλως βαδιζουμε με βοηθεια την "θεα τυχη."

 5. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/09/2008 14:06:21

  Φαίνεται ότι, για κάμποσο καιρό ακόμα θα έχουμε φαινόμενα δυσπεψίας στο όνομα των Σκοπίων. Θα κρατήσει η δυσπεψία μέχρι να ξεχάσουμε, τί έχουμε φάει, όπως έτσι περίπου μας το έλεγε και ο Μητσοτάκης εκείνο τον καιρό, που και αυτός έκανε ό,τι του έλεγε ο πατέρας Μπούς.

  Φίλοι μου συμφορουμίτες,

  δέν υπάρχει καμία διέξοδος μέσα απο τις απαιτήσεις των υπερατλαντικών μας συμμάχων. Η Ελλάδα μας με κάποιον τρόπο - με το μαλακό ή με το άγριο - θα χωρισθεί σε βόρεια Ελλάδα ή Μακεδονία, ΑΛΛΑ μαζί με τα Σκόπια στον κορμό της και στην Ελλάδα κάτω απο την Λάρισα. Το κομμάτι αυτό των Βαλκανίων χρειάζονται οι Αμερικανοί για να επεκτείνουν στα νότια της Ε.Ε. και προ παντός της Ρωσίας το campus bondsteel, για το οποίο έχουν πληρώσει και τα μαλλιοκέφαλά τους.

  Συνεπώς άς μήν βαυκαλιζόμαστε. Άν θέλουμε να είμαστε κάτω απο την ομπρέλα ΝΑΤΟ και συμμάχων, θα ακολουθήσουμε την διαίρεση της χώρας μας και άς χτυπιόμαστε.

  Άν θέλουμε την εθνική μας ακεραιότητά μέσα σ'αυτόν τον συρφετό, θα πρέπει, αφού εξοντώσουμε και εξουδετερώσουμε τους γνωστούς και άγνωστους πράκτορες μέσα και έξω απο την american embassy - μας έρχονται τις μέρες αυτές και άλλοι πράκτορες στις παραμεθόριες περιοχές για να διαπιστώσουν ότι, δέν είμαστε Έλληνες αλλά μειονότης στην Β.Ελλάδα -, να κουβαλήσουμε τους αντίστοιχους Ρώσους μέσα σε μία νύχτα. Και μαζί τους και τον ρωσικό στόλο στο Αιγαίο με λιμάνια τον Αη Στράτη, για τον οποίο η Ντόρα έφαγε χαστούκι απο την Κοντολίζα, επειδή ο Κώστας το υποσχέθηκε στον Πούτιν κατα την υπογραφή για τον αγωγό, την Θεσσαλονίκη αλλά και την Σαμοθράκη.

  Μπορούμε λοιπόν να φέρουμε τα πράγματα εκεί που θέλουμε, ή εγκαταλείπουμε τον άγώνα έντιμα με έναν Κωστάκη να βγαίνει στην ΤιΒι και να λέει στους Έλληνες Μακεδόνες ό,τι και μετά τους βαλκανικούς πολέμους ο Βενιζέλος. "Σας ευχαριστούμε Έλληνες της καθ'ημάς Μακεδονίας για όσα βοηθήσατε και υπέστητε. Η Ελλάδα - ποιά Ελλάδα; - θα σας ευγνωμονεί. Τώρα όμως κοιτάξτε πώς θα γίνετε καλοί Makedonsky".

  Και άν απορείτε ή σας φαίνεται ότι κινδυνολογούμε, γιατί είμαστε πολλοί περισσότεροι, που μελετούμε απο μέσα και απο έξω και απο κοντά όσα τεκταίνονται, που στην Αθήνα ούτε που τα φαντάζονται, σκεφθείτε ΜΟΝΟ - και για παράδειγμα - ότι, στην Αθήνα το μετρό επεκτείνεται κάθε μήνα κατα μερικά χιλιόμετρα, ενώ στην Θεσσαλονίκη έχει σταματήσει να κατασκευάζεται τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

  Γιατί ο Αλογοσκούφης και ο Σαρακατσάνος να ξοδεύονται για μία περιοχή της χώρας μας, που σε λίγο θα την αναλάβουν άλλοι;

  Και για να κλείσω εδώ την αγανάκτησή μου για την συνεχιζόμενη κοροϊδία του αθηναϊκού ψευδοκράτους θα ευχόμουν άν και όποτε γίνει η Μακεδονία κατα τις αμερικανικές υποδείξεις, το πάνω χέρι να το έχουν οι Έλληνες για να διατηρηθεί η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα (των Βαλκανίων) και φυσικά και η γλώσσα μας.

