12/07/2008 16:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Άθλιος παρ' αθλίου, δι' αθλίου προς άθλιον...»

Η διαφθορά (που την εκφράζει ο εύγλωττος αφορισμός του Διογένη «άθλιος παρ' αθλίου, δι' αθλίου προς άθλιον») είναι η δραστικότερη εκ των ένδον διάβρωση της δημοκρατίας. Ο δεκασμός (ως μία της εκδήλωση) είναι η αθόρυβη κατάλυσή της. Ο Πλούταρχος επισημαίνει ενδεικτικώς: «Η δημοκρατία καταλύθηκε από τον πρώτο δωροδοκήσαντα». Διότι (με την αθλιότητα των διαδικασιών της) «ο λαός χάνει τη δύναμή του όταν υποταχθεί στη δωροδοκία». Και ο Πλάτων ρητώς: «Κανένας να μη δέχεται δώρα (να μη δεκάζεται) όταν προσφέρει υπηρεσία στην πατρίδα. Όποιος δεν πείθεται, δικάζεται και καταδικάζεται, χωρίς κανένα δικαίωμα (δυνατότητα) απαλλαγής...». Και τέλος, Ισοκράτους συμβουλές (όπως τις ανθολογεί ο αξέχαστος Μ. Πλωρίτης) προς άρχοντας σεσηπότων ημερών: α) Εάν πάρεις εξουσία, μη χρησιμοποιήσεις κανένα φαύλο, γιατί για τις δικές του εκτροπές, εσένα θα κατηγορήσουν». β) «Από τα δημόσια αξιώματα να φεύγεις όχι πιο πλούσιος, αλλά πιο τιμημένος...».

Τόσο απλό. Γι' αυτό και τόσο δύσκολο... 

(Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ, από την «Ελευθεροτυπία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 12/07/2008 17:05:13

  Ωσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει,ούτω καί πόλις,μή όντων νόμων,καταλύεται.
  (=Οπως ακριβώς το σώμα,όταν στερηθεί της ψυχής,πεθαίνει,έτσι και η πόλη,όταν
  δεν υπάρχουν νόμοι,διαλύεται).
  -Αριστοτέλης

  Μηδενί συμφοράν ονειδίσης,κοινή γάρ ή τύχη καί τό μέλλον αόρατον.
  (=Να μην κοροϊδέψεις κανένα για τη συμφορά του,γιατί η τύχη είναι κοινή και το
  μέλλον άγνωστο).
  -Ισοκράτης

  Τεκμήριον αρετής εστι τό πείθεσθαι τοίς νόμοις.
  (=Είναι απόδειξη αρετής το να πείθεται κανείς στους νόμους).
  -Ιώσηπος


  ΠΠ

 2. Gianni avatar
  Gianni 12/07/2008 17:06:36

  Από το in.gr "Τη θέση του για το ζήτημα της εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, από το Ηράκλειο, όπου βρισκόταν το απόγευμα της Παρασκευής, μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη, αναχωρώντας για διακοπές στην Ελούντα.Όπως μετέδωσε το Mega, o πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απαράδεκτοι όσοι «καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη μας», σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μειώνεται το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.Ακόμη, ο κ. Σημίτης ανέφερε για την υπόθεση της Siemens, ότι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.Ερωτηθείς για τη «διαγραφή» του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Κ.Σημίτης απάντησε ότι δεν κατάλαβε γιατί έγινε η κίνηση αυτή, ωστόσο πρόσθεσε ότι τώρα μπορεί να μιλά πιο άνετα για όποια θέματα θεωρεί σημαντικά".

  Απάντηση προς τον κ.Σημίτη από το κείμενό σας: Ισοκράτους συμβουλές (όπως τις ανθολογεί ο αξέχαστος Μ. Πλωρίτης) προς άρχοντας σεσηπότων ημερών: α) Εάν πάρεις εξουσία, μη χρησιμοποιήσεις κανένα φαύλο, γιατί για τις δικές του εκτροπές, εσένα θα κατηγορήσουν». β) «Από τα δημόσια αξιώματα να φεύγεις όχι πιο πλούσιος, αλλά πιο τιμημένος…».

