Άγγελα Μέρκελ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πια περισσότερες ευκαιρίες, παρά δυσκολίες
11/04/2014 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άγγελα Μέρκελ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πια περισσότερες ευκαιρίες, παρά δυσκολίες

Ως γερμανική κυβέρνηση είπε η κ. Μέρκελ σε Έλληνες επιχειρηματίες , «θέλουμε να δώσουμε ώθηση, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, στις νέες επιχειρήσεις της χώρας σας. Το δύσκολο είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Αυτό θα το συζητήσουμε καθόσον γίνονται οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Με τα γνωστά ταγεράκια της, το αλαζονικό ύφος, το ψυχρό βλέμμα αλλά και τη διπλωματική γλώσσα που ξέρει να χειρίζεται καλά, πάτησε το πόδι της στην Αθήνα η Αγκελα Μέρκελ. Στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπία, όχι όμως ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά ο Σταύρος Παπασταύρου, κάτι που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως κίνηση ανάδειξης του συμβούλου του πρωθυπουργού ενόψει και των αλλαγών που πιθανολογείται ότι θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κ. Μέρκελ πήγε κατευθείαν στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου υπήρχε προγραμματισμένη συζήτηση με νέους επιχειρηματίες. Εκεί έκανε δηλώσεις συμπαράστασης προς τους Έλληνες, έδειξε να είναι…λυπημένη για όσα περνάμε ως λαός και αναγνώρισε τις θυσίες. Έτσι είναι η διπλωματία.

«Ήρθα σήμερα για να μάθω κάποια πράγματα από εσάς τους ίδιους έχοντας τη ματιά μου στο μέλλον. Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνετε», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ συνέχισε την ομιλία της λέγοντας: «Υπάρχουν όμως πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες είναι προς αξιοποίηση. Υπάρχουν τόσο παραδοσιακοί (τουρισμός, αγροτική παραγωγή), όσο και νέοι τομείς, από τους οποίους μπορεί να προέλθει η ανάπτυξη. Όταν κοιτά κανείς με νέες ιδέες την πραγματικότητα, μπορεί να προσεγγίσει και νέες αγορές».

Άγγελα Μέρκελ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πια περισσότερες ευκαιρίες, παρά δυσκολίες 84286 photo

Ως γερμανική κυβέρνηση -συνέχισε η Μέρκελ- «θέλουμε να δώσουμε ώθηση, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, στις νέες επιχειρήσεις της χώρας σας. Το δύσκολο είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Αυτό θα το συζητήσουμε καθόσον γίνονται οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

H ίδια επισήμανε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα. «Άλλωστε κι εγώ προέρχομαι από μία περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας η οποία σημαδεύτηκε από τις συνέπειες της επανένωσης των δύο Γερμανιών. Αποκτήσαμε ελευθερίες, αλλά πολλά επαγγέλματα αχρηστεύτηκαν. Έτσι πολλοί από εμάς βιώσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο», εξήγησε.

«Έχω συναίσθηση του βάρους το οποίο σηκώνετε. Σήμερα εμείς οι Γερμανοί έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος (από τη συνένωση). Το ίδιο θα γίνει και στη χώρα σας.

Κλείνοντας την ομιλία της και κάνοντας... κρύο χιούμορ η κ. Μέρκελ αναρωτήθηκε εάν οι φίλοι όσων βρίσκονται στο φόρουμ θα τους δεχτούν απόψε στις παρέες τους, όταν μάθουν ότι συνομίλησαν με την γερμανιδα καγκελάριο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε ότι οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που στα βήματα της προς την ανάπτυξη θα αναδείξει το μεγάλο ζητούμενο. «Την εξωστρέφεια την καινοτομία. Η Ελλάδα χρειάζεται φρέσκες ιδέες. Έχει γίνει μεγάλη εργασία, τεράστιες θυσίες ελληνικού λαού για να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα παράγει αντί να καταναλώνει».

Άγγελα Μέρκελ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πια περισσότερες ευκαιρίες, παρά δυσκολίες 84287 photo

«Η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό, γνώση που θα είναι το κέντρο της επιχειρηματικότητας της καινοτομίας, της εξωστρέφειας. Έχουμε ευθύνη να διαμορφώσουμε το νέο επιχειρείν. Δουλεύουμε για να οικοδομήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τους νέους τομείς ανάπτυξης. Ο λόγος θα δοθεί σε ανθρώπους με νέες ιδέες, προτάσεις, σε ανθρώπους που αποφάσισαν να τολμήσουν να κάνουν τις ιδέες τους πράξη. Ο ρόλος των start-ups είναι πολύ σημαντικός για την μετάβαση στη νέα οικονομία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας με νόημα ότι «είναι παρελθόν η έμφαση και η στήριξη μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οι νεοφυείς εταιρείες συνιστούν κόμβους αριστείας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο και είναι προς το συμφέρον όλων να αξιοποιηθούν».

Μετά το τέλος της συνάντησης, Έλληνες επιχειρηματίες έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε εύκολα στην Ευρώπη. Μας δυσκολεύει η Ελλάδα».

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από τους επιχειρηματίες στο θέμα της ρευστότητας και του ενεργειακού κόστους, ενώ η καγκελάριος σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά και σηματοδοτεί επιστροφή στις αγορές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε για την προσαρμογή της Cosco στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στο πλαίσιο του διαλόγου σημείωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η κινητήριος δύναμη της αγοράς. «Ξέρω τη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας» συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη ότι χαίρεται που οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να πάρουν ρίσκα.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου στη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, «διότι βρίσκει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας».

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων με τους οποίους συναντάται η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ νέων καινοτόμων επιχειρήσεων είναι οι:

Κωνσταντίνος Μαραγκός - S&M

Μιχάλης Ευμορφίδης - Cocomat

Βασίλειος Κάτσος - Pharmathen

Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος - Helia

Άρης Κεφαλογιάννης - Gaia

Αθανάσιος Συριανός - Αταλάντη SA

Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική - M Culturing Co

Ιωάννης Κάπρας - Robert Bosch SA

Έλενα Καλλόνα - Jungheinrich Hellas Ltd

Μάρκος Βερέμης - Upstream

Ιωάννα Παπαδοπούλου - Papadopoulou SA

Γιάννης Ρέτσος - Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Αθανάσιος Σαββάκης - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας

Βασίλειος Κορκίδης - Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

[photo_3]

Σε μία παράλληλη συνάντηση σε δεύτερη αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα, η καγκελάριος της Γερμανίας θα συνομιλήσει με επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρείται ότι δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών «καινοτόμων» επιχειρήσεων που θα συνομιλήσουν με την κυρία Μέρκελ είναι οι:

Κωνσταντίνος Καζάνης - intale,

Θωμάς Δούζης - ergon products,

Θάνος Κοσμίδης - care across,

Ελένη Σταγκουράκη - Daad,

Γιώργος Γάτος - Incrediblue,

Γιώργος Μπάλας - Arura Foods,

Γιώργος Γιαννούλης - Daad,

Αλέξανδρος Μέλης - sponsor Boat,

Χρήστος Χατζηαποστολάκης - Captainwise,

Στέλιος Μπολάνος - Planetek Hellas,

Θάνος Παπαγεωργίου - Truck Bird,

Ανδρέας Φατούρος - Clio muse,

Γιάννης Δοξαράς - Warply,

Βασίλης Νικολόπουλος - Intelen,

Άνθια Βλασσοπούλου - Athens Insiders,

Νικόλαος Νάνας - Noowit,

Δημήτρης Μέμος - Marine traffic,

Γεώργιος Μονοηιούδης - Daad,

Αγγελική Παπαγιαννοπούλου - Offerial,

Γιάννης Παπαδάκης - Pollfish,

Μυρτώ Προβιδά - Daad,

Κώστας Μαυροσκότης - Food Wealth,

Βασίλης Στοίδης - 7Layers,

Νίκος Μωραιτάκης - Workable.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 11/04/2014 15:32:03

  Χαχαχαχα! Καλά τα λέει η Θεία Δωροθέα!!! Κυνική, αλλά αληθινή. Στην Ελλάδα πια υπάρχουν για τους Γερμανούς μόνο....ευκαιρίες, για τους Έλληνες μονάχα δυσκολίες.... Και βέβαια δε λέω, οι Έλληνες ήτανε πάντοτε ...μάγκες και πεισματάρηδες, στις αντιξοότητες πείσμωναν και ανέτρεπαν τα δεδομένα, μα φτάνει πια! Πολύ σας ...κακομάθαμε. Δώστε μας από εδώ και μπρος μόνο....ευκολίες, να δείτε πως μεγαλουργούμε. Θέλουμε να πάμε λίγο κόντρα στο DNA μας βρε αδερφέ..... Βαρεθήκαμε πια τους στημένους Σισύφιους αγώνες σας. Τώρα, θέλουμε μόνο ν΄ανατρέψουμε τους ...μύθους!

 2. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 11/04/2014 15:52:37

  Αυτό πάντως το '' να μη φοβηθούν να το πούν στους φίλους τους ότι συναντήθηκαν σήμερα μαζί της'', δεν το είπε στον κ. Σαμαρά (και αν θέλετε διορθώστε το), αλλά στους νεαρούς καινοτόμους επιχειρηματίες γιατί κατά βάθος, γνωρίζει πόσο πολύ την αγαπά η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και …σάρκασε. Τους είπε επίσης, να εκφραστούν ελεύθερα και να μη διστάσουν να της φανερώσουν τις σκέψεις τους γι αυτήν. Φυσικά δεν το εννοεί, γιατί ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ για τα αποτελέσματα των επιλογών της στη Ελλάδα, δε θα πήγαινε στο Hilton αλλά στα Νοσοκομεία, στα Σχολεία, και στον ΟΑΕΔ.... Μπορούσε επίσης να βγει απλά και μια βόλτα στους δρόμους, να μιλήσει με τους πολίτες.....

 3. Aegean times avatar
  Aegean times 11/04/2014 15:55:42

  Αντε τώρα που μας τα (ξανα)είπε η αγία Δωροθέα δουλέψτε, αρχίστε το σκάψιμο (αγροτική παραγωγή) μέχρι να βγάλουν ρόζους τα χεράκια σας και φορέστε την καλή ποδίτσα του σερβιτόρου να σερβίρετε (τουρισμός), αφού είστε ανεπρόκοποι κι αυτά πολλά σας είναι. Αν ήσασταν μάγκες θα φτιάχνατε κι εσείς Mercedes ... Ασχετο αλλά έχω απορία αυτή η καινοτόμα εταιρεία η marine traffic τι στο καλό κάνει.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Aegean times 11/04/2014 16:17:57

   Γιατί δε ρίχνεις μια ματιά στο site τους. Τόσο απλό.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Aegean times 11/04/2014 18:57:31

   Γιατί έχεις την εντύπωση οτι τις mercedes δεν τις φτιάχνουν Ελληνες? Για πήγαινε μια βόλτα στην Ελληνική κοινότητα Στουτγκάρδης και θα καταλάβεις. Μάλιστα οι εκεί Ελληνες έχουν για βοηθούς Τούρκους...

 4. Jimakos avatar
  Jimakos 11/04/2014 16:14:15

  Τι είναι αυτά που λέει η αυτή μωρέ; Ρε όλοι στο δημόσιο τωρα!!!

 5. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 11/04/2014 17:16:54

  Ποιό δημόσιο βρε τυχάρπαστοι παλιοτεμπελολεχρίτες; ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με 150 € το μήνα και μια κούπα ρύζι, ώστε να γίνει η Ελλάδα πραγματικά ...ευκαιρία για τους Γερμανούς.ARBEIT MACHT FREI - "η εργασία (στο κάτεργο) ελευθερώνει !!" (Διαχρονικόν)

  • Ήφαιστος avatar
   Ήφαιστος @ Άλυτη εξίσωση 11/04/2014 17:57:41

   Δεν ξέρω για την εξίσωση, το ότι είστε άλυτη είναι ένα κάποιο θέμα.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Ήφαιστος 11/04/2014 19:18:57

    Όχι άλυτη δεν είναι,αλλά αντιθέτως,λυτή και απολαυστικότατη...

    • Άλυτη εξίσωση avatar
     Άλυτη εξίσωση @ Κυθήριος 11/04/2014 19:32:22

     Κι εγώ σας συμπαθώ αγαπητέ Κυθήριε......

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Άλυτη εξίσωση 11/04/2014 19:21:20

   Σε αφήσαν κανονικά, με χαρτί, ή τους ξέφυγες;

   • Άλυτη εξίσωση avatar
    Άλυτη εξίσωση @ Jimakos 11/04/2014 19:35:14

    Δεν υπάρχουν αγαπητέ μου Jimako ειδικοί ....επιστήμονες για την περίπτωσή μου.... Να τρέμετε και να φυλάγεστε ειδικά εσείς που είστε προβλέψιμος, διαχειρίσιμος και άνετα αντιμετωπίσιμος μέσω των ....θεραπευτικών μεθόδων του συρμού. ''Έγκλειστος'' θα είστε πάντα. Είτε εκτός, είτε εντός... Με εννοείτε μια χαρά φυσικά :-). Έτσι δεν είναι;

    • Jimakos avatar
     Jimakos @ Άλυτη εξίσωση 12/04/2014 12:19:38

     Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου, αλλά μάλλον μέρος του ιδίου προβλήματος είναι κι αυτό. Εκεί ψηλά στα σύννεφα που πετάς, καβάλα στο καλάμι σου, τα βλέπεις διαφορετικά από εμάς τους κοινούς θνητούς. Συνέχισε λοιπόν να δίνεις τη μάχη του βολεματος σου, μην τυχόν κι αλλάξει τιποτα και χάσεις τα κεκτημένα.

 6. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 11/04/2014 17:56:16

  Ακόμα μία προ-γραμματισμένη επίσκεψη, εν εξελίξει και με πολλά χαμόγελα από τους παρευρισκόμενους, λόγω ευκαιριών και καινοτόμων ιδεών.... Ευκαιρίες, μικρές ή μεγάλες, προσέφερε πάντα αυτή η χώρα ..... μα τις "άρπαζαν" πάντα οι ....ολίγοι..., εκλεκτοί και οι παρέες τους, εγχώριες και μη. Οι δυσκολίες ήταν και είναι για άλλους... Καλό κουράγιο σε όλους μας.


 7. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 11/04/2014 18:10:43

  Το ερώτημα του σχολίου μουείναι: Θα θέσει ο Αντώνης Σαμαράς στην Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, ή θ' αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία να μείνει στην Ιστορία σαν Ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον μεταπολεμικά; Διότι, μού είναι αδύνατον να φανταστώ ότι εξαγγέλλουν ότι συγκεντρώνουν στοιχεία, ότι αυτά ευρίσκονται στο λογιστήριο του κράτους και είναι απόρρητα και μετά δεν τούς κάνουν χρήση τώρα, που μάς επισκέπτεται η καθ' ύλην αρμοδία.

 8. Περικλής avatar
  Περικλής 11/04/2014 18:49:41

  Ολέθριο ιστορικό λάθος αν η Ελλάδα εγκαταλείψει τον μεγάλο στόχο, την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους....μέσω haircut
  Το χρέος των 321 δισ. δεν είναι βιώσιμο γιατί ανεξαρτήτως ωριμότητας - ληκτότητας του….τα 321 δισ. είναι υπαρκτά και πρέπει να αποπληρωθούν Θα αποτελέσει ιστορικό λάθος, ολέθριο ιστορικό λάθος αν η Ελλάδα εγκαταλείψει τον μεγάλο στόχο την ριζική αναδιάρθρωση του χρέους και μέσω haircut, αυστηρά και αποκλειστικά στα δάνεια του επίσημου τομέα, καθώς τα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες πρέπει να εξασφαλιστούν 100000%.
  Οι ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου και εν συνεχεία η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους μόνο βλαπτικές είναι στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
  Αν ξαφνικά το χρέος της Ελλάδος κατέστη βιώσιμο γιατί ο Στουρνάρας ο έλληνας ΥΠΟΙΚ….ζητούσε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και να λάβει την απάντηση «Γιάννη άστο δεν γίνεται λόγω πολιτικών αντιδράσεων»
  Πότε λοιπόν η Ελλάδα έλεγε την αλήθεια, όταν ο Στουρνάρας ζητούσε και haircut από τον Σόιμπλε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ή χθες που ο ΟΔΔΗΧ προσπάθησε ανεπιτυχώς να….εμφανίσει το χρέος βιώσιμο.
  Πότε η Ελλάδα έλεγε την αλήθεια όταν ο Βενιζέλος μιλούσε για αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους….μέσω επιμήκυνσης ή χθες που ο Βενιζέλος….ανακάλυψε ότι η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος;
  Η βασική επιχειρηματολογία του ΟΔΔΗΧ αλλά και πολιτικών παραγόντων είναι ότι το χρέος από 365 δισεκ. μειώθηκε στα 321 δισεκ. και ότι ενώ το 85% του χρέους το είχαν ιδιώτες στο παρελθόν τώρα το 85% το κατέχει ο επίσημος τομέας.
  Οι τόκοι έχουν μειωθεί από τα 17 δισεκ. στα 6 δισεκ. και γενικώς η ληκτότητα των ομολόγων – δανείων έχει επιμηκυνθεί δραστικά κατά μέσο όρο τα 16 χρόνια.
  Επίσης το ελληνικό χρέος εμφανίζει μέσο κόστος εξυπηρέτησης 2% όταν προ ετών ήταν στο 4,75% (στην 5ετία δανείστηκε με 4,95%)
  Τα επιχειρήματα αυτά δεν απαντούν στο δομικό ερώτημα η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει 321 δισεκ. ή όχι;
  Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω haircut;
  Γιατί η Ελλάδα ποσοτικά και χωρίς να προσμετρούνται ποιοτικοί δείκτες πλήρωσε την κρίση χρέους 200 δισεκ.
  Η Ελλάδα ζημιώθηκε 200 δισεκ. ευρώ και το νούμερο αυτό το αναλύουμε πως προκύπτει.
  Με έρνα δίκαιο haircut 80-100 δισεκ. η Ελλάδα θα μείωνε τις ιστορικές απώλειες και θα μπορούσε - έχοντας μειώσει πραγματικά όχι εικονικά όπως το PSI+- το ελληνικό χρέος, να δημιουργήσει εκ νέου ευκαιρίες για πλουτισμό και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα και της ελληνίδας.

  Πως προκύπτουν τα 200 δισ ζημίας στην Ελλάδα;

  1)Γιατί υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο 35-40 δισεκ. ευρώ.
  Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 183 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.
  2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 75 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά 32% από τα 237,5 δισεκ. σε 160 δισεκ.
  Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.
  3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.
  4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 32% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 71 δισεκ. ευρώ δηλαδή 55 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
  5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.
  6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.
  7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.
  Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.
  8)Γιατί η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος ονομάζεται σύνθεση χρέους.
  Παγκοσμίως το κρατικό χρέος - που φθάνει τα 47 τρισ. δολάρια χωρίς το ιδιωτικό ενώ συνολικά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 102 τρισ. δολάρια ή 75 τρισ. ευρώ - το κατέχουν ιδιώτες που επενδύουν σε μια χώρα μέσω των ομολόγων που εκδίδονται.
  Στην Ελλάδα η πλειοψηφία του χρέους είναι διακρατικό δηλαδή διακρατικά δάνεια.
  Η Ελλάδα θα πληρώνει τα δάνεια και ταυτόχρονα θα καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης στους ιδιώτες επενδυτές.
  Κανένα ευρώ δεν θα περισσεύει για ανάπτυξη.
  Είναι λογικό, τεχνικά ορθό και δίκαιο το ελληνικό χρέος να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό, όπως είναι το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό.
  Είναι λογικό η Ελλάδα να μετατραπεί εκ νέου μια χώρα όπου οι κανόνες των αγορών δουλεύουν επαρκώς και άρτια.
  Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να θεμελιώσει εκ νέου τους κανόνες της αγοράς στην φιλελεύθερη τους μορφή.
  Όμως η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η αναδιάρθρωση από διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό θα είναι μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία διαδικασία.
  Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται πολιτική τόλμη ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
  (Δηλώνω ότι δεν ανήκω στον χώρο της Αριστεράς, οι ιδεολογικές του θέσεις για το banking και την αγορά απέχουν πολύ με τις δικές μου αντιλήψεις και το αναφέρω ξεκάθαρα αλλά η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να ζητάει αναδιάρθρωση είναι ορθότατη όχι απλά ορθή).
  Η Ελλάδα μέσω ενός haircut 50% στα δάνεια του επίσημου τομέα και διασφαλίζοντας όλα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα δεν εξασφαλίζει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους αλλά φέρνει στο παρόν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος περίπου του 2020.
  Δηλαδή ότι χάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν θα το ανακτήσουμε και κερδίσουμε στο εγγύς μέλλον.
  Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ομόλογα των ιδιωτών, δεν θα κουρευτούν ποτέ, διασφαλίζονται οι ιδιώτες από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου άρα δεν μπορούν να κουρευτούν.
  Το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα δεν θα είναι απόδειξη αναξιοπιστίας της Ελλάδος αλλά απόδειξη ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα έμπρακτα.
  Συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και με ένα γενναίο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα η Ελλάδα αποκτά χαρακτηριστικά υπερσύγχρονης οικονομίας, με βιώσιμο χρέος και με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική.
  Ο στόχος των κυβερνήσεων δεν είναι άλλος από το πώς θα ευημερούν οι κοινωνίες.
  Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους – άπαξ και η διαπραγματευτική της θέση έχει αυξηθεί – θα έχει υποπέσει σε ένα ιστορικό, προκλητικό και απαράδεκτο ατόπημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
  Για να μιλήσουμε και με όρους χρηματιστηριακούς αν η Ελλάδα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και υπάρξει haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα, διασφαλίζοντας 100% τα ομόλογα που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας το χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτιμάται σε fair value στις 2500-3000 μονάδες.
  Για την κοινωνία η αναδιάρθρωση με haircut δηλαδή μέσω απόλυτης μείωσης του χρέους θα είναι εφαλτήριο λάκτισμα για την επιθετική δημιουργία κοινωνικού πλούτου.
  Οι καταθέσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα γιατί η κοινωνία θα αποταμιεύει πλούτο και οι τράπεζες έχοντας ισχυρή ρευστότητα θα επενδύσουν στην οικονομία.
  Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρας ελπίδας αντί χώρα μιζέριας αρκεί το πολιτικό σύστημα να φανεί τολμηρό.
  Αν δειλιάσει, αν παγιδευτεί στα φοβικά σύνδρομα δεν θα έχει προσφέρει υπηρεσίες η κυβέρνηση στην κοινωνία, θα πρόκειται για μια απάτη ενταφιάζοντας τις ελπίδες για κοινωνική ευημερία και πλούτο.
  Ο έλληνας μπορεί να ξαναγίνει πλούσιος, μπορεί να αποκτήσει οικονομική άνεση και καλύτερο βιοτικό επίπεδο με σκληρή δουλειά και με ένα γενναίο haircut.
  Το haircut θα αποτελέσει σοκ και δέος στην μιζέρια και θα επιταχύνει τάχιστα την ανάκαμψη.
  Ο έλληνας θα μπορεί να αποκτά πάλι πλούτο, να καταναλώνει να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες μέρες..
  Το πολιτικό σύστημα πρέπει να μην διαιωνίσει την μιζέρια αλλά με τόλμη να απαιτήσει haircut που θα διασφαλίσει προοπτική και ανάπτυξη.

  www.bankingnews.gr

 9. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 11/04/2014 18:58:39

  Αυτή η επίσκεψη με βάζει στον πειρασμό να ψηφίσω Σαμαρά για να ξανάλθει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.