#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2012 22:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άδειασμα Σταϊκούρα από Άσμουσεν: Δεν γίνεται δεκτή αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  αρνείται την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει, όπως δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη.

"Δεν είναι δυνατή αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤ ", δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα. "Η ενδεχόμενη ανάγκη για συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα μέλη της ζώνης του ευρώ", πρόσθεσε. "Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, διότι θα ήταν μια νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους, κάτι το οποίο απαγορεύεται" από το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε μετά τη δήλωση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "δεν υπάρχει τέτοια σκέψη".

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 25/09/2012 22:35:29

  Ναι, καλά...

  Όταν θα έρθει η ΕΚΤ να πληρωθεί το επόμενο ομόλογο στο face value, ας του πει κάποιος στον κύριο, ότι πάπαλα τα φράγκα...

  Τότε να δεις αναδιαρθρώσεις...!

 2. Kargia avatar
  Kargia 25/09/2012 22:49:32

  Να ήταν η πρώτη αστοχία του κ. Σταικούγια. Να θυμίσω ότι ο ίδιος κύριος είχε βγει τον Ιούλιο και είχε πει ότι είχε βρει τα ισοδύναα ώστε να μην επέλθει μείωση (από φέτος) στα ειδικά μισθολόγια. Αφού δεν ξέρει τι του γίνεται γιατί κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις? Ποιος τον προώθησε και δαύτον?

  • skeptical ( ex voter) avatar
   skeptical ( ex voter) @ Kargia 26/09/2012 09:00:01

   Δεν είναι οτι δεν ξέρουν ! Ξέρουν και πολύ καλά μάλιστα τι είναι και τι δεν είναι εφικτό, αλλά αυτή την πολιτική έχουν μάθει τόσα χρόνια να εξασκούν : ελπίδες στον κόσμο και φοβισμένα σιγοψιθυρίσματα στην τροικα , κι αν πιάσει έπιασε .Και καλά στην τροικα , πες δεν έχουν τόλμη ,στον κόσμο όμως γιατί φέρονται έτσι ? Ποιός τους δίνει το δικάιωμα ?

  • Θthymios avatar
   Θthymios @ Kargia 26/09/2012 14:39:07

   ο "μπαμπάς" δα!...

 3. alexie avatar
  alexie 25/09/2012 23:22:15

  αρα μιλαμε για κουρεμα των ιδιωτων ακομα μια φορα!

  μεγεια μας με χαρα μας!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ alexie 25/09/2012 23:38:10

   Οχι,των κρατων.Το ειπε καθαρα.

 4. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 25/09/2012 23:57:11

  Δεν τον βλέπετε οτι είναι είναι γλόμπος;
  τί να κουρεψει;

  Και τώρα μια απορία ηλιθίου
  Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπάγεται στην Ευρωπαική κεντρική τράπεζα; Πως μπόρεσε και κούρεψε τα ομόλογα που ηταν κατατεθειμένα σ αυτήν;

  Συγγνώμη για την απορία αλλά είμαι σκράπας στα τραπεζικά.

  • drider avatar
   drider @ Χμμμμ 26/09/2012 00:15:35

   Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα σύμφωνα με τον νόμο να καταθέτουν ένα μέρος των αποθεματικών τους στην ΤτΕ. Η ΤτΕ έχει τη διαχείριση (όχι την κυριότητα) αυτών των κεφαλαίων και επέλεξε με μέρος αυτών να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πριν (μπορεί σε μερικές περιπτώσεις και πολύ πριν) το λεγόμενο "κούρεμα". Η τελική απόφαση για συμμετοχή ή όχι στο PSI πάρθηκε τελικά από τα Δ.Σ. των ταμείων (αν δεν κάνω λάθος).

   • Χμμμμ avatar
    Χμμμμ @ drider 26/09/2012 01:10:32

    Ισως, αλλά την απόφαση να κουρευθούν και τα ομόλογα που ήταν στα χέρια των ιδιωτών σίγουρα δεν την πήραν οι ιδιώτες.

    • Γεωργία avatar
     Γεωργία @ Χμμμμ 26/09/2012 09:22:38

     Μόνο τα ομόλογα που ήταν στο Ελληνικό δίκαιο κουρεύτηκαν. Τα υπόλοιπα πληρώνονται κανονικά και με όρους τοκογλυφικούς, δηλαδή η ΕΚΤ αγόρασε στο 55% τα ελληνικά ομόλογα και εισπράτει το 100% της αξίας τους, αξία φυσικά που πληρώνουμε μέσω των εντόκων γραμματίων, που η δουλειά τους δεν είναι η αποπληρωμή ομολόγων.!!!

     Δυστυχώς αυτά είναι που κάνουμε και δίνουμε αφορμές στο κάθε Τσίπρα.

     • πολιτης avatar
      πολιτης @ Γεωργία 26/09/2012 10:47:58

      εχετε απολυτο δικιο. μεχρι στιγμης οι εταιροι και "διασωστες" μας οχι μονο δεν εχουν χασει τιποτε αλλα θα κονομησουν κιολας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 26/09/2012 13:10:49

    1. Ακριβώς: Σύμφωνα με το Νόμο 2216/94 άρθρο τρίτο, τα διαθέσιμα, πλην ταμειακής διαχείρισης, κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, τα μη επενδυόμενα μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
    Η Τράπεζα της Ελλάδος, ενεργούσα ως διαχειριστικό όργανο των καταθετών, επενδύει τα διαθέσιμα αυτά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
    Πάλι σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιλέγει αλλά είναι υποχρεωμένη να επενδύσει αμέσως μέρος τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ο νόμος είναι σαφής:
    Το ενεργητικό του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επί μέρους επενδύσεων δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι στην πρωτογενή αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος τίτλους της τελευταίας έκδοσης στην τιμή της δημοπρασίας, ανάλογα με τον τρόπο που είχαν διατεθεί οι τίτλοι κατά την ημερομηνία έκδοσης, με συνυπολογισμό των τόκων του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος. Αν από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πρωτογενή διάθεση τίτλων, παρέχεται η ευχέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά για την απόκτηση του αναγκαίου εκάστοτε χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε τα δημιουργούμενα νέα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. να επενδύονται άμεσα.
    2. Για το άλλο θέμα (της ΕΚΤ), είναι προφανές γιατί είναι αδύνατο να "κουρευτούν" ομόλογα κράτους της Ευρωζώνης που κατέχει η ΕΚΤ: Η ΕΚΤ δεν είναι εμπορική τράπεζα αλλά εκδοτική - δεν επενδύει και δεν δανείζει. Ότι κέρδη προκύψουν από κινητές αξίες που αποκτά (π.χ. τα εν λόγω ομόλογα, τα αγορασμένα σε discount από την δευτερογενή αγορά), τα διανέμει αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής στις επί μέρους κεντρικές τράπεζες των χωρών, για λογαριασμό των οποίων παρέχει ρευστότητα, δηλ. το κοινό νόμισμα.
    Τυχόν "κούρεμα" ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ θα ισοδυναμούσε λοιπόν με κούρεμα δημόσιου χρέους που χρωστά μία χώρα (στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα) στα λοιπά 16 μέλη του Ευρώ. Θα ήταν σαν να κούρευαν το δημόσιο - διακρατικό δάνειο της δανειακής σύμβασης με τον Μηχανισμό Στήριξης. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
    Βιάστηκε ο κ. Σταικούρας, παρασυρμένος από σχολιαστές εκτός Ευρωζώνης, που προτείνουν τέτοια ανέφικτα κουρέματα, μη κατανοώντας πώς λειτουργεί η ΕΚΤ ως κεντρική εκδοτική τράπεζα και θεσμικό όργανο ρύθμισης - όχι ως εμπορικός δανειστής, δηλ. όχι ως παράγων της "αγοράς".

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 26/09/2012 00:54:25

  http://www.antinews.gr/2012/08/30/176967/
  “Ολάντ: Να στηρίξουμε την Ελλάδα, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις”

 6. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 26/09/2012 10:09:31

  Δεν υπήρχε περίπτωση να πει από τώρα ότι θα δεχτεί, είναι πολλοί οι λόγοι. Να θυμίσω ότι και για το πρώτο κούρεμα οι περισσότεροι τα ίδια έλεγαν

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/09/2012 13:24:47

  Η ουσία είναι ότι "κούρεμα" (εθελοντικό ή μή είναι άλλη συζήτηση), μπορούν να υποστούν "ιδιωτικοί" φορείς που επενδύουν σε ομόλογα, με σκοπό ίδιον κέρδος (τέτοιοι είναι οι εμπορικές τράπεζες - Ελληνικές ή ξένες, τα ασφαλιστικά ταμεία - Ελληνικών ή ξένων ταμείων και άλλοι "ιδιώτες", όπως hedge funds ή μεμονωμένοι ομολογιούχοι). Επένδυση με σκοπό ίδιον κέρδος συνεπάγεται ρίσκο: Στην προκειμένη περίπτωση η επένδυση αποδείχθηκε ζημιογόνος και το τίμημα που πληρώνει ο επενδυτής είναι η ζημία λόγω "κουρέματος".
  Αντίθετα, η ΕΚΤ ως εκδοτική τράπεζα δεν επενδύει με σκοπό ίδιον κέρδος. Αγοράζει ομόλογα χωρών μόνον για ρυθμιστικούς λόγους, δηλαδή για να προστατεύει την σταθερότητα της Ευρωζώνης ως όλου και το νόμισμα.
  Αυτο που θα ήταν δυνατό (με ειδική ρύθμιση - πολιτική απόφαση), είναι αντι να διανείμει αναλογικά το κέρδος από Ελληνικά ομόλογα που θα προκύψει στη λήξη τους, να διαθέσει μέσω συμψηφισμού ένα μεγαλύτερο μέρος του κέρδους (ή και ολόκληρο) στην χώρα έκδοσης Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ δεν παραβιάζει τον θεσμικό της ρόλο, απλώς καταφεύγει σε ένα έκτακτο μέτρο εν όψει έκτακτων συνθηκών.

  • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
   ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ Ο Θείος 26/09/2012 20:54:09

   Αγαπητέ Θείε , ευχαριστούμε για τις διαφωτιστικές παρατηρήσεις σου , καθότι δεν είμαστε όλοι επαΐοντες "περί τα οικονομικά".
   Βέβαια είμαι της Θετικής κατεύθυνσης , αλλά στο Α.Π.Θ. μόνο κάποια βασικά στοιχεία των οικονομικών είχαμε διδαχτεί , κι' αυτά που ζούμε σήμερα είναι φαίνεται πολύ προχωρημένα ακόμη και για μερικούς οικονομολόγους , που έκαναν τις αρχικές διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 27/09/2012 12:21:50

    Οι οικονομολόγοι έχουν χάσει και αυτοί την μπάλα. Όπως την είχαν χάσει και το 1929, με την άλλη κρίση.
    Η οικονομική "επιστήμη" ως ευρεία δραστηριότητα είναι για τις εποχές παχειών αγελάδων.
    Στις κρίσεις έχουν διορατικότητα μόνον ελάχιστοι οικονομικοί επιστήμονες, με ισχυρή φαντασία, ευρύτερη παιδεία (όχι μονοδιάστατοι "ειδικοί" χωρίς πνεύμα) και απαλλαγμένοι από στερότυπα, πολύ πέρα από τον ακαδημαικό μέσο όρο.
    Το 1929 ήταν ο Τζών Μαίηναρντ Κέυνς που κατάλαβε "τι τρέχει". Τώρα, ζητούνται ακόμη πλοηγοί σε αχαρτογράφητες θάλασσες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.