#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/02/2013 12:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Άγγελος ή Δαίμονας» ένα αλλιώτικο βιβλίο Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Όσα δεν έχουμε μπορέσει να μάθουμε ακόμα μέσα από τα ιστορικά βιβλία για τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, τελικά φαίνεται πως θα τα μάθουμε από τα ιστορικά μυθιστορήματα. Εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο παράδοξο. Πολλά ιστορικά βιβλία για το θέμα αυτό περιέχουν ανακρίβειες, ακόμα και διαστρεβλώσεις ή πλαστογραφίες. Τώρα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα μαθαίνουμε αλήθειες!

Πρόκειται για το βιβλίο της Ιζαμπέλλας Παλάσκα «Άγγελος ή Δαίμονας – Ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη. Εντελώς ασυνήθιστο σαν δομή και σαν πλοκή, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι και μια μυθιστορηματική βιογραφία, αφού αναφέρεται στη ζωή του πατέρα της, του Γιάννη Βουλπιώτη. Μερικοί θα αναρωτηθούν ποιος ήταν αυτός ο Βουλπιώτης. Όσοι έχουν εντρυφήσει στη σκοτεινή περίοδο του ηρωϊσμού, της αδελφοκτονίας αλλά και των δωσιλόγων, που ήταν η Κατοχή, κάτι ξέρουν. Με το βιβλίο θα μάθουν κι άλλοι.

Ο Βουλπιώτης ήταν από τη δεκαετία του 1930 ανώτατο στέλεχος του συγκροτήματος Ζήμενς και Τελεφούνκεν. Είχε μάλιστα παντρευτεί την κόρη του Γερμανού μεγαλοβιομήχανου, του ίδιου του Χερ Ζήμενς. Αυτός ο Βουλπιώτης λοιπόν εκπροσωπούσε το συγκρότημα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στην Ελλάδα, κλείνοντας για λογαριασμό του μεγάλες συμβάσεις. Στη χώρα μας έγινε γνωστός από τα προπολεμικά χρόνια για τις μεγάλες κρατικές συμβάσεις που είχε υπογράψει, ιδίως για τον εκσυγχρονισμό της τηλεφωνίας και την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κρατικού ραδιοσταθμού.

Το όνομά του συνδέθηκε όμως και με τις μίζες που δόθηκαν. Είναι παλιά αυτή η δύσοσμη γερμανική κολώνια. Ο ίδιος φαίνεται πως συνδέθηκε με πολιτικούς της εποχής σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ακόμα και με προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο Δημήτρης Γληνός. Το βέβαιο είναι ότι διαδραμάτισε κάποιον παρασκηνιακό ρόλο πίσω από διάφορα ιστορικά γεγονότα, συνομιλούσε απευθείας με τον ίδιο τον Μεταξά και τον Μανιαδάκη, άλλους πολιτικούς ή διπλωμάτες, ακόμα και με τον Χίτλερ ή αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία κ.ά.

Όλα αυτά ανάμεσα σε διάφορες φάσεις της προσωπικής ζωής του Βουλπιώτη, που περιγράφονται πολύ γοητευτικά από την κόρη του, η οποία είναι οφθαλμοφανές ότι έχει το χάρισμα να τραβάει την προσοχή του αναγνώστη με τον γραπτό λόγο της. Η συγγραφέας δεν διστάζει να παρουσιάσει τον ήρωα του βιβλίου της σαν να είναι ένα εντελώς ξένο γι’ αυτήν πρόσωπο. Τον αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα σε τρίτο πρόσωπο με αντικειμενικότητα. Τον δείχνει, ανάμεσα σε επιχειρηματικές ή παραγοντικές δραστηριότητες, στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον που ζούσε στην Αθήνα, το Παρίσι ή το Βερολίνο, αναπαριστώντας κάπως νοσταλγικά και με συναρπαστικές γραμμές την ατμόσφαιρα της εποχής. Περιγραφές και διάλογοι που σε κάνουν να νομίζεις πως είσαι κάπου δίπλα κι εσύ και τα βλέπεις και τα ακούς όλα αυτά.

Πολύ σημαντικότερη όμως είναι η ανάμιξη του Βουλπιώτη στα χρόνια του πολέμου, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Εμφανίζεται να λειτουργεί σε ορισμένες φάσεις σαν ένας μεσάζων, όχι πλέον για να επιτύχει συμβάσεις για λογαριασμό του γερμανικού συγκροτήματος που εκπροσωπούσε, αλλά για διάφορες παρασκηνιακές ενέργειες πολιτικοδιπλωματικού χαρακτήρα. Στις παραμονές της ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδος ενεργεί στο Βερολίνο ως μυστικός απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης για να αποτραπούν τα σχέδια του Μουσολίνι και του Τσιάνο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τον Ιανουάριο του 1941, όταν φιλοξενεί τον μυστικό απεσταλμένο των Γερμανών που μεταφέρει στον διάδοχο Παύλο πρόταση για να λήξει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με ανακωχή στα βορειοηπειρωτικά βουνά που θα κρατούσε μέχρι το τέλος της παγκόσμιας σύρραξης. Οι άνθρωποι του Μανιαδάκη οσμίζονται τι συμβαίνει και περικυκλώνουν το σπίτι του Βουλπιώτη, όπου βρίσκονται για δείπνο οι Γερμανοί διπλωμάτες κ.ά.

Φυσικά, μια που η πλοκή του βιβλίου της Ιζαμπέλλας Παλάσκα κινείται μεταξύ 1938 και 1944 κυρίως, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αναφέρονται σε κρίσιμες πτυχές της κατοχικής περιόδου, στις οποίες λαμβάνει μέρος (πάντα στο παρασκήνιο) ο πατέρας της. Εδώ οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και κάπου αυτό το βιβλίο βγαίνει από το μυθιστορηματικό πλαίσιο και καταγράφει άγνωστα ιστορικά γεγονότα, που συστηματικά μέχρι σήμερα η «κατεστημένη» αριστερή ιστοριογραφία έχει αγνοήσει.

Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσω ότι, όπως τονίζει και η συγγραφέας στον πρόλογό της, την αυθεντικότητα των ιστορικών γεγονότων που παρουσιάζονται έχει αναλάβει ο ιστορικός συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας που τα προσάρμοσε στην ιστορική αλήθεια. Ο Δ. Κούκουνας είναι καλός φίλος αλλά κυρίως ένας χαλκέντερος, επίμονος κι ακριβοδίκαιος ερευνητής, που κατ’ επανάληψη με έχει εντυπωσιάσει με το βάθος και την ακεραιότητα της ιστορικής δουλειάς του, χωρίς εμπάθεια για την Αριστερά και χωρίς μονομέρεια για την Δεξιά. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Δ. Κούκουνας έχει ασχοληθεί σε βάθος με την ιστορική έρευνα για τα κατοχικά χρόνια και έχει ανατρέψει μύθους που επικράτησαν μεταπολεμικά, ενώ δεν ξέρω κανένα από τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στα ιστορικά βιβλία του ή άλλα δημοσιεύματα (επί χρόνια ήταν διευθυντής στα περιοδικά «Λαβύρινθος» και «Τότε») να έχει ποτέ διαψευστεί.

Ίσως επανέλθω, γιατί το βιβλίο της Ιζαμπέλλας Παλάσκα «Άγγελος ή Δαίμονας – Ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου» (Λιβάνης, σελ. 383, 14,90 ευρώ) περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύγχρονη ιστορία μας που παύουν έτσι να είναι άγνωστα και που ανατρέπουν τους καθιερωμένους μύθους…

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ντίνος Γιαννίσης avatar
  Ντίνος Γιαννίσης 05/02/2013 13:23:35

  Φαήλο καλημέρα,
  Ενδιαφέρον το άρθρο σου όπως πάντα.
  Εμένα η αίσθηση που μου άφησε το βιβλίο ήταν σαν προσπάθεια ήπιας "αγιογραφίας" της γερμανικής κατοχής. Βεβαίως ο Δ. Κούκουνας είναι σοβαρός άνθρωπος και πάντως η ιστορική έρευνα κάνει πάντα καλό έστω και μέσω μυθιστορήματος.

 2. man8os avatar
  man8os 05/02/2013 13:46:43

  Πολυ ενδιαφερον στοιχειο αυτο για την συζητουμενη ανακωχη και η συμπτωση του θανατου του Μεταξα εκεινη την περιοδο...
  Λετε;

  Να προσεχει ο Σαμαρας.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ man8os 05/02/2013 15:17:20

   Γιατί, κάτι παρόμοιο δεν συνέβει στην περίπτωση του Ρούντολφ Εσσ;
   Έπεσε με αλεξίπτωτο στην Αγγλία ισχυριζόμενος ότι μεταφέρει ειρηνευτικές προτάσεις του Χίτλερ.
   Αντ' αυτού δικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου(!) στην δίκη της Νυρεμβέργης.

   Είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία δεν ξέρουμε και είναι ακόμα περισσότερα, αυτά τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Σταύρος 05/02/2013 22:20:29

    Όχι μόνον αυτό.
    Απαγορευόταν μέχρι τού τέλους τής ζωής του νά μιλήσει σέ οποιονδήποτε γιά τό παρελθόν καί τό παρόν, μέ τήν σύμφωνη γνώμη Άγγλων, Αμερικανών καί Ρώσων.
    Ήταν ο μοναδκός έγκλειστος τών φυλακών Spandau τού Βερολίνου καί τόν φυλάγανε στρατιώτες καί τών τριών νικητριών δυνάμεων.
    Στίς 13. Απριλίου 1987, σύμφωνα μέ τό περιοδικό Der Spiegel, ο Michail Gorbatschow σχεδίαζε τήν αποφυλάκισή του. dessen Freilassung plane.[
    Στίς 17. Αυγούστου 1987 ο Heß «αυτοκτόνησε». Βρέθηκε απαγχωνισμένος μέ τό καλώδιο μιάς ξεχασμένης παλαντέζας!!!

 3. Ανιψιός avatar
  Ανιψιός 05/02/2013 15:46:19

  Να ελπίζουμε σε μία μονιμότερη εβδομαδιαία ή έστω μηνιαία "βιβλιοπαρουσίαση" εκ μέρους σας, κε Κρανιδιώτη;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ανιψιός 05/02/2013 22:00:07

   Όταν μπορώ, ευχαρίστως.

 4. γαλατης avatar
  γαλατης 05/02/2013 16:50:18

  οχι ρε παιδια και εγκληματίες πολέμου οι Γερμανοί και κάποιοι των Εσ-Εσ !!!!! μην έχετε ιδεοληψίες...πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την αλήθεια κατάματα, την αλήθεια του Κρανιδιώτη μέσα απο ένα βιβλίο..τέλος πάντων γνωστές οι απόψεις του κ. Κρανιδιώτη, προσωπικά μου είναι πλέον αντιπαθείς...΄μου άρεσε πάντως η πρόταση "χωρίς εμπάθεια για την Αριστερά και χωρίς μονομέρεια για την Δεξιά"....άρα ???

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ γαλατης 05/02/2013 16:57:50

   Μου αρέσεις όταν γράφεις και δεν ξέρεις, που παν' τα τέσσερα!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ γαλατης 05/02/2013 22:27:36

   Μην μου το κάνετε αυτό! Και τώρα τι θα γίνουν οι απόψεις μου χωρίς την συμπάθεια σας; Γι' αυτήν ζούσαν...

   • γαλατης avatar
    γαλατης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/02/2013 11:19:38

    βλέποντας σήμερα την απάντηση σας κύριε Κρανιδιώτη για άλλη μια φορά πείθομαι οτι είστε άνθρωπος που δεν ανέχεται την κριτική...ενώ εγω είπα ξεκάθαρα οτι οι απόψεις σας μου είναι πλέον αντιπαθείς εσείς απαντήσατε με ειρωνικό τρόπο...μα και βέβαια δεν ζείτε εσείς και οι απόψεις σας περιμένοντας να τις εκτιμήσω εγώ προσωπικά..με υπερβάινει κάτι τέτοιο...πάντως σας συμπονώ ειλικρινά αφού πληγωθήκατε τόσο πολύ..

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ γαλατης 07/02/2013 00:19:01

     Δάκρυσα.

 5. στεφανος γραγας avatar
  στεφανος γραγας 05/02/2013 17:09:51

  και τέλος κύριε Κρανιδιώτη όσον αφορά τον δημοσιογράφο και ιστορικό συγγραφέα και φίλο σας κ. Κούκουνα οι απόψεις για τα όσα έχει κατά καιρούς γράψει δεν συμφωνούν με το ζόρι με τις δικιές σας..απλά ανήκετε σε αντίστοιχο ιδεολογικό χώρο και υποστηρίζετε τέτοιες απόψεις δήθεν μη εμπαθείς !!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ στεφανος γραγας 05/02/2013 22:25:23

   Πότε και ποιός διέψευσε τα στοιχεία του;
   Αν διαβάζετε και συμφωνείτε μόνον με όσους ανήκουν σε "αντίστοιχο ιδεολογικό χώρο" με σας, λυπάμαι για λογαριασμό σας.
   Εγώ διαβάζω τους πάντες και συμφωνώ με όσους γράφουν τεκμηριωμένα και με στοιχεία ανεξαρτήτως ιδεολογικού χώρου.

 6. Δημοσθένης Κούκουνας avatar
  Δημοσθένης Κούκουνας 05/02/2013 23:04:44

  Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Φαήλο για τα καλά του λόγια. Το βιβλίο αυτό της Ιζαμπέλλας Παλάσκα πιστεύω ότι δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις σε όποιον τον διαβάσει. Ο αναγνώστης καλείται μόνος του να βγάλει τα συμπεράσματά του, φυσικά επί τη βάσει των αναμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που περιέχει. Είναι πράγματι περίεργο και εν πάση περιπτώσει ασυνήθιστο ένα ιστορικό μυθιστόρημα να στηρίζεται σε "αναμφισβήτητα" στοιχεία. Το λέω αυτό διότι προσωπικά παίρνω την ευθύνη για την ιστορική αλήθεια αυτών των στοιχείων και αν χρειαστεί είμαι πρόθυμος να τα τεκμηριώσω. Φυσικά βασική προϋπόθεση για να γίνει μια ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση είναι ο εμφανιζόμενος "αμφισβητίας" τουλάχιστον να έχει διαβάσει το ίδιο το βιβλίο. Στην πραγματικότητα αυτό το μυθιστόρημα, που το έγραψε με τόλμη η κ. Παλάσκα, κόρη του ήρωά του, του Γιάννη Βουλπιώτη, προσπάθησε να είναι παντελώς αποστασιοποιημένη από τη στενή συγγένεια και απλώς στηρίχτηκε στα γεγονότα που της υπέδειξα, αποδίδοντας με την ικανότητά της λογοτεχνική μορφή. Ίσως κάποιοι να ενοχλούνται από την ανάδυση αυτών των εν πολλοίς αγνώστων γεγονότων, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, είτε επειδή ανήκουν στη μία είτε στην άλλη πολιτική παράταξη. Με μια τέτοια αντιμετώπιση όμως διαστρεβλώνεται η αυθεντικότητα, ενώ το μόνο ζητούμενο είναι η ιστορική αλήθεια. Και τελικά όντως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μην αποκλίνει κάποιος εδώ ή εκεί...
  Διάβασα μερικά σχόλια, που προηγούνται του δικού μου, άλλα ορθά κατά την κρίση μου και άλλα όχι. Δεν θα ήθελα να αντιπαρατεθώ στους τακτικούς αναγνώστες του Φαήλου Κρανιδιώτη που τυχόν εκφράζουν εσφαλμένη άποψη. Δικαίωμά της. Αλλά η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Ας την σεβαστούμε...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Δημοσθένης Κούκουνας 06/02/2013 00:07:27

   κ. Κούκουνα, σας ευχαριστώ με τη σειρά μου για τις αθέατες όψεις της Ιστορίας που διαχρονικά με την έρευνά σας μού αποκαλύψατε.
   Εύχομαι Υγεία και Καλή Δύναμη στο έργο σας.
   Μπορεί να ψηφιοποιηθεί το αρχείο του "Λαβυρίνθου";
   Ας υπάρχει πρόσβαση με πληρωμή.

   • Δημοσθένης Κούκουνας avatar
    Δημοσθένης Κούκουνας @ Προφήτης 06/02/2013 06:21:13

    Σας ευχαριστώ πολύ. Όντως γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Να είστε και εσείς καλά.

 7. Σταύρος avatar
  Σταύρος 05/02/2013 23:11:38

  Διαδυκτιακέ φίλε, ο ΒΠΠ έχει πολλές αντιφάσεις οι οποίες, τελικά, σε οδηγούν σε "άρνηση" κι αυτό όπως ξέρεις έχει ποινικές κυρώσεις!
  if you know what I mean?!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Σταύρος 05/02/2013 23:18:52

   δεκαετία στήν μπιζού καί τήν πρώτη άδεια μέ παρέλευση πενταετίας.
   Θεόκλειστα στόματα γιά προστασία.
   Αλλά πρέπει νά πείς πρώτα τήν μαγική λέξη γιά νά σέ μπουζουργιάσουν.

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ Ιαπετός 06/02/2013 00:34:01

    Σε εννοώ, που με εννοείς!!!

    • stamoschios avatar
     stamoschios @ Σταύρος 06/02/2013 18:07:08

     Αρχοντα Σταύρο, τίποτα άλλο είσαι άρχοντας

 8. Zugzwang avatar
  Zugzwang 06/02/2013 00:34:24

  Τεσσαρων δυναμεων, γιατι συμμετειχαν και οι Γαλλοι. Και στη διοικηση της φυλακης και στην διοικηση του Βερολινου. Ηταν επιτευγμα του Ντε Γκωλ το οτι η Γαλλια αναγνωρισθηκε ως νικητρια μεγαλη δυναμη. Οπως ηταν επιτευγμα του Ντε Γκωλ το οτι η Γαλλια εγινε μονιμο μελος του Συμβουλιου Ασφαλειας των Ηνωμενων Εθνων.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Zugzwang 07/02/2013 00:36:22

   Σωστός.
   Τούς παρέλειψα λόγω βιασύνης καί βαρύτητάς τους.

 9. PA avatar
  PA 07/02/2013 23:48:16

  Ο Χριστοφοράκος έχει κόρη; Να περιμένουμε κάποιο βιβλίο σε μερικές δεκαετίες;

 10. ΝΠ avatar
  ΝΠ 08/02/2013 00:00:23

  Μπορεί να διασταυρωθούν αυτά;
  Φυσικά ,από υπεύθυνους και γνώστες.και να τα γνωστοποιήσουν.αν είναι σκόπιμο,
  και συμφέρον,για την πατρίδα,το έθνος.

 11. Αγωνιστης της αληθειας avatar
  Αγωνιστης της αληθειας 10/02/2013 21:11:08

  πολυ ωραιο το βιβλιο και ωραια η παρουσιαση και του μετρ του ειδους για την κατοχικη ιστορια και του Φαηλου

  Τον Βουλπιωτη ετυχε να τον γνωρισω και εγω αλλα στα τελευταια του και η συζητηση ηταν τυπικη μαζι του.Παντως η ιστορια της κατοχης ΔΕΝ εχει καμμια σχεση με αυτην που κυριαρχει τωρα και ειναι αποτελεσμα αισχρης προπαγανδας και οχι ιστοριας.Ο Κουκουνας ειναι αυθεντια στο ειδος του και μακαρι να συνεχισει το εργο του

  Ο Βουλπιωτης εξεδωσε το 1945 ενα μικρο φυλαδιο με τιτλο <.που αναφερετεια στην υποθεση της δολοφονια ςτου κιτσου Μαλτεζου μακρυγιαννη απο εναν της ΟΠΛΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.