28/05/2010 19:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άγρια κόντρα μεταξύ Θαπατέρο και εργατικών συνδικάτων

Οι συζητήσεις που ξεκίνησε η ισπανική κυβέρνηση με τα εργατικά συνδικάτα αναφορικά με την αλλαγή των εργασιακών νόμων, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και αν οι συνδικαλιστές με τους επιχειρηματίες δεν συμφωνήσουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μονομερή αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου «να ενθαρρυνθούν οι αγορές».

Μια τέτοια εξέλιξη  είναι πιθανό να δημιουργήσει εργασιακές αναταραχές καθώς η χώρα προσπαθεί να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές πως δεν αποτελεί αντίγραφο της ελληνικής περίπτωσης. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αν η Ισπανία θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές μειώνοντας το κόστος πρόσληψης και απόλυσης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το ισπανικό δημόσιο χρέος δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως οι αγορές ανησυχούν πως χωρίς αναμόρφωση των εργασιακών νόμων, η ανεργία (20%) θα παραμείνει υψηλή οδηγώντας στη δημοσιονομική αστάθεια. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «Η κυβέρνηση μάλλον θα προχωρήσει μονομερώς στις όποιες αλλαγές, μέσω βασιλικού διατάγματος».

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν γενική απεργία εξαιτίας των περικοπών στους μισθούς του δημοσίου. Η πίεση που ασκείται στη κυβέρνηση του Θαπατέρο είναι ήδη έντονη, και μόλις μετά βίας γλύτωσε τη πτώση της προχθές, όταν ψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας στο κοινοβούλιο με διαφορά μίας μόνο ψήφου.

Οι συζητήσεις με τα σωματεία θα συνεχιστούν αλλά όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Celestino Corbacho, «Η κυβέρνηση δεν θα πτοηθεί ακόμη και από μια γενική απεργία». Και συμπλήρωσε πως: «Δεν θα λιποψυχήσουμε… θα προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, ακόμη και αν χρειαστεί να  επιβάλλουμε πρόσθετα σκληρά μέτρα, ακόμη και αν χάσουμε ψήφους».

Μέχρι στιγμής, ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και τα συνδικάτα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είδους αναμόρφωση θέλουν, σε μια χώρα όπου οι αποζημιώσεις για απόλυση εργαζομένων είναι ίσως οι πλέον υψηλές σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Melvin avatar
    Melvin 28/05/2010 22:31:42

    Έχετε παρατηρήσει πως όλοι οι πρωταθλητές της λιτότητας καταφεύγουν στο "εθνικό συμφέρον" ως δικαιολογία; "Θα σας πνίξουμε για να σωθείτε" είναι το σύνθημα, ίδιο με αυτό των Παπατζή-Παπακω κλπ. Όπως λέγανε και στο Βιετνάμ: "Burned the village in order to save it." Περίεργες συμπτώσεις...

  2. cornelsen avatar
    cornelsen 29/05/2010 00:02:40

    Melvin, "από το στόμα μου το πήρες". Πάντα τα αφεντικά το "εθνικό (τους) συμφέρον" προτάσσουν όταν θέλουν να κάνουν τις δουλειές τους. Και τώρα "εθνικό συμφέρον" είναι να πληρώσουμε οι μισθωτοί (αλλά και οι μικρομεσαίοι) την χρηματοπιστωτική τους κρίση. Γι' αυτό δεν πρέπει να τσιμπήσουμε, ούτε με τον Μαντέλη (φυσικά και δεν υποστηρίζω τις "χορηγίες" που πήρε), ούτε με τον "γιατρό τού Κολωνακίου", ούτε με τον ηλεκτρολόγο που θέλουν να τούς παρουσιάσουν ως πηγή τού κακού. Ο νεοφιλελεύθερος καζινο-καπιταλισμός είναι η αιτία και αυτός πρέπει να πληρώσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.