  Τίποτε άλλο. Εκτός και άν δείτε ποτέ κανέναν 'Ελληνα βουλευτή απο την Β.Ελλάδα να διαμαρτύρεται. Όπως τότε ο Σ.Παπαθεμελής, που τόλμησε να πεί κάτι για τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ και το ίδιο βράδυ του έβαλαν γκαζάκι κι ανατίναξαν το γραφείο του και του το έκαψαν. Το θυμάται κανείς;

  Σταματείστε λοιπόν τις κάθε είδους αναλύσεις. Ένα ειναι το πρόβλημα και τώρα το γνωρίζετε όλοι. Καί άγνοιά του τιμωρείται το ίδιο με την άγνοια του Νόμου. Ρωτείστε και τον Αλαβάνο και το τέκνον αυτού Τσίπρα, που εδώ και πολύν καιρό εκφράζουν με ελληνικά (;) πολιτικά χείλη με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις επιταγές των αμερικανικών συμφερόντων. Το μόνο που δέν βγαίνει ακόμα, είναι, άν τις εντολές αυτές τις παίρνουν απ' ευθείας απο την αμερικανική Πρεσβεία ή απο τον Γιωργάκη.

  ΠΕΛΙΑΣ

  Ευχαριστώ

  ΠΕΛΙΑΣ

 6. Factorx avatar
  Factorx 11/09/2008 14:23:14

  Σοβαρά κ. kostas;
  Είναι συκοφάντες και μάλιστα κοινοί και οι εξής:

  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=50612
  Στα εξωτερικά θέματα για την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν διαπιστώνει διάθεση εκ μέρους των Σκοπίων για εξεύρεση σύντομα λύσης στο θέμα της ονομασίας ενώ επανέλαβε την «απόλυτα σαφή» θέση της Αθήνας για μια διεθνή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων και πρόσθεσε:…..

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&tag=8405&pubid=1554558

  Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να δηλώνει ότι στο θέμα των Σκοπίων η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: «Μία διεθνής ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων». Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο, την παραμονή της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης με τον Νίμιτς, ο κ. Καραμανλής έκρινε σκόπιμο να... πριονίσει το «έναντι όλων» κάνοντας λόγο για «διεθνή ονομασία». Διότι εμείς γνωρίζαμε ότι το «erga omnes» («έναντι όλων») δεν αφορά μόνο τη διεθνή χρήση του ονόματος...
  Ν.Μ.

  Η παραπομπή στο Πρώτο Θέμα υπάρχει στο κείμενο


  Αυτά είπε στην συνέντευξη και αυτή είναι η νέα θέση , οπότε εσύ μας συκοφαντείς.

  Και μην παίζεις με το τι είπε στην ομιλία. Επειδή αλλού υπάρχει η αναφορά που γράφεις και αλλού έχει σβηστεί. Και δεν έχει καμία σημασία αφού ακολούθησε η συνέντευξη.

 7. Factorx avatar
  Factorx 11/09/2008 14:53:07

  Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία σε άλλο όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η "Μακεδονία" είπε πως θέλει να αποκαλείται "Μακεδονία". Το αναγνωρίζουμε αυτό. Εάν η "Μακεδονία" πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της "μακεδονικής" κυβέρνησης και του "μακεδονικού" λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε...», είπε και κατέληξε. «Αυτή τη στιγμή η "Μακεδονία" επιθυμεί να αποκαλείται "Μακεδονία", και αποφασίσαμε ότι θα την αποκαλούμε "Μακεδονία". Αλλοι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις. Θα δούμε, λοιπόν. Ας φτάσουμε πρώτα σε συμφωνία και μετά θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ερωτήματα».

  (ΑΠΕ)

 8. ioannis mpampalis avatar
  ioannis mpampalis 12/09/2008 19:49:12

  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.