  Καλά τι σόϊ πρωθυπουργός είναι αυτός που για τους φαύλους που συγκέντρωνε δίπλα του δεν φέρει καμμία ευθύνη. Για όλα οι άλλοι φταίνε εκτός από αυτόν. Τι θέλει να μας πεί; Οτι αυτός δεν ήξερε τίποτε για την στρατιά των Τσουκάτων που ο ίδιος είχε συγκεντρώσει γύρω του; Τα ίδια υποστηρίζουν και οι Νεοδημοκράτες προκειμένου να προστατεύσουν τον Καραμανλή. Λες και ο Καραμανλής δεν ξέρει τίποτε για τα όργια που γίνονται. Το ίδιο και ο Σημίτης.

 3. jack avatar
  jack 12/07/2008 18:05:28

  Ε καλά, περισσότερο είναι θέμα ανθρώπων που απαρτίζουν ένα τέτοιο σύστημα. Γιατί η Αγγλία έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία για 500 χρόνια; Γιατί εκεί δε διαφθείρονται όσο εδώ;
  Περισσότερο κατάλληλη βρίσκω την ανάλυση από έναν Ρωμαίο στον πάπυρο της Οξυρρύγχου για το χαρακτήρα του Έλληνος, του ξεπεσμένου Έλληνος της ρωμαιοκρατίας:

  http://www.diodos.gr/content/view/197/72/

  (Απόσπασμα τρίτο και κάτω)

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/07/2008 18:13:44

  "Έλλην-ας" = άπιστος του ιουδαιο-χριστιανού Θεού => της ΘΕΟ-ΚΡΑΤΙΑΣ ή ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΥ

  Οι Έλληνες έχουν σοφούς, οι Μονοθεϊστές άγιους

  *****

  «ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Σ Ο Φ Ι Α Σ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»,
  (Ά γ ι ο ς Εφραίμ, ο Σύρος)

  «ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ Σ Ο Φ Ι Α Ν»
  Σοτάχ 49β, Βαβυλωνιακό Ταλμούδ
  ***

  «ΜΗ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΕΣ, δότε τόπον εις την οργήν.
  ΦΟΡΟΥΣ τελείτε, αποδότε πάσι τας ΟΦΕΙΛΑΣ,
  οι γαρ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ουκ εισι φόβος,
  μη φοβείσθε την ΕΞΟΥΣΙΑΝ», (Ρωμ., ιβ΄ 19, - Παύλος)!

  «Ποιήσθε δεήσεις, προσευχάς, ευχαριστίας ΥΠΕΡ ΒΑΣΙΛΑΙΩΝ και ΠΑΝΤΩΝ των ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΝΤΩΝ, ίνα ήρεμον και ησύχιον βίον διάγωμεν», (Α΄Τιμοθ., β΄1-2, Παύλος)

  «Πάσα ψυχή ΕΞΟΥΣΙΑΙΣ υπερεχούσας ΥΠΟΤΑΣΣΕΣΘΩ,
  ο ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΕΝΟΣ τη ΕΞΟΥΣΙΑ, τη του ΘΕΟΥ ΔΙΑΤΑΓΗΝ ΑΝΘΕΣΤΗΚΕΝ,
  και εαυτοίς ΚΡΙΜΑ (= CRIME) λήψονται», (Ρωμ, ιγ΄ 1-2) – Απόστολος Παύλος

  «Θεού διάκονος εστι ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ .. ου γαρ εική (= διότι όχι για πλάκα) την μάχαιραν φορεί», (Ρωμ. ιγ΄4), - Σαύλος... Παύλος... Φαύλος

 5. Theodore avatar
  Theodore 12/07/2008 18:38:14

  Εγω θα σας βαλω μια ερωτηση κρισεως, που νομιζω οτι δειχνει ολη την ξεφτιλα και τη δουλοπρεπεια του Νεοελληνα.
  Γιατι οταν αυτος ο ασχετος, κομπλεξικος αθρωπακος, που οταν ειναι στην πατριδα του, δεν υπολογιζει κανεναν και γαμαει και δερνει,ιδιαιτερα στο δρομο και οταν ειναι μεσα σε αυτοκινητο,γινεται αυοματως ενα φοβισμενο ανθρωπακι, οταν βρεθει σε καμμια Γερμανια, η Γαλλια, η Ιταλια, που ξερει, οτι αν κανει καμμια μαλακια, θα τον ξεσκισουν;
  Αρα το ζητημα της απατεωνιας του Ελληνα, ειναι πολυπλοκο και αμφιδρομο και μοιαζει με το προβλημα της κοτας και του αυγου.

 6. Gianni avatar
  Gianni 12/07/2008 18:41:22

  Δημήτρης Κουφοντίνας: Η Δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι: δαγκώνει τους ξυπόλυτους*  Ιδιαίτερα όταν οι ξυπόλυτοι τόλμησαν να θίξουν τα όσια και τα ιερά του συστήματος, όταν διέπραξαν το έγκλημα καθοσιώσεως να επιτεθούν στον πυρήνα της αστικής εξουσίας, τότε δεν μπορούν να περιμένουν «δικαιοσύνη». Επειδή, απλά, στην ταξική κοινωνία και μάλιστα στα ζητήματα που αφορούν μια κορυφαία στιγμή του κοινωνικού πολέμου, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη, έχει πρόσημο. Οι ειδικοί δικαστές στις πολιτικές δίκες απεκδύονται τον μανδύα της ουδετερότητας, αυτοαποκαλύπτονται, είναι υποχρεωμένοι από τη φύση και τη θέση τους να δικάσουν με βάση τον υπέρτατο νόμο: την ασφάλεια και τη διαιώνιση του κοινωνικού συστήματος.  Οι πολιτικές δίκες –και οι δίκες για την υπόθεση της 17Ν ήταν κατεξοχήν πολιτικές δίκες– είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, πεδίο πολιτικής και ιδεολογικής μάχης. Οταν μια πολιτική δίκη «νομικοποιείται», όταν ο πολιτικός κρατούμενος προκρίνει ως κύριο στοιχείο αντιπαράθεσης με τους διώκτες του το νομικό πεδίο εις βάρος του πολιτικού, απλώς αυτοαναιρείται ως πολιτικό υποκείμενο.  Οσο με αφορά, ως εκπρόσωπο της Ε.Ο. 17Ν στη δίκη, ο κύκλος των δικών ως πεδίο σύγκρουσης με το καθεστώς έκλεισε. Ο απολογισμός αυτής της μάχης είναι μια άλλη υπόθεση που δεν αφορά αυτό το σημείο.  Απορρίπτω την προσφυγή στον Αρειο Πάγο καθεαυτή, επειδή δεν μπορώ να πάω ο ίδιος εκεί, επειδή εκεί είναι το πεδίο δράσης των δικηγόρων και των αποκλειστικά νομικών αντιπαραθέσεων. Ο Αρειος Πάγος ως θεσμός είναι ένας νομιμοποιητικός θεσμός των δικαστικών αποφάσεων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η προσφυγή μου εκεί θα σήμαινε ότι αποδέχομαι πως το σύστημα μπορεί να αυτοαναιρεθεί. Οτι μπορεί να διορθώσει τις «αδυναμίες» των δικαστικών αποφάσεων. Ποτέ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αρκεί να θυμηθούμε μια ελάσσονος σημασίας υπόθεση, την υπόθεση Πολκ, όπου μάταια κορυφαίοι νομικοί, επί μια πεντηκονταετία, ζητούν αναψηλάφιση της δίκης και πάντα αυτό απορρίπτεται.  Απορρίπτω, επίσης, την προσφυγή στον Αρειο Πάγο ως βαθμίδα για την προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Γιατί αυτό αποτελεί όργανο των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ, ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό ταξικό δικαστήριο, ένα εκτελεστικό όργανο των ισχυρών, που λειτουργεί στη βάση καθαρά πολιτικών επιλογών. Ενα πολιτικό εργαλείο και εργαστήρι αναμόρφωσης και αποδοχής ερμηνειών παλαιών και απροσάρμοστων δομών και επιταγών του δικαίου των ισχυρών. Ενα εργαλείο και εργαστήρι παραγωγής και διαμόρφωσης νέων ερμηνειών της εφαρμογής Δικαίου και Δικαιοσύνης της αγοράς, σύμφωνα με τις επιταγές και επιλογές της παγκοσμιοποιημένης νέας τάξης, σύμφωνα με τις επιταγές του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

  Ενδεικτική του ρόλου του ΕΔΔΑ είναι η απόφασή του για την υπόθεση του συντρόφου Κάρλος, για ένα ελάσσονος σημασίας ζήτημα, τις συνθήκες κράτησής του σε αυστηρή απομόνωση, σε ένα μικροσκοπικό κελί και τον «προαυλισμό» του σ’ έναν κλειστό τριγωνικό χώρο, 15 βήματα οριζοντίως και 7 καθέτως. Η απόφαση του ΕΔΔΑ να θεωρήσει «μη απομόνωση» αυτές τις συνθήκες δείχνει και τα όριά του, όσο αφορά ζητήματα που ακουμπούν τον πυρήνα της ταξικής πάλης, το crimen laessae majestatis, του υπέρτατου εγκλήματος κατ’ αυτούς, της αντίστασης στην εξουσία.  Για τους λόγους αυτούς, δηλώνω απών από τις περαιτέρω νομικές διαδικασίες, αλλά παντοτινά παρών στους ταξικούς αγώνες, στην υπόθεση του ανειρήνευτου κοινωνικού πολέμου, για την ανατροπή και την αταξική κοινωνία που ονειρευόμαστε.  Δημήτρης Κουφοντίνας


  * Αφρικάνικη παροιμία

 7. Τάκης avatar
  Τάκης 12/07/2008 18:41:44

  Πάντως κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει και το θέμα με τις εταιρίες διαχείρισης κρίσεως που απαρτίζονται από γνωστούς δημοσιογράφους, γκαλοπατζήδες και δρουν στα όρια της νομιμότητας παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοσιγοραφικής δεοντολογίας. Σχετικές είναι οι τρομακτικές αποκαλύψεις της εφημερίδας "Παρασκήνιο" του Σπύρου Καρατζαφέρη που προχωράει παραπάπερα συνδέοντας τις εταιρίες αυτές με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

 8. Σπύρος avatar
  Σπύρος 12/07/2008 19:32:52

  Oντως εντυπωσιακή η ιστορία τής ΄Συλλογικής ευθύνης΄΄τών Ελλήνων,παραπέμπει σέ ναζιστικές αντιλήψεις...Ο ξεπεσμένος έλληνας και κουραφέξαλα
  Ειδικά μάλιστα οταν η σύγκριση γίνεται μέ τούς Αγγλους ΄αδιάφθορους΄πού υπ΄όψιν βρίσκονται πρώτοι στην λίστα τής εξάρτησης απο το αλκοόλ και τής οικογενειακής βίας στην Ευρώπη...Η επίσης οτι στην Αγγλία παιδιά σκοτώνουν παιδιά και απο εκεί εμφανίστηκε το φαινόμενο τού bullying δηλαδή τής δημιουργίας ανηλίκων συμμοριών,πού επιτίθενται σέ άλλους ανήλικους ή και ενήλικους...
  Οσο για τά περί διαφθοράς δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά όταν ένας ολόκληρος Λαός πείθεται από τά ψέμματα τού Μπλαίρ γιά να στηρίξει τήν επίθεση στό Ιράκ ή στην Γιουγκοσλαβία παλιότερα..
  Σαν πολλοί θαυμαστές τής ΄Τάξης΄ενέσκηψαν εδώ μέσα.
  Πολύ όμορφα αθωωώνονται οι διεφθαρμένοι ηγέτες και τά κόμματα στην Ελλάδα όταν όλες οι ευθύνες πέφτουν στίς πλάτες τών Πολιτών...
  Πήξαμε στην Ευρωλιγουρίαση.......................

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 12/07/2008 19:37:55

  Kαι καλά οι θαυμαστές τής τάξης δεν έχουν ακούσει τίποτα γιά Κράξι και Αντρότι και τήν τεράστια διαφθορά στην Ιταλία,ή τά μεγάλα Γερμανικά σκάνδαλαή τίς αυτοκτονίες Γάλλων πολιτικών???
  Υπάρχει και το Λουξεμβούργο γιά αυτούς πού τόσο πολύ πιά θαυμάζουν τά διευθυντήρια τών Βρυξελλών...
  Υ.Γ.
  Στίς Βρυξέλλες πρίν δεκαπέντε μέρες πλάκωσαν οι αγρότες και απέκλεισαν την πόλη όπως κάποτε στην Ελλάδα πού ο σημιτάκος τούς ξεφούσκωνε τά λάστιχα...
  Ολη η Ευρώπη ταλανίζεται απο την νεοφιλελευθερη λαίλαπα και τήν Τραπεζική δικτατορία...
  Κατά τά άλλα οι διεφθαρμένοι έλληνες πολίτες είναι οι ΄κακοί΄...
  Ωραίες αναλύσεις...........

 10. jack avatar
  jack 12/07/2008 20:52:13

  Ε ναι κι οι άλλοι που βασανίζουνε τους μαύρους μήπως είναι καλύτεροι;
  Αν δεν αρέσουν οι "ανώτεροι" υπάρχει κι η Νιγηρία. Έξι υπουργοί στη φυλακή για σκάνδαλα σχετικά με τη Ζήμενς. Στην Ελλάδα βέβαια θα πάρουν και βραβείο.

  Και μετά στις εκλογές μην ξεχνάμε να ρίξουμε την ψήφο στους ίδιους, γιατί άλλωστε δεν αποδείχτηκε και τίποτε πέρα από κάποιες συκοφαντίες του Ζίκατσεκ.

 11. Xase avatar
  Xase 12/07/2008 21:00:46

  Αν ο κ. Ζαχοπουλος δεν ηταν γεν. γραμματεας του υπουργειου, αν ο κ. Αναστασιαδης δεν ηταν ο μεγαλοδημοσιογραφος υπαλληλος του κ. Μπομπολα, αν ο κ. Κουκοδημος δεν ηταν ο 151 βουλευτης , τοτε πολλοι θα εμπαιναν φυλακη. Τωρα ομως θα πρυτανευσει η λογικει της κουκουλας και του θαψιματος, αλοιμονο στον ΜΗΤΣΟ.

 12. Xase avatar
  Xase 12/07/2008 21:01:22

  λογικη

 13. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/07/2008 21:14:25

  Αυτοί που είχαν δίκιο είναι φυλακή, κι αυτοί που ήταν για φυλακή έχουν δίκιο.

 14. Theodore avatar
  Theodore 12/07/2008 21:45:56

  Γιατι ρε Σπυρε θυμωνεις;Τα κομματα, ποιος τα ψηφισε; Η μηπως μονα τους βγηκαν;
  Αν αυτοι,οι πολιτες δηλαδη, δεν ηταν βουτηγμενοι στα σκατα, πως θα βρισκανε και τους καταλληλους για να τους εκπροσωπησουν;(Ξεχνας την παροιμια, "ο ομοιος τον ομοιο και η κοπρια ατα λαχανα;)
  Ποιος καιει και καταστρεφει τα δαση; Ο φουφωτος;
  Ποιος καταπαταει και χτιζει οπου βρει; Ο Αβρααμ Παππας;
  Γι αυτο, μη βγαζεις την ουρα σου απ εξω.Το ζητημα ειναι αμφιδρομο.Και μοιαζει με το προβλημα της κοτας και του αυγου.

 15. Lara avatar
  Lara 12/07/2008 23:48:05

  Σπυρο
  διαβασε το και οι σκεψεις δικες σου
  λαρα


  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37300560

 16. Σπύρος avatar
  Σπύρος 13/07/2008 02:24:29

  Γνωστά αυτά ρέ παιδιά.
  Αλλά και πάλι είναι εντελώς άστοχη η διαφοροποίηση μεταξυ τών λαών Αγγλίας και Ελλάδας σέ σχέση με το επίπεδο διαφθοράς.
  Οι ηγεσίς δέν εξισώνονται μέ τούς πολίτες μιάς χώρας.
  Αλλά δεν είδα κανέναν να απαντά γιά τη υιοθέτηση τών απόψεων Μπλαίρ από τόν ΄έντιμο ΄Βρεττανικό λαό.

 17. jack avatar
  jack 13/07/2008 12:27:19

  Αυτό δεν είναι διαφθορά, είναι "...το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού".
  Μη διεφθαρμένος δε σημαίνει υποχρεωτικά "καλύτερος άνθρωπος". Μπορεί να είναι και χειρότερος (πιο αδίστακτος ας πούμε.)
  Αλλά ο διεφθαρμένος πιο ηθικό ή άλλο πλεονέκτημα έχει να αντιπαρατάξει απέναντι του; Είναι εξ ορισμού αυτός ο χειρότερος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.