07/11/2008 17:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άκυροι οι τίτλοι του Βατοπεδίου

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης με την οποία αναγνωρίζεται κυριότητα του Δημοσίου στη λίμνη Βιστωνίδα και τις γύρω περιοχές, εκτός της νησίδας Άντα Μπορού.

Υπενθυμίζεται πως σχετική εντολή είχε δώσει ο επιθεωρητής, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε για τη μη έκδοση της απόφασης, έκρινε ότι η δίκη επί της αγωγής της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου, που συζητήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2003, έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης δημοσιεύθηκε από νέα σύνθεση.

Η σημερινή δημοσίευση της δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης υπέρ του Δημοσίου για τις επίμαχες εκτάσεις της Βιστωνίδας, επιβεβαιώνει ότι ουδέποτε δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου νόμιμοι τίτλοι για τις επίμαχες εκτάσεις και γι' αυτό το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της. Αυτό υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου, επισημαίνοντας ότι κατά συνέπεια «όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ περί μεταγραφών πρωτοκόλλων και Υπουργικών αποφάσεων ως δήθεν τίτλων, είναι απολύτως αναληθή και έχουν στόχο την απόκρυψη του πραγματικού σκανδάλου».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «η παραίτηση του Δημοσίου από την δίκη άνοιξε το δρόμο για το προσχεδιασμένο όργιο ανταλλαγών δημόσιας γης και νερού στη Βιστωνίδα με επίσης δημόσια γη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από την κυβέρνηση Καραμανλή. Με σκανδαλώδη ωφέλεια της Μονής και άλλων εμπλεκομένων από μπίζνες real estate σε ακίνητα που δεν τους ανήκαν».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 07/11/2008 18:22:33

  Έχει να γίνει της παλαβής. Αν δε, όπως υποπτεύομαι, έχουν θίξει και ιδιοκτησίες ιδιωτών με στόχο να τους φάνε τα ακίνητα τότε θα πάει πολύ μακριά η βαλίτσα.

 2. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 07/11/2008 20:38:30

  Δηλαδη το ΠΑΣΟΚ δεν εχει καμια ευθυνη για τη μεταβιβαση της λιμνης στην Μονη???

  τι αποφαση πηραν τοτε? τι ειπε το Δικαστηριο? "δεν ειναι δικη σας αξιοσεβαστοι μοναχοι?"

  Δεν καταλαβαινω την σημερινη αποφαση.

  ρε παιδια μπερδευτηκα.

  ΠΠ

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 07/11/2008 22:04:53

  Η μονή άσκησε αγωγή να αναγνωριστεί η κυριότητά της στη λίμνη. Μόλις η αγωγή δικάστηκε και πήγε να βγει απόφαση, και βγήκε και η απόφαση ειδοποιήθηκαν ανεπισήμως οι μοναχοί ότι έχασαν. Αμέσως μπήκαν τα μεγάλα μέσα και το δημόσιο προχώρησε σε συμβιβασμό ζητώντας από το δικαστήριο να μη δημοσιεύσει την ήδη ειλημμένη απόφαση. Αυτό είναι παράνομο. Συμβιβασμός στο δικαστήριο γίνεται μέχρι να λήξει η συζήτηση. Μόλις φύγει και πάει για απόφαση η υπόθεση δε γυρίζει πίσω. Τέλος.

  Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν το ξέρω ακριβώς και δε με ενδιαφέρει κιόλας γιατί για να διαμορφώσω άποψη θα πρέπει να διαβάσω πολύ και δεν έχω χρόνο.

  Η άποψή μου για την εκκλησιαστική περιουσία είναι να πάρουν ότι πραγματικά τους ανήκει και να μας αφήσουν ήσυχους. Αλλά μόνο ότι πραγματικά τους ανήκει κι όχι τον κόσμο ολόκληρο. Πραγματικά κατά τη γνώμη μου τους ανήκει κάθε ακίνητο που τους παραχωρήθηκε με τον οποιοδήποτε γνήσιο τίτλο, ακόμη και με χρυσόβουλα ή φιρμάνια, υπό τον όρο ότι δεν τους το έχουν καταπατήσει ή δεν το έχουν εγκαταλείψει δηλ. υπό τον όρο ότι το εκμεταλλεύονται έστω και υποτυπωδώς μέχρι σήμερα ή μέχρι πριν 20 χρόνια. Να γίνει μια επιτροπή του δημοσίου και της εκκλησίας με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, να τους δώσουν αυτά που αναμφισβήτητα τους ανήκουν, οι διαφωνίες να πάνε στα δικαστήρια, να λήξουν γρήγορα οι δίκες και από μακριά κι αγαπημένοι.

 4. Factorx avatar
  Factorx 07/11/2008 22:51:20

  Απορρίπτουν οι βουλευτές της ΝΔ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με αφορμή τη δημοσιεύση της δικαστικής απόφασης με την οποία η αναγνωρίζεται η κυριότητα του Δημοσίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και γύρω περιοχών.

  Απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση των συναδέλφων τους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για παραπληροφόρηση και στους παραπειστικούς ισχυρισμούς. Τονίζουν μάλιστα πως «με τις ενέργειες των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ απέκτησε την κυριότητα επί της Βιστωνίδας η Μονή».


  --------------------------------------------------------------------------------

 5. nikos avatar
  nikos 08/11/2008 00:18:52

  Δεν το πιστεύω.
  Το Βατοπαίδι θα πάρει πίσω την κυριότητα.

  Θα το δούμε - μόνο που θα αργήσει.

 6. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 08/11/2008 00:35:41

  Καλά, μέσα στην εξεταστική συμμετέχει και βουλευτής και πρώην Β. Ελλάδος που δεν ήξερε αν η Βιστωνίδα ήταν λίμνη ή λιμνοθάλασσα. Και κάτι τέτοιοι αποφασίζουν και υπογράφουν. Με τέτοιο πλούτο εγκυκλοπεδικών γνώσεων, φυσικό ειναι να έχουν παραπλανηθεί απο το μονίμως δόλιο ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.