#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2013 13:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

΄Ηξεραν απο το 2010 στο ΔΝΤ οτι το ελληνικό πακέτο διάσωσης δεν βγαίνειΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2010 παρά τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του οργανισμού ως προς το εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργούσε, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal και τα οποία διαψεύδουν τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων.

Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτονται ενώ στο ΔΝΤ υπάρχει και πάλι η διαμάχη για το εάν θα πρέπει να υπάρξει νέα μείωση χρέους της Ελλάδας, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του επίσημου τομέα. Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη τριβή, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – και κυρίως η Γερμανία – αντιδρούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα οι φορολογούμενοι πολίτες τους. «Το θέμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο στη σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον» αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα». Εκεί αναφέρεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο. «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας» γράφει η εφημερίδα. «Η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» παραδέχθηκε ο Αργεντίνος, τότε εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Πάμπλο Αντρές Περέιρα. Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου»-μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Οι Αμερικάνοι και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς ψήφους στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, ήταν σε θέση να κερδίσουν την έγκριση για ένα πρόγραμμα που απαιτούσε η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει σημαντικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Δεν περιλάμβανε καμία αναδιάρθρωση χρέους, όπως η διαγραφή ενός μέρους, η μείωση του επιτοκίου επί τους χρέους ή η επέκταση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών για να κάνουν ευκολότερη τη συντήρηση. Αυτό γλίτωσε τους κατόχους του χρέους, κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες- από τις απώλειες που θα είχαν με την αναδιάρθρωση» τονίζει η εφημερίδα. «Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη», σχολιάζει ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010. «Η αποκάλυψη των ντοκουμέντων γράφει εκ νέου την ιστορία της μεγαλύτερης διάσωσης του ΔΝΤ» γράφει η WSJ.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304441404579119180237594344.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 08/10/2013 13:39:31

  Γιά τήν ἱστορία,ἀπό τίς εὐρωπαϊκές χῶρες μόνο ἡ Ἐλβετία εἶχε ταχθεῖ σύμφωνη μέ τίς ἐνστάσεις τοῦ ΔΝΤ γιά τό πρόγραμμα,τό 2010.

 2. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 08/10/2013 14:28:42

  Eμείς αυτά τα ξέραμε πολύ καλά . Ο Βαρουφάκης μάλιστα τα είχε δηλώσει απο το 2009 στα διεθνή κανάλια. Και εν πάσει περιπτώσει όπως σε όλα τα Δ.Σ. των μεγάλων οργανισμών, το μαχαίρι και το πεπόνι το κρατάει πάντα ο πρόεδρος ή καλύτερα ο βασικός μέτοχος και στο ΔΝΤ βασικοί μέτοχοι είναι οι Υπετραπεζίτες (και των "ευρωπαικών" τραπεζών που ήταν οι αρχικοί δανειστές μας (Societe Generale,BNP, Bundesbank, Deuchebank) που είδε πρόσφατα και ο Σαμαράς στις ΗΠΑ. Αυτοί λοιπόν ηθελαν πάση θυσία το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα του Ευρωπαικού νότου για να μην ξανασκάσουν οι τράπεζές τους και το πήραν. Και συνεχίζουν να το παίρνουν μέχρι να υπάρξη εξέγερση ημών των πληβείων, άλλο τι παραμύθι πουλάνε στους λαούς...

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 08/10/2013 17:23:00

  http://www.antinews.gr/2010/12/08/75058/
  *Την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας διατάσσει η νέα έκθεση του ΔΝΤ*

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/10/2013 21:21:18

  Το λέω εδώ και 3,5 χρόνια, όπως και πολλοί εδώ μέσα. Πολλοί περιμέναμε διαφορετική και πιο έξυπνη πορεία πλεύσης, αλλά τελικά δεν έγινε. Πάλι θα επανέλθουν με νέα μεέρα που θα τυπ'ησουν τα ίδια κορόιδα. Και τα κομματικά τρωκτικά που είναι διάσπαρτα στον κρατικό μηχανισμό (από πρυτάνεις μέχρι ΔΕΚΟίτες) θα συνεχίσουν να μασάνε εις βάρος ΟΛΩΝ μας και να το παίζουν -ταχα μου- αντιστασιακοί.

  Το συμπέρασμα είναι απλό όσο και ουσιαστικό: Χώρα, κράτος που δεν ελέγχει την νομισματική και χρηματοπιστωτική του μοίρα δεν είναι κράτος, ειδικά υπό τις Ελλαδικές συνθήκες εξαρτησης. Και ο δρόμος για την (οικονομική μας) κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις (σώζουμε την πατρίδα, τρομάρα μας...). Τόσο απλά.

 5. Mariana avatar
  Mariana 09/10/2013 07:43:13

  Όσοι μιλούν υπέρ εθνικού νομίσματος και ανεξαρτητοποίησης της χώρας θεωρούνται πλέον "άκρα" και θα διώκονται.

 6. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 09/10/2013 09:18:27

  Δεν γνώριζα τότε, το 2010, όταν από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ την άποψη του ταμείου πως το πρόγραμμα δε βγαίνει. Εξάλλου ήταν πολύ νωρίς ακόμη για να καταλάβει κανείς. Κάθισα όμως και σκέφτηκα ψύχραιμα για να δω ποιος ωφελείται από τις περικοπές μισθών-συντάξεων.
  Το συμπέρασμα που κατέληξα ήταν αυτό το οποίο πιστεύω ακράδαντα ως τώρα , πως δηλ. οι μόνοι ωφελημένοι από την όλη υπόθεση ήταν οι ιδιωτικές ελληνικές και ευρωπαικές τράπεζες, κάτοχοι ομολόγων.
  Σενάρια συνωμοσίας ανακοινώθηκαν πολλά από τότε και πολλές άλλες γνώμες, δήθεν για τα κοιτάσματα, δήθεν για κάποια πειραματόζωα, κ.ά.
  Όμως, όλες οι άλλες απόψεις , ξεχνούσαν το κύριο: δεν ξύπνησαν κάποιο πρωί οι καπιταλιστές και είπαν ,ας κάνουμε ένα πείραμα στην Ελλάδα. Αυτό που προείχε ήταν η μεθόδευση για να ξεφορτωθούν τα τοξικά ομόλογα χωρίς πολλές ζημίες, αλλά όπως αποδείχτηκε και με κέρδη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.