#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2011 09:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άγριο μπρα ντε φερ Ευρώπης - Αμερικής για την σωτηρία της ΕλλάδαςΣε ένα άγριο μπρα ντε φερ μεταξύ χωρών της Ευρώπης, της ΕΚΤ και των Αμερικανών, εξελίσσεται η προσπάθεια εξεύρεσης σχεδίου σωτηρίας για την Ελλάδα. Τα πάντα είναι ρευστά για τη σύνοδο της Πέμπτης, ακόμη κι αν αυτή θα πραγματοποιηθεί δεν έχει ξεκαθαρίσει. Χθες η Α. Μέρκελ τόνισε ότι για να γίνει η σύνοδος θα πρέπει να προϋπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Όμως, δεν είναι πλέον η Ελλάδα στο προσκήνιο καθώς οι εξελίξεις και το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Ιταλία. Τα spreads στη γειτονική χώρα έφτασαν τις 600 μονάδες βάσεις, πάνω από το όριο συναγερμού και κοντά στα όρια που πλέον οι χώρες είναι αναγκασμένες να πάνε σε οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους εταίρους.

Όμως, τα πάντα είναι τόσο μπλεγμένα που κανείς δε γνωρίζει τι θα ξημερώσει για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα. Ακόμη και το σενάριο της «έκπτωσης» της χώρας από την ΕΕ είναι ανοικτό αν και όλοι φοβούνται ότι τότε θα φανεί ξεκάθαρα η συστημική κρίση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο που θα προκαλέσει η χρεοκοπία μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, έχει παραλύσει τους πάντες.

Πριν μερικές ώρες εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει ανεπιστρεπτί στην ευρωζώνη. Και πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει, να βγει από την τρέχουσα κρίση. «Ελλάδα και Γερμανία είναι συμπαραταγμένες ώμο με ώμο» πρόσθεσε. «Το Βερολίνο θα εντείνει τις προσπάθειές του για την υπέρβαση της κρίσης. Παράλληλα βέβαια απαιτούμε από την Αθήνα να υλοποιήσει πλήρως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αποφάσισε πρόσφατα».

Ωστόσο, είναι πολλά τα δεδομένα και τα ερωτήματα που δημιουργούνται για την μακρά νύκτα της Πέμπτης.

Είναι σίγουρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται κρίση αντίστοιχη με αυτή που ξέσπασε μετά το σκάνδαλο της Lehman. Η αμερικανική οικονομία είναι εξαιρετικά ευάλωτη και οποιαδήποτε αναταραχή θα μπορούσε να τη διαλύσει. Γι’ αυτό και η Χ. Κλίντον επέμενε πολύ στην οικονομική σωτηρία της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί πιέζουν, λοιπόν, να βρεθεί λύση που θα στηρίζει την Ευρωζώνη και δε θα οδηγήσει στη διάλυσή της.
Η Ελλάδα είναι η αφορμή για να ληφθούν μέτρα. Αλλά το να σώσεις την Ελλάδα δε σημαίνει ότι θα σωθεί και η Ευρώπη. Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, ακόμη και η Γαλλία βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Επομένως, το να αποφασιστεί ένα «κούρεμα» ή μια επιμήκυνση μπορεί να δώσει ανάσα στην Ελλάδα, όχι όμως και στην Ευρώπη. Επομένως, πρέπει να βρεθεί συνολική λύση που θα αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους προβλήματα χρέους. Και η μόνη λύση είναι το ευρωομόλογο.
Η σωτηρία της χώρας μας σημαίνει αυτόματα ότι κάποιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν. Είτε πρόκειται για επιμήκυνση είτε για νέο δάνειο με σκοπό την επαναγορά ομολόγων στην τιμή αγοράς, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κ.λπ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα δάνειο 120 δις ευρώ για την Ελλάδα είναι στα σκαριά. Άρα βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να σώσουν την Ελλάδα αλλά να πληρώσουν οι ίδιοι το μάρμαρο, ή να την αφήσουν στο έλεος της χρεοκοπίας και ότι βρέξει ας κατεβάσει για την Ευρώπη.

Όσο πλησιάζουμε στην Πέμπτη, η αγωνία θα κορυφώνεται διότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο φόβος όλων στην Ελλάδα είναι πλέον μήπως η αδυναμία της Ευρώπης να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σωτηρίας οδηγήσει στη χρεοκοπία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/07/2011 10:54:59

  Η "έκπτωση της χώρας από την ΕΕ", τι μορφή θα μπορούσε να πάρει; Έξοδο μόνο από την ευρωζώνη, καθολική αποχώρηση από όλη την ΕΕ, ή κάποιο συνδυασμό των δύο;

 2. Αννίτα avatar
  Αννίτα 19/07/2011 11:39:08

  Γιατί σκοτώνωνται αμερική και ευρώπη ποια από τις δύο[2] ηπείρους θα μας σώσει; [εξυπηρετήσει λέω εγώ]!
  Οταν: 1] Το οικονομικό σύστημα της αμερικής καταρρέει, συνεπώς και το πολιτικό της σύστημα τελεί υπό κατάρρευση [οταν καταρρέει η οικονομία μιας χώρας, καταρρέει κ η κυβέρνηση της αργά η γρήγορα!!].
  Το πρώτο κρούσμα της οικονομικής κατάρρευσής της το είδαμε, όσοι το πήραμε χαμπάρι, όταν ξεσηκώθηκε όλος ο αραβικός κόσμος εναντίον των κυβερνήσεων της χώρας τους το κάθε κρατίδιο. Σ αυτό το εγερτήριο-μπάχαλο, κάποτε πρωτοστατούσε η αμερική, η οποία φρόντιζε να κρατά τον πόλεμο σε μεγάλη χρονική διάρκεια και ένταση, να έχει πάντα τον πρώτο λόγο σε όλα στα κράτη αυτά. Δήλωσε λοιπόν στην πρώτη αραβική έκρηξη που έγινε πριν λίγο καιρό, ο Ομπάμα ότι δεν αντέχει οικονομικά η αμερική να στηρίξει η να επέμβει στις διαφορές τους. Το πρώτο σημάδι οικονομικής κατάρρευσής της.
  2] Τα κράτη που απαρτίζουν την ήπειρο που λέγεται ευρώπη, καταρρέουν και αυτά οικονομικά, επιπλέον λόγω των λαών της που ποικίλουν ανά κράτος και της διαφορετικής τους πολιτικής και πολυτισμικής κουλτούρας δεν μπορούν να τα βρούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη οικονομική και πολιτική πορεία, ήδη έχουν εξεγερθεί οι λαοί της Ευρώπης για την ασύστολη οικονομική καταπίεση που δέχονται και που θα δεχθούν σύντομα. [Οπως έγινε με την γαλλική επανάσταση.!]. Νομίζετε λοιπόν οτι η ευρώπη δεν χρωστάει της μιχαλούς;
  Οπως η αμερική έτσι κ η ευρώπη χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους!!
  Αναρωτιέμαι λοιπόν με ποιό τρόπο θα βοηθήσουν την Ελλάδα;
  Τι παιχνίδι ετοιμάζονται πάλι να στήσουν στην πλάτη μας;
  Μήπως τους γυάλισε ο ορυκτός μας πλούτος;
  Ερχονται με άδεια χέρια και θα φύγουν με γεμάτα.!
  Μήπως φοβούνται συμμαχία με την Ρωσία που στο κάτω-κάτω έχουμε περισσότερα κοινά πολιτιστικά στοιχεία αλλά και κοινή θρησκεία. Και οχι μόνο! Μέχρι τώρα δεν ύψωσε το ανάστημά της να επέμβει στα της χώρας μας γεγονόντα! Ο Πούτιν δεν είναι ηλίθιος να ανοίξει επαφές με τον Γαπ που έχει φέρει σε απίστευτο οικονομικό χάλι την Ελλάδα και είναι κ αμερικανόφιλος και παίζει σε διπλό κ τριπλό ταμπλώ πολιτικά με κυρίους που δεν έχουν πολιτικούς φραγμούς,αλλά ούτε και ιδεολογικούς.!
  Στο τέλος πάντα ήταν εκεί κ μας βοηθούσε.! Επιπλέον ουδέποτε ζήτησε ανταλάγματα έναντι πινακίου φακής.!
  Δεν είμαι ρωσόφιλη, ούτε ΚΚΕ, ούτε Σύριζα, και δεν θέλω να είμαι.!
  [Πιστεύω ότι αυτός που είναι γεννημένος ηγετης-πατριώτης είναι μόνο ενας. Ο Σαμαράς.!]
  Και αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ΕΛΛΑΔΑ να είναι πάνω απ όλους κ όλα.!Να μην είναι ούτε αποικία των εκάστοτε αρπαχτικών, ούτε να ζήσει ποτέ ξανά αυτά τα απίστευτα χάλια που ζεί τώρα!!
  Με βάση λοιπόν αυτή την λογική πιστεύω οτι κάτι άλλο παίζει στην τόση προθυμία αυτών των δύο[2] για δήθεν βοήθεια.!!

 3. Αννίτα avatar
  Αννίτα 19/07/2011 11:40:21

  + συγνώμη που γραφω με μικρά γράμματα τα κύρια ονόματα, μόνο η ΕΛΛΑΔΑ αξίζει να γράφεται με κεφαλαία.!!!!!!!!!!!

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Αννίτα 19/07/2011 13:53:45

   Αγαπητή Αννίτα

   Η απάντηση βρίσκεται στο link που παραθέτω:
   h**p://nonews-news.blogspot.com/2011/07/blog-post_2025.html

   Ψιλο -Πασοκικό (γνώμη μου!), ίσως και γι' αυτό πιό ενημερωμένο